Bir de kendi dilimizi bırakıp yabancı dilde yazmaya çalışıpta yazamayan arkadaşlarımız var. Daha Türkçeyi zor yazıyorsunuz demek istiyorum buradan kendilerine.
Printable View
Bir de kendi dilimizi bırakıp yabancı dilde yazmaya çalışıpta yazamayan arkadaşlarımız var. Daha Türkçeyi zor yazıyorsunuz demek istiyorum buradan kendilerine.
Bu da Fatih Terim'den:
Mütereddit, tereddüt içinde demektir.
Mütereddit defalar dediğin zaman, hiç bir şey dememiş olursun aslında.
İlla eskisini kullanacaksan "müteaddid defalar" ya da "defaten" dersin.
Bir de şunu anlayamıyorum:
Sonu P ile biten sözcükleri B ile yazmak dindar tayfanın gizli bir el sıkışma şekli mi?
Kitap yerine kitab yazınca daha mı ulvi bir havası oluyor?
Doğrusu daha önce de yazıldığı gibi "egzoz".
.:: Türk Dil Kurumu - Sesli Türkçe Sözlük ::.
birde falan yerine felan..
Falan da doğrudur filan da. ikiside yanlış degildir, filan arapçadan daha sonradan girmiştir dile. Hatta falan filan diye ikilemede yapılabilir,oda doğrudur. 'felan' yanlıştır,ergen saçmalıgıdır.
Ya bir de şu çok fazla sayıda ünlem ve soru işareti kullanımı var.Eskiden çok takılmazdım ama artık bu alışkanlık haline gelmiş gördüğüm kadarıyla normal bir cümle bile ''!!!!!!!!'' ya da ''???????'' ile bitiyor.
arabeks :D
Forumdaki konu başlıklarında kullanılan "sorunsal" kelimesine hastayım bende. Çok "cool" oluyorlar "sorunu" yerine "sorunsalı" dediklerinde. :)
bende yazarken özen göstermeye çalışıyorum ama fiks yapdığım hatalar var misal her kez yazıyorum herkes yazıcağıma birde ' atmaya üşeniyorum boşluk bırakıp yazıyorum misal siz'de yerine siz de yazıyorum normalde wordde otomatik imla düzenleyici var o harika bir olay hızlıca yazıyorsun kendi düzeltiyor öyle bir özellik forumlardada olsa kötü yazan adam kalmaz istesede zaten yazamaz :)
abiye genelde api yazıyorum :)
Türkçe kullanımı konusunda çok takıldığım bir nokta da, "güvenlik" ve "emniyet" karmaşası.
Araçta 98 tane airbag varsa, bu yüksek güvenlik değil, yüksek emniyet meselesidir.
Stadyumda merdiven boşluğuna güvenlik nedeni ile değil, emniyet kaygısı dolayısı ile seyirci oturtulmaz.
Şöyle açıklayayım:
Konu emniyet ise, etrafına korkuluk dikersiniz (balkon gibi)
Güvenlik için, oraya bekçi dikersiniz.
Bir eşyayı güvenerek, güven ile, güven içinde kullanabilirsiniz; bu, o sizin o eşya ile ilgili beklentilerinizi ve tecrübelerinizi ifade eder.
Ama, defolu niteliği yüzünden kullanıcıya zarar veren bir nesne, emniyetsizdir.
Motorsiklet kullanırken, emniyetiniz için kask takarsınız. Kafanızda kask ile bir benzinciye girerseniz, güvenlik kuralları dahilinde o kaskı çıkarmanızı isteyebilirler. Çünkü kasada para var ve kötü amaçla yüzünüzü gizliyor olabilirsiniz.
Polis kuruluşuna da emniyet denmesi saçma ve yanlış. Onlar güvenlik güçleri çünkü.