tecil hakkı bitincede 38 e kadar tecil ettirebiliyormusunuz doğrumu anladım ?
Printable View
Bedelli askerlikle ilgili sorum olacak.
Yurtdışında yaşayıp-calışan bedelli askerlikten yararlanıyor. Fakat eğitim alıp almayacakları yazmıyor. Bunun ile ilgili bilgisi olan var mı?
avusturalyada yaşayan çok yakın bir arkadaşım var yüksek lisans yapıyor geçen gün telefonda konuşurken sordum nasıl yapıcaksın diye
oğrenci olduğu o şekilde vize ile geldiği için tr ye gelip 21 gün yapıcakmış
eğer çalışma izni vs olsaymış sadece para yatırılıyor dedi bana ama sanırım tam bilgiyi konsolosluklar verir
Ticaret lisesi mezunuyum tercih yapmıştım ancak tutan okula kayıt yaptırmadım. 3 sene tecil hakkım vardı ve bu senenin sonunda bitiyor. Açık öğretime kayıt olup tecilimi uzatmak istiyorum. Sınavsız direk kayıt olabilirmiyim?
Ben yarın bilgiyi alacağım konsolosluktan. Resmi gazete de yazana göre çalışma izni yetmiyor 3 sene(tr ye giriş çıkışlar hariç) çalışmak gerekiyor.
Bence hali hazırda yurtdışında çalışanlara da çıkması lazımdı. Türkiye'de bir sürü seçenek sundular çalışan insanlar için. Yurtdışında çalışan birisinin 1 ay işten izin alıp ben askere gideyim demesi biraz zor.
Bunun dışında bir bilgi olursa burada tekrar paylaşırım :)
edit : eklemeyi unuttum sınavsız giriş bulunmamakta.Yeni ismini bilmiyorum adı her neyse universite sınavına veya 2 yıllık bitirdiysenizde dgs yapılmalı aöf için.Min 150 puan lazım.
Bende gittim bugun sabah. Ama daha bildiri gelmemis. Ben sormadim ama 3 yil dolmaasa da yurt disinda yasayanlar icin bir kolaylik saglanmasi yonunde beklentimiz var dediler. Yine de gidilecek gibi dusunmekte fayda var.
Bilgi alinca burdan paylasima devam ederiz :)
Iste resmi gazete yazan sekliyle eski sistemi degistirmisler. Sanirim dovizli askerlik icin yas sinirlamasi varmis. Onu kaldirip fiyati arttirmislar gibi gozukuyor suan. Ama mantikli olan yurtdisinda calisanlari uzaktan egitime almalari tabiki. Umarim guncelleme gelir
Hepinize teşekkür ederim. Emin olmak için bugün açık öğretim bürosuna gittim dediğiniz gibi sınav ile alıyorlarmış. Okulla bir görüşeyim birde teşekkürler.
Dövizli askerlik için 1000 gün yurtdışında sigortalı çalışmak lazım. Bu süre zarfında maks 45 veya 90 gün çalıştığın ülke dışında bulunamazsın. Bulunduğun takdirde hakkın yanıyor. Arkadaşımın yandı ordan biliyorum. Geçen seneye kadar 1000€ idi bu sene sanırım 2000€ olmuş.
1045 iş günü çalışmak gerekiyor, kendimden biliyorum,
3 farklı ülkede yaşadığımdan dosyalarımı en son kaldığım ülkeye aldırmam gerekti,
çalıştığınız ülkede olmadıgınız günler, resmi tatiller, haftasonu vs hesaplanmıyor,
Arada tatil yapayım, seyehat edeyim vs diyen yaklaşık 4 senede hak sahibi olur,
1000€ karşılığındada bu hakka sahip olur,
Arkadaslar yeni bir konu acmamak icin buradan sorayim sorumu.
4 Haziran'da beynimden bir operasyon gecirdim, hala da raporluyum (ay sonu bitiyor). Uçağa binmem, dalmam, ağırlık kaldırmam yasak ve gün aşırı devam eden baş ağrılarım var. Doktorum en az 6 ay süreceğini söyledi bu ağrı gibi şikayetlerimin.
Normal şartlarda ben askere gitmek istesem, bu durum muayenede nasil degerlendiriliyor? Kimisi beyin ve kalp ile ilgili sorunlarda direkt elverrisiz raporu veriyorlar diyor.
An itibariyle tecilim mevcut, muayene olmam icin de tecilimin bozulmasi gerekiyormus. Bu durumda izlenmesi gereken yol nedir? Zaten her halükarda bedelliden yararlanacagim fakat bu şartlarda bedelli ücretini ödemeden evvel yapmam gereken başka bir şey (tecil bozup muayeneye gitmek gibi) var mıdır?
Lütfen hebele hübele cevap yazacaklar değil, bilgisi olan kişiler yanıtlasın.
Teşekkür ederim
Net bilen varsa yazsın ltf.
Beraber çalıştığımız arkadaşlardan 3'ü bedelliden yararlanacaklar. Fakat 2'sinin ikamet Makedonya. Bu 2 kişi işlemlerini İst'dan yapabilirler mi? Gitmeye gerek yok demeyin Konsolosluk herhangi bir işlem yapmıyor, askerlik şubesine gitmeniz gerekli diyor :D
Konsolosluk aslında yapması lazım. Makedonya ters bi ülke sanırmı :) Eğer ki Konsolosluğu Noter gibi kulanabilirse her türlü askerlik işlemi için anasına babasına vekalet verip işini gücünü halledebilir. Geçen bende Askerlik şubesinde duydum bu metodu
Adamın oğlu denizci ve 1 2 ay içinde ülkeye dönmesi zor bir durummuş. Asal daki memur aynen şunu söyledi Noter den yada konsolosluktan size velaket versin siz yapın işlerini dedi
ne kadar doğrudur bilmem ben memurun yalancısıyım
Net bilgi değil bu ama yaşadığım bir olay. Ben askerde acemi birliğinde iken 15nci günümüzde bir çocuğu anons ettiler. Apar topar alıp gönderdiler gitti. Daha sonra çocuğa ne olduğunu sorduğumuzda, o çocuk askere gidebilmek için geçmişinde beyin ameliyatı geçirdiğini saklamış deklare etmemiş. 15nci acemi birliği gününde ankaradan yazı gelmiş, bu çocuk geçmişte devlet hastanesinde beyin ameliyatı geçirmiş olması sebebi ile kendisinin gataya sevki ve sonrasında askerliğe elverişsiz raporu için gerekenin yapılması gibisinden.
Yani o çocuk askerlik yapabilmek için bunu gizlemesine rağmen ortaya çıkınca o gün apar topar gönderdiler bir daha dönmedi.
Yani demek istediğim bedelliye ihtiyacın olmayabilir. Belki zaten muaf olabilirsin.
O yüzden bunu en iyisi bir askerlik şubesi komutanı ile görüşmen faydalıdır. Çünkü bedelli için ödeme yapsan bile raporun ortaya çıktıktan sonra yine bedelliyi de yaptırmayabilirler ve paran boşa gidebilir. Paran boşa gidebilir derken, askerliği yaptı yazmaz muaf yazar yine. Gerçi askerlikle ilgili şeyler son 5 sene de o kadar çok değişti ki bence en iyisi askerlik şubesi.
@Killah belli başlı rahatsızlıklar var direk eliyorlar , beyin ameliyatınıda gormeden gelmeleri çok zordur diye düşünüyorum
arkadaşım hipertansiyon ile gatada yatıp muafiyet aldı mesela bence şansını denemelisin boşa para verme