dekanla bi konuşurum kanka senin için :D
Printable View
dekanla bi konuşurum kanka senin için :D
Hocam sana izninle birkaç sorum var ;
B28 kelebekle orjinal kelebeğin ölçüleri arasında ne kadar fark var?
birde emme manifoltun nedir? 325in manifoltumu?
kol-krank ne kullanıyorsun? pistonu 86 ya honlayınca conta ne kullandın?
yağ soğutucusunu OEM ile hallettim yazmıştın önceki bir postta , ne kullandın oem?
(bende e36 320 kullanıcısıyımda :) merak ediyorum arabanı çok)
Öncelikle projeye başlayalı 1 seneden fazla olduğu için nümerikte hata ihtimali olabilir ama aklımda kaldığı kadarı ile sizi bilgilendireyim.
* B20 kelebeği 60lık bizim taktığımız 78.
* Evet emme manifoldumuz B25
* Kullandığımız egzantrikler 286lık M3'ün.
* Kullandığımız krank M3 krangı.
* Conta 2mm çelikten custom kesim olarak yapıldı.
* Yağ soğutma 4.4 X5'in sistemi. Bikaç kesme biçme işlemi ve custom parça kullanımı ile sıkıntısız kullanabiliyoruz.
Tabi stock bir 320i için soruyorsan bu kadar teferruata ihtiyacın kalmıyor. Parça listesinde yazdığım gibi aracın ana bloğundan başka 320i motor parçası yok. Gömleklerden tutun motor kulaklarına en ufak civatalar dahil değişti. 2.8 Stroker düşünüyorsan daha basit bir spec yeterli oluyor zaten. Turbo için dersende stock internale GT28le 0.7 barlarda basıp 250lerde güçler alınabiliyor. Ne kadar zor, yorucu, bazen pişmanlık verici ama gaza bastığında hepsini unutturan bir zevk olduğunu anlatamam. Başka sormak istediğin bir husus varsa yardımcı olabilirim..
cevapların için cok tesekkur ederim
86 ya honlarken bir sıkıntı yaşamadın , 286 lığın krankı kullandın , kollar nedir? daha doğrusu hacimin şu anda nedir?
birde ana yataları OEM mi?
Hesap basit aslında. Matemetiksel olarak hacim hesabı pi/4 x r2 x h
(pi:3,14 r: piston çapı h:krang mesafesi-(krangla oynandı:) )
hesap: pi/4 x (r2 x h) =3,14/4 x (86x86x89) = 517cc silindir başı hacim
517 x 6 =3102cc yaklaşık ortalama değer
turbo pistonunun 4.5mm derinliğinide hacime katarsak hacim biraz daha artacaktır.
kolları piston pim genişliğine göre şeçtim.
yataklar kızıl yatak..
Ben emme manıfoldunu merak ettım , after market emme manıfoldu mu kullandınız yoksa custom mı yaptınız?gule gule kullanın...
Öncelikle araç çok güzel olmuş. Kazasız belasız.
Sorum şu; Blok ve öteki parçaları(altın ve metalik renk olanlar) da mı elektrostatik boyayla boyattınız?
Teşekkürler.
hayırlı olsun..
bmw forumundada görmüştüm aracınızı aldığınızda paylaşmıştınız baya bir uyguna aldığınızı söylemiştiniz hatta, araç modifikasyonunun buralara kadar gelmesi gerçekten sevindirici :)
Öncelikle teşekkürler. Evet manifoldu kendimiz custom olarak yaptık.
Evet elektrostatik boya kullandık. Yüksek sıcaklıklarda boyanın aşınmaması için en ideal yöntem.
Teşekkürler :)
Yaptığımız işin beğenilmesi de bizim için gerçekten sevindirici :) Teşekkürler.
Proje çok güzel. Ayrıca çok bilinçli ilerliyor gördüğüm kadarıyla. Her adım hesaplanarak, planlı bir şekilde atılıyor. Elinize sağlık. İnşallah umduğunuz sonuçları sorunsuzca alırsınız.
BMW bilgim zayıftır. Ben m50 döküm, m52 alüminyum blok diye biliyordum, yanlış biliyormuşum. Hatta turbolamak için m50 uygun, m52 uygun değil deniyordu sanırım. Hangileri alüminyum? E34, E39 ve E46'da döküm bloğa sahip en yüksek model hangi motoru alabiliriz? Veya şöyle sorayım; yine bu kasalarda turbolanabilecek dayanıklı döküm motor en yüksek model olarak hangisinde var?
Öncelikle güzel dilekleriniz için çok teşekkürler. Elimizden geldiğince keyifle binmelik bir proje yapıyoruz :) İnşallah sizlerinde hoşuna gidecek bir sonuca ulaşacağız.
Yetişirse Mayıs'ta Konya'da deneme şansı bulacağız. Dediğim gibi onu geçeyim bunu ezeyim derdimiz olmadığından eğlenerek ilerliyoruz :)
Bmw konusuna gelirsek; öncelikle bildiğiniz yanlış değil,doğrudur, M50 blok döküm, M52 blok alüminyum alaşımlıdır. Turbolamak içinde biçilmiş kaftandır M50. Döküm olduğu için hem daha dayanıklı hemde aşırı besleme için daha çok tercih edilen bloktur. Verimlilik olarak Vanos'un etkiside büyüktür. İşinizi kolaylaştırmak için Vanossuz M50 (bulabilirseniz) hiç ses çıkartmadan doğru internalle 2.5 barları görebiliyorsunuz. Şayet Single Vanos ise Vanos Remover kitlerle vanosunuzu iptal edebilirsiniz. Fakat orijinal Vanossuz verimliliği alamıyorsunuz ve çift Vanosada uygulayamıyorsunuz. Daha doğrusu masrafınız artıyor.
M50'yi sadece 1991-1994 arası 6 silindirli E34 5 Serisinde, 1991-1994 Sedan E36 3 Serisi ve 1991-1994 E36 Coupé 3 serisinde bulabilirsiniz. Her üç modelinde 1991 ve 1992 harici yıllarda üretilenleri Single Vanos M50'dir. E39 ve E46'da M50 Motor tipine rastlanmaz.
Vel hasılı kelam ; Eğer böyle bir niyetiniz varsa (en yenisi) 1994 M50 E36 Coupé sizin için aranan kandır :)
Not ; Motor kodlarınıda yazayım hatta :)
M50 > Non-Vanos (Döküm)
M50TU > Single Vanos (Döküm)
M52 > Single Vanos (Alüminyum)
M52TU > Double Vanos (Alüminyum)
M54 > Double Vanos (Alüminyum)
@OMTech;
Ayrıntılı cevabınız için çok teşekkürler. Kafamda birçok nokta netleşti.
Yalnız ben bu başlığın ilk mesajında elinizdeki bloğun m52 olduğunu yazdığınızı gördüm. Ama resimlerden ve honlarken döküm olduğunu yazmışsınız. Kafa karışıklığımın da asıl sebebi buydu. Sizdeki m52 döküm mü? Yoksa orjinal m52 blok m50 ile değiştirildi mi?
Kusuruma bakmayın, aceleden dolayı yazım hatası olmuş. Şuan düzelttim onuda zaten. Elimizdeki blok aldığımızda da M50 idi halen M50 :) Hiçbir koşul ve şekilde döküm M52 bulunmamaktadır, hepsi alüminyumdur :) BMW yada bu proje ile ilgili kafanızı karıştıran başka bir şey varsa onlara açıklık getireyim.. Sıralı 6 dünyasını birine daha sevdirirsek ne mutlu bize..
elinize emeğinize sağlık, projenizi yakından takip edicem. Turbo projemde örnek modelim olucaksınız, 320 coupe bakıyorum bende.
Kolay gelsin iyi çalışmalar. Aracın yapım aşamalarında yaklaşık 2 ay Antalyadaydım.Benim aracımda aynı garaj arp garajda yapıldı ve bir ustanın azizliğine uğrayıp hüsran yaşadık. Onca emekte parada boşa gitti ve satmak zorunda kaldım. Yapanı da uğraşanı da a'dan z'ye biliyorum ama sizle tanışmadım sanırım. Ya da araç proje aşamasındayken el değiştirdi. Bildiğim kadarıyla 2010 yılı Eylül ayı civarında başlandı. Ha bitti ha bitecek derken 1.5 sene geçti. Ne zaman sonuçlanacak acaba ?
SEN BENİ TANIRSIN CEM KARDEŞ.. Malesef araba el değiştirmedi. Hala bende. Sen Alinin azizliğine uğradın benim gibi. Ben şuan ankarada yetkili servis işletmekteyim. Ve yine malesef eylül 2010 da alındı dediğin arabaya toplamda 24.000TL nakit para harcadım. Kazanıp harcamaya çalışıyorum yani. Ne hazır para nede baba parası ile değil. biterse gelip ankarada misafirimiz olup görebilirsin yada sağlam yürüyen bir araban olursa sen beni davet et ben geleyim misafir olarak. slm Gökhan.
Hazır para veya baba parası derken neyi kastettin anlamadım abi ama o yapılamayan golf 3 gti'ı ben kendi biriktirdiğim paralarla almıştım. ;) Ben sana güvendim yaptırdım ama sadece güvenle hiç bir şey olmuyormuş onu anladım. Neyse Allah yardımcın olsun. Benim arabam zaten sağlam yürüyen bir araba güç önemli değil, önemli olan bir basmada çatlayıp patlamıyor. :icon_tup:
Henüz daha beyin olmamasına rağmen sadece yazılımla şükür ki 0.8 barda GT35 turbo ile yürüyor. Bazı şeyleride üstüne alınma. Sana bişey diyen yok. BAZI arkadaşlar beyinsiz uyduruk bi e36 turboya geçilip hemde arabalarının 350hp olduğunu söyleyerek hemde10 boyla laf söylüyorlar. lafım onlara. seninle bi alıp veremediğim yok. Sonuçta arabana laf söyleyende yok. Sınıfına göre ciğeri belli. Evotech stage 2 , downpipe , bmc carbon intake taktırdığında davet et geleyim.Gırgırına deneriz. (Ha ayrıca unutmadan Golf ile çipli 330ci-mercedes C320 ve typer a 5er boy fark attık) Selametle.:icon_tup::).
Kendimizi iyice unutturduk :) Elini yüzünü biraz toparlayıp gün yüzü gösterdik paşamıza :) bladerk müdürümüz beyni çözdü çözecek. Artık sabırsızlanıyoruz ailecek.
http://img827.imageshack.us/img827/5...0618091650.jpg
http://img201.imageshack.us/img201/5...0326153031.jpg
http://img405.imageshack.us/img405/4...0326153016.jpg
Tam gerceklestirmek istedigim proje
Su aralar bi e30 alip m50 swaplayip hafta sonu binmelik birsey istiyorum
Merak ettigim kismi bu islerin ehli kimdir verimli olur mu yoksa sanayi arabasimi olur tabi en onemlisi maliyet...
Allah ağız tadıyla binmeyi nasip etsin
bu işlerin ehlini bulursunda ilk önce araç sahibinin teknik bilgi birikimi ve tecrübesi olması lazım , kendine bir güç belirlicen o na göre parçalarını alcam paradan kaçmadan çiçek gibi toplucan senin sanayi arabası mantığını bilmemde günlük kullanılandan daha düzgün araba yaparsın yeterki doğru kapılara git
İlan linki varmi acaba
Baya arastirma yaptim bu m50 hakkinda teknik bilgi fena degil ama tecrube sifir...
Guc belirlemek pek onemli degil pek beklentim yok amacim hafta sonu cikip azicik yanlayip dolanip eve donmek
Oyle kosturma niyetim yok ama bunlar icinde guc lazim suan forumda satilik vortech v1 sc ile cok dusuk basincla (max 0.5-0.6) ile 250 hp civari guc olur tahmini
[QUOTE=Sert@ç;6973808]İlan linki varmi acaba
BMW 3 Serisi 325i 1987 Model 23.500 TL Galeriden satılık ikinci el Siyah renk - 132797424
bu ilan galiba bende sabah inceliyordum :)
doğru ellerde vezir yoksa rezil eder :) maliyetten kastınız bütçeniz sınırsız gibi hareket edeceksiniz ama hiç para yokmuş gibide tutumlu davranmalısınız.. çok harcamak eşittir sıkıntısızlık demek değil her zaman tamamen tecrübeyle alakalı.. işinizi en çok kolaylaştıracak şeyse aracı aldığınız ilk halinin yürürünün motorunun sağlıklı olması. turboya girilcekse illaki motor açılıyor ve açıldığındada ne kadar az masraf o kadar iyi :)
demek istediğimide arkadaş tam olarak özetlemiş :) allah razı olsun :)
maaşallah çok güzel duruyor. Benim merak ettiğim no:2 Golf projesi yattı mı_?
golf 2 satılmış okudugum kadarıyla satılmasaymıa r32 yapılacakmıss
Golf 2 KR motorluydu. R32 swap için yapması riskli bir araçtı dışı hoştu ama şasesi çöptü çürükler içinde. hem ağırlık olarak hemde kuvvet olarak R32 motor problem olacaktı bize bizde aracı satmayı uygun bulduk. şu anda bu bmw'ninde o mavi golfünde yerine gerçek anlamda "SIRADIŞI" bişey yapıyoruz. iş taslak aşamasında ancak sonuç ne olur nasıl olur bilemediğimizden net bir şey paylaşamıyoruz sitede :) birde açıkcası böyle bölük pörçük project car konuları ilgi çekmiyor. bir çok proje heveslerle başlıyor ama ya yarıda kalıyor ya ilgi kaybediyor yada daha iyisi yapıldığından yüzüne bakılmıyor :) bu yüzden proje başlar biter araç yola iner her resim adım adım paylaşılır :) benim şahsi fikrim bu en azından :)
bende burda size katılıyorum projelerin çoğu şehir efsanesi bir hevesle başlanılıyo dallanıp budaklanıp sonra ya proje halindeyken satılıyo yada parça parça yada maddi manevi bi sıkıntı oluyo bu sefer takipçiler hayal kırıklığına uğruyo ,proje sahibinin yazdığı yazılar attığı havalar yanına kar kalıyo , laf değil icraat görmek en iyisidir.
proje ne durumda M50 de 86 mm piston sorun çıkardı mı?
proje akıbetini merak edıyoruz
Proje bitti sonuçlandı. 1.6 barda 5.gözden blok patlattık. vanosun azizliğine uğradık beyin bağlanırken vanos kontrol ünitesinin beyne input soketleri (şahsi fikrim) yanlış bağlandı ve vanos kilitlendi. ilk 2-3 denemede akıl almaz bir ivmelenmesi vardı. gerçekten anlatılmaz yaşanır cinsten. o şekilde ne bir stage 4 cupra nede bir 911 TT tutunamaz şekildeydi ama sonuç aşamasına gelip bu denemeleri somut hale dökemeden proje yarıda kaldı. şuan aracı 12.1cr 2620cc destroke olarak topladık yine çok eğlenceli. yaza tekrar beyin girilecek ve bu sefer sıkıştırma + devir dönülecek :) şuan güvenli limitlerde 7200d/d dönüyor ve egzantrikler ciddi anlamda sertleşti.
proje durumu yukarda açıkladığım gibi. 86mm piston hiç bir sorun çıkarmadı. halen daha fikrimin arkasındayım. mahlenin içi dolu orijinal pistonları bir çok forget kadar iyi iş çıkardı halende çıkartıyor.
N/A halinin video ve resimleri son aşamada paylaşılacak. Yarıda kalmış olsa da emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim. Maşallahını esirgemeyen forum üyelerinin dillerine, ayar yapan Bladerk (Erkut abime) ve bu araçta alınteri olan Otobull çalışanlarının emeğine sağlık. Allah sağlık ve uzun ömür versin hepimize daha ne M50 ler turbolanır :)
Profesör etti beni M50 bu konuda :) her türlü danışmanlık ve parça konusunda yardımcı olmak isterim projelendirmek isteyenlere :)
Hocam sen cok emin yazıyorsun ama kusura bakma bir kac sey soylicem :) , 86mm pistonla o blogun gomleklerini cok inceltirsin ki zaten 5. gozden patladı diyorsun. Bence bunun vanos ile alakası yok, iş senin 86mm honladıgın gomlekler ile alakalı.
Vanos advance modda kilitli kalsa ve eger senten falanda bozuksa en kotu ihtimal subap yakalarsın, senten dogru ise ve sadece vanos advance modda ise araba rolantide sarsıntılı aptal calısır vs.. bunu anlarsın zaten calısmasından.
Bence yine turbo yapıcaksan 84mm bore 89.6 stroke ile aracı 3 litre toplamak bizdeki m50 bloklar ile en mantıklısı.
Su anki projen icinde bir kac sey soylim bu aracların harmonic damperleri pek basarılı degil ayrıca ustundeki egzatnriklerin guc bandıda devire uygun degil. Keza subap yayları ve sapkalarıda degistirmen, custom egzantirik ve ati damper alman gerekecek daha fazla "saglıklı" devir donmek icin. Aksi halde yine buyuk sorunlar yasarsın. Yeni projende basarılar dilerim.
Öncelikle yorumlar için teşekkür ediyorum Gökhan bey :) Bazı şeyleri sizlerin kılavuzluğu ile yapıyoruz zaten. N/A için verdiğiniz fikirler için teşekkürler.Aracın üzerindeki egzantrikler ve şapkalar değişecek zaten. Sübaplarda şuan hazır bulunmakta. Dr. Schrick Grouppe A 296 derece (7800d/d dönecek olursak) yada duruma göre 276/270 kullanmayı (7400d/d) planlıyoruz. Devir bandı bu durumda otomatik olarak zaten olursa set halinde olur iticisi subabı contası komple kapak toplanır. Beyin işi ise yazı bulacağından henüz üzerine takılmış mekanik birşey yok. Şuan sadece kapaktan az bir miktar alındığı için biraz sıkıştırması artmış vaziyette. devir dönme husunda zamanımız olduğundan acele etmedim daha sonra danışacaktım.
Piston seçimi konusunda konuşacak olursak baz aldığımız proje ve destekçimiz VAC Motorsport olmuştu. Kendileri ile defalarca konuştuk ettik. kendileri bize defalarca bu projeden yaptıklarını şuan hali hazırda sıkıntısız yürüyen 20ye yakın M50 tboları olduğunu söyledi. Altta size aynı projenin linkinide paylaşıyorum. onların "Frankenstein" adını verdiği turbo kiti ile uygulama yapılan araçlarda 85mm piston 0.50 ölçü ile kullanıldı yani aramızda yarım ölçü vardı. bahsedilen kit 750cc high impedance enjektör gt35 ile 1.2 barlarda 450hp civarlarını gösteriyordu bize. tabi kesin konuşmayım üzerinden 2.5 seneye yakın geçti bu olayların :)
http://www.vacmotorsports.com/catalo...-build-kit.htm
Ancak onların sıkıştırması 8.5lerde biz onun yerine 2.9k cc ye yakın hacimde 8.8cr piston kullanmıştık. ve bunu bir değil birçok rektefiyeciye de sordum uluslararası modifiye firmalarına da. hepsinden aldığımız geri dönüş olumlu idi. sizde tahmin edersiniz ki amacımız hepiniz gibi sağlam bir araç yürütmekti paramızı çöpe atmak değil :) ancak değerli yorumlarınız içinde teşekkür ediyorum inanın en çok bizim canımız yandı biz üzüldük 2.5 yıllık emeğe. ama sağlık olsun deyip geçtik :)
bu arada blok patlatmamızın sebebi zaten sübap yakalamamız oldu. sanırım o noktayı paylaşmayı unuttuğum için aklınıza blokla alakalı sıkıntılar gelmesi normal.
vanos advance moddayken başımıza geldi bütün bunlar. 5. gözden patlaması bana ilk anda yağ jetlerinden olabileceği fikrini getirdi ancak düğer bütün gözler ve pistonlar çiziksizdi. vanos beyine bağlanmadan önce saat gibiydi araç ve o şekildeyken araç bi kaç kez çalıştırıldı yürütüldü ancak basınç açılmadı ve sıkıştırılmadı.basıncı yavaş yavaş verirkende vanos yoktu. ilerleyen zamanlarda 1.2 bar basıldı vanossuz ve titreme bile olmadı rölantide. ne olduysa bağladıktan sonra oldu ve sübap yakaladık.
Sonuç olarak araç şuan atmosferiğe dair gerekli eklemeler yapılarak toplanıyor yine herkesle iletişim halindeyiz, inşallah sizlerin fikirleriyle daha sağlıklı daha kusursuz olur kesinlikle korkumuz yok yine kırılsın allah izin verirse yine yapılır yine toplanır :) 1 olmaz 2 olmaz 3.cüde leş25 v3.0 olur :)
Küçüklüğüm DA Motorsport Mert Daştan videoları izleyerek geçti :) Siz ne derseniz saygı duyarım :)
NOT ; Kendimden çok emin görünmüş hadsizlik etmişsem de lütfen kusuruma bakmayın :)
Geçmiş olsun bunlar hep tecrübe
Niye turbodan vazgeçtiniz ?
Ben olsam üstüne üstüne giderdim
Bir kere motor kırılınca hemen küsülürmü projeye yazık etmişsin kardeşim üzüldüm açıkcası
OmTech Jr,
Teşekkür ederim, ben de bilmem gerekenlerin % 10 unu biliyorum. Sürekli yeni konular öğrenmeye çalışıyorum.
Gökhan Oluk'u okurken M50/M52 motorların özeti gibi geldi. Güzel yazmış, uzatmadan kritik noktalara değinmiş. Çok hoşuma gitti yazısı.
M50/M52 motorlarda "atmosferik" güzel güçler alınır ama çok iyi plan/proje yapıp çok iyi parçalar kullanılması gerekir. Devir çevirmek için sabit iticiler (solid lifter), sübap yayları, daha geniş sübaplar, alt ve üst şapkalar, eksantrik milleri, silindir kapağını işlemek, vibrasyon damperi, modifiye yağ pompası, hafif volant........ 13:1 sıkıştırma / 9000 devir dönmek istiyorsan listedki parçaların % 80i özel imal ettirilmeli. ATI vibrasyon damperi ve yağ pompası dışındaki parçalar raflardan alındığında işe yaramayıp zarara yol açar. Mesela sübapları özel imal ettireceksin. Eksantrikleri özel imal ettireceksin..... Birisi çıkıp ben bu dediklerini yapmadan 8700 döndüm çok hızlıydım diyebilir. Listelediğim parçalar ile daha güvenli ve daha uzun süreli kullanım elde edilir.
Bu projeye işçilik, debriyaj, conta takımlarını ekleyelim.
Atmosferik devam etmek tek seçenek ise, bu kadar masraf yerine S50B32 veya S54 ile yola devam etmek daha doğru olur.
veya turbo M50-M52-M54....