Nbt işin şakası.. Uzun süredir supercharger e36 m3'ümle uğraşmakta ve yaptığım herşeyden büyük mutluluk duymaktayım. Bundan sonrasında yaptığım ve yapmaya çalışıp
yapamadığım şeyleri sizlerle de paylaşmak istiyorum. Öncelikle işimin yazılım geliştirme olduğunu da belirteyim. Hem işimden hem arabamdan büyük keyif alırken, ikisini ortak noktada buluşturacak birçok şey yaptım geçen süre içerisinde. Yaptığım elektronik ve mekanik değişikliklerle ilgili tecrübelerimi, fikirlerimi, başarısızlıklarımı burada paylaşmak hepimiz açısından faydalı olur, yeni fikirlere ışık tutar umarım.
Bu dengesizin üzerinde supercharger ve dta pro s100 ecu mevcut. gayet mutlu mesut anlaşmaktalar. Eee tabi bunların getirdiği wideband, egt sensoru ıvır zıvır derken birçok extra arabanın içine girmek durumunda kalıyor. Bu hiç hoşlanmadığım bir durum. Zaten oldum olası da arabanın içinde sonradan takılan ve at-kelebek ilişkisinde olduğu gibi, yabancı duran cisimlerden rahatsız olmuşumdur.
Ben de bu işi e36 m3'ün kadranında bulunan yağ sıcaklık göstergesinin yerine, orjinal görünümünü bozmayacak bir lcd ekran koyarak ve sensörleri atmega328 microcontrollera bağlayıp programlayarak kendime ait ve içime sinecek bir gösterge yapmaya karar verdim.
Kullandığım ve verilerine ihtiyaç duyduğum sensörler şu şekilde :
Bosch wideband sensoru (Aem'in üzerinde de gelen sensor zaten.)
Continental Flex fuel (Namı diğer ethanol sensoru. yakıttaki ethanol miktarını gösterir.)
K-type egt sensoru. (Egt) (Gayrimeşru bir sensör. termocouple sensorlerin hepsi sıcaklık skalasına göre aynı işi görür).
K-type yag sıcaklık sensoru (üsttekinin daha düşük sıcaklık skalalı olanı.)
Sıcaklık sensörleri için extra sürücülere de ihtiyaç duyulmakta bu arada. Sensörlerin kimisi 0-5v aralığında doğrudan çıkış verirken (wideband gibi), bazıları sabit voltaj verirken frekansa göre değerlendirilir. (ör: fuelflex) neyse bu detaylarla sizi boğmayacam. Eğer konuyla ilgilenen ve birşeyler yapmak isteyen arkadaşlar olursa yine burada detaylandırırız.
Kadranı söküp eve çıkartarak başladım işe. Üzerinde bir takım kesip biçmeler yapmam gerekti tabiki. Kullandığım lcd 16x2 ebatlarında siyah üzerine kırmızı. fakat 16x2 nin tamamını kullanmıyorum çünkü oturttuğum yer itibariyle karakterlerin ortalı ve temiz görünmesi için 14x2 gibi oldu. Araç üzerindeki işlemlere ait fotoğrafları malesef çekemedim. Bunu yapalı da birkaç ay oldu zaten. Neyse fotoğrafla yeşillendirelim. Çok fazla fotoğraf olmadı bu sefer, aslında da vardı da üzerinden aylar geçtiği için silmişim bir çoğunu. bundan sonrakilere bol fotoğraf sözüm olsun.
butür sonradan yapılan işlerin genelde gündüz görünümü daha önemlidir. yani daha çok sırıtır. o yüzden elimden geldiğince gündüz görerek çalıştım.
bu 16x2 ekran ve üzerine lehimlediğim i2c modülü. microcontroller giriş/çıkışlarından tasarruf için önemli.
bu da instagrama attığım bir görüntüsü. takip de edin ha @kotu1adam -)
Şimdi bunlar diyenler olabilir. Hemen açıklayayım. Ekranda yukarıda da söylediğim gibi sağdan soldan karakterleri iptal ettim temiz bir görüntü için. E haliyle göstergenin çalışma alanı da daraldı. o yüzden kendi custom kısaltmalarımı yaratmış oldum.
afr'yi biliyosunuz. "E65" yazan yer ethanol miktarı. EOT ise, Egt ve Oil Temp kısaltması.
Sevgiler.