Sabah 3.497'den aldım.. Kademeli bir şekilde alıma devam edeceğim..
Printable View
Sabah 3.497'den aldım.. Kademeli bir şekilde alıma devam edeceğim..
Arkadaşlar teknik vs. hikaye, benim gibi işi dış ticaret olanlar doviz ucuzladıkça kapıyorlar olay bu.. Fed'in bilanço daraltması faiz artırımından çok daha etkili olacak... Hükümet şu anda Rezervleri artırmaya yönelik önlem alacağını söylüyor ki Fed'in bu kadar peşpeşe kötü gelen verilere rağmen faiz artırması ve agresif tutumu , Abd'nin Doları kullanarak Rusya - Çin gibi ülkeleri zora sokma niyeti.. Petrol fiyatı Dolar ile ters kolerasyon, bundan sonra doları güçlendirerek Rus'ları - İran'ı ve diğer gaz petrol üreticisi ülkeleri hırpalayacaklar..
20.06.2017:
Küresel borsalardaki iyimserlik endeksleri yeni zirvelere taşıyor. Dün ABD'de birçok önemli endeks yeni rekorlar kırdı.
Ancak, New York FED Başkanı Dudley'in FED'in geçen hafta aldığı kararı açık ve kuvvetli bir şekilde teyit etmesi ABD Doları'nı küresel anlamda degerlendirdi.
Bugün de dikkatler merkez bankacılar üzerinde olacak. ABD'de Başkan Yardımcısı Fischer ile Dallas Başkanı Kaplan; İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'in açıklamaları önemli olabilir.
Küresel mali piyasalardaki iyimserlik dün de korundu. Gündemde önemli bir haber ya da beklentinin olmaması bir süredir etkili olan iyimserliğin herhangi bir bozulmaya maruz kalmaksızın devam etmesini beraberinde getirdi. ABD'de S&P500 ve DJ Sanayi endeksleri tarihi zirvelerini bir adım daha yukarı taşıdılar. Bu tablo dünyanın geri kalanına da yansıdı ve hisse senedi endeksleri dünü kazançlarla tamamladı. Bu kapsamda BİST100 endeksi de dünü %1.2 oranında yükselişle bitirdi.
Hisse senedi piyasasındaki iyimserlik dün döviz kuru cephesine pek de yansıyamadı. New York FED Başkanı Dudley'in konuşmasında ABD ekonomisinin güçlü olduğuna vurgu yapması ve bu bağlamda da "para politikasını sıkılaştırmaya şu anda ara verilmesi ABD ekonomisini tehlikeye atar!"
şeklinde açıklama yapması FED'in geçen haftaki kararını açık ve kuvvetli bir şekilde teyit edince ABD Doları (USD) küresel bazda bir miktar değer kazandı. EURUSD paritesi 1.1140 seviyesine kadar gevşedi. ABD Doları'ndaki değerlenme en çok da gelişen ülke (EM) para birimleri karşısında etkili oldu. Hatırlanacağı üzere geçen hafta ABD'den zayıf rakamlar gelirken de tam tersi bir eğilimi gözlemlemiştik zira Amerikan ekonomik verileri küresel risk iştahını belirlerken bu da EM paralarının değerleri üzerinde etkili oluyor. Bu çerçevede USDTRY kuru dün sabah saatlerinde 3.48'li rakamlara geriledikten sonra hem dışarıdan hem de birazdan anlatacağımız içeriden gelen haberlerle yönünü yukarı çevirdi ve günü de 3.52 civarından bitirdi. TL'deki değer kaybının Brezilya Reali, Rus Rublesi ya da Afrika Randı gibi para birimlerine oranla daha sınırlı kalması Türk piyasalarına yönelik ilginin yüksek olduğunu teyit ediyor.
Bloomberg'in dün kaynak belirtmeden geçtiği kulis haberine göre TCMB şirketlerin döviz borcuna yönelik çalışmasında sona yaklaşmış. Buna göre, net anlamda döviz borcu olan şirketlere hedge etme zorunluluğu getiriliyor.
Bu haberi biz de teyit edebilecek durumdayız çünkü hem TCMB cephesinden hem de şirketler tarafından bu yönde açıklamalar duymuştuk. TCMB'nin toplam döviz açık pozisyonun yaklaşık %80'inin 2000 şirkette olduğu yönündeki tesbitinden hareketle yaptığı çalışma sonucuna göre bunların belli bir oranının hedge edilmesi yönünde karar almış. Bu kararın detayına hakim olmamakla birlikte bunun önemli bir gelişme olduğundan eminiz. Zira, yaklaşık 200 milyar dolara ulaşan finans dışı kesimin net döviz açık pozisyonu ekonomide ciddi bir kırılganlık yaratıyor ve politika bağımsızlığını sınırlıyor. Mesela dünyada birçok ülke para birimini değersiz kılıp dış ticarette rekabet avantajı sağlamayı denerken Türkiye'nin böyle bir adım atma lüksü bulunmuyor çünkü TL'nin değer kaybı şirket bilançolarında büyük bir tahribat yaratarak ekonomiyi baskılıyor. Bu nedenle de bu soruna çözüm aramayı prensip olarak destekliyoruz. Ancak bunun kolay olmadığının da farkındayız. Öncelikle şirketlerin döviz pozisyonlarının doğru irdelenmesi gerekiyor zira bazı pozisyonlar açık görünse de kapalı; bazıları ise kapalı raporlansa da açık olabiliyor.
Dahası hedge edildiği iddia edilen bazı pozisyonlar aslında hedge edilmemiş olabiliyor. Bu nedenle tesbitte azami özen gösterilmesi gerekiyor.
İkincisi, döviz açık pozisyonlarını hedge etmek demek piyasadan dolaylı olarak belli oranda döviz almak demektir. Bu da doğal olarak kurları yukarı itecektir. Hele ki, doğru iletişim kurulamazsa hedge işlemleri aynen pozisyon kapama amaçlı döviz alımları gibi bir kur etkisi doğurabilir.
Üçüncüsü, hedge etmenin bir maliyeti vardır. Ürünler doğru kurgulanmadığı zaman bu maliyet çok fazla büyüyebilir. Sonuncusu ise şirketlerin bir kısmında bu işlemleri yürütecek bir farkındalık ve bilgi birikimi olmadığı kanaatindeyiz. Bu hususların ışığı altında dün haber ekranlara düşünce TL'de değer kaybına neden oldu. Bu gelişmeyi yakından izlemekte yarar var.
Bu sorunun çözümü kısa vadede zahmetli olsa da uzun vadede olumlu sonuçlar doğuracağına inaniyoruz.
Dün TL'de değer kaybını tetikleyen bir diğer unsur da Katar kaynaklı açıklamalardı. Katar'a yönelik izolasyon politikası izleyen Arap ülkeleri adına konuşan BAE Dışişleri Bakanı Gargash, Katar'a yönelik adımların yıllar sürebileceğini belirtti ve bunun kalkması için de Katar'ın aşırı görüşleri desteklemeyi bırakması ve bunun sistematik bir şekilde kanıtlanması gerektiğini vurguladı. Türkiye'ye de çağrıda bulunan Gargash Türkiye'nin çıkarlarının Arap ülkeleri tarafında pozisyon almaktan geçtiğini söyledi! Bu açıklama henüz sulh yönünde bir mutabakat sağlanamadığını gösteriyor. Ayrıca, Türkiye'ye yönelik resmi ilk çağrı niteliğini de taşıyor. Mali piyasalar şimdilik bu tarzda haberleri görmezden gelse de bu haberlerin Katar riskinin çözülmemiş olduğunu göstermesi nedeniyle önemli olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan ABD'nin Suriye'de rejim uçağı düşürmesinin ardından ABD-Rusya ilişkilerinin gerginleşmesi de önemli bir haber olmakla birlikte dün satır aralarında kayboldu.
Küresel mali piyasaların görünümü olumlu. Bunun temel nedeni Trump hikayesinin sona ermesi ile birlikte güçlü dolar argümanının rafa kaldırılmış olması. Ancak, hatırlanacağı üzere Trump hikayesi sene başında piyasaları olumlu etkilemişti... Kısacası, mali piyasalar öyle ya da böyle olumlu etkileniyor. Bu nedenle mevcut görünümü "irrasyonel coşku" şeklinde etiketliyoruz ve uzun vadede kalıcı olmayacağını öngörüyoruz. Ancak kısa vadede iyimserliği bozacak bir haber ya da gelişme yok. Dün Amerikan borsalarında yaşanan iyimserlik bu sabah Asya borsalarına yansımış durumda.
Endeksler son iki yılın zirve seviyelerinden işlem görüyor. Bu görünüm gün içerisinde diğer saat dilimlerine de sirayet edebilecek. Bu haftanın veri gündeminin oldukça sakin olduğuna vurgu yapmıştık. Bugün bu kapsamda takip edilecek değerde bir veri bulmakta zorlanıyoruz. Tıpkı dün olduğu üzere merkez bankacıları dinlemeye devam edeceğiz. ABD'de FED Başkan Yardımcısı Fischer ile Dallas Başkanı Kaplan; İngiltere'de Merkez Bankası Başkanı Carney'in açıklamaları yakından izlenecek.
Küresel mali piyasalardaki iyimserlik Türkiye cephesine de aynen yansıyor.
Dün borsadaki etkileyici yükseliş ile tahvil faizlerinin gerilemesi bunu teyit ediyor. Türk Lirası'nın sunduğu yüksek faiz, ya da getiri, risk iştahının canlı olduğu anlarda onu yatırımcıların en çok talep ettiği finansal enstrümanlardan biri haline getiriyor. Zaten, TL'deki değerlenmenin bizim saatimize göre akşam ya da gece olması da ilginin yurtdışı kaynaklı olduğunu gösteriyor. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarının rekor düzeye ulaşmış olması da bunu teyit ediyor. Madem ki bir üstteki paragrafta, sağlıklı olduğuna inanmasak da mali piyasaların bir müddet daha olumlu kalacağını söylediysek bunun TL ve TL cinsi yatırım araçları için de yinelemek gerekir. Bu noktada teknik analizin yardımına başvurmakta yarar görüyoruz. Öncelikle, USDTRY kurunun grafiği net bir şekilde gösteriyor ki, her tepe bir önceki tepenin altında oluşuyor. Bu şablon düşüş trendini destekliyor ve kuvvetlendiriyor. Bu bağlamda, USDTRY kuru 3.5580'in üzerine çıkmadıkça düşüş trendinin kırıldığını söyleyemeyiz.
Yine teknik analize göre uzun vadeli görünüm açısından 200 günlük hareketli ortalama önemli bir göstergedir. Bu seviye yaklaşık olarak 3.4750 civarından geçiyor. Bu seviye aşağı yönde kırılmadıkça yeni bir düşüş dalgası da beklenmemelidir. Bu bağlamda, USDTRY kuru için yakın gelecekte
3.4750-3.5580 aralığını ön plana çıkarabiliriz. Bu aralığın kırıldığı yöne doğru sert bir hareket olacağı kanaatindeyiz. Küresel mali piyasaların ana görünümü aşağı yönlü ihtimalin şu aşamada daha kuvvetli olduğunu gösteriyor.
Fake hesap falanla bizimi trollüyorsun üstten çift egzantrikli silindir kapağı? Ha bunuda hakaret sayma şimdi ben double overhead camshaft diye biliyorum dohc kısaltmasını
Haftalar geçmiş konuda hareket yok saçma sapan bir cevap ile action mı arıyorsun nedir? Varsa bir derdin gel karşıma konuş yüzüme söyle söyleyebiliyorsan onun dışında konuyu kirletme
Konu sahipletri konuyu terk edince konu tamamen boşalmış.
Sizlerse neden gereksiz tartışıyorsunuz onu hiç anlamadım. Arkadaşız hepimiz laf sokmak nedir yahu. Koskoca adamlarsınız.
İyi bir tüyonuz varsa alayım dicemde. Hiçbir tüyo bitcoin daki kadar kazandırmayacak nasılsa :D
Ekonomi sayılar rakamlar matematik formüller biraz satranç oyunudur gelişmiş ülkelerde..
Bizde daha çok ekonomi denilen şey siyaset ideoloji yaşam tarzı kültürel farklardan oluşduğu için ekonominin ibresinide bu faktörler belirlediği için tartışma kaçınılmaz oluyor..
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Eğer büyüme oranı beklentilerin altında çıksaydı, hemen kredi notunu düşürmek için harekete geçecek olan kredi derecelendirme kuruluşlarının, ben ne yapacağını merak ediyorum" açıklamasından kısa bir süre sonra her fırsatta Türkiye'nin kredi notunu düşürmek için harekete geçen kuruluşlardan şaşırtan açıklamalar gelmeye başladı.Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin büyüme tahminlerini yükselterek, bu sene için yüzde 4,7, gelecek yıl ise yüzde 4,1 olarak açıkladı
Peki dolar neden düşmedi ?
kredi derecilendirme kuruluşları notu yükselttimi şaha harika güzel insanlar .. Notu düşürdümü bunlar birilerinin adamı birilerine hizmet ediyor tanımıyoruz bunları :)
"Bkz. Muz Cumhuriyeti" Cumhuriyet mi (kaldı) orası ayrı bir tartışma konusu..
Dolar kesin 3.46 hadi o olmadı 3.47 diye tartışılırken 3.55 i gördü yine kimsenin sesi çıkmıyor. Allahtan ben zararımı telafi ettim :D
ben zarar etmedim ama kârda yok. aldığım seviyeye geldi aldın.
Yazilari okusan bunu yazmazdin...
Bant icinde hareket ediyor. %2 cercevesinde,trade yapiyorsaniz satin...
Forum öğrenemedi baz bir fiyat beklenmemesi gerektiğini. 3.46 lar gelse ne olur?? 3.44 ler gelse ne olur?? Buraları yakalayınca dolar kar payımı dağıtıyor ekstradan?? yooo. Piskolojik seviyeleri yakalamak önemli olan. 7-8 defa %1.5-3 lük bandı yakaladım diyorum aldığım sattığım noktaları söylüyorum. Hiçbiri en dip değil hiç biri çıktığı en üst nokta değil. Bunu yakalasak zaten sihirbaz oluruz. Maksat kazanmaksa seviye beklenmez piskolojik sınırlara balkılır ve kazanılır.
Atı alan üsküdarı geçio
ytd
Bence altında kal. Ben bayram sonrası altında yukarı hareket bekliorum
bu garantide suyunu çıkardı. dolar düştükçe makası yükseltti. bugün dolar almam gerekti. eft havale uğraşmamak için aldım ama dolar düştükçe banka satış oranını arttırıyor. yüksekken bu kadar fark koymuyordu. neyse sağlık olsun.