Kalkma dan adabazar da basıp alman ekonomi sine sokmak lazim
Printable View
Kalkma dan adabazar da basıp alman ekonomi sine sokmak lazim
Bu adam gerçekten rahatsız: Kurda dalgalanma yapar mı açıklama?
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın Cuma akşamı düzenlediği 29 Ekim resepsiyonuna katılan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Thomas Shannon, Başkan Donald Trump’ın mesajını okudu. Amerikan diplomatik teamüllerine göre başkan ulusal günlerinde devlet başkanlarına bir kutlama mektubu gönderiyor. Shannon’un Türkiye Büyükelçiliği’nde okuduğu da aslında Trump’tan Erdoğan’a 29 Ekim için giden mektuptaki mesajdı. Trump mesajında iki ülke arasında 60 yılı aşkındır devam eden müttefiklik ilişkisinin vazgeçilmezliğinin altını çizdi.
ABD Başkanı Trump’tan güçlü 29 Ekim mesajı: ‘Türkiye vazgeçilmez müttefik’
Trump’ın ABD’nin 15 Temmuz’u kınadığını hatırlatırken yaptığı ‘O trajik günde demokrasilerine sahip çıkan kararlı Türk vatandaşlarının eylemleri demokrasinin muhafazası için basının ve temel özgürlüklerin garanti altına alınmasının önemini hatırlatan eylemlerdi’ vurgusu dikkat çekti. Trump’ın mesajında ABD Dışişleri jargonunun izleri vardı.
@997TT abi alim icin hangi rakamlari bekleyelim?
Sanırım 74'lerı gorecegız....
Abi yakıt a etki yapar mı 74 ler
Ortalama muhim,hemen yapmaz.
30.10.2017:
FED Başkanlığı için güvercin olarak bilinen Powell'in isminin ön plana çıkması EM para birimlerinde değerlenmeye neden oldu. USDTRY kuru da 3.80'nin altına geriledi.
ABD'de Trump soruşturmasında iddianamenin bugün açıklanması bekleniyor.
Siyah kuğu niteliğindeki bu gelişmenin piyasalardaki dalga boyunu artırmasından endişe ediliyor.
USDTRY kurunda kısa vadede 3.74-3.75 seviyesine kadar bir düşüş olsa da ana trendin yukarı yönde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bu nedenle de temkinli ve tedbirli olmaya devam...
Geçen haftanın büyük kısmını olumsuz bir eğilimle geçiren Türk Lirası (TL) Cuma akşam saatlerinde gelen bazı olumlu haberlerin yardımı ile soluklanabildi. Hafta sonunda da bu minvalde gelişmeler yaşandı: ABD'de merkez bankasının (FED) başına şahin olmayan bir ismin, Jerome Powell'in geleceğinin konuşulması tüm gelişen ülke para birimleri gibi Türk Lirası'nı da olumlu etkiledi. USDTRY kuru Cuma gününü 3.80 seviyesinin altından tamamladı. Hafta sonunda ise ABD Hazine Bakanı Mnuchin'in Türkiye'yi yaptırımlar konusunda uyarmadığını açıklaması TL'deki rahatlamanın sürmesine neden oldu. USDTRY kuru şu satırları kaleme aldığımız dakikalarda
3.7750 ile EM paralarından pozitif ayrışıyordu. Bu tablonun biraz daha sürmesi ancak mevcut riskler nedeniyle kalıcı olmamasını öngörüyüz. USDTRY kurundaki düşüşün şu aşamada en fazla 3.74-3.75 civarına kadar olabileceği, daha aşağısının ise olmayacağını tahmin ediyoruz.
FED Başkanı kuvvetle muhtemel bu hafta açıklanıyor. Powell ismi ön planda.
Cuma günü basına sızan bazı haberlere göre Trump'ın tercihinin Powell'dan yana olduğu belirtiliyor. Taylor ise Kongre'nin tercihi olmasına karşın şu aşamada sürpriz aday konumunda... Powell'in açıklanması piyasalardaki iyimserliği biraz daha destekleyebilir. Ancak, sürpriz bir şekilde Taylor'un isminin anons edilmesi ise küresel mali piyasaların görünümünü olumsuza çevirebilir. Bununla birlikte, bu tablonun biraz abartıldığı kanaatindeyiz. Sonuç itibariyle bu isimlerden hangisi göreve gelirse gelsin, ekonomik gidişat ne gerektiriyorsa o yönde adımlar atacaktır. Yine de piyasaların mevcut bakış açısı gösteriyor ki yeni isim koltuğa oturana kadar bu hareketli tablo korunacak. Bu arada iki günlük FED faiz toplantısının sonucu Çarşamba gece saatlerinde açıklanacak. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Ancak, son dönemde gelen olumlu büyüme verilerinin ardından karar metninin daha şahince bir dille kaleme alınma olma ihtimali kuvvetli.
EURUSD paritesi iki para birimi arasındaki faiz farkının ABD Doları (USD) lehine açılması ile son dört ayın en düşük seviyelerinden işlem görüyor: 2 yıllık tahvil faiz farkı 1999 yılı ortasından bu yana en yüksek düzeyde işlem görüyor. 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark ise 2 puan civarında bulunuyor. Aslında faiz farkına bakıldığında EURUSD paritesinin çok daha düşük seviyelerde işlem görmesi gerekiyordu. Ancak, siyasi unsurlar uzunca bir süredir buna engel oluyor. Daha fazla somutlaştırmamız gerekirse ABD'de Trump riski USD'deki değerlenmeyi sınırlıyor. Bu çerçevede ABD'de Trump soruşturmasından sorumlu Mueller'in iddianameyi bugün açıklayacağı ve gözaltılar olabileceği belirtiliyor. Bu yöndeki gelişmeleri yakından takip etmekte yarar olabilir zira olası gözaltılar mali piyasalarda genele yayılan bir satış baskısına yol açabilir.
Mali piyasalar üzerindeki jeopolitik riskler bir süredir sakinlemiş durumda. Hafta sonunda meydana gelen bir gelişme bu durumu daha da destekledi. IKBY lideri Barzani'nin istifa etmesi ile IKBY'nin bağımsızlık referandumunun da kadük hale gelmiş olması Türk mali piyasaları açısından olumlu bir haber olarak duruyor. İspanya'da Katalonya riski sürse de mali piyasaların ilgisi şu aşamada zayıf gibi görünüyor. İspanya merkez yönetimi Katalonya'da hükümeti feshedip seçim kararı aldı. Hafta sonunda bağımsızlık karşıtlarının gösterisi ise yeni seçimde bağımsızlık fikirlerinin rafa kalkabileceği ihtimalini artırdı. Böylelikle Ekim ayında Irak ve İspanya'da baş gösteren ayrılıkçı hareketler merkezi yönetimlerin sert tepkisi ile karşılaşınca dindi. Piyasa yansımaları da benzer bir şekilde gündemin alt sıralarına geriledi.
Bu hafta veri gündemi oldukça yoğun: FED faiz toplantısına ilave olarak faiz artırımının beklendiği İngiltere MB (BOE) toplantısı gündemin ilk sırasında yer tutuyor. Vadeli işlemlere göre BOE'nin faiz artırma ihtimali
%70 civarında. Perşembe günkü kararın ardından İngiliz Poundu'nda değerlenme olabilir. ABD'de Cuma günü açıklanacak istihdam raporu ile ISM rakamları USD'nin izleyeceği seyir üzerinde etkili olabilir. Türkiye'de ise Cuma günü açıklanacak olan Ekim ayı enflasyon rakamları önemli olacak. Bu verilerin dışında dünyanın birçok ülkesinden piyasaları etkileyebilecek önemde bir takım makro ekonomik veri daha açıklanacak. Bunları o günün bülteninde yorumlamaya gayret sarfedeceğiz. Mesela bugün Almanya perakende satışlar ile TÜFE enflasyonu; ABD kişisel gelir ve harcama rakamları ile bunlara ait enflasyon göstergeleri (kişisel tüketim harcamaları - PCE -
enflasyonu) piyasalar üzerinde etkili olabilecek potansiyeller taşıyor.
Küresel mali piyasalardaki iyimserlik (güçlü büyüme + gevşek para politikası kaynaklı) borsaları tarihi zirve seviyesinde tutuyor: MSCI dünya endeksi yıl başına göre %18 civarında artıda ve aynı zamanda tarihi zirve seviyelerinde... Bu eğilim Türkiye cephesi üzerindeki olumsuzlukları sınırlıyor. Aksi taktirde daha fazla bir satış baskısı kaçınılmaz olabilirdi. Küresel mali piyasalar bugüne de iyimser bir görünüm ile başlıyor ancak Mueller iddianamesi siyah kuğu niteliği taşıyor. Yani, daha önce yaşanmamış cinsten bir olayla karşı karşıya olduğumuzdan ötürü ne tür bir etki doğuracağını önceden tahmin etmek zor. Amerikan basınına yansıyan haberlere göre bu kapsamda gözaltılar yaşanma ihtimali var. Bu durumda küresel bazda riskten kaçış davranışı yaşanma ihtimali var. Bu arada Türkiye'nin de kendine özgü siyah kuğularının olduğu gözardı edilmemeli. Bu nedenle de mali piyasalardaki dalga boyunun bu hafta daha da artacağı kanaatindeyiz. Dahası, Türk mali piyasalarında Cuma öğleden sonradan bu yana kaydedilen rahatlamanın kalıcı bir durum arzetmediğini düşünüyoruz. Bu nedenle de temkinli ve tedbirli olmaya devam etmekte yarar görüyoruz.
31.10.2017:
Küresel mali piyasalar dünü yatay, hafif iyimser bir seyirle geçirdi.
Türkiye cephesine genel anlamda iyimser bir hava hakim olsa da USDTRY kurunun gerilemekte zorlandığı görüldü.
USDTRY kurunun 3.75 seviyesi üzerinde kısa vadeli bir taban yapıp yönünü yeniden yukarı çevireceği kanaatindeyiz.
Mali piyasalarda bazen "haber yoksa, sorun yok demektir!" ilkesi paralelinde rahatsızlık verici bir haberin olmadığı günlerde iyimser bir eğilim kaydedilir. Dün de bu paralelde bir gün geçirdik. Amerikan Merkez Bankası'na (FED) güvercin olarak bilinen Jerome Powell'in başkan olarak atanacağı iddiaları (karar Perşembe günü açıklanacak) ve küresel mali piyasalardaki iyimserce hava nedeniyle Türk piyasaları dünü sakin bir seyirle geçirdi. BİST100 endeksi günü %0.5 oranında yükselişle tamamlarken tahvil piyasası uzunca bir sürenin ardından ilk kez soluklanabildi. Faiz eğrisinin genelinde 10 baz puan civarında bir faiz düşüşü kaydedildi. Buna karşın USDTRY kuru 3.77 seviyesinin altına gerileyemedi zira yıl sonunun da geliyor olması nedeniyle yabancı yatırımcıların pozisyonlarını kapamaya devam ettiklerini gözlemledik. Bu eğilimin önümüzdeki günlerde de sürme ihtimali kuvvetli gibi görünüyor.
Ekim ayını bugün itibariyle tamamlıyoruz. Küresel mânâda baktığımızda olumlu geçen ayın Türkiye açısından kötü geçtiğine şahit olduk. Jeopolitik ve diplomatik riskler nedeniyle Türk Lirası'nın %7'ye yakın değer kaybettiği ayda tahvil piyasasında da sert bir satış baskısı hissedildi.
Özellikle de Hazine'nin uzun yıllardan sonra ilk kez zorlanarak geçirdiği tahvil ihraçları sonrasında tahvil faizleri son yılların en yüksek seviyelerine yükseldi. Hisse senedi piyasası ise dünyadaki olumlu hava yardımı ile bu yılki olumlu görünümünü Ekim'de de sürdürdü. Kasım ayı ise mevsimsel olarak satışların daha kuvvetli olduğu bir ay olarak biliniyor.
Fonların büyük bir kısmının yılı tamamladığı Kasım ayında pozisyonlar bilinçli şekilde kapatılarak yılın muhasebesi yapılır. Gerek dünyada gerekse de Türkiye'de birçok belirsizliğin olduğu, dünyada kâr realizasyonu ihtiyacının oldukça arttığı bir dönemde Kasım ayının bu yıl da satıcılı bir seyirle geçme ihtimalinin kuvvetli olduğunu düşünüyoruz.
ABD'de Mueller soruşturmasında ilk iddianame ve beraberinde gözaltılar da
geldi: Başkan Trump'ın iki eski kampanya liderinin gözaltına alındığı sürecin doğrudan Trump'a ve yakın ekibine bulaşmamış olması piyasa yansımasının sınırlı kalmasına neden oldu. Ancak, soruşturmanın hâlâ devam ettiği ve önümüzdeki günlerde yeni gözaltıların da olabileceği ifade ediliyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada gelişmelerin Başkan Trump ile ilgili olmadığı belirtilerek tansiyon aşağı çekildi. Hakikaten de konunun piyasa yansıması oldukça sınırlı kaldı. Dün Amerikan hisse senedi endekslerindeki hafif düşüşün ardında vergi reformuna yönelik yeni önerinin etkili olduğunu gözlemledik. Normal şartlarda kurumlar vergisi oranlarında sert bir düşüş öngören tasarıda değişikliğe gidilmek suretiyle kademeli ve yıllara bölünen bir indirim oranı benimsendi. Tasarı bu şekliyle de genişlemeci bir tabloya işaret etse de bir öncekine oranla daha az gevşek olması Amerikan tahvil faizlerinde bir miktar düşüşe, ABD Doları'nda da bir miktar değer kaybına neden oldu.
Bu hafta merkez bankalarının haftası... Bugün Japon Merkez Bankası (BOJ), yarın Amerikan Merkez Bankası (FED) Perşembe ise İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faiz toplantıları var. Bu üçünden sadece İngilizlerin faiz artırması bekleniyor. BOJ, Abe'nin yeniden başbakan seçilmesinin ardından ultra-gevşek politikaların süreceği beklentisi ile faizleri uzunca bir süre mevcut eksi %0.1'de koruyacak gibi... Bu da Japon Yeni'nin göreceli olarak zayıf kalmasına yardımcı oluyor. Japon Yeni'nin zayıf kalması ihracatçı şirketlerin performansı üzerinden Japon borsasını destekliyor ki son 11 yılın zirvesinde salınan Nikkei endeksi de bu görüşü teyit ediyor. FED'in bugün başlayıp yarın sona erecek olan toplantısında faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmeyip mevcut şahince duruşun, yani Aralık toplantısında faiz artacak sinyalinin korunması bekleniyor. BOE'nin ise 25 baz puan faiz artırması bekleniyor. Vadeli işlemlere göre bu ihtimal
%70 civarında. Bu yöndeki bir adım İngiliz Poundu'nda bir miktar değerlenmeye neden olabilir. Ancak, Pound için asıl kritik faktörün Brexit süreci olduğu gözlerden kaçmamalı.
Küresel mali piyasalar bugüne yatay, hafif satıcılı bir seyirle başlıyor.
Bu eğilimin gün boyunca korunmasını bekliyoruz. Günün veri gündeminde Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu ve GSYH büyümesi; ABD'de istihdam maliyeti, konut fiyatları, Chicago PMI ve tüketici güven endeksi; Türkiye'de dış ticaret dengesi ve Hazine'nin 3 aylık borçlanma programı açıklanacak. Yukarıda da belirttiğimiz üzere küresel mali piyasalara Kasım ayında kâr satışlarının ağırlıklı olarak hakim olacağını tahmin ediyoruz. USDTRY kurunun 3.75 civarı taban olmak kaydıyla kısa vadede dengelenip sonrasında ise yeniden 3.8'lere yükseleceğini öngörüyoruz. ABD Doları'nın küresel bazda seyri açısından önümüzdeki günler önemli olacak. FED faiz toplantısı ve başkan ataması; ABD istihdam raporu gibi unsurlar belirleyici olacak. EURUSD paritesinde teknik olarak 1.1675'in altında düşüş başlıyordu. Bu seviye yukarı yönde aşılmadıkça yön aşağı olacak ve hedef de 1.1450 olacak.
Piyasaların ana görünümüne ilişkin görüşlerimizi koruyoruz. Bu nedenle de temkinli ve tedbirli olmaya devam!
1.1487'nin altinda bayram baslar...
Son yarım saatte ne olduysa kudurdu yine döviz?
Herkes 3.75 3.74 derken terste bıraktı. Herkes ne derse tersini yapan kazanır :))
Bu yukselisi kapama olarak gormek gerek. Ciddi bir sey yok...
10k bozdum 3.802'den
01.11.2017:
Küresel hisse senedi piyasalarındaki olumlu hava korunurken EM döviz kurlarındaki dalga boyu yıl sonu yaklaştıkça daha da artıyor.
Bugün TSI21.00'de yayımlanacak FED toplantısı karar metni piyasalar üzerinde etkili olabilir.
Yılın dördüncü ve son enflasyon raporu ve bu bağlamda TCMB'nin enflasyon tahminleri yakından takip edilecek.
Döviz piyasasında dalga boyu artıyor. Yıl sonu olması münasebetiyle yatırımcıların pozisyon kapama çabalarının bu eğilimde belirleyici olduğu kanaatindeyiz. Dün bu kapsamda USDTRY kuru önce 3.77'lerden 3.81'lere çıktı; sonra ise 3.79'lu seviyelerde denge buldu. Bu hareketlilik sadece Türk Lirası'na özgü olmayıp tüm gelişen ülke para birimlerina yansıdı. Bu tablonun Kasım ayı genelinde sürmesini beklemekte fayda var.
Küresel bazda hisse senedi piyasalarına büyük bir coşku hakim. Güçlü büyüme ve kontrol altındaki enflasyon sonucunda borsa endeksleri yeni rekorlar kırıyor. Petrol fiyatlarının yukarı gitmesi ve jeopolitik risklerin azalması da bu eğilime destek oluyor. Amerikan borsa endeksleri tarihi zirve seviyelerinde seyrediyor ve dünü de ufak oranlarda da olsa artışlarla tamamladı. Uzakdoğu borsalarında yükseliş biraz daha belirgin olurken Asya-Pasifik endeksi son on yılın zirvesine ulaştı. Bu tablo, kur ve faiz cephesi sıkıntılı olsa da Türkiye'ye de yansıyor. Dün BİST100 endeksi şaşırtıcı bir şekilde %1.55 artarak yeniden 110binli rakamlara yükseldi.
Bugün Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) iki günlük faiz toplantısı sonucu açıklanıyor. Karar TSİ21.00'de bir metin ile duyurulacak. Faizlerde bu ay için herhangi bir değişiklik beklenmezken karar metninin bir miktar şahince olması öngörülüyor zira son dönemde gelen makro ekonomik veriler oldukça güçlü geliyor. Mesela, dün yayımlanan konut fiyatları tarihin en yüksek seviyesine yükselirken Chicago PMI ise 61.0'lik beklentiye karşın 66.2 oldu. Tüketici güven endeksi ise 121.0'lik beklentiye karşılık 125.9 oldu.
Yeni FED Başkanı yarın açıklanıyor. Bu ismin Jerome Powell olma ihtimali oldukça kuvvetli. Powell mevcut aday listesi içerisinde en güvercin olanı... Bu nedenle de Amerikan faizleri dün biraz gerilerken ABD Doları da bir miktar değer kaybetti. Ancak, son yıllarda seçim süreçlerinin bir bölümünün sürprizle sonuçlandığını hatırlarsak alternatif ismin üzerinde de durmakta yarar görüyoruz: John Taylor'un seçilmesi durumunda piyasa reaksiyonu, özellikle de EM piyasa performansı olumsuz olacaktır. Bununla birlikte, kim atanırsa atansın, ekonominin gereksinimi neyse onun uygulanacağını bildiğimizden ötürü bu sürece çok da anlam yüklenmenin gerekmediği kanaatindeyiz.
Türkiye'de bugün yılın dördüncü ve son enflasyon raporu açıklanacak. Başkan Çetinkaya'nın basın toplantısında özellikle enflasyon tahminlerinde ne kadar bir değişiklik olacağı yakından takip edilecek. En son raporda 2017 sonu enflasyon tahmini %8.7; 2018 sonu ise %6.4 olacağı tahmin edilmişti.
Mevcut gidişatın ışığı altında bu tahminlerin yukarı yönde hatırı sayılır bir şekilde revize edilmesi ihtiyacı belirmiş durumda... Bizim bu yıl sonu tahmininiz sene başından beri %10.2. 2018 yılının ise baz senaryoda %9.5 ile biteceğini tahmin ediyoruz.
Hazine Müsteşarlığı 2018 yılı finansman programını yayımladı. Buna göre iç borç döndürme oranı %110 olarak programlanıyor. 2017'de bu oranın %128 olacağı tahmin ediliyor. Hazine'nin iç borç geri ödemesinin üzerinde bir rakamla borçlanması piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü ilave bir baskıya neden olabilir. Hele ki küresel likidite koşullarının sıkılaşmaya başladığı bir dönemde... Bu arada not düşmekte fayda görüyoruz ki Hazine bu yılın başında iç borç döndürme oranını %98 olarak hedeflemişti.
Dün yayımlanan dış ticaret dengesi Eylül ayında 8.1 milyar dolar açık verdi. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış rakamlara göre ihracat Eylül'de %5 azalırken ithalat %10.5 artış kaydetti. İhracatın ithalatı karşılama oranı %59.3 ile olumsuz bir seviyeye gerilemiş oldu. Ocak-Eylül dönemi ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre %27.9 artış ile 53.8 milyar dolara yükseldi. Bozulma, ekonomik faaliyetlerdeki ivmelenmeye paralel olarak son aylarda ivme kazanmış durumda. Türkiye'nin büyümesi tabii ki olumlu. Ancak, rakamsal büyümeden ziyade kaliteli ve sürdürülebilir bir büyüme daha önemli. Ne yazık ki bu noktada sorun yaşıyoruz. Tüketim odaklı bir büyüme, ki üretimi aynı hızla canlandırmadan izlenen politikalar tıpkı enflasyon ya da yüksek faiz gibi yüksek ticaret açığına da sebep oluyor. Bu da döviz talebi yaratarak kuru yukarı itip enflasyonu daha da körüklüyor.
Bugünün veri gündemi yoğun: Türkiye'de imalat sektörü PMI verisi ile İstanbul enflasyon oranı; ABD'de ise imalat sanayi ISM verisi önemli olacak. Başbakan Yıldırım'ın 7-9 Kasım ABD'ye gideceği ve ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüşeceği belirtildi. Bu görüşmede son dönemde iyice gerilen ilişkilerin düzeltilmesi amaçlanacak. Bu arada mali piyasaların kısa vadeli seyri açısından Cuma günü Türkiye'de açıklanacak Ekim ayı TÜFE enflasyonu ile ABD'de açıklanacak olan istihdam raporu büyük bir önem arzediyor. USDTRY kurunda 3.77-3.81 bandında bir hareket olacağını tahmin ediyoruz. Temkinli ve tedbirli bir duruş izlemeye devam edilmeli.
@997TT konuya bekleniyorsunuz :D
Abi 3.74 alim demissin onceki sayfada, hala aynimi ;)