Havanin sogukluguna bagli olarak ya 30 sn beklerim yada direkt yola cikarim. Zaten yüksek devire cikma gibi bir durumum yok.
Printable View
Havanin sogukluguna bagli olarak ya 30 sn beklerim yada direkt yola cikarim. Zaten yüksek devire cikma gibi bir durumum yok.
Çalıştırıp direkt devam lakin 2500 devri geçmemek iyidir , motor ılınana kadar.
aşırı soğuksa çalıştırıp 1 dk rolantide çalıştırıp yürütüyorum 2500 deviri geçirmiyorum ısınana kadar 4 5km sonra hararet yerine otursa bile genelde motor 10 15 km sonra tam ısınmış oluyor...
Babam'da aynı şekil yapıyor , binip çalıştırıyor , bir sigara yakıp arabanın etrafını geziyor , sigarası bitene kadar zaten , 3-4 dk. ısınmış oluyor motor :) Ben öyle yapmıyorum ama 1 dk. ısıttıktan sonra , direk yürüyorum...Motor ısınana kadar geçmiyorum tabii 2500 devri...
Bir makalede okumuştum,
motoru maksimum 25-30 saniye bekletip yola çıkmak en doğrusu. Bundan fazla beklemek boşuna benzin israfı oluyormuş.
Bir arkadaş motor sıcaklığı ortaya gelene kadar bekliyorum yazmış, rolantide uzun süre bekleyen araç pistonlara zarar veriyormuş aşınmayı arttırıyormuş yazıyordu aynı makalede.
VAG da otomatik jigle var araç 1 dakika dolmadan zaten devir saati 1.000rpm nin altına düşüyor. demekki oturup dakikalarca beklemenin zaten bir manası yok adamlar yapmış.
Nerdeyse yarım debriyaj basıyorum kontağa,motar çalışır çalışmaz devam ederim hiç acımam.Gırgırına demiyorum harbiden öyle..Bozulursa yaparız benle mezaramı gelcek.
şirket spec anında tapa gaz.
şahsi spec bir sigara sonra gaz.
meggy coupede de mondeo da da ısıtıpta hareket ettirdiğim zaman vites atışlarım daha düzgün oluyo gibime geliyo (Türkçem nasıl?)
jeeple hava soğukken ısıtmazsam eğer yağ basıncı çok yükseklerde geziyor
1 hafta binmediysem bir sigara yakarimki su andada 1 hafta olucak :)
Hergün biniyorsam calistirir , teyple ilgilenir tele bakip devam ederim..
bende gaza geçecene kadar beklerim 30 derecede geçiyo zaten
Bmw nin ve vag grubunun kullanim kitapciginda aracinizini calistirdiktan sonra rolantide beklemek yerine dusuk devirde hareket edin motor sagligi acisindan daha faydali yaziyor.
Walla bende 15-20sn bekleyip devam ediyorum
Çalıştırdıktan sonra 1000 devirin altına düştüğü zaman, yavaş yavaş motor ısınana kadar 2000 deviri geçmeden kullanıyorum. Babam sağolsun kendi arabasını çalıştırır çalıştırmaz, yaz kış farketmeksizin basar gider. 50.000 kmden sonra farketti araba ilk çalışmada abuk subuk sesler çıkartıyor motor ısınınca sesler kesiliyor.
Calistirirken 2bin devire falan cikip rolanti devrine dusene kadar bekliyorum yani 2-3 saniye, yeter o da :D Sonra ufak ufak ilerlerim isinana kadar..
Beklemek gereksiz bence ki hep oyle de okuduk gorduk
daha dün ustayla konuşmuştuk bu konuyu, o da net cevap veremedi:) ama dizellerde daha önemli, bklenirse daha iyi olur dedi
benim araba kışın ilk çalıştırdığımda rolanti 2000 devir civarında oluyo, normal yerine dönene kadar hareket ettirmiyorum hatta frene bile basmıyorum (fren meselesi takıntı, araba otomatik vites) ondan sonra hararet 90'a gelene kadar 1750 devri geçmemeye çalışıyorum. İş yerim benim de 1.5 - 2 km uzakta, genelde yürüyorum, gün içinde arabayla işim varsa ya da geciktiysem arabayla gidiyorum. Hem sağlığa hem cebe faydalı :)
boşa benzin yakıyorsunuz dakikalarca bekleyn arkadaşlar. 1dk yeterde artar bile yağlama için.
ama kapatırken özellikle turbo dizel arabalarda eğer park etmeden önce sıkıştırdıysanız 1 sigara yakıp soğutmasını bekleyebilirsiniz. :)