tamam kardesim ole yapcam vtec acamıcaz bi sure
Printable View
tamam kardesim ole yapcam vtec acamıcaz bi sure
benim arkadaşımın 106 nın rodajı daha yenı bıttı sayılır 1500 km yol yaptık bunun 1300 uzun yoldur hıc durmadan 90 la yanlıs mı oldu yanı ? izmirden çeşemeye 3 defa gıttık geldı hıc durmadan 600 km yapıo zaten :D uzun yolda rodaj olmaz derken ne anlamda olmaz ?
ilk marş tan sonra 1 2 saat calışsın araba rolantide daha sonra 200 km 300 km dur kalk yapıp motoru ısıtıp sogutarak şehirde kullan. uzunyolda devirleri ac 1000 km ye tamamla bitir gitsin. ara ara yag kontrol et içinde metel parçalar olup olmadıgına bakıcan yag temizse sıkıntısız aynı şekilde devam 1000 km ye kadar...
Rodaj eger her devirde motoru alistirmak ise, ozaman 3.500 geciyorsun ornegin rodaj bitene kadar, peki ust devirlere nasil alistirmis oldun ??
Her deviri alistirmak ise ozaman, dip gaz yapmadan en ust devirlerini gormek gerekmez mi ?
Rodaj konusunda bir cok tartisma olmustur, kimi der 1.000 km, kimi 3, 000.
Kimi der motor calisir calismaz ilk 15 dakikasinda dip gaz yaparak basmalisiniz ve en iyi alisma surece bu ilk 15 dakikada olur.
Kesin ve kanitlanmis bir sey olmadigi icin, herkes kendi tecrubesine dayanarak rodaj tekniklerini soyleyebilir.
Uzun yolda da yapabilirsin rodaji, sonucta uzun yoldada isinip soguyor, illa buz gibi olup tekrar isinmasina gerek yok.
Bana sorarsan, 100-200 km arasi fazla ust devirlere cikmadan gez.
200 km den sonra ufaktan basmaya basla, yine cok asiri ust devirlere cikmadan, 5.000 falan gecme. Yani 200km den sonra dip gaz yapmaya basla alttlar, ustlere gelmeden birak. Bunun derecesini ufaktan kendi arttir.
500km ye geldigin zaman, yag degistir, sonra gazlamaya basla.
Dedigim gibi kanitlanmis birseyi yoktur rodajin, bende herkes gibi kendi tecrubelerime dayanarak yardimci olmaya calisiyorum.
:hehe::hehe::hehe::hehe:
rodaj neden yapılır ? Rodaj nedir biliyormusunuz yataklar yeniyse yataklar yatakların sert yüzeye alışmasıdır Segman çeliktir Gömlekte çeliktir veya çeliğe çok yakındır ! peki bu iki yüzeyin üstündeki pürüzler bi anda saldırınca neolur birbirlerini yerler kısacası birbirlerinden parçalar koparırlar doal olarak sert yüzeylerin birbirine alışmasıda zor ve uzun olduğundan dolayı rodajın süresi biraz uzundur
HAAA RODAJ YAPMADAN GAZLANMAZMI ??? Evet Gazlanır gerkeli boşluğun üstünde bir boşluk verilirse Ve ayrıca gömleklerin hondadığımız taslar vardır bunların dereceleri ve derinliklerini belirleyen numaraları vardır (örnek zımparalar ve dereceleri gibi). bunların fixleri vardır ama sen nekadar pürürüsssüz hale getirir isen okadar rodaj zamanın az olur pürürüsssüzlük le alakalıdır kısacası amakesinlikle bi 500 km :) yapılır bence
Portakal Neden üst devire çıkmadığımız söleyeyeim yatakların haricinde sürtünme çok olduğundan ısı çok olur ondan dolayı partükülller daha çok parçalanırlar sürtünmeden
Rodaj yağı 10-60 değildir ! sentetik deil mineral yağ kullanılmalıdır sürtünmeyi artttırma amacli
Göki Rektifiye Ve beyin poroblemin kötü ise rodajının yapabiliceği bişi olduğunu sanmıyorum :)
ozcum kime güveniyim sen söle
2000km. rodaj yap dediler rodajda motor gitti :) biliyosun anlattım
sonra yeniden yaptırdım onuda biliyosun :) rodaj modaj yok dedi ustam ama benim içim el vermedi bi 100 km 4bini geçmedim sonra oturdum gaza 3000 km. oldu Allaha çok şükür bi sorunum yok gerileme de yok sabah marşa basarken hiç korkum yok artık içime sine sine biniyorum arabama :)
beyler şuda önemli, eğer motorunuzu ciddi derecede modifiye ettiyseniz mesela aracınız turbo olarak toplandıysa, sıkıştırmanız değişmişse egzantiriklerinizi değiştirdiyseniz bunun gibi aracın standart karakterini bozacak şeyler yaptıysanız gerekli ayarı yapmadan standart ecu yazılımı ile rodaj yapmakta motora zarar vermek için davetiye cıkarmaktan baska birsey degildir.
ben yatak gomlek falan almadım ya kafama gore yapcam rodajımı cok karısık bu iş.buarada map yapılcak ustam var ankarada cok sukur
nuri bence motor içi hazır açılmışken ctr yerine 11.5 yada 12 sıkıştırma ve segman yatak keşke alsaydın demedi deme 2 iş yapma sonra
Demedi deme ben de dedim dinlemedi :D :D
Ben sana demedim mi Nuri dicem
yatak olayı çok önemli esasında. eğer, sıkıştırma,camshaft,turbo uygalamaları yapılmışsa, yataklarda setupa uygun olmalı. diğer bir konu rodajda özgünün dediği gibi 10-60 değil uygun rodaj yağı kullanmak. ama en az 1000yapılmalı bence rodaj.
bakın insanlar yazı yazıyorum kimsenin umranda değil ozaman konu açmayın o piston değiştimi hemşerim honladınmı gömleği olay bitmiştir yatak önemli değil Rodaj sürasi 200 bilemedin 400 km RODAJ SEGMAN VE GÖMLEK İÇİN YAPILIR ..
Ayrca nasıl bir zihiyettir ya motor yapıosun yatak değşitirmiyorsun Tebrik ediyorum seni karışık deil gayet basit ama anlamak istemiyorsun
sana kimse bişi kanıtlamaya çalışmıyor burda bir çok insan yüksek beygirdeki arabalarla oynamyorlar ama bir çok kişiinin arkadaşı Dostu motor yaptırmıştr Zevk yada zorunluluktan şaka devirler dönmüyorsunuz ! 8000 8500 ü şakamı sanıyorsunuz ? sürtünme katsayısıunı biliyormusun 40 derece 250 lik taşla alınmış gömleğin neyse karışık işler bu kısımları inşalllah arabanın başına bişi gelmez
akıllanır akıllanır nuri..
özgün msj alınmıstır tesekkur ederim