@
Low-Rider , Ozgur yazılımlar konusunda gelişme olmazmı, ama bizim insanımızın başta birazda gelişmesi gerekiyor diye düşünüyorum kendimce.
her nekadar yapılan yazılımlar olabildiğince sorunsuz olsada fabrikasyon gibi olmayacağı aşikar. bu 207dede 208dede 308dede 5008dede aynı şekilde :)
fabrika sana bir optimum veriyor, bunun üzerine çıkmak herzaman orjinalliği bozacaktır. ne koşan araçlar var kadran videosu disko topu gibi nekadar ısık varsa yanıyor. bunu sıradan bir kullanıcıya bu sekilde teslim edemezsin, ama kendini arge ye adamış bir kullanıcı tamam der ugrasır ustunde.
anlatmak istediğim 22-23sn 100-200 koşan stock bir 208 THP200 yapılan modifikasyonlar sonucunda 13-14sn'yelere düşüyor. ama kullanıcının beklentisi 207'den akılda kalan 175hp 230hp oluyor, hmm %30 güç artmış benim aracımda 200hpden 270hp'e çıkmalı düşüncesinde. sonra bidaha düşünüyor bukadar para yatırdım evet kesinlikle oyle olmalıydı diyerek memnuniyetsizlik sergiliyor. bide üzerine aracı izleyip ufak tefek durumlara çok takılmakta. gaz tepkisi arttığından araç sürekli gitme eğiliminde, orjinalden daha tepkili ama kullanıcı gözünde yok bu araç vites geçince zıplıyor, bugün coldstart yapmadı kapattılarmı acaba, araba 1.5 basıyor kesicide neden 1.4e indi vb kendince düşüncelerle iyice kendi kendine kılçık kaçırıp yok yok bu olmadı, kesin sorunlu, olmuyor, yapılamıyor düsüncelerine dalıyor :)
birde neredeyse herkesin düşüncesi, o araba yapılıyor buda yapılır, aynı şeyleri takarım araba uçar kaçar düşüncesi var, daha araba yeni piyasaya cıkmış hemen büyük turbolar takma çabaları filan. tamam ilkini biz yapalım ama bu çok uzun bir süreç bunu anlamıyor insanlarımız malesef. yapılmış bir örnek olmadan sıfır bir setup oluşturup ilk yazılımda hadi geçtim ikincisinde tamamen sorunsuz bir araç istemekteler ki imkansızlığını sende biliyorsun. yeri geliyor gözle bakıldığında herseyin normal olduğu bir donanımsal durumun altından çıkan ufak birseyin nelere yol actığını bu grup icince en iyi bilenlerdensin, no knock ;)
araçları deneme tahtasına çevirme konusuna gelince bizdeki gibi ya yazılımcının kendi aracı olacak ki onun üzerinde kimsenin hakkına girmeden kendi aracı üzerinde gelistirdiklerini piyasaya sürecek, yada bir kullanıcı "eti senin kemiği benim" diyecek ve sabır edecek. bu demek olmuyor ki al istediğin kadar motor kır kol çıkart parçala. burada yapılan işler genelde bilincsizce açılıp hadi güle güle şeklinde. bizim tarzımızı az çok bilirsin, yavaş yavaş optimumu bulmaya çalışırız. denemeler testler kontroller sonucu en saglıklı degere ulaştığımızda oluru budur denir. özellikle Stelios bu konuda çok katı onuda bilirsin oluru buysa bitmiştir daha dokunmaz. bu arada yasanan sorunlar var ise cozum aranır bir sekilde bulunurda. herzaman yazılımsal olmayadabiliyor, bu durumda donanımsal desteklerede başvururuz.
örneğin 208 allure, basınç açıldığında kullanıcılardan gelen dönüş 3e atınca araba duvar oluyor gitmiyor. peki 3de basınca nasıl? sorun yok. çözüm: dv allure'da oldukca yetersiz, güçlendirilmesi gerekmete. bu yüzden ya 208gti yada farklı bir aftermarket dv takılması gerekmekte. ama kullanıcı yönünden bu sorun yazılımsal :) bilmem anlatabildim mi :)
aşağıdaki linkte 208 THP208 için stage2 üzerinde yapılan ufak dokunuşlarla aracın ne olduğuna dair bilgiler var. Egsoz filtre temiz 245hp :)
Peugeot 208 GTI THP208 + strange intake kit – Stage2 98RON – eTuners
Yada hybrid 270HP
Peugeot 208 GTI 1.6T THP200 – Stage4 hybrid 98RON – eTuners