Custom bi egzantrik yaptırmaya kalksak bu iki değişkenden hangisinin önemi daha büyük ? Yani lifti yüksek bi egzantrik ama derecesi düşük mü yoksa derecesi yüksek lifti düşük mü yada ikisinin ortasımı :beuj:
Printable View
Custom bi egzantrik yaptırmaya kalksak bu iki değişkenden hangisinin önemi daha büyük ? Yani lifti yüksek bi egzantrik ama derecesi düşük mü yoksa derecesi yüksek lifti düşük mü yada ikisinin ortasımı :beuj:
amaç nedir aşırı beslememi atmosferikmi istediğiniz hedefler, kullanacağınız diğer elemanlar sıkıştırma vs ne istiyorsunuz:)
yüksek dereceli egzantirkler rolantiyi çok fazla bozuyor diye biliyorum , yüksek lift düşük derece günlük kullanımlar için daha iyi olur diye düşünüyorum.Benim sormak istediğim ise Lift At TDC diye bi kavram daha var ne demektir lift at tdc
Ben de merak ettim, turbo beslemeli aracta 8-9 arasi sikistirmali bir aracta ne sekilde etkileri olacak bu degiskenlerin?
Edit: konu atmosferik besleme ama benim sorum da arada cevaplanirsa sevinirim :)
Cam design işi öyle "tornacıya lift ve dereceleri vereyim, yapsın" denecek bir iş değil. Lobe Separation tercihi yapmadan, valve acceleration grafiğini çıkarmadan, valve hız ve lift değerlerini hesaplamadan, valve tahriğini ve aracın beslemesini hesaba katmadan, valve to piston boşluğunu-aralığını, valve crash ihtimalini düşünmeden, ideal duration'ı belirlemeden, overlap stratejisine karar vermeden, kam'ın yüzeyine her noktasında binecek stresi ayrı ayrı hesaplamadan, yağ filmi kalınlığını düşünmeden sadece lift ve derece değişkenleri ile oynanarak cam design yapılamaz.
Başlangıç için en azından şunları okumanızda fayda var;
http://www.tildentechnologies.com/Cams/index.html
http://www.tildentechnologies.com/Cams/CamBasics.html
http://www.tildentechnologies.com/Ca...rformance.html
http://www.tildentechnologies.com/Cams/CamDesign.html
Şimdi şöyle ki;
Fazla lift her zaman daha iyidir. Ama lift'i arttırmak için duration'ı da arttırman gerekir. Duration'ın da kısası makbuldür. Lift için duration'dan taviz verirsen olmaz. Çünkü duration da en az lift kadar önemlidir.
Bu arada duration dediğim hede dereceyle ölçülür. Yani senin dediğin derece aslında duration'ın ölçüsüdür, vs...
Ben dereceli eksantrik mili seçerken lifti yüksek derecesi düşük mekanik iticili seçerim genelde.
Lift artışı demek aynı devir bandında tork dolayısı ile güç artışı demektir. Eksantrik milleri genelde artı devir ile artı güç sağlar.
Genelde lifti yüksek eksantrik millerinde güç bandı daha uzundur.
Örnek 2 farklı markanın bir birlerine yakın dereceli eksantriklerinden
PT1603…………3000 – 7000…..10.82mm……...290 Degrees……….0.00mm
P16VBP285…………2500-7500…..…11.05mm……280 Degrees……..0.25mm
Üstteki eksantrik millerinin 1. si 290 derece olarak derecesi yüksek olmasına rağmen lifti daha düşüktür.
Alltaki 2. eksantrik mili ise 10 derece düşük olmasına rağmen lifti daha yüksek ve devir bandı daha geniştir. Güç bandı nekadar uzun olursa alt ve orta devirlerin okadar iyi olur... Yani kısacası nerede ? hangi aracın motorunda ? hangi sıkıştırma ile hangi dereceli eksantrik mili hangi motor hacminde ? ekstra bir stroker kit kullanılmış mı gibi kullanılacağına göre tercihen değişen bir durum.
Yoksa yarış için liftide dereceside oldukça fazla bir model kullanılabilir...
P16VBP320…………4000-8500…….12.19mm………300 Degrees…….0.25mm
Bunları kendi aracım için araştırdığımdan hazırda vardı onlardan temsili olsun diye örnek verdim. Ben şahsen cadde kullanımı için yüksek lift düşük derece tercih ediyorum...
valf liftine ve devir bandına bak dereceyi boşver
Lift candir:)11 makbuldur 12 heyecan verir..
derece olayi eskidendi 300 derece abi bu cok gider:D
Patron ozaman güzel bir makale yazsanız bu konuda hepimiz bilgilensek güzel olmaz mı ? :)
günümüzde dereceli eksantrikler öle çok pahalı değil böyle bi zahmete girmek için :D
ha aracıma uygun yok diyosanız aracı değiştirmek bile daha mantıklı :D
Bu yazdıklarınız imkanlar dahilinde tartışılabilir.Sahanda yumurta yapmak , benim çalıştığım fabrika da , egzantrik mili , ayna mahruti , 1234567 nci dişliler , gaz kelebeği , istawroz dişlisi , akslar , bilimum endüstriyel parça we otomobil mekanik parçalarını isteğe özel olarak yapmaktan daha zordur.
TDC; silindir üst ölü noktada iken, silindir ve subap arasında kalan mesafedir.
http://www.kentcams.com/documents/do...2010%20Low.pdf
Bu katalogtan kandi aracınız için olan değerlere bakabilirsiniz.
Hımm ewet.
Aslında benim en büyük sorunlarımdan birisi teknik bilgi.Onun dışındaki bütün imkanlar mewcut.Mesela haftanın 3günü egzantrik mili , 2 günü biyel kol falan döwüyoruz.:icon_tup:
Ama hep dışarıya yapılıyor adamlar bunları hangi arabalara ne şartlarda bağlıyolar hiçbi bilgim yok
modifiye firmalarının bir kaç tanesi burada üretim yaptırıyordu bence üretim açısından sorunumuz yok zaten belli parçalarda ama işte tasarım araştırma geliştirme önemli egzantrik üretmek ciddi birşey en azından ben çok fazla önemsiyorum belki gözümde büyütüyorum ama iyi çalışma ar/ge simulasyon vs birşeyler lazım :) keşke olsada yapsak:)
Walla biz yapıyoruz hemde 1001 çeşitini ama dediğim gibi , örnek numune , teknik resim vs. geliyo biz onun aynısını yada istenilen şeklini üretiyoruz.Ama yine dediğim gibi , bi egzantrik milini üretmek için 1milyonluk işleme merkezinden , 1000 tl. lik matkab a kadar her türlü tezgah firmada mewcut.
Ben firmanın tasarım-üretim müdürüyüm , üretim esnasında fabrikadaki en sorunsuz , en arkanı dönüp başka işlerine bakabileceğin zaman , egzantrik milinin üretim aşamasındaki olduğu zamandır.Ben bu işin içinde olduğum için bana bukadar basit geliyor.Eğer birgün üretim aşamasındaki egzantrik milinin geçtiği işlemleri görseniz , ozaman beni daha iyi anlarsınız.
Hatta ohaaa bukadar kolaymı bunu bu hale getirmek falan olursunuz. :D
Görsel olarak istawroz dişlisi yada çatalı, veya bir vites dişlisi hareket çatalı egzantrik milinden okadar kolay-basit görünür ki , ancak işin üretim aşamasında çok daha karmaşık hassas we uğraması gereken durak olduğudur..:icon_tup:
örnek temin edildiği takdirde bir takım egzantrik milinin maliyeti ne kadar olur, yada minimun sipariş adedi ne kadar olmalı
oznm 106 kullanılan pt52 gibi egzatirikleri çok uyguna üretip satabilirsiniz
parçası sıkıntısı olan araçlar için büyük nimet olur, bir tane örnekle üretim yapılabildikten sonra türkiye yurt dışındaki örneklerini yakalamaya başlar bence. süre olarak zaten pek sıkıntı olmaz yurt dışından getirtmeye kalktığımızda yine 2-3 hafta kargosu gümrüğü vs. zaman geçiyor.
İşte durum öyle değil , burası bu işin fabrikası.Bu fabrika zaten günde 50-100 (sayıyı tam bilmiyorum)üretip iharacat olmak üzere paketliyor.Yani sistem para kazanmayla doğru orantılı zaten işliyor:D Gerisi zaten prosedür.
Potansiyel war , bu söyledikleriniz Türkiyede kesinlikle olabilir.
Bizde komple bitiyor , bütün markaların farklı design ı war tabii
Isıl işlem (sertleştirme vs.) burda bizim fabrikada olmuyor.Ayrı bi firmaya weriyoruz yapıp getiriyolar , sonra taşlama , torna , finish vs. teslim:icon_tup: