Valla ilginç bir durum anlatıcam. Bilen bilir 6 yıldır Cooper S bende, güzel de dolu... 13-15 arası yakıyordum. Yazılım vs normal diyordum hatta hep denir ya Özgünün araçlar çok yakar ama çok da gider, hah işte onu örneğiyim. Allah için araç yürüyor bende ellemedim yazılım falan. Zaten yılda 5000 km yapmıyorum bile, yazın bir tatile git gel onu çıkarırsam yılda 3000 km anca yapmışım araç yatıyor yani... Hafta da bir çıkıyorum. Bazen de metroya, carefour'a falan... Genelde eşimin arabasını kullanıyorum. Aldığımdan beri benden başka kimse kullanmadı aracı. 3 ay önce eşim kaza yaptı, al dedim benim aracı kullan, araç gelene kadar. Tam 3 ay benim aracı her gün kullandı işe gitti geldi, baya da trafiğe girdi. 6 yıl boyunca hiç bu kadar kullanılmamıştı benim araç. 3 ay kullandı neyse bu hafta arabası geldi bıraktı benim aracı. Dün kadıköye gideyim dedim araca bindim ortalamaya baktım çok şaşırdım. Ne oldu biliyor musunuz yakıt ortalamam 10 lt'ye düştü. İnanamadım. Göztepeden çıkıp maltepeye gidiyor her gün bazen sahilden bazen minibüs bazen de e-5 den... Dönerken trafikte dönüyor dur kalk. Yine de 10'a düştü. Demek ki kullanılması lazımmış gerçek ortalamayı görmesi için. Demek ki ben hep kısa mesafeler gittiğim için öyle yüksek görüyormuşum. Çok ilginç ama gerçek, ben de çok şaşırdım. Hani boşboş yolda gece gidip gelse anlarım düşer ama sabah 8 de çıkıyor akşam da 7 de dönüyor. 45 dakika 1 saat arası sürüyor yol trafikten. Yine de git gide düştü ortalama.
Rotary.. because we dont need many liters to kick u'r ass..
onu herhalde biliyoruz ama şunu ayıramadım ben kısa mesafe gidiyorum ama boş yolda gidiyorum trafik falan yok. Eşim 45 dakika dur kalk trafikle geliyor yine benden az yaktı. Benim ki herhalde tam ısınmamayla ilgili. Ama mesela citroen dizel vardı bende o da yattı onda böyle olmadı. O hep az yaktı..
siz bomboş yoldada gitseniz aracınızı çok çok kısa mesafe kullanıyorsanız aracı :
1) ya rodajda ısıtırken km/l yakıtını artırıyorsunuz
2) ya ısıtmadan yola çıkıyorsunuz motor ısınana kadar araç daha fazla yakıyor
3) yada her ikisi birden
araçlar soğukken çok ama çok daha fazla yakıt tüketir, öbür yandan eşiniz zaten ısınmış motorda tam verimlilikte ilerliyor her ne kadar trafikli yolda olsa
1994 Doğan S, 1990 E30 318is, 2007 Astra 1.6, 2005 Mazda 3, 2012 F30 316i, 2017 HR-V 1.5 i-VTEC, 2007 E60 535D LCI, 2018 1.6 CDTI Insignia, 2018 C200d FL, 2018 Mx-5 ND 1.5, 2015 F32 420d
2022 Ranger 2.0 biturbo İstanbul ağırlıklı dur kalk trafikte 12.6-12.8 litre yakıyordu, yalnız şanzımanda vurma, silkeleme ve kararsızlık vardı garantisi devam eden araca yazılım güncellemesi yapıldı sorunlar şaşırtıcı şekilde ortadan kalktığı gibi tüketim 12.1'e düştü.
2022 Troc 1.5 Tsi aynı koşullar altında sürüş tarzına göre 9.4 ila 9.7 arası değişiyor.
aynen bende ısıtmadan yola çıkmam ama 3 dakika yani yağ ısınsın yeter... Tam ısısına ulaşması soğuk günlerde zaten 10-15 dakika sürüyor, bu zamana kadar zaten ben çoktan gidiyorum gideceğim yere. Özellikle bizim motorlarda biraz cins, yüksek sıcaklıkta çalışmayı seven bir karaktere sahip bu da çok etkliyor sanırım.
Kangoo 1.5dCi 105Hp 6 İleri - Ş.içi 5.0-5.5LT civarı yakıyorum.(Yazılımsız)
Polo 6R 1.6 TDi DSG - Ş.içi 3.5-4.0LT arası yakıyorum. (Yazılımlı-DPF-EGR üzerinde)
Aracım N14 motorlu R55. Ev-iş arası 5km yapıyorum. dediğiniz gibi ilk çalıştırmada 3 - 5 dk ve kontağı kapatmadan 1-2 dk boşta çalışıyor. son 3000km ortalamam 8.9 lt.
Megane 4, faz 2
1.3 Tce, Otomatik vites
Hiç dikkat etmiyorum tüketime, çoğu zaman kick-down
9.1/100km istanbul şehir içi
Uzun yol efendi 130-140 gidince 5.5,5.7/100km arası
Uzun yol 2-3 saat 200 - 220 gidince 13.5/100km
- Bize Her Yer TRABZON
ibiza cupra 110 sabit izmir bursa arası 5.9 litre
şehir içi otoban dahil gazlamalı ortalama 9-10 litre arası.
Bu aralar bizim arabanın da bi çıtır fazla yakası var sanırım. Şehiriçi karma tüketim 8.8-9L civarı. 1.5Tsi Octavia
Hız,sonsuz bir tutkudur.
1.2 TSİ Manuel Leon 6.2 şehir içi 5.0 5.5 şehir dışı
/// M POWER 3.20 // VW MK6 TDI //SEAT LEON TFSI
yanlız her ne kadar gelişti gibi görsekte otomotivin ne kadar yavaş geliştiğinin bir göstergesi bence bu konu.
1320kg gayetde büyük bir sedan olan B5 Passat 1800cc Turbo 150hp motorla diriyken şehiriçi 9.8lt, şehirler arası 6lt yakardı oda bu zamanki şanzımanlara göre çok daha kısa son vitese rağmen, eminim bugün bizlerin sürdüğü kadar dikkatli sürülse bahsi geçen araç karmada 8-9lt ya yakar ya yakmaz (diri,sağlıklı)
nerdeyse 30 yıl (26) öncesi be beyler bu...
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)