Klima açınca şehir içinde dikkat ettim 1 litreye yakın fazla yakıyor üstü yok.Uzun yolda yarım litre falandır sanırım.
Printable View
Klima açınca şehir içinde dikkat ettim 1 litreye yakın fazla yakıyor üstü yok.Uzun yolda yarım litre falandır sanırım.
Mobil olmasa da soğutma sektöründe senede 4000 kompresörle haşır neşir oluyorum.
Çok genellersek otomobillerde kullanılan kompresörler motordan 3-5 HP çalmakta. Yapı itibariyle demuraj kalkışta anlık olarak (1 sn altında süre) bir miktar daha fazla güç çeker.
Kayışla çalışmayan sistemlerde ayrı bir elektrik motoruyla kompresör tahrik ediliyor. Direk motor gücünden ziyade bu sefer alternatör üzerinden güç kaybı yaratır, ancak kayıştan tahrikli sisteme göre daha az farkedilir.
Araçta klima açık kapalı arasındaki farkın az yada çok hissedilir olması motor gücünün ve yapısının yanısıra kompresörün çektiği güç ile alakalı. Kompresörü misal 4 HP çalacak diye sabitlersek, atmosferik motorlarda daha çok hissedilmesinin sebebi düşük devirde gücün daha az olması (güç = tork x devir). Motor hacmi/gücü yüksek araçlar ile turbo dizel araçlarda da, düşük devirde daha yüksek güç üretildiğinden, yine aynı mantıkla daha az hissediliyor.
utanarak söyleyecem bunu ama hem bir iklimlendirme mezunu hemde bir mak mühendisi olarak gerçektende net bir anlam veremediğim nadir konulardan bu.
yeri geliyor, it gibi torque'u ve hpsi olan, aracın ağırlığına göre bile dehşet güce sahip bir V8de A/C açıyorsun anında fark ediliyor çok ciddi bir hantalaşma,extra yakıt.
yeri geliyor V8 'in tersine oyuncak sayılacak 1.5 dci yeni clio4 90lık manuel araçta açıyorsun gram fark edilmiyor ne yakıtda nede hızda.
yani yukarıdaki tablo tamamen mantığın tersinde ama gerçek ve realite buyken evet arkadaşlar şundandır bundandır diyemiyorum.
bence en doğru ve net ölçü kullanıcılardan gelecek real yorumlar.
mesela 1.3 multijeti ele alalım oda 90hp, oda 200 tq ama bırakın fark edilmemeyi resmen kayaya çarpmışcasına bir his bu araçta A/C açmak.
Linea 95 hp de de uzun yolda farkedilmiyor fazla memnunum o yuzden ama ilk etapta gaza basiliyken actigimda gaz ayagimdan bi kaybolup geliyor şehiriçi ise eziyet. Hele Zonguldakta Heryer dik yokuş. Mahvediyor
Bende de 1.6tdi polo var 17 jantlar takılıyken klima açınca bariz fark ediliyordu ama 15 saclar varken öyle aman aman hissettirmiyor.
dün 1.6 bm passatla 0-100 denemeleri yaptık. 4 kişi klima açık süreler 12-13 saniyelerde iken klima kapalı durumda 11-12 saniyelerde çıkardı.
dip not= zalımın almanı nasıl yaptı ise o kadar sıkıştırmaya rağmen 6.9 ortalama çıkardı :D
dip not 2= tabiki şirket aracıydı bu :D
Peki motorunu güçlendirenler nasıl bir gözlemde bulundu?Misal yazılımdan sonra durum ne derece değişti?
18 jantlı 1.6 civic elegance manuel klima açınca 5 bin altı yok oluyo arabada
1.6 atmosferik arabanın klima kapalıyken bile 18 jantla çekebilmesi bi mucize :) @Okan.A.A
Önceki iki aracimda klimayla alakali cekis dusuklugu problemi hiç yaşamadim ikiside 1.6 benzin&lpg idi biri 307 biri a3 , şimdi yine 1.6 benzin&lpg astra gtc var klimayı açınca araba ölüyor resmen
1.4 atmosferik polo kullanırken klima açınca hele birde arabada 2 kişiden fazla yolcu varsa yokuşlarda kalıyordum resmen. Şuan c180 kullanıyorum 1.6 turbo motor , hiç bir fark hissetmiyorum klima açıkken.
Bir de klima açıkken kalkışlarda hafif hırıltılı motor sesi her araçta mevcut mu ?
d16y4 Civic (1.6 otomatik ies) Adana sıcagında klima motoru baya etkiliyordu ki hatta sırf bu yüzden klima hortumunu patlattım :)
A/c yokuş aşağı açınca bile aracı tutuyor. 2 3 arabada denedim na ve dizel. Gazdan ayağımı cekiyorum ac actigim an arabayı tutuyor resmen. Ama symbolde sabit hızda veya s.icinde hci bi sıkıntı yok 3te calistirsam bile :D