+1 Schumi-Hakkinen zamanları en güzeliydi hiç kaçırmadan izlerdim, şimdi denk gelirse öyle bakıyorum pilotların çoğunu hiç bilmiyorum bile
https://www.youtube.com/watch?v=ohCu1DSvP1A
Senna öldükten sonra bu işin zevki olur mu demiştik, zevk ne kelime nirvanaya ulaştık... efsane yarışların yarışçıların çoğunu izledim, şimdi 2 pitstop yapan taktikten bahseder oldu, taktiklerin alasını gördük, az benzinle start, çok benzinle az pitstop, tek takım lastikle yarış bitirme, sıralama turlarında pistin tarafını seçme, 2. pilotun rakibin 1. pilotunu yavaşlatmaları neler neler... 2 lastik üreticili sezonların keyfi anlatılmazdı, sadece otomobilin iyi olması yetmezdi, şimdi 1,6T araçlarla yapılan yarışa F1 demek, geçmişe ihanet olur...
Ben 2. gruptanım...Bu grupta olmaktanda mutluyum... Her hafta yarışları izliyorum... F1 kötü durumda mı? Evet... Bu benim formula 1 izlememe engel mi? hayır... futbol da hiç böyle olmuyor ama. Takım dökülsede maçlar izleniyor. Aynı şey bence.
![]()
şimdi bile pilotlar kaza anında araçtan zor çıkıyor, kapalı kokpitte nasıl olacak?
en azından fırlatmalı koltuk falan koysunlar içine.
Pilotları korumak için düşünülüyor zaten... Ayrıca kazadan zor çıkan pilot görmedim ben hiç son yıllarda en azından... Direksiyonu çıkarıp pite geri dönüyor adamlar...Bu kapalı kokpit olayının da yeniden gündeme gelme sebebi Bianchi'nin hayatına maal olan geçen sene ki japonya gp de gerçekleşen kaza... Çok talihsiz bir kazaydı... onca olasılığın içinde en kötü şekilde çarptı...
![]()
seninde dediğin gibi olmayacak şeyler oluyor,saniyeler bile bazı kazalarda hayati önem teşkil ediyor.
direksiyonu çıkarma,emniyet kemerinden kurtulma,kaskı boşa çıkarma normalde kısa sürse bile bazı kazalarda uzun olabilir + kapalı kokpit eklenince süre uzar bence.
Bu ihtimal hep vardı.olması için illa birinin ölmesi gerekmiyordu
Yada bir kişi ölünce 60 yıllık tehdidi yenimi gördüler.yönetim bınamış durumda toptan
2011 E90 320d & 2006 FJR 1300 & 2006 ZZR 1400
Kapalı kokpit tasarımı zaten 20 yıldır gündemde var galiba
Senna'nın ölümü
Massa'nın kaskına carpan parça
Bianchi'nin ölümü
Aklımda kalanlar bunlar..
Tamamen güvenli bir otomobil yaratma planında fia , Fakat kaza anında lauda'nın kazası gibi pilotun kazadan sonra araçtan cıkma zamanı var, yani pilot belli bir sürede kemerleri cıkarıp,dreksiyonu söküp araçtan belli bir zamanda ayrılması gerekli.
Kapalı kokpitin en büyük sorunu bu, eğer pilot kaza anında araçtan cıkamassa veya yukarıdaki cam sıkışırsa gibi milyonlarca ihtimalli kaza ve olasılığı düşününce bunun için büyük bi çalışma arge gerekli..
Fakat formula 1 pilotları veya formula3 ,gp pilotları sözleşmeye imza atarken sözleşmlerinde bu sporun ölüm tehlikesi oldugunu tehlikeli oldugunu biliyorlar.
Elleme Sekelesin...
arkadaşlar kapalı formül bianchiyi kurtarmazdı , ya da ona benzer olabilecek başka kazalardaki yaralanmaları ölümleri azaltmaz bildiğimiz cam / plastik hemen kırılır gider. bende yukarda bahsedilen 1. gruptanım , teknolojinin iyice cılkının cıkması yüzünden o kadar kopmuşumki f1 den , sanırım 3 senedir f1 arabası resmi bile görmemişim internette googleda arama yapmamla irkilmem bir oldu, ciguli tipli arabalar değişen motorlar ve geçtigimiz günlerde ogrendigim garip bir kanat sistemi..olmuyor doğaya aykırı ; bu spor bernie yüzünden hergeçen gün dahada bitiyor.
Ben kurtarırdı ya da kurtarmazdı demiyorum... Kaskta kurtaramadı takılmasın o zaman? Böyle şeylerin gündeme gelmesi rahatsız etmesin kimseyi... Hatta bizim bu konuda konuşma hakımız bile olmaz. Pilotlarla konuşulur, takımlarla konuşulur karara varılır. Reaksiyon gösteriyor işte F1 olay bundan ibaret... Ne yapabiliriz diye düşünüyor adamlar... Yoksa bu işin fıtratında var diyipte çıkalım işin içinden demek oluyor sizlerin söylediği... Elbet riskler var ancak bunları en az indirmekte ne gibi bir sakınca var ya da bunu gündeme getirmek ile neden bu kadar olumsuz cevap alınıyor anlamıyorum... Sırf tasarımı kötü oldu diye daha iyi bir koruma sağlayacak sistemi kabul etmeyelim yani? Şimdiye kadar hep vardı bu olasılık diyip işin içinden çıkmak çok basit... Turbo motorları tartışalım. Ne bileyim kuralları tartışalım, fakat işin içinde güvenlik ve bir insanın hayatını kurtarma olasılığını arttıracak bir sistem neden beğenilmez bende bunu anlamam... Şimdiye kadar yapılmaması işe yaramayacağını göstermiyor bence... Teknoloji farkılı, kuşak farklı... Hayatını kaybedenlerede allah rahmet eylesin keşke hiç biri vefat etmese...
Arkadaşlar merak ettiğim bir konu var ve araştırdım bulamadım bileniniz varsa söyleyebilirmisiniz..
F1 araçlarından herhangi biri olabilir.
F1 otomobili Dingil mesafesi ve Ön İz genişliği ve Arka İz genişliği.
Şimdiden teşekkürler..
Sennalı zamanları hasret ile özlüyorum.O zaman ki formula, grup b vs bir daha yeri dolmayacak yarışlar ve araçlardı....
Diğer kokpitli serilere bakmak lazım. Açılmadığı bir durum var mı? Ya da bu sistem bu kadar basit mi acaba? Elbette bunu tasarlayacak insanlar bunları da düşünecek ve bir çözüm bulacaktır diye düşünüyorum... Neyse benim düşüncem belli zaten ben 2. gruptanım tek kaldık iyi mi...![]()
Kapalı kokpitin bence spor adına hiç bir götürüsü yok aksine çok getirisi var . Kanopiye karşı çıkanlar niye bu karşı merak ediyorum . Bir çok arkadaşı olayı güvenlik açısından düşünmüş ama işin aerodinamik yönü çok büyük. Kapalı kanopi ve kapalı tekerlek ile çok çok hızlanacaktır otomobiller
Takla atarsa nasıl ne olacak?Koruyacak işte.
Ters kalırsa mı? demek istediniz anlamadım ama garip bir soru oldu bence...
![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)