güzel konu yeni öğrendim teşekkürler.![]()
güzel konu yeni öğrendim teşekkürler.![]()
Ex Automobile Service Advisor - New Truck Service Area Manager
yaa aklıma birşey geldi.lpg dede cut off warmı bu sıralı sistemlerde beyinli falan ya?aracın beynine, lpg beyni bu konuda sinyal göndererek acaba cut off yapabiliyor mu?bir bilginiz var mı?ben aracımda denedim benzindeyken 1200 ve üzeri bir devirde kalıyor fakat lpg deyken araç direk 1000dd lere düşüyor.burdan tahminim lpgde cut off yok?
cut off her açıdan kardır rampa inerken,ışıklara yaklaşırken vs..
ama ses olayına kafam takılıyor..farz edinki yokuş aşağı viteste iniyoruz ve kontağı kapattık..aynı ses gelmeye devam edermi?? gelmezse neden gelmez?? denemedim denememde sadece merak..![]()
LPGde de benzindeki gibi apayrı bir beyin var ve pedal açısı v.b. biliyor, o da Cut off yapıyor..
Kontağı kapatsanız da aynı ses gelmeye devam eder. (denedik)
Quattro...Torukcars ARGE & Kulvar.info.tr
sıralı lpg beyinleri aracın kendi enjektör sinyalinden bilgi okuyor ,
ona göre değerlendirip içindeki programına göre göre kendi lpg enjektörlerini çalıştırıyor. (tabi lpg çalıştığı sırada aracın kendi enjektörlerine gelen sinyaller kesiliyor, yanma odalarına benzin gönderilmesin diye)
haliyle aracın kendi enjektör sinyali kapalı duruma geçtiğinde lpg de ona göre kapanıyor olması lazım diye düşünüyorum ama sonuçta kendi beyni var,
kesin ve net cevap vermek için ölçüm yapmak lazım .
tamamda herşey iyi güzel araç benzin yakmıyor oraya kadar herşey doğru ama ben neden yokuş aşağı benzin yakmamak için devir çevirtiyim atıyorum 5.vites 3000 devirde 110'la gidiorum (kendi aracımdan bahsediyorum) sonra vitesi boşa almadan yokuş aşağı devam ediyorum bana kalırsa bu arabaya işkence gibi bişi arabayı kompresyonda bırakmanın hiç bir mantığı yok at boşa 1000 devirde ne kadar benzin yakacak arabanda rahatlasın fazla benzin yakmayacağım diye arabaya devir çevirtmenin hiçbir manası yok bence (herkezin bir fikri var buda benim fikrim)
apayrı araç beyni gibi beyni var biliyorum ama aracın beynine etki edebiliyormu,paralelmi yoksa apayrı mı çalışıyor onları bilmediğim için aklıma takıldı bu soru,verdiğiniz bilgiler için teşekkürler
rahatlamadan kastın ne acaba o önemli, aracının en rahat olduğu durum aracının yakıt yakmadığı durumdur. artı her rampada eğer aracını boşa alırsan bu senin için güvenlik sorunlarıda oluşturur, aracını durdurmada sıkıntılar çekersin ve stabilizasyonunda sıkıntı yaşarsın.
cem şöle düşün, aracınla biryerden bir yere giderken ne kadar ayağını gazdan çekiyorsun? yani o kadar sürede aracın varsın aşınsın 1000-1500 devirde rolantide aşınıp benzin yakacağına maksimum 3000-4000 devirde bedavadan seyahat etmek daha mantıklı![]()
şimdi biz arabayı boşa almassak araba kompresyonda yani tekerleklerin dönmesiyle birlikte krank milide dönmeyecekmi araba yakıt yakmayacak ama herşey döndüğü için araç devir çevirmeye devam edecek anladığım kadarıyla ki öyle oluyor zaten yokuş aşağı, bende diyorumki en iyisi sağ taraftan yavaş yavaş gidip ne aracı hızlandıracaksın nede viteste bırakıp kompresyonda bırakacaksın yani ne kadar devir çevirirsek motor o kadar aşınmıyormu onu söylemek istiyorum,araba zaten 5.vites 3000 devirde 280 binlira yakıyor boşa al 100 binlira yakar yani bununda bi zararı olmaz heryede yokuş olmadığına göre bu olayın fazla bir yakıt tasarrufu yapmayacağını düşünüyorum, geri gelelim araba yokuş aşağı viteste iken gaza basmadan yakıt harcanmaz buna katılıyorum
hakan abi arkadaşımda otomatik 306 var 421535 kere söylememe rağmen burada yazanları, otomatik arabada vitesi boşa alıyor... en sonunda koparıp eline vericem vites kolunu o olacak
Bende Toyota Carolla ile bunu uzun yolda yapıyorum, 1 depo (45lt) ile 1200 km gibi bir rekor kırdım .. Ank-İst, İst-Ank, Ank-Bolu, Bolu-Ank.
Sadece dik rampalarda boşa atınca ulaşacağım hızla dönemeyeceğim virajlarda viteste iniyorum.
Tekrar açıklayım U harfi şeklinde bir rampa düşünelim viteste inersek U'nun en dip noktasında hızımız 100 olsun, eğer boşta inseydik 140 olacaktı. 140 ve 100 le giden bir aracın taşıdığı potansiyel enerjiyi düşünürsek aradaki 40 kmlik fark U nun kalan kısmında büyük ekonomi sağlıycaktır. Yokuşu inerken yakılan 1 lt/100 km önemsenmiycek kadar ufak bir rakamdır çünkü yokuşu çıkarken 100 km ile çıkmak için 20lt/100 km lere kadar ulaşan bir sarfiyat söz konusu olacaktır. Sonuç olarak bence;
Rampanın sonunda frene basacaksanız rampanın başından viteste inin frene basmayın, ama rampanın sonunda frene basmayacaksanız boşta inin![]()
edit.......
MagicPerformance
MegaSquirt Engine Management Systems Technician
Ne kingler gördük güle güle öldük...
valla çok güzel çok teşekkürler
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)