Forumda bu kadar çok vertigodan çeken olduğunu bilmiyordum,dayanın biraz daha ailenizin odyoloğu geliyor ��
Öncelikle herkese merhabalar,vertigodan müzdarip olan herkese tekrardan geçmiş olsun diyerek başlayayım.
Vertigonun kelime anlamı baş dönmesidir.
Başınızı yastığınızda sağa yatarken sola çevirdiğinizde dönme olabilir veya dik açıya yakın açılarda yukarı yöne bakıyorsanız da bir dakikadan kısa süre bu baş dönmesini yaşayabilirsiniz.
Vertigo neden oluşur ?
Başınıza darbe almış olabilirsiniz yüksek bir yerden atlamış olabilirsiniz kısaca özetleyecek olursam maruz kaldığınız ani yüksek G kuvveti iç kulakta bulunan kristalleri sabit olan yerinden oynatarak serbest kalmasına neden oluyor,bı kristaller de semi-circular canal a (yarım daire kanalları) giriyor,dolaylı olarak da nur topu gibi bir vertigonuz oluyor.Bu yerinden kopan kristaller bizim yatay düzlemdeki hareketimizi algılar.İç kulak öyle hassas ki bizim terimleri kullanmadan anlatmaya çalışayım komple sıvıdan oluşuyor.Turbo salyangozuna tıpatıp benzeyen bir salyangoz var içinde denge reseptörleri,sinirler bizim için önemli olan her şey var.
http://i67.tinypic.com/idrdae.png
Resim alıntıdır.
Vertigo olup olmadığımızı anlamamız için herhangi bir nörolojik test,patolojik test,MR röntgen vesaire hiçbir şey gerekmiyor,sadece fiziki test ve hastanın hikayesinin dinlenmesi yeterli oluyor.
Gelelim en önemli yere.Vertigonun tedavisi nasıl olur ?
Yukarıda iç kulakta bulunan kristallerin dış etkenlerden dolayı bağlı olduğu konumdan ayrılıp yarım daire kanallarına girdiğinden bahsetmiştim.Bu kristallerin yarım daire kanallarından çıkıp geri eski konumuna gelmesi gerekiyor.Geri eski konumuna gelmesi için de başa bazı manevralar yaptırmak gerekiyor.Bu manevralar standart olmayıp hastadan hastaya değişiyor.Bu yöntem ile büyük ölçüde başarıya ulaşılıyor.
Bu aşamaya kadar nesnel olarak bildiklerimi söyledim.Bundan sonrası öznel olacak.
Bu vertigo öyle gıcık bir şey ki ben bunu omuz çıkmasına benzetiyorum.Bir kez oldu mu daha sonrası çok kolay bir şekilde olabiliyor.Psikolojik durumunuz da bunu çok etkiler.Aynı şekilde alkolün de tetikleyici olduğunu düşünüyorum özellikle gece içip sabah uyandığınızda vertigoya meyiliniz varsa eğer başlatmakla birlikte 2x haline getirir.
Doktorunuzu özenle seçin.Kulak yani odyoloji alanında çok yanlış bilgi sahibi olan personel,doktor,odyolog var.Gitmeyi düşündüğünüz KBB uzmanının veya odyoloğun özgeçmişine bakmanızda fayda var diye düşünüyorum.
Ben Lefkoşa'da okuyorum,çok şanslıyım çünkü alanında Türkiye'nin en iyileri arasındaki hocalardan eğitim alıyorum.Kıbrıs'ta olup da vertigosu olan birini direk yönlendireceğim isim bellidir.Kısaca bu işin ehillerinden öğreniyoruz.Gitmeyi düşündüğünüz bir KBB uzmanı var ise ismini bana verirseniz o doktor hakkında hocalarıma danışırım + - bilgi veririm.Büyük ihtimalle tanıyor olacaktır hocalarım.
Esen kalın :)