3.697 den bozdugum dolarlari 3.637den geri aldim. Tesekkurler @997TT![]()
3.697 den bozdugum dolarlari 3.637den geri aldim. Tesekkurler @997TT![]()
nakit elde bekliyoruz düşüş var gibi eski haline döner fakat ne zaman
Ozellikle @997TT bu haftaki $ beklentisi nedir ? 3.37 den $ a gecmistim 3.48 civari cikilirmi yoksa beklemeye devam ?
17.10.2017 bülteni:
Küresel mali piyasalardaki olumlu hava korunurken endüstriyel maden fiyatları yükselmeye devam ediyor.
FED Başkanlığı için şahin görüşleri ile bilinen Taylor'un ön plana çıkması ABD Doları'nda değerlenmeye neden oldu.
USDTRY kuru 3.63-3.64 civarında kısa vadeli taban arayışı içerisinde...
Orta vadede yön yukarı gibi!
Küresel mali piyasalar dünü ağırlıklı olarak sakin bir seyirle geçirdi.
Gerek hisse senedi gerekse de döviz piyasalarında sert hareketler yaşanmadı. Buna karşın olumlu hava korundu. Birçok gelişmiş ülke hisse senedi endeksi tarihi zirve seviyelerinde kalmayı sürdürdü. Jeopolitik riskler olmasına karşın likidite imkânlarının elverişli olmayı sürdürmesi mali piyasalardaki olumlu havayı da korudu. Merkez bankalarından gelen şahince açıklamalara rağmen likiditede henüz herhangi bir kesintiye gidilmemiş olması bu eğilimde etkili olan ana etken gibi duruyor. Görünen o ki, merkez bankalarının şahince söylemleri aksiyona dönüşmedikçe küresel mali piyasalardaki iyimserlik de sürecek.
Bununla birlikte, ABD ekonomisinden güçlü sinyaller gelmeye devam ediyor.
Dün açıklanan NY Empire State endeksi 2010 yılı Nisan ayından bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti. New York bölgesinde faaliyet gösteren imalatçıların görüşlerini ve beklentilerini derleyen bu endeks önemli bir öncü gösterge olarak kabul ediliyor. Gerçi, enflasyon verisi bir kenara bırakılırsa ABD kaynaklı makro ekonomik verilerin tamamı güçlü büyümeye işaret ediyor. FED Başkanı Yellen de Pazar günü yaptığı konuşmada buna işaret etmiş ve enflasyonun düşük düzeyde kalmasını 2017 yılının sürprizi olarak nitelendirmişti. FED yetkililerinin büyük bir kısmı ekonomik büyümenin bir noktadan itibaren enflasyon yaratacağını öngörüyorlar ve bu da şahince bir duruş geliştirmelerine neden oluyor. Ancak, mali piyasalar sadece mevcut veriye bakıp enflasyonun gelmediğini savunuyor. Bu da piyasaların olumlu kalmasına yardımcı oluyor. Bu görüş ayrılığının kimin lehine sonuçlanacağı piyasaların orta ve uzun vadeli seyrini belirleyecektir.
Sadece ABD'den güçlü veriler gelmiyor. Gelişmiş ülkelerin tamamına yakınında büyüme ile ilgili göstergeler olumlu ve anket sonuçları bu tablonun gelecekte de korunacağına işaret ediyor. Mesela, bu sabah saatlerinde Japonya'da açıklanan ve imalatçıların görüş ve beklentilerini derleyen Tankan anketi son on yılın en olumlu görünümüne işaret etti. Bu tablo, yani büyümenin küresel bazda ivme kazanması, emtia fiyatlarını yukarı itiyor. Mesela sanayi üretiminin düzeyi ile doğrudan ilintili olan bakır fiyatı son üç yılın zirvesinde iken alüminyum ise son beş yılın zirvelerinde dolaşıyor. Hem kıymetli bir maden olup hem de üretimde kullanılan paladyum ise son on altı yılın zirvesinde. Bu durum hammadde ithalatçısı bir ülke olan Türkiye için olumsuz. Zaten yüksek düzeyde seyreden enflasyonu daha da yukarı yönde baskılayacak olan bu durumu mali piyasalar açısından olumsuz bir faktör olarak not düşmekte yarar var.
FED Başkanı Yellen'in görev süresi önümüzdeki Şubat ayında sona eriyor.
Yellen'in yerine gelecek kişi için mülakatlar bizzat ABD Başkanı Trump nezaretinde sürüyor. Amerikan ekonomi basınına göre Başkan Trump, geçen hafta görüştüğü Prof. John Taylor'dan oldukça etkilenmiş. Taylor, merkez bankacılık alanında duayen bir isim ve literatüre kazandırdığı kendi adı ile bilinen kural sayesinde para politikasını formülize etmeye çalışmıştır.
Taylor, gerek bugüne kadar yaptığı çalışmalar gerekse de son dönemdeki açıklamaları ile şahin biri olarak tanınıyor. Kendi adıyla bilinen kural FED'in St.Louis şubesi tarafından düzenli olarak hesaplanıp yayımlanıyor.
Buna göre şu an %1.00-1.25 aralığında olan FED politika faizinin %3.4 civarında olması gerekiyor... Taylor'un isminin FED Başkanı bahislerinde ilk sıralara yükselmesi piyasalarda da yankı yarattı: ABD Doları küresel bazda değer kazandı. EURUSD paritesi 1.18 seviyesinin altına geriledi. FED Başkanlığı için görüşmelere bu hafta mevcut başkan Janet Yellen ile devam edilmesi bekleniyor.
Dün Türkiye'de bir dizi makro ekonomik veri ile beklenti anketi yayımlandı.
Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre bütçe açığı Eylül ayında 6.4 milyar lira olurken, bu rakam Ocak-Eylül için 31.6 milyar lira olarak gerçekleşti. Geçen yılın Eylül ayında bütçe dengesi 16.9 milyar TL açık vermiş, Ocak-Eylül performansı ise 12.0 milyar TL açık olmuştu. Bu yönüyle bakıldığında Eylül ayı bütçe rakamlarını olumlu görebiliriz. Günün ikinci verisi istihdam raporu idi. Buna göre işsizlik oranı Temmuz ayında %10.7 oldu. Haziran rakamı %10.2 idi. Bu da istihdam piyasasındaki kademeli iyileşmenin durduğu anlamına geliyor. Dün aynı zamanda TCMB'nin Ekim ayı beklenti anketi sonuçları açıklandı. Öncelikle bu anket sonuçlarının TCMB'nin tahminleri olmadığı, piyasa katılımcılarının tahminleri olduğunu belirtmekte yarar var zira bazı haber ajansları sanki TCMB'nin resmi tahminleriymiş gibi yansıtıyorlar. Anket sonuçlarına göre, yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi %9.89'a yükseldi; 12 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi %8.52'ye yükseldi; 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi %7.98'e yükseldi; yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 3.7165'e yükseldi; 2017 GSYH büyüme beklentisi %5.2'ye yükseldi; 2017 cari işlemler açığı beklentisi 38 milyar dolara yükseldi.
Jeopolitik ve siyasal anlamda da dün önemli gelişmeler yaşandı. Öncelikle, Irak Merkezi Yönetimi Kerkük'ün kontrolünü kısa sürede ele geçirdi. Bölgede tansiyonun yüksek olduğu belirtiliyor zira Irak ve Peşmerge güçlerine ilave olarak Haşdi Şabi milisleri, PKK ve DAEŞ teröristleri de sahadalar...
ABD'den bugün gelecek olan heyetin vize krizini ele alması bekleniyordu.
Ancak, Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre heyet sadece Suriye konusunu görüşmeye geliyormuş... Bu da ABD ile devam eden vize krizinin sürebileceğine işaret ediyor.
Küresel mali piyasaların olumlu olmayı sürdürmesi Türk piyasalarını da olumlu şekilde etkiliyor. Ancak, gerek makro ekonomik tablo gerekse de jeopolitik riskler kırılganlığın yüksek olabileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda, USDTRY kurunun 3.63-3.64 civarında kısa vadeli bir dip yaptığı kanaatindeyiz. Bugünün küresel veri gündeminde Ingiltere'de enflasyon rakamları, Almanya'da ZEW güven endeksi; Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu; ABD'de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı takip edilecek. Merkez bankalarından gelecek açıklamalar da her zaman olduğu üzere yakından izlenecek. Bu kapsamda İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'in konuşması önemli olabilir.
MSN => raymanbu@hotmail.com
Alım kaçlarda olur acaba ??
bence beklerim diyen 58-63 arası her türlü alabilir
"gafleti, zılleti ve cehaleti tattık. sıra sefalette."
Alım ıcın her hangı ısaret yok,satım kolluyoruz.
Alıma sevıye verırken bırseylerı beklıyor olmanız gerek,nedır aklınızda kı?
direnç destek noktaları ve uzun vade beklentileri
"gafleti, zılleti ve cehaleti tattık. sıra sefalette."
Abd 10 yıllıkları ile paralel hareket ediyor dolar.. Yalnız Kriz yaşayabiliriz kısa veya orta vadede hatta belki tahmin ettiğimizden daha kısa bir sürede.. Bugün Net Uyp açıklandı rakam 460 Milyar Usd'yi geçmiş durumda.. Bütçe açığı - Hazine nakit açığı - cari açık - işsizlik - Abd ile problem - Ab ile problem - Kuzey Irak .. Say say bitmiyor .. Ne diyim Allah sonumuzu hayır etsin inşallah.. Bu yazdıklarımı detaylı anlatmam gereksiz olur , sonuç olarak Tl çok daha fazla değer kaybedebilir .. Bunun dışında sene sonu olduğu için zaten Tl değer kaybedecektir..
"Denenmişi Denemek Ahmaklıktır!"
Murat Abi peki buradan sonra tekrar düşüş görürmü dersin.
*Çirkin araba yoktur, Pahalı Yakıt Vardır...
Şu an 4 kullanıcı var. (0 üye ve 4 konuk)