-
Alıntı:
polo34 Nickli Üyeden Alıntı
bunu tecrübe eden yok mu :)
yıpranmasından dolayı kompresyon kaybetmeye başlayan bi motora böyle kimyasallar atmayın içeriyi kötü duruma sokuyo çoğu zaman belli bi süre kompresyon yükselebilir ama kimyasalın kullanımı kesildiğinde etkisi geçiyo yada yenileme için motor açıldığında onu temizlemek bazen zorlaşabiliyo:)
yüksek kmli motora bu kimyasallardan atıp sattıklarını yeni sahipleri bunu bilmediği için motoru biten baya kullanıcı gördüm:)
en güzeli düzgün yağ ile zamanı geldiğinde motoru açıp gereken elemanları yenilemek
-
ellerine sağlık. anlatım ve resimler çok iyi.
-
arkadaslar 2001 106 gti ın olması gereken kompresyon değerleri nedir?ksımetse yarın bi tanesine bakacamda ????
-
Buda bizim ölçme yöntemimiz
-
oooo çok profesyonel yöntemler bunnar...teknoloji çok gelişti yaw..
-
en sağlıklı yöntem bu heralde.. her silindir için tabancayı tek tek sokarak, dip gazla beraber bi süre marşa basıp bırakıyoruz.. göstergenin içinde kağıda ölçüm işleniyo bir doğru şekline, her silindirin doğrusu eşit ve aynı uzunlukta ise okeydr..
-
bende dijitali var ve gerçekten cok iyi sonuçlar alıyorum resimler ve yazı için teşekkürler
-
paylasım icin saol guzel olmus ben ustayım diyenin bilmesi gereken seyler
-
guzel bi yazi paylasim icin sagol
-
Arkadaşlar selam :)
Kompresyon testinin yorumuda önemli... haddim olmayarak bildiğim bir iki noktayı daha paylaşmak istiyorum ;
Öncelikle kompresyon testine başlarken motor yağının biraz ısınmış olması yani motorun ılık olması daha sağlıklı ölçüm sonucu verir bence.
ayrıca gaz teli ile kumanda edilebilen araçlarda tam gaz basmak diğerlerinde ise bir şekilde manifolda rahat hava girişi sağlamak en doğrusudur
kompresyon testinde hedefimiz silindir basıncının kaçabileceği noktaları denetlemek
bunlar kompresyon segmanları , supapların oturma yüzeyi ve kapak contasıdır diğer uç ihtimaller ise çatlak durumlarıdır..
alınan kompresyon testinde birbirine yakın 2 silindir beraber düşük çıkıyorsa silindir kapak contasının iki silindir arasından kompresyon kaçırdığı akla gelebilir.
veya tek başına ciddi kompresyon sorunu olan silindirin segmanlarında veya supaplarının oturma yüzeyinde sorun olduğu akla gelebilir.
peki kompresyonun segmanlardan veya supaplardan yada olası çatlaktan kaçtığı nasıl teyid edilebilir ?
bunuda yağdanlık ile o silindire bir miktar yağ akıtarak anlayabiliriz.
eğer düşük kompresyonlu silindir buji deliğinden yağdanlık ile yağlanınca kompresyonunda artma söz konusu oluyorsa bu silindirin kompresyon segmanlarında sorun arayabiliriz (tabiki silindirin ovallik-konikliği aklımızın bir köşesinde)
hepinize kolay gelsin ! :icon_tup:
-
ellerine sağlık saolasın cem ...
-
Alıntı:
AhmetH Nickli Üyeden Alıntı
Arkadaşlar selam :)
Kompresyon testinin yorumuda önemli... haddim olmayarak bildiğim bir iki noktayı daha paylaşmak istiyorum ;
Öncelikle kompresyon testine başlarken motor yağının biraz ısınmış olması yani motorun ılık olması daha sağlıklı ölçüm sonucu verir bence.
ayrıca gaz teli ile kumanda edilebilen araçlarda tam gaz basmak diğerlerinde ise bir şekilde manifolda rahat hava girişi sağlamak en doğrusudur
kompresyon testinde hedefimiz silindir basıncının kaçabileceği noktaları denetlemek
bunlar kompresyon segmanları , supapların oturma yüzeyi ve kapak contasıdır diğer uç ihtimaller ise çatlak durumlarıdır..
alınan kompresyon testinde birbirine yakın 2 silindir beraber düşük çıkıyorsa silindir kapak contasının iki silindir arasından kompresyon kaçırdığı akla gelebilir.
veya tek başına ciddi kompresyon sorunu olan silindirin segmanlarında veya supaplarının oturma yüzeyinde sorun olduğu akla gelebilir.
peki kompresyonun segmanlardan veya supaplardan yada olası çatlaktan kaçtığı nasıl teyid edilebilir ?
Leak down yaparak anlayabiliriz yani pistonu en ust olu noktaya alıp yanma odasına hava vererek
-
aracın kompresyonu düşük çıkarsa rektifiye mi gereklidir?
aracın dyno sonucu olması gerektiği gibiyse kompresyona baktırmaya gerek var mıdır?
-
tabiki :)
kompresyonu düşük çıkan araçtan performans namına büyük birşey beklemek yanlış olur
dyno sonucu tam güvenli değildir bence..
sonuçta tork vb değişkenler üzerinden gidilen mean effective pressure(MEP) hesapları var.elde edilebilecek maximum kompresyon kağıt üzerinde hesaplanabiliyor.
fabrikalar ise belli aralıkta normal kabul ediyor.. kompresyonu bu aralığa düşüpte sağlıklı denen ama tam verimde çalışamayan motor söz konusu olabilir.
eğer bir araç çok iyi rodajlandıysa olması gereken gücün fazlasını çıkarabilir.. hatta bu motoruna göre %10 bile fark edebilir.
bu zaten ayrı bir tartışma konusu hala.
-
ilk resimlerdekı motor stockmu?
-
Alıntı:
KMR2-GT Nickli Üyeden Alıntı
ilk resimlerdekı motor stockmu?
Stock .
-
peki 180 190 civarı normal oluor o zaman,baktırıdıgımız zaman bu sekıldeyse bı problem olmuor o zaman.ama bırı 190 ırı 170 bırı 180 fln cıkıosa sorunludur
doğrmu anlamısım cem?
-
Alıntı:
KMR2-GT Nickli Üyeden Alıntı
peki 180 190 civarı normal oluor o zaman,baktırıdıgımız zaman bu sekıldeyse bı problem olmuor o zaman.ama bırı 190 ırı 170 bırı 180 fln cıkıosa sorunludur
doğrmu anlamısım cem?
Evet , 175 -185 civari normal. Silindir arası farklar 25~ psi dan fazla
olmaması gerekkli ama ortalama 170 175 civarı motor saglıklıdır.Minimum 140 civari
olmalıdır.Biri 170 biri 140 cıkıyorsa o zaman o silindirde sorun var diyebiliriz.
-
tamam teşekkür ederim dostum,işime yaricak;)