ckrc Nickli Üyeden Alıntı
Ben gerçekten mühendis olarak anlamıyorum yüksek km takıntısını. Hele daha pahalı olmasını hiç anlamıyorum. Düzgün kullanılan, bakımları düzenli yapılan arabanın kmsinin bir önemi yok ki.
Ben arabamı babamdan aldığım zaman(ayrı yaşamaya başladığım zamana denk gelir) 12 yaşında ki araba 110 bin km'de tamamen servis bakımlı idi. Yatmaktan 3 ayda o kadar masraf açtı ki bana, her ay ayrı bir masraf açardı, tam satmaya karar verdim, ilana koydum ha bugün ha yarın derken 3 senedir arabada tek bir masraf çıkmadı.(Akü dahil)
Arabanın yatmaktan baskı-balatası çatlamış aldığımın 3. haftası onu değiştirdim.(Bilmediğim için alt merkezi değiştirmedim.)
Baskı balatayı değiştirdim ohh, rahatladık derken, eve geldim arabayı park ettim, araba daha sonra yürümeme başladı hiç zorlamadım, kaderimdir dedim sanayiye çektirdim. Triger kayışı üzerinde micro crackler oluşmuş, ısınma+soğuma genleşme yüzünden onu değiştirdim.
1 ay araba sorun çıkartmadı şimdi rahatladım derken, frenden ses gelmeye başladı ama öyle böyle değil, bir baktım fren diski paslanmış, balatalar yatmaktan yamulmuş, tuttum onları değiştirdim.
Bu fren balatası işin bildiğin tuzu biberi oldu, satıyorum lan arabayı diye çıktım sanayiden, eve geldim ilanı açtım. Kendime araba bakıyorum bir yandan, arabayı almadan satmayacağım arabasız kalmak istemiyorum istediğim arabayı bulamadım satamadım arabayı. 2 ay geçti baktım araba bozulmuyor, dedim gittiği yere kadar gitsin o kadar masraf ettik gerek yok boşuna tekrar aynı masraflara o gün girdim bir yola 3 senedir usul usul yürüyorum, her gün minimum 30-35 km en az yol yapıyorum, senede 30-35 bin km yapıyorum, kontağın dönmediği gün yok varsa da 3 sene 1 veya 2 defadır, 3 senedir değil bir masraf, akü bile değiştirmedim. Sadece 25bin km'de bir yağ-filtre değiştiriyorum onunda bana masrafı 70-75 TL kendim hallediyorum hepsini. araba olacak 220 bin KM'de tek kuruş masraf açmadı araba.
LPG Ayarı bile yapmıyorum son 100 bin kmdir, bir fark göremedim, gerekli olduğunu da düşünmüyorum açıkçası.
Özetle; her gün kullanılan, düzenli yağ-filtre bakımı yapılan arabanın km'sine takılmam hele 5-6 yaşında ki araba 50 bin kmdeyse almam, kaçarım direk. piyasa fiyatının en az 5-6 bin lira altında olmalı ki, aldıktan sonra yapacağım masrafa değsin.
Ben 450bin km'de daha turbo bile değiştirmemiş dizel arabada gördüm. 110 bin kmde kapak açılan atmosferik benzinli arabada gördüm. Km sayacı yerine keşke toplam devir dakika sayacı diagnosu alabilecek bir yazılım olsa araçlarda.