khan Nickli Üyeden Alıntı
ben bu konuyla bayadir ilgileniyorum arkadaslar bir ara hatta kafayi baya bozup benzin imal edecektim fakat yasal olarak oda yasak.
simdi kullanabileceginiz en kolay ulasilabilir en verimli oktan yukselticiler,
1- toluen
2- xysilen
3- ethanol
4- methanol
eski tarif verenler bunun icine birde hint yagi veya atf koymanizi onerirler fakat yeni jenerasyon arabalarda pek gerek yok bu combustion lube katkilarina cunku zaten kullandigimiz benzinin %4 u bu isi goruyor.
Simdi bu dyo tiner mevzuda yanlis, soyleki piyasada satilan dyo tinerler sentetik solvent icerikli, ben imalatta kullanilan ve piyasada bulunmayan toluen i dyo tiner tenekelerinde sakladigim ve birkac arkadasa verdigim icin o sanki piyasada satilan tiner saniliyor ama degil. Kimyager arkadaslar mutlaka vardir aramizda ve tinerin binbir turlu cesidi oldugunu onlar izah ederler. Sakin boyacidan falan tiner alip kullanmayin.
kullanmaniz gereken sadece boya imalatinda kullanilan ve bunun yaninda petrol rafinerilerinde benzin yapilirken kullanilan toluen ve xysilen. Bunlari da %10 a kadar rahatlikla kullanabilirsiniz veya %7 toluen %3 xysilen gibi.
ethanol ise gavurlarda gordugumuz e85 yakitinin %85 ini olusturan alkol turevi, bildiginiz rakida, viskide kullanilan etil alkol fakat bununda saflik dereceleri vs var. Bizim ankarada birkac arkadasimiz 1 1,5 senedir kisin e85 yazin ise e100 yuruyor cok ciddi fark var, ustlerde ve altta 10 derece avans gibi neredeyse, yeni jenerasyon cogu aracin yakit sistemi ethanole uygun.
methanol ise biraz daha korozyotif etkisi olan metil alkol turevi, bunu da %3 %5 gibi depodan kullanabilirsiniz fakat methanolu saklamasi ve safini bulmasi biraz zor. son zamanlarda cogu arabada kullanilan water/meth injection sistemleride bu isi goruyor. hem iat yi dusuruce hemde oktan arttirici ozelligi var. icmeyin kor eder, kazara icerseniz etil alkol de icin pesine denaturize icin.
ben model yakiti kullanan arkadaslardan temin ederek nitromethane de kullandim ama 1.5 AFR ile yurumek biraz sikintili tavsiye etmiyorum:)
ilginc bir sekilde son 6 aydir devamli kotu benzin var ankadara shell, opet,bp hepsi pis benzinlerin devamli sorun yasaniyor, sanirim ekonomik kriz ve devlet politikalari ayakta kalabilmek icin esnafi bazi seyleri yapmak zorunda birakiyor veya bazi gereklilikleri yapmaktan alikoyuyor.