Ek-1 Formu artık yok
Aracının fiziki görünümünde bir değişiklik yapmak isteyenlerin zorunlu olarak tanıştığı Ek-1 Formu bu tebliğ ile ortadan kaldırıldı. Oysa bu form trafik müşavirleri açısından oldukça önemli bir gelir kalemiydi.
Araç üzerine logo işlenmesi-sökülmesi, renk değişikliği, şasi–motor numarası tespiti, servis araçlarına kuşak takılması-sökülmesi, takograf, taksimetre takılması, normal aracın taksiye, taksinin normal araca dönme işlemleri ya da herhangi bir sebeple ruhsatın değiştirilme işlemi hep bu form aracılığıyla yapılırdı.
Formu her yerde bulamadığınız gibi teknik soruların tümünü de cevaplayamayacağınızı düşünür, yol-yöntem bilen trafik müşavirlerinin kapısını çalardınız. Müşavirler hem formun kendisi için hem bu formu doldurmanın karşılığında sizden 25-30 TL’ye yakın bir aracılık hizmet bedeli tahsil ederdi.
Siz de doldurulan bu formu alır, araç muayene istasyonunun kapısını çalardınız. Onlar da bu formda yazılanlarla aracınızı karşılaştırır, eğer her şey tamamsa formunuzu onaylardı. Sonra bu formla tescil dairesine gidip ruhsatınızı değiştirirdiniz.
Peki, sizce yılda kaç araç için yukarıda saydığım işlemlere yönelik Ek-1 Formu dolduruluyordu?
İşte cevabı: Yaklaşık 3 milyon araç. Peki, bu kadar araç için müşavirlik pazarında dönen tutar ne kadardı? Onun da cevabı: Yaklaşık 100 milyon TL.
İşte Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tarihe gömdüğü Ek-1 Formu trafik müşavirlerinin yılda yaklaşık 100 milyon TL’lik bir pazarı kaybetmesine neden oldu.
Bedel alınmayacak
Peki, bundan sonra yukarıda saydığımız ruhsat işlemleri nasıl yapılacak?
Aracının fiziki koşullarında değişikliğe gidenler ya da herhangi bir sebeple ruhsatını yenilemesi gerekenler araç muayene istasyonlarına gidecek. Muayene istasyonlarındaki görevliler elektronik ortamda değişiklik nedenini trafik tescil dairesine bildirecek. Vatandaş yine tescil dairesine giderek ruhsat işlemini sonlandıracak.
İşin ilginç tarafı, araç muayene istasyonları bu işlem için vatandaştan herhangi bir bedel almayacak. Yani trafik müşavirlerine form doldurdukları için ödenen yıllık yaklaşık 100 milyon TL’lik bedel vatandaşın cebinde kalaca
Kaynak:Bir belge kalkt 100 milyon TL cepte kald - Hrriyet EKONOM