konunun hepsini okumadım vaktim yok ama şöyle bişey duymuştum paylaşıyım ;
her dönen 1 kg lık parçanın hafifletilmesi araç içinde sabit duran 4 kg lık parçanın hafifletilmesi ile eş değermiş..
Printable View
konunun hepsini okumadım vaktim yok ama şöyle bişey duymuştum paylaşıyım ;
her dönen 1 kg lık parçanın hafifletilmesi araç içinde sabit duran 4 kg lık parçanın hafifletilmesi ile eş değermiş..
sen gerçekten hiçbirşey bilmiyorsun. Pist derecesi ile burada kıyaslama yaparsak o zaman ohooo. Sen başından beri tutturdun ağırlık güç oranı diye arada torku atladın gittin. Bende sana ağırlık güç oranıysa o zaman Atom V8 Veyrondan hızlıdır dedim. sende hacimi aerodinamiği soktun araya. Ondan sonra yine döndün bak Atom geçiyor diye pist derecelerini koydun. Veyron ile Atom kalksalar 200 den sonra Veyron Atomu deler geçer.Pistte bir sürü etken vardır Veyronun viraj kabiliyeti muhakkak ki Atomdan kötüdür ağırlıktan dolayı.
Sen ilk olarak söylediklerinde tutarlı ol. Tork çevirme gücüdür. Çevirme gücün olmadığı sürece hpyi yakalayamadıktan sonra birşey ifade etmez. Devir bandı üzerindeki tork ne kadar yüksekse o kadar güçlüsündür. Aynı hpdeki 2 litre motor ile 4 litre arabaya +1000kg yüklediğin zaman 4 litre alır çeker götürür 2 litre max hp üreten devrini yakalayamadığı için yürüyemez.
Bentley örneğinde de tork şanzımanla kısıtlandırılmıştır demişsinde torku şanzımanla değil yazılım ile kısıtlıyorlar. Yazılım üzerinde tork limitörleri kaldırdığın zaman max torkları uçup gidiyor şanzıman dayanmıyor. Aynı sorun DSGlerdede var. Benim arabamda da vardı tork limitörler onları kaldırmak bile çok farkettirdi.
Bole bi denklem cok sacma, bence hedef hp olmamali.
Golf R'im olsaydi hafifletme isine girmezdim ama gunluk kullanmiyorsan belki dusunulebilir o zaman.
Bu arada Erdem abiye katiliyorum, 520hp cok iyimser bi rakam olmus, takip ettigim kadariyla ust kapagin standart, stock bore size pistonlarin war ve aracin 4 ceker, eger dogru takip ettiysem tabiki.
Bilmiyorum bana biraz hayal gibi geldi ama isallah cikarirsin, bide cikardigin dynoda onemli, yoksa istersen 600'de cikarirsin ;)
Bizim aracimiz 4 ceker olsaydi keske 50hp az olsaydi ama malesef FWD arac.
Yurtdisini baz alma bence, cunku adamlarin nerde ne kosullarda olctugunu bilmiyorsun.
5 senelik konu vay be..
Kiloya göre güç değişimi araçtan araca değişir asla tam bir rakam çıkmaz
Nerde Beygir-Kilogram hesaplaması ile ilgili bişeyler görsem aklıma inci sözlük Tech başlığı geliyo :D
Eskiden ne güzel tartışmalar varmış forum bu iki senedir çok ölü.
Kiloya göre güçte azalma artma olmaz. Fazla ezber. Soru hatalı.
Misal, 1800 kilo arabadan 100 kilo azaltmakla, 1000 kilo arabadan 100 kilo azaltmak arasında nüans var.
Yada şöyle düşünmek lazım:
Ağırlık azaltınca son hız değişmez, akselarasyon iyileşir.
Güç artınca hem son hız hem akselarasyon iyileşir.
Elmayla armut işler.
Hiç roll kovalamadım, araba güçlendirmedim,yazılım yaptırmadım, jant bile taktırmadım.
Yani bu işin pratiğini bilmiyorum ama bu kilo azaltılacak uygulamalar arabanın gerçek ağırlık merkezini değiştirirse, faydadan çok zarar bile görebilirsiniz.
Yani araçta ki eşit ağırlıkta ki LPG Tüpünü sökmek ile, 4 koltuğu sökmek arasında tork ve anlık ivme arasında çok fark olur.
ivme sürat gibi skaler bir büyüklük değildir,yönü,doğrultusu vardır. Yani ikiside farklı yerlerden toplam 50 kilo azaltımış farklı iki arabanın rollde yürürken aynı anda hızlanması beklenemez.
Eğer ki çekişin olduğu aks üzerindeki yük miktarında çok büyük bir değişim yoksa / aks-tekerlek üzerindeki kuvvetin tekerleklerin üzerindeki etkisi akslardan lastiklere gelen kuvvet/tork karşısında gerekli sürtünme kuvvetini oluşturup tutunmasına yetecek kadar varsa ağrılığı (araç içerisinde) nereden attığınızın önemi olmaz.
Tabi ki, zaten cümleme başladığımda belirttiğim gibi ağırlık merkezi değişirse idi.
1,5 Ton arabanın ağırlık merkezini gerçekten değiştirilebilecek kadar weight reduction etkiler.
Yoksa araçtan çekilecek 50-60 kilo ağırlık merkezini değiştirmez,ağırlık merkezi değişmeyeceğinden dediğiniz gibi bir değişiklik sağlamaz.
Tork için gücün değişmesi gerekir. Yazdığım cümlede içerisinde ki tork "hissedilen tork" olacaktı.
Bu konudaki en iyi örnek forumdaki Mazda 121 bence, yanlış hatırlamıyorsam 800 Kilogram civarıydı.
200-250 Beygir"le kilo avantajı sayesinde m3müş, 335miş, c63müş saplamadığı araba kalmaz :D