Abi hava turka diye bi forum var orayi takip et istersen guzel tahminciler var isine yarayabilir muhtemelen, sabah, oglen, aksam butun guncellemeleri takip edip yorumluyorlar
Printable View
O derece veren site v.b her nereyse itibar etmeyin,ayın 13'de İstanbul,Ankaraya 850 hpa'da 0 giriyor,bunu o tür siteler görmediği için önceki seneye gören tahmin bile yapabilirler :) Numaramı özelden veriyorum :)
Aynen az çok fikir sahibi olmak isteyenler hava turkayı takip edebilir,özellikle sayfanın girişindeki verileri inceleyin kurcalayın :)
Bedeviliğime güvenerek söylüyorum ki ocak ayında bi planım var.
Muhtemelen o gün fırtına kar tipi her şey olur.
Şaka maka Aralık ortasında başlıyor o zaman mevzu dediğine göre.
Ankara ve kuzeyi ne durumda olacak peki ?
İnşallah o gün açık ve ılıman olur diyeyim :) Aralık ortasından soğuma başlar ama tam manasıyla kış 26Aralık - 2 Ocak arası kendini gösterecek.Sonrasıda kuvvetlenerek gider tahmini.Pek çok yer yılbaşında kar görebilir:)
Edit : Murat bey p.m kutunuz dolu boşaltırsanız tekrar p.m atabilirim :)
çoğu kış mevsiminde şubat oldukça güzel geçiyor.mart herzamanki gibi dengesiz zaten.Bu sene mevsimler çok kaydı.Acaba soğuklar uzun süre devam edermi bahara kadar veya baharda bile.Özellikle yağmur çok fazla bu sene.Yazın bile hiç yağmadığı kadar yağdı:/
12 sistemi var ancak soğuma beklenildiği gibi çok değil.. Bol bol yağış ve ılıman hava 19una kadar devam.20sinden sonra soğuk taraftayız.Yılbaşına pek çok yerin karlı girme olasılığı %70.Az daha sabr lazım,şimdi ılıman gitmemiz açıkcası bizim için iyi.Ocak-şubat gayet ekşınlı olacak inş:)
istanbula soğuk düştü ..kar nezaman düşer merakla bekliyorum.?
Evet artık sezonu açabilir,ilk soğuk 22-23 ünde 2.sistem ise yılbaşında :) Ve ardı kesilmeyen soğuk akımı olacaktır.Şimdilik gözüken 22-23ü Ankara gece kar,İstanbul'un ise yüksekleri karla karışık yağmur ve kar görebilir.Net durum ayın 18-19 u gibi belli olur :)
Ankara'da kar ne zaman var? :D
22-23 durumu çok etkili değil sizin için,26-2 ocak aralığında ilk kar yağışını göreceksiniz büyük ihtimal.Buna kar fırtınalarıda eşlik edebilir.
Modeller sürekli değişiyor,ancak ne kadar değişirse değişsin dün geceki konumuna benzer gelecektir :) Diagramlarda bunu desteklemeye başladı zaten :) 22-23 hafif 26-2 ocak ciddi soğuk diyorum
önceki sene 7 aralıktaki gibi kısa ama örtü oluşturabilecek kar olabilir ayın 22-23 ünde.Ama bizim için en güzel sistem 26-29 aralığında bence :)
Yahu yuksekleri bos ver,İsyanbulda gercek kar,hani 5-10cm lik ne zaman geliyor?
Senin modeller pek tutmadi ve heyecanla bekler olduk :(
Bu sene kis sert gecicek dedik hava 10 derece :(
26'si mi simdi kardesim yoksa 3 ocak mi? ;)
Detayli yazarsan sevinirizzzzzzzz ;)
Aralık ayının ılıman geçiceğini söylemiştim.Ayrıca bu ısınma bi nevi bizim lehimize ve dediğim gibi 20sinden sonra tekrar soğuk taraf biz oluyoruz.Evet kış sert geçicek hatta ülkede rekorlar kırılacak,kar fırtınaları görecek istanbul.fakat daha zaman var ki 22 aralık asıl kış başlangıcıdır.şu an 2 sistem var ;22-23 26-2 ocak. 1. sistem yer sıcaklığı ve havayı soğutacak diğer sisteme hazırlayacak bi dalga. 2.sistem ise pek çok şehir merkezine kar yağdıracak sistem.Biraz daha sabr nokta atışı yapmam için 2-3 gün daha izlemem lazım.Sonuçta istanbul'a kar yağması için ankara bursa gibi pek çok yerden fazla etkeni var.Ama içiniz rahat olsun Mart'a kadar top bizim ;)
forumun tahmincisi gsı kardeşim şubat başı gibi abant planımız var orda kar buluruz dimi kar bulcaz diye gidiyoruz boş boş geri donmeyelim :D senin tahminler nelerdir simdiden erken belki ama yinede bişeyler diyebilirsin sanırım
zincirleri kar spreylerini hazırladım işe her gün araba ile gidiyorum lazım :D
Harıka,kış kışlıgını yapmalı kı duzene gırsın hersey ama sapıttı mevsımler :(
Ozaman aralık sonunu mu beklıyoruz?
Ozaman senden update ler ısterız forum meraklıları olarak :)
Ne yalan soyliyim ben de cok istiyorum diger herkes gibi belki de avci oldugum icin daha da cok istiyorum kar kis gelmesini ancak cok yakindan izledigim takip ettigim kadari ile bu isin uzmanlari 21-22 si gibi beklenen sistemin cok zayif kalacagini, Aralik sonu gelmesi beklenen karin da etkisini yavas yavas azalttigini soyluyorlar. Surekli bir tutarsizlik oldugu konusuluyor verilerde. O nedenle kimse 1 aylik tahmin yapamiyor yapmiyor. Cunku tutmuyor. Ay sonu gelmesi beklenen havanin sogukla birlesmesi gerekiyor ki kar yapsin ancak bunun dusuk bir ihtimal oldugu simdi konusuluyor. Insallah durum degisir ve yilbasindan itibaren bol karli gunler goruruz.
Şu an için ankara karı kaptı hayırlı olsun.akşam daha detaylı bol bilgi dolu açıklama yapacağım :)
Evet detaylı açıklamayı yapabilirm ;
Öncelikle dediğim gibi 1.yavru sistemimiz 21-23 Aralık sistemi. 2.Baba sistemimiz ise 24-29(2 ocağada sarkabilir) sistemi. 2.sistemin detaylarını ilerleyen günde açıklayacağım.Şimdi 22 sistemine geçelim ;
-Kar mevzusunu çözmemiz için 850,500 Hpa sıcaklık değerini,ve thickness (kalınlık) değerini bilmemiz gerekir.Rüzgar ve jet stream akımıda önemli tabi.Bu arada bu sistem İç bölgeler sistemi olup İstanbul'un yükseklerine etki edecek bir sistemdir.
İlk önce diagram çıktılarımıza bakalım ;
Avrupa Yakası :
http://i58.tinypic.com/2eb7tvn.gif
Bu diagramı daha önce anlatmıştım,yine kısa özet geçersem ; alt tabaka yağış,diğer 2 veri ise 850-500 sıcaklığı.bir çöküntü,çukur görüntüsü her zaman sistem işaretidir.ve verileye bakarsanız 0'ın altında bir 850 ve -25'i bulan 500 var,ve o da ne yağışta var.. Kar mı yağmur mu bunu çözeceğiz.
Anadolu Yakası :
http://i59.tinypic.com/28mfz0i.gif
Anadolu yakası ise A.yakasına göre az daha bol yağışlı ve soğuk ve kar olarak avantajı fazla.Bunu anlamak için altda verilen kar oranlarına bakabilirsiniz.
Ve şimdi işi daha detaya bindirelim..
kalınlık kar için net çözümlerden birisidir. 500-1000 kalınlığı ;
http://i60.tinypic.com/23vbz36.jpg
Bu harita burda dursun,çünkü bunu tek başına yorumlamak bize büyük hata yaptırır.
700-1000 kalınlık :
http://i57.tinypic.com/33u4fbm.jpg
evet şimdi kalınlık verilerimizi harmanlayabiliriz.. 500-1000 kalınlıkta ankara sınırda gözüküyor,istanbulda aynı.. peki asıl net sonucu verecek 700-1000 bakalım.neden net mi ?Çünkü bu aralıkta yağış oluşur ve düşer.ve o da ne Ankara bu haritada karı cepe atmış bile..İstanbulda evet mi ? Maalesef,çünkü deniz kesimi için o sınır değere 20 br daha ekliyoruz ve durumda istanbul sınırda kalıyor ve sadece yüksekleri kar,karla karışık yağmur oluyor.Havada kar görülebilirmi? Evet tek tük olsa belki bi ihtimal görülür.Ama bence zor.. Batı karadeniz soranlar olursa şüphesiz en güzel yağış orda zaten :)PEki Bursa ve çevresi ? Karla karışık yağmur diyorum şu an ama soğuma artarsa çekirge gibi yüksek kesimler kar görür.Batısı zor ama.
Gelelim en şanslı yere Ankara'ya..
http://i60.tinypic.com/2ylok5l.jpg
Eklediğim adveksiyon haritası.. Biz bunun çok iyi benzerini 7 aralıkta ki kar yağışında gördük.. ve çoğu kurum yağmur bekliyordu diğer verilere aldandığı için fakat cephe geçişi oldu ve 10 dakikada muazzam bi kar aldı ankara.. Örtü garantimiz var fakat boyu şekli için 1-2 gün daha izlemek lazım.Ankara detayım 19u akşamında :)
Yanı ıstanbul ocın 29 aralık cıvarı mı? Bunu ne zaman kesınlestırırsın? Yılbasının ılk haftası yanı 2-3 ocakda Afyonda ordekde olacagım. Heyecan yaptırdın bu 40 lık adama yahu! Haha!
Anladığım kadarıyla Sakarya bu kar muhabbetinde yağışı alacak bu sefer galiba ? Ama hangi periyotta onu anlamadım 21 mi 29'u mu, inceledim ama çözemedim :)
izmir tarafına var mı bari birşeyler? bir ümit soruyorum :D
Sakaryanın doğusu karla karışık yağmur ve gece kar görebilir 22sinde.22si içinde batısı karla karışık yağmur ve yağmur gözüküyor.Rüzgar hızı fazla yalnız dikkat edilmesi lazım.23ü içinde kar oranı düşük çünkü lodostan dolayı ısınma söz konusu.
Bu arada İstanbuldaki yağış daha da artmış,barajlar için güzel haber :)
Dışarısı fena sıcak kar mı topluyoruz GSI kardeşim :D
https://pbs.twimg.com/media/B5Nzmb1IcAA-7oP.png:large
aynen meteroloji açıklaması
Bu da baska bir forumdan alinti;
"21 Aralık öğleden sonra yurdumuzu ziyaret edecek olup etkisi yaklaşık 10 saat sürecek olan sistem kesinleşmiştir..En etkili olacağı kısım 21 aralık gecesi ve 22 aralık sabahı görünmekte..-5 hatta belki -6 girebilir istanbula o saatlerde... tabi bu değerlerin yerdeki karşılığı da 3 dereceler civarı..gece boyunca rüzgarın karayele dönme ihtimaliyle sıcaklıklar daha da düşerek istanbulumuzun yükseklerine hatırı sayılır kar yağışları bırakabilir bahsettiğim periyotta...
Ay sonu sistemi için şuan konuşmak hata olur,yanılırız... fakat özellikle 26 gecesinden başlamak üzere uzun soluklu bir sistem görünüp / kayboluyor diagramlarda..Bu yüzden bir sonraki sistem için yaklaşık 3 gün sonra bir analiz ve tahmin yapılabilir,görünürde çok heyecan verici tablolar var,fakat bekleyelim... "
Haydi hayirlisi artik.
Ya havaforumdur ya havaturka :) Ankara pazar öğleden sonra soğumaya başlayacak ve gece 1'den sonra merkezde dahil sabah 7-8 e kadar ara ara etkili olacak biçimde kar yağacaktır.Alçak yerlerde karla karışık yağmur gece geç saatlerde kara dönecektir.Çok ahım şahım kar değil ama artık ihtiyacımız var görsel olarak bile özledik :) İstanbul 29u beklemeli diye düşünüyorum.Ay sonu çarşı karışır...