Herkese tekrardan merhaba. Arabayı aldık alalı 6 ayı biraz geçmiş. Bu süreçte az kullanırız diye alıp biraz deli işi 35 bin kmyi devirdik. Arabanın tepesinden inmedim yani :D Bu süreçte arabayı her türlü yol ve hava şartında kullanıp deneyimledim. Şimdi yazacaklarım hem biraz güncel geçmek hem de almayı düşünenler için belki bir rehber niteliği taşır. Öncelikle arabanın biz de ki %85 - 90 kilometresini ben yaptım. Sürüş stili olarak çok sakin ama imkanlar el verdiğinde de top speed ve viraj yapmayı seviyorum. Okuyanların buna göre değerlendirmesini öneririm.
Aldığımızda 150 bin kilometredeydi. Şu an 185 bin kilometrede.
İlk olarak arabanın konforu ve kalitesiyle başlayayım.
S60 lar Passat, Superblerle C, 3 serisi A4 gibi rakiplerinin tam arasında. Ne çok premium ne çok orta sınıf. Örneğin koltukları passatlardan çok daha konforlu ve kaliteliyken ve rahatken C ya da 3 serisi kadar kaliteli. Konfor olarak özellikle sıkışık trafikte hiç yormuyor denilebilir. Arabaya binen herkesin verdiği tepkiyi direkt olarak yazıyorum " ne kadar yumuşakmış koltukları". BEn o kadarda olduğunu düşünmüyorum bu arada. Uzun yolda ise sınıfının yanlış hatırlamıyorsam en küçüğü olması sebebiyle sürücü uzun boylu biri ise yani 185 üstü olarak söylüyorum arkasında ki kişi diz mesafesi olarak çok çok rahat edemez ama rahatsızda olmaz. Oturma pozisyonu ise alçak değil. Bunu söylüyorum çünkü arka koltukları standart bir pozisyonda olmasına karşın içe kavisli yapısından dolayı öne göre bir tık alçakta kalıyormuş hissiyatı yaratıyor. Örneğin çok fazla yol yaptığım Latitude var en yakın arkadaşımın onun koltuğu merdiven tipi benzeri olduğu için daha ferah bir yapısı var. Hee demek değil ki S60 ta arkada ki rahatsız ve yolu göremiyor. Tam aksine uzun boylu da bir şoför yoksa arkada ki insanlar çok konforlu bir şekilde yol alıyor. Yolu da en iyisi kadar olmasa da rahat bir şekilde izleyebiliyor.
Bir diğer konu yalıtım. Yalıtım beklediğimden çok daha iyi çıktı. Fiyat/performans ile düşünülürse dışarıdan baya bir izole oluyorsunuz. Garip bir şekilde arka tarafta yalıtım öne göre daha iyi. Arkada oturan kişiler dışarıdan daha izole oluyor. Rüzgar sesi hesabıyla 140 gibi başlıyor 180 gibi hızlarda evet ses biraz arttıya kadar gidip orada kalıyor. Lakin 1.6 HDİ, TDCİ artık her ne ile biliyorsanız bu motorlar gerçek anlamda çok sesli motor sesini dış izolasyona oranla daha yalıtmışlar gibi hissettiriyor.
Süspansiyon konforu olarak konuşmak gerekirse. Araba gerçekten hissettiren cinsten yumuşak bir araba. Halen daha bam bam eden bi çalışma şekli ile karşılaşmadım. Bu yollarda ki kabartılı boyalar üzerinden konuşayım. O tarz yerlerden geçerken evet geçtiğinizi çok net anlıyorsunuz ama kaç tane geçtiğinizi size söylemiyor tahminlerde bulundurmuyor. Sert setlerden geçerken puf puf hissiyatı ile ilerliyor. Lakin araba leylek görünümlü alçak tamponun altını beklenmedik yerlerde sürtebilirsiniz. Özet olarak Süspansiyon yapısı gerçekten premium arabadayım hissiyatını çok iyi veriyor.
Yol tutuşu ise. Araba yumuşak o kesin :D Lakin öyle beklenildiği gibi yatma kendini salma gibi bir durum çok söz konusu değil. O dengeyi gerçekten iyi kurmuşlar. Direksiyon sert ama 3 serisi kadar olmasada sanırım en net direksiyonlardan biri. O kadar viraj kasmama rağmen daha hiç kafadan kayma yaşamadım. Arkadan kaymalar ise yüksek hızlardan gelip ani frenle yavaş virajlara frenle arabayı taşırsan oluyor ama direksiyondan kayma başlarken ben gidiyorum sinyallerini veriyor. Hiç bir yumuşama ibaresi görmüyorsunuz. Genel olarak rayda gitme hissiyatı var. köprü viyadük giriş çıkışlarında direksiyonun en çaresiz kaldığı konumlardır. Bu zaman kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Genel olarak hareketini gövdenin tamamıyla gerçekleştiriyor buralarda. Bu sebeple yönlendirmeler özellikle viraj içi sekmelerde, viyadüklerde kaymayı başlatana kadar çok rahat kontrolü ele almış oluyorsunuz.
Trimler konusunda iseeee. Öncelikle söyleyeyim trim sesi ve temizliği konusunda takıntılı biriyim. Şimdi koltuk ve süspansiyonda söylediklerimin tersine ama tek olarak bakıldığında olumlu konuşacam. Kalite algısı bakıldığı zaman ya da dokunduğunuzda süper. Gerçekten evet ya kaliteli dedirtiyor. Lakin bence bu arabayı düşünenler bir silikon spreyini alıp bagajına koysunlar. Bu demek değil ki trim sesi çok bir araba. Aksine yok ve herhangi bir soyulma yırtılmada yok. Ama ansızın bir anda sadece set geçişlerinde kütlesinin ağırlığını hissettirdiği kıvrımlı yokuş bitiş ve başlangıçlarında gıcırtı gelebiliyor. Silikon spreyi burada devreye giriyor. Gelen gıcırtıların hepsinin çözümü silikon spreyi 2 ayda bir yaparsanız düz yolda ki sessizliği çok rahat yakalayabiliyorsunuz. Ben 1 kez arka koltuğun sağ bağlantı yerinde 2 kez sol arka kapı fitillerinde kullandım ve daha da olmadı. Biraz araştırma yaptığımda daha tutarlı olarak şurasından kesin ses yapıyor diyemem. Herkesin yaşadığı problemler hep farklı yerlerde. Aldığı zaman konsolun solundan gelen çok ufacıkta olsa bir tıkırtı vardı o da garip bir şekilde kendi kendine gitti daha da ses seda yok.
En önemli kısma motor ve şanzımana gelirsek. Üzerinde ki güncellenmiş versiyon 1.6 dizel PSA motoru var. 115 lik versiyon. Lakin E-HDİ değil BlueHDİ a denk gelen güncellemeler var. 109 luk versiyona göre üst kapak enjektör ve turbo farkı var. 1244 turbolu ve sıkıştırması daha çok. Şanzıman ise Getrag ın çift kavramalı Powershift diye adlandırılan Fordlarda kullanılan şanzıman. Araba 1600 kg yakıt şoför filan derken 1700 kg. Performans olarak bir şeyler bekleyenler için hiç uygun değil. Kendini taşıyor 5 kişi bagaj dolu yine sıkıntı yok. Performans gerektiren sollama gerektiren yerlerde dilinden anlayan için yine problem yok ama çok bilmeyen ya da daha atik araba isteyenler bulaşmasın. Şimdi daha ilginç bir şey yazacağım. Bu araba sakin sürüşte sollama ve ani hızllanmaları değil 100 km/h üstü hızlardan sonrasını seviyor. Sakin 100 altı hızlarda daha ağırmışta 100 ve üstü hızlarda üzerinden ağırlıkları atıyormuş gibi davranıyor. Tabii öyle aman aman gidiyor gibi değil ama geçekten çok daha istekli gidiyor. Passat 1.6 TDİ dan ayrılmadan gidebiliyor. Göz kararı düz yolda top speed olarak gps ölçümü 201 gördüm (Yol uzun bir yoldu). C30 la orjinal haaliyle tabi şanzımanında kısalığını hesaba katmak gerekiyor gps ölçümü 195 in üstünü görememiştim. Tatlı bir yokuşta kadranda 220 leri görüyor, uçurumdan salınca 230 üstü görüyor.
Şanzıman ise kullanıma çok bağlı ama genellikle 120 kmye yakın zamanlarda kalkışlarda sarsıntılar baş gösteriyor ilerleyen zamanlarda 150 ve üstüne doğru kaçırmalar ve daha kötü senaryolarla devam edebiliyor. Bizden önce ki sahibi bu sorunların en büyük sebebi olan yağ değişimini zamanında yapmış. Sanırım o sebeple bilenler için söyleyeyim Haramidere tarzında ki dik yokuşlarda çok çok nadir ilk kalkışlarda sanki bir debriyaj bas çek yapıyormuş gibi hareketi dışında herhangi bir sorun yaşatmadı. Konfor odaklı bir araç olduğundan sanırsam düşüşlerde hafif geç tepki verse de yükseltmelerde gayet net. En önemli kısım ise S konumuna alınca. Ben sadece şanzımanında Sport konumu olupta tepkileri bu kadar artan bir araç görmedim. Örneğin hissiyat olarak (ölçümleme hiç yapmadım) D konumunda aynı oranda gaza basmayla 50 den 100 e 10 sn içinde hızlanıyorsanız. S konumunda bu 8 sn gibi oluyor. Bu arabanın performan ilacı 100 km hıza kadar düz vites. Düzde düşüşlerde DSG gibi olmasada gayet net. 100 km ve üstü hızlarda ilacı Sport.
Gelelim alameti farikasına. YAKIT.
Üniversite de bende Polo 6C1 1.2 TSİ DSG yakın arkadaşımda 1.4 TDİ DSG vardı. Aynı anda sıfırlayıp aynı hızla yan yana aynı şartlarda gidip denemeler yapardık. Büyükçekmece Tüyapta başlayıp Tepekente girişte benim araba 4,1-4,6 arası iken onun arabası çok çok iyi hatırlıyorum 3,0-3,2 arasında dolaşırdı. O zaman derdim bu ne kadar az yakıyor mükemmel daha iyisi yoktur derdim. AMA VARMIŞ... Şimdi şöyle aktarayım Ataşehir Beylikdüzü arasını çok sık gidip geliyorum. Ataşehir Bulvar 216 nın önünde sıfırlayıp Beylikdüzüne E-5 ten dönüşlerde gece saatleri olduğu için hiç bozmadan 80 e sabitleyip geliyorum. Rekorum 3,2 klima açık değil sabitlemeden köprü girişi hariç hiç bozmadan frene bile dokunmadan. Genel olarak kasmadan sadece sabitlemeye alıp yaz lastikli halinde %80 i klima açık olarak 3,5-3,8 arası geziniyor. Uzun yolda 120 sabit 2000 devirin hemen üstü oluyor tahmini 2100 devir civarı. Full klima açık ara ara kısa süreli 140-150 görmeli şekilde 4.2 ile 4.8 arasında hava ve yol şartlarına göre değişkenlik gösteriyor. Sabit 100 ile 4 lt civarlarında gezinmek ayrı bir efor istemiyor. İstanbul da her türlü şartlarda trafiği açığı yazı kışı ortalaması ise 6 - 6,5 arası geziniyor. Gazlamalı şehir içi tüketimi 8 üstü hiç görmedim. Şehir dışı 140 altına düşmeden 140-160 arası gidilirse aşırı oynama olmazsa 6 civarlarında seyrediyor. Daha üstü hzlarda 7,5 lara kadar yolu var.
https://i.hizliresim.com/2fqtxzu.jpg
Biraz uzun oldu okuyan herkese çok teşekkür ederim. Premium bir araba mı ? Hem evet hem hayır. Kaliteli mi ? Evet. Genelden farklı olayım kalitede olsun diyorsan mükemmel. Özet olarak tavsiye eder miyim? Evet. (Bu arada Volvo fanı olmama rağmen hiç istemediğim bir arabaydı) Ama 2.0 dizel olursa kesinlikle.
Güzel bir kafa pozuyla da bitireyim. :)
https://i.hizliresim.com/n322c1l.jpg