mbulur Nickli Üyeden Alıntı
Daha öncede yazdım evi göstermek istemezsen göstermezsin, istedikleri kadar kontrata madde eklemiş olsun, mesken dokunulmazlığı denen bir kanun var. İsterlerse gitsinler tutanak tutsunlar yasal yollara başvursunlar hiçbir şey elde edemezler bundan emin ol.
Ev sahibinin seni mağdur etmemesini sağlayacak esas konu onun evi sattıktan sonra senin boşaltma durumundur. Çünkü hemen hiç kimse içinde sorunlu bir kiracı bulunan bir evi satın almak istemeyecektir. Bu sorun ister kiracının kendinden olsun (bu senin için geçerli değil), isterse öyle yada böyle ev sahibinin çıkardığı sorunlar nedeniyle sıkıntılı bir kiracı olsun farketmez. Çünkü herkes biliyor ki kendi rızasıyla çıkmayan kiracıyı tahliye etmek maddi manevi külfet uzun sayılabilecek bir yargı sürecini kapsıyor. İstanbul'da yargı kanalıyla tahliye edilmeniz en az iki yıl sürer bu bile iyimser bir süredir. Ayrıca ev alanlar arasında kendi oturmak maksadıyla alanların oranı kiraya vermek üzere alanların oranından daha fazladır. Bu nedenle içindeki kiracının tahliyesi zor bir mülkü ciddi bir fiyat avantajı olmadan birçok kişi almak istemez. Ev satılırken evi alacak olan mutlaka sizinle görüşecektir ve ne zaman tahliye edebileceğinizi öğrenmek isteyecektir. Siz eğer "ben ancak yasal yollarla burayı boşaltırım" dediğiniz anda evinizin şu andaki sahibi için berbat bir durum oluşturursunuz. Gidin bunu ev sahibinize söyleyin ve size kolaylık sağlsın aksi halde dediğim şekilde davranırsınız ve ciddi sıkıntı yaşar. Ondan direkt olarak para istemek yerine iki ay kira vermeden oturmayı teklif edin, kabul ederse mutlaka elinden yazılı belge alın ve protokol yapın.
Bunların hiçbirini kabul etmezse ve buna rağmen ev satılırsa yasal haklarınız şöyle: Evi alan size evi aldıktan sonra 1 ay içinde evi boşaltmanızı istediğine dair noterden ihtarname çekmek zorunda. Sizin ihtar elinize geçtikten sonra evi boşaltmanız için 6 ay süreniz var. Bu 6 aylık süre boyunca evin yeni sahibi size dava açamaz, sizde 6 ay boyunca kirayı mevcutta ödediğiniz rakam üzerinden evin yeni sahibine ödemeye devam edeceksiniz. 6 ay dolmadan dava açarsa da gider itiraz edersiniz ve dava hemen düşer. 6 ay süre sonunda ev sahibi haklı bir gerekçeye, örneğin kendim oturacam diyerek size dava açabilir bu durumda da tahliye davasının sonuçlanması yaklaşık 2 yıl sürer.