Özgün tepkiyi bana mı gösterdin bende anlamadım
yinede yazalım yanlış bir kelime kullanmadığımı düşünüyorum ..
verdiğin resimdeki CP pistons un verdiği rodaj önergesine itirazım var mı diye soruyorsan evet.. itirazım var.. tam doğru değil ve use honda oil filiters gibi yanlı bir yaklaşımı var..
fiat abarth takımıda yataklardaki tasarım eksikliğini fark ettiğinden dolayı her seferinde yeniden değiştiriyordur.. özel yatak yaptırmak her yarıştan sonra değiştirmekten daha pahalıya gelir heralde..
dikkat ederseniz muhabbeti yataklara çekmeye çalışıyorum.. yererince piston segman konuştuk
Ömer kaymalı yuvarlanmalı yatak terimini tam anlamadım ..
ancak düşündüğüm zaman motor yataklarının hem kayma hem yuvarlanma haraketini aynı anda yaptığını görüyorum bu dediğini açıklamadan kesin konuşmak istemem..
aşınma konusuna gelince evet aşınmaz..
bir yatak sadece aşağıdaki durumlarda aşınır ;
*Motor ilk çalıştırılıp yağ basıncı oluşurken
*Motor yüksek devirde stop edip rölantiye kadar kendi düşsün diye beklerken
*uygun olmayan yataklar varsa yüksek devirlerde.
*motor yağında pislik vs varsa.
*Yatakların montajı adam akıllı olmadıysa.
bir arkadaş egzantriklerini iyi yağlar ise motor toplarken egzantrik rodajına gerek olmadığını ima etti
şimdi egzantrik ile silindir kapağı arasına konulan bir yatak var mı ?
adamlar onca özel motor toplama yağları ile (assembly lube) motor toplayıp egzatnrik rodajı yaparken siz belki yağdanlık ile motor yağı yedirerek ve rölantide bekleyerek yapılacak hatalardan en büyüğünü yaparken; milyarlık silindir kapağının egzantrik yataklarını ve egzantriklerinizi düşünmüyorsunuzda neden değişimi pahalıya gelmeyen ve özel durumlar dışında hiçbir koşulda aşınmayan krank ve kol yataklarını alıştırmaya çalışıyorsunuz bilmiyorum..
motor yağ basıncını ürettiği anda yağın kendisi yataklara dolar ve metal metal temasını keser.
herşey süper ise yataklar aşınmaz..
eğer herşeyin süper olmayacağını tartışırsak bu konunun bir amacı yok... zira konu rodaj ve ben buna istinaden rodajda yataklar alışmaz diyorum.