User Tag List

Sayfa 1/2 12 SonSon
34 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Ev Sahibi Sorunu

AliGizda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    41 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Ev Sahibi Sorunu

Merhabalar,

Yeri değil belki ama bir sorunla karşı karşıyayım ve yanlış yapmamak adına foruma bir danışayım istedim. Başlıkta biraz saçma oldu ama başka ne yazılır bilemedim. Geleyim sorunuma;

15.08.2016 tarihinde Turyap Yenibosna Temsilciliğinden 2+1 bir ev kiraladım. Bir yıl kontrat yaptık. Kontratı emlakçıyla yaptım ve ev sahiplerini evi kiralayana kadar hiç görmedim. Ev sahibi bizle tanışmaya geldiğinde yanlış hatırlamıyorsam ben elektrik, su, doğalgaz aboneliklerimi bile yaptırmıştım ve ev sahipleri geldiğinde evi satma durumlarını olduğunu söyleyince büyük bir gol yedik. Acaba satarlarmı korkusuyla bu zamana kadar geldik ve geçen hafta ev sahibinin artık durumlar kötü, evi satma durumum var demesiyle korkularımızla yüzleştik. Benden evin fotoğraflarını istediler çektim gönderdim, müsait olduğunuzda emlakçı gönderelim fotoğraflarını çeksin dediler bu seferde ben daha geri dönüş yapmadım. Şimdi sorularım;

-15.08.2017 tarihine kadar kontratım devam ediyor, bu süre zarfında eve alıcı ve emlakçı sokmama hakkım nedir?
    -Kontrat bitimini beklemeden ev bulup çıksam ev sahibinin bana bir yaptırımı olurmu?
    -Ev sahibi veya emlakçıya taşınma parası, emlakçı komisyonu ve taşınacağım evin emlakçı komisyonunu yükleme gibi bir şansım varmı?

Bunları soruyorum çünkü emlakçı bozuntusuna 2000 TL emlak komisyonu ödedim ve sadece 7 ay oturduğum eve. Şimdi taşınma masrafı, bir daha emlakçı komisyonu, perdelerimiz bu eve göre yapılmıştı bir daha perde masrafı vs vs çıkacak, bunları karşı taraflardan birinden tahsil edebilirmiyim? Eşim bu durumdan çok etkilendi ve belki çok küçük bir şey gibi görünebilir ama daha çevreye yeni alışmışken o çevredende ayrılmak durumundayız. Kiramı günü sabahı saat 9:00' da yatırırım, aidatımı asla aksatmadım.

Ne yapabilirim, ne yapmalıyım, sizce izlemem gereken en doğru yol hangisi olur?

Bu arada Yenibosna Radar civarı veya metrobüse yakın Sütlüce veya Halıcıoğlu civarı ev arıyorum, çevresinde olan varsa ilgilenebilirim.

Şimdiden vereceğiniz her bilgi için teşekkür ederim. Konu gereksiz görülürse silinebilir.

streetracer_nos - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ev o tarihe kadar senin kimseyi sokmak zorunda değilsin, erken çıkarsan 1 aylık kirayı talep etme hakkı var ama satacakmış uğraşacağını sanmam, taşınma parası komisyon vs. alamazsın..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    - Kanunla belirlenmiş konut dokunulmazlığı hakkında göre eve emlakçı dahil olmak üzere istemediğin birini 15.08.2017 tarihine kadar ve artı olarak sen o evde oturduğun sürece sokmama hakkın var. Elinde mahkemeden yasal arama izni olmadan hiç kimse senin evine senin rızan olmadan giremez.

- Kontrat bitimini beklemeden çıkarsan normalde kontratta bu konuda herhangi bir hüküm yoksa ev sahibi seni ancak mahkemeye vermesi durumunda, mahkemenin vereceği süre kadar senden kira alabilir. Bu konuda kanun makul bir süre kadar demiş ve o makul süre mahkemenin takdirindedir. Yılın şu zamanında bu süre 2 ayı geçmez. Ayrıca ev sahibi zaten evi satmak istediğinden senin o evi boşaltman onun işine gelecektir. İstersen ev sahibinin elinden bir ibraname alır ve evi boşaltırsın, bu durumda senden bir talebi olamaz.

- Ev sahibinden eğer kontrat süresinden önce senin evi boşaltmanı isterse tabii ki etik olarak taşınma parası ve yeni tutacağın evin emlakcı komisyonu parasını ve aboneliklerle ilgili fazladan masrafını isteme hakkın var. Ancak 1 yıllık kontrat süren dolduktan sonra böyle bir hakkın yok, çünkü kontratın 1 yıllık o süre dolduktan sonra boşaltmanı istiyor. Ancak evin rahat satılması için evin boş olması ev sahibinin işine geleceğinden bu konuda talebin olabilir ve ev sahipleri genelde bu talepleri karşılıyor.

Yeni ev bulma ve taşınma maddi manevi külfettir, umarım fazla sıkıntı yaşamadan süreci atlatırsınız.

Cimmeria - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    15 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eve kimseyi sokmama hakkı var demiş arkadaşlar, kontratınızı okumadan emin olmayın.

Mesela ben evimi kiraya verirken kontrata madde ekletiyorum mutlaka, emlakçının haftanın 2-3 günü belli saat aralıklarında ihtiyaç durumunda evi gösterebilmesi için.

TechTurkey Evrenoz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    119 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    15.08.2017'ye kadar istersen kapıyı açmazsın eve bakmaya gelene..
    Lakin 15.08.2017'de çıkacağını, kontratı yenilemeyeceğini 2 ay öncesinden bildirmen gerek. Ya da ev sahibi aynı bildiriyi minimum 2 ay öncesinden yapmalı.
    Bu durum geçerli olduktan sonra ev sahibine ya da emlakçıya herhangi bir bedel ödetemezsin. kaparon varsa onu geri alırsın.
    Şu an ev sahibi sana evi satacağını bildirdi ise ( resmi yolla iste bu bildiriyi ) canının istediği zaman çık kontrat bitmeden, herhangi bir şey talep edemez.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    41 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Yanıtlayan herkese teker teker teşekkür ederim.

Kontratımda son ayı içerisinde eve müşteri gelmesine karşı koyamaz diye bir ibare bildirmişler, bu durumda bu 15.07 tarihi itibariyle oluyor. Benim amacım kimseye zorluk çıkarmak değil, zor bir insan değilim aksine uyumlu bir insanımdır. Ama ev sahibimden böyle bir yakınlık, sıcaklık görmediğim için bende onlara herhangi bir anlayış, bi yaklaşımda bulunmayı düşünmüyorum.

Şu anda yeni ev bakıyorum ve ben karşılıklı anlaşma yaparak evden çıkmayı planlıyorum, paraya ihtiyaçları var ve ben onlara kiramı ödemeden depozitomuda alarak bi nebzede olsa yara vermek istiyorum.

Yardım dileyen arkadaşlara teşekkür ediyorum, gerçekten maddi külfetini zararını geçtim eşimin mutsuzluğuna sebep oldular.

TechTurkey Evrenoz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    119 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    zaten çıkacaksın ev bulur bulmaz
    kapıyı açma, kırıp giremezler. Çilingir de çağırtamazlar. E seni attıracak halleri de yok mahkemeye verip. zaten çıkacaksın
    son ay kirasını ödeme, depozitodan düşsünler
    hem kira ödemim hem depozitomu alayım yapamazsın muhtemelen. çünkü depozito tüm hesaplar kapandıktan sonra alınıyor.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı AliGizda Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yanıtlayan herkese teker teker teşekkür ederim.

Kontratımda son ayı içerisinde eve müşteri gelmesine karşı koyamaz diye bir ibare bildirmişler, bu durumda bu 15.07 tarihi itibariyle oluyor.

O maddenin yasal hiçbir dayanağı yok. Mesken dokunulmazlığı kanunen güvence altına alınmıştır ve değil kontrata madde koyarak senin rızan olmadan değil emlakcı yada ev sahibi; devletin polisi yada savcısı bile elinde mahkeme tarafından verilmiş karar olmadan senin konutuna giremez.

TechTurkey ef186 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    146 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Cimmeria Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    eve kimseyi sokmama hakkı var demiş arkadaşlar, kontratınızı okumadan emin olmayın.

Mesela ben evimi kiraya verirken kontrata madde ekletiyorum mutlaka, emlakçının haftanın 2-3 günü belli saat aralıklarında ihtiyaç durumunda evi gösterebilmesi için.
    Ornegin kiracı hayır dedi kapıyı açmadı varmı bir yaptırımın gidebileceğim adlı bir makam, kolluk kuvveti vs.., yok. Bu durumda bir ise yaramaz o madde...

Belirttiğin saatte ve gün-de içerde gezerken cagirsa polisi deseni zorla evime girdiler basın belaya girer
    Intercity Istanbul Park
    Caterham Türkiye
    OMP Türkiye
    Pist Günleri
    Intercity Endurance Cup
    Intercity Clio Cup
    Intercity Megane Cup
    Intercity Caterham Cup

arda35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    27 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Öyle bi dünya yok yahu. Kontrata istediklerini yazsınlar, avuçlarını yalarlar. Kapı duvar olur.

Tatlı canınızı sıkmayın ayrıca. Erken çıkmanızı istiyorlarsa masrafları karşılasınlar, en azından bi kısmını ödesinler. Yoksa kontrat bitene kadar oturun, son ay bulup çıkarsınız. Kontrat bitene kadar rahatsız edemezler sizi. Bırakın onlar düşünsün gayrısını.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    kiracının evi gelen alıcılara göstermesi gerekliliği ile ilgili mahkeme kararları var. Yani göstermeme lüksü yok.
    Evi kontrat bitiminde boşaltman için ev sahibinin sana geçerli gerekçeleri ile yasal yollardan (noter) ihtarname yollaması gerekiyor. Eğer ev sahibi ihtar yollamaz sende çıkacağım diye yasal yollardan bildirim yollamazsan kontrat bir yıl daha uzayacak ama ev sahibi evini rahat satmak istiyorsa seninle uzlaşması gerekir.

Cimmeria - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    15 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ef186 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ornegin kiracı hayır dedi kapıyı açmadı varmı bir yaptırımın gidebileceğim adlı bir makam, kolluk kuvveti vs.., yok. Bu durumda bir ise yaramaz o madde...

Belirttiğin saatte ve gün-de içerde gezerken cagirsa polisi deseni zorla evime girdiler basın belaya girer
    Belirtilen saatte kapıyı açmaz ise arkadaş bir dahaki seferde gidilir, tutanak tutulur, kendi rızası ile imzaladığı kontrata uymuyor diye, verilir arkadaş mahkemeye, evimi gösteremedim alıcıyı kaçırdım maddi zarara uğradım diye tazminat davası açılır. Tabii ki kalkıp da adamın kapısı kırılıp zorla içeri girilmez

Ha bu yazdıklarım normal işleyen hukuk ile olacaklar, sonuçta kimse imzaladığı kontrata uymayacaksa kontrat imzalamaya da gerek yok. Ama bizim ülkenin hukuk düzeninde şu yukarıda yazdığım ne kadar gerçekleşir bilmiyorum.

Arkadaşın durumuna kişisel olarak üzüldüm, ama son ay kiramı ödemeyeyim, üstüne de depozitomu alayım çıkayım yara vermek istiyorum demiş, iş ev sahibi ile kiracının birbirine zarar vermesi aşamasına geldiyse zaten tatlılıkla çözülmez. Kusura bakmayın da ev sahibi de siz son ay kiranızı ödememişken ve onun evini satmasına engel olacak şekilde evi göstermiyorsanız size depozitoyu geri vermez.

Onamdar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    15.08.2017 tarihinde bitecek kira kontratın için 15.06.2017 tarihine kadar ev sahibi yazılı olarak sana kontrat bitiminde evi boşaltmanı bildirmediyse kontratın 1 sene daha uzar enflasyon oranında bir zamla. Diye biliyorum. Bu durumda kontratın süresi dolmadan evden çıkman istenmiş olmuyor mu. Bi avukata danış bence. Bu tarz durumlarda mahkemeler genelde kiracıdan yana karar verir.
    Ciddi anlamda mağdursun çünkü. Sanıyorum yeni evlisin o eve göre eşya perde ıvır zıvır almışsın kimse 1 sene oturmak için o kadar masraf yapmaz. Bununda bi bedeli olmalı bence dediğim gibi eğerki yazılı bir bildirimde bulunmadıysa, maddi anlamda zarar verebilirsin ev sahibine dediğin gibi. Ha ne kadar etik olur orasını bilemem ama sende mağdursun. Bi şekilde ortayol bulunmalı eli güçlü olan sensin ama
    Everyday I ** çapuling...

Post Thanks / Like
    Mentioned
    41 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Tekrardan yanıtlayan herkese teşekkür ederim.

Benim amacım çirkinleşmek değil, yanlış anlaşılmayayım. Yoksa beklerim 1 senemin dolmasını kontratım bana bildiri geçmediği için süresiz uzar. Evde sorunlar oldu, ben yaptırıcam dediği şeyleri aramama rağmen telefonlarıma çıkmadı, yapmadığı gibi ilgilenmedi, sallamadı beni. Bana GÜZEL bir ev sahibi olsaydı bende farklı bir tavır sergilerdim. Fakat şimdi haklarımı sonuna kadar uzatacağım.

Daha 8 aylık evliyim. Ev bul, taşın bunların hepsi bir külfet. Ki ayrıca bana başında belirtseydi ben 1 seneye evi satacağım diye bende tutmazdım evi. 1 sene bile oturamadığım ev için 2000 TL emlakçı komisyonu ödedim. Geçtiğim eve yüksek ihtimalle perdelerim uymuyacak, eşyalarım taşıma esnasında zarar görecek bunlarda işin bonusu olarak bana kaçıcak. Yaz tatilimi düşünürken taşınma düşüncesine girdim hadi benim için çok büyük bir olay değil ama eşimin tüm huzuru kaçtı, bütün morali bozuldu. Parayla pulla çözülcek hiç bişeyden korkmam, çekinmem ama söz konusu eşim olunca farklılaşabiliyorum. Amacım yanlış bir hareket yapıp haksız duruma düşmemek, haklarımı net bir şekilde bilmek.

Kontrat sonuna kadar kimseyi o eve sokmam. Ben aradığımda benim telefonlarıma nasıl bakmıyosa, nasıl benim onu aradığımda benimle ilgilenmiyoduysa bende ona aynısını yapacağım. Armut ektiğin yerden elma bekleyemezsin sonuç olarak.

onursumer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    65 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    satın alan kişi belki kiracı olarak sizle devam etmek isteyebilir ?

psn&Live id: onursumer
    135
    ├┼┼╕
    246R

marikan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    15 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Geçmiş olsun.
    Geçen yıl benzer durumu yaşadım. Kontrat bitmeye yakın ev sahibi evi satacağını söyledi. (Kiralarken böyle bir şeyden bahsetmemişti.)
    Ancak ev sahibi iyi niyetli ve genel olarak kiracı olduğum süre boyunca bana en ufak sıkıntısı olmadığından hiç zorluk çıkarmadım. Ev müsait olduğu sürece alıcılara evi gösterdim. Hatta yatırım amaçlı biri almak isterse kiracı olarak kalman hususunda ısrarcı olacağım demişti ev sahibi. Ama ne yazık ki kendisi oturacak biri satın aldı evi.
    Satış kesinleşince aynı sitede başka daire bulup oraya taşındım. Emlakçılara tekrar komisyon kaptırmamak için direkt mülk sahibi ile iletişim kurdum. Sağolsun o da ilgilendi. Taşınma ücreti doğal olarak daha makul oldu. Ayrıca ev için aldığım şeyler (perde gibi) diğer dairede aynı olduğu için sorun olmadı.

marikan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    15 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Emlakçıya 2000TL verdiğinizden bahsetmişiniz. Bende iki kez emlakçıya komisyon verdim. Ancak hayatımda gördüğüm en saçma şey şu emlakçı komisyonu. Daha doğrusu bu komisyonun kiracıdan alınması en saçma şey. Kesinlikle daire sahibinden alınması lazım. Emlakçı bana hizmet etmiyor ki ev sahibine hizmet ediyor. Onun yerine işlerini yürütüyor. Bana yaptığı tek hizmet daireyi göstermek. O hizmetin bedeli de kesinlikle bir kira bedeli komisyon olamaz.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    24 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı marikan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Emlakçıya 2000TL verdiğinizden bahsetmişiniz. Bende iki kez emlakçıya komisyon verdim. Ancak hayatımda gördüğüm en saçma şey şu emlakçı komisyonu. Daha doğrusu bu komisyonun kiracıdan alınması en saçma şey. Kesinlikle daire sahibinden alınması lazım. Emlakçı bana hizmet etmiyor ki ev sahibine hizmet ediyor. Onun yerine işlerini yürütüyor. Bana yaptığı tek hizmet daireyi göstermek. O hizmetin bedeli de kesinlikle bir kira bedeli komisyon olamaz.
    Kanun dermiş ki:

Emlakçı komisyon ücretleri 2016
    ALIM - SATIM..
    Satış bedeli üzerinden,
    Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV

KİRALAMA..
    Yalnız kiracıdan,
    Bir defaya mahsus olmak üzere,
    Kontrat süresi ne olursa olsun,
    1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV
    Okumadan imzalamam.....

Post Thanks / Like
    Mentioned
    41 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı onursumer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    satın alan kişi belki kiracı olarak sizle devam etmek isteyebilir ?
    Bu da bi ihtimal fakat bende bunu bekleyecek sabır yok abi. O belirsizlikle beklemek eşimi çok yorar.

Geçmiş olsun.
    Geçen yıl benzer durumu yaşadım. Kontrat bitmeye yakın ev sahibi evi satacağını söyledi. (Kiralarken böyle bir şeyden bahsetmemişti.)
    Ancak ev sahibi iyi niyetli ve genel olarak kiracı olduğum süre boyunca bana en ufak sıkıntısı olmadığından hiç zorluk çıkarmadım. Ev müsait olduğu sürece alıcılara evi gösterdim. Hatta yatırım amaçlı biri almak isterse kiracı olarak kalman hususunda ısrarcı olacağım demişti ev sahibi. Ama ne yazık ki kendisi oturacak biri satın aldı evi.
    Satış kesinleşince aynı sitede başka daire bulup oraya taşındım. Emlakçılara tekrar komisyon kaptırmamak için direkt mülk sahibi ile iletişim kurdum. Sağolsun o da ilgilendi. Taşınma ücreti doğal olarak daha makul oldu. Ayrıca ev için aldığım şeyler (perde gibi) diğer dairede aynı olduğu için sorun olmadı.
    Vallahi inanırmısınız böyle ev sahipleri için bir madde, bir yaptırım olmalı. Bizim ki butik bir apartman ve ne yazık ki boş başka daire yok.

Gerçekten emlakçıların kiralayana bir yardımı yok ev göstermenin haricinde ama parayı bizden alırlar.

Alıntı DOHC Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kanun dermiş ki:

Emlakçı komisyon ücretleri 2016
    ALIM - SATIM..
    Satış bedeli üzerinden,
    Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV

KİRALAMA..
    Yalnız kiracıdan,
    Bir defaya mahsus olmak üzere,
    Kontrat süresi ne olursa olsun,
    1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV
    Vallahi kanunlarda ev sahiplerinden yana. En güzeli hiç ağız kokusu çekmeden ev sahibi olmak ama bu yönetime güvenipte nasıl oluruz Allah kerim.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler