Öle bir söylenti var ama ben görmedim resimleri falan cevirme işlemi ama depo kapağı ve deponun yeri duruşu falan kartal'a benziyor cevirme falan deniyor ama ben görmedim.
Printable View
onlar fabrikasyon lpg li olduğu için depo girişleri solda diye biliyorum bende
fabrikasyon lpg li olarakda üretilen var lpg olmadan da üretilen var.ama yine depo kapağı sol çamurluğun üstünde.
BAŞKA FORUMDAN ALINTIDIR...
sorularımın cevabını buldum paylaşayım...
Evet arkadaşlar, şimdiye kadar çok şahin doğan sahibi oldum. Söylemek istediğim bir kaç şey var.
Bazı şahin ve doğan 1.6 ie lerde motor gücü ruhsatta 96 hp yazar ..
96 hp olsaydı bu arabayı tutamazsınız. O zaman 100 hp lik ve yaklaşık 1200 kg lik 1,6 Astralara toz yuttururdunuz.
96 hp SAE normuna göre verilmiştir. Bu Tofaşın yaptığı ufak bir aldatmacadır.Gerçek değeri veren ölçü birimi DIN'dir. DIN e göre tempra motorlu (karbüratörlü ve enjektörlü farketmez) hepsi 86 hp.dir. Aradaki beygir farkını küçümsemeyin, millet 8-10 beygir için binlerce ytl harcıyor..Bu arada eski 1,6 motorları da 79 veya 81 hp. diye duymuştum, ondan pek emin değilim işte.
Şahin ve doğanların yürür aksamı aynıdır. Her ne kadar millet bir farkı yok desede şanzıman dişli oranlarında çok küçük bir farktan dolayı doğan ve kartal slx/ie ler şahinlere göre 5-10 km daha süratli giderler.
En kaliteli işçilikli doğanlar 1995 yılında çıkmıştır. Düşük model doğan alacaklar bu modelin temizlerine baksınlar.
1997 den itabaren bütün şahin ve doğanların kapı içlerinde koruma barları vardır.
1,4 motorlu şahinler, 1,6 motorlu abisine göre daha tutumlu değildir. Tesler sonucunda her iki motorun neredeyse aynı yakıtı yaktığı görülmüştür. Bu yüzden 1,4 motorlu olan Şahinler tutulmaz.
2001 ve 2002 de çıkan kuşların tamamının altı kaplamalıdır ve arabanın altının çürüklere karşı korunması amaçlanmıştır. Bu modellerdeki kuş serileri yaş itibariyle daha eskimediği için işe yarayıp yaramadığını sonraki yıllarda göreceğiz.
En kısa üretilen kuş modeli ise Kartal kargodur. Piyasada neredeyse hiç yok.
En süratli olan doğanlar Doğan SL dir. Halbuki onda da tempra motoru vardır, farkı yok ama neden daha hızlı gittiğini hiç çözemedim. Sanayideki tofaş ustalarının da çoğu bunu söylerler ve nedenini açıklayamazlar.
Enjektörlü tofaşlar karbüratörlü olanlarından daha üstün değil. Karbüratörlüler bence daha iyi. Bakımı daha kolay. Kaputun altı daha az kalabalık. Enjektörün tek farkı 100 km.de 1 litre daha az yakması. Karbüratörlü tofaşlar modifiyeye daha uygundur.
Katalizör iptalinin motora nefes aldırdığı doğrudur. Ama enjektörlü Şahin ve Doğanlarda bu geçerli değildir. Motorum rahatlasın diye sadece katalizörü iptal ederseniz geleceğini sandığınız beygirler gider. İlla eksoz yaptırmak istiyorsanız headers ve ona göre de komple tesisat döşeyin.
Bu araçların en zayıf yerleri arka akis kolları ve bilyalarıdır. Sadece bilyanın dağılması yüksek risk vermez ama aşınıp sıkılığını kaybetmiş bir akis kolu gevşeyip yerinden çıkar. Tekerlek te akis koluyla beraber yerinden çıkar ve araba yürümez. Yüksek hızdayken bu olursa çok tehlikelidir.Kontrol ettirmekle de bişey anlaşılmaz. Bu araçlara uzun yıllar binecekler, akis kollarını-bilyalarını periyodik olarak değiştirsinler. Sanayide size 'abi kolu değiştirmeye gerek yok, sen yeni bilya yüzük al,kaynak yapalım' derse ağzını burnunu dağıtın. Kaynağın ne zaman kopacağı belli olmaz, bu resmen ölüme davetiyedir. Bu konuda masraftan kaçmayın.
Şimdi de tofaş hakkındaki bir efsaneye gelelim:
DEPO KAPAĞI SOL ARKA ÇAMURLUKTA OLAN Şahin Doğanlar kartaldan bozma diye adlandırılır. Ayrıca piyasada tutulmadıkları gibi cahilce bir inanış ta vardır.
Sorduğunuzda size Tofaşın ellerinde kalan Kartalları değişikliğe uğratarak Şahin Doğana çevirdiğini anlatırlar. İşte Kartalların arka kısmını ve tavanını kesmişlermiş te, binek tipine çevirmişlermişmiş te.. Bişey biliyormuş gibi atıp tutmayın be kardeşim.. Bunu söylerken tükettiğiniz oksijene, ağzınıza kaçan sineklere yazık..
Böyle bir uygulama, işçilik olarak arabanın maliyetini geçeceği gibi, bir araç üreticisi için olması mümkün olmayacak bir uygulamadır. Halbuki Tofaş, talep azlığı olduğu için kuş serileri içinde Kartalı daima az sayıda üretmiştir. Tofaş salak mı ki bile bile Kartalı kıyamet kadar üretsin? Tofaş gibi malzemeden çalan bir firmanın aynı arabayı ikinci kez rektefe edeceğini zaten düşünemeyiz.
Depo kapağının sol arka çamurluğa alınmasıyla benzin deposunun bagajın altına monte edilmesi sağlanarak, bagajın genişlemesi, gerektiğinde arka koltuğun yatırılarak bagajın maksimum kapasitede kullanılması hedeflenmiştir. Ayrıca arka koltuktaki diz mesafesi de arttığından geniş geniş oturma imkanı sağlanmıştır.
Kartaldan bozma-kesme-kanırtma-törpüleme-iteleme-tepeleme diye bişey yok kardeşim..(nokta)
Dikkatinizi çektiyse, bütün arabaların depo kapakları arka çamurluk üzerinde. O zaman piyasada Kartaldan bozma BMW, Mercedes, Honda dolaşıyor diyelim.
Son olarak ta;
Orjinalinde alüminyüm alaşımlı jant bulunan Doğan serisini, son yıllarda Şahinler gibi plastik kapaklı standart jantlarla çıkaran Tofaş, 'aynı modeli geriye götüren' araç üreticisi olarak güneş sisteminde 'tektir'..
BAŞKA FORUMDAN ALINTIDIR....
taşekkürler konuya açıklık getirmiş oldu ki doğruluk ihtimali bence oldukça yüksek
bidaha bu konuya engin bilgilerimi yazmıcam biz yazdık 2 satır araştırıp 5 sayfa yazı bulup koydunuz ayp ama :D :D
işte geldim burdayım :D
Kule gergisi fiyatları aşşaği yukarı oyle işçilik malzeme önemli fiyatını belirlerken yanlız slx motorlarda kule gergisi hava filtre kazanına denk gelir ona dikkat etmek gerekir
Ayrıca kartal kesme olayıda şehir efsanesi diğer siteden alıntı yazıda gayet guzel anlatılmış
1.8 evo7 turbolu,passat motorlu,bmw e36 şanzuman,as950 intercover,audi yağ başınç,Subaru impreza spooyler,
Ahahahha feci sesli güldüm :D :D :D kaç araba parçası var :D
kartaldan bozma işi tırt :D zaten gerekli acıklama yapılmış.
ilan bence de fake. kurdugu cümlelerden ve kullandıgı kelımelerden belli.. :D
buda benim aracım.2000 model sağdan depolu ve orjinal lpgli versiyonlardan :) (telefonla çekmiştim kusura bakmayın)
http://i1105.hizliresim.com/2011/5/10/11835.jpg
http://i1105.hizliresim.com/2011/5/10/11867.jpg
http://i1105.hizliresim.com/2011/5/10/11966.jpg