User Tag List

Sayfa 3/3 İlkİlk 123
54 sonuçtan 39 ile 54 arası

Konu: Yerli Malı Yurdun Malı Herkes Onu Kullanmalı (mı?)

exca- - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Yarbay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    beyler amacım polemik yaratmak değil yanlış anlaşılmasın.

ama tatlı ve kibarca size şunu sormak istiyorum bildiğiniz hangi büyük yabancı firma sizin mantığınızla %100 yerliki ozaman?

sizin anlayışınız ile yedek parçasından hammaddesine, kaynakçısından atolyesine bir ülkenin malı olacak ise o halde safkan çok az ürün var dünyada.

en has safkan hastalığı Amerikalıları Harley Davidson'ıdır muhtemelen ama onun bile artık parçaları Meksikadan, Şili'den Çinden gelebiliyor adamlar hız tipi motor bile yaptı yani kimsede eski ruh yada eski safkanlık kalmadıki?

Alman hangi arabanın hammaddesinden tutunda,yedek parçasından tutunda atolyesine kadar Alman?

artık çoğu parça Çek,Güney Afrika,Meksika,Brezilya,Çin,Kore ,Taiwan?
    Bir elektornik ürünün tasarımı'nın (fiziki tasarımdan bahsetmiyorum) yapılım üretiminin farklı ülkelerde yapılması ayrı bir konu, tasarımın dahi size ait olmadan doğrudan başka bir ülkenin malının alınıp markalanması ayrı bir konu. Bahsi geçen şey üretimin başka ülkelerde yapılması değil, teknolojinin tarafımızca üretilmiyor olması.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı exca- Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bir elektornik ürünün tasarımı'nın (fiziki tasarımdan bahsetmiyorum) yapılım üretiminin farklı ülkelerde yapılması ayrı bir konu, tasarımın dahi size ait olmadan doğrudan başka bir ülkenin malının alınıp markalanması ayrı bir konu. Bahsi geçen şey üretimin başka ülkelerde yapılması değil, teknolojinin tarafımızca üretilmiyor olması.

abi ama o açıklama bile zaman zaman yanlış çıkmazmı?

en basitinden Ülkemizde Üretilen Fluence'i baz al.

Kore Samsung SM 3 şaseli, renault 1.5dci motorlu, megane 90lar 1.6 16v şanzımanlı , Türkiye üretimi, 3üncü dünya satışı olan bu araç şimdi ne malı? Fransızmı şimdi bu?

darkmoon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    beyler amacım polemik yaratmak değil yanlış anlaşılmasın.

ama tatlı ve kibarca size şunu sormak istiyorum bildiğiniz hangi büyük yabancı firma sizin mantığınızla %100 yerliki ozaman?

sizin anlayışınız ile yedek parçasından hammaddesine, kaynakçısından atolyesine bir ülkenin malı olacak ise o halde safkan çok az ürün var dünyada.

en has safkan hastalığı Amerikalıları Harley Davidson'ıdır muhtemelen ama onun bile artık parçaları Meksikadan, Şili'den Çinden gelebiliyor adamlar hız tipi motor bile yaptı yani kimsede eski ruh yada eski safkanlık kalmadıki?

Alman hangi arabanın hammaddesinden tutunda,yedek parçasından tutunda atolyesine kadar Alman?

artık çoğu parça Çek,Güney Afrika,Meksika,Brezilya,Çin,Kore ,Taiwan?
    Tam doğru değil..

Dünyadaki büyük bütün markalar hindistanda çinde yada yükselen yıldız vietnam misal üretim yaptırıyor yada başka ülkelerde ama ordada parçalarda bile ya yatırımın direk içindeler ya sahibi yada ortağılar.. ama elleri içinde üretmin her aşamasında..

yani fason ürettirmiyorlar gene o üretilen chip işlemci duy anakart plastik kaba parçalar yada herneyse ortaklık yada direk komple o tesisin sahibiler..

onlarda genelde ordakiler parçaları alıp kendi ülkelerinde birleştirip satıyorlar. bazıları artık onuda yapmıyor direk çinde birleştirip orda satışa veriyor ancak çok gizli bir teknolojisi varsa yada özel bir teknolojisi varsa üründe onu kendi ülkelerinde üretip montajlıyorlar çinliler kopyalamasın diye..

neticede o üretilen parçalarda bile kendi gözlemleri ve sahiplik faktörü var..

birde fason firmalar var o dediğiniz o firmalara giriyor

ben burda darkmoon diye bir firma kuruyorum.. çine gidiyorum aracı firmaya gidiyorum media tek şirketi ile anlaşıyorum anakartı falanca fabrikaya gidip anlaşıyorum ram için öyle ekran için öyle daha doğrusu aracı firma benim için kovalıyor.. vel hasıl ben telefon kombinimi yapıyorum 2-3 farklı tipde tasarımına kadar seçebiliyorum ..

parçalar buraya geliyor gemiyle minik bir atolye kuruyorum burda anakart ekran kabını birleştirip kutuya koyup satıyorum..

ilkiyle ikincisi arasındaki temel fark nedir.. ilkinde adam üretiminde bir parçası ortağı yada sahibi olduğu için yedek parça üretiminde en ufak bir sıkıntı olmaz çünkü her şey kontrolü altında..

diğerinde hiç bir şey kontrol altında değil çindeki firma derse ben iflas ettim kapatıyorum yada ben artık bu anakartı işlemciyi üretmiycem hiç bir yaptırımınız olamaz ve burdaki müşterileriniz en ufak bir arızada mağdur olur parça tedarik edemessiniz..
    Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]

Zenginin malı Züğürdün çenesini yorarmış.. (ZZ Rules)

mikelazi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    91 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tadım
    torku
    efes
    %100 yerli diye biliyorum

Post Thanks / Like
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    abi ama o açıklama bile zaman zaman yanlış çıkmazmı?

en basitinden Ülkemizde Üretilen Fluence'i baz al.

Kore Samsung SM 3 şaseli, renault 1.5dci motorlu, megane 90lar 1.6 16v şanzımanlı , Türkiye üretimi, 3üncü dünya satışı olan bu araç şimdi ne malı? Fransızmı şimdi bu?
    bu da tamamen farklı bir konu, kendi teknolojisini hali hazırda üretebilen firmaların başka firmalar ile tamamen/kısmen ortak mal üretmesi ve belli pazarlarda satması karlılıklarını arttırabilir. Bu bir pazar ve üretim stratejisi olarak değerlendirilmelidir.

Fluence Renault markasına ait başka birma ile teknolojik/tasarım ortaklığı ile farklı ülkelerde üretim tesisleri bulunan bir fransız aracıdır. Firma ve milletleri bu aracı ne kadar milli başarı olarak görür kısmını bilemediğim gibi beni de ilgilendirmiyor açıkcası. Zaten milli başarım sayabilecekleri pek çok teknolojik üretimleri var sevmediğim fransızların.

Burada olan durum her iki söylediğinizden de farklı. Sizin hiç bir yerli teknoloji geliştirmeyen firmanız gidip xyz ülkesinin teknolojisini ürettiği/kopyaladığı ve fiziki üretimini yaptığı bir ürünü alıp markalaması farklı şeyler tamamen.

Son verdiğiniz örnekte en basit örnek renault teknolojisini kendi ürettiği motorları kullanır fluence aracında. Bizim durumumuzda cihazın fiziki üretimini yapmadığımız gibi kayda değer bir teknolojisini de üretmiyoruz. Temel olarak yapılan şey xyz firmasının hali hazırda kendi geliştirdiği, üretimini yaptığı ürünü alıp burada birleştirmek ve üstüne logo basmak.

Bir ürünün yerli olması demek fiziki üretiminin ülke sınırları içinde üretilmesi ve/veya geliştirme sürecinde bir takım ortaklarla iş birliği yapılmaması ile olmuyor. Bu kısım ülke vatandaşlarına dönen ekonomik zararın konusudur.

Umarım yeterince açık olmuştur.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Yerli; bi ürünün yurtiçinde üretimi, tamamı ise %100 yerli, vs
    Milli; bi ürünün patent vs fikir haklarına sahip olunması. Hakları bende olan ürünün kutusunu bile üretmesem o ürün %100 milli

Post Thanks / Like
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı bhb Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yerli; bi ürünün yurtiçinde üretimi, tamamı ise %100 yerli, vs
    Milli; bi ürünün patent vs fikir haklarına sahip olunması. Hakları bende olan ürünün kutusunu bile üretmesem o ürün %100 milli
    en son kısımda milli yerine yerli yazmışım dalgınlıkla attıktan sonra fark ettim, güzel özet geçmişsiniz.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı onursumer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    yerli arabamız da var
    Şamil ?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Altını kalın kalın çiziyim yerli firma olmamız için illa her parçayı türkiyede üreticez anlamına gelmez .. ama üretilen her parçanın tesisinde üretim aşamasında ortaklık sahiplik gözetim ve denetimin olması gerekir ki üretimde sonrası süreklilik ve marka güveni prestiji oluşsun..

diğer türlü bir parçı al çindeki a firmasından bir parçayı al b firmasından bir parçayı al c firmasından getirt burda birleştir. kendi isminle sat.. o firmalardan biri üretimi durdursun iflash etsin yada sizle anlaşmayı fesh etsin.. burda sattığınız kişiler koca bir mağduriyet ordusu yaratıcaktır.. marka değerinde güvensizlik prestijde yerle bir olur ..

bu olmadımı türkiyede bu çok oldu zamanında..
    Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]

GokhanRS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bence ürettiğinin büyük kısmını yurtdışına satıyorsan yerli markasındır. Çünkü ürettiğin ürün sadece iç piyasada dönerse ülkeye faydan yine vardır ama azdır.

Bizde çinden ham madde almak zorundayız ama ürettiğimiz ürünün %80i türk ham maddesi. Sadece pcb ve led Türkiye'de henüz olmadığından yurtdışı. Kalan komponentler, aluminyum demir boya cam plastik vida oring lastik kaplama arge dizayn herşeyimiz türk. Biz yılda 2 milyon yurtdışından ürün alıp 20milyon yurtdışında sattığımız için kendimi yerli görüyorum. Çünkü otomatikman ülkeye 18milyon para sokmuş oluyoruz.

Vestel telefon bilgisayarda, ve casper ise ürettiklerinin büyük kısmını ülke içine sattıklarından ve hammadde yuetdışı olduğundan yine paranız yurtdışına kaçıyor. Elbette asusa göre daha az ancak o fark aradaki kaliteyi örtüyormu?

Mesela arçeliğe lafım yok. 10 farklı marka ile ürünlerini tüm dünyaya çok fazla satıyor. Yani ülkeyi resmen ayakta tutandır koç. Çünkü iç piyasaya sattığının kat ve kat fazlasını dünyaya satıp dolar euro sokan adamlardır.
    It’s better to walk alone, than with a crowd going in the wrong direction... (Grant)

serkanokan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    25 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Torku ilk yillarinda ayipli mal uretiminden afise edilmisti. Simdi yaptiklari sponsorluklar, agaclandirmalar nedense samimiyetten uzak, imaj degistirme calismasi olarak geliyor bana.
    Demiroren denilen adamin sehit cenazesinde pismis kelle gibi siritmasindan sonra hicbir akaryakit sirketine kurusumu heba etmem.

Year One - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    sen arge yap da uretimini palua yeni ginede yaptir yine yerlidir o mal. fikir tasarim calisabilirlik yerlidir bi kere. cinlinin yaptigi anakarta korelinin taktigi islemciyi manisada birlestirip yerli mali diye satmaya kalkarsan hic bi nane olmaz o markadan.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Türkiye'de üretilip yerli diye satılan otomobillerle ilgili bir istatistik vermek istiyorum
    Aşağıda linkte yolladığım OSD Otomotiv Sanayicileri Derneği raporunda 8.sayfada verilen rakamlar var.

17 Milyar küsür Dolar otomobil ihraç etmişiz,
    yine aynı şekilde 17 milyar dolar otomobil ithal etmişiz.

Genelde haber kanallarında ekranlara yansıyan rakamlar yukarıda belirttiğim rakamlardır.

Halbuki bunun ham maddesi var yarı mamulü var. İş o boyuta gelince aradaki muazzam bir dış ticaret açığı çıkıyor.

Rakamlar toplanınca ;
    Toplam İthalat 207 Milyar dolar
    Toplam İhracat 143 Milyar dolar

Dış Ticaret Açığı : 63 Milyar dolar.

Tamam yerliyi destekleyelim kullanalım ama o kullandığımız telefonlar otomobiller yüksek teknoloji ürünler ne kadar yerli, bu da tartışılır bence.

http://www.osd.org.tr/sites/1/upload...Raporu-103.pdf

Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Yerli olmak demek üretimin her safhası argesi hepsi dahil içerdede dışardada üretimin bütün aşamalarında kontrolün ve söz hakkının sende olması demekdir..

hindistandaki çindeki taiwandaki vietnamdaki fabrikaya istediğini yaptırıp sözün geçiyorsa ki buda ya o fabrikaya ortak olmak ya tamamen sahip olmak yada çok sağlam özel anlaşmalarla yaptırımlarla kendine bağlamakdan geçer..

o zaman o vietnamdaki çindeki hindistandaki fabrikada memleket toprağı yerli firma sayılır..

her aşamada kontrolün varsa o zaman o firma yerlidir..

.::EmrE::. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bir önceki evimde Siemens marka beyaz eşya kullanıyordum. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ocak özellikle ankastre dokunmatik ve indüksyon idi. Yeni eve geçtim, ankastre Arçelik. İndüksyon ocagın dokunmatiği kafayı yedirterek çalışıyor, bazen çalışmıyor. Bulaşık makinesi 2 kere su taşırdı, bir kere ekranı bozuldu 3 ayda. Ne diye seçeyim ki yerli markayı?

boosted_pug - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Geçen haberlerde çıktı Türkiyedeki en zengin 500 firmanin 370 civari düsük teknolojili ürünler üretiyor 100 civari orta teknolojili kalan kismida yuksek teknolojili ürunler üretiyormuş. Ne bekliyebilirsinizki mantik bozuk bikere en hizli en basit nasil zengin olurum derdinde insanlar. Türkiyenin yarisi büyüklugündeki japonyada neler uretiliyo bide bize bak

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler