arsa maliyeti hariç
tamamen altyapısıyla birlikte 5000 lik ve 10000 lik bi tesisin maliyeti yaklaşık ne kadar olur :)
Printable View
arsa maliyeti hariç
tamamen altyapısıyla birlikte 5000 lik ve 10000 lik bi tesisin maliyeti yaklaşık ne kadar olur :)
Tavukçuluk değişik bi iştir girdin mi çıkamassın :D
İşletmede otomasyon ne kadar iyi olursa ilk yatırım maliyetlerin ne kadar akıllıca olursa üretimde o kadar karlı olur.
5-10 binlik işletmeler artık pek de karlı değil en az 20.000 lik olmalı
Fiyat konusunu soracağım
Bide bu aralar kriz var maliyetler baya arttı
En önemli nokta sanıyorum havalandırma ve izole edebilmek olası bi hastalık riskine karşı.
Yani dış çelik konstruksiyon tarzı yapıp
altyapı filan tamamlandığında geriye 50 euro ya havalandırma ve üretim sistemini kuruyosun. Kaçlık tesisde bu rakam geçerli abi.:)
Özel değilse giderler düştükten sonra verimli bi tesiste 10bin hayvan 45 günde ne kadar bırakıyor.:)
Madem ki bilen biri var, bende bir soru sorayım;
Bu pazarda orda burda satılan civcilerden yumurtalık diye aldıklarımız uzun süre yaşarken, etlik diye satılanlar 45 günde neden çatlayıp ölüyor?
Bahçede tamamen organik ortamda ve normal gün ışığı ile yaşıyor olmalarına rağmen?
Bu etlik denilen hayvanlar farklı bir ırk mı, yoksa sıkca denildiği gibi genetiği ile oynanmış hayvanlar mı ?
Türkçesi; bu hayvanlara da sağlıklı diyebilir miyiz?
cok degısıyor benımde 15bınlık tavuk cıftlıgım var. tum gıderler cıkınca yaklasık 4,5-5 bın lira kalır 10bınlık tesıten.
her zaman 45 gun kalmıyor.mesela 35 gunde aldılar bızden son partide. duruma gore veterıner ne uygun görürse
ama 80bın lık tesıste 60bın kazananda gordum :D nasıl yaptılar bılmıyorum :D
Bireysel direnç diye bişey var bizim kullandığımız ırklar et yönle seçilmiş hayvanlar ve her zaman olumlu şartlarda bakılıyor yani yaşam gücü düşüktür.
Köy tavuklarına göre hastalıklara daha az dirençlidir.
Soğuğa sıcağa vs. daha duyarlıdırlar.
Ama çatlayıp ölmek gibi bir durum görmedim ben
Kuş gribi sıkıntısında hayvanlar satılamadığı için 70-80 gün beslenen sürüler oldu ama sizinki gibi bi durum olmadı
Şimdi yine aynı hayvanlar çiftlik tavuğu olarak 70- 80 gün besleniyor yine bişey olmuyor yani hayvanın yaşam ömrü uygun şartlarda köy tavuğundan farksızdır.
Ha şu da var köy tavuğuna küflü ekmeği ısla ver hiç bişey olmaz bu garibanlar aynı şartlarda hastalanıp ölür.
Cevabı Türkçe olarak bu hayvanlar sağlıklı ve normal hayvanlardır.
Tam okuyamadim telefondan boluda baya kumes var artik 100 binlokten asagi nerdeyse kumes yok:)
Olayın özeti bu sanırım, çünkü evdeki yemek artıklarının hemen hepsi tavuklara verilir, bahsettiğiniz gibi bir durum olmuş olabilir.
Çatlamaktan kastım aşırı kilo alması idi, ama dediğiniz gibi doğal şartlara alışık olmayan bir tür demek ki.
Teşekkürler bilgiler için.
çok değişken bir rakam yazıdğım onu önemseme...çok farlı uygulamalar. fiyat herşeyden etkileniyor. duvar kalınlığından bile..üretim modulu dedıdıgım otomasyon sisitemi ise apayrı bir dünya çok farklı özelliklere karşı çok farklı fiyatlar var...yanı tamamı ile projeye göre fiyat çıkarıyoruz biz..o yüzdenne desem yalan...ama şunu söyleyim tavukçuluk işi eğer içinde yetişmediyseniz yapılacak iş değil. çok ciddi tecrübe gerektiren bir iş...
Pardon bu kısmı okumamışım
Etlik denilen hayvanlar uzun zamandır bu yönde secilerek damızlık olarak kullanılan hayvanların çocuklarıdır.
Damızlıkcı firmaların ellerinde kendilerine ait tavuk ırkları bulunur. bu ırklar kendi aralarında çiftleştirilerek melezleme yapılır.
Oluşan melez yavrularda melez azmanlığı denilen durum oluşur
(Genetik olarak birbirine benzemeyen bireylerin birleştirilmesi sonucu oluşan melez yavrunun yaşama gücünün, beden yapısının ve verim özelliklerinin ebeveynlerinden üstün olması durumu)
Aslında yediğiniz tüm piliçler bu şekilde etlik yönde seçilen farklı ırkların melezlenmesi ile oluşur.
Adamın aslında yaptığı çok basit elindeki hayvanlardan et tutma kapasitesi iyi olanları yıllar önce ayırmış ve üretmeye başlamış tutulan kayıtlardan takip ederek seçmeye(seleksiyon)devam etmiş.
Bu dediğim olay 150 yıllık mazi ve ilk hayvanlar 90 günde 2,5 kiloluk kesim ağırlığına ulaşabiliyorlar mış.
100-150 yıl sonra ulaşılan sonuç 45 günde 2,5 kilo
Tıpkı holştayn ineklerin günde ortalama 45-50 kilo süt vermesi
İngiliz taylarınının ferrariden pahalı olması gibi
Yani adamlar aslında genetik mirası satıyorlar.
Zamanında bizde böyle çalışmalar yapsaydık bizimde yerli ırklarımız olabilirdi.
Geç kalınmış değil ama bu işe ciddi para ve zaman ayırmak lazım
En azından tarımsal üretimin bir dalında bu işe girilebilir.
Ekstra bir bilgi olarak dünyada gıda ile ilgili prosedürlerin en gevşek tutulduğu ülke Amerikadır.
Valla abi bi yatırımcı var bi kaç farklı sektörle ilgili araştırma yapıcam onun için para sıkınıtısı yok fizibıl birşey olduktan sonra girer. Likitidesi yüksek bi iş olduğu için düşündüm beyaz et işini.
Metrekare bazında Yapı maliyetleri ne kadar oluyor yaklaşık.