10-40 Motul tavsiye ederim,araştır istersen.
Printable View
10-40 Motul tavsiye ederim,araştır istersen.
10w40 motul kullanıcaksan tavsiyem 300v Chrono
Yağ dendi madem, bir makineci olarak birkaç kelam edelim;
Öncelikle günümüzde kullanılan yağlar multi-grade yağlardır. Yani çift viskozitesi vardır. 10W-40 örneğindeki gibi bir W yani winter yani kış değeri, bir de sıcak değeri vardır. W değeri ilk çalışmadaki akışkanlığı gösterir. Yani W'nin önündeki değer ne kadar düşükse ilk çalışmada yağ o kadar akışkandır. W'den sonraki değer ise motor ısındıktan sonraki akışkanlığı gösterir.
W yani soğuk akışkanlık değeri -18 derecede sabit bir delikten/borudan yağın akma süresini ölçerek belirlenir. W'den sonraki diğer değer ise 100 derecede yine aynı sabit delikten/borudan yağın akma süresini belirtir.
Yani W değeri ne kadar düşükse motor soğuk marşta o kadar çabuk ve iyi yağlanır. W'den sonraki değer ise motorun olağan çalışma ısısına ulaştıktan sonraki değeridir ki kesinlikle üreticinin tavsiyesine uyulmalıdır.
Örneğin üretici 10w-40 öneriyorsa siz bu motora 0w-40 koyarsanız motor ısındıktan sonra herhangi bir yağ kaybınız ve yağlama probleminiz oluşmazken aynı zamanda soğuk marşta da çok iyi bir yağlama elde edersiniz. Ki bu da özellikle turbo araçlarda ilk marştan itibaren önem arzeder.
Yani W'den önce gelen değeri mümkün olduğunca düşük tutun.
Piyasadaki kara cahiller W değerini düşük görünce "abi bu motora bu çok ince gelir" derler. Hatta öngörüde de bulunup "bu yağı kullanırsan çok eksiltir" de derler. İnanmayın. Neden mi? Üst değer aynı da ondan.
Yapmamanız gereken şey gereksiz yere üst değer ile oynamaktır. Bir motora 10w-40 yağ önerilmişse Siz tutup da 5w-30, 0w-30 veya 10w-60 yağ koymayın. Üst değeri, yani W'den sonraki değeri değiştirirseniz motorun normal çalışma ısısındaki yağlama kalitesini bozarsınız.
10w-60 gibi yağları ancak aşınması çok ilerlemiş, yağ eksilten yüksek km'li motorlarda veya aşırı yük altında, pist şartlarında çalışan veya yüklü modlu araçlarda kullanın. Aksi durumlarda önerilen üst değeri aşmayın.
Peki Türkiye şartlarında bizim honda motorlarında ne kullanılmalı?
Bu biraz da sizin kullanım şartlarınıza kalmış. Nasıl mı? ;
-Eğer sıcak bir iklimde iseniz sıcak değeri 30 olan bir yağ tercih etmeyin. Sıcak değeri, yani W'den sonraki değeri en az 40 olsun. Kış değerinin düşük olması sizin için dezavantaj değil ama bariz bir avantaj da sağlamaz. Çünkü en soğuk marşınız yine 0 derecenin üzerinde kalacaktır.
-Eğer soğuk bir iklimde iseniz sıcak değerini değiştirmezken kış değerini mümkün olduğunca düşük tutun. Örneğin 0w-40 gibi. Nispeten karasal iklimlerde eğer araç fazla zorlanmıyorsa yakıt ekonomisi için 5w-30 gibi viskoziteler de tercih edilebilir.
-Eğer aracınızı limitlerinde kullanıyorsanız kesinlikle tam sentetik yağ kullanın. Castrol magnatec serisinde olduğu gibi "sentetik teknolojisi" gibi laf ebeliklerine kanmayın. "Tam sentetik", "Fully synthetic" yazılarını arayın. "Synthetic blend", "Yarı sentetik", "Sentetik teknolojili" gibi ibareler pazarlama taktiğidir. Kesinlikle tam sentetik değildir, kırma yağdır.
-Eğer aracınızı memur-style kullanıyorsanız yarı sentetik de işinizi görür.
- 0w-40 viskozite, 5-30 ve 5w-40 viskozitelerin derece aralıklarını da kapsar. Yani onların düzgün yağladığı tüm aralıklarda düzgün yağlarken onların düzgün yağlamadıkları düşük dış sıcaklıklarda da düzgün yağlama yapar. Aralık ne kadar geniş olursa o kadar geniş bir bantta düzgün yağlama elde edersiniz. Fakat yağın içerisindeki katkı(additive)'ler de o kadar artar. Yağlama özelliğini üstlenen bileşimlerin oranı nispeten ve çok az da olsa azalır.
Ben kendi TEG'imde mobil1 0w-40 kullanıyorum.
O.B.K
biz 10 40 aldık. memnunuz.
Mobil1 10w-60 tam sentetik.