Beyler bir konu kafama çok takılıyo... GT28RS turbo kitim geldi, takılıyo. + RCZ bujiler ve ateşleme bobinleri değişecek + 5. vites dislisi (Sipariş henüz yolda) Altta verdigim linkte de görebileceğiniz üzere mini cooper S R56 motorda 350hp. güç üretebiliyo bu turbo. Bizim 207 Rc için hedefimiz 300hp. üç aşağı beş yukarı. Bu durumda RC için Wiseco Forged piston almalı mıyım?. Yoksa bu güce stock pistonlarım dayanır mı? Uzun ömürlü bir kullanım istiyorum. Kafam rahat değil. Sizcee...?
GT28RS 350HP Turbo Kit for Mini Cooper Turbo S (R56) : atpturbo.com
bence dayanır bizim pistonlar zaten standartdan daha farklı diye biliyorum naman detay verebilir
''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e..." DANIEL DUMOULIN
Araç stok halde 175hp güç üreten motor hadi %20 gizli güçü çıkardık diyelim sorun değilde 350hp bir güç yani 2 katı güçü elde edipde nasıl pistonlar kaldırıyor bana açıklayın.
BMW 320İ ED 40Th Year Edition - 2016
Golf 7 TDİ DSG Highline - 2013
207 RC Le Mans - 2009
C4 Coupe VTS - 2006
C3 Sensodrive- 2005
Burda bir hata var. RCZ bujileri de tek tırnaklıdır. Hatta üzerlerinde ürün kodları olmasa görsel olarak ayırması imkansıza yakındır.
3 tırnaklı olan bizim motor familyasına genel olarak tavsiye edilen BRISK ler oluyor genelde.. Yanlış hatırlamıyorsam, ürünün tam adı BRSK-MR12YS idi.
200'lük RCZ'te kullanılan bujinin referansı 5960.L5.. Ticari adıyla NGK ILZKBR7A-8G
200'lük haricinde tüm THP lerde NGK'nın platinum bujileri kullanılıyor. PLZK ile başlıyordu devamını unuttum.
Big turbo upgrade ten sonra kullanılacak yazılım ile basılacak bara göre bu RCZ bujileri de yetersiz kalabilir.
Normal koşullarda dayanması gerekir ama üst devir limitörü değişeceğinden ve bu devirlere ilk 2 viteste çok hızlı ve belki kontrolsüz çıkılabilme riski olacağından kolları zorlayacaktır diye düşünüyorum.
Yazılımın çok çok iyi tasarlanması gerekiyor. Ayrıca son dişliyi değiştireceğinizden ötürü aracın CAN dolaşan tüm hız bilgileri de sapıtacaktır. Bunu en kolay Cruise'un çalışmamasıyla hissedeceksinizdir. Dişli değiştikten sonra ECU'daki Vites-Devir-sürat referans tablolarının da güncellenmesi gerekir. Cruise dan sonra hıza bağlı tüm donanımların çalışması tamamen iptal olmasa da şaşacaktır.
Üst devir haricinde aşırı hızlı devirlenme haricinde zorlanacağını düşünmüyorum ben pistonların açıkçası.
Normalde sert kompresörle sente attırabilen bir motora sahibiz. Aynını gaz ile yapabilecek çok agresif bir yazılım bence en başta buradan sinyal vermeye başlar. Ancak şöyle de bir fark var: TolgaErtem'in motoru bu konuya senelerdir yazan arkadaşların motorlarından çok daha stabil be mühendisliği tamamlanmış bir motor. Toleransı bana göre daha fazla olacaktır.
Aslında bu konuyu yatak odam kadar silindirlere sahip motorlarla uğraşan xplod ve guru merruse daha iyi bileceklerdir![]()
motorun gücünün 2 katına çıkması, silindirdeki patlama basıncının iki katına çıkması demektir. buna bağlı olarak piston yüzeyinde birim alana düşen basıncın iki katına çıkması demektir. segmanların piston faturalarına uygulayacağı kuvvetin de iki katına çıkması demektir. yukarıdan aşağıya sırasıyla, piston pimine ve yatağına(burcuna), kol yatağına ve kranka, yine kranka ve ana yataklara uygulanan kuvvet de iki katına çıkacaktır. bu, hareketli parçalar arasındaki yağ filminin yırtılmasını 2 kat kolaylaştıracak ve metal metale çalışma sebebiyle aşınmalara sebep olacaktır.
"tam" iki kat farktan bahsedemeyeceğimiz tek birşey varsa o da motorun aşınma süresidir. yani, motor ömrünü tam yarı sürede tamamlayacak diyemeyiz. evelki paragrafta bahsettiğim aşınmaların tam iki katı olduğu durum, motorun o anda ürettiği gücün 350hp olduğu durumdur.
örneğin, 10000kmde bir bakım öngörmüşse üretici, gücü ikiye artırdığımızda 5000de bir bakıma inmez. zira, 10000km, ortalama 50kmh hız ile 200 saatte tamamlanacaktır. bu 200 saatin 200ünde de motora 350 hp ürettirmemiz mümkün olamayacağından,
1. evet, bakım aralıkları kısalır.
2. hayır, "tam" yarıya düşmez.
diyebiliriz.
ama akıldan çıkarılmamalıdır ki, güç, dizayn edilen gücün iki katına çıkarılacaksa, motorun ömründe ciddi düşüş olacaktır. motorun dizaynındaki zayıf noktalar daha çabuk su koyvermeye başlayacaktır. ep6 ailesi motorlarda bu zayıf noktalara en güzel örneklerden biri valve guide'lardır. yüksek egzost sıcaklığı ve yüksek devir birleştiğinde silgi gibi eriyen subap gaydlarından yağ kaybı en bilindik "yağ yakma" sebeplerindendir mesela.
uzun yazmışım, özetlemeye çalışayım;
şahsen ben, motora çoook ciddi mekanik modifikasyonlar yapılmadan gücü iki katına çıkararak, uzun süreler sorunsuz kullanılabilecek, olası çevresel ve/ya kullanıcının oluşturacağı zor şartlara mukavemetli bir arabaya sahip olabileceğimizi düşünmüyorum.
yapmak isteyeceklere ve niyetlenmişlere, hatta bu işe kollarını sıvamışlara nacizane tavsiyem, yağ basıncını artırarak eklemlerdeki yağ filminin yırtılmasını biraz olsun geciktirmeyi denemektir.
not: naman'ın refere etmesi karşısında sessiz kalamadım. sağolasın birader. ,)
Arkadaşlar ,
Ana üniteyi değiştirmek istiyorum çıtırdan bir tesisat yapacağım parçaları topluyorum.
Ama ana ünite üzerinden görülebilen fonksiyonları da kaybetmek istemiyorum var mı bir çözümü?
dün aracın bakımı yapıldı 0.30 motul malesef bulamadım onun yerine castrol edge 0.30 koydum ayrıca bujiler değişti rcz bujisi taktırdım fren balataları değişti yağ filtresi benzin filtresi Polen filtresi işçilik 650 tl![]()
bn 5 30 kullanıyorum 5 bn km de bir ekliyorum azaltıyor araçtaki fincan sesinide kesiyor. tawsiye ederim.
bujiler : 55 tl
yağ 4+1 lt yedek : 135 tl
balatalar ön arka : 190 tl
filtreler : 60 tl
fren müşiri ve kablosu : 65 tl
işçilik : 125 tl
kapı sekmanlarını değiştirdim : 16 tl
toplam : 646 tl
Şu an 31 kullanıcı var. (0 üye ve 31 konuk)