2022 model Audi S3 8Y sahibiyim ve aracı ilk aldığım günden beri yaşadığım bir şanzıman sorunu var. Öncelikle, agresif kullanım tarzına sahip biri değilim, yani sürekli launch control kullanan biri olmadığımı belirtmek isterim. Araçta 7 ileri S tronic (DQ381) şanzıman bulunuyor ve ben de her zaman şanzıman sıcaklığını RS Monitor üzerinden takip ederek soğuk çalıştırmalarda dikkatli bir kullanım sağlıyorum.
Yaşadığım sorun şu şekilde kronolojik olarak gelişti:
- Araç çok rastgele anlarda özellikle bir kaç gün kullanılmadığı günler sonrasında, ilk durduğumda şanzıman D/S/M konumunda hala kavrama yapmaya çalışıp arızaya düşüyor.
- Ancak bu anlık düştüğü için asla hafıza atmıyor.
- Eröz, Asil, Vosmer ayrı ayrı baktı geçmişte veya anlıkta bir arıza gözükmüyordu. Yetkili serviste aynı şekilde göremedi. OBDeleven ile bağlayınca da kendimizde göremedik.
- Yine benzer bir senaryo bir kaç gün kullanmayıp çıktığımda yaşadım. Hemen arıza gitmeden, ELM ile bağlanıp baktığımda P072C veriyor.
1'inci vites sıkıştı diye açıklamada yazıyor. Ancak araç 1'den 2'ye geçiyor.
- Ardından bir süre yapmadıktan sonra Eskişehir'de -2 derece sıcaklıkta bunu yaptı ve ariza direkt aktife düşüp check engine yaktı. Servise bıraktığımda mekatronik değişmesi gerektiğini ilettiler. Parça ise stokta yok. 70.000 TL + KDV + Nakliye + İşçilik ile 4 hafta kadar serviste kalacak. Kafama takılan nokta, zaten şanzıman geçebiliyorken neden mekatronik değişsin ?
- Durumu değerlendirmesi için daha fazla S ve RS modeline bakan bir servise gittiğimde arıza pasife düştüğü için ilgilenemediklerini ve tekrar yaptığında gelmem gerektiğini söylediler ve Audi tarafından artık umudumu kestim.
- Yine periyodik olarak aynı sorunu yaşamaya devam ederken fark ettiğim durum şu oldu; periyotlar hep araç uzun süre soğuk havada kalıp sürülmediğinde veya direkt eksi derecelerde kaldığında bu sorun gerçekleşiyor.
Benim düşüncem; şanzıman yağı bu hava koşullarına karşı yetersiz mi kalıyor ?
Daha performansa yönelik Ravenol gibi bir yağ ile bu sorunun önüne geçebilir miyim ?
Ya da tamamen çok fazla sensörlerin yoğunluğu olan bu araçta sensörün yine yarattığı bir durum olabilir mi ? (rakım değişiminden hemen tahrik yakması gibi)
Veya bu tarz bir durumu yaşan duyan olduysa başka ne olabilir ve nasıl çözerim ?