Estağfurullah, kısaca görüşümü paylaşayım.€/$ paritesi için
1,05 dahi mümkün olabilir. Bunun temel dayanağı Eylül 2016 ya kadar ECB nin parasal genişlemeye devam edeceğini açıklaması ve bu süreç içinde FED in zaten sonlandırdığı parasal genişleme sonrasında faizleri de arttırmış olacağıdır. Daha kısa vadeli bakarsak, Eylül 2015 te FED in faizleri artırmayacağı ve artışa ilişkin olarak da her hangi bir açıklama yapmayacağını önceki yazılarım da belirtmiştim. Parite bu süreçte beklentimize paralel hatta biraz daha üstü bir hareket yaparak 1.1460 a kadar geldi.(forecast 1.14 tü) FOMC sürecinde güzel bir trade fırsatı verdi. Benzer olarak Aralık 2015 teki yılınson toplantısında, faiz artışı olmasa bile artışa ilişkin sinyal vereceğine neredeyse kesin gözü ile bakıldığından Aralık ayında pariteyi 1.05 lerde dahi görebiliriz. Tabi önce 1.11 ve 1.08 desteklerini kırması gerekecek. 1.11 desteği bu hafta 5 işgünü içinde 3 kez test edildi.(bu teknik olarak bozulmaya işaret etmektedir) Eylül ayıbaşında 1.108 den dönen paritenin bu sefer de 1.108-1.11 olan destek bölgesinden dönmesi durumunda(ki bence teknik olarak %50 nin altında bir ihtimal) tekrar mini bir trade imkanı mevcut ki bu durumda 1.1450 leri beklemeden 1.1350 ve üstü için satış yapılalabilir çünkü ekim ayı sonuna kadar 1.108-1.11 destek bölgesini tekrar deneyerek kırması ve 1.08 – 1.084 ana desteğine geri çekileceğini düşünüyorum.
Asıl karar verme bölgesi burası olacak yani, Ekim sonu Kasım başı 1.08 leri test etmesi muhtemel olan paritede FED in Aralık toplantısına ilişkin beklentilerin satın alınması/satılması ile parite kendi yön bulacaktır.
Şimdi fikir jimnastiği yapalım, Ben bir ithalatçıyım ve şu anda 40 Lık Hq (En büyük konteynır) daha 1 1.5 yıl öncesi Çin'den 3.000-3.500 Usd lere İstanbul'a gelirken , Şu anda 500 Usd lere düşmüş durumda , üstelik bu Gemi sahibi armatörler bu 500 usd'nin 300 usd sini bizim limanlara ödüyor yani navlun 200 usd!!!! Bu şunun kanıtı Çin mal satamıyor ve durum sadece bizde öyle değil.. Diğer gelişen ülkelerin çoğu 3 aşa 5 yukarı aynı ... Aynı zamanda Çin'deki tüm firmalardan e-mail yağıyor bize , Konuştuğumuz arkadaşlar Çin'de durumun çok kötü olduğunu iş olmadığını söylüyor ve Çin'de de kredi büyümesi aşırı derecede fazla , Sadece Faiz ödemelerini yaparak Krediler sürekli olarak çeviriliyor ve balon oluşmuş durumda... Aslında Fed'in korkusu enflasyon vs. değil bu durumu gördüler ve yumuşak iniş yapmaya çalışıyorlar hani şu bizim Mb nin yapmaya çalıştığı gibi.
Şimdi kendimden örnek vereyim , Diyelim ki 5 milyon Tl kredi limitim var ; Bu limit Kur 1.6 iken = 3.125.000 Usd ederken aynı limit bugün kur 3.05 Tl den hesap edildiğinde = 1.640.000 Usd ye düşmüş durumda ve kur yükselişi devam ettikçe daha da küçülecek , yani bunun anlamı şu neredeyse alım gücü yarı yarıya düşmüş durumda dolayısıyla Çin'den yapmış olduğumuz ithalat Usd bazında küçülmüş durumda , Üstelik bizim ülkemizde olan çok sakat bir durum "Çek"ler... Piyasada para olmadığı için bir nevi özel sektör de birbirlerine bu şekilde kredi açıyor bu da buzdağının görünmeyen kısmı ve öyle bir tehlikeli duruma ulaşmış ki ; Karşılığı olmayan yazılan çeklerin sonradan ödenmesi sadece %14 gibi rakamlara ulaşmış , yani elinizde müşterinize ait bir çek patladığında o parayı alma şansınız 6 da bir.
Gelelim diğer mevzuya , Türkiye'yi ayakta tutan tek şey bütçe açığı , ama orayı da irdelerseniz bütçenin aslında öyle sağlam olmadığını vatandaşın varını yoğunu almak üzere kurulu bir sistem olduğunu görüyoruz, hatta işsizlik maaşı adı altında eskiden kullanılması yasak olan bu paralar bütçe gelirleri olarak gösteriliyor yani bir nevi makyaj , bunu bizde bankalardan kredi alırken kendi bilançolarımızda yapıyoruz (herkes yapıyor)... Diğer sorun devletin en büyük gelirleri olan benzinden alınan vergi gibi kalemlerde Usd artışından dolayı her ne kadar 45-50 usd lere düşmüş olsa dahi kur artışı devletin bu gelirini de törpülemiş durumda ve seçimden sonra kim gelirse gelsin fenaaa fenaaa gidicekler vatandaşa..
Diğer sorun D.b. larının yüzdürülen batık kredisi, bu krediler genelde yandaşlara veriliyor bir yerden sonra durum idare edilememeye başlıycak... Şu anda en büyük D. Bankasından bir tanesi piyasadan (parasını faize yatıran insanlardan) %12 gibi rakamlarla borçlanmaya başladı bile ki d.bankaları mevduata en az faizi verir genellikle...
Şimdi gelelim sonuç bölümüne ; Doların düşmesi için ithalatın aniden sert bir şekilde önünün kesilip dövize olan ihtiyacın azalması gerekiyor ama bunu yapmanız mümkün değil çünki, geçmişte Kur 1.15 lere indiğinde herkes ağustos böceği gibi yaşadı.... Üretim yapanların çoğu ya battı yada ithalata al sata geçti, sanayi üretimi zaten 2000 li yılların altına düşmüş durumda.... Tekrar yapısal reform yapılması,eğitim, sanayinin kurulması vs. bunlar uzun iş
Merkez bankası sürekli olarak 2 seneyi geçti her akşam döviz satıyor , eğer satmasaydı kur buralarda da olmazdı ama nereye kadar? Ki fed bir şekilde faiz artırıcak o zaman ne yapıcağız ?
Diğer konu ise siyasi , Bildindiği gibi Türkiye'nin tüm dış politikaları çökmüş durumda Suriye,Libya için yapılan öngörülerin hiçbirisi tutmadı ve dışarda da dostu kalmadı (Suudi arabistan ve katar hariç) ... Ordan besleniyoruz bir miktar ama araplara güven olmaz
Ben sadece Usd nin çok daha yukarılara gideceğini düşünüyorum , ama kimse bence seviye vermez çünki o dönemler geçti eskiden 2.03 ise 2.05 kırılırsa şöyle olur böyle olur denilebilirdi ama şimdi öyle değil , 3 ise 3.5 hatta 4 bile derim kimsede çok fazla itiraz etmez....
Ama şunu söyleyim Dünya tekrar krize gidiyor %1 milyon , Fed faiz artırdıktan sonra altın alıcam eğer kısmet olursa ...
Evet beyler, yeni hafta bol kazançlar dilerim herkeze..dolar/euro parite: 1.1192 açılış..... dolar : 3.0460 --- euro: 3 4156
Bu hafta çok oynak olucak kurlar, Abd istihdam verisi var ve bence iyi gelicek, şu Vw olayı pariteye nasıl etki edicek onu merak ediyorum
Bence bı etkısı olmaz, o olayda wv haksız bulunup cezai işlemler kesinleşirse bi miktar euro gerı gelır..oda cok bı etkısı olmaz..
Bayramda piyasalar kapalı iken 3.073 görmüştü Usd... Şimdi piyasalar açıldı ve 3.060 ı gördü.... Gösterge faiz her gün tırmanıyor şu an %11.60
Ben size dediydim bu ay tutulması hayra alamet değil diye.
Usd almak isteyenler bugün saat 5 - 5.45 arasını değelendirebilirler ... Şirketlerin dönem sonu faiz ödemeler var bir miktar döviz gevşedi şimdiden
Tavsiye değildir... Sadece bilgilendirme
"Denenmişi Denemek Ahmaklıktır!"
dolar almakmı daha mantıklı altın almak mı
altın bayramda hardcore yaptı resmen
her dolar alışımda keşke altın alsaydım diyorum kendikedime çünkü dolar 1 kazandırdı altın 3 kazandırcaktı
Fed faiz artırmaya başlayınca Altın almak daha mantıklı (Şahsi fikrim)... Ama şu an Dolar....
Bilgi amaçlı soruyorum,
Önümüzde ki günlerde yada seçimden sonra Dolar ve Euro nun çıkma düşme ihtimali var mı ?
Yurt dışından € / $ ile bir şey alırken bekleyelim mi yoksa yok aynı gider 1-2 lira oynar derseniz alalım mı ?
1 kasıma kadar euro nasıl bir yol izler, euro ödemem var şuan yapsammı yoksa 1 kasıma kadar beklesemmi?
Ozgyo .............
Dr.ECU
Ttrak -glyho-ıdas-rheag-ozbaş-dgzt
Dr.ECU
Ttrak çok sağlam,hep yükselen grafik full kar. İdaş batak 3 senedir kan ağlatıyor. Glyho grafik iyi, bilonço çok kötü. Özbal iyi incelenmesi lazım eski günlerine geri dönebilir.
Muharrem çok iyi kağıtlar yakalıyorsun maşallah
セルカン+レーラ=愛
Ekonomi Bakanının eski açıklaması
Kur ekim ayının başında düşer diyoooo (Anlamı şu Suud katardan para geliyo!!! elinde dövizi olanlar panik yapmasın sadece güzel alım fırsatı olur alamayanlar için)
http://www.internethaber.com/dolar-n...di-812735h.htm
FED'de bile bilgi sızıntısı varmış.... Adamlar içerden dışarıya bilgi sızdırıyorlarmış ... Bu Dünyanın cidden çivisi çıkmış durumda
http://www.bloomberght.com/haberler/...urmasi-buyuyor
Şu an 3 kullanıcı var. (0 üye ve 3 konuk)