İlk açıldığı zaman dağ dibi yolunda hız cezası sanki hgs ödemesi gibi bişeydi ya.
Printable View
O zaman Ferrari ve Lamboları da bağlasınlar :D
O zaman zeki mürende bizi görür mü @Arenimo :hehe:
Polislerdeki ''ben yazarım (bağlarım) , haklıysan itiraz et iptal olur ceza '' mantığı da ifrit ediyor beni. Şikayet ettiğinde o polisin başı şahsen ağrıyacak ki bu kadar rahat konuşamasın, rahat edemesin. Bazılarımızın en önemli olan şeyi olan zamanı, şöyle ekonomik sıkıntılar yaşandığı bir dönemde kimimizin de sahip olduğu sınırlı parasını böyle rahatça harcamak işte bu kadar kolay.
bu gibi olaylarin da malpraktis olduguna dair emsal karar cikartabilen bir avukat olsa, boyle bir dava acilsa ve kazanilsa ne rahat ederiz.
Sizin meslege, yani doktorluga inanilmaz saygim var, ve size yapilmis belki de en guzel tanim "Tanri'nin yeryuzundeki eli". Nasil ki sizde malpraktis davalari varsa, toplum asayisinden sorumlu poliste de olmali. Ben insaat muhendisiyim, bizde de olmali mesela, ve muteahhitlerde.
Maserati Granturismo 4.2 aracımla ehliyetimi kaptıracaktım egzoz yüzünden devamı daha üzücü ehliyetim ben de kaldı fakat stok egzoz yüzünden 2.000 küsür TL totalde ceza ödedim.
Maalesef polislerimiz için araç fark etmiyor aracın sesi eğer standart kullanım araçlardan yüksek ise direkt ceza işlemine geçiş yapıyorlar.
Polisten şikayetçi olamazsınız bu arada belli prosedürleri var olsanız bile hiçbir işe yaramaz. Boş yere daha çok ceza yersiniz hele küçük bir şehirde yaşıyorsanız hiç uğraşmayın. :)
ne yazıkki polislerin bir çoğunun bilgisi çok zayıf, araçların tekniği hakkında zayıflığınıda demiyorum. Kendi uygulamaları gereken kurallarıda bilmiyorlar.
Ben Amerikan ehliyeti ile araba sürüyorum. Resmi gazeteye göre Türk vatandaşları ehliyetlerini noter onaylı çevirtirse 2 sene kadar sürebiliyor. Bunu bilmedikleri için, bu geçersiz diyip problem çıkarıyorlardı.
Bende en sonunda artık resmi gazeteyi çıktı alıp kullandığım her araca koydum, durduklarında resmi gazeteyi gösteriyordum. Bu seferde zorlarına gidiyordu, yine bir sürü laf :)
Araç neden bağlanıyor şimdi ben onu çözemedim küfür eti diyemi daha öncesinde başka bir olay mı var?
Anladığım, araç sahibi arkadaş kötü bir kelime kullanmış, polis arkadaş da yetkisini! kullanıp aracın orj sistem egz. sahip olmasına rağmen ses yüzünden bağlamış.
Arabanın bir suçu yok, 2 taraf da ufak çaplı haksız gibi. Çekici + otopark + taksi ücreti + bir miktar stres ile çözülür. Nerden baksan tam 3. dünya ülkesinde yaşanan bir durum.
Tamamda araç orjinal fabrika çıkış diye bağırıyor videoda yalan mı söylüyor o zaman.
Aslında ince bir detay var, standart modda bağırmıyor. Track yani pist modunda var o olay, o moddayken bizdeki sınırı bilmiyorum ama California yasalarına göre sınırı geçmiş oluyor, konunun öncesinde yazdım
Egzoz kapalı gezin kardeşim bu araba standart diye çatara patara gezerseniz alırlar yani bu net. Ama kimse yolunda giderken de bunda vanalı egzoz varmış diye bağlamaya kalkmaz
Polom varken varex vardı. Bir çevirmeye denk geldim, araç içi karışık, kumandayı bulamadım o nedenle kapatmamıştım, çevirmeye de öyle girdim ve polis yola atladı. Yanımda kız arkadaşım da vardı. Polisle konuştum, evet egsoz var, kumandanın nerede olduğunu bilmiyorum kapatamadım dedim. O da kapattın işte dedi ve ben orada kapatmadım deyip bastım. Tünel gibi bir yerdi, güzel de ses çıktı. Dedim haklısın, egsoz var, kapatamadım, genelde kapalı geziyorum(ki gerçekten kapalı geziyordum merkezi konumlarda) polis de tamamdır deyip ceza yazmadan göndermişti. Yazabilirdi de haklı olarak. Ben polise ters yapsaydım muhtemelen ceza yazardı. Üslup her kurumda işi çözer.
Böyle bir durumda kaydı başlatıp, yanlış işlem yapıyorsunuz, araç bağlı kaldığı sürece ulaşımımı sağlamak için kullanacağım tüm taksi ücretlerini, araç kiralama bedellerini tarafınızdan tanzim etmek için hukuki yollara başvuracağım gibi bir uyarı yapılsa tebligat yerine geçer mi? Hukukçu arkadaşlar varsa bizi bir aydınlatsın.
Şaşkın S., neyin eziklemesini yaşıyorsun da eksi veriyorsun bi yandan, merak ettim de...
Bilindiği kadarıyla hayır, mahkeme bu adamlar hakkında soruşturma izni falan bile vermiyor ciddi bi durum olmadıkça.
Kaldı ki Gezi olaylarında falan bile izin vermedikleri oldu. Haliyle böyle bi talep sadece havada kalır.
Zaten konuda da yazıldığı gibi, böyle yapanlara, işini bilmeyene, görevini kötüye kullanana adam gibi yaptırım olsa böyle olmaz.
Avukat arkadaşla konuşuyoruz, okuma yazma bilmeyen polis var yav diyor :)
araç 17.15'te muayene girecek.
bakalım orada neler yaşanacak :D
Tr de polis çevirmelerinde yıkama yağlama yapıcaksın senden iyisi yok defalarca test edildi :D Bu işin erkekliği yok egzost açık geziyorsan alttan alcaksın. Forumdan yakın arkadaşlarım da canlı şahittir egzost açık trafik çevirmesine girip selamlaşarak gittiğim çok oldu.
Bazen alttan alsan da fayda etmeyen durumlar olabilir. Oradaki memurun, onun üstünün olup olmaması bin türlü parametre var.
İnsiyatif tamamen memurda, aracını da bağlayabilir, sadece ceza da yazabilir ya da selamlayarak gönderebilir :)
Atar yaparsan direk genç arkadaşımızın başına gelenler gelir ama o kesin :)
arkadaş gereksiz yükselerek haklıyken haksız duruma düşmüş bence. biraz alttan alınarak durum çözülebilir yada çok büyümeden uzlaşılabilirdi herhalde.
konuyla çok alakası yok ancak sabah başıma geldi biri orta şeritte sakin sakin giden bir c3 ün önüne sinyal vs vermeden girdi frene bastı yavaşladı o arada sinirlendi sola benim önüme atladı başladı onunla tartışmaya arkadaş aynısını sen de yaptın bu ne perhiz. bana yaptılar diyerek sende yapmamalısın.
Benzer bir olay Ordu'da başıma geldi. Baş kısmı da var da uzun uzadıya yazmayayım, F7R ile çevirdi beni. Tamamen orjinal olan egzoz için gaza bas dedi. Eğildi arkadan dinledi. Sonra jantın arasından ışık tutup baktı, bu araçta egzoz var diyip ceza yazılsın dedi. Egzoz yok, egzoz kumandası değil herhangi bir kumanda bulursan aracı üzerine yapacağım, araç 2.0 motor ondan böyle vs. gibi söylemlerimle ikna edemedikten sonra komiser olduğunu düşündüğüm memurun yanına gittim. Durumu anlattım. Bu araca egzozdan ceza yazılırsa noter çağırıyorum, desibelmetreyle ölçüm aldıracağım ve sizinle uğraşacağım vs. gibi söylemlerimden sonra emniyet kemerinden kesilen cezayla geçiştirmiştik konuyu.
Kaldı ki ben her zaman görevini yapan memurlara( dedem de başkomser emeklisiydi biraz da ondan dolayı sempatim var) kibar konuşan, zorluk çıkarmayan biriyim. Yani üslup vs. bazı polisler için malesef önemli olmuyor.
Sonrasında emniyet kemeri cezası da komikmiş, kemer var mıydı bari :) Onu da sonradan kemer takıyorum deyip iptal ettirmek olabiliyor mu acaba :)
Tabi kafaya koydularsa kesiyorlar.
Geçende de keyfi bi uygulama vardı. Adam bir şey bulamıyor, kaputu açtırıyor, "bunda beyin var" diyor. Egzoz beyni var diyor.
Lan beyin ne? oldum :) Çocuk da abi varmış ben bilmiyorum arabayı yeni aldım falan filan, bas cezayı diyor polis.
Arkadaş, sen ses varsa, gürültü varsa, tespitini yapar cezasını kesersin. Kaldı ki desibelmetre vesaire lazım adam gibi tespit etmesi lazım. Egzoz beyni ne ya? :)
Hoş, adamlar egzoz ucu görse bağlayacağım diye geliyor. Buna nasıl tatlı dil yapacaksın, nasıl ikna edeceksin ki? Hikaye..
Geçende de yine haberlerde var, elemanlar geride sürücü değiştirmiş. Başka bi polis de haber veriyor, sürücü değiştiler diye. Alkol kontrolü falan yapıyorlar, ikisi de alkolsüz :D Polis hala diyor ki niye değiştiniz. Lan sanane, belki adam yoruldu değiştirdi. Hoş, böyle bi durumda polis yolcuya da işlem yapabiliyor mu ki? Sürücü neyse o kardeşim, sen 2sn önce kullanıyordun diye bir şey var mı? Onu tam bilmiyorum yani bilen varsa aydınlatırsanız güzel olabilir. Sonuçta yolcuya da alkol kontrolü yapıyor adamlar.
Alkol çıkmayınca polisler de iyice uyuz olup başka bir şeyden ceza kesiyorlardı, ha neydi, plakası yok diye bağlayacağız mı ne diyor. Çocuk çıkarıyor plakayı abi kaza yaptım tampon boyandı, plaka değişecek onu bekliyorum diyor, eski plakayı çıkarıyor, yamuk yumuk plaka, bununla mı gezeyim falan diyor :)
Uğraşmak istedikten sonra uğraşıyorlar işte. Yoksa ben de durduk yere hepsine carlayalım modunda değilim :)
Bir arkadaş da böyle bi apaçi grubunun içinde çevrilmiş 328'i sesli diye. Polis yanına gelmiş "sen ne arıyosun burada demiş", yaşlı başlı adamı görünce.. Abi demiş beni bu it sürüsü ile bir tutma, çoluk çocuk var bilmemne söktürecem böyle aldık kaldı iş güç gidemedik falan.. Polis şöyle bi etrafa bakmış "şimdi demiş gazlamadan usul usul şuradan çıkıyorsun, devam ediyorsun" demiş, arkadaş da eyvallah abi deyip devam :) Böyle örneklerimiz de bol tabi.
Bir standart olmadığı sürece kimse kimsenin şahsi keyfine göre strese girmek zorunda değil. O genelgeler neden çıkıyor, birileri ya birilerine takıyor ya da ceza keseceksiniz bütçe vs vs..
Çıkart bakalım genelege çevirme yapacak bütün polisler şu şu eğitimden geçecek bilgilendirilecek, ellerine desibel ölçer verilecek, cam filmi için de ölçme aygıtı verilecek diye kimse sesini çıkartıyor mu...
Yok, öncesinde yine megane 1 coupe fakat 1.6 8v olan araçla birlikte biraz hızlı kullanıyorduk. Trafik yavaşladığı yerde ben de duruldum fakat az ileride 3 şeritten 2 şeride düşen yolda ben en sağ şeritteydim bulunduğum şerit ortaya bağlanıyor. Şeride geçecektim aynadan baktım berlingo var geliyor yol verdim. Az ileride çevirme varmış, yarış yapıyorlar diye şikayet etmişti. Aracın başına geldiklerinde mobese var yarış yapıyorsunuz diye girdi memur. Araçların çok farklı kulvarlarda olduğunu bu araçla yarışmamın mantıksız olduğunu vs açıkladıktan sonra yukarıda yazdığım olaylar gerçekleşince emniyet kemerine razı geldim. :D
cam filmi ve egzoz sesi
var mı başka bi bağlama bahane maddesi? (suçları kanun dışı hareketleri saymıyorum tabii , arabaın üzerindeki aksesuar olarak dedim)
ha bi de takarlarsa spoiler'e de takarlar , onun da kolayı var , tehlike yaratıyorsa bağlarsın
mesela yıllar önce şu galvaniz mi metal mi ne yanları böyle kılıç gibi ok gibi tasarımlı büyük büyük spoiler'ların moda olduğu dönemi hatırlayın
bi arabaya takmışlar , yanlarda fazlalıklar var , o fazlalıklar da bir yayayı mı yaralıyor (öldürüyor da olabilir hatırlamıyorum) o sebeple o dönem tüm spoiler olan arabaları almışlardı
cam filmi için ışık geçirgenliği testi çok basit , verirsin hepsine olması gereken koyulukta yarı şeffaf bir aparat , tutar camın arkasına , görünüyorsa geçer görünmüyorsa kalır falan , basit düşünmek lazım (mantığı ters de kurmuş olabilirim anlayın işte :D)
egzoz için de cep telefonlarında bile var uygulama , db ölçer
yok mu kardeşim? var
e kullansınlar bunu olsun bitsin bundan daha kolayı var mı allah aşkına
db ölçer / db metre , tonla cep telefonu ugulaması var
egzoz işin en kolayı
araç muayeneden sorunsuz geçti :hihih:
egzozundan şikayet yoksa sal gitsin, spor arabalara özgürlük, ben de zamanında subaruda imprezada kanat var diye papaz olmuştum sonra gittim aracın teknik çizim resimlerini yetkili servisten bulup onaylatıp yanımda taşımaya başlamıştım.
Bu olaydan bagimsiz olarak, fabrika boyle urettiyse polislerin yapabilecegi bir sey yok mantigina karsiyim. Fabrika piste girersen bu modu ac diye koymus o ozelligi. Sehir merkezinde milleti rahatsiz edecek sekilde kullaniyorsan, memura eyvallah cekip cezaya razi olmaktan baska yapacak bir seyin yok bence. Bu tarz olaylarin net cozumu ekiplere verirsin desibel olcum cihazini, kokten cozersin egzoz isini. Tatli dilin varsa cihazla islem yapmaz yada uzaktan tutar falan, alkolmetre gibi ufler gibi yap gec derler. Her turlu benim memurum bilir isini..
Kadıköy de fark etmeden (gerçekten tabela a4 kadar dı) minibüs yoluna girmişim boğaya doğru çıkarken, durdurdular. Nasıl atarlı bir polis, dedim kusura bakma fark etmedim, iş için gelmiştim dedim o cezayı yazmasan olmaz mı, bir de yakın takip var ondan yazacağım dedi (araç şirket fiorinosu) peki dedim o saatten sonra ne desek olmayacak.
Diğer arkadaşı gel dedi ben sana kemer den yazayım devam et. Dedim çok sağolasın. İlk memur yazıyor olsa güzel kitlemişti, diğeri halden anlayan bir adamdı.
Tamamen şans bu..
Aracta pist modu yok. Spor mod olarak N modu bulunmakta. Ayrica trafige cikis uygunluk belgesinde yazdigini gore N modunda(egzoz valfi acildiginda) bosta 3750 rpm'de max 94 desibel ses seviye bulunmakta ve bu haliyle trafige cikisi uygundur. Zaten polisler desibel olcum cihaziyla olcum yapsa stock arac 94 desibeli gecmeyeceginden dolayi cezada yazilamaz.
Bu olaydan bağımsız olarak yazdım ben. Genel itibariyle böyle bir kanı var toplumda. Ayrıca ben biraz araştırma yaptım eski tarihli olsada böyle bir mevzuat bulabildim. https://www.mevzuat.gov.tr/File/Gene...evzuatTertip=5
Siz 94 desibelin mevzuata uygun olduğunu ve polislerin ceza yazamayacağını hangi yönetmelikten okudunuz paylaşırsanız biz de bilgilenebiliriz.