ozgurluk Nickli Üyeden Alıntı
Kulaktan kulağa yayılan, dilden dile dolaşan bir şey var.
'' ÇAN EĞRİSİ KÖTÜ OLACAK; ÇOK ZOR OLACAK''
Neden zor olsun ? Hala insanlar kendisini lise de, ilkokulda zannediyor. Zannediyor ki 30 alınca çok kötü bir not almış oluyor. Hayır aksine bu notlarla ders geçmek mümkün olacak.
Katılanlar olacaktır, olmayacaktır bilemiyorum. Benim kendi görüşüm ; bu sistemde derslere çok az bakıp, az biraz beyin fonksiyonları normal çalışan insanlar, derslere takılmadan daha kolay mezun olacaklardır.
Neden mi ? Bunun cevabı aöf öğrenci profiline biraz bakınca belli oluyor. Ülkemizde aöf öğrencilerinin çoğunluğu ; günlük hayatta çalışma zorunluluğu olan, yaş ortalaması normale nazaran daha yüksek insanlar.
Ben şu an AÖF 3. sınıfı 6 dersten 5 ini vererek geçtim. Ve inanın, bana sorsanız verdiğin derslerin adını söyle deseniz, sayamam, saçmalarım derslerin adını karıştırırım. Sabaha kadar gezip 1 2 saatlik uykuyla girdiğim sınavlardan 6 sından 5'ini vermişim. Nasıl mı ? tamamen mantıklı cevap vererek, 50 60 arası notlar alarak geçmişim. Bana kolay gelen bu sorular, çevremde ki yaş ortalaması benden daha yüksek olan insanlara, çalışmalarına rağmen zor geldi. Bunların sebepleri farklı farklı olabilir, apayrı bir tartışma konusudur, bu sebeple çok fazla irdelemiyorum.
Lafı getireceğim yer şurası, aöf de başarısız olan insan ÇOOOK fazla arkadaşlar. Kimisi çok çalışıyor, yapamıyor. Kimisi (birçoğu) hiç çalışmıyor. Kimisi sadece askerliği ertelemek için öylesine sınavlara giriyor.
Manidar bir örnek vereyim ; Geçen sınavlarda, sınav öncesi tanıştığım birisi , istatistiksel olarak her 10 sorudan 4 ünün cevabının A şıkkı olduğunu tespit etmiş kendince. Ve der ki bildiklerimi yapıp, bilmediklerimi A şıkkı işaretleyeceğim.
Düşünün böyle insanlar giriyor ve sonuç olarak başarısız oluyorlar. Düşük notlar alıyorlar.
Böylesine rakiplerin olduğu bir çan eğrisi sisteminde, 50 barajı şöyle bir kenara dursun. Sınav öncesi ders notlarına çok az bakıp, 30 lu 40 lı notlarla falan bir çok dersin verilip daha kolay mezun olunacağını düşünüyorum.
Ha eğitim düzeyi çok yüksek bir toplumuzdur, dört dörtlük donanımlı insanlar giriyor olur bu sınava, işte o vakit bu sistem çok zor olabilir. Ama şu şartlarda hiç zannetmiyorum.
Takdir edersiniz ki gerek eğitim sistemi, gerek eğitim düzeyi olarak çok sağlıklı bir toplum değiliz.
Çan eğrisi sistemini nasıl uygulayacakları konusu ise apayrı bir soru işaretidir...
Bunların tamamı şahsi görüşlerimdir, yanlış anlaşılmamak dileğiyle.