Bu arada eski aracimda 10 bin km olmamasina ragmen arac 5 ay bekledigi icin geldigimde eski performansi bulamamaistim..
yani uretim tarihi cok onemli sanirim toyoda. bir anda ozelligini kaybediyor, bendekiler sanirim aldigimda 1 yillikti..
Printable View
Bu arada eski aracimda 10 bin km olmamasina ragmen arac 5 ay bekledigi icin geldigimde eski performansi bulamamaistim..
yani uretim tarihi cok onemli sanirim toyoda. bir anda ozelligini kaybediyor, bendekiler sanirim aldigimda 1 yillikti..
ben de yeni 235*35*19 t1s aldım...17 lerim michelin di..kesinlikle onlar kadar olamaz..daha yeni olduğu için deneyim kazanıcam,inşallah kötü olmaz...beni korkuttunuz şimdi:))
Japonya toyo konfor ve fren icin t1s onerdi ama t1r daha cok performans lastigi, birde 35 yanak ve 19 oldugu icin viraj kabiliyeti zaten olmayacaktir ama t1r gibiyse quattro ile gayet yan cikmaya baslarsin :)
evet konforum fazla bozulmadı...esp off ken daha kolay yanlıyorum:) uzun yol yüksek sürat tecrübesi daha tam yapamadım ama..
Aslinda baştan aşağı yazilanlar ayni sonuca cikiyor, gun gectikce lastik tutunmasi gerekirken daha az tutmaya baslayacak.
Ben surekli esp kapali cdd'ye cikarken yan viraj icinde oynayarak lastikleri zaten bitieiyorum bunlarda ayni sekilde olur dedim ama hic tutunma yok oyuzden cok tehlikeli, bence lastiklere fazla guvenme, mazallah bisey olsa, adam 1 takim daha satiyim abi der ;)
şikayetimvar'da bile bin tane şikayet açılmış bir ithlatçıdan lastik alırsanız sonuç bu olur.
Test hangi koşullarda ne gibi aşamalarda yapıldı yazılmaz bile, büyük ihtimalle lastikler gitmiştir 2 ay bekldi, biri geldi tmm bu latik yuvarlak 1-2 kere yerde sektirdi, tmm sekiyor yani yumuşak diyerek geri gönderdi.
Konu : 245/40R18 TL PXT1R 97Y Ebadındaki TOYO markalı lastik
Đlgi : 013709 Referans No'lu Arıza Raporu
Sayın Müsterimiz,
Öncelikle gerek ürünlerimize ve gerekse sirketimize göstermis olduğunuz yakın ilgi ve
hassasiyetinizden dolayı tesekkür ederiz.
Muayene edilmek üzere bayimize teslim ettiğiniz lastiğiniz, detaylı olarak incelenmis
ve inceleme sonucunda lastiğinizde fabrikasyon herhangi bir özürün bulunmadığı
belirlenmistir.
Durumu bilgilerinize sunar, bu vesile ile sağlıklı günler dileriz.
NOT:SATIS FATURASI OLMAYAN LASTĐKLER GARANTĐ KAPSAMINDA
DEĞERLENDĐRMEYE ALINMAYACAKTIR.
Saygılarımızla,
ABDÜLKADĐR ÖZCAN OTOMOTĐV A.S.
Müsteri Hizmetleri Servisi
BAYĐ :MUTLULAR LAS.VE JANT ÜRÜN.SAN.DIS TĐC.LTD.STĐ.
ALEMDAĞ CAD. ÇAYIR ÖNÜ MEVKĐĐ NO:355
ÜMRANĐYE/ĐSTANBUL
T1R ben 206 quiksilver'da kullandım, benim lastikçim lastikleri direk Japonya'dan çekmişti, arabanın üstüne takıldığı gün üretim tarihinden yalnızca 1 hafta sonrasıydı. Başlarda fazla zorlamadım, ama 2000 km civarında 206'yla yan yan gezmeye başladım ve 1 yıl geçmeden 10.000 km'yi doldurdum, lastikler çöp olmuştu, biraz hızlı viraja girince araba 4 teker birden kopuyordu. Benim tercih etme sebebim yurt dışındaki modifiyeli arabalarda özellikle tercih etmeleriydi o dönemde, kullanan arkadaşlarım da ilk 5-10 bin km'de gayet iyi, sonra rezalet demişlerdi, ama sıfırken de öyle ahım şahım değildi. Kaldı ki ben lastikleri AKO'dan da almadım. 195-50-16 ölçüye 3 sene önce tanesi 165 liradan, 165 lira da lastikçime geliş fiyatı üstelik, para verdim ki aynı paraya Dunlop SP Sport 3000 alabiliyordum.
Iste her kulanan ayni seyi soyluyor ilk sene tuttu, sonra cop, hatta arkadasimin 106 tisinda yanaklari balik pulu gibi dokuluyor.
Istendimi o an ki uretim varmis, guya japonyadan lastik yola cikana kadar 4 aylik oluyormus, sonra satisa cikmasi filan zaman aliyormus.
Bukadar kullanan agiz birligi yapmis gibi ayni seyi soyluyorsa bi sebebi vardir.
Peki bu lastigin 2 yil garantisi var, kurudu ve özelligini kay betti, o durumda degisim gerekmezmi? Benim lastigim 2010 uretimi ama sifir varsa eski tarihli kuru bi lastik fabrikaya teste gonderelim bakalim ne diyecekler :) buyuk ihtimalle bunlarin garanti anlayislari fabrika uretim hatasi,
Ozaman lastik satilana kadar garantili desinler olay çözülsün.
Mubarek gün haram etmiyorum, ama helaligimi almak zor olur.
Agir konusmak istemiyorum ama yapacak bisey yok.
Guven oldugu icin tek suclu benim, neyse ben sozumu arkasindagim 1200e alinan lastigi 400e geri verecegime, almayi dusunen gelsin lastikleri incelesi arabanin uzerinde duracak.
1 hafta önce üretilmiş lastik benim elime nasıl geçti, gerçekten bilmiyorum, üstelik üstünde made in japan damgası da vardı. Lastikçime sormak lazım. Ancak daha yepyeni lastikte benim yaşadıklarım, ısınana kadar rezalet, ısınınca -ki ısınması en az 100 km sürüyordu ankara'da şehir içi kullanımda- yol tutuşu iyi denilebilir. Ama ısınması bu kadar zaman alan, ve 1 yıl veya 10.000 km'de çöp olan lastiğe o kadar para vermek ne kadar mantıklı, tartışılır. İkinci el Potenza RE050 almıştım A3'üme, 1-2 ay kadar kullanabildim, ve tarihi gerçekten eski, yanlış hatırlamıyosam 2008 üretimi, dişleri üstünde, 10.000 km yaptığını tahmin ediyorum benden önce, neyse, RE050'ler T1R'den daha sert soğukken ama ısınması kat kat daha kısa ve ısınınca performansı kat kat daha iyi, 120-130'la aniden, çok kısa mesafede 2 şerit sağa kayıp geri gelme durumunda ne kopma ne kayma, ne de en ufak bi tepkisizlik, 1.8T araçta. Öte yandan 1.6 206'da ufak zorlamada 4 teker kopan T1R. Karar vermek çok da zor olmasa gerek.
Bugune kadar fren asamasinda abs' nin devreye girmesi vs. hic sorun yaşamadım, nor.alde abs kullanimi pek sevmem ( 106'tida 4 pod alcon racing uzerinde pagid mavi'ler var abs iptal.)
Tt'de kuru zeminde frene bastigin anda direk kizaklamaya basliyor, isiklardan 1. Viteste kalktim daha2 ye almadan yol durunca frene oturdum, onde duran minibuse dokunmada anca durabildim.
Virajda araba direk 4 tekerlekten kaymaya basliyor, f1lerde ayni kaymayi yasarsam direksyonu nere cevirsem karsilik veriyor alisirsan viraj icinde eğlenmeye basliyorsun,
Bunlarda kontrol sifir allah ne verdiyse.
Normalde hangi lastik olursa olsun ilk hafif yagmur ile yerler tozlu ise tutunma yok olur ama bu lastik sanki semi slick gibi davrandi,
Zaten artik gazlamiyorum.
Uzerinden cikan lastik baya iceri basiyordu ama pek sikinti yaratmadi, tek olay quattro bir arabani arkayi boyle bitirmesi :)
Şimdi konuyu göreli çok oldu ancak yazabiliyorum. Forumda Toyo T1R diye aratırsanız en çok benim yazımı görürsünüz buna eminim. Hep savunduğum şey şuydu. Ömrü 10 bin km yada 2 sene. Dişleri bitmesede tutunma diye birşey kalmıyor.
Şu an aracımda 5inci sıfır takım Toyo T1R var. İlk 3 takımı bitirene kadar kullandım. Çok memnundum lastiklerden. Kuruda gayet iyi ıslakta ise inanılmaz bir tutunma vardı. Benim yağmur ve karda ne kadar hızlı kullanmayı sevdiğimi ve nasıl kullandığımı bilen arkadaşlar vardır belki. Islak tutunması gerçekten çok iyi idi.
Gelelim 4üncü takıma. 4üncü takımı alırken bir anlık bir karar ile aceleye geldi ve yeni boyanmış jantların üstüne acil lastik almam lazımdı. Araştırdım en taze olanı diye gittim ama yanlış ölçüye bakmışlar. İlk kez 6 aydan eski bir Toyo T1R o zaman aldım. Yaklaşık 13-14 aylık lastiklerdi. Memnun kalamadım bir türlü. Islakta gene iyidi. Jantlar ile beraber sattım.
Şuan kullandığım jantları sıfır aldım. Almadan önce detaylı araştırdım. Çok yakın tarihli yanlış hatırlamıyorum 3-4 aylık bir Toyo T1R aldım. Aman bu lastikler eski kullandıklarımla alakası yok. Yağmurda gene iyi. Ama kuruda çok kötü yani hiç beğenmedim.
Gelelim senin yazdığın panik frende birden kızaklama ve virajda kaymaya. Benim aracımda da biliyorsun fren kiti var. 160-180 de panik fren değil ama sert frende ilk bir 2-3 sn ABS devreye giriyor. Yani kızaklıyor sonrasında tutunma geliyor ve frenliyor. Yani senin yaşadığın durum. Diğer virajda kayma ise havalar ısınınca başladı. Mayıs sonundan beri araba kafadan kaymaya meyilli. Hemde böyle yavaş yavaş akmak istiyor. Temmuzda kilit diffi söktüm dragda arkadaşıma ödünç vermek için. Olayın iç yüzü o zaman çıktı. Bu sefer sürekli ESP devreye girmeye başladı viraj içinde ASR yüzünden. Yani tutunma yok gibi birşey.
Arkadaş çevremdede söylüyordum. Bu T1R olarak son takımım. Eğer R888 getirtirlerse ondan alırım yoksa bir daha Toyo almam.
Özetle farklı bir çok araba tek bir sonuca çıkıyor,
Yeni tarihli ise ilk sene 10.000km'ye kadar lastikler güzel daha sonra özelliğini yitiriyor.
Eski tarih denk gelirse zaten raf ömrü bu lastik için çok çok kısa.
Ben toyo almaya giderken asimetrik taban oyuzden olumlu olabilir diye düşünmüştüm ama o lastik gelmedi, ve düşük seri filan diye konuştuk meğer t1 sport'muş, tabi depoda yatan lastiği satmak yeni siparişten daha karlı birde kontrol etmediğim için kimsenin almadığı lastiği aldım.
T1 sport kullanan varsa en azından onu öğreniriz ama verilen paraya yazık öyle ucuz bir lastikte değil.
toyo hiç kullanmadım ama
michelin pilot excaltodan sonra pzero neroya geçtim hayal kırıklığına uğradım evet zor aşınıyor ama yol tutuşta ciddi fark var
Excalto, neroya göre düşük seri bir lastik ısıtma gerekmeyin günlük kullanım içinde çoook tutuyor gibi gelebilir ama hızlı arabalarda ısırdıktan sonra performans kaybı yaşatır ki kupon ölçüler yoktur diye düşünüyorum,
Nero yağmurda mükemmel kuruda iyi ama güçlü araçlarda çabuk bitiyor, 2 sinide kullandım tercih edeceğim modellerdir.
Nero bana gore pzero serisinin en kotu lastigi eski modelde zaten
bu isin sonu semi slick ondan sonra michelin ss conti 5 p diye gider..
sert kullanıp patinajlı kalkışları sık mı yapıyorsun? motor gücü modifikasyon vs. ile arttırılmış mı?Alıntı:
pirelli 10.000km dayanıyordu.
10,000km binek kullanım için çok kötü bir rakam.
orijinal tabanın 225, hangi farkı kapatmak için 245 yaptın, anlayamadım?Alıntı:
245/40/18 toyo aldım ki aradaki farkı kapamak için tabanı 245 yaptım.
disk+balata takımın hangi lastiklerden beri var? yani Goodyear & Pirelli kullanırken aynı fren sistemi mevcut muydu?Alıntı:
Fren anında direk kayma çok fazla, (4 adet delikli Zimmerman disk ve Akebono pro balatalar ile)
disk+balata takımı stok takıma göre arabanda nasıl bir etki yapıyor? BBK mi? sadece fade-out vs. gibi sorunları çözmek için mi aldın?
yükseklikten demişsin ama anladığım kadarıyla süspansiyonu indirmişsin, o yüzden sistem arkada kendiliğinden negatif kamber oluşturmuş. yoksa özellikle negatif kamber mi verdirdin?Alıntı:
Buda en son sıfır aldığım F1 takımından arka lastiğin hali (arabanın yüksekliğinden dolayı arka biraz içe basıyordu http://k1308.hizliresim.com/1d/1/r097l.jpg
bu arada sertte kullansan bile (pist hariç) anormal bir aşınma görülüyor ve genel olarak lastiğin hayatı kaymış. bu lastik üzerinde kaç km var?
son olarak, AKÖ'ı komple boşver. maalesef Toyo ile direkt temasa geçersen doğru cevaplar alabilirsin.
Sırayla gidiyorum,
Patinaj ile kalkış imkansıza yakın, araba Quattro,
Net 10.000km kullandım 225 taban arabaya göre çok yetersiz kaldı kaldiki ozaman kullandığım jantım, 8 taban idi.
225 tabandan 245'e çıkmamın sebebi grip'e yönelik bir lastik taban küçük olsa daha çok tutunma sağlayacaktır, toyo'lardan asla f1, potenza, pilot sport gibi performans gelmeyeceğini biliyordum, taban büyürse yere bastığı alan arttığı için fren ve viraj performansı artmalı, bununla beraber arabanın performansınınıda kötü etkileyeceği için arayı kapatmalıydı.
Disk ve balata sadece tek marka kullandım çünkü diskler Almanya ithal, balatalar Amerika, sipariş esnasında 2 set geçtim, zaten araba 90.000km ye yaklaşmıştır, habire sök tak deneme şansım olmadı.
Arkayı bilerek negatif kullandım, Quattro ile yan çıkmak imkansıza yakın, tutunma olursa zaten tutunduğu tarafa fırlamak istiyor.
Arka komple ayar seti mevcuttu istenildiği gibi oyanınıyor, bu lastik sonrasında standart şekilde rot balansa gitti ama çıktı almadım, gerekirse tekrar giderim.
Lastikler en fazla 1,5 sene kalmıştır, pistte bunlar ile 1-2 çıkmışımdır, karda gene bu lastikler ile dolaştım, sonrasında toyo'lara geçtim.
Ama söyle anlatiyim, saydığım Pirelli vs lastikleri yerim ve fazla jantım olduğu için mecburen sakladım,
Lastikçiye gittiğimde eskilerden her türlü karmayı yaptık, önler 225 arkalar 235 vs. Şuanki jantların tabanı 9 olduğu için 225'lar german style gibi oldu zaten hepsini çöpe attık.
Son olarak Ankara'dan 2 farklı kişiyle görüştüm 1. Kişi lastiklerin havası bozuktur, siz tabanı değiştirmişsiniz tabi lastik tutmaz gibi konuştu,
2. Bey gerçekten sorun çözücü biriydi, gerekli yönlendirmeyi yaptı, kendisinin ismini alabilsem iyi olurdu ama unuttum.
Toyo Japonya ile mail'leşiyorum, onlarda direk t1 sport önerdi satın alırken asimetrik istediğimi zaten özellikle belirttim ve yeni seri olduğu için otomatik olarak taze lastik gelecekti ve buralara gelmeyecektik.
Benim açımdan çok önemli değil 1200tl daha kaybettim, hadi 400e geri alıyorlar 800 diyelim,
Ama bu sitede bu başlık ile en az 10 kişi Toyo'dan vaz geçmiştir.
İlk teste yolladığımda 2 ay diğer jantlarım ile gezdim haliyle her jantta düzgün lastik yok oyuzden yaz ortası arabasız kaldım ve test sonucu hiçbir fabrikasyon hata yoktur.
Zaten kimse fabrikadan bozuk çıkmış demedi, 2 yıllık garanti sürecinde olan bir araştırma yapılması gerekiyordu.
Tabiki bu lastiğin kuru olduğu kabul görmeyecek ama burada yazanların dışında 2 kişi bulurum 10.000km toyo'lar tuttu sonra performans düştü, yazanlardan ben yazdırmadım, farklı arabalarda hep aynı sonuç görüldü ise bu lastik bana gelmeden zaten performansını kaybetti demektir.
Siz toyo kullanıcısı mısınız yada toyo ile bir bağlantınız mı var?
Bundan öncede s3 ile yazdığım için çok hata olabilir kusura bakmayın :)