volvo s80 t6 mız varken lpg taktırmıştık zavolli. Hiç bir sorun yaşamamıştık araç çift turboluydu. 80 lt benzin ile 540 km gidiyordu :) 3 -4 sene önce 2000 lira civarı bir para vermiştik.
Printable View
volvo s80 t6 mız varken lpg taktırmıştık zavolli. Hiç bir sorun yaşamamıştık araç çift turboluydu. 80 lt benzin ile 540 km gidiyordu :) 3 -4 sene önce 2000 lira civarı bir para vermiştik.
O.B.K + rep
süper bir konu olmuş. bu devirde benzinde binmek hayal gibi oluyor
bu nasıl bır karalamak abı:Delıne koluna agzına saglık:D valla soylenecek bırsey kalmamıs herseyı yazmıssın.bugun bı kac yerle gorusecem ama senın de bıldıgın pro yapacak bu ısı onerecegın yer varsa cok sevınırım.cepten gorusursek daha da ıyı olur 505 616 16 16 koray.buraya yazdıgınızı goremem hazır dısardayken dedıgınız yer olursa orayla da gorusurum cepten ulasırsanız.hersey ıcın tesekkur ederım.
süper bilgiler ellerine sağlık....integranın ayarlarıyla uğraştığım bu sıralarda çok iyi geldi bu destek... henüz turbo yok....bu da ayarda işimi kolaylaştırıyor baya....avansı tüm devir bantlarında komple açmıştım...knock oluşmuyor tertemiz....alt ve orta devirler müthiş canlandı çok şaşırdım .......ama söylediğiniz gibi üstlerde aynı agresiflik yok malesef .... üst devirleri biraz kısalım bakalım üstleri toparlıycakmı.....
asıl merak ettiğim EGT ... atmosferik bir makinada yüksek devirlerde lpg de uzun kalmak egt yi nasıl etkiler.... avans ve afr değerleri olması gerektiği gibiyse ; uzun süre yüksek devirde kalmak benzindeki gibi sıkıntısızmıdır...yada egt yükselme eğilimindemi olacaktır .... bu konudada bilgi verirseniz çok sevinirim....
o.b.k ellerin dert görmesin gerçektende harika bir yazı olmuş. Konuyu merakla takipdeyim...
Benim gibi yine bir integra sahibinden bunları duymak çok güzel.
Avans ile EGT birbirinden çok da bağımsız değil. Bu yüzden önce avansa değinelim;
LPG'de avans ihtiyacı devire göre farklıdır. Düşük devirlerde LPG avansı severken, yüksek devirlerde yüksek avans pek de iyi sonuç vermez. Aslında bunu bir grafik üstünde gösterebiliriz;
http://i51.tinypic.com/2ef1f2p.gif
Tablodaki yeşil eğri LPG için öngörülen ideal avans eğrisi.
Tabloda da görüldüğü gibi benzin ateşleme haritasına komple artı avans verirsek, ki bu durumu mavi eğri ile görüyoruz, alt devirlerde eğriyi tuttururken üst devirlerde bu avans fazlası yanma verimini düşürüyor.
Yine tabloda görüldüğü gibi benzin ateşleme haritasına komple eksi verirsek, yani avansı kısarsak (veya benzin ateşleme haritasında kalırsak), ki bunu kırmızı eğri ile görüyoruz, orta devirlerde LPG eğrisini tuttururken, alt ve üst devirlerde eğriyi ıskalıyoruz.
Peki bunların EGT ile ne alakası var?;
LPG'nin yanma süresi benzinden uzundur. Eğer avans LPG'ye göre düzenlenmemişse egsoz subabı açıkken dahi yanma sürebilir ki bu EGT'yi müthiş derecede arttırır.
LPG'li araçlarda ateşleme düzenlenmemişse çok uzun süre LPG'de üst devirlerde ilerlenince tabloda kırmızı eğride görüldüğü gibi avans LPG avansından ayrılır, ateşleme gecikir ve EGT yükselir.
Eğer avans haritası LPG'ye göre düzenlenirse, gereken yerlerde gerektiği kadar avans verilirse, tablodaki yeşil eğri yakalanırsa EGT artmaz, hatta bazı durumlarda azalır bile.
Bu durumda yapılması gereken aracın ateşlemesinin her devir ve yük için ayrı ayrı düzenlenmesidir. Alt devirlerde artı avans idealken, bu artı avans miktarı orta devirlere doğru azalır ve üst devirlerde eksi avans, avansı düşürmek bile gerekir.
Benim kullandığım LPG ECU'sunda bu mümkün;
http://i52.tinypic.com/2053505.jpg
Yukarıdaki tablodaki mavi eğri gibi eğriyi komple yukarı veya aşağı kaydırmak sakala veya bıyığa dokunur. Marifet, sakala da, bıyığa da tükürmeden işi halletmektir.
bugun 2 ayrı yere gıttım.mesut abıyı gorunce zaten tanıdım cıvıcı kendısıne gosterıyordum.2 yer de aynı seyı soyledı.hava akısımetresınden dolayı sıkıntı olacagını aracın sureklı fakıre dusecegını soyledı.mesut abı standalone onerdı fakat halı hazırda zaten aynı aractan var ve o zaten standalone vs hersey oldugu ıcın bununla oynamak ıstemıyorum.aslında standalone sayesınde avansı,ateslemeyı vs daha pro kontrol edıp herseyı daha ıyı yazmak mumkun tabıkı.hem dıst ıptalı hemde akısımetreden kurtuluorum ama bu aracta orjınal beyın vs degıstırmek ıstemıyorum.hem maddı acıdan da rakam hıc de kucuk gelmıo.doları da dusununce bu ıs bana 3bınden asagıya cıkmayacak.aynı zamanda soylenılen hangı lpg markasını takarsam takayım aracın dsuk basınclarda gayet ıyı yuruyebılecegını fakat yuksek oldugu zaman lpgyı unut dendı.aracın orjınal basıncı zaten 0.7 bar.max 1bar basmayı dusunuordum aracıma ama lpg ıle bunun mumkun olmadıgını belırttıler.aslında gazladıgımızda benzınde gundelık de kullanırken lpg de kullanmak mantıklı ama malesef akısımetre herseyı bozuo.sırf onun ıptalı standalone ısı bana 1500e patlayacak.2000 de tup desek rakam ucuo.su an gazlamadan gıdersem ortalama 40krs cıvarı yakıo sanırım.bu tam net olmamakla bırlıkte ıstedıklerıme tam yanıt vermemesı yuzunden lpg sanırım olmayacak.cunku gundelık kullanımda lpg ıle arasında ucurum bır fark yaratmayacak benım ıcın.benım ıstedıgım en azından 1bara kadar lpg ıle yurumektı.bu da olmadıgına gore bu kadar masrafa pek gerek kalmıo gıbı.hayallerım suya dustu desem yerıdır aslında.1 bar cıvarı lpg ıle arabası yuruyen arkadaslar var mı?onların akısımetre vs gıbı durumları varmı?yıgıtın forester mesela nasıl yuruyor merak ettım.sonucta onun aracı da yuksek basınc da ve standalone fln da yok.kafam allak bullak oldu desem yerıdır valla
Konuyu takip ediyorum. 1.4 t-jet puntoma lpg taktırmayı düşünüyorum ? Önerirmisiniz? İstanbulda nerde taktırabilirim güvenilir sağlam ayar yapabilen bi yer var mı ?Hangi marka iyidir?
bu ısımız olmadı madem pekı benzını daha az harcamakla ılgılı neler yapılabılır?bır programda ızlemıstım bı tane 306 gtı a benzın hattına benzın pompasına benzeyen bırsey takmıstı arac sahıbı.250euro ya satın aldım vs demıstı.aracın performansını etkılemeden yakıt tasarrufu saglıyormus vs.ne gıbı seyler yapabılırız bılenler paylasırsa sevınırım
evet konunun devamı TURBO ARAÇTA YAKIT TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI?:D
Sakın fazla gazlama yazmayın:D:D
Hocam, birisi seni bunun olmayacağına inandırmış. Ama yazdıklarından hiçbiri bana makul, mantıklı gerekçeler olarak görünmüyor.
Akışmetre ile LPG'nin alakasını sanırım lambda'dan kurdular. Subaru'cular bunu çok sever zaten.
Arabada akışmetre olması, 1, hatta 1.5 bar basması LPG'de yürümesine engel değil. Ben akışmetre olmayan arabaya akışmetre takıp, akışmetreyi LPG ecusuna bağlayıp da akışmetre ile haritalama yaparak yürüttüm. Bu bir sorun olamaz. Bir arabanın haritası ister MAF, ister MAP üstünden işlesin, bunlar LPG için sorun değil.
Turbo 1.5 bar basıyorsa siz de ona göre regülatör takarsınız. Piyasada öyle regülatörler var ki ben bu regülatörleri fakire düşürecek araba görmedim. Örneğin BRC'nin genius max'ı... Önüne taktığınız enjektörü dahi yüksek basıncından dolayı balon gibi patlatan güçte regülatörler bunlar. Millet gözünün gördüğü 1.6 arabadaki 1200mb'lık regülatörlere göre yorum yapıyor. Örnek verdiğim brc genius max atmosfer basıncı+1.5 bar turbo basıncını çok rahat bir şekilde kaldırır. Başka bir iki markada daha bu kapasitede regülatör olabilir.
Avans için standalone'a gerek yok. Benim aracım standalone değil. Ama ateşleme LPG ECU'suna bağlı. Ve ateşlemeyi istediğim MAP ve devir aralığı için ayrı ayrı değiştirebiliyorum. Eğer ateşlemeyi de kontrol edebilecek bir ECU kullanılırsa standalone'a gerek yok.
Kısaca işi bilen, konusunda uzman insanlar için bunlar sorun değil.
Ben bu işi yapıyor olsam, şu bahsettiğim özelliklerde bir kiti arabana takar, fakire düşür, getir arabanı satın alacağım der gönderirim. Bu mümkün.
Abi her devire göre ayar yapılabilen ecular genelde hangi marka kitlerde mevcut ?
Atiker ? Prins ? Brc ?....
Her devire göre haritalama yapabilen ECU'lar birçok markada var.
Her devire göre TPS düzeltmesi, zenginleştirme yapabilen veya her devire göre ateşleme haritası oluşturabildiğin, ateşlemeye müdahale edebildiğin ECU olarak BRC'nin eski FAST ECU'su ve güncel ve eski 6&8 silindirli araçlar için olan BRC ECU'su(sequent56+sequent plug&drive) destekler. Diğer markalarda görmedim.
Teşekkürederim...
Buna dikkat edip ayar yapabilcek LPG ustası da bir hayli azdır muhtemelen...
vallaha bana soylenenler bunlardı ama sız de cıddı bılgı sahıbı olarak tersını soyluyorsunuz.ben dukkana gırerken 2jz bı alet gıdıodu.mesut abı herseyın en ust sevıyesını kullandık onda ama ıs yuksek basınc da degısıyor dedı.yanlıs anlama osman abı sen fakıre duserse arabanı alırım der gonderırım dıosun bıldıklerıne dayanarak,gıttıgım 2 yer ıse bız de para kazanmak ısterız ama bosyere bırsey yapmayız dıolar.ben cahıl bırı olarak anlam veremıyorum.soyledıklerınız mantıklı fakat ne bılıyım burda sızde gordunuz bır cok kısının onerdıgı ve gercekten baya guclu araclara lpg takmıs,bugun de 2jzlı ornegını de gordum,bu soyledıklerınızı ornegın ateslemeyı kontrol edecek bır ecuyu,brc genıus max ı bılmıyorlarmıdır?ya da aracımda farklı bır durum mu soz konusu da buna degınmedıler
Ateşlemeye müdahale bu işin advanced pro kısmı. Olmadan da birçok araç yürüyor. Örneğin Yiğit hocamın aracı ateşleme müdahalesi olmadan yürüyor. Onda Genius max var.
Genius max'ı bilmiyorlar mı? Hangi firma ile çalışıyorlarsa onun regülatörünü kullanmak isterler ve haklılar da. O markayı tanıyorlar çünkü. Ama piyasada birçok üst düzey malzeme var. Örneğin teleflex'de bu kadar yüksek basıncı destekleyecek bir regülatör yok. Ama BRC'de var. Prins'te var. vs... Ama bu markalarla çalışmıyorsa takmaz bunları. Sonuçta programını da bilmiyor, ayarını da...
Eğer aklında soru işareti varsa bekle. Sıvı püskürtme bir seneye kadar geldiğinde sıvı püskürtme taktırırsın. Onda öyle beslememe, EGT, ateşleme sorunları olmaz. Ve hatta sıvı LPG püskürtme ile benzin performansından en az +%5 artış da elde edersin. Son derece de sağlıklı bir sistemdir. Yurtdışında başladı. Türkiye'de de bir yıla kadar yaygınlaşacaktır. Yalnız fiyatı ilk aşamada biraz tuzlu olur o kadar.
abı soyle dıyım genıus max ı bılmıorlar dıyemem sadece soylemedıler ama soylemeyen yer brc anabayısı:icon_tup: dırek turbo oldugu ıcın olmaz dedı akısmetre dedı.mesut abı ise akısımetre her turlu sıkıntı yaratacagını o olmazsa atıker tak prıns tak ne ıstersen tak yurur dedı.ozellıkle tek bır markayı yapan bırısı degıl mesut abı bıldıgım kadarıyla.yanlıs anlasılacak dıye bırsey soylemeye cekınıyorum.sadece soylenıne soyluyorum akısımetre varken yaparım dıyene ınanma olmaz her turlu sorun olur dendı.ben sadece bana soylenenler bunlar dıorum.o dogru bu yanlıs dıyecek bırı zaten degılım.bılmedıgım ıcın sızın gıbı bılenlerden ogrenmeye dogru kararı vermeye calısıyorum.bulunmaz hınt kuması degıl ama benım ıcın cok degerlı bır arac topu topu 2 adet var o yuzden en dogru olanı yapmaya calısıyorum.dedıgınız sıstem bu tıp seylerle ugrastırmayacaksa 1 yıl uzun bır zaman degıl benım ıcın.sımdı bunu yapıp sonra da ona donmeye calısmaktansa onu beklerım daha ıyı:icon_tup:
Turbo araçların çoğunluğunda MAF vardır. Bugün piyasada en çok LPG dönüşümü yapılan VW grubu 1.8 turbo motorda da MAF vardır. Sana bunu söyleyen bayii acaba hiç mi passat'a, golf'e, a4'e LPG takmamış şaşırdım doğrusu.
Vaktim var diyorsan sıvı püskürtmeyi beklemende fayda var. Böylesi bir araca sıvı püskürtmeyi beklediğine değecektir.
Her halükarda arabana güle güle, kazasız belasız binmeni dilerim.