İlk aşamada hiç bir şeye para mara harcama.
Akü kutup başı ile motor bloğu, kutup başı ile şase ve şase ile motor bloğu arasındaki direnci ölç.
Bu noktalar arasında 0.2 ohm üzerinde bir değer göreceksin gibime geliyor. Eğer ohm değeri yüksek ise, tüm topraklama bağlantılarını sök, temizle, yeniden tak.
Motor ile şase arasına yeni ve sağlam bir toprak hattı çekmek ÇOK faydalı olacaktır.
Aynı işlemi (yeni bir toprak hattı) akü ile şase arasına da çekersen, çok iyi olur.
Bu arada, akü kutup başlarını sök, ince zımpara ya da tel fırça ile parlayana kadar temizle, sonra sıkı sıkı tak.
Bir aracın en önemli elektrik bileşeni motor bloğu ile şase arasındaki toprak bağlantısıdır, bunu unutma.
Bu yazdıklarımı test etmeden/düzeltmeden harcayacağın para, çöpe gider.
O kadar değil.. Sadece direnç ölçeceksin. Voltmetreyi "ohm" konumuna getir, bir ucu bir noktaya, diğeri öbür noktaya...
![]()
Var.
Bir devre içinde bozulmamış süreklilik varsa, iç direnci de düşük olur.
(Temassızlık, pas, küf, kopuk teller, gevşek bağlantılar, kir gibi etkenler A ile B noktası arasındaki direncin yükselmesine neden olur)
eğer araç çalışırkende yapıyorsa akü sorun olabilir
bende parklar yanlışlıkla açık kalsın araba çalşırsa dua ediyorum ayrıca yukarıdaki topraklama konusu çok doğru topraklamada sıkıntı varsa akü dengesizleşiyo ve çok çabuk boşalıyo
REAL MEN USE THREE PEDALS!
Hayır.
Araç çalışıyorken enerji kaynağı MOTORdur. Çünkü alternatör devrede!
Motor bloğu ile şase ve akü kutup başı arasında bağlantı sorunu varsa sorun olur.
Yahu kardeşim, bir okuyun, bir dinleyin...
Kaçınız kaç kere kaç araçta kaç türlü elektrik sorunu kovaladı bu güne kadar?
Sonradan takılan elektrikli sistemlerin toprak ve güç bağlantılarının diğer mevcut sistemler ile aynı hatlara bağlanmaması gerekir.
Ben sırf bu amaç ile ilave bir sigorta ve röle kutusu yaptım. Toprak için ise motor bloğuna 3mm çapında ağır kablo ile üç adet hat çektim.
Anfi ise (600 watt) doğrudan aküye bağlı ve kendi sigortası var. Toprak hattı da doğrudan bağlı.
Piyasada ne yaptığını bilmeyen tonla "elektrikçi" var. Adamlar ellerine geçen her kabloya bir şey bağlıyor, lehim mehim yapmadan sarıp bırakıyor, sonra da kırk türlü sorun çıkıyor.
Bu sorunu şöyle düşünün: Evinizde mutfak tamiratı yapılırken bir su borusu ezilip bırakılıyor. Dolayısı ile banyoda çok az su akıyor.
Bu durumda:
* Hidrofor mu taktırırsınız, (akü)
* Banyoya ilave su deposu mu yaparsınız (condenser)
Hayır, gidip ezik boruyu tamir edersiniz, su akışı normale döner (bu da, yüksek direnç gösteren kötü bağlantının giderilmesi).
Bilmem anlatabildim mi?
"Godless Commie" gayet faydalı bilgiler vermiş, keza diğer arkadaşlar da öyle. Sanırım bir nokta gözlerden kaçmış, aküm 60 amperden az eminim demişsin, 50 amper olduğunu varsayalım, araban çalışırken akü gerilimi de yaklaşık 14 volt olacağından araç çalışırken akünün üretebileceği maksimum güç;
P=IxV
P=50x14
P=700 Watt bulunur,
Diyorsun ki bass'ım 400 watt rms, bunun yanında başka hoparlörlerin de var, dolayısıyla 500 - 550 watt gücünde bir ses sistemin var RMS olarak.
Amfinin tam özelliklerini bilmiyorum ama %99 ihtimalle AB class amfi kullanıyorsun, bu amfilerin verimi ise % 50 - 60 arasındadır. Yani senin akünden 700 watt çektiğinde, 350 rms lik güç amfinde kullanılmış oluyor. Bir başka deyişle 350 rms çektiğinde akün tamam benden bu kadar diyor.
Sonuç olarak, çözümün daha güçlü bir akü almak. 72 A işini görecektir. Bir de kapasitörle beslersen çok sağlıklı bir sistem olur. Elimden geldiğince anlaşılır bir dille anlatmaya çalıştım, umarım faydalı olur.
Custom Electronic Projects
İyi ama, akünün üzerinde yazan "50 amper" ibaresi, o aküden bir saat boyunca ne kadar amper çekebileceğinin ölçüsüdür.
Akünün tam kapasitesi ile ilgili değildir yani.
Kış günü bir marş motoru 130-160 amper gerektirebilir mesela. Ve, üzerinde "50 amper" yazan bir akü, o aracı rahatça çalıştırabilir.
Evet doğru, sanırım arkadaşın aküsü biraz yıpranmış durumda ki amfinin çekmek istediği akımı karşılamıyor. Eğer elektrik aksamında bir terslik yoksa tabi.
Custom Electronic Projects
ilk olarak aracındaki şase kablolarını kuvvetlendir, şarj dinamosundan gelen "+" kutbunu; daha sonra tesisatta kullanılan kablolarına dikkat et yeterli kalınlıkta olmalı. akün yeniyse şuan için değiştirmene gerek yok. hem capasitör hemde akü olan komplike modellerden alıp kullan. (içerisinde 35Amp akü ve 40 farad capasitör olur)
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)