atmosferik 12.5 nedir ya ? 13 13 daha açık sölemem mi lazım :D
Printable View
atmosferik 12.5 nedir ya ? 13 13 daha açık sölemem mi lazım :D
özgün abi atmosferik ve turboların rölenti değeri kaç olmalı sence? dip gaz 13 diyon rolantiyide söyle ona göre ayar verelım :)
rolanti sen istemesende emisyon kuralları yüzünden o2 sensorleriniz tarafından 14.5 14.7 gider:D
13 le kırmak mı :D basarı sağlarsın :Dkırarsan
Peki bir de şu yönden bakalım;
AFR'yi 11.5'den (ki arkadaşın aracı sadece redlineda 11.5, oraya kadar 12.x) 13'e çekmek bize ne miktarda bir performans artışı sağlar? Veya EGT vb yanma verimi değerlerinde ne miktarda bir iyileşmeye sebep olur? Kısaca "13'e çektiğine değer" denebilecek, "bu durumda kesinlikle 13'e çekmelisin" dedirtebilecek bir veri var mı?
11.5 ta olmasının nedenini sorgulamak lazım öncelikle. Normal şartlarda en yüksek gücü aldığınız karışım oranı ***** 12.5/1.. Eğer fabrika bunu 11.5 olarak set ettiyse mutlaka bir nedeni olmalı. Belki EGT yükseliyordur, belki başka mekanik bir engelden dolayı yapmışlardır. Sadece ve sadece yakıt kalitesine güvensizlikten dolayı da olabilir. O nedenle şudur budur demek çok zor. Ama normal şartlarda atmosferik araçta akselerasyon esnasında 12.5 AFR normal. Tam gaz giderkende normal. Çünkü max güç elde etmeye çalışıyorsunuz. Ama cruise esnasında 14.7-15 AFR gayet normal değerler. Tabi port enjeksiyonlu atmosferik makineden bahsediyoruz..
Peki merruse hocam;
Bu 12.5 AFR tüm devirler için acaba gerçekten de en verimli oran mıdır? Çünkü oem yazılımların çoğunda özellikle redline'a doğru AFR 12.5'in altına inebiliyor. Bu yüzden ben sabit bir AFR oranının rölantiden redline'a kadar geçerli olabileceğini, tüm devirler için ideal tek bir AFR oranı olacağını düşünemiyorum. Düşünmek istiyorum aslında. Çünkü işimizi epey kolaylaştırırdı. Ama oem yazılımlara bakınca işin doğrusunun böyle olmadığı kanaatine varıyorum. Sen ne dersin? İstisnasız tüm devirlerde 12.5 mi?
Bende bir şey sormak istiyorum afr ayarı düzgün yapıldıktan sonra oem oksijen sensörünün devre dışı bırakılmasının artısı yada eksisi var mı?
Estağfirullah hoca olmak bu kadar kolay değil.
O oranlar benzinin özelliği. Nasılki 14.7 kimyasal açıdan en verimli yanmayı temsil ediyorsa bu da performans açısından en verimli yanmanın oluştuğu karışım oranı gösteriyor.. Ekonomi için en verimli oran 16 mıydı neydi mesela. Verimlilik verimlilikte hangisine göre?
Yani en iyi performansı alabilmen için beninin karışım oranı 12.5/1 olmalı. Tabi teorisi bu. Buraya kadar tamam. Ama adam kalkar deli gibi avans verir sonrada karışım oranını düşürüp daha zengin karışımla yakar. Ya da yüksek devirde piston içi ısı aşırı yükseliyordur o nedenle daha fazla benzin püskürtüp silindir içi ısıyı düşürür. vs vs vs... Üreticinin fazla benzin basmasının bir sürü sebebi olabilir. Her üretici içinde farklı sebepler sözkonusu. Kim derseki her arabada bu oran süperdir iyidir, yalan söyler. Piston içi basınç, avans değeri, ülkedeki benzinin oktanı ve kalitesi, yanma ısısı, EGT, IAT vs vs bir sürü etken var onun belirlenmesinde. Katalitiğin egzost portuna olan uzaklığı bile bir etken diyeyim bende gerisini sen düşün. Her motorda bu değerler farklı olduğu için her üretici kendi motoruna uygun olan değerlerde ayar yapar. Yoksa hiçbir üretici benim arabam daha az yakıyor demek varken fazladan benzin basıp tüketim değerini maymun etmez. Kaldı ki şimdiki emsiyon değerleri ile zaten yapamaz..
Atmosferik benzinli arabada cruise 14.7 en az kirliliğin yaratıldığı orandır. en ekonomik oran ise 16 denilebilir. Ama emisyon bozulur. Akselerasyon esnasında 12.5 tan yüksek değer haram benzin demektir. Tam gaz giderken redline daki oran motora göre ve diğer değişkenlere göre değişir.
Ankara'da, çevremde genelde birbirimize hocam diye hitab ederiz. Ağız alışkanlığı.
Bahsettiğim 12.5 ideal oran mı sorusu tabi ki WOT içindi.
Aslında benim de vurgulamak istediğim noktaya değinmişsin. Tek bir oran tüm devir aralıklarında geçerlidir demek senin de saydığın tüm bu sebeplerden ötürü pek mantıklı değil. Motorun yapısı, ateşleme avansı vs birçok kritere göre ideal oran değişebilir. Ayrıca bu kriterlere devir de eklenebilir bence.
1-2 örnek vericem 2002-2005 S2000 lerde 7000 den sonra 10
2005-2008 S2000 lerde 1 e 1 aynı avans degerine sahip olmasına ragmen 13.3 gitmeninin manasını anlayabiliyormuyuz fabrika korkmuş demek öylemi ?
ozamanki oranlarla bu zamanki tüv kuralları farklı Normalde 14.5 Neden 14.5 emisyon tutturmak için biz emisyonları test etmeye çalışmşıyoruz bahsettiğim iaracın Knock sensoru var 13 e alırsan Map yada Maf degerini kıstığı için avansta vermiş olucakgerektiği yerde kısar 13 ile kimse kismeyi kıramaz
polo gti larla Tsi engine 185
Sciroccco 160 tsi larl aradaki fark nedir yazılımdan baska?
Yani eskiden motorlar oem olarak top-end'de daha zengin yürütülüyordu. Ama artık emisyon sebebiyle sabit 13 civarı yürütülüyor diyorsun diye anlıyorum. Ki gayet mantıklı.
O zaman emisyon kriterleri öncesi oem yazılımlarda top-end'de hedeflenen güçleri ve verimi alabilmek için, hiçbir düzeltme yapmayan, standalone arabamda top-end'i zengin bırakmalı mıyım? Yani eski oem yazılımlar gibi top-end'i zengin bırakmak bu yönden düşünüldüğünde iyi olabilir mi?
açık sölim standalone bir aracın varsa 12.8 bitir kafan rahat olsun