Kesinlikle doğru..
Printable View
Ekteki yazı ya cuma namazı kısmı hariç sonuna kadar katılıyorum. Cuma namazı kısmında da farklı bir sıkıntı var bence. 27 yıldır istanbuldayım daha hiç YOL ÜZERİNDE cuma kılınıyor diye trafikte kalmadım. Sadece cuma ya geldiğinde arabasını caminin önüne 3 sıra yaparak park eden insanlarımız ya da etraftaki 40 camii boş iken inatla Ataşehirdeki RTE nin açılışını yaptığı camii ye gitmek isteyen insanlar yüzünde park ve trafik problemi oluyor. Yoksa cuma namazı kılıyo insanlar yola taşıyo bu ülkede polis çağırıcam mantığı yanlış bence
kafamı yaşasan kafana sıkarsın hesabı..
Zor, dayanmak şart.
Vallahi bundan sonra adimlarimi cok dikkatli aticam kiimseye guvenmemek de pek iyi bir sey degil ama yapicak bir sey yok
henüz %100 arabistan compatible olmadık da ondan görmedin.
ben gördüm mesela; geçen yaz Basra'da havaalanının içinde, bir bekleme salonunun yanında, basbayağı bildiğin YERDE, BİNANIN İÇİNDE, ETRAFINDAN BAGAJIYLA İNSANLAR VS. GEÇERKEN, GÜNLÜK HAYATIN TA ORTASINDA 2 tane eleman kıldı. terlikleri ortaya atmışlar, seccade yok, yere mendil gibi bişey koydu. aramızda yarım metre vardı.
yakında burada da yayılır...
Adam sanki masturbasyon yyapmis ne var bunda bu kadar rahatsız olacak? Yarım metre bi metre ne farkede?
mescit yok muymuş? İnsanlarımız ibadetle reklam olmayacağını anladığı anda her şey düzelmeye başlayacaktır elbet. Fakat cumayı ara yol'da kılınıyor diye serzenişte bulunmakta çok büyük gaflet olur. Bulunduğum ilde merkezdeki camiler küçük olduğu için ister istemez avlusu bile alamıyor ve önündeki ara sokağa taşılıyor bunu da bütün ahali biliyor. Tabi ki ana cadde üzeri olanlar bu sözümün dışında. Ama lütfen araplaşmakla ibadet etmeyi birbirine karıştırmayalım.
Hatta sizde de var 4 tane kitap için değermiydi senet yaptırmak dışardan falan yada tek bir tane alabilirdiniz hadi basiretiniz bağlandı senetlere imza atarken baksaydınız keşke ne kadarlık olduğuna.
Müslümanlık için ise tabiki kişinin ibadeti başkasını rahatsız etmez ama bazıları işi reklama vurunca insan sinirleniyo adamın teki geçen otobüsle yolculuk yaparken molada çıkmış namaz kılmaya diye geri gelmeyince otobüs gitmiş adam gazeteye haber vermiş vay efendim namaz kılıyorum otobüs beni beklemiyo lan dinimizde oturduğun yerdende kılmana izin veriyo hadi onu geçtim otobüste seni bekleyen bir çok kişinin hakkına giriyosun öyle ibadetmi olur birde reklam yapıyo biz ailemle hep kılarız diye böyle insanlar işte çileden çıkartıyo insanı
ibadet etmek ne demek? Allah'la aranda bir bağ kurmak, iletişime geçmek demek. kutsal tarafı olan, bir değer taşıyan, tamamen şahsi bir iş gerçekleştirmek demek.
cami/kilise/sinagog gibi yerler neden sessiz ve dış ortamdan izoledir? ibadet edenler niye çoğu zaman tek başlarına, sessiz bir yerde ibadet etmek isterler? kimsenin onu bilerek/bilmeyerek rahatsız etmemesi için, konsantre olarak yaradanla bağlantı kurmak için. diğer insanlar ibadet eden bir insan gördükleri zaman onunla konuşmazlar, önüne geçmezler, ses yapmazlar, onu rahat bırakırlar.
bu davranış pek çok dinde var ve "din kültürü" dediğimiz şeyin bir parçası. kültür de beyin çalışa çalışa oluşuyor.
sen ne olacak ki ne var ki yaklaşımınla ibadet eyleminin rezilini çıkarmayı normal bir şeymiş gibi kabul ediyorsun.
kıbleye dönen kişinin önüne geçmeyiz, neden? Kabe'ye döndüğünü farzederiz de ondan. ibadet eden kişinin gözlerinden döndüğü yere doğru lazer ışını gittiğinden dolayı değil, onun eylemine saygı duyduğumuz için önüne geçmeyiz. ama havaalanı gibi bi yerde her taraftan yüzlerce insan geçiyor, eleman geçiş koridorunda kıldığı için mecburen önünden bile geçiyorlar. tepeden bir sürü anons geliyor. bagaj taşıyanlar, telefonla konuşanlar, ağlayan çocuklar bir sürü ses çıkartıyor.
yani din kültürünü hiçe sayan bir durum ortaya çıkıyor. ibadeti, dini, kutsal değerleri günlük alelade işlerle bir tutan bir zihniyeti kabul etmiş oluyorsun.
ne olacak ki nedir yaaa diyorsan mesela süpermarkette kasanın yanında ibadet et. bi yandan müzik çalar, sevdiğin bişey varsa dinlersin, sen dua ederken müşteriler yanında ödemelerini yapar. senin açından bişey farketmediği için kasayla arana yarım metre, 1 metre mesafe koy. belki o zaman alışveriş sepetleri sana çarpmaz.
veyahut süpermarkette ibadet etmek yerine evinde, odanda veya cami de ibadetini gerçekleştir. sence hangisi doğrusu?
sorumu süpermarket iyimiş diye cevaplıyorsan zaten yapıştır gitsin, her türlü takıl. ama ev/cami doğrusu diye cevaplıyorsan rahatsızlık yaratan durumun aradaki mesafe değil de ne olduğunu anlamışsın demektir.
birbirine karışan şeyler ibadete saygı, ibadetin şahsiliği, ibadetin kutsal olmasından dolayı değerli olması ile ibadeti millet ortasında DJlik yapıyor benzeri bir hale getirmek.
Yaradanla bağ kurmaya çalışmak yerine bak ben namaz kılıyorum şovu. tabii ki mescit var, tabii ki cami var. sormaya da söylemeye de gerek yok.
arap ya da yeni zelandalı, milliyet önemli değil.
giden otobüste oturduğun yerden kıblemi kalır ? adamın yaptığı öküzlük bu kıstasta cahillik olmuş resmen. Gemi bir rota üstünde gidiyor bu hesap edilir ama giden otobüs yollar hep düz bir çizgide değil.
@phantom
sayın abim, değindiğin bütün noktaları ben yorumumda yazdım fakat tek noktamız araplaşmayalım derken dinimizdende kopmayalım çünkü yeterince araplaşmış zihniyet mevcut kendini müslüman diye lanse edip reklamını yapan bizde bunlardan uzak duracağız diye dinimizden soyutlanmayalım.
saygılar. iyi forumlar.
aslında birazda kendimize baksak biz düzgün iş yapıyormuyuz ki
camide oy istendiğinden beri her hafta cami değiştirir oldum düzgün imam arıyorum.
ALLAH'tan korkan...
bunuda ekleyelim
https://fetva.diyanet.gov.tr/Cevap-A...ilinabilir-mi-
ilk paragraf senin dediğini söylüyo ama ikinci paragraf ise yarımda olsa kılınabilir diyo
http://www.fetvameclisi.com/fetva-ot...lmak-6543.html
http://www.zaman.com.tr/yazarlar/ahm...ir_832380.html
okadar kişinin günahına girmek yerine yarımda olsa kılınabilir önemli olan niyet ve ibadet ise :)