User Tag List

Sayfa 1/2 12 SonSon
22 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Motosiklet kullanıcılarının dikkatine.

onurdemir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Motosiklet kullanıcılarının dikkatine.

Son zamanlarda çok saçma biçimde çevremdeki motosiklet kullanıcılarına ceza kesiliyor. Nedenini söylediğimde eminim güleceksiniz. Motorlu taşıtların trafik tescil belgeleri, AB uyum çalışmaları kapsamında bu sene yenilendi. Eski tescil belgelerinde sürücü hariç taşınacak yolcu kapasitesinin yazıldığı “İstihap Haddi” bölümü, yeni belgelerde sürücü dahil “Koltuk Sayısı” olarak yer alıyor. Yeni belgeler hazırlanırken, eski belgelerdeki bilgiler aynen yazılınca motosikletler tek kişilik oludu. Yanlışlık düzeltilmeyince motosikletinde artçı taşıyanlara peş peşe cezalar gelmeye başladı. Ocak ayından itibaren de bir çok arkadaşım eşleriyle birlikte güzel havalarda gezintiye çıkınca polislerin ceza yazmalarıyla neye uğradıklarına şaşırdılar.

Hürriyet'in haberi:

"İçişleri Bakanlığı, standart getirmek ve AB’ye uyum sağlamak için trafik tescil belgelerinin yenilenmesine karar verdi. Yeni trafik tescil belgelerine araç tip ve onay numarası ile vergi numarası bölümleri konuldu. Muayene alanı da 3’ten 6’ya çıkartıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen eğitimlere rağmen bir çok trafik tescil bürosu, eski tescil belgelerindeki bilgileri aynen yeni belgelere geçirdi. Motosikletlerde, sürücü hariç taşınabilecek yolcu kapasitesinin yazıldığı “İstihap Haddi” bölümündeki 1 rakamı, yeni belgelerde sürücü dahil “Koltuk Sayısı” olarak yazıldı. Böylece motosikletler, ruhsat bilgilerine göre tek kişilik olmuş oldu. Motosikletlerin iki kişiyi taşıyabileceğine açıklık getiren Trafik Kanunu’nun 66’ncı Maddesi’ne rağmen, trafik kontrollerinde, ruhsatında sürücü dahil 1 kişi yazan motosiklet sahiplerine artçı taşıdıkları için ceza kesildi. Ruhsatlarında 1 kişi yazan motosikletler, TÜV Türk’ün yaptığı muayenede de koltuk sayısı 1 olmasına rağmen 2 kişi bindiği gerekçesiyle ağır kusurlu bulundu."

Sahibi olduğu iki motosikletten birinin 1, birinin 2 kişi taşıma kapasiteli tescil edildiğini anlatan Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Koordinatörü Berna Canyoran, “Araçların tescil işlemlerinde dikkate alınan uygunluk belgelerinde koltuk sayısı ile ilgili bir bilgi bulunmuyor. Bu bilgiler polisler tarafından dolduruluyor. Dolayısıyla bu bölümdeki farklı sayılar memurların tamamen kendi yorumları ile yazılmış durumda. Yanlışlığın düzeltilebilmesi için Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvuracağız” dedi.

TEKNİK MUAYENEDEN GEÇEMEDİ

İkiteker.org sitesi üyelerinden Hakan İlhan da, motosikletini muayene için TÜV Türk’e götürdüğünde yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Muayeneyi yapan görevli ‘Bu motosiklet kaç kişilik’ deyince, ‘2 kişilik’ dedim. Görevli ağır kusurlu olarak muayene işlemini sonlandırdı ve onay vermedi. Ruhsatta yazan yolcu sayısının AB standarlarına göre yeniden düzenlendiğini, artık sürücü dahil taşıma kapasitesinin yazılması gerektiğini, bunun da trafik şubedekilerin hatası olduğunu söyledi. Trafik tescil bürosunda yanlışlığın düzeltilmesi için teknik şartnamesini istediler. Yanlışlığı, motosikletimin tescil bürosundaki dosyasından çıkan bir belgeyle çözdüm.”

Artçım var diye ceza yedim

Bursalı motosiklet tutkunu Şenol Sel de ruhsattaki koltuk sayısı nedeniyle ceza yiyenlerden. Yeğeniyle birlikte Mudanya’dan Bursa’ya giderken trafik polisleri tarafından durdurulduğunu anlatan Şenol Sel, “Polisler ruhsatta 1 kişi yazıyor, sen iki kişi biniyorsun’ diye ceza kestiler. Makbuza ceza maddesi olarak 47/1c yazdılar. Araştırdığımda bu ceza maddesinin trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara uymamak suçunu düzenlediğini gördüm. Polisler koltuk nedeniyle hangi maddeden ceza keseceklerini de bilmiyorlardı.

Kanuna göre yolcu taşınabilir

Motosikletlerin yolcu taşımaları konusunu Trafik Kanunu’nun 66’ncı maddesinin c bendi düzenliyor. Ceza maddesi şu şekilde: “Bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosiklet sürücülerinin, sürücü arkasında yeterli bir oturma yeri olmadıkça başka kişileri bindirmeleri ve yönetmelikte belirtilen sınırdan fazla yük taşımaları yasaktır. Sürücü arkasında ayrı oturma yeri olan bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosikletlerle bir kişiden fazlası taşınamaz.”

Tam açılımı da şöyle;

Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücüleri ile ilgili kurallar
    MADDE 66- Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerine aşağıdaki kurallar uygulanır.
    a) Ayrı bisiklet yolu varsa , bisiklet ve motorlu bisikletlerin taşıt yolunda,
    Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerin yayaların kullanmasına ayrılmış yerlerde,
    Bunlardan ikiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yanyana, Sürülmesi yasaktır.
    b) Bisiklet sürenlerin en az bir elleri, motorlu bisiklet sürenlerin manevra için işaret verme hali dışında iki elleri ve motosiklet sürenlerin devamlı iki elleri ile taşıtlarını sürmeleri ve yönetmelikte belirtilen güvenlik şartlarına uymaları zorunludur.
    c) Bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosiklet sürücülerinin, sürücü arkasında yeterli bir oturma yeri olmadıkça başka kişileri bindirmeleri ve yönetmelikte belirtilen sınırdan fazla yük taşımaları yasaktır.
    Sürücü arkasında ayrı oturma yeri olan bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosikletlerle bir kişiden fazlası taşınamaz.

Eski Ruhsat:

Yeni Ruhsat:
    Loading World's Best Magazine...

TechTurkey Maxi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bir tür şakamı bu ? yoksa ciddi habermi ?

S.Özeren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tescilden yine soktu devlet geçmiş olsun
    Livestrong

MR.TurboALİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tam bir saçmalık tek kişi iki kişi umrumda değil plaka takmıyorum zaten.

01ASU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    yarış motorum var plaka felan takmıyorum zaten polis dur desede sallamıyorum çok zaten isteseler bile yakalayamıyorlar
    Alıntı ASU Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Çok çok iyi maşallah asulara...Adana'da bu ASU plakaların serisi sizde herhalde değil mi ?
    ASU SERİES UMUT ZİYAN

Buğra A. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bir yaşıma daha girdim.

CLIORS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ilginc durum, izmir sahil yolundaki cevirmelerde ozellikle yaris motorlarinin tam gaz gectiklerini goruyorum.

bodoff - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı su_vtı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    yarış motorum var plaka felan takmıyorum zaten polis dur desede sallamıyorum çok zaten isteseler bile yakalayamıyorlar
    hurraaaaaaaa

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    benimde ruhsatta oyle yazıyor ama ben cok takmıyorum mecburen kardesim olur arkadasım olur arkama bindiriyorum cevirmedende gectim bi cok kez hiç bisey demediler dikkat etmek lazım.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı turboALİ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    tam bir saçmalık tek kişi iki kişi umrumda değil plaka takmıyorum zaten.
    en temizini yapıosun gerci bende bi aralar tamıyordum sıkıntıda yoktu ama bi yere park ettiğim sırada yanıma gelip plakayı sordular az daha bağlatıyordum onada dikkat etmek lazım.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ahmet3425 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    en temizini yapıosun gerci bende bi aralar tamıyordum sıkıntıda yoktu ama bi yere park ettiğim sırada yanıma gelip plakayı sordular az daha bağlatıyordum onada dikkat etmek lazım.
    plakayı koltuğun altına sığıcak şeklde kestim arkasına cift taraflı bant yapıştırıp toza kire sürdüm. soran olunca cıkarıp göteriyorum daha yeni düştü yapıştırıcam diyorum

emre yeşil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    14 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı su_vtı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    aynennnnnn

onursumer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    65 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    şaka gibi gerçekten ...

psn&Live id: onursumer
    135
    ├┼┼╕
    246R

miniks - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I love Mono kapak ozaman
    Call for prayer
    http://m.youtube.com/watch?v=7na5Zm0vwtI
    insanlar en akıllı varlıklardır, hüküm edemedikleri yaradılış ve ölümdür
    Instagram hesabımız
    miniksracing - humidorturkiye

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı miniks Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    I love Mono kapak ozaman
    satışlar tavan yapmasın gel abi gel mono kapak var

Eray Yümsel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bana arkadaşım söyledi ceza yedim 2 kişi bindik diye ben şaka yapıyo sandım ya yuh
    Viraja Gİrdiğinde Korkmuyorsan, Yavaşsın Demektir. ///M
    Dr. Ecu

miniks - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı turboALİ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    satışlar tavan yapmasın gel abi gel mono kapak var
    ya abi motorcu adamın arkasında eşinin ne işi var
    Call for prayer
    http://m.youtube.com/watch?v=7na5Zm0vwtI
    insanlar en akıllı varlıklardır, hüküm edemedikleri yaradılış ve ölümdür
    Instagram hesabımız
    miniksracing - humidorturkiye

01ASU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı emre yeşil Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    aynennnnnn
    öyle ama inanki abi ne durucaksın ya o arabasına veya motoruna binip çalıştırana kdr ben eve gitmiş olurum ehuehue
    Alıntı ASU Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Çok çok iyi maşallah asulara...Adana'da bu ASU plakaların serisi sizde herhalde değil mi ?
    ASU SERİES UMUT ZİYAN

Eray Yümsel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı miniks Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ya abi motorcu adamın arkasında eşinin ne işi var
    bir kere bindirdim ben viraja girmek için sağa yattım o da düşmeyelm diye sola yattı ogün bugündür bindirmiyorum
    Viraja Gİrdiğinde Korkmuyorsan, Yavaşsın Demektir. ///M
    Dr. Ecu

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)