Bende sana katılıyorum ve ne demek istediğinide anladım, sakın yanlış anlama muhalefet olmak için yazmıyorum bunları...
Yanlız ufak bir örnek vereyim sana biraz bakkal hesabı olucak ama...
Şimdi bu konudaki ferrariyi baz alırsak,
Araç zaten TR ye geldiğinde 197.000 euro
Devlet bunun üzerine 343.000 euro ötv + kdv koyuyor,
oldu sana 540.000 euro
Aktife 540.000 euro olarak kaydettik... (Tabi tl cinsinden ben hesap uzamasın diye euroyla yapıyorum

)
5 yıl aracı kullandık,
5 yıl sonra satarken ortalama şuanki kasko fiyatının yarısı kadar olur fiyatı, Gelir idaresinden baktım ferrarilere o şekilde görünüyor...
Yani bu aracın ortalama 270.000 euro kasko fiyatı olur,
Hadi bunun %30 altına fatura edebilirsin kaldı fatura rakamın 190.000 euro...
Yani 190.000 euro kdv dahil fatura kesiceksin...
Şimdi zaten bu aracı sıfır alırken devlete 190.000 euroluk araç için 540.000 euro vermiştik...
Şimdi de 5 yıl sonra satarken gene 190.000 euroluk fatura kesicez ve direk kar olarak gözükücek hesaplarımızda...
Yani 5 yılda sadece devletin bizden en başta aldığı vergiyi düşebildik...
Bu arada tavan fiyattan yıllık motorlu taşıt vergisi ödedik ve bunu giderde gösteremedik...
5 yılda bu aracın toplam vergiside 60-70 bin TL leri bulur kanımca...
E aldığımız benzinlerinde yarısını yazabildik yarısını gider gösterebildik...
Benimde anlatmak istediğim şu,
Ben gidipte 540.000 euro versem bana devlet fena saplamış olur...

Ama bir şirket üzerine alındığı zaman 5 yılda sadece başta o ödediğin vergileri çıkartmış oluyorsun, Bir şahısa göre kardasın evet ama devlete karşı gene karda değilsin...
Benimde söylemek istediğim buydu, Bizim devletimiz işini bilir...
Birde dipnot olarak şuda var,
Eğerki firma herhangi bir iade talebinde yada vergi incelemesi gibi konularla denetmenlerin karşısına çıkarsa, bu yarış otomobili sayılabilicek türde olan spor otomobillerin giderlerini indirim konusu yaptırmayabilir...
Çünkü şirketin aktifine kayıt edilen araçlarda asıl olan şirketin işleri için kullanılması şirket menfaatine olmasıdır...

Aklı başında arabalardan biraz anlayan bir denetmen tüm indirim konularını sildirir şirkete güzel bir vergi ziyaı cezası bile çıkarabilir...

Tehlikeli işler bunlar...