d3n1s Nickli Üyeden Alıntı
Ayni seyleri farkli kelimeler, farkli cumlelerle anlatmaya calisiyoruz. Cin'de urettirdigimiz seyin patenti bize aitse, tasarimi, teknolojisi yerli ve milli ise elektrik motorlarinin veya pillerin, bir sikinti yok zaten. Eger bu teknolojiler yerli ve milli ise, bu teknolojiyi diger elektrikli arac markalarina satabildigin surece yine bir sikinti yok, kendi markani da prestij icin uretir koyarsin. Dersin ki bak benim teknolojimle bu markalar bunlari uretiyor, bu da benim kendi markam, benim markami tercih edersen pastanin ustunde cilek de var, cunku kendi teknolojimi en iyi ben calistirip yonetiyorum. Ha yok, sen halihazirda var olan elektrik motorunu ve pili alip montajlayip kendine "marka" urettiysen bence pek bir degeri yok, soyle ki ihrac ettigin nihai urundeki ithalat oranin %100'e yakinsa, kendi tesislerinde sadece montaj isciligi yapiyorsan cok da katma degerli bir is yapmis olmuyorsun ne yazik ki. Hatta boyle bir durumda, butun sureci disarida yonetip, ustune markani basip dunya capina satarsan belki daha bile karli olur. Burada yine Apple ve Vestel ornegi devreye girebilir. Apple kendi teknolojisini Cin'de urettiriyor. Catir catir calisan cihazlar cikiyor ortaya. Cunku teknoloji onun, parcalarini disari urettiriyor. Vestel Cin'den parca alip toplayip telefon uretti, hala uretiyor mu bilmiyorum. Netice ne? Uste para versen cilesi cekilmeyecek bir cihaz cikti ortaya. iPhone da Made in China, Venus de Made in China.
Isin bilmedigim kisimlarina zaten "yok" demiyorum. Cikartip masaya vursalar keske, ahanda EuroNCAP raporu, 5 yildiz, ahanda IIHS test sonuclari, bunda da rakiplerin eline eline verdik diye. Global satis rakamlarini aciklasalar mesela seneye, ulkeye 5 tane satarken Avrupa'ya 10, Asya'ya 15, ABD'ye 20 sattik diye. Katma deger konusunda da, bekledigimiz karliliga ulastik, simdi kendi pilimizi, kendi motorumuzu gelistiriyoruz, yakinda seri uretime gecirecegiz gibi aciklamalar yapilsa mesela. Gonlumden gecenler bunlar, o yuzden bu kadar yazip ciziyorum zaten. Bi de dipnot olsun, elestiriye acik olmak gelisime acik olmak demek. Benim aklima takilanlar sadece benim aklima takilmiyordur. Kafalardaki soru isaretlerini gidermek yararlarina olacaktir.