Orijinalini görmek için tıklayınız : İstanbul Otodrag Kupasi (İstanbul Park Yarış Pisti start-Finish Düzlüğü) 2013
öncelikle 2 hafta icinde ilan edeceğim yaris sezonumu sizlerin fikirleri ile netlestirmek istiyorum . Bu forumun uyeleri ben ve ekibim icin degerli.
2013 sezonunda 3 yaristan olusan istanbul otodrag kupasini istanbulparkta sizlere sunacagiz.
Bu 3 yarista alinan puanlara gore istanbul oto drag kupasi sahibi belli olacak .
Tüm yarış resmi ve lisansli sporculardan oluşucak olup hem teknik kurallar acisindan hemde katilim kurallari acisindan katı olacaktır.
Türkiyede otodrag yeniden canlaniyor !
Anket sonucunu ciddiye aliyoruz bu nedenle laf olsun diye cevaplamamanizi rica ediyoruz.
Anket dışı yorumlar ciddiye alinmayacaktir .
Bu konuyu okuduysaniz 3 Seçenekten birtanesini mutlaka işaretleyiniz.
Not : Anket 1000 kişi ile sınırlıdır.
Bu anket Tarafimdan TOSFED'e sunulucaktır.
üç secenek var :
1:
Sınıflar motor hacmine gore belirlenir ise gene sure olculecek ancak bu sure 1. 2. gibi siralamayi belirleyemeyecek .Herkez 402 metre zamanini bilecek.Yarışı izlerken kimin elendigini kimin kazandığını görebilecegiz.
2:
sureye gore belirlenir ise aracin hacmine ve besleme tipine bakilmaksizin yaptigi test & tune suresi sinifini belirleyecek . Yarış esnasinda zamanlara bakilacak önde bitirenden öte zamani iyi olan kazanacak.
3:
Otodrag izlemeyi seviyorum ancak yarisicak bir araci henuz hazirlayamadim önüzdeki sezonunda olmasını istiyorum.
ilgilenen bu spora gonul veren herkeze şimdiden teşekkürler.
K.Buğra YILDIRIM
Selcuk_RoL
10-03-2013, 02:01
Ya bugra abi sen yap nasil yaparsan yap allahin izni ile senin imzanin oldugu her drag organizasyonunda variz CRM PERFORMANCE olarak
Abi bence motor hacmine gore yapilsin
Tabiki motor hacmine göre yapılmalı
Bu rollinglerde ben üstünüm sen üstünsün kafaları son bulur artık typer 106 vtec fn2 clio astra ne varsa
Savaş başlasın iyi modluyan kazansın iyi söken değil :)
Aynı eski yıllardaki gibi :)
Motor hacmine göre yapılcak ama sürede olcak dimi ? eğer öyleyse en mantıklısı o hem haksızlık olmaz hemde herkez kendi hacminde süresini görür
üç secenek var :
1:
Sınıflar motor hacmine gore belirlenir ise gene sure olculecek ancak bu sure 1. 2. gibi siralamayi belirleyemeyecek .Herkez 402 metre zamanini bilecek.Yarışı izlerken kimin elendigini kimin kazandığını görebilecegiz.
2:
sureye gore belirlenir ise aracin hacmine ve besleme tipine bakilmaksizin yaptigi test & tune suresi sinifini belirleyecek . Yarış esnasinda zamanlara bakilacak önde bitirenden öte zamani iyi olan kazanacak.
3:
Otodrag izlemeyi seviyorum ancak yarisicak bir araci henuz hazirlayamadim i
Dönelim eski usule, hacim sistemine. Hem süreler yine ölçülecekmiş... Mis gibi işte.
B.Aktepe
10-03-2013, 05:34
Eski zamanlardaki o ruh, cekisme, heyecan icin kesinlikle motor hacmi olarak yapilmasi taraftariyim siniflandirmanin. Sure olcumu ile zaten arac sahipleri kendi gelisimini takip edebilecek.
1dk 1 Dk hacim e göre düzenlenicek ama Zaman olacak gene dimi
ayrıyettten bence 2-3 katagori yapmamız lazım
yani söyle 1.6-1.8 grupcunda isen hacim olarak saniyen önemli olacak o grup içinde 1.yi saniye belirleyecek
Özgün zaten en hızlı olanında saniyesi en iyidir
Niye birinciyi saniye belirlesin ki :)
ghibli06
10-03-2013, 07:22
Tabiki motor hacmine göre yapılmalı
Bu rollinglerde ben üstünüm sen üstünsün kafaları son bulur artık typer 106 vtec fn2 clio astra ne varsa
Savaş başlasın iyi modluyan kazansın iyi söken değil :)
Aynı eski yıllardaki gibi :)
aynen katılıyorum, eski yılların tadını almak için kesinlikle hacme göre olmalı, ben de ona göre oy kullandım...
Yarış sınıfları Zamana göre düzenlenmeli .
Centilmence ..kazasız belasız bol sans ve eglence dolu bır sezon dılerım
Kesinlikle grubu belirleyen ön etken motor hacmi daha sonra süre olmalı. O yüzden 1 numaralı seçenek çok mantıklı. Yanlız motor hacmini nasıl ölçeceksiniz ruhsat mı geçerli olacak? Swapsız yada strokersiz araba kalmadı.
Bence motor hacmine göre olmalı ve finishi ilk gecen kazanmalı :) Süre nasılsa tutuluyor...
Vts_Power
10-03-2013, 09:08
Motor hacmine gore olmasi bir cok hilenin onunu acik birakir. Adam 2 litre beyan edecek araci 2.4 cikacak. Surekli itirazlar fln olur bence. Kac aracin tespiti icin motor acilabilecek yada bu tespit maliyetlerine kim katlanacak? Eskiden guzeldi hacime gore cunku araclar yavasti ve soft tune lu idi. Yanlis anlasilmasin sako icin savunmuyorum, allah izin verirse awd 2 litre ile katilacagiz.
Bence yine sure sistemi gecerli olmali
Motor hacmine gore belirleme usulu olup finish cizgisini ilk gecen yarisin galibi olmali diye dusunuyorum. Ancak hacim tespiti zor is. Nasil kolay yoldan anlasilir?
Motor hacmine gore olmasi bir cok hilenin onunu acik birakir. Adam 2 litre beyan edecek araci 2.4 cikacak. Surekli itirazlar fln olur bence. Kac aracin tespiti icin motor acilabilecek yada bu tespit maliyetlerine kim katlanacak? Eskiden guzeldi hacime gore cunku araclar yavasti ve soft tune lu idi. Yanlis anlasilmasin sako icin savunmuyorum, allah izin verirse awd 2 litre ile katilacagiz.
Dün sanayide konuştuk bu konuyu.İtirazı olan atıyorum 3 bin artı itiraz ettiği aracın usta masrafını karşıladığı zaman itirazı kabul edilecek.Bu maddiyatı göze olarak itiraz etmekte fayda var :) He bu maddi tarafta kimseyi üçkağıt yapmaya yöneltmesin çünkü itiraz eden haklılığını ispat ederse karşı taraftan tahsil edilecek para :)
Vts_Power
10-03-2013, 09:17
Dün sanayide konuştuk bu konuyu.İtirazı olan atıyorum 3 bin artı itiraz ettiği aracın usta masrafını karşıladığı zaman itirazı kabul edilecek.Bu maddiyatı göze olarak itiraz etmekte fayda var :) He bu maddi tarafta kimseyi üçkağıt yapmaya yöneltmesin çünkü itiraz eden haklılığını ispat ederse karşı taraftan tahsil edilecek para :)
Yürümez o sistem ya, simdi senin arabana biri itirax etti mesela. Supranin sokulmesi icin nasi bi maliyet cikacak? Rakibinin cebi buna musait olmayabilir o zaman sineye cekicek mecburen.
hacime göre olsun bence swaplar şanslı oluyor gerci ama .
süreye göre kalkışlarda grubun sonundakı zamana sahıp aracın hıc bı sekılde ılk uce gırme sansı olmuyor hata yapılmassa.
KCANN_220
10-03-2013, 09:40
sureye gore yarıslarda n/a araclar ıcın cok sacma olaylar oluor..best seedıng ı bı yapıosun 12.8XXsn. zaten daha asagı ınme sansın yok..turbo bı araba gelıor kotu pılotajla 12.9XXsn. da yapabılıor yı pılotajla 12.000sn. da yapabılıor..
bı dıger konu..grupta ust sanıyelerden basladın asagı dogru yarıslara..seedıngten sonra pılotaj dewreye gırdıgı ıcın suprız elemeler yapılabılıor..mesela benım ole oldu kı arka araka 6 farklı aracla 2 ser 3 er kere kalktıgım oldu..bununda bı std ı olmalı bnce..arabaların yazık cıgerı cıkıor..
motor hacmı gore bnce daha adaletlı bı yarıs bunların dısında surelerımızıde gorebılıyorsak deymeyın keyfe..:) ıns ıstanbul park organızasyonu gerceklesır katılmak nasıp olur..:icon_tup:
saygılar..
B.Aktepe
10-03-2013, 10:00
Grup içinde zaman niye baz alınıyor? Kura usulü olmayacak mı?
Zamana göre seeding mi yapılacak ve rakipler belirlenicek?
Seeding ve yarışın aynı gün içinde yapılmasının problem olacağını düşünüyorum. Eski sistem kura usulü olucaksa eğer, zaman sadece bireysel olarak gelişimi takip amaçlı kullanılmalı. Zaman eğer ön planda olursa, ilk kura da kendi kategorisinin en hızlı 2 aracı yarışırsa, ve yavaş olan geçildiği halde en iyi 2. zamana sahip olduğundan 2. lik kürsüsüne çıkarsa yarışın bir anlamı olmuyor. Sıra ile hekes kalksın ve en iyi zamanı yapan ilk 3 araç kupa alsın.
Bence adil bir sistem değil.
ghibli06
10-03-2013, 10:05
Yürümez o sistem ya, simdi senin arabana biri itirax etti mesela. Supranin sokulmesi icin nasi bi maliyet cikacak? Rakibinin cebi buna musait olmayabilir o zaman sineye cekicek mecburen.
ama şu andaki sistem tamamıyla şu, sn yumruk metreye bir yumruk atıyorsun, bir bakmışsın Tyson da aynı yumruğu atmış, hoop seni direk onunla ringe alıyorlar, bu adaletli mi sence? eskiden de şaibeler vardı yine olacaktır... beyanın esas olacağını düşünürssek katılacak arkadaşlar bu konuda dürüst değillerse tek sıkıntı hacimden çıkmaz... mesela ben bir amerikan yapmak istiyorum, sonuçta zevkine yine aynı klasmanda araçlarla kalkmak isterim bir amerikanın turbo bir civicten hızlı ya da yavaş olması umrumda değil, süre sistemi sebebiyle draglardan çekilen çok insan var...
hacme göre yapılsın denirse sınıfların ardından bir overall olucak mı ?? sınıf 1.leri yarışıcak mı mesela ?? yani bir hulk bir bazooka gibi araçları msky ile msupra ile görebilicez mi ?
Sürelere göre sınıflar belirlenmeli, yarışları ise finiş çizgisini önce geçen kazanmalı.
Dünyanın hiçbir yerinde süreye göre yarış kazanılmıyor, esas olan çizgiyi ilk geçmektir.
eskı sıstem karaduzen olsun.eskı heycan nerde sımdıkı yarıslarda? kura cekerken bıle adrenalının dıbıne vuruyoduk. o stres o heyecan hıcbıseye degısılmez.sure sıstemınde ornek verıcem kemlcanla m5 ve sc m3 kalktı. yanında o tarz bı arabanın olması bıle cogu kısı ıcın dusunce olarak moral bozuklugu olur,aynı hacımde kendı kategorınde arabayla kalkmak baska bu dedıklerımle baska. hacmı konusunda yalan soyleyecek kısıde zaten aracının gıdısınden bellı olur, cogu arabanın nasıl gıdecegınden haberdarız artık, 1.6 vtecle 2.0 vtec farkını gozle gorebılırız ornegın. eskı sıstem 10 numaraydı. ıyı olan ıyı kaldıran gecsın elesın.
hacme göre yapılsın denirse sınıfların ardından bir overall olucak mı ?? sınıf 1.leri yarışıcak mı mesela ?? yani bir hulk bir bazooka gibi araçları msky ile msupra ile görebilicez mi ?
onlar show kalkısı olur kankacım, ıkı tarafta ısterse kalkmak kalkar bızde gormus oluruz kım kımı gectı eledı gıbı
ghibli06
10-03-2013, 10:35
onlar show kalkısı olur kankacım, ıkı tarafta ısterse kalkmak kalkar bızde gormus oluruz kım kımı gectı eledı gıbı
sınıf yükseltmek serbest olduğu için bu sistemde, bazı araçlar kendi istekleriyle aynı sınıfta kalkabilirler zaten, bu imkan engellenmemiş oluyor bu şekilde...
Sürelere göre sınıflar belirlenmeli, yarışları ise finiş çizgisini önce geçen kazanmalı.
Dünyanın hiçbir yerinde süreye göre yarış kazanılmıyor, esas olan çizgiyi ilk geçmektir.
Bencede en mantıklısı
Bulut Y.
10-03-2013, 10:51
angaralı e30lar gelir 320i hesabı içinede 375 motor koyarlar kimsede motorunu açtırmaz :)
hiç açılan oldumu 10yıl içinde açıldıysada kaç tane aracın motoru açıldı? süreye göre araçlar sınıflandırılmalı
Low-Rider
10-03-2013, 10:53
Süreye göre belirlenmesi bence daha mantıklı.
Katakullide önlenmiş olur.
Ben seviyorum dolu gti la m lerin yürümesini
ghibli06
10-03-2013, 11:01
angaralı e30lar gelir 320i hesabı içinede 375 motor koyarlar kimsede motorunu açtırmaz :)
hiç açılan oldumu 10yıl içinde açıldıysada kaç tane aracın motoru açıldı? süreye göre araçlar sınıflandırılmalı
bu dediğinde haklılık payı var, zamanında özellikle 'angaralı' e30 larda şaibe olmuştu... o yıllarda fren hortumlarından gizli NOS çekenler de vardı... sahtekarlık her yerde olabilir bunu kontrol edecek olan organizasyon olacak, 3-4 yarışta itiraz kontrol diskalifiye vs oldu mu ortam düzelir...
ama süre sisteminde şunu kim nasıl kontrol edebiliyor bana bir açıklasın:
araç: XXX
turbo: GT30
NOS: 500 shot
çekiş: 4x4
şimdi bu arkadaş 2 bar basınca süresi ne olur? 1,5 basarsa süresi ne olur? benim gözümde EVC den düşük boost basarak süre olarak alt sınıfa inip kupa almasıyla motorunu yanlış beyan eden aynı sahtekarlığı yapıyor bence ...
Bulut Y.
10-03-2013, 11:06
geçen yıl punisherla SC'li e92 m3 1.9lt turbo+noslu polo dizel kalktı buda adaletsiz oldu tabii.bunuda hakemler belirlemeli.
motor hacmine göre sınıflandırılırsada aracım 2000cc punisherda 2000cc punisher profesyonel biz zevki giriyoruz ben nasıl geçeyim punisherı :D girmeye gerek olmaz, biz amatör takılıyoruz amatörler gelmez motor hacmine göre sınıflandırılırsa
ghibli06
10-03-2013, 11:08
geçen yıl punisherla SC'li e92 m3 1.9lt turbo+noslu polo dizel kalktı buda adaletsiz oldu tabii.bunuda hakemler belirlemeli.
motor hacmine göre sınıflandırılırsada aracım 2000cc punisherda 2000cc punisher profesyonel biz zevki giriyoruz ben nasıl geçeyim punisherı :D girmeye gerek olmaz, biz amatör takılıyoruz amatörler gelmez motor hacmine göre sınıflandırılırsa
amatörlere neden gelmesin ki? sen 2,0 sınıfındaki yerini görmüş olursun maksak keyif almak değil mi? ama hızlı 1,6'larla kalkarım en azından derece alırım dersen bence asıl işin zevkini kaçıran o olur...
Bulut Y.
10-03-2013, 11:17
swap aracı olanlar kendi aralarında çekişirler sürekli aynı araçlar yarısır amatörler gelmez ben size söyleyim :) kimse yarışa geçilmek için girmez. ben geçen yıl yarıstıgımda 13sn yapan 106lar vardı 1.6lt, ben 2.0lt 13.7 yapıyodum adamlar hızlı. Ama swaplar 2.0lt ler 12 tabanını gördü geçen yıl arada 1sn fark ediyo en az buda pistin yarısı demek
Low-Rider
10-03-2013, 11:18
amatörlere neden gelmesin ki? sen 2,0 sınıfındaki yerini görmüş olursun maksak keyif almak değil mi? ama hızlı 1,6'larla kalkarım en azından derece alırım dersen bence asıl işin zevkini kaçıran o olur...
Diyelim ki Focus Sport Trend aracım var, 2.0 130hp
Şimdi hacime göre sınıflandırıp beni Type-R lar ile kaldırırsanız adaletsiz olur, ama süre bazında belki ben biraz mıncıklanmış 1.6lar ile denk düşerim ve o zaman bir derece yapma şansıda elde edebilirim.
Yarış fiyatları ülkemizde şartlardan dolayı malesef çok uygun değil, kimse sırf keyif almak 1kere kalkıp geçilip çıkmak için bu paraları ödemez bence.
ghibli06
10-03-2013, 11:22
Şimdi hacime göre sınıflandırıp beni Type-R lar ile kaldırırsanız adaletsiz olur, ama süre bazında belki ben biraz mıncıklanmış 1.6lar ile denk düşerim ve o zaman bir derece yapma şansıda elde edebilirim.
Yarış fiyatları ülkemizde şartlardan dolayı malesef çok uygun değil, kimse sırf keyif almak 1kere kalkıp geçilip çıkmak için bu paraları ödemez bence.
farzet ki biraz mıncıklanmış 1,6 ım var :D kendi çapımda bir şeyler yapmışım yarışa geliyorum, neden Focus SportTrend ile kalkayım ki? gelsin Focus 1,6 beni geçiyorsa geçsin ama sırf onunla aynı süreyi yapıyorum diye 2,0 aracın kupa alması daha mı mantıklı? bence değil...
Low-Rider
10-03-2013, 11:26
farzet ki biraz mıncıklanmış 1,6 ım var :D kendi çapımda bir şeyler yapmışım yarışa geliyorum, neden Focus SportTrend ile kalkayım ki? gelsin Focus 1,6 beni geçiyorsa geçsin ama sırf onunla aynı süreyi yapıyorum diye 2,0 aracın kupa alması daha mı mantıklı? bence değil...
Tamamda süre olduğu zaman hacmin önemi yok ki bence..
Ben 4.000cc arabamla 15saniye yapıyorum, sen 2.0 arabanla yine 15 saniye yapıyorsun.
400m'yi kaç saniyede geçtiğin önemli, süre olursa adam daha iyi süre yapmak için nos'u ister legal basar ister fren hortumundan basar ona kimse karışamaz ama hacime göre oldumu önüne geçemezsiniz..
Valla bugün ki yorumlar bana garip geliyor, bu süre sistemi ilk uygulanmaya başladığında tüm dünyada böyle yapılıyor diyip herkes desteklemişti.
Bu arada benim yorumlarım amatör insanlarında bu işe teşvik edilmesi adına.
ghibli06
10-03-2013, 11:32
Tamamda süre olduğu zaman hacmin önemi yok ki bence..
Ben 4.000cc arabamla 15saniye yapıyorum, sen 2.0 arabanla yine 15 saniye yapıyorsun.
400m'yi kaç saniyede geçtiğin önemli, süre olursa adam daha iyi süre yapmak için nos'u ister legal basar ister fren hortumundan basar ona kimse karışamaz ama hacime göre oldumu önüne geçemezsiniz..
Valla bugün ki yorumlar bana garip geliyor, bu süre sistemi ilk uygulanmaya başladığında tüm dünyada böyle yapılıyor diyip herkes desteklemişti.
Bu arada benim yorumlarım amatör insanlarında bu işe teşvik edilmesi adına.
süre sistemini ilk başta herkes destekler gibi oldu ama geçen süre zarfında her şeyin toz pembe olmadığı da görüldü... camaro hazırlasam mesela, 2,0 litre turbo vtec beni geçti geçmedi umrumda olmaz, diğer camarolar ya da aynı motorlularla durumum nedir o ilgilendirir beni, maksimumu yapmaya çalışırım kendi sınıfımda... ama az önce verdiğim örnek gibi, EVC den 2 bar açmakla 1,5 bar açmayı kim kontrol ediyor süre sisteminde?
Low-Rider
10-03-2013, 11:41
Süre sistemi şöyle işlemiyor mu?
Yaptığı seeding süresinden daha iyi süre yaparsa elenmiyor mu otomatik olarak?
EVC'den bar arttırıp seeding süresini geçmeden gidebiliyorsa bence problem yok çünkü yaptığı süre belli ve o çerçevede kalmış demektir ama seeding süresini geçerse sistemin oto kontrolü burada zaten.
Camaro vtec örneğine cevaben, 400metre süren ile diğer camaroların sürelerini kıyaslayıp nerede olduğunu görebilirsin..
Ben süre ve eleme sistemini böyle biliyorum, yanlış biliyorsam bu yazdıklarımda yanlış olucak zaten:)
Birde bu evc log tutuyor bildiğim kadarıyla ordan kontrol edilebilir belki, motor açmaktan daha kolay:D
ghibli06
10-03-2013, 11:44
yok anlatmaya çalıştığım şu, araç normalde 13 saniye yürüyor, ama bakıyorum o sınıf kuvvetli, basıncımı kısıp 14 sn sınıfına girip kupa alsam penaltı olmadan bunu da kontrol edecek sistem yok ki?
Bulut Y.
10-03-2013, 11:45
o süreyi ayarlamak agızdan söylendigi gibi kolay degil anca frene basarsan filan yakalarsın
Low-Rider
10-03-2013, 11:47
Açığı olmayan sistem yok ki:)
Nasıl olursa olsun güzel olacağına eminim, herkes çok özledi son izmit yarışında bunun sinyallerini verdi zaten izleyiciler ve katılımcılar.
Şimdiden Buğra ve tüm ekibine kolay gelsin, Allah utandırmasın.
ghibli06
10-03-2013, 11:48
o süreyi ayarlamak agızdan söylendigi gibi kolay degil anca frene basarsan filan yakalarsın
nedne zor olsun aracın 1,5-1,7-2,0 barda nasıl gittiğini hemen herkes bilir, 2-3 denemede aşağı yukarı ne çıkartacağını bilirsin süre olarak...
ayrıca dediğim gibi, süre sistemi sadece yüksek motor olup da derece yapamayan araçlar için avantaj, ama onlar da yüklü ama motor hacmi ufak araçların hakkını yediklerin farkında olmaları lazım...
Zaten motoru iyi olan daha kısa zamanda bitirir demektir ama yanında bir aracı görerek yarışması rekabeti birazdaha arttırır umarım bu etkinlik düzenli bir şekilde olur ve drag yarışlarında 2004 yıllarına tekrar döneriz (Ankarada İstabulda ve heryerde olur)
Eğer süre sistemi baz alınırsa ben size olacakları söyleyim;
Tüm 12 altı yapacak turbolu araçlar evc takı basınç kısıp 12 ve üstüne girip kupa almaya calışacaklar. 11.99 yapan bir adam basınç kısıp 12.01 yaparak kupa alabilir ama aslında girmesi gereken grup 11 ken ve orada ezilecekken 12 de kupa alabilir.
Bence en güzel gruplama Hacme göre gruplayıp finish çizgisini ilk geçenin kupa alması olur.
Dipnot: 12 sadece sallamasyon bir değerdir.
Kesinlikle grubu belirleyen ön etken motor hacmi daha sonra süre olmalı. O yüzden 1 numaralı seçenek çok mantıklı. Yanlız motor hacmini nasıl ölçeceksiniz ruhsat mı geçerli olacak? Swapsız yada strokersiz araba kalmadı.
1.600 1850 Cc mesela n apıcak 2 litre strokermı yapıcak ? o yapicak bizsalakmıyız sence anlayamacağız :)
2000 -2500 cc zaten olcuğu zaman grup ne olcak yada 2800 cc mesela grup ona izin vermeyecek
ğitiraz etsin 3000- 5000 grubunda 2.8 im derse söktürürsün :D
1.600 1850 Cc mesela n apıcak 2 litre strokermı yapıcak ? o yapicak bizsalakmıyız sence anlayamacağız :)
Piste çıktıktan sonra değil olm çıkmadan önce anlamak lazım. Yada çıkınca rezil etmek falan lazım yani bir daha katılamasın vs.
abii bazı kurallar var mecbursun bnları düzenlemeye yapabiliceğin bişiy yok hiçbir zaman herkesi mutlu edemesssin bazı kuralllar var ona uymak zorunda 2litre 130 beygir ise bişi yayapamayız modifiye ederse kazanır amaç bu
bizim düşüncemiz belirli gruplar olsun içlerinde kurra olsun amma birinciyi zaman belirlesin düşüncesindeyim ben
Bence ikiye bölünsün sökeni ,swapı, iddialı olanlar süre hesabı yarışsın,
Bunların dışında kalan 2. Grup hacim bazında yarışsın
Iki kategori olabilir amator ve profesyonel.
Ciddi para harcanmis araclar var, onlar zaten yarislara yilkardir katiliyorlar. Her sartta destekliyorlar.
Bir de bu isi seven ama bulasmayanlar var, esas amac bu insanlari geri getirmek degil mi?
Cebimde 20 binliram var, bir astra gsi yapip katilsam yarisa renk olur.
Ama benim sadece motoruna 30 bin tl harcanmis bir civic ile kaldirirsaniz ben bir daha yarisa gelmem. Hatta o yarisin ikinci elemesine cikmam...
Ciddi para harcanmis araclar var, onlar zaten yarislara yilkardir katiliyorlar. Her sartta destekliyorlar.
Bir de bu isi seven ama bulasmayanlar var, esas amac bu insanlari geri getirmek degil mi?
Ama benim sadece motoruna 30 bin tl harcanmis bir civic ile kaldirirsaniz ben bir daha yarisa gelmem. Hatta o yarisin ikinci elemesine cikmam...
Kankacım bak şimdi o zaman;
2 tane Ep3 düşün. Birisi 5.000 tl harcamış kpro almış egzoz ve hava filtresi yapıp gelmiş draga.
İkincisi 40.000 tl harcamış turbolamış vs hakkaten mükemmel yürür hale getirmiş.
1. adam diyecekki kardeşim ben onla kalkmam. Biraz önce senin dediğin gibi.
Neden kalkmaz gerçekten geçileceğini bildiği için.
Ama ana fikre bakalım ikiside aynı motor kodlu EP3 typer. Birisi emek vermedi diye onları eğlendirmek için farklı bir kategori yapmak mantıksız.
Gitsinler kumda oynasınlar o zaman.
Drag eğlenceden çok bence gerçekten profesyonelce yapılması gereken birşeydir. Adam drag yarışı için 1 sene zaman ayırıp yüksek bütçelerle araç hazırlayacak. Diğer 1 hafta kala kpro takıp gelecek.
Sonra bende eğlenmek istiyorum. Hayır abi bence. Eğlenecek kişi gerçekten aracına emek sarfedip o yarışı kazanmayı hak eden kişidir.
Sırf diğerinin bütçesi yok diye ayrı kategori olmaz.
Bu adam çıkacak trübüne emek vereni alkışlayacak.
brs_odbs
10-03-2013, 12:20
kesinlikle doğru :icon_tup:
Low-Rider
10-03-2013, 12:20
Olgar verdiğin örnek yanlış oldu, Turbo olunca belli bir çarpana göre hesaplayıp yüksek hacimlilere denk geliyor
B.Aktepe
10-03-2013, 12:21
Aşırı besleme ile atmosferik farklı kategori olucak elbette. Buğra daha kuralları yayınlamadığı için ortada kaldı biraz durum. Sınıflandırma, kg sınırlamaları, güvenlik gibi kurallar yayınlanınca daha sağlıklı bir tartışma olucaktır.
Olgar verdiğin örnek yanlış oldu, Turbo olunca belli bir çarpana göre hesaplayıp yüksek hacimlilere denk geliyor
Farkındayım da sallamasyon örnekler veriyorum. Atmo ile turbonun farklı kategorilerde olması lazım yoksa.
Aşırı besleme ile atmosferik farklı kategori olucak elbette. Buğra daha kuralları yayınlamadığı için ortada kaldı biraz durum. Sınıflandırma, kg sınırlamaları, güvenlik gibi kurallar yayınlanınca daha sağlıklı bir tartışma olucaktır.
Siz geçen akşam çıkarabildiniz mi kuralları ?
best time sıralaması güzel ama cizgiyi gecen kazansın pılotajı ıyı olanın kazanması daha şık .
BlackEmperor
10-03-2013, 12:57
eğer modifikasyon sonucu belirleyecekse bence hacimden bağımsız olmalı eskisi gibi teknoloji hacim farkını ortadan kaldırmış durumda çok farklı karakterdeki araçlar kafa göz gidebilirken hacimin düşük sen burda yarışamazsın demek biraz dar açıdan bakmak gibi olur amaç hem motorsporlarının gelişmesi hemde farklılıklar içeren araçların yarışması daha zevkli ve amacına uygun olur amaç kupa almaksa herkes k20 turbolasın daha hızlısi yok nede olsa
B.Aktepe
10-03-2013, 13:08
Siz geçen akşam çıkarabildiniz mi kuralları ?
Ben kendi fikirlerimi yazılı olarak belirttim. Tabi 1-2 günde eski talimatlardan yararlanarak kendi düşüncelerimi katarak hazladım.
Son karar mercii Buğra.
KCANN_220
10-03-2013, 18:32
bakıs acısı dogru ama burdada bı adaletsızlık war bnce..ben arabamı yaptım yapıgım sureler turbo nosların ıcıne gırıor ee arabayı fazla yapmısınız dııp arabayı mı sokım weya ayarlarını kısıp bı ust katagorye mı salca olım yada hıc yarısa katılmıyım..?
demek ıstedıgım ısleyen sısteme kokten bı cozum getırılmelı herkezı memnun edıcek tutupta std bı arabayla bnm denemem garıpse bnmde 11 12 snye cok rahat kosabılcek arabayla denemem sacma..
President
10-03-2013, 19:07
Kankacım bak şimdi o zaman;
2 tane Ep3 düşün. Birisi 5.000 tl harcamış kpro almış egzoz ve hava filtresi yapıp gelmiş draga.
İkincisi 40.000 tl harcamış turbolamış vs hakkaten mükemmel yürür hale getirmiş.
1. adam diyecekki kardeşim ben onla kalkmam. Biraz önce senin dediğin gibi.
Neden kalkmaz gerçekten geçileceğini bildiği için.
Ama ana fikre bakalım ikiside aynı motor kodlu EP3 typer. Birisi emek vermedi diye onları eğlendirmek için farklı bir kategori yapmak mantıksız.
Gitsinler kumda oynasınlar o zaman.
Drag eğlenceden çok bence gerçekten profesyonelce yapılması gereken birşeydir. Adam drag yarışı için 1 sene zaman ayırıp yüksek bütçelerle araç hazırlayacak. Diğer 1 hafta kala kpro takıp gelecek.
Sonra bende eğlenmek istiyorum. Hayır abi bence. Eğlenecek kişi gerçekten aracına emek sarfedip o yarışı kazanmayı hak eden kişidir.
Sırf diğerinin bütçesi yok diye ayrı kategori olmaz.
Bu adam çıkacak trübüne emek vereni alkışlayacak.
Profesyonel düşünce yapısı ile bakacak olursak haklılık payı var. Ama profesyonel olmak, profesyonelce araç hazırlamak kolay mı? Türkiye de profesyonel drag aracı kaç tane var? bu şekilde olursa hep aynı araçlar yarışır durur, bizde zevkle izleriz.
Ama amatör seri çok önemli bence de, insanların cesaretlerini toplayıp o tadı almaları lazım ki profesyonel araç hazırlamak için hevesleri artsın.
Örneğin ben aracımı cadde ve günlük kullanım için hazırladım. Ama sürelerini ölçtükten sonra aracıma ve kendime güvenirsem o atmosferi tatmak, piste çıkmak, yarışmak istiyorum. Ben 300-400 hp aralığındaki aracımla profesyonel araçlarla yarışamam ki? Benim aracım HULK ile nasıl yarışsın :)
chiefkadir
10-03-2013, 19:07
Bu işler artık zamana göre yapılıyor, 0-402 derecesini iyileştirmeye göre araçlarımızı hızlandırmaya uğraşıyoruz..Benim şahsen bu saatten sonra ahmeti geçiyim mehmeti geçiyim derdim olmaz süreme bakar bir sonraki yarışda nasıl aşşa düşerim ona göre hazırlanırım..
Benim gibi düşünmeyip Drag zevkini yaşamak isteyenede saygım var.
Süreyle müreyle işi olmayıp güzel bir gün yaşamak isteyen aldığı kupayı bizim gibi kaybetmeyip evinde saklayan çocuğuna arkadaşına gösterip bir mutluluk yaşamak isteyenide düşünerek bu işi iki parçalı yapmak lazım,
*İlk yarış yarı profesyonel,
Şu anda geçerli olan sistem.. Süreye göre...
*İkinci yarış Speedweekend tadına,
İyi hesaplanmış sınıflar ile seyirciyi baymadan, hacim,sökme,nos, gibi nüansları atlamadan.. Motor hacmine göre
bu hacme göre diyen kaç kişi drag kovalayacak merak ettim 80 küsür kişi tıklamış orayı ben 50 den fazla yarışmacı bilmiyorum swap araçları birinci olur belliki birileri gizli nos kullanır stroker kitler girer araya
106 gti hangisi 78.5 piston kullanıyo
kaç tane typer 86 mm piston kullanıyo yarışan
yani 1.6 turbolar saxo turbolarla yarışacak hepsi öyle mi :hahaha:
2000 N/A ler kemalcanla yarışacak
olduu :hahaha:
sezon başında adamlara verin kupalarını gitsinler o zaman
süre sistemi sonuna kadar adildir bu yönden
süre sisteminde bu konularda kavga dövüş de çıkmıyo herkes en iyi süreyi yapıyo hedefliyo giderim bu diyo swaplı k20ler girince ep3lerin hakkı yenecek teknik kontrol zorlaşacak gizli nos olsun stroker olsun tespit etmek zaten zor kötü niyetli insanlara pirim yaptırır sadece hacimli sistemde senelerce yarıştık birinciler hep belliydi sürede öyle olmuyo
kacırdıgınız bısı var eskı hacımlı sıstemde. kılo hafıfletmedekı sınır :) hacımlı olursa sokme ısıde ona gore olucak. ruhsat agırlıgından sadece stepne arka koltuk sokucen gerısı olmıycak :)
M_PROJECT
10-03-2013, 19:29
bilgisizce oylama olmasin , oylamak icin de oylamayin , arastirin yada sorun , dunyada bu is nasil yuruyorsa , ya ayni sistemi almak lazim yada en yakinini kullanmak .
Burak Kasim
10-03-2013, 19:41
Tabiki sureli sistem devam etsin, herkes sureli sisteme gecelim yok ole yok bole diye tartisilmadimi?
Simdi bu degisiklik neden?
Dunya standartlarinda bir pistte yaris yapilicaksa, yaris dunya standartlari neyse ole yapilsin, biz bence gotumuzden element uydurmayalim.
Kurallari bizim yazmamiz sacma, cunku farkindaysaniz herkes kendi icin ne iyiyse onu yaziyor, yane tarafli oluyor yorumlar dogal olarak.
Ben hep zaman sistemini savunmuşumdur hala daha savunuyorum fakat
Türkiye ile USA i kıyaslıyamazsınız
oradaki sınıflar çok farklı adamların sadece sport fwd grubu diye kategorileri var misal turbo 67mm le sınırlı lastik 24.5 dan fazla büyük çap takamıyorsun vs vs
eee ne oluyor ufak trickler adamlara yarış kazandırıyor bir bakmışsın hepsi 9.1 9.2 9.0 koşuyor e ozamanda ne oluyor pilotaj konuşuyor haliyle
ama bizde bunu yapamazsın kimseye turbonun palini şu mm de sınırla o kategoriye gir yapamazsın neden cünkü okadar araç yok bulamazsın yada lastik ölçüsü şundan büyügünü takamazsın vs vs
Benim savunduğum şu
106 cılar vtecciler typercılar vs vs 1.6 1.8 kategorisi bu adamlar sürekli en hızlı 106 en hızlı vtec yada en hızlı typer falan demiyormu rolling videolarında
işte hodri meydan
Yada buğra onlar için ayrı bir kategori yapsın üst gruba girmek isteyenler tercihen yukarı gruba kaydını yaptırır
Ama siz burda swapları ayıramazsınız
diyorsunuz ki kemalcanın arbası ile benim arabam arasında 1 saniye fark var
peki nerden biliyorsun yarışta vites kaçırıp geçilmicegini ?
o araçları ayıramazsın
he ne olur biliyormusunuz misal iki tane swap mı var bilalin ve kemalcanın o iki aracı bay çektirtirsin
bütün 2.0 lar kakarlar güzelce savaşırlar en son en hızlısını o iki araca dahil eder bir kura çekersin
2 si eşleşir birisi bay çeker
ozaman ne olur en hızlı Typer yada 2.000 cc aracıda belirlersin swap aracıda ayırmamış olursun
işi zorlaştırıyorsunuz herşeyin çaresi var :)
surelı sıstem olsun ben Hılmı gıbı dusunmuyorum.
eskı hacım sıstemı AMATOR lerı uzaklastırır. bız yenı kusak yarısmacıları pıste cekmelıyız. stock m3 unu alan 13 sanıye grubuna gırer ve yarısır. zevkte alır. ama tutup m3 u 1.6 1.8 2.0 turbolarla yarıstırırsanız mokoko olur. ben kardesıme katılmıyorum.
SANIYE dıyorum. TUM DUNYA SANIYE DIYOR zaten zor alıstı memleket alısmısı bozmayın.
AHMET
Dünya üzerinde aynı saniyeler arasında yapıyor diye hiç bir FWD araç 4x4 ile kaldırılmıyor
FWD leri ayır
Hızlı NA ları ayır
onu ayır bunu ayır
sadece pazar günü yapılcak bir organizasyona bunları sığdırmak imkansız
Cumartesi herkesin gelip seeding yapması lazım
istanbulda yarış düzenlenicek Akhisardaki 30 araç katılımlı yarışa benzemez en az 50 araç olur nasıl yapılırsa yapılsın
İstanbul parkta yarışmak herkese nasib olmaz kimsede bu fırsatı kaçırmaz bence
Burak Kasim
10-03-2013, 20:27
Tabiki Amerika ile kiyaslamak imkansiz adamlardaki nufus bizim nufusun 5 kati, dogal olarakta talepte daha fazla.
Grup konusunda bazi dediklerine katiliyorum ama biz gene dunya kurallarina gore yarisalim illaki daha cok araba gelicektir zaman icinde.
Amerikanin zaten gerisindeyiz cogu seyde, zamanla belki bizim gruplarimizda onlar kadar olmasada dallanip budakllanir diye dusunuyorum.
Onemli olan alt yapiyi oturtmak, atiyorum 5 sene sonra belki daha cok araba olucak o zaman gene mi degistiricez kurallari?
Bence gunu kurtarmaya calismayalim, ileriye donuk olsun kurallar.
10 sene once Hulk, DP, MSKY, DA TT M3, ES Turbo vb. bircok arac olucagini tahmin bile etmiyorduk, suan warlar.
Turkiyenin son 6-7 senede ne kadar hizli bir gelisme icine girdigini hepimiz biliyoruz, ben daha iyilerinin olucagina eminim, hedefleri kucultmeyelim bence.
Eskiye donmek hedefleri kucultmen anlamina geliyor bana gore insanlar alismisti sure olayina ayriyetten, tekrar degistirmek problem yaraticaktir.
Tabiki Amerika ile kiyaslamak imkansiz adamlardaki nufus bizim nufusun 5 kati, dogal olarakta talepte daha fazla.
Grup konusunda bazi dediklerine katiliyorum ama biz gene dunya kurallarina gore yarisalim illaki daha cok araba gelicektir zaman icinde.
Amerikanin zaten gerisindeyiz cogu seyde, zamanla belki bizim gruplarimizda onlar kadar olmasada dallanip budakllanir diye dusunuyorum.
Onemli olan alt yapiyi oturtmak, atiyorum 5 sene sonra belki daha cok araba olucak o zaman gene mi degistiricez kurallari?
Bence gunu kurtarmaya calismayalim, ileriye donuk olsun kurallar.
10 sene once Hulk, DP, MSKY, DA TT M3, ES Turbo vb. bircok arac olucagini tahmin bile etmiyorduk, suan warlar.
Turkiyenin son 6-7 senede ne kadar hizli bir gelisme icine girdigini hepimiz biliyoruz, ben daha iyilerinin olucagina eminim, hedefleri kucultmeyelim bence.
Eskiye donmek hedefleri kucultmen anlamina geliyor bana gore insanlar alismisti sure olayina ayriyetten, tekrar degistirmek problem yaraticaktir.
Sonuna kadar haklısın peki bana birde şunun çaresini açıklarmısın
misal aracın seeding ve yarış süreleri arasında iyileştirme oranı var biliyorsun
misal araç 13.2 yaptı diyelim 12.7 hatta 12.5 a kadar tolerans var sonra diskalifiye oluyor
bunu niye yazıyorum Akhisarda arkadaşların başına geldi 13 saniye grubunda sarı M3 vardı yarışta kendimi geliştirdim dedi her kalkışı 12 küsürdü ama 13 grubuna girdi kaptı kupayı gitti
hani erkut yazmış ya kandırmaca hile olucak diye bu hile değilde nedir
yazık değilmi 13 grubundakilerin emeklerine
sen seedingde ayagını gazdan çek yarışta hiç kaldırma gazdan rahat rahat ele herkesi
aldatmaca yapacak olan varsa her türlü yapıyor kardeşim bu ilk açıklıyacağım şeydi
gelelim esas mevzuya
Benim esas istediğim illede hacimli olucak diye birşey değil
istediğim şey
106 lar ve vtecler savaşsın
Typerlar 206 lar cliolar savaşsın eskisi gibi
birde şöyle düşün adam mesela 106 ların en hızlısı geldi 12.980 yaptı süre seeding gitti 12 saniye grubuna başka 106 yok o grubta diyelim
eee o grupta subaru var yada turbo civic var 12.1 yapıyo yada 12.3
adamın yarışmasına gerek yokki bu adamın da şevkini kırıyorsun adam ben niye subaru ile kalkıyorum diyo gelip
ben bunu bizzat Akhisarda yaşadım adilmi abi bu dio adam seeding sonrası ilk kalkış elenip gidiyo
oysa 106 larla kalkmış olsa o adam belki yarış esnasında geçilcek başka 106 ya
seeding de daha kötü süre yapmış ama yarışta süresini azcıkta olsa iyileştirmiş bir 106 belki geçicek onu ama adam yarış görücek
bende fwd lerin aynı saniye grubunda diye awd ler ile kalkmasını doğru bulmuyorum awd ler apayrı bir grup olmalı saniyelerine göre kendi aralarında ayrılmalılar
ne dersin bunun için
birde benim aracımda 2000cc x turbo besleme 1.7 x nos besleme x 1.5 = 5100 cc yaptı
benide gidip 5100cc 400 hp NA amerikan ile eşleştirmicen tabi
Benim gençliğimde daha yarışmıyorken heyecanla izlediğim araçlar hep amerikanlardı körfezde falan
bence onlar için ayrı bir kategori açılmalı
Amerikanlarda kendi aralarında savaşmalılar zaten onlar ayrı bir grup eğlenmeyi seven insanlar hepsi arkadaşlar aralarında sen ben yok keyif için drag yapıyorlar
onlara ayrı kategori açılsa eminimki çok fazla amerikan katılcaktır
Motor hacmine göre olmalı.
Saniye olayı evet en iyi süre ortaya çıkacak fakat her seferinde iyi kaldıran 1. Olacak.
Hacim dedik ama Pushuner ve Bilal'in araçları gibi swap lar var şimdi gel işin içinden çık. Bu araçlarla kalkacaksak saniye olsun.
Yada bir fikir swaplı araçlar ek ağırlık alsın.
Bulut Y.
10-03-2013, 20:51
hacme göre sınırlansın diyen drag yarıslarına girmiş 2-3 kişi var .
saniye sistemine göre sınıflandırılsın diyen draglara giren en az 10-15kişi var zaten belli bi sistem oturtuldu saniyeli sistemde olan düzenide yok edicez.
dünyada süreye göre sınıflandırılıyo bizdede öyle olmalı .
kaç tane turbo typer varda kaçı yarısa giriyor ? girenlerin hangisi hulku geçer bazookayı geçer saxo turboları geçebilir ?
Şahsi fikrim süre olmalı art niyetlileri iyileştirme süresini düşürürseniz ayıklarsınız inşallah komple vht lı bir pist olurda katılmak boynumuzun borcu olur Kesinlikle bu sekilde bir drag yarışı yapılmasına ihtiyac var hangi şekilde yapılırsa yapılsın Allah utandırmasın
Atmosferik turbo ayrimi olacak mi peki ?
Edit : daha once yazilmis ayrilacakmis
Neyse ben tartışmak istemiyorum anlattıklarıma ısrarla muhalefet olmak için uğraşıcaksınız bütün gece hiç gerek yok
Ama bulut şunuda iyi öğren kardeşim
Hulk 2000cc x 1.7 x 1.5 = 5100cc
Bazuka 2200cc x 1.7 x 1.5 = 5610cc
Sako 1500cc x 1.7 x 1.5 = 3825 cc
Bu üç aracın hacimsel kategorileri bunlardır
Turbo Typer yarışa giricekse NOS baglamasın 2000cc x 1.7 = 3400cc olarak yarışa girsin yok ben aracıma çok güveniyorum diyorsa nosu da bağlar x 1.5 yaparsın HULK la aynı kategoride yarışır
kurallar önceden açıklanıyor isteyen aracını istediği kategoriye göre ayarlıyabilir
Burak Kasim
10-03-2013, 21:12
Aslinda fikirlerin ikiye ayrilmasinin nedeni iki grubundan gecerli bir takim nedenleri war ama dunya napiyor biz ona bakalim diyorum ben.
Fikirdir bu seninki yada benimki yanlis diye bisey yoktur, 2 farkli insan farkli dusunceler uretebilirler, uretmeleri lazimdir, farklilik yaratan budur zaten.
Konuya donucek olursak, Akhisardaki aracin elenmemesi hata, araci gayett surekli 12 cikardigi icin eleyebilirlerdi, Toleranslari kim neye gore koydu?
Bana gore elenmesi lazimdi, sana gore lazimmis ki bunu dile getirdin dime?
Neden elenmedi peki, bu organizasyonun hatasi bana gore, bidahaki organizasyonlarinda hatalarini duzelttikleri surece hata yapmak iyidir.
Ki onu yapan arkadas plastik kupaya oynamis kendini kandirmis, kupayi aldida noldu???
O gecme gecilme mevzusu her grupta olur normaldir, herkesi mutlu etmek imkansiz sonucta onemli olan doru olani yapmak.
Bolt-on olan K20, Punisher K20'nin yanina gelirsede farkli sonuclar cikicak ortaya, hic bir zaman gecemicek, adam demicek mi ben zaten gecilcem niye yarisiyim?
Yane demek istedigim ben bununla niye yarisiyim olayi grupta yapsan normalde yapsan cikar, cikacaktir.
Yarismaci yarisiyorsa ben bununla neden yarisiyorum diye birsey soleyememesi lazim, gecmek icin caba, para ve zaman harcicicak, bu kadar.
4WD ve FWD olayina bende katiliyorum, oda anca zamanla katilimla duzelir diye dusunuyorum oda cok zaman almaz.
Bole kaliteli pistlerde yarislar oldugu surece, katilimci araclarin kaliteside articaktir, belki daha cok 4WD katilip, gruplara ayrilabilir olmicak bisey degil.
Bulut Y.
10-03-2013, 21:18
siz profesyoneller yarısın iyi gazlamalar ;)
Birde sn olayında 402mt çizgiyi ilk geçen almalı.
Ist Park'ın S/F duzlugunde boyle bır org duzenlemek harıka bır gırısım.
Asfalt kaucuk karısımı oldugu ıcın,avantajda saglıyacak.
Ayrıtılar dunyada nasıl yapılıyorsa,kurallar dahıl oyle yapılmalı dıye dusunuyorum.
Arabaları sattık,boyle bır calısma yapılıyor. Napalım,ızleyıcı oluruz artık.
Pıst gunlerıne devam ;)
B.Aktepe
10-03-2013, 22:04
Hilmi yazdigim kurallarda herseyi birebir ayni dusunmusuz nerdeyse :)
Araçlar yarışa çıkmadan önce teknik kontrolde ağırlıklarıda ölçülsün hacimsel kategorilerine ek olarak ağırlık çarpanıda eklensin ve çıkıcak hacime göre sınıflandırma yapılsın en adil yöntem böyle olur , yarışa gircek arabaların motor içinde ne olduğunu kaç cc kaç mm turbo olduğunu hemen hemen herkez biliyo bilmedikleriniz şüphelenilen araçlar içinse bilir kişi ve teknik elemanlardan oluşan bi grupdan yardım alınsın ! Mantıklı değilmi ?
Gruplar oluşturulsun süre yine olsun herkez hem süresiyle hem kendine eşit araçla yarışsın
kendi aracımdan örnek veriyim ilk süre sistemince yarıştığımda seedingde 16.008 gün sonunda 15.754 yaptım kupamı aldım arabam stage 2 ydi sökük de deildi güçlü de değildi ama ilk üçü tadınca yarışmaya devam ettim
aracımı geliştirdim stage 3 yaptım daha sonra 14.730dan başladım 14.226 yaptım evet kupa almadım ama çok daha mutluydum 15.7 nerde 14.2 nerde eğer o zaman 1.6larla kalksaydım 13.8 lik araçla aramda dağ olurdu bi daha da yarışmazdım eminim
şu an prof bi araç hazırladım çok daha iyi süre hedefliyorum ahmeti mehmeti geçmek gibi bi hedefim hiç olmadı gayet amatör başladım profa doğru gittim
şimdi ilk yarışa girecek typer s2k clio tempra v.s. kemalcanla kalkarsa o adam bi daha o piste gelmez arabası da geliştirmez izlemeye bile gitmez ama 15 de yarışır 14 de yarışır ben 13 lük araba yapıcam der çabalar senelerini zamanını harcar kendini geliştirir 12 yapar 11 de yapar
gelelim diğer geyiğe turbolu noslu şahin hulkla kalkacak :hahaha: ya da adem sezerle :hahaha: farketmez saxo turbo olsun :hahaha: ya da cupra stage 1 hadi 2 olsun ya da 3 mesela m3 ya da 330 bu adamların yarışma hakkı yok mu sizce
onun haricinde benim aracıma sahip bi insan 1.6 kategorisinde yarışmaya asla hayır demez işime gelir
(kemalcan ne çok örnek verdim la seni :D)
arkadaslar yaris resmi olacak yani yaris sonrasi kapali park olacak itiraz icin sure olacak tereddutu olan idda eden yatirir parasini yazar 2satir itirazini arac o gun kilitlenir garaja birsonraki gun itiraz goren aracin ustasina cekici oke goturulur itiraz hacme ise sokulup hacim olculur teknik ekip esliginde . itiraz eden kisi hakli ise yatirdigi itiraz harci iade edilir. hile yapan arac diskalifiye edilir. aksi olur itiraz bosuna ise harc yanar ayrica cekici ve aracin serviste yapilan sokum takim islemlerinide haksiz yere itiraz eden oder .
ha derseki ben kendi ustama dahi sokturtmem uzgunum diskaligiye olur sezonda puan falan alamaz . isin ozu durust olan kazanir hole hurda pesinde olan adam da hem rezil olur hem paradindan olur ;)
isteyen sansini deneyebilir ;)
chiefkadir
10-03-2013, 22:30
Kupa almak araba geçmek benim nazarımda çok önemli değil..
Son yarışta 6 adet birincilik kupası verildi , kimlerin kupa aldığını hatırlayan varmıdır ?
Şartlar ne şekilde olursa olsun, Süre tutulsun yeter:icon_tup:
peki sure tuttuk herkezin surelerini ilan ettik diyelim .
bu durimda hacim e gore siniflandirma hakkinda ne dusunursunuz beyler ?
yani yaris siniflari ve 1.2.3.leri gecme gecilme ve hacime gore siniflar ile ancak tum araclarin yaris esnasinda zamanlari tutulsa ?
ghibli06
10-03-2013, 22:35
1000 kişi oylasın demiş Buğra hocam, diğer yazanlar 'oylayanların kaçı draga katılacak' diyor...
beyler; bu kurallar vs kimsenin tekelinde olan şeyler değil, fikir sorulmuş insanlar düşüncelerini belirtip oylamışlar... ben fikrimi belirttim, Amerikan yapıp girmek istiyorum, hadi buyrun kategori bulun buna? drag listesine bakıyorum, %90 ı civic,106,saxo turbo araçlar... eğer sadece bu şekilde bir şampiyona düşünüyorsanız zaten fikir sormaya da gerek kalmaz, farklı araçlar da ancak listenin %10 unda garnitür niyetine girer...
burada sakın bu tarz araç yapan arkadaşlara laf ettiğimi falan zannetmeyin, emek para zaman harcayıp çok iyi araçlar yapıyorlar ama benim gibi japon ya da fransız arabalarıyla hiç hayatı boyunca işi olmamış kişiler nasıl katılacak bu işe? elbette herkes kazanmak için girer ama dediğim gibi, yumruk metrede eşit çıktı diye 80 kiloluk boksör Tysonla aynı ringe çıkmaz...
chiefkadir
10-03-2013, 22:47
yani yaris siniflari ve 1.2.3.leri gecme gecilme ve hacime gore siniflar ile ancak tum araclarin yaris esnasinda zamanlari tutulsa ?Bro ankaradan gelecek E30 ları hiç bir şekilde sınıflayamassın, ..ve illaki gelecekler ve bu arabaların hacimlerini kendileri bile tam hesaplayamıyor.. 3200cc olan var 2700 cc olan var 2500cc olan var, kimi 3.20 kimi 3.23 kimi 3.25 ..ordaki kargaşada kimse o arabaların hacmini sınıflayıp ayıramaz..onlar istedikleri gruba girecektir...Ordaki herhangi bir ep3 typerın ruhsatında 3.20 olan 2.8lt lik E30 u geçme şansı yok.. Amaç amatör arkadaşları yarıştırmak değilmi ? ilk kalkışında hacimli bir arabadan tokadı yiyecek olan arkadaş neyin keyfini yaşayacak :)
süre ne olursa olmalı eğer olmaz ise %50 katılım azlığı olur
konyaya akhisara süresini görmeye gider kendine ona göre geliştirir
ama kategori seçimi dedikleriniz gibi olur artı sürede olursa süresini görmeye gelen kupa meraklısı olmayan bisikletle bile kalkar...
KCANN_220
10-03-2013, 22:55
abı kısa zamanda yapılcak en guzel sıstem bnce sure sıstemının ustunde ıyılestırmelere gıtmek..bnm tek temennım arka arka 30 kalkıs yapmamak we turbo nosluların ıcıne dusup bı kac kalkıs yapmadan elenmemek..:D
ama ıstanbulda parkta yarısmak bnce cok guzel bı duygu olucak en kısa zamanda kurallar belırlenıp ıns tarıhler bellı olur..:icon_tup:
yani yaris siniflari ve 1.2.3.leri gecme gecilme ve hacime gore siniflar ile ancak tum araclarin yaris esnasinda zamanlari tutulsa ?
herkesın ıstedıgı olur ozaman kanka
örnek: 2.0 cc grubu :D 12 yapan araç da 16 yapan araç da orada olacak mümkünse önce 16lar sonra 15 ler sonra 13 ler şeklinde seedinge göre yerşelsinler
zaten süre kategorisi 13 sec 14 sec gidiyo normalde bu şekilde eşleşiyo
kura derseniz yarış erotik bi hal alıyo 12 yapan 16 yapana 100+ metre atacak artarda kalkışlar sonucu teknik arıza yaşayacak 14 ler 13 ler biririni öpecek aaa 12 yapanlar bozulmuş kenarda 15 sec yapan araba sona kaldığı için kupa elinde :hahaha:
bunu da gördük
bu konularda akhisar RPM ekibiyle beraber çalışmanız mümkün olursa şampiyonaya extra ayak ve aynı kurallarla bir sezon geçirme olanağı da olur süre sitemi konusunda da gayet başarılılar mümkün müdür bilmiyorum ama hepimiz adına çok iyi olurdu
ortak kurallarda tek sezon yarışı
Bro ankaradan gelecek E30 ları hiç bir şekilde sınıflayamassın, ..ve illaki gelecekler ve bu arabaların hacimlerini kendileri bile tam hesaplayamıyor.. 3200cc olan var 2700 cc olan var 2500cc olan var, kimi 3.20 kimi 3.23 kimi 3.25 ..ordaki kargaşada kimse o arabaların hacmini sınıflayıp ayıramaz..onlar istedikleri gruba girecektir...Ordaki herhangi bir ep3 typerın ruhsatında 3.20 olan 2.8lt lik E30 u geçme şansı yok.. Amaç amatör arkadaşları yarıştırmak değilmi ? ilk kalkışında hacimli bir arabadan tokadı yiyecek olan arkadaş neyin keyfini yaşayacak :)
Kadir in yazdıklarına katılmamak mümkün değil bende ilk hacim dedim ama işin bu boyutları göz ardı edilemez.
ghibli06
10-03-2013, 23:19
hacimdeki olası sınıf sahtekarlıklarını hepimiz biliyoruz da, 2,0Turbo+NOS bir aracın EVC ya da NOS kullanıp-kullanmama gibi parametrelerle derece yapabileceği bir sınıfa kendisini atabilme ihtimalinden neden kimse söz etmiyor o zaman? bakıyorum aynı spect araçların biri 13 yapıyor 4. oluyor diğeri 15küsür yapmış sınıfında birinci, bunu cidden adil bulan var mı?
TAHİR SARIBAŞ
10-03-2013, 23:33
hacimdeki olası sınıf sahtekarlıklarını hepimiz biliyoruz da, 2,0Turbo+NOS bir aracın EVC ya da NOS kullanıp-kullanmama gibi parametrelerle derece yapabileceği bir sınıfa kendisini atabilme ihtimalinden neden kimse söz etmiyor o zaman? bakıyorum aynı spect araçların biri 13 yapıyor 4. oluyor diğeri 15küsür yapmış sınıfında birinci, bunu cidden adil bulan var mı?
Peki sizce yarış olayı kupa almak mı,yoksa yapabildiğin en iyi süreyi yapmaya çalışmak ve kendinizi yaptığınız süreye geliştirebilmek mi ?
ghibli06
10-03-2013, 23:40
Peki sizce yarış olayı kupa almak mı,yoksa yapabildiğin en iyi süreyi yapmaya çalışmak ve kendinizi yaptığınız süreye geliştirebilmek mi ?
iş hacimde sahtekarlığa geldi, ilk sayfalarda yazdım zaten, 3-4 tane şikayet birkaç diskalifiye ile çözülür bu konular... bazılarının hacim beyanında sahtekarlık olacağını düşünüp yazabiliyoruz, peki her K20 turbolanınca aynı basıncı mı basıyor aynı turboyu mu kullanıyor? atıyorum geçen seneki sınıflara göre herhangi bir K20 ye 'kardeşim bu aracın sınıfı 13 olmalı ama sen 15 sn sınıfındasın, hayırdır?' diyebilecek mi? hacimde beyan sahtekarlığı nasıl olası ise, saniyede her aracın kendi maksimumunu kullandığını düşünmek de o derece hata olur...
TAHİR SARIBAŞ
10-03-2013, 23:54
iş hacimde sahtekarlığa geldi, ilk sayfalarda yazdım zaten, 3-4 tane şikayet birkaç diskalifiye ile çözülür bu konular... bazılarının hacim beyanında sahtekarlık olacağını düşünüp yazabiliyoruz, peki her K20 turbolanınca aynı basıncı mı basıyor aynı turboyu mu kullanıyor? atıyorum geçen seneki sınıflara göre herhangi bir K20 ye 'kardeşim bu aracın sınıfı 13 olmalı ama sen 15 sn sınıfındasın, hayırdır?' diyebilecek mi? hacimde beyan sahtekarlığı nasıl olası ise, saniyede her aracın kendi maksimumunu kullandığını düşünmek de o derece hata olur...
bence süresini bilinçli düşürmekte o arkadaşın kendine verebileceği en büyük zarardır, ben xxx masraf yapmışım atarlanmış giderlenmişim ama aynı setuplı arabayla yarışmak varken neden gidip alt sınıfla yarışayım,onun acizliğidir,egosunu tatmin etmedir,beceriksizliğidir
hepimiz bu işin içindeyiz hiç bir kimse ben sınıf ??? 1. 2. oldum demez,hepimiz ben 10-11-12 yaptım der
hacimde ki sıkıntıda aynen dediğin gibi her aynı hacimde olanda aynı psi basmıyo,peki şöyle düşünün sizce kupaya oynayan kaç kişi var-hacim olayı ile mağdur olan kaç kişi var
bakın yarışan arkadaşların imzalarına hiç kimse sınıf ?? 1.2. yazmaz hepside 1xxxx yazar :)
Bro ankaradan gelecek E30 ları hiç bir şekilde sınıflayamassın, ..ve illaki gelecekler ve bu arabaların hacimlerini kendileri bile tam hesaplayamıyor.. 3200cc olan var 2700 cc olan var 2500cc olan var, kimi 3.20 kimi 3.23 kimi 3.25 ..ordaki kargaşada kimse o arabaların hacmini sınıflayıp ayıramaz..onlar istedikleri gruba girecektir...Ordaki herhangi bir ep3 typerın ruhsatında 3.20 olan 2.8lt lik E30 u geçme şansı yok.. Amaç amatör arkadaşları yarıştırmak değilmi ? ilk kalkışında hacimli bir arabadan tokadı yiyecek olan arkadaş neyin keyfini yaşayacak :)
sefim simdi tek amac amator arkadaslari yaristirmak degil tabiki . Amac bu ise gonul vermis para harcamis zaman harcamis pro insanlari yaristirmak amator kardeslerimizi de bu aktivite icinde eglendirebilmek yoksa pro adam yarisip amator kazanacaksa adina ne kupa nede yaris denir ***** :) . Burda eglence gunu degil 3ayaktan olusan istanbul otodrag kupasindan bahsediyoruz. Yanlis anlasilmasin amatorleri ezelim modu degil aksine emek verildiginde ne oldugunu amator arkadaslarimizinda gorup daha cok emek harcamalarini istiyoruz.
gelelim su bmw olayina 1itiraza bakar ya sokulur yada diskalifiye olur yalan soylemeyecek kimse soylersede bunu cekecek haa adam hacmen dogru soylemistri arabasi hizlidir ozaman zate. korkacagi birsey yok sokulur bakilir ustasida para kazanir ;) bu is mahalle macinin otesinde gs fb maci doping yapan sporcu maradonada olsa cezasini ceker.
simdi ortada kurallar yok diye anlasilmiyor tabi bircoksey ama bu konu iyi oldu fikirler bu sekilde gelisir bu sekilde konusarak en guzelini bulur yapariz insallah .
Zamana göre yapılıp startı ilk geçen kazanmalı diye düşünüyorum
Ancak denildiği gibi şöyle bişey var hakkıyla yarışmak isteyen kupada gözü olmayan 2.0 n/a araç seedingte kasarak 12.9 yapıp yarışa 12 grubuna girecek ve örneğin hedefi kupa almak olan 2.0 turbo araç seedingte 12.1 yapıp 12 grubuna girecek ve yarışta 11 lere inip 1. olabilir bu olağan bişey bence bunun önüne geçilmeli
KingoAtmo
11-03-2013, 00:07
Hafifletmeyide yasaklayin panayira donsun, arabasi olan yarisa girsin ;)
Burak Kasim
11-03-2013, 00:09
Bencede bu konunun acilmasi guzel oldu, herkesin fikrini alinmasi onemli.
Bundan onceki mesajda yazdigini biraz daha acar misin sure alinip sonra gruplastirma olayi?
Sure her zaman gecerli olacak bir olcumdur objektiftir, nasil 100 200 suresi yayginlastiysa, insanlar yurtdisiyla kendini kiyasliyorsa,
sureye gore olmasida idealdir kendini bilme ve gelistirme acisindan. yoksa hile yapiyim dusuk grupta 1. oliyim bu ego tatminidir,
Bencede bu konunun acilmasi guzel oldu, herkesin fikrini alinmasi onemli.
Bundan onceki mesajda yazdigini biraz daha acar misin sure alinip sonra gruplastirma olayi?
eger hacimden siniflandirmayi secer isek tum yaris boyunca tum zamanlari tutup zamanlarinida ilan edelim ancak 1.2.3gibi yarisi kazanma kaybetme yada siniflara bir etkisi olmasin demek istemistim Burakcim .
Boylece zamanini gormek isteyen gormus olur ?
Burak Kasim
11-03-2013, 00:13
Hafifletmeyide yasaklayin panayira donsun, arabasi olan yarisa girsin ;)
Yasaklamalar sacma olur bence, atiyorum arabasini kesip bicmis olan adamlar napicak?
Arabalari toplanmicak halde olanlarl war hali hazirda.
Hifletme konusunda bir sınır olmalı ki güçlü olan belli olsun.
Yasaklamalar sacma olur bence, atiyorum arabasini kesip bicmis olan adamlar napicak?
Arabalari toplanmicak halde olanlarl war hali hazirda.
hafifletme konusunda da bazi guvenlik unsurlari var taviz verilmeyecek . standart ama modifiyeli araclar icin hafifletme yuzdesi belirlemeyi dusunuyoruz . ancak adam yaris otomobili yapiyorsa gene guvenlik unsurlarindan taviz vermeden hafifletebilecek ancak busefer 6 noktali rollcage ini takip yaris aracini o sekilde yarisa getirecek . Amerikada da oldugu gibi diyebiliriz bu kilo olayina ;)
kuralsiz duzensiz karman corman ve insanlarin hayatini tehlikeye atarak yaris olmaz ...
Burak Kasim
11-03-2013, 00:25
eger hacimden siniflandirmayi secer isek tum yaris boyunca tum zamanlari tutup zamanlarinida ilan edelim ancak 1.2.3gibi yarisi kazanma kaybetme yada siniflara bir etkisi olmasin demek istemistim Burakcim .
Boylece zamanini gormek isteyen gormus olur ?
Anladim, ben baska bir alternatif olarak sundun sanmistim abi.
Sure olculdukten sonra iki tarafida memnun etmis olursun tabiki.
Oylara bakiyorumda sure sure diye bas cekenler ne olduda hacim olayina donduler, sadece merak ediyorum biz mi aradaki nuansi kaciriyoruz?
Sure her zaman gecerli olacak bir olcumdur objektiftir, nasil 100 200 suresi yayginlastiysa, insanlar yurtdisiyla kendini kiyasliyorsa,
sureye gore olmasida idealdir kendini bilme ve gelistirme acisindan. yoksa hile yapiyim dusuk grupta 1. oliyim bu ego tatminidir,
aynen oyle ancak insanlarin disleri uzar pistte bukadar senedir ogrendigim bu . Zaten bu sporun bu denli regbet gormeside egodur . yarismak ve kazanmakta ego icindir insanlar egolari icin yarisir ki buda olmasi gerekendir . Egosu olmayan adam yarismaz :)
15 bin kisi onunde istanbul parkta ana podyumda kupasini alip sampanyayi patlatmak icin insanlarin birbirini yiyecegini simdiden gorebiliyorum ;)
Burak Kasim
11-03-2013, 00:30
hafifletme konusunda da bazi guvenlik unsurlari var taviz verilmeyecek . standart ama modifiyeli araclar icin hafifletme yuzdesi belirlemeyi dusunuyoruz . ancak adam yaris otomobili yapiyorsa gene guvenlik unsurlarindan taviz vermeden hafifletebilecek ancak busefer 6 noktali rollcage ini takip yaris aracini o sekilde yarisa getirecek . Amerikada da oldugu gibi diyebiliriz bu kilo olayina ;)
kuralsiz duzensiz karman corman ve insanlarin hayatini tehlikeye atarak yaris olmaz ...
Adam komple soker ama 6 nokta roll cage'ini koyar devam eder yoluna, bende ayni dusuncedeyim seninle.
Bazi arabalar inanilmaz sokuk oluyor disaridanda, onlara yasaklama gelebilir tabiki.
Ben sadece ic bosaltmadan bahsediorum.
Hifletme konusunda bir sınır olmalı ki güçlü olan belli olsun.
neden bir sınır olsun ki?
araç yapan yarıştıran herkez olabildiği kadar sökmeye en iyi süresini çıkarmaya çalışıyor, sonuçta bu bir yarış standart güvenlik önlemleri olan bir aracın sökmesinde bir sakınca olduğunu sanmıyorum...
anket cevabına gelince kesinlikle zamana göre yapılmalı + kullanılacak sistemde yarışı ilk bitiren baz alınmalı
Anladim, ben baska bir alternatif olarak sundun sanmistim abi.
Sure olculdukten sonra iki tarafida memnun etmis olursun tabiki.
Oylara bakiyorumda sure sure diye bas cekenler ne olduda hacim olayina donduler, sadece merak ediyorum biz mi aradaki nuansi kaciriyoruz?
eski usul candir izleyicide yarisanda gecti gecildiyi bilir . Amerikada olsak bu lafi oldursen soylemezdim ama gercek bu zaten yarisacak 50-60 la sinirli otomobil le 6-7 street sure sinifi ustune bi 6-7 pro sinif cikmaz ciksada herkez ilk 3 olur :D
sure sure diyoruz ama amerikadaki kurallarin %10 unu alip sure ile yaris yaptigimizi saniyoruz . Birebir amrekia kurallari ile yaris yaparsak sureye gore ben soliyim sana trde yarisacak 10 arabadan fazlasi olmaz o 10 pro aracta da bircok degisiklik gerekir.
Burda amac herkeze uyacak kurali degil kimseyi kimseden sansli hale getirmeyecek kurali bulmak. Adam 2 gun sonra istanbul otodrag kupasini kazanmis bir pilot ve otomobil olacak bunu sponsor icin kullanacak seneye daha iyi daha hizli olacak vs..vs.. simdi ben burda kimsenin mutlulugu ile ilgilenemem tek amacim ortadaki kupa icin yarisirken herkezin esit sansi elde etmesi sonrasinda pilotaj ve emegi ile en iyi olan zaten kazanir .
sorun nedir sisteminiz real time süre bilgisi veremiyo mu
illa hacime göre olacaksa N/A sınıf 2100 cc ye kadar aynı olmalı civicler 106lar typerlar s2000ler için için (puglar 80mm pistonla 1668 cc civarı oluyo ya da 89mm krankla 1789 falan b16lara 1.9 stroker var ya da 84.5 pistonla 1735 oluyo k20lar 87mm pistonla 2044 civarı oluyo ya da 87.5 la 2068cc v.s. ) böylece kimse belirtilen hacmi geçemez 1.6lar hafifleyerek 2000lerle ağırlık hp oranını tutturur
2100 3400 arasına da swap k20ler 24ler bmw m3ler 32x ler için 6 silindir swaplı hacimli grup (m50 bmwler max 3324 gibi bişey olabiliyodu sanırım )
3400 üzeri zaten 1.6 turbolara ve yüksek hacme hitap ediyo gerisi zaten 1.7 ve 1.5 le çarpım tablosu
4x4 ler
amerikanlar
bi fikir bu
ama lütfen kura değil de hacim içerisinde seedingle eşleştirilme yapılsın finalde en hızlıyı izleyebilmemiz açısından
overblack
11-03-2013, 00:39
bence 2-3 sene hacim olarak yapılsın hile yapan yapmaya çalışan yapsın.çünkü hacim olayında hem daha fazla katılımcı hemde daha ateşli bir ortam oluyor.bu spor zaten ileriye gitmiyor geriye gidiyor.hacim olarak düzenlenirse belki ilgi alaka biraz daha artar ilk 2-3 sene belli bir artış gözlenirse sonra oturup konuşulur yapılacak düzenlemeler.Ayrıca bu işe dernek olarak girebilecek 5-6 tane ilimiz var potansiyel olarak.şehir bazında dernek vasıtası ile katılım olursa heyecan dahada artar.futbol müsabakası gibi olur ve daha çok katılımcı ve seyirci toplanır.mesela ankaradaki adam hulk'u tutmaz kendi şehrinin arabası msky'ı tutar. (örnektir) ilerde bu dernekler toplanığ bağımsız federasyon bile kurabilir.hatta Amerikadaki gibi drag ligi bile yapabilir.şu an için çok uzak projeler olsada birisinin bu işe el atması lazım.bunuda buğra gayet güzel beceriyor.
Zamana göre yapılıp startı ilk geçen kazanmalı diye düşünüyorum
Ancak denildiği gibi şöyle bişey var hakkıyla yarışmak isteyen kupada gözü olmayan 2.0 n/a araç seedingte kasarak 12.9 yapıp yarışa 12 grubuna girecek ve örneğin hedefi kupa almak olan 2.0 turbo araç seedingte 12.1 yapıp 12 grubuna girecek ve yarışta 11 lere inip 1. olabilir bu olağan bişey bence bunun önüne geçilmeli
Kanka o mevzunun tolerans sınırı var. Farz-ı misal, yaptığı süreden 1,5 saniye aşağı düşen eleniyor, gibi.
Aydın22B
11-03-2013, 00:51
ben zamana göre olmasını isterim...
hacim olayı atmosferık araclar ıcın onemlı zaten onlarda yanyana gelırler zamana gore oldugu vakıt
overblack
11-03-2013, 01:00
ben zamana göre olmasını isterim...
hacim olayı atmosferık araclar ıcın onemlı zaten onlarda yanyana gelırler zamana gore oldugu vakıt
bir gün charger'lı bi amerikanla yanyana gelirsen görürsün hacim esas kimin için önemli :)
bir gün charger'lı bi amerikanla yanyana gelirsen görürsün hacim esas kimin için önemli :)
Ahahahhaahah cok sert oldu yaw :D
overblack
11-03-2013, 01:04
Ahahahhaahah cok sert oldu yaw :D
:) valla daha basit yazamadım..
Gunes G.
11-03-2013, 01:07
Dun konusurken konu hacimde sahtekarlik kismina gelemedi bir turlu, hafifletme muhabbeti saatlerimizi yedi.
Bu hacim sahtekarligi konusunda aklima gelen basit cozum su. Blok hacmine gore siniflandirilir araclar. Isteyen 2.4 blogu 2.7 stroker yapar, isteyen 2.4 blogu 2.1 destroke yapar devir doner vs. Ama bu iki aracinda hacmi blok hacmi ne ise ona gore olur yani 2.4 litre.
Boylece kimin hacmi nedir diye soru isaretine gerek kalmaz ve konu kokunden cozulmus olur.
Blok hacmine gore siniflandirmada herhangi bir handikap goremiyorum, zaten bu motorsporunun amaci mekanik yaristirmak, o yuzden 2.4 blok araca kim daha iyi yapilanmissa onun gecmesi gerekiyor.
Hacimden bu kadar cekinmeye da gerek yok, hacmi buyuk olan kucuk olani gecer diye birsey yok bunuda unutmamak lazim.
Saniye sahtekarlıgı ne demek ya ???
Adamın arabası 12.9 yapıorsa antrenmanlarda adam nıe 12 grubuna gırsın. Seedıng de son 20 metre ceker gazdan 13 grubuna gırer. 13 grubunun en ıyısı olur. Bunun adı sahtekarlık degıl kı tum dunya da bu boyle. Tum dunya da drag race PARA ODULLU oldugu ıcın mı onların kı hıle olmuo bızım kı beleş oyuzden hıle oluyor.
Sen 13.1 yapıosan 12.9 a gelıstırıceksın 12.9 yapıomusta 13 grubuna gırıomus yok ego tatmınıymıs ne sacmalıosunuz ya. 13 grubuna gırıp 12.9 yapan var 12 grubunda da 11.9 yapan var. 11.9 - 12.9 arasında 1 sn var. Adamın 1 sn farkı kapatması mı kolay yoksa 13.1 yapan arabanın 0.2sn farkını kapatması mı kolay.
adam a dıosunuz kı 1 sn farkı kapatsın alt gruba gırsın kendınıze pay cıkarmıosunuz "ben 0.2 gelıseyım 11.9 yapayım" 12 grubunda ornek verıorum "BMW benı gecmıstı sımdı ben onu geceyım" demıyorsunuz. Hep kolaya kacıosunuz bu yuzden gerıyız zaten. Mılletı bırakın sız kendınızı geliştirin. Bunun adı sahtekarlık degıl bunun adı DRAG RACE ve 11.9 yapanın 12 gruba gırmedı de HAKKI.
AHMET
herşey bir yana çok ama çok faydalı bir organizasyon olacağı kesin hep araçlarımızı görmek açısından hem seyirci açısından çok ama çok güzel olacaktır . araçlarımıza bi ton para harcıyoruz ama roll moll vs. boş sen erken bastın ben altta kaldım senüstte kaldın vs. drag ise er maydanı tabiri caizse inşallah bu organizasyonların devamı senelerce olur ve bu pistte tabi
4çekerler ayrı katagoride olmaları daha iyi olacaktır adalet açısındanda.
ayrıca hilmi ve bilal söylediklerinize harfiyyen katılıyorum.
Burak Kasim
11-03-2013, 12:40
Saniye sahtekarlıgı ne demek ya ???
Adamın arabası 12.9 yapıorsa antrenmanlarda adam nıe 12 grubuna gırsın. Seedıng de son 20 metre ceker gazdan 13 grubuna gırer. 13 grubunun en ıyısı olur. Bunun adı sahtekarlık degıl kı tum dunya da bu boyle. Tum dunya da drag race PARA ODULLU oldugu ıcın mı onların kı hıle olmuo bızım kı beleş oyuzden hıle oluyor.
Sen 13.1 yapıosan 12.9 a gelıstırıceksın 12.9 yapıomusta 13 grubuna gırıomus yok ego tatmınıymıs ne sacmalıosunuz ya. 13 grubuna gırıp 12.9 yapan var 12 grubunda da 11.9 yapan var. 11.9 - 12.9 arasında 1 sn var. Adamın 1 sn farkı kapatması mı kolay yoksa 13.1 yapan arabanın 0.2sn farkını kapatması mı kolay.
adam a dıosunuz kı 1 sn farkı kapatsın alt gruba gırsın kendınıze pay cıkarmıosunuz "ben 0.2 gelıseyım 11.9 yapayım" 12 grubunda ornek verıorum "BMW benı gecmıstı sımdı ben onu geceyım" demıyorsunuz. Hep kolaya kacıosunuz bu yuzden gerıyız zaten. Mılletı bırakın sız kendınızı geliştirin. Bunun adı sahtekarlık degıl bunun adı DRAG RACE ve 11.9 yapanın 12 gruba gırmedı de HAKKI.
AHMET
Hilmi .5 .7 saniye farklardan bahsetti, onun uzerine yorum yapildi, sen .1 .2 saniye farklardan bahsediyorsun, yorumlar senin rakamlarin uzerine gelmedi.
Ki .1 icin tolerans tabiki olur ama .7 icin tolerans belki dusundurucu.
Adamin arabasi 12.5 kapasitesinde olup, 13.2 yapip 13 grubunda yarisiyorsa evet bu bencede SAHTEKARLIK!
Adam kendini .3 gelistiricegine .7 yavaslatiyorsa, kolaya kacan kim oluyor?
Bence 12.5 kapasitedeki bir arac 13.2 yapip alt gruba KACIYORSA, kendini gelistirmedigi icin bu spor GELISMIYOR!
KingoAtmo
11-03-2013, 14:04
Hilmi .5 .7 saniye farklardan bahsetti, onun uzerine yorum yapildi, sen .1 .2 saniye farklardan bahsediyorsun, yorumlar senin rakamlarin uzerine gelmedi.
Ki .1 icin tolerans tabiki olur ama .7 icin tolerans belki dusundurucu.
Adamin arabasi 12.5 kapasitesinde olup, 13.2 yapip 13 grubunda yarisiyorsa evet bu bencede SAHTEKARLIK!
Adam kendini .3 gelistiricegine .7 yavaslatiyorsa, kolaya kacan kim oluyor?
Bence 12.5 kapasitedeki bir arac 13.2 yapip alt gruba KACIYORSA, kendini gelistirmedigi icin bu spor GELISMIYOR!
Niye sahtekarlık olsun, olsa olsa kendini tatmin etme olur.
Yani misal 12,xxx sn yapabilecek kapasitedeki arabasını sırf kupa almak için 13-14 sn. grubunda yarıştıran çıkmaz bence, çıksa da kimi kandırmış olur ki ?
zaten 50 kişinin katıldığı yarışta 20 kişi kupa alıyor, okadarda değerli değil :)
Bence süre tutulduktan sonra sistem farketmez, gerçek hızlılar süre ile belli olur zaten.
şahsi fikrim süreli sistemden yana 1.6 arabamla yüksek hacimli arabalarla yarışmak bana daha çok keyif veriyor,
Burak Kasim
11-03-2013, 14:21
Niye sahtekarlık olsun, olsa olsa kendini tatmin etme olur.
Bencede tatmin etmektir ve kendini kandirmaktir, Ahmet'e kadar kimse sahtekar cumlesini kullanmamisti ona itafen yazdim bende.
Sen tatmin dersin, ben kendini kandirmak derim, oburu hile der, biri sahtekarlik der hepsi ayni kapiya cikiyor, gercegin disinda birsey gerceklesiyor sonucta.
Yarismak ne demek hep daha hizli olmak demek, kendini yavaslatmak cok komik degil mi?
Dynoya cikinca insanlar az beygir ciksin diyor mu? demiyor, o zaman yarisa gelincede arabanin butun gucunu gostermeye calisicak.
Bak yazmıcam diyorum da burak şuna sadece yazıcam
Bazı insanlar var sadece evindeki kupa sayısı artsın diye yarışa giriyor
Bak ben bunu yaşadım yaşadığımı anlatıyorum kimse bana masal anlatmasın
Adam geldi seeding de kalktı 13.2xx yaptı
yarışa geldi daha bismillah ilk kalkışı 12.9 sonra 12.8 12.7
nasıl kendini geliştirdi diyolar birde ne alakası var araba zaten hızlı :) sen yavaşlatmışsın üst grubu girmişsin
üst grupta adam götünü kasmış 13.040 yapmış diyelim grubun 1 numarası adam
yarış zamanı 13.040 ın altına inememiş yarış o adamın hakkı bana göre çünkü seeding de neyse yarışta da oydu adam arabasını 13 saniyenin en iyisi yapmış o sezon
belki gelcek sezona 12 nin en iyisi olmak için uğraşıcak ozamanda 12 gurubunda bir akıllı cıkıp seedingde son 50 metre gazı çekip 12.2 yapcak yarışta 11.9 hoop o gurubunda birincisi olcak
Bu hak yemektir insanları aldatmaktır sahtekarlıktır
heee aman saniye toleransını çekersin daha aşşa yüzdeye kimse yapamaz bu sahtekarlıgı ozaman
bir konu daha vardı saniyeli olsun kimseye hak geçmesin dendi şimdi adam misal hacimli olursa o grupta swap bilalin araba var işte zaten herkesi geçicek niye gireyim der kimse katılmaz dendi
buda farklı bir konu
saniyeli gruplandırıldı diyelim
12.1 yapan biri ile 12.9 yapan bir arac aynı kategoride degilmi
ozaman 12.9 yapan hiç katılmasın yarışa cünkü bu iki araç arasında nerden baksanız 100 metre fark olur
buda adaletsizlik değilmi
ozaman ben rpm turk yetkililerinede teklif etmiştim süre aralıgı kısa olsun diye misal
11-11.5
11.5 - 12
12 - 12.5
gibi bu sefer pilotaj daha ön plana çıkar cünkü aralardaki saliseler iyi kaldırma iyi vites atma gibi faktorler ile kapatılabilinir
ama 12.1 nere 12.9 nere 12.1 yapan nekadar yavaş viteste atsa fark kapanmaz
ben bu yüzden hacimsel olsun dedim onada bir kulp bulundu grubun hızlıları biliniyor ozaman yavaş adam gelmez dendi
yahu eskiden dragları hatırlayın 106 larda da hep belli başlı insanlar 1 nci oluyordu ama 30 araba katılıyordu niye çünkü o birinci olanları geçmek alt etmek için
ilk yarışta zaten insanlar eksiklerini görür bir dahaki yarışa cok daha iyi hazırlanıp birinci olanı geçmeye çalışır bu hep böyledir
Zamanlı yapılcak olursa limit koymamız gerekicek
KG limiti - lastik limiti - yakıt limiti vs
daha düşük HP çıkartan araca daha düşük KG olma şansı tanıma gibi
sırf şartları eşitlemek adına
USA de böyle biz Türkiyede USA standartını yakalamak için kuralları onlarınki gibi yapsak
Şu anda yarışan araçlardan benim kendi aracım dahil pistin yanına yaklaşamaz :)
fiber kapıymış
fiber bagaj kaputmuş
sallanan egzostundan tut koltuk kemer tulum kaskına kadar
bizler yorumlarımızı yaptık en son karar zaten buğranın o ne derse bizde ona uyucaz inanıyorumki o kimseyi kırmadan kimsenin şevkini bozmadan gereken kuralları koyacaktır
Şimdiden hayırlı olsun inşallah kazasız belasız eğlenceli bir sezon geçiririz
B.Aktepe
11-03-2013, 15:24
Eğer her sınıfın belirli kg alt limiti olursa hiçkimse için ayrı bir kural koymak zorunda kalınmaz.
Misal usa örnek veriliyor,
All-Motor
Minimum weights
Honda: 2200lbs - J series 2150lbs - K and F2K Series 2000lbs - H and H2B Series 1900lbs - B Series
VW: Vr6 - 2150lbs 2.0 - 1900lbs
Nissan: 4cyl sr20 - 1900lbs
*50lb penalty with use of ethanol fuel.
Misal,
SFWD Rules
Minimum Weights (only at Triple Crown series events, all other rules are always in effect)
67mm and smaller-2200 lbs
Up to 72 mm-2400 lbs
Non billet wheel deduct 100 lbs
*67mm and smaller turbos with larger than 83mm turbine wheel will be subject to 72 mm weight minimums.
150lb penalty for Nitrous (cars with any nitrous equipment ie. Bottles, lines, nozzles, etc will incur penalty)
50lb penalty for Ethanol Based Fuel
Bir örnek yarışlardan vereyim daha iyi anlamanız için
misal kadir abinin clio RS 2000cc
girdigi kategori 13-14 saniye
kimler var orda 106 lar 1600cc
şimdi swap araç gelcek 2000cc kategorisinde yarışıcak herkesi geçicek Erkut bu adil değil dedi diye söylüyorum kadir abi yanlış anlama
Senin 1600cc ler ile yarışman adil mi ?
senin 2000cc aracın ile 1600cc araçlarla kalkman adil
2000cc aracın ile 2000cc araç ile kalkman haksızlık öylemi
focus typera rakip araç yapmadı diye bunun sorumlusu drag organizatörlerimi
130 hp focus trend aracı olan adam zaten kuraları okur kendisine mantıklı gelmez ise yarışmaz
he yarışırım o zevki tadarım pistte kalkarım birde saniyeme bakarım diyip gelebilir
Bu yüzden Yarış arabası diyoruz yarışlarda kullanılmak amaçlı
Hiç rallilerde böyle birşey gördünüzmü Allah için söyleyin standart evosu ile ralliye giren yarışan varmı
Kural denen birşey var
Her arabası olanın her arabasına göre kural mı konucak bazıları da bu yarışın dışında kalıcak tabiki
ona bakarsan tribünde 5000 seyirci varsa hepsi yarışmak ister ama bu imkan meselesidir
chiefkadir
11-03-2013, 17:06
şimdi swap araç gelcek 2000cc kategorisinde yarışıcak herkesi geçicek Erkut bu adil değil dedi diye söylüyorum kadir abi yanlış anlama
Senin 1600cc ler ile yarışman adil mi ?Bro ben fikrimi yukarda yazdım , ister hacim olsun ister süre benim için farketmez ben zamanımı bilmek istiyorum..
Sınıf 2000 de gireriz,
1.Punisher
2.White Rs üçüncü kim olur ona bakarız:hahaha::D
Şaka bi yana ben daha fazla şu olsun bu olsun demiyorum gelir yarışırım süreme bakarım polemiğe girmem:icon_tup:
kanka, 13.75sn yarış derecesi yapan 5700cc camaro ile 1600cc 106 gti neresinde haksızlık var?
yada 12.75sn yapan turbo civic ile 12.75sn yapan 4x4 impreza yarışının neresinde haksızlık var?
hatta 10.9x yapan bazooka ile 11,0x yapan 911 turbonun yarışında turbo mu haksızlığa uğruyor?
zaman ile gurup oluşturup finişi ilk geçenin kazandığı usül en zevkli usül.
yarışı takip edecek araçlar ve sahipleri bol bol pratik yapsın. kalkış yapsın. ayak alışa alışa süresini standart hale getirebilirler.
ya düşünsene, roll demiyorum bak, drag diyorum. fwd honda civic ile 600hp lik porş geçmek. heyecansız ?
yada 1500hp lik porşları yada gtr ları gc8 ile msky ile geçmek ???
kanka, 13.75sn yarış derecesi yapan 5700cc camaro ile 1600cc 106 gti neresinde haksızlık var?
yada 12.75sn yapan turbo civic ile 12.75sn yapan 4x4 impreza yarışının neresinde haksızlık var?
hatta 10.9x yapan bazooka ile 11,0x yapan 911 turbonun yarışında turbo mu haksızlığa uğruyor?
zaman ile gurup oluşturup finişi ilk geçenin kazandığı usül en zevkli usül.
yarışı takip edecek araçlar ve sahipleri bol bol pratik yapsın. kalkış yapsın. ayak alışa alışa süresini standart hale getirebilirler.
ya düşünsene, roll demiyorum bak, drag diyorum. fwd honda civic ile 600hp lik porş geçmek. heyecansız ?
yada 1500hp lik porşları yada gtr ları gc8 ile msky ile geçmek ???
4 x 4 dünya üzerinde herzaman farklı klansmandır
Ben açık açık söylüyorum Amerikanlarda farklı kategoridir
zaten Türkiyede Amerikancıları yarışlara çekmek istiyorsan Japonlardan farklı sınıf koyucaksın çünkü adamlar japonlarla kalkış yapmak istemiyorlar
onlar kendi aralarında farklı bir grup keyif alıp hahaha hihihi yapıyorlar
Yazdıklarımı iyi okumamışsın tekrar tekrar okursan ne anlatmak istediğimi çok iyi anlarsın sana bunu izmirde de 50 kere izah ettim bir türlü Goca Gafan almadı gitti :D
motor hacmine göre turbo ve atmosferik olarak ayrılması en mantıklısıdır.
Senin 1600cc ler ile yarışman adil mi ?
evet bu adil zaten
o 106lardan biri yazmış (nazmi)ben hacmimden büyük araçlarla yarışmaktan zevk alıyorum diye ben de öyle kadir abi de öyle 106nın corvette porche gibi araçlarla yarıştığını da geçtiğini de gördük
eğer birisi seninle yarışacak N/A aracı yapmayı başarırsa kendini haksızlığa uğramış değil yücelmiş hisseder
N/A araca sahip olmak böyle bi duygu işte
bilal akhisarda gt30turbolu noslu golf geçti hepimiz alkışladık 2jz swap 200sx geçti aklışladık fatih şahbaz 402 metre 12.8 yaptı alkışladık evet hulka rahat geçildi ama o kadar yaklaştıki TR N/A rekorunu kırdı
atmosferik keyfi bakış açısı bu bizde
haaa biz kadir abiyle ve diğer yarışacak arkadaşlarla tüm ekip değerlendirdik eğer real time süre göremeyeceksek süreler sonra açıklanacaksa hacme göre zevkle yarışırız araçlarımız kendi hacminde gayet başarılı
akhisarda seeding yapıyoruz deniyoruz nasıl bu süre düşer hepimiz bunu denedik sen insanlara yardım ediyosun şu tip kalkış daha iyi olcaktır diye prof adamlar zaten kupa kovalamıyoki
akhisardaki herkesin birbirine yardım ettiği daha iyi süre çıkarma çabası hazzı bana çok daha anlamlı geliyo yaptığımız şey sporsa düşük hacimlerin büyük hacimlere direnmesi falan bence heceyan orda yoksa hulkla gariban işi turbo tofaş eşleşmiş adam zaten 14.8 yapabiliyo kalktığında heyecan değil boşa yanan benzin hissi yaşatacak size benim bakış açım bu
ghibli06
11-03-2013, 19:40
4 x 4 dünya üzerinde herzaman farklı klansmandır
Ben açık açık söylüyorum Amerikanlarda farklı kategoridir
zaten Türkiyede Amerikancıları yarışlara çekmek istiyorsan Japonlardan farklı sınıf koyucaksın çünkü adamlar japonlarla kalkış yapmak istemiyorlar
onlar kendi aralarında farklı bir grup keyif alıp hahaha hihihi yapıyorlar
abicim genelde onların yaş ortalamaları daha yüksek oluyor haliyle :)
Low-Rider
11-03-2013, 19:43
senin 2000cc aracın ile 1600cc araçlarla kalkman adil
2000cc aracın ile 2000cc araç ile kalkman haksızlık öylemi
focus typera rakip araç yapmadı diye bunun sorumlusu drag organizatörlerimi
130 hp focus trend aracı olan adam zaten kuraları okur kendisine mantıklı gelmez ise yarışmaz
he yarışırım o zevki tadarım pistte kalkarım birde saniyeme bakarım diyip gelebilir
Bu yüzden Yarış arabası diyoruz yarışlarda kullanılmak amaçlı
Hiç rallilerde böyle birşey gördünüzmü Allah için söyleyin standart evosu ile ralliye giren yarışan varmı
Kural denen birşey var
Her arabası olanın her arabasına göre kural mı konucak bazıları da bu yarışın dışında kalıcak tabiki
ona bakarsan tribünde 5000 seyirci varsa hepsi yarışmak ister ama bu imkan meselesidir
Ya ne alakası ben 2.0cc arabayla 1.6 mı geçiyim dedim
Benim 2.0 cc arabam 1.6 ile aynı süreyi yapıyorsa gayette adil
Herkes 300-500hp araba sahibi olmak zorunda değil
Siz kararınızı vermişsiniz, burda boşuna fikir almayın insanlara zorla birşeyleri kabul ettirmeye çalışıyorsunuz, yazım tarzından bu çıkıyor..
Swap araca hacimliler gelmez diye türkü tutturmuşsunuz, adamın arabası hızlıysa swap araçla aynı sürede geçiyorsa 400m'yi neden çekinipte girmicek?
stock evo ile kimse ralliye girmiyor belki ama 70-80hp'lik ford ka'lar ile gayet güzel yarışıyor AMATÖRLER
ghibli06
11-03-2013, 19:44
evet bu adil zaten
o 106lardan biri yazmış (nazmi)ben hacmimden büyük araçlarla yarışmaktan zevk alıyorum diye ben de öyle kadir abi de öyle 106nın corvette porche gibi araçlarla yarıştığını da geçtiğini de gördük
eğer birisi seninle yarışacak N/A aracı yapmayı başarırsa kendini haksızlığa uğramış değil yücelmiş hisseder
N/A araca sahip olmak böyle bi duygu işte
bilal akhisarda gt30turbolu noslu golf geçti hepimiz alkışladık 2jz swap 200sx geçti aklışladık fatih şahbaz 402 metre 12.8 yaptı alkışladık evet hulka rahat geçildi ama o kadar yaklaştıki TR N/A rekorunu kırdı
atmosferik keyfi bakış açısı bu bizde
haaa biz kadir abiyle ve diğer yarışacak arkadaşlarla tüm ekip değerlendirdik eğer real time süre göremeyeceksek süreler sonra açıklanacaksa hacme göre zevkle yarışırız araçlarımız kendi hacminde gayet başarılı
akhisarda seeding yapıyoruz deniyoruz nasıl bu süre düşer hepimiz bunu denedik sen insanlara yardım ediyosun şu tip kalkış daha iyi olcaktır diye prof adamlar zaten kupa kovalamıyoki
akhisardaki herkesin birbirine yardım ettiği daha iyi süre çıkarma çabası hazzı bana çok daha anlamlı geliyo yaptığımız şey sporsa düşük hacimlerin büyük hacimlere direnmesi falan bence heceyan orda yoksa hulkla gariban işi turbo tofaş eşleşmiş adam zaten 14.8 yapabiliyo kalktığında heyecan değil boşa yanan benzin hissi yaşatacak size benim bakış açım bu
düşük hacimli zaten üst sınıfa kendi isteğiyle kayıt olabilir, ama farzet ki ben porscheyi yükledim biraz da az bastım geldim sizin rekabetin çok iyi olduğu grubu domine edip kupa aldım... amaç bunu önlemek değil mi? olaylara herkes kendi tarafından bakıyor bu da gayet normal...
düşük hacimli zaten üst sınıfa kendi isteğiyle kayıt olabilir, ama farzet ki ben porscheyi yükledim biraz da az bastım geldim sizin rekabetin çok iyi olduğu grubu domine edip kupa aldım... amaç bunu önlemek değil mi? olaylara herkes kendi tarafından bakıyor bu da gayet normal...
biz kupa falan istemiyoruz 50 tl ye satılıyo zaten :hahaha:
öyle yapacak kişi hem her kalkışı aynı yapamaz elenir hem de aynı model aynı spec araçla başkası kalkıp da 11yaparsa zaten kupa onun rezilliğini örtmez :icon_tup: bunu süreli yarışan herkes bilir zaten
ghibli06
11-03-2013, 20:13
hacim dendiğinde neden hep insanların aklına 'sahtekarlık' geliyor o zaman?
mannerboy
11-03-2013, 20:21
tabikide hacime göre olmalı para ve emek konuşur zaman diyen neye göre zaman saçma bi yarış zaman modeli
Serhat Y.
11-03-2013, 20:28
Bence surelerin tutuldugu resmi bir liste olmali herkes ordan suresini takip edip kimden hizli veya yavas oldugunu gormeliki bu zaten vardi galiba. yaris esnasinda da finish cizgisini ilk gecene kupa verilmeliki seyir zevki yuksek olsun.
Kalkis gruplarini belirlemek gercekten zor ama :) seedinge gorede olsa hacim farkina gorede olsa niyetin kotuyse herturlu hile vb.seyler olur. Hersey cok guvenilir olduktan sonra en mantiklisi seedinge gore tabiki.
ghibli06
11-03-2013, 20:31
her iki tarzın da kendine göre iyi ve kötü yanları var ama benim takıldığım 'zaman' olsun diyenler hep 'hacim olursa kim hacim kontrol edecek, e30ları kim ölçecek' itirazını yaparken (bana göre haksız değil bunu söyledim) , 'zaman sisteminde kendini kupa alacak gruba atmaya çalışılması da sahtekarlıktır' dendiğinde bunu kabul etmeyip 'zaman sistemi olursa kimse sahtekarlık yapmaz' tezini savunmaları...
K20 turbolayıp 10 saniyenin altına da inen 1. olabiliyor yine başka bir yarışçı K20 turbolayıp 12 saniyede birinci oluyor...aynı motor aynı tür arabanın bir çok klasda birinci olabilmesi bence bu işin ruhuna aykırı...
ilkercom
11-03-2013, 20:45
Şartlar olgunlaşırsa stock arabayla girip sonuncu da olsam en kötü zamanı da yapsam girmek isterim. Bana haksızlık olmasın diye de dünya para vermiş adamın keyfi kaçsın istemem.
Bulut Y.
11-03-2013, 20:53
kaç tane swap k20 var bilen varmı ?
kaç tane swap k20 var bilen varmı ?
sari eg
siyah eg
fume eg (k24)
bilal aktepe
atmosferık olarak aklıma gelen bunlar
turbo cok var ama :)
Bulut Y.
11-03-2013, 20:58
hepsi girerse anca 1 grup açılabilir 5 araç :D
KingoAtmo
11-03-2013, 22:12
Abi hangi porş sahibi 106 lari gecip kupa alma amacinda olabilir :)
Zaten amacimiz bu sporu canlandirmaksa ; pahali arabalariyla fransiz , japona gecilmekten çekinen kitle varsa onlarida kazanalim, aralarinda yarisinlar diyorsaniz , oda mantikli
Vts_Power
11-03-2013, 22:20
yaa arkadaşlar neyi tartışıyorusunuz?
drag denen yarış amerikada başlamış değilmi. adamlar aya çıkmış teknolojileri ile yarış modelinide belirlemişler. kimse yanlış anlamasın ama karar vermişsiniz zaten hacime göre yapıcaksınız bu yarışı.. yinede ölesine bi tepkileri görelim die konu açılmış.
neden istanbulpark die kasıyorsunuzki izmitte yapın güzelce daha ekonomik olsun.
ben katılmam böyle bir mantıkla, çok gereksiz birilerini geçmek için araba yapmıyorum ben. kendimi geliştirmek istiyorum. bu kadar.
size keyifli yarışlar umarım hacim tercihiniz katılım kaygınıza destek olur.
chiefkadir
11-03-2013, 22:24
her iki tarzın da kendine göre iyi ve kötü yanları var ama benim takıldığım 'zaman' olsun diyenler hep 'hacim olursa kim hacim kontrol edecek, e30ları kim ölçecek' itirazını yaparken (bana göre haksız değil bunu söyledim) , 'zaman sisteminde kendini kupa alacak gruba atmaya çalışılması da sahtekarlıktır' dendiğinde bunu kabul etmeyip 'zaman sistemi olursa kimse sahtekarlık yapmaz' tezini savunmaları...
K20 turbolayıp 10 saniyenin altına da inen 1. olabiliyor yine başka bir yarışçı K20 turbolayıp 12 saniyede birinci oluyor...aynı motor aynı tür arabanın bir çok klasda birinci olabilmesi bence bu işin ruhuna aykırı...Başkan sence ne olsun süremi ? Hacimmi ?
Yarışmayı düşünüyomusuz ?
İstanbulpark gibi bir pistte drag yarısına katılmak herhalde olabilecek en heyecanlı şeylerden biri olsa gerek. Profesyonel bir pistte yapılacak olan bir profesyonel organizasyonda neden eski usul sınıflandırma için ısrar ediliyor ben anlamadım. Gecen senelerde herkez zaman ile bu işin dünyada yapıldığını ve bizde de böyle olmasını savunurken, fikirler neden değişti anlamadım açıkcası.
ghibli06
11-03-2013, 22:35
Başkan sence ne olsun süremi ? Hacimmi ?
Yarışmayı düşünüyomusuz ?
abi ben baştan söyledim, geçen sene de yazdım, hacim benim için daha mantıklı... hayatımda hiç japona binmedim en son bindiğim fransız ise okul yıllarımdaki broadway... geçen TURBOM3 ile de konuşurken söyledim güçlü bir 4x4 İtalyan yapmak istiyorum ya da American... bunların sınıfı zaten üstlerde olacak yani kupa vs derdim tasam olmaz benim de, benim itirazım şuna, 10 tane araba aynı motoru ve birbirine yakın setup ı kullanıyor ama bir bakmışsın hepsi dağılmış ayrı sınıflara, peki bunu gerçekten adaletli buluyor musunuz?
chiefkadir
11-03-2013, 22:37
drag denen yarış amerikada başlamış değilmi. adamlar aya çıkmış teknolojileri ile yarış modelinide belirlemişler. kimse yanlış anlamasın ama karar vermişsiniz zaten hacime göre yapıcaksınız bu yarışı.. yinede ölesine bi tepkileri görelim die konu açılmış.
neden istanbulpark die kasıyorsunuzki izmitte yapın güzelce daha ekonomik olsun.
ben katılmam böyle bir mantıkla, çok gereksiz birilerini geçmek için araba yapmıyorum ben. kendimi geliştirmek istiyorum. bu kadar.
size keyifli yarışlar umarım hacim tercihiniz katılım kaygınıza destek olur.Ahmet bugünde yüzyüze konuştuk,bence hacim veya süre sistemi , herhalükarda orası dolacaktır ,katılım sınırlı olmassa enaz 100 araba olur,Hilminin dediği buçuklu sistemde düşünülmeli...
Vts_Power
11-03-2013, 22:38
K20 turbolayıp 10 saniyenin altına da inen 1. olabiliyor yine başka bir yarışçı K20 turbolayıp 12 saniyede birinci oluyor...aynı motor aynı tür arabanın bir çok klasda birinci olabilmesi bence bu işin ruhuna aykırı...
patron sen hakikaten buna inanıyormusun?? bu işin ruhu dediğin adamlar sadece süre sistemi ile yarışıyorlar.
yarışa katılmayı düşünüyormusunuz die sormak istedim bende..
İstanbulpark gibi bir pistte drag yarısına katılmak herhalde olabilecek en heyecanlı şeylerden biri olsa gerek. Profesyonel bir pistte yapılacak olan bir profesyonel organizasyonda neden eski usul sınıflandırma için ısrar ediliyor ben anlamadım. Gecen senelerde herkez zaman ile bu işin dünyada yapıldığını ve bizde de böyle olmasını savunurken, fikirler neden değişti anlamadım açıkcası.
yanlış bilgi edit :)
chiefkadir
11-03-2013, 22:40
benim itirazım şuna, 10 tane araba aynı motoru ve birbirine yakın setup ı kullanıyor ama bir bakmışsın hepsi dağılmış ayrı sınıflara, peki bunu gerçekten adaletli buluyor musunuz?10 Araba birbirine yakın setupta ise kesinlikle aynı zaman dilimine düşer, bunu yarışanlar bilir :)
Bizim 13-14 sn grubunda 0.1sn bir boya yakındır 0.9sn yani 1 sn 10 boy fark demektir...Aynı setup 10 araba aynı gruba girer istisna harici:icon_tup:
ghibli06
11-03-2013, 22:41
ama şu andaki sistem tamamıyla şu, sn yumruk metreye bir yumruk atıyorsun, bir bakmışsın Tyson da aynı yumruğu atmış, hoop seni direk onunla ringe alıyorlar, bu adaletli mi sence? eskiden de şaibeler vardı yine olacaktır... beyanın esas olacağını düşünürssek katılacak arkadaşlar bu konuda dürüst değillerse tek sıkıntı hacimden çıkmaz... mesela ben bir amerikan yapmak istiyorum, sonuçta zevkine yine aynı klasmanda araçlarla kalkmak isterim bir amerikanın turbo bir civicten hızlı ya da yavaş olması umrumda değil, süre sistemi sebebiyle draglardan çekilen çok insan var...
2. sayfada zaten maksadımı açıklamışım...
Vts_Power
11-03-2013, 22:41
abi ben baştan söyledim, geçen sene de yazdım, hacim benim için daha mantıklı... hayatımda hiç japona binmedim en son bindiğim fransız ise okul yıllarımdaki broadway... geçen TURBOM3 ile de konuşurken söyledim güçlü bir 4x4 İtalyan yapmak istiyorum ya da American... bunların sınıfı zaten üstlerde olacak yani kupa vs derdim tasam olmaz benim de, benim itirazım şuna, 10 tane araba aynı motoru ve birbirine yakın setup ı kullanıyor ama bir bakmışsın hepsi dağılmış ayrı sınıflara, peki bunu gerçekten adaletli buluyor musunuz?
:)))) yaa sen ciddimisin. birisi yüklü 290 hp almış adam.biriside 200 hp stock takmış gelmiş.biri 12 leri zorlarken diğeri 14 ün altına zor inecek. arada nası bi tır farkı olur tahmin edemiyosun bence. nooldu 2 k20 yanyana yarıştı bumu adalet
serdar_yuksel06
11-03-2013, 22:44
şahinciler ve diğer araçlar diye ayrılmalı bence ortalık karışıyor hep
ghibli06
11-03-2013, 22:44
10 Araba birbirine yakın setupta ise kesinlikle aynı zaman dilimine düşer, bunu yarışanlar bilir :)
Bizim 13-14 sn grubunda 0.1sn bir boya yakındır 0.9sn yani 1 sn 10 boy fark demektir...Aynı setup 10 araba aynı gruba girer istisna harici:icon_tup:
o zaman siz neden hacme karşısınız? 2,0 lar aynı grupta yarışacaksa sorun nerede? 2,0 turbo yapmışsa 1,6 ile çarpılır onlar 3,2 hacimlerle M3 ya da porschelerle kalkacak zaten sorun nerede? üzerine NOS bastığında belki SC M3 le aynı klasman oluyor mantıksızlık nerede?
size keyifli yarışlar umarım hacim tercihiniz katılım kaygınıza destek olur.
Oncelikle karar vermis olsam emin ol burda insanlarin degerli vaktini calmam ilan ederim gelen gelir gelmeyen gelmez ne katilim nede izleyici ile ilgili kaygim yok Allaha sukur .
izmitte yaptik gecen sene hacme gore siniflandirdik ayni zamanda da zaman olcuk ama sadece 201 metrede ... izmitin uzunlugu 402 metre olmasina musait degil ayrica istanbulpark diye cok senedir kasiyoruz bu sene nasip oldu izmittede yapicaz insallah ayni sene icinde 201 metre ama bu farkli degerli ve ozel bizler icin ...
Burda bu konuyu yapici olsun konusalim diye actim benim yorumlarim disinda kimsenin yorumu bu organizasyonun yorumu degildir . Burda yarisicak insanlarin fikir beyan etmelerinden daha dogal ne var anlayamiyorum . Herhalde kural bu gelen gelsin gelmeyen den banane dememi bekliyordun ... Uzgunum ben insanlara deger veriyorum herseyi okuyor tartiyorum .
Gelelim Amerikayi eniden kesfetme olayina . Bugune kadar Turkiyede yapilan Hangi yaris Amerikadaki NHRA nin kurallarina gore yapilmis ? Bukadar senede ben goremedim uzgunum. Yapalim bencede olsun Amerikayi kesfetmeyelim degilmi peki ozaman asagidaki linkten kurallari okuyun kacinizin otomobili buna uyar gorelim .
http://www.nhra.com/userfiles/file/2012%20to%202013%20Rule%20Book%20Amendments.pdf
Birde benim cahilligimi mazur gorup saniye ile nerede gurup yapiliyor bu amerikada onuda bana gosterin gercekten gunlerdir arastir oku oku biturlu goremiyorum araclarin siniflandirmasinin saniye ile yapildigi bir Amerika ....
Ozet olsun diye asagiya ekliyorum 49 sayfa icinde guruplarin nasil belirlendigi kismini buyrun okuyun bu sekilde yarisicak araclarida bana yazin beraber sayalim ....
Yapici olmak icin konu actim bu tip yapici olmayan yikici yazilar bu ulkede bu spora verilebilecek en buyuk zarar lutfen biraz dusunun bu soledigimi ....
2013 OGS All Motor Class Rules
Rules : We will be Using a PRO ladder. (ex. #1 vs. #16 , #2 vs. #15, etc )
All Motor Shootout -designed for full bodied, naturally aspirated 4 cyl. fwd cars.
Honda Displacement limit of 2700cc or 2.7L , excluding J series.
Minimum weights
Honda: 2200lbs - J series 2150lbs - K and F2K Series 2000lbs - H and H2B Series 1900lbs - B Series
VW: Vr6 - 2150lbs 2.0 - 1900lbs
Nissan: 4cyl sr20 - 1900lbs
*50lb penalty with use of ethanol fuel.
If anyone wishes to Bring something not on the weight list just ASK ! ! !
Class Requirements:
ENGINE: Engine swaps (e.g.,B series with B series) permitted; however OEM mounting points must be utilized. Engine swap (e.g., B series to a K series) permitted provided engine swap kits are commercially available and approved in advance. Engine must be from same manufacturer as body. Engine must be overhead cam, production based design. Engine must be in stock, transverse configuration. Dry sump oil system or external oil pumps prohibited unless OEM equipped and engine is using complete OEM oiling system. External electric water pumps are allowed. No Vaccum pumps permitted, in any design or arrangement. DISPLACEMENT LIMIT OF 2700CCs or 2.7L for Hondas, excluding J series. There will be a Displacement tool on hand.
ENGINE CONTAINMENT DEVICE: Engine diaper or catch pan device to capture oil and debris in event of engine failure mandatory. Where exhaust header passes directly under oil pan, two piece diaper may be utilized. FWD vehicles using OEM manual transmission case must also have such a device for the transmission, to capture oil and debris in event of transmission failure. if catch pan device is used, catch pan must employ minimum of 2 inch high lips on all sides. Lips must be coved or curved inward, so as to contain oil in pan. Catch pan must cover entire area below engine/transmission. In all cases, lips must be adequate enough to contain oil in the catch pan. Should a competitor spill excessive oil from the catch pan and debris onto the track, he or she may be disqualified from further competition at the sole and absolute discretion of the event director until catch pan is upgraded, regardless of height of pan lips or pan design.
EXHAUST: No Muffler required. Open exhaust ok. Side/hood exit ok
FUEL: Any race gasoline (E85, Q16, VP import, ETC.) permitted, E98 is NOT ALLOWED. We will be using an electronic ethanol content device to measure ethanol level. Fuel Cell allowed - but must meet all NHRA safety Rules. Methanol is not allowed. All competitors will be checked at least once and are subject to random inspection. Fuel samples will now be taken directly from the fuel rail. If you have a fuel sample valve that is NOT attached to the rail, then we will NOT be taking fuel from it. We will have AN wrenches available to the techs or you can provide your own at the time of the test to remove any lines in order to give sample. Accepted fuels must be readily available fuels, meaning they can be purchased by anyone. The fuels must not be modified in any way . You must use them the way they came from the fuel manufacturer. You will be disqualified from the race if you are caught using a fuel that is not approved or it is illegally altered in any way.
FLYWHEEL/ SCATTER SHIELD: All cars using a clutch and running quicker than 11.49 or faster than 135mph must be equipped with a flywheel shield made of 1/4 inch minimum thickness steel plate. Shield must surround the bellhousing completely except for area of flywheel shield adjacent to differential and axle shaft. Shield may be multi piece with pieces bolted together using minimum 3/8 inch diameter Grade 5 or M10 class 8.8 bolts; may be attached to engine and or bell housing. in lieu of shield, a blanket meeting SFI spec 4.1 completely surrounding the bellhousing is permitted.
TRANSMISSION: Automated, timer type, pneumatic, electric, electronic, hydraulic,etc. shifting mechanism prohibited; each individual shift must be a function of the driver and controlled manually. (Driver must pull the lever.) Transmission must be from same manufacturer as engine. Non OEM or aftermarket transmission prohibited. Adjustable PRO STOCK type clutches prohibited.
BRAKES: Four wheel hydraulic brakes mandatory. Carbon fiber brake rotors prohibited. Staging brake allowed.
STEERING: Must retain full, original, OEM steering gear.
SUSPENSION, FRONT: Upper mounting point for strut assemblies must be in the factory location. Adjustable caster/camber pillowball mounts are permitted. Lower control arm may be strengthened provided factory mounting points to the chassis are maintained. Lower mounting point for strut assembly may be modified for improved caster or camber. Strut tower braces, lower tie bars, sway bars and limit straps are permitted. Traction bars/devices permitted; must be bolt on ONLY. Final decision rests with Technical Services.
SUSPENSION, REAR: Must maintain original factory configuration. Aftermarket lower control arms, strut tower braces, lower tie bars, sway bars and limit straps are permitted. Rear suspension must maintain minimum shock travel of 1 inch. All rear suspensions must use at least one working shock absorber per wheel. Suspension modifications limited to bolt on items only. ALL OEM suspension mounts/attachment points must be utilized. Spindle mount/ Solid axles prohibited.
WHEELIE BARS: Prohibited.
CHASSIS: OEM chassis, with complete OEM floorpan and firewall mandatory. Wheel tubs, backhalf conversions, tube chassis, etc. prohibited. Must retain FWD configuration; rear drive conversions prohibited. Engine must be located in OEM location for body used. Non OEM tubing in front of firewall prohibited except to tie shock towers to roll cage.
GROUND CLEARANCE: Minimum 3 inches from front of car to 12 inches behind centerline of front axle, 2 inches for remainder of car. 3 inch ground clearance rule will be in effect. Your front end must have at least 3 inches of ground clearance so that it does not trip the beams. If the tech staff feels your car is too low, they may measure it and ask that you raise it if it does not pass.
WHEELBASE: Must retain original wheelbase for body used, plus or minus 1 inch. Maximum wheelbase variation from left to right is 1 inch.
TIRES: 25"x9" inch Tire Max
WHEELS: Must be automotive type wheels suitable for street or racing use. Minimum wheel size 13 inches unless originally equipped with smaller wheels and vehicle is equipped with original engine. Wheel studs must be threaded into hex portion of lug nut a distance at leas equal to the diameter of the stud. Spindle mounts prohibited.
BODY: Body must be on accepted bodies list. Pickups and SUVs prohibited. Mild customizing and body kits permitted but must retain full bodied appearance with minimum 2 functional doors. Chopped roofs prohibited. Hood scoops or openings permitted. Doors must open and close from inside and outside. LEXAN IS ALLOWED. Windshield must be glass , but other wise Lexan is OK. NO RACE DOORS ALLOWED. Fully Gutted stock doors are OK. Lightweight body panels limited to hood, fenders and deck lid. Aftermarket body kits permitted but full street legal appearance must be maintained. One peice aftermarket front end prohibited. JoJo/CFT/Exospeed 3 piece front ends allowed.
INTERIOR: NO INTERIOR RULES- Does not matter if car is gutted, just meet weight requirements.
FIREWALL: Complete OEM firewall mandatory. Mini tubbing prohibited
FLOOR: OEM floorpan, front to rear, mandatory.
STREET EQUIPMENT: Both taillights and at least 1 headlight mandatory.
WINDSHIELD/WINDOWS: Glass windshield required. All other windows are allowed to have lexan.
Tow vehicles prohibited.
2013 OGS SFWD Class Rules
SFWD Rules
Minimum Weights (only at Triple Crown series events, all other rules are always in effect)
67mm and smaller-2200 lbs
Up to 72 mm-2400 lbs
Non billet wheel deduct 100 lbs
*67mm and smaller turbos with larger than 83mm turbine wheel will be subject to 72 mm weight minimums.
150lb penalty for Nitrous (cars with any nitrous equipment ie. Bottles, lines, nozzles, etc will incur penalty)
50lb penalty for Ethanol Based Fuel
CLASS REQUIREMENTS
ENGINE:
Engine swaps (e.g., B Series with B Series) permitted; however,
OEM engine mounting points must be utilized. Engine swap (e.g.,
B Series to a K Series) permitted provided engine swap kits are
commercially available and approved by OGS in advance. Engine
must be from same manufacturer as body. Engine must be
overhead-cam, production-based design. Maximum two power
adders. Redundant power adders, such as a dual stage nitrous
system, will be counted as one power adder. Engine must be in
stock, transverse configuration. Dry sump oil system or external oil
pumps prohibited unless OEM equipped and engine is using
complete OEM oiling system.
ENGINE CONTAINMENT DEVICE:
Engine diaper or catch-pan device to capture oil and debris in
event of engine failure mandatory. Where exhaust header passes
directly under oil pan, two-piece diaper may be utilized. FWD
vehicles using OEM manual-transmission case must also have
such a device for the transmission, to capture oil and debris in
event of transmission failure. If catch-pan device is used, catch pan
must employ minimum 2-inch-high lips on all sides. Lips must be
coved or curved inward, so as to contain oil in pan. Catch pan
must cover entire area below engine/transmission. Catch pan must
extend from radiator support to firewall and from framerail to
framerail. In all cases, lips must be adequate enough to contain oil
in the catch pan. Should a competitor spill excessive oil from the
catch pan and debris onto the track, he or she may be disqualified
from further competition at the sole and absolute discretion of the
event director until catch pan is upgraded, regardless of height of
pan lips or pan design.
EXHAUST:
Not required.
FUEL:
NHRA-accepted racing gasoline permitted. Injection of any other
fuel prohibited (e.g., methanol and or water injection). See General Regulations 1:6.
E85 is permitted with no alterations from the manufacturers. Any modifications to the ethanol from the manufacturer specs (eg. origin, oxygenation, gravity) will be disqualified from the event. Competitor must declare which fuel will be used during the event and must not deviate from it.
FUEL SYSTEM:
Fuel cell OK. NHRA guidelines MUST be followed. Must be in stock location or trunk area. No other container,
fuel cell, bottle, etc. may contain any type of fuel. All cars must be
equipped with a drain valve located on return side of fuel rail to
facilitate removal of fuel samples for fuel-check purposes. See NHRA
General Regulations 1:5.
LIQUID OVERFLOW:
See NHRA General Regulations 1:7.
NITROUS OXIDE:
Commercially available nitrous oxide permitted, including for
supercharged and turbocharged engines. Nitrous bottle(s) in driver
compartment must be equipped with a relief valve and vented
outside of driver’s compartment. Bottle(s) must be stamped with a
DOT-1800-pound rating and permanently mounted (no hose
clamps or tie wraps). Hoses from bottle(s) to solenoid must be
high-pressure steel-braided or NHRA-accepted hoses.
Commercially available, thermostatically controlled, blanket-type
warmer accepted. Any other external heating of bottle(s)
prohibited.
SUPERCHARGER, TURBOCHARGER:
Permitted. Restricted to a single turbocharger. Turbocharger must
utilize a turbine housing inlet flange commonly referred to as a
T04. The turbine housing inlet flange may be smaller but may
never exceed the T04 dimensions in any direction. Limited to a
maximum 72mm turbo, where the maximum compressor housing
inducer diameter is 72.78mm (67mm-67.9 maximum), measured at the point where the
leading edge of the compressor wheel meets the housing. Compressor wheel inducer diameter not to exceed this
value, and contours of wheel must not be “stepped, notched, or
clipped”; e.g., the contours must be continuous features from the
inducer to the wheel exducer. Exducer limited to 102mm for billet wheels, 105mm for cast wheels. 67mm and smaller turbos limited to 94mm maximum exducer. Exotic material wheels prohibited. Modified turbo housing is not allowed.
Intercooler must be air to air only. CO
2 or NOS is permitted as a
cooling medium in place of water in liquid intercooler, but will count
as a second power adder; i.e., if CO
2 or NOS is used as an
intercooler medium, NOS may NOT be used in the engine. OEM
liquid intercooler permitted only if OEM engine and OEM power
adder are used. Racing-type screw supercharger prohibited.
FLYWHEEL SHIELD:
All cars using a clutch and running quicker than 11.49 or faster
than 135 mph must be equipped with a flywheel shield made of
1/4-inch-minimum-thickness steel plate. Shield must surround the
bellhousing completely except for area of flywheel shield adjacent
to differential and axle shaft. Shield may be multi-piece with pieces
bolted together using minimum 3/8-inch-diameter Grade 5 or M10
class 8.8 bolts; may be attached to engine and/or bellhousing. In
lieu of shield, a blanket meeting SFI Spec 4.1, completely
surrounding the bellhousing, is permitted. See NHRA General Regulations
2:5, 2:6, 2:9,
TRANSMISSION, AUTOMATIC:
All cars using an automatic transmission and running quicker than
10.99 or faster than 135 mph must be equipped with a
transmission shield meeting SFI Spec 4.1, a flexplate shield
labeled as meeting SFI Spec 30.1, and a flexplate labeled as
meeting SFI Spec 29.1. Transmission must be OEM for engine
used. Non-OEM or aftermarket transmission prohibited.
Transmission brake prohibited.
TRANSMISSION, MANUAL:
Automated, timer-type, pneumatic, electric, electronic, hydraulic,
etc. shifting mechanism prohibited; each individual shift must be a
function of the driver and controlled manually. (Driver must pull the
lever.) Non-OEM or
aftermarket transmission prohibited.
BRAKES:
Four-wheel hydraulic brakes mandatory. Carbon fiber brake rotors
prohibited. See NHRA General Regulations 3:1.
STEERING:
Must retain full, original OEM steering gear. See NHRA General
Regulations 3:3
SUSPENSION, FRONT
Upper mounting point for strut assemblies must be in the factory
location. Adjustable caster/camber pillowball mounts are permitted.
Lower control arm may be strengthened provided factory mounting
points to chassis are maintained. Lower mounting point for strut
assembly may be modified for improved caster or camber. Strut
tower braces, lower tie bars, sway bars, and limit straps are
permitted. Traction bars/devices permitted; must be bolt on ONLY.
Final decision rests with OGS Technical staff.
SUSPENSION, REAR:
Aftermarket lower control arms, strut tower braces, lower tie bars,
sway bars, and limit straps are permitted. Rear suspension must
maintain minimum shock travel of 1 inch. All rear suspensions must
use at least one working shock absorber per wheel. Suspension
modifications limited to bolt-on items only. All OEM suspension
mounts/attachment points must be utilized. Spindle mounts
prohibited.
WHEELIE BARS:
Prohibited.
BALLAST:
Permitted. See NHRA General Regulations 4:2.
CHASSIS:
OEM chassis, with complete OEM floorpan and firewall,mandatory. Wheel tubs, back-half conversions, tube chassis, etc.prohibited. Must retain FWD configuration; rear-drive conversionsprohibited. Engine must be located in OEM location for body used. Roll bar mandatory in any car running 11.49 or quicker; roll cage mandatory in any car running 9.99 or quicker or 135 mph or faster. Roll cage in cars running 9.99 or quicker must be inspected every three years by NHRA and have serialized sticker affixed to roll cage before participation. See NHRA General Regulations 4:10, 4:11, 10:6.
GROUND CLEARANCE:
Minimum 3 inches from front of car to 12 inches behind centerline of front axle, 2 inches for remainder of car (except for exhaust
more than 12 inches behind centerline of front axle).
PARACHUTE:
Mandatory on any car running 150 mph or faster. See NHRA General
Regulations 4:8.
WHEELBASE:
Must retain original wheelbase for body used, plus or minus 1 inch.
Maximum wheelbase variation from left to right is 1 inch.
TIRES:
DOT or racing slicks permitted with a maximum width of 9.0 inches
and maximum height of 25.0 inches. Retreads, space-saver
spares, or any other non-DOT-approved tire prohibited.
WHEELS:
Must be automotive-type wheels suitable for street or racing use.
Minimum wheel size 13 inches unless originally equipped with
studs must be threaded into hex portion of lug nut a distance at
least equal to the diameter of the stud. Maximum width size is 10 inches.
Spindle mounts prohibited.
See NHRA General Regulations 5:2
INTERIOR:
Complete interior, including dashboard, door panels, headliner, etc.
mandatory. Rear seat may be removed. Two front seats
mandatory. Aftermarket seats permitted, but must be fully
upholstered.
BODY:
Pickup and SUV bodies prohibited.
Mild customizing and body kits permitted, but must retain fullbodied
appearance, with minimum two functional doors. Chopped
roofs prohibited. Doors must open and close from
inside and outside. Windshield and all windows must retain OEM
safety glass.
Lightweight body panels limited to hood, fenders, and deck lid.
Aftermarket body kits permitted, but full street-legal appearance
must be maintained. 50% of the air to air intercooler must be exposed to keep the spirit of the class. One-piece aftermarket front end prohibited.
COMPETITION NUMBERS:
See NHRA General Regulations 7:2.
FIREWALL:
Complete OEM firewall mandatory. Mini-tubbing prohibited. See
NHRA General Regulations 6:1, 7:4
FLOOR:
OEM floorpan, front to rear, mandatory.
STREET EQUIPMENT:
Complete headlight and taillight
assemblies (all) mandatory; must be operative. One headlight may be removed for intake ducting.
WINDSHIELD/WINDOWS:
Complete OEM windshield and windows mandatory. Windows must
be operative per factory specifications. (Must open and close via
electrical or OEM mechanical means.
BATTERIES:
Batteries must be securely mounted; may not be located in driver
compartment unless sealed off per General Regulations. See NHRA General Regulations 8:1.
IGNITION:
Two steps, rev limiters, etc. permitted. See NHRA General Regulations
8:1, 8:3, 8:4, 8:5.
MASTER CUTOFF:
Mandatory on any car running 9.99 or quicker, or 135 mph or
faster, or on any car where battery is relocated to trunk area of
vehicle. See NHRA General Regulations 8:4.
COMPUTER: Prohibited. See NHRA General Regulations 9:1.
DATA RECORDER:
Permitted. See NHRA General Regulations 9:2.
FIRE EXTINGUISHER SYSTEM:
Permitted; must be securely mounted. See NHRA General Regulations
9:3.
TOW VEHICLES:
Prohibited.
WARM-UPS:
See NHRA General Regulations 9:4, 9:12.
CREDENTIALS:
All competitors must have competition number and membership
number. Valid NHRA competition license mandatory for driver of
any vehicle running 9.99 or quicker. All drivers running 10.00
seconds or slower must have a valid state- or government-issued
driver’s license beyond a learner’s-permit level or valid NHRA
competition license. See NHRA General Regulations 10:4.
DRIVER RESTRAINT SYSTEM:
Three-inch-wide driver restraint system labeled as meeting SFI
Spec 16.1 mandatory in any car required to have a roll bar or roll
cage. System includes crotch strap and must be updated at twoyear
intervals from date of manufacture. All other cars, OEM
restraint system mandatory. See General Regulations 10:5, 10:11.
HELMET:
See NHRA General Regulations 10:7.
NECK COLLAR:
Mandatory on driver of any car running 9.99 seconds or quicker or
135 mph or faster. See NHRA General Regulations 10:8.
PROTECTIVE CLOTHING:
9.99 to 7.50 or any car exceeding 135 mph:
Jacket and pants
meeting SFI Spec 3.2A/5 and gloves meeting SFI Spec 3.3/1 mandatory.
Ethanol fuel safety requirement as follows: Suit meeting SFI Specs 3.2A/15, gloves and boots meeting SFI Spec 3.3/5 mandatory.
All others, see NHRA General Regulations10:10
PRO RWD
Open to all RWD 3/4 and full chassis sport compact vehicles
Open to all 4 and 6 cylinder and rotary power plants
Heads up, Pro tree, Pro ladder
Maximum displacement:
6 cylinders: 4.0L
Maximum two power adders allowed
Minimum weights:
4 cylinder/2 rotor: 2000 lbs (over 3.0 liter add 200 lbs)
3 rotor: 2200 lbs
6 cyl: 2400 lbs
*3/4 chassis- deduct 100 lbs
*3/4 chassis must retain original firewall, OEM front shock towers and frame rails in front of the firewall. Front Struts must mount to as-built upper OEM location. Final strut installation must be in a manner such that removing the bolts on top of the strut tower allows strut assembly removal to be considered a 3/4 chassis.
*Engine Containment Device Required
16 Car Field. (Non-qualifiers may be provided the courtesy to run in Bracket 1 if time permits.)
Quick 16
7.00 to 9.00:
Open to AWD, RWD, FWD Hot Rod Pro FWD trim only.
Rotary and 4, 6 cyl Import/Domestic sport compact motors ok, Import V8 power plants ok (ie. Toyota, Nissan).
NHRA safety equipment required.
No year limitation on full tube chassis or back half.
.500 Full Tree, Bracket Style Eliminator.
16 Car Field. (Non-qualifiers may be provided the courtesy to run in Bracket 1 if time permits.)
10.50 Index
Open to all Import/Sport Compact Cars.
Any Combination allowed at any weight.
No Throttle Stops or Delay Boxes allowed. No Sandbagging.
NHRA safety rules apply. 32 Car Field
.400 Pro Tree, No Deep Staging allowed, Sportsman Ladder.
Must have 32 cars for full payout.
Non-Qualifiers will go into the faster bracket
11.50 Index
Open to all Import/Sport Compact Cars.
Any Combination allowed at any weight.
No Throttle Stops or Delay Boxes allowed. No Sandbagging.
NHRA safety rules apply. 32 Car Field
.400 Pro Tree, No Deep Staging allowed, Sportsman Ladder.
Must have 32 cars for full payout.
Non-Qualifiers will go into the faster bracket
Bracket 1
10.99 seconds & Quicker - All Run, .500 Full Tree, Bracket Style Eliminator.
Bracket 2
11.00 to 14.99 - All Run, .500 Full Tree, Bracket Style Eliminator.
Bracket 3
15.00 and Slower - All Run, .500 Full Tree, Bracket Style Eliminator.
*ENGINE CONTAINMENT DEVICE GUIDELINES:
Engine diaper or catch pan device to capture oil and/or debris in the event of engine and/or transmission failure mandatory. Where exhaust header passes directly under oil pan, a two-piece diaper may be utilized. If a catch pan device is used, catch pan must employ minimum 2 inch high lips on all sides. Lips must be covered or curved inward, so as to contain oil in pan. Catch pan must cover entire area below the engine/transmission. Catch pan must extend from radiator support to firewall and from frame rail to frame rail. In all cases, lips must be adequate enough to contain oil in the catch pan. Should a competitor spill excessive oil from the catch pan and debris onto the track, he or she may be disqualified from further competition at the sole and absolute discretion of the event director until the catch pan is upgraded, regardless of the height of pan lips or pan design.
PROTECTIVE CLOTHING:
9.99 to 7.50 or any car exceeding 135 mph:
Jacket and pants
meeting SFI Spec 3.2A/5 and gloves meeting SFI Spec 3.3/1 mandatory.
Ethanol fuel safety requirement as follows: Suit meeting SFI Specs 3.2A/15, gloves and boots meeting SFI Spec 3.3/5 mandatory.
All others, see NHRA General Regulations10:10
ANY MODIFICATION THAT DEVIATES FROM THE RULES WILL BE A VIOLATION AND WILL CAUSE IMMEDIATE DISQUALIFICATION FROM THE EVENT AND A PRESS RELEASE WILL BE CREATED WHY THE RACER IS DISQUALIFIED.
(eg. 1 piece front end, mislabeled tire size, etc…)
It is the competitor’s responsibility to comply with NHRA Safety Rules and Guidelines at all times. All OGS events are NHRA sanctione
ghibli06
11-03-2013, 22:48
:)))) yaa sen ciddimisin. birisi yüklü 290 hp almış adam.biriside 200 hp stock takmış gelmiş.biri 12 leri zorlarken diğeri 14 ün altına zor inecek. arada nası bi tır farkı olur tahmin edemiyosun bence. nooldu 2 k20 yanyana yarıştı bumu adalet
pardon az önce bu iş 'yarış' deniyordu, 'modifiye' deniyordu şimdi yüklü araba ile yüksüz araba farkına mı geldi olay? araba yüklenmeyecekse pardon da dragda işi nedir? sizler bir yandan 'kupa önemli değil' diyorsunuz diğer yandan da 'yüksüz arabalara haksızlık' diyorsunuz, tahmin edemediğim değil ama anlamadığım budur...
çünkü ellerindeki sistem real time süreleri veremiyor fodepar da okumuyor yani akhisardaki gibi değil rally tipi tek okuyucu startda tek okuyucu finishde bunları bi skorboarda yansıtamıyolar
bazıları da kupasını garantilemek istiyor bu yüzden fikirler çatışıyor :hahaha:
zaten karar verilmiş hacme göre yapılacak konu bu
Bu fikre nereden kapildin ? Ralli ekipmanlarini kullanacagimiz falan bilmeden bos konusmayalim.
F1 de gordugunuz 2 dev ekrani ben oraya kendi resmimi sergilemek icin getirtiyorum sanki tobe estafurullah ....
Ayrica birkez daha yaziyorum burda benim disimda herkez sahsi fikrini beyan ediyor kimseye gore yaris yapmam yaptirmam .
Ben kimsenin kankasina kunkasina da benzemem Pistteki adaletimi uzaklarima degil yakinimdaki insanlara sorun bu haddi kimseye vermem sinirlarimizi asmadan konusamiyorsak bence daha fazla yazmayin ....
o zaman siz neden hacme karşısınız? 2,0 lar aynı grupta yarışacaksa sorun nerede? 2,0 turbo yapmışsa 1,6 ile çarpılır onlar 3,2 hacimlerle M3 ya da porschelerle kalkacak zaten sorun nerede? üzerine NOS bastığında belki SC M3 le aynı klasman oluyor mantıksızlık nerede?Böyle kolay değil işte, arada bir sürü sınıf ve araba var..Onları bu çarpanlarla alakasız arabalarla denk getiriyoruz ki zamanında yapıldı bu işler..
Senin basit örneğine basit bir cevap,
Arkadaş amatör yarışcı arabası 2.0 turbo Astra GTC .. bu arkadaş neyle kalkıyoduu ? M3 dimi.. Kotunu yırtsa geçemez o m3 ü...Yine o 2.0 Turbo mantığından devam edelim..
2.0Turbo Megane RS ile Bazuka K20 Turbo (10.500 lü zaman yapıyo) bu iki araba arasındaki farkıda o yarışları Akhisarda seyreden bilir size izahı zor olabilir.
Pekii nerde kaldı adalet ?:icon_tup::hahaha:
ghibli06
11-03-2013, 22:58
pardon da olay başka bir tartışmaya döndü, stock girip de kupa alan bir drag arabası söyler misiniz bana? stock giren ancak zevkini alır, 'kupayı' değil...
Vts_Power
11-03-2013, 22:59
pardon az önce bu iş 'yarış' deniyordu, 'modifiye' deniyordu şimdi yüklü araba ile yüksüz araba farkına mı geldi olay? araba yüklenmeyecekse pardon da dragda işi nedir? sizler bir yandan 'kupa önemli değil' diyorsunuz diğer yandan da 'yüksüz arabalara haksızlık' diyorsunuz, tahmin edemediğim değil ama anlamadığım budur...
adaletli yarış olacak ya daha adaletli? olmaz diorum benim anlatmak istediğim bu.daha adaletsiz olacak. adam illaki yüklemek zorundamı arabasını.
mesela ben 4g63 max 300 hp yapıcam.awd kimle yarışcam :) torkun subarusuylamı? yok edip gidecek beni. araba max. düşük 13 yapar ogüçlerle? atmosferik 106 kadar anca gider. illaki limit arabamı yapmak lazım?? hacimle adalet olmaz. yarşımadığın için zor tahmin edersin diecem yanlış anlıycaksın.
ayrıca amerikan larla Ankara yarışında bizzat ben görüştüm. kendilerine özel ayrı bir grup açmak istediğimizi söyledim ama nazikce reddettiler katılmıyor adamlar, çünkü teknolojileri çok geride kaldı çok yavaşlar (Volkan Tanju abi hariç) Volkan abi mesela düşük 11 yaptı corvette ile çokda keyifliydi. onun corvette i ni amerikanlar grubuna atsan ayrı grup acsan heyecanlı bi yarıi izleyemezsin.yok eder geçer hepsini. bazooka ile hulk la kalksa kafa burun gitseler daha keyifli olur düşüncesindeyim
Böyle kolay değil işte, arada bir sürü sınıf ve araba var..Onları bu çarpanlarla alakasız arabalarla denk getiriyoruz ki zamanında yapıldı bu işler..
Senin basit örneğine basit bir cevap,
Arkadaş amatör yarışcı arabası 2.0 turbo Astra GTC .. bu arkadaş neyle kalkıyoduu ? M3 dimi.. Kotunu yırtsa geçemez o m3 ü...Yine o 2.0 Turbo mantığından devam edelim..
2.0Turbo Megane RS ile Bazuka K20 Turbo (10.500 lü zaman yapıyo) bu iki araba arasındaki farkıda o yarışları Akhisarda seyreden bilir size izahı zor olabilir.
Pekii nerde kaldı adalet ?:icon_tup::hahaha:
Adalet bu iki otomobilin esit gitmesi hatta biraz daha abartarak her siniftaki her aracin ayni gitmesimidir ?
Bu bir yaris ise bir kupa ise kurallar kupaya ulasma sansini esit tutat otesinde 2.0T 2 otomobilin nekadar gidecegi kimin gecilip kimin gececegi uzerindeki parcaya emege baglidir.
tam tersi olsa bazuka gecmek yerine megan rs e gecilse ozaman mi adaletli olucak ben anlayamiyorum bu yorumlari ....
Birkez daha yaziyorum adalet birinin birini gecememesi yada gecmesi degil kupaya ulasmasi icin esit sartlarin sunulmasidir . Bu sunulamazsa adalet olmaz ...
onursumer
11-03-2013, 23:00
motor hacmine gore çok daha mantıklı geliyor banada
2.0 aşırı beslemeler bir arada kalkmış olur
veya atmosferik yüksek hacimliler vs gibi
zaten zaman herturlu olculucekmiş ki 1. olanzamanı en iyi olan olucak sonuçta
Bu fikre nereden kapildin ? Ralli ekipmanlarini kullanacagimiz falan bilmeden bos konusmayalim.
F1 de gordugunuz 2 dev ekrani ben oraya kendi resmimi sergilemek icin getirtiyorum sanki tobe estafurullah ....
Ayrica birkez daha yaziyorum burda benim disimda herkez sahsi fikrini beyan ediyor kimseye gore yaris yapmam yaptirmam .
Ben kimsenin kankasina kunkasina da benzemem Pistteki adaletimi uzaklarima degil yakinimdaki insanlara sorun bu haddi kimseye vermem sinirlarimizi asmadan konusamiyorsak bence daha fazla yazmayin ....
bu benim fikrim değil bugün istanbuldan gelen bir bilgiydi
siz açıklama yapmadığınız için başkaları sizin adınıza yorum yapabiliyor demekki
şu bu demiycem
eğer bahsettiğiniz gibi bi sistem olacaksa yapılan süre real time görülecekse şartlar fark etmez
bilgilendirdiğiniz için diğer yazımı editliyorum
Adalet bu iki otomobilin esit gitmesi hatta biraz daha abartarak her siniftaki her aracin ayni gitmesimidir ?
Bu bir yaris ise bir kupa ise kurallar kupaya ulasma sansini esit tutat otesinde 2.0T 2 otomobilin nekadar gidecegi kimin gecilip kimin gececegi uzerindeki parcaya emege baglidir.
tam tersi olsa bazuka gecmek yerine megan rs e gecilse ozaman mi adaletli olucak ben anlayamiyorum bu yorumlari ....
Birkez daha yaziyorum adalet birinin birini gecememesi yada gecmesi degil kupaya ulasmasi icin esit sartlarin sunulmasidir . Bu sunulamazsa adalet olmaz ...Valla ben iyi bir izleyiciyim yarışcı değilim, artık sürelerin konuşulduğu bir ortamda hala hacim muhabbetinin olması garip geldi o kadar..İnşallah bu yorumları dikkate alır herkesin zevk alacağı bir yarış düzenlersiniz bizlerde zevkle izleriz:)
Vts_Power
11-03-2013, 23:08
Birkez daha yaziyorum adalet birinin birini gecememesi yada gecmesi degil kupaya ulasmasi icin esit sartlarin sunulmasidir . Bu sunulamazsa adalet olmaz ...
peki sana şunu sorayım o zaman.
amacımız ne? katılımı artırmak sporu canlandırmak, çok güzel.
hacim kategorisi ile bu kadar hızlanmış arabaların arasına kaç amatör girmeye cesaret edecek?
amacımız daha fazla yarışcı kazanmak değilmi?
adam astra turbosu ile pilotajı iyiyse 4-5 kalkış bile yapabiliyor.belki kupa alabilyor en alt kategoride. ama bazooka ile kura çektiğinde 2.yarışda o adamı göremezsiniz.
bu yanlışmı sence?
bu benim fikrim değil bugün istanbuldan gelen bir bilgiydi
siz açıklama yapmadığınız için başkaları sizin adınıza yorum yapabiliyor demekki
şu bu demiycem
eğer bahsettiğiniz gibi bi sistem olacaksa yapılan süre real time görülecekse şartlar fark etmez
bilgilendirdiğiniz için diğer yazımı editliyorum
Tesekkur ederim kulaktan dolma bilgiler ile bu tip yazilar yazmayin lutfen merak ettiginiz hersey icin direk olarak beni arayin gonulden soyluyorum en dogrusunu ogrenirsiniz .
Bu arada bir dip not izmit korfezde gecen sene yaptigim drag yarisinda da tag heuer sistem kullanmistim ama elinizde 6 ve fazlasi ciftli fotosel var ise fodeparda dahil olmak uzere realtime zaman gorup istediginiz boarda yansitabilirsiniz . Biliyorum cunki daha once yansittim :D
http://i.imgur.com/H7wEF.jpg
ghibli06
11-03-2013, 23:09
adaletli yarış olacak ya daha adaletli? olmaz diorum benim anlatmak istediğim bu.daha adaletsiz olacak. adam illaki yüklemek zorundamı arabasını.
mesela ben 4g63 max 300 hp yapıcam.awd kimle yarışcam :) torkun subarusuylamı? yok edip gidecek beni. araba max. düşük 13 yapar ogüçlerle? atmosferik 106 kadar anca gider. illaki limit arabamı yapmak lazım?? hacimle adalet olmaz. yarşımadığın için zor tahmin edersin diecem yanlış anlıycaksın.
ayrıca amerikan larla Ankara yarışında bizzat ben görüştüm. kendilerine özel ayrı bir grup açmak istediğimizi söyledim ama nazikce reddettiler katılmıyor adamlar, çünkü teknolojileri çok geride kaldı çok yavaşlar (Volkan Tanju abi hariç) Volkan abi mesela düşük 11 yaptı corvette ile çokda keyifliydi. onun corvette i ni amerikanlar grubuna atsan ayrı grup acsan heyecanlı bi yarıi izleyemezsin.yok eder geçer hepsini. bazooka ile hulk la kalksa kafa burun gitseler daha keyifli olur düşüncesindeyim
Burada herkes Buğra'ya yükleniyor ama, herkesin tek tek itiraf ettiği gibi çoğunluk hacm sistemini kendisine bizzat engel gördüğü için karşı çıkıyor, stock araca adalet ya da daha mütevazi bütçeye haksızlık olduğu için değil...
yukarıda açıklanmış zaten, dünyada 'süre klasmanlı' yarışlarda bizdeki gibi motoru swapla, turbonu tak her şeyi sök istediğin yakıtı kullan pleksiyi fiberglassı çak diye bir olay yok...
çoğu sınıfta hacim bazılarında ağırlık sınırlandırmaları var, ethanol kullanamayan sınıflar bile var, şimdi hacim diyorsunuz ya, peki hacimde sahtekarlık olur diyenlere bu kuralları getirsen bu sefer benzini kim analiz edecek? cam yerine kullanılan pleksiglassın bile kalınlık standardı var... şimdi herkes buna uyacak mı? lastiklerde de sınırlandırmalar var, ayrıca diyorum ben sadece fikrimi beyan ediyorum, bana da uygun bir ortam olursa hazırlar aracımı gelirim sonuçta burada kimsenin tekelinde değil bu işler...
Tesekkur ederim kulaktan dolma bilgiler ile bu tip yazilar yazmayin lutfen merak ettiginiz hersey icin direk olarak beni arayin gonulden soyluyorum en dogrusunu ogrenirsiniz .
Bu arada bir dip not izmit korfezde gecen sene yaptigim drag yarisinda da tag heuer sistem kullanmistim ama elinizde 6 ve fazlasi ciftli fotosel var ise fodeparda dahil olmak uzere realtime zaman gorup istediginiz boarda yansitabilirsiniz . Biliyorum cunki daha once yansittim :D
bundan daha açıklayıcı ve güzel bi haber olamazdı
teşekkür ederiz :)
hacim kategorisi ile bu kadar hızlanmış arabaların arasına kaç amatör girmeye cesaret edecek?
adam astra turbosu ile pilotajı iyiyse 4-5 kalkış bile yapabiliyor.belki kupa alabilyor en alt kategoride. ama bazooka ile kura çektiğinde 2.yarışda o adamı göremezsiniz.
bu yanlışmı sence?
Amacim onumuzdeki sene ulusal yaris yapilmasi icin bu sene ulusala aday bir yaris kupasi organize etmek .
Bu 1 yarislik drag eglence gunu olarak planlanan bir gun degil resmi bir kupa .
Bundan once amatorler katilmiyormuydu ?
Korfezi Ankarayi hatirlayalim .
Burada bir yaris yapiyorsak amatorler icin kural yapamayiz yapmamiz gereken profosyonel yarismacilarin esit sans ile kupaya ulasmasini saglamaktir.
Amerika demistiniz amerika kurallari ortada turkiyedeki sistemle guruplanan bir nokta yok ayrica o kurallara 5 araba uyarsa opup basima koyarim kimse ama kimse yarisamaz Orjinal Amerika kurallari ile .
Ben kural ne olursa olsun tam uygulanabilecek bir sistemden yanayim . Zaman isi bana kolaylik hacim isi bana zorluk .
Ayrica amac pistte yarismak ise burasida otopark yada test gunu degil ise 5 yada 10 kez kalkmasi gereklimi gerekten ?
Yani atiyorum 50 katilimcidan 10 tanesi en az 2 kez kalkarsa bu yaris olmazmi ?
Bakin gercekten mantikla bakiyorum konuya Amerikadaki kurallari uygulamami gercekten istermisiniz bunu yurekten soruyorum gider methanol test kitine kadar getirtirim amerikadan sorun degil ...
Yazdiklarimda kimseye karsi ne artniyet nede niyet var burda konusmaz isek bunlari kimse goremez bilemez yazalim konusalim isterim o nedenle ...
Vts_Power
11-03-2013, 23:19
Bugra bak hep yüklenio dieceksin ama tag heuer gerçek süre falan ölçmüyo. o ralli sistemi drag a uymuyor. Tosfedden geldi boos ile Ankara da kullandık yürümüyo o sistem.normal bir saat sayac var her dakika basında baslatıyorsun örneğin. ama fotoselden geçen aracı görerek başlamıyor o sistem.ışık yandığında başlıyor. iş görseydi boos race amerika sistemine o kadar parayı vermezdi. tag heuer ile hiç kasma bence görüş mustafa abilerle race amerika yı kur realtime süre çıksın eğer süre gösterelim diorsanız.
buda benim yaşadığım tecrübe tercih sizin tabiki.
Bugra bak hep yüklenio dieceksin ama tag heuer gerçek süre falan ölçmüyo. o ralli sistemi drag a uymuyor. Tosfedden geldi boos ile Ankara da kullandık yürümüyo o sistem.normal bir saat sayac var her dakika basında baslatıyorsun örneğin. ama fotoselden geçen aracı görerek başlamıyor o sistem.ışık yandığında başlıyor. iş görseydi boos race amerika sistemine o kadar parayı vermezdi. tag heuer ile hiç kasma bence görüş mustafa abilerle race amerika yı kur realtime süre çıksın eğer süre gösterelim diorsanız.
buda benim yaşadığım tecrübe tercih sizin tabiki.
Yok zaten dedigim gibi bu taglari kullanmayacagiz istanbul parkta .
isiklar sondugu anda sure basliyor once kalkilmasi durumunda da fodepar veriyor du bu sistemde sag ve sol linelar icin 2 ayri sistem kullandik biz korfezde yoksa tek sistemle dedigin gibi fodepari bile goremezsin :D
Vts_Power
11-03-2013, 23:26
Amacim onumuzdeki sene ulusal yaris yapilmasi icin bu sene ulusala aday bir yaris kupasi organize etmek .
Bu 1 yarislik drag eglence gunu olarak planlanan bir gun degil resmi bir kupa .
Bundan once amatorler katilmiyormuydu ?
Korfezi Ankarayi hatirlayalim .
Burada bir yaris yapiyorsak amatorler icin kural yapamayiz yapmamiz gereken profosyonel yarismacilarin esit sans ile kupaya ulasmasini saglamaktir.
Amerika demistiniz amerika kurallari ortada turkiyedeki sistemle guruplanan bir nokta yok ayrica o kurallara 5 araba uyarsa opup basima koyarim kimse ama kimse yarisamaz Orjinal Amerika kurallari ile .
Ben kural ne olursa olsun tam uygulanabilecek bir sistemden yanayim . Zaman isi bana kolaylik hacim isi bana zorluk .
Ayrica amac pistte yarismak ise burasida otopark yada test gunu degil ise 5 yada 10 kez kalkmasi gereklimi gerekten ?
Yani atiyorum 50 katilimcidan 10 tanesi en az 2 kez kalkarsa bu yaris olmazmi ?
Bakin gercekten mantikla bakiyorum konuya Amerikadaki kurallari uygulamami gercekten istermisiniz bunu yurekten soruyorum gider methanol test kitine kadar getirtirim amerikadan sorun degil ...
Yazdiklarimda kimseye karsi ne artniyet nede niyet var burda konusmaz isek bunlari kimse goremez bilemez yazalim konusalim isterim o nedenle ...
peki arabalar o eski hacimli sistemdeki yarışan arabalarmı?
alayı çipli eksozlu 106 standart vtecdi. şimdi çok hızlı arabalar bunu herkes kabul ediyodur die düşünüyorum.
bu kadar yıl sonra istanbulpark gibi bir imkan geçmiş elimize neden akhisarda yaşadığımız heyecanı tekrarlamıyalım daha pro. orglar olmasın?
hızlılar için çok amaçsız bir yarış olacak.heyecan olmayacak yinede karar sizin
Kurallar kitabında yarışın süreye göre yapılması yazıyor..benim düşüncemde o yönde.
peki arabalar o eski hacimli sistemdeki yarışan arabalarmı?
alayı çipli eksozlu 106 standart vtecdi. şimdi çok hızlı arabalar bunu herkes kabul ediyodur die düşünüyorum.
bu kadar yıl sonra istanbulpark gibi bir imkan geçmiş elimize neden akhisarda yaşadığımız heyecanı tekrarlamıyalım daha pro. orglar olmasın?
hızlılar için çok amaçsız bir yarış olacak.heyecan olmayacak yinede karar sizin
Akhisarin detaylarini bilemiyorum yakindan bilen yazarsa sevinirim .
Guzel organizasyonlar yapildi herkez aracinin suresini gordu eglendi keyifli zaman gecirdi benim disardan gordugum bukadari detay verebilirsen sevinirim . Akhisarda az once foruma koydugum Amerikada uygulanmakta olan NHRA Kurallari mi uygulaniyordu ?
Hizlilar icin Outlaw gurubu yaparsak hizlilar buyursun dersek hacme bakilmaksizin isteyen bu gurupta rollcage ini takar hafifler (alt sinir belirterek ) guvenligini alir dersek genemi kimseler eglenmez :D
Fikir yurutuyorum hizli otomobillere ve harcanan emeklere saygimiz var yarismacilarinda kurallara saygi gostermesini istiyoruz okadar .
overblack
11-03-2013, 23:34
bu yanlışmı sence?
değerli arkadaşım bazooka diyorsun örnek veriyorsun ama o arabanın sahibi 100 milyar para gömmüş arabaya.bahsettiğin astrada gömsün o parayı geçsin bazooka'yı. bunda yanlış olan ne var? peki madem bazooka üzerinden örnek vererek gidiyoruz adam gömdüğü para harici sabah akşam sanayide orda burda gezmiş vakit harcamış sinir sistemi bozulmuş 10.500 saniyeye inmiş bende para var gidip 997 porsche almışım lay lay lom yapa yapa bu adamın emeklerini heba etmişim bu adaletmi peki? ben miniks kardeşleri hondam.com zamanından beri takip ediyorum adamlar müzik sistemi,body kit,iç modifiye dış modifiye derken şimdi tamirci gibi bişi oldular araba yaptılar kırıldı etti parça bekledi yattı kalktı ama sonuçta emeklerinin karşılığında hulk diye bişi çıkardılar ortaya 2000 cc turbo.. 11 saniye yapıyor isteseler gidip r35 alırlarda yazılım atarlardı yine 11 saniye yaparlardı. eğer bugün 2000 cc turbo bir araba hulk'u geçmek istiyorsa kusura bakmasın o da uğraşacak emek verecek arabasını yapacak o sanayide sabahlıcak. yok öyle 3 kuruşa 5 köfte...
Vts_Power
11-03-2013, 23:40
değerli arkadaşım bazooka diyorsun örnek veriyorsun ama o arabanın sahibi 100 milyar para gömmüş arabaya.bahsettiğin astrada gömsün o parayı geçsin bazooka'yı. bunda yanlış olan ne var? peki madem bazooka üzerinden örnek vererek gidiyoruz adam gömdüğü para harici sabah akşam sanayide orda burda gezmiş vakit harcamış sinir sistemi bozulmuş 10.500 saniyeye inmiş bende para var gidip 997 porsche almışım lay lay lom yapa yapa bu adamın emeklerini heba etmişim bu adaletmi peki? ben miniks kardeşleri hondam.com zamanından beri takip ediyorum adamlar müzik sistemi,body kit,iç modifiye dış modifiye derken şimdi tamirci gibi bişi oldular araba yaptılar kırıldı etti parça bekledi yattı kalktı ama sonuçta emeklerinin karşılığında hulk diye bişi çıkardılar ortaya 2000 cc turbo.. 11 saniye yapıyor isteseler gidip r35 alırlarda yazılım atarlardı yine 11 saniye yaparlardı. eğer bugün 2000 cc turbo bir araba hulk'u geçmek istiyorsa kusura bakmasın o da uğraşacak emek verecek arabasını yapacak o sanayide sabahlıcak. yok öyle 3 kuruşa 5 köfte...
bu emek muhabbetlerini falan yapacağın son adam benim emin ol. bazookanın ne olduunu kim olduğunu senden daha iyi biliyorum. sen beni tanıyormusun?
Tr de arabasına kendi imalatı olarak dogbox yapan ve yürütebilen kaç kişi var?Bunu ben bizzat yaptım ve yürüyor sistem.
1.6 arabayla çıkan sürelerden haberin varmı?. ben adem le yanyana yarışan adamım.
neyse amacım ademin arabasını yermek değil yanlış anlaşılmasın. bazooka başarılı bir aractır ademde emeğinin karşılığını almıştır.
ghibli06
11-03-2013, 23:46
bu emek muhabbetlerini falan yapacağın son adam benim emin ol. bazookanın ne olduunu kim olduğunu senden daha iyi biliyorum. sen beni tanıyormusun?
Tr de arabasına kendi imalatı olarak dogbox yapan ve yürütebilen kaç kişi var?Bunu ben bizzat yaptım ve yürüyor sistem.
1.6 arabayla çıkan sürelerden haberin varmı?. ben adem le yanyana yarışan adamım.
neyse amacım ademin arabasını yermek değil yanlış anlaşılmasın. bazooka başarılı bir aractır ademde emeğinin karşılığını almıştır.
hocam pardon bir şey soracağım, Ankaralıyız sonuçta illa ki bir yerlerde karşılaşmışızdır ya da karşılaşırız... yazılanları neden hep kendine karşı yazılıyormuş hissine kapılıyorsun gerçekten anlamadım, sana arabana ya da emeğine kimse laf etmedi edebileceklerini de zannetmiyorum... gördüğüm kadarıyla zaten arabana dünya para-vakit-emek harcayanlardansın, eski hacim sistemi devam etseydi draglara katılmayacak mıydın emek harcamayacak mıydın? zaman sistemi için yapmadın sanırım aracını, hacim sistemi uygulanırsa gerçekten çok mu haksızlık olacağını düşünüyorsun? zaman sisteminin kuralları hacimden daha serttir özellikle Amerika'da, siz sadece zamanlı sistem kalsın başka hiç bir kuralını uygulamayalım mı diyorsunuz yoksa zaman sistemi devam etsin ama ağırlık-yakıt-lastik-malzeme vs herşeyine uyarız mı diyorsunuz?
overblack
11-03-2013, 23:48
ben sana yaptın yapmadın onu bunu tanıyormusun demedimki.sadece verdiğin astra turbo bazooka gibi anlamsız karşılaştırmayı değerlendirdim. çünkü 1-2 kişi daha böyle tuhaf örnek vermiş.2000 focus typer geçemezmiş.yap bakalım arabayı nasıl geçer..megane rs bilmemkimi geçemezmiş.önemli olan yapmak.
ayrıca seni neden tanıyayım?
ben sana yaptın yapmadın onu bunu tanıyormusun demedimki.sadece verdiğin astra turbo bazooka gibi anlamsız karşılaştırmayı değerlendirdim. çünkü 1-2 kişi daha böyle tuhaf örnek vermiş.2000 focus typer geçemezmiş.yap bakalım arabayı nasıl geçer..megane rs bilmemkimi geçemezmiş.önemli olan yapmak.
kisisel mesajlasmalari karsilikli olarak pm uzerinden devam ettirirsek cok sevinirim bu konuda yazilan tum mesajlar cok onemli .
Tesekkurler
overblack
11-03-2013, 23:53
kisisel mesajlasmalari karsilikli olarak pm uzerinden devam ettirirsek cok sevinirim bu konuda yazilan tum mesajlar cok onemli .
Tsekkurler
olur..kusura bakmayın böldüğüm için
Vts_Power
11-03-2013, 23:53
çok meşhur bi insanım nası tanımazsın :)
hayırlısı olsun herkes istediğini yapsın iyi geceler
Vts_Power
12-03-2013, 00:07
hocam pardon bir şey soracağım, Ankaralıyız sonuçta illa ki bir yerlerde karşılaşmışızdır ya da karşılaşırız... yazılanları neden hep kendine karşı yazılıyormuş hissine kapılıyorsun gerçekten anlamadım, sana arabana ya da emeğine kimse laf etmedi edebileceklerini de zannetmiyorum... gördüğüm kadarıyla zaten arabana dünya para-vakit-emek harcayanlardansın, eski hacim sistemi devam etseydi draglara katılmayacak mıydın emek harcamayacak mıydın? zaman sistemi için yapmadın sanırım aracını, hacim sistemi uygulanırsa gerçekten çok mu haksızlık olacağını düşünüyorsun? zaman sisteminin kuralları hacimden daha serttir özellikle Amerika'da, siz sadece zamanlı sistem kalsın başka hiç bir kuralını uygulamayalım mı diyorsunuz yoksa zaman sistemi devam etsin ama ağırlık-yakıt-lastik-malzeme vs herşeyine uyarız mı diyorsunuz?
bak patron ben üzerime falan alınmıyorum. bu yarış camiasının uzun bir zamandır içinde olan biri olarak yorum yapıorum.
ben kuralların olabildiğince katı olmasından yanayım.
yürümüycek kadar çok sert katı değil, oluruna bakarak tr şartlarınıda göze alarak kurallar olması taraftarıyım.
Ulusal yarışlar yapılırken dendiki kurallarda belli kilonun altında roll bar zorunlu en az 4 noktalı dendi.nedenmi 6 nokta 10 nokta kolay kolay kimse arabasını delip kesmez die. ben gittim 2 mm eksoz borusundan değil 4mm gerçek çelik çekme borudan roll cage yaptım. fiber yasak dendi karbon fiber kapı kaput bagaj yaptım.far sökmek yasak dendi orj farları takıldı.
kural konsun sonuna kadar uyarım ben, benim arabam drag arabası keser biçerim sako için. Ama DSM e kıyamam mesela düşük kategoride 106 larla kafa burun gitmek istiyorum. illaki 150bin gömüpde sadece yarıştan yarışa görebileceğim bir araba haline getirmek istemiyorum.
ghibli06
12-03-2013, 00:23
bak patron ben üzerime falan alınmıyorum. bu yarış camiasının uzun bir zamandır içinde olan biri olarak yorum yapıorum.
ben kuralların olabildiğince katı olmasından yanayım.
yürümüycek kadar çok sert katı değil, oluruna bakarak tr şartlarınıda göze alarak kurallar olması taraftarıyım.
Ulusal yarışlar yapılırken dendiki kurallarda belli kilonun altında roll bar zorunlu en az 4 noktalı dendi.nedenmi 6 nokta 10 nokta kolay kolay kimse arabasını delip kesmez die. ben gittim 2 mm eksoz borusundan değil 4mm gerçek çelik çekme borudan roll cage yaptım. fiber yasak dendi karbon fiber kapı kaput bagaj yaptım.far sökmek yasak dendi orj farları takıldı.
kural konsun sonuna kadar uyarım ben, benim arabam drag arabası keser biçerim sako için. Ama DSM e kıyamam mesela düşük kategoride 106 larla kafa burun gitmek istiyorum. illaki 150bin gömüpde sadece yarıştan yarışa görebileceğim bir araba haline getirmek istemiyorum.
ama işte şimdi birileri de çıksa dese ki, ben ne carbon kaput yaparım ne rollcage yaparım yapsam da su borusundan yaparım çekme krom kullanmam, swapı turboyu yapar her şeyi söker gelirim... sen buna itiraz etmez misin? ama senin yaptıklarının da maliyetlerini karşılayamayacak ama amatör de olsa yarışmak isteyenler var, yine mi adalet konuşmalıyız?
bu anket bitene kadar tartışılır sonrasında kurallar ilan edilir, umarım kimse küsmeden yarışlara katılır, buradaki tartışma da burada kalır, kimse kimseye kırılmaz...
ahmet3425
12-03-2013, 00:25
Bende siniflarin Surelere gore ayarlanmasi taraftariyim. Amator arkadaslarda katilsin ortalik senlensin diyorsaniz sureye gore siniflandirilir. Ama motor hacmine gore olursa cogu arkadas elek olacaginin farkinda oldugu icin katilmak istemeyecektir.
Sahsen ben kendi adima konusayim benim aracim eski teknoloji 2.0 lt turbo 8valve alet, 5000 rpm de cigeri bitiyo ztn ben 2.0 lt turbo vtecle kalkarsam o adam beni deler gecer...
Bile bile lades demeye gerek var mi bence yok.
Olayın adı OtoDrag Yarışı ise herkes bunu göz önüne alıp gelecek. Aracı fabrikasyon olarak kiloca ağır yada motor hacmine göre düşük güçte ise başka bir amatör araçların pist heyecanını yaşayacağı bir başka organizasyonu beklesin. Ayrıca kimse kusura bakmasın ama seyircide yavaş araçları izlemekten hoşlanmıyor.
Şimdi ben dün otopazarından aldığım 136hp 206gti ile İstanbul Park'ta OtoDrag'a giricem ama beni TypeR ile kaldırmayın dersem bana bir s.ktır git demekte özgürsünüz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusuda diyebilirsiniz kibarca. Ama gerçek bu mağlesef. Darılmaca yok.
Bir başka olay hafifletme. Bir arkadaş hafifletmeye sınır gelsin kim güçlü gözüksün demiş. Dyno Race değil ki bu. Bize ne XYZ'nin yada QWE'nin aracının kaç hp olduğundan ne kadar güçlü olduğundan. O zaman iskambil oynar gibi dyno kağıdı ile masa başı oynayalım. Önemli olan en hızlı kim. Kimisi hafifletir kimisi güçlenir. Yada ikisinide yapar. Ama güvenlik önemli.
Tek sıkıntım fiber kapı olayı. Bence tavan ve tavan sacları kesilmemiş kapıları fiber olmayan araçlar ne kadar sökük olursa olsun RollCage gerekmemesi rekabeti arttırır. Tabi iş hakemlere kalır. Ama kimse kusura bakmasın ama kapıları fiber yapmayıp orjinal sac kullanıp ama bodykit yapan fibercide 4 kiloluk fiber koltuk yaptırarak güvenlik zafiyeti ilede yarış olmamalı.
Ayrıca yakıt serbest olmalı.
Benim motor hacmine göre yarışmanın daha rekabetçi bir ortam yaratacağını düşünüyorum. Herkes elindeki ile mahkum olduğu kategoride en iyiyi yapmaya çalışıcak. Sonuçta aşağı yukarı 4 silindir 2000cc bir çok aracın alacağı güç aşağı yukarı çok farklı değil. Evet maddi olarak fark var ama hedef güç çok farklı değil.
Seyir zevki açısından Amerikan araçları ile 4 çekerler bence ayrılmalı. Atmosferik 4 çekeri aracı olan varsa da ya nos bassın yada az önce 206gti örneğindeki gibi başka bir pist gününü beklesin.
Vts_Power
12-03-2013, 00:40
Bu arada Hasan Başkara abimizin fikirlerini kesinlikle almalısın. Görustunmu bilmiyorum ama onun tecrübesine ihtiyacımız var die dusunuyorum
Vts_Power
12-03-2013, 00:48
ama işte şimdi birileri de çıksa dese ki, ben ne carbon kaput yaparım ne rollcage yaparım yapsam da su borusundan yaparım çekme krom kullanmam, swapı turboyu yapar her şeyi söker gelirim... sen buna itiraz etmez misin? ama senin yaptıklarının da maliyetlerini karşılayamayacak ama amatör de olsa yarışmak isteyenler var, yine mi adalet konuşmalıyız?
bu anket bitene kadar tartışılır sonrasında kurallar ilan edilir, umarım kimse küsmeden yarışlara katılır, buradaki tartışma da burada kalır, kimse kimseye kırılmaz...
Kurallar olacak ve gercek teknik kontrol olacak. G
Fiber ve karbonfiberi, dikişli boru veya cekme boru ayırt edemeyen adamlara teknik kontrol yaptırılmayacak.
Kamikazelere kesinlikle göz yumulmamalı.
O zaman adalet olur
Kurallar olacak ve gercek teknik kontrol olacak. G
Fiber ve karbonfiberi, dikişli boru veya cekme boru ayırt edemeyen adamlara teknik kontrol yaptırılmayacak.
Kamikazelere kesinlikle göz yumulmamalı.
O zaman adalet olur
Guvenlik bizim icin asla esnemeyecek bir konu ne tartismaya acik nede kisilerin fikirleri onemli bu konuda.
Teknik kontrol icin senelerdir ralli ve yaris araci hazirlayan garajlardan ayni zamanda da bizim piyasamizdan modifiye ve makinalari taniyan kisilerden kurulu bir teknik kontrol ekibi kuruluyor. Guvenlik konusunda taviz yok.
hacme gore yapilir ise besleme ve geri kalan konularda ayni sekilde cok ciddi tutulacak . Araclar bir gun once aksam pistte kapali park a teslim edilecek sabah yaris oncesi teslim alinacak . Kilo vb. olcumler yapilacak .
gun icinde herhangi bir zamanda 2. yad 3.kez kilo tartimi vb. kontroller gerekli gorulmesi durumunda tekrarlanabilecek .
yaris sonrasi araclar kapali park a alinacak gun icinde itiraz kabul edilebilecegi gibi bu sekilde de 30 dakika son itiraz suresi verilecek bu sure sonunda komserler kurulu yaris sonuclarini onaylayacak ve kupalar sahiplerine verilecek.
Dedigim gibi gercekten kurallari sonuna kadar uygulayacagiz. Adalet bu sekilde herkeze saglanmis olacak.
Bazılarınız kuralları ben koyuyorum bugrayı ben yönlendiriyorum falan sanıyorsunuz heralde
Benim organizasyonla uzaktan yakından alakam yok ben fikirlerimi sunuyorum
Kardeşim ahmet fikrini yazdı gördünüz onunla bile ters düşüyorum lütfen gereksiz saçma sapan siz kararınızı vermişsiniz tarzında salakça şeyler yazmayın
Buğra yapıcak bizde katılcaz
Ahmet abi sen yazdıklarımı iyi okudunmu
12.1 yapan araç ile 12.9 yapan arasındaki farkın 402 metre pistte 100 metreden aşşa olmuyacagını biliyorsun dimi
Hacimsel oldugunda Ep3 typer ile swap k20 arasındaki fark kadar yani
Bunda da gariplik yokmu
Süreli olucaksa yarım saniye dilimlerinde sınıflar olmalı en başından beri RPMturk yetkililerinede sorabilirsin hep bunu aöyledim ben
Gelelim USA mevzuna orda turbo lastik kg yakıt limiti dahilinde araçlarını yapıyorlar ve yarışıyorlar
Çıkardıkları saniyeye göre yarışmıyorlar
Adamların limitleri oldugundan dolayı süreleri çok yakın birbirlerine sadece pilotaj konuşuyor çünkü setupları birebir aynı nerdeyse iş tune da bitiyor
4 x 4 e gelince sen USA den örnek verdiğin için söylüyorum asla fwd araçla rwd araçla kalkmaz USA de apayrı bir kategori
B.Aktepe
12-03-2013, 07:35
Yarismak demek, yeri geldiginde risk almak demektir. Eger kisitlayici bir saniye sure sistemi olursa, yanindaki arac ile mucadele edemez. Cunku risk alamaz saniye gibi kisitlayici bir kural var cunku.
Orn. Olarak,
2 arac finalde karsilasti
2 aracta birbirine yakin denk. Ilk kalkista gecildi ama suresi 12.00 ikinci kalkis icin geldiginde ben risk aliyorum diyip ister basincini acar ister 100shot degil 200 shot nos basar. Cunku amaci karsisindakini gecebilmektir. Yapti bu sefer 11.7 sn simdi bu adam niye diskalifiye oluyor? Rakibini gecmek icin risk aldi ama yaristan elendi?
Saniye ile limitlendirmek yaris ruhuna aykiri benim gozumde. He hacimsel siniflandirma da engelse, hacime,alt limit kg lara, lastik capi,turbo buyuklugu yakit gibi baz kurallar belirleyelim. Atmosferik turbo fwd awd gibi 4-5 kategori ile sinirlansin.
Usa kurallari bizimkinden daha basit kurallar bakildiginda.
Ahmet abi aracin surucu ile birlikte alt limitin 1100kg olmasi gerekiyor. Usa kurallarina gore.
Yarim saniye aralikli sure gruplandirmasi da mantikli ancak o zaman yarimsar saniye icine arabalari siniflandirabilmek icin bu sefer 1 gün yetmeyebilir. Bu tur organizasyonlarin en buyuk karin agrisi zamanin dar seyircinin sabirsiz olmasi. Ozellikle dikkat ediyorum aksam ustune dogru artik kimsenin sabri ve takati kalmiyor. Sure hesabi yuzunden uzayan bekleme sureleri insanlari demotive ediyor. Yarislar aksama sarkiyor izleyicilerin cogu cekip evine gidiyor. Hele hele Pazar gunu millet ertesi gun is var diye daha fazla beklemiyor.
Sadece 1 günümüz var. Pist de sadece 1 gunlugune kiralandi anladigim kadari ile. Evet tartismak dogruyu bulmak adina en guzel yontem ancak kisitli zaman faktoru malesef can sıkıcı bir gercek. 50 tane araci yarimsar saniyelik gruplara ayirmak zaten basli basina bir dert. Cunku 1 saniyelik 5 grup icine 10 araba sokabilirken yarim saniyelik 10 grup icine 5 er araba sokmak sanki zaman kısıtlılığı acisindan daha zor ve ugrastirici gibi.
Herkesi mutlu memnun etmek imkansiz. Bence biraz daha basit dusunup hizli hareket edilmeli. Atalarimiz ne demis. Simple is the best :)
kardeşim benim yarışacak arabamız olmasada 7/24 destek verecek enerjimiz var Allahın izni ile bi telefon uzağındayım biliyosun
Bİr seyirci olarak bizleri bu sezon çok güzel şeylerin beklediğine eminim
kesinlikle süreli olmalı mesela ben mecburmuyum arabasının yarısını sökmüş bi araçla aynı sınıfta yarışmaya yani benim gibi arabasını sökmeye kıyamayanlar yarışmasın mı ? ....
Ayrıca 2 litre kategorisinde veya 1.6 kategorisinde sayacağınız 5 araba olucak hep zirveyi kovalayan diğer marka aracı olanlar yarışmasın mı?
Dragta ne porsche (turbo olmayan) var ne ferrari adamlar çekiniyor. Çünkü hacme göre yapılırsa karşısında 4 çeker evo subi çıkıcak ve şansı olmayacak...
Kısaca adalet olucaksa zamana göre olmalı herkesin şansı olmalı ve herkes bi hedefe göre arabasını hazırlamalı mesela arabamın 0-400'ü 14,4 ise 14'e indirmeye çalışırım.
orta yolu bulmak adina katilimci araba bazinda siniflandirma yapilsa nasil olur? 4cekerler ayri zaten. onun haricinde bir komite arabalara bakarak nerede yer alacagini asagi ykari kestirir. degerlendirme faktorleri de agirlik, besleme vs. olabilir.
birbirine yakin olabilecegi, rekabetin olacagi araclar bir arada olur.
itirazlar olacaktir gruplara bu seferde yarismacilara bir ust veya alt sinifa kendi istekleriyle gecebilmelerine imkan taninir.(tum bunlari kimsenin kimseyi kandirmayi dusunmedigini varsayarak yaziyorum)
kesinlikle süreli olmalı mesela ben mecburmuyum arabasının yarısını sökmüş bi araçla aynı sınıfta yarışmaya yani benim gibi arabasını sökmeye kıyamayanlar yarışmasın mı ? ....
Ayrıca 2 litre kategorisinde veya 1.6 kategorisinde sayacağınız 5 araba olucak hep zirveyi kovalayan diğer marka aracı olanlar yarışmasın mı?
Dragta ne porsche (turbo olmayan) var ne ferrari adamlar çekiniyor. Çünkü hacme göre yapılırsa karşısında 4 çeker evo subi çıkıcak ve şansı olmayacak...
Kısaca adalet olucaksa zamana göre olmalı herkesin şansı olmalı ve herkes bi hedefe göre arabasını hazırlamalı mesela arabamın 0-400'ü 14,4 ise 14'e indirmeye çalışırım.
İstanbul Mahalli de olsa seneye ulusal için uğraş verilcek bir organizasyon bu
KG alt limiti denen bişi var o limite göre isteyen istediği kadar söker
Ayrıca saniyeli olduğu zaman seni geçen komple sökülü kesik arabada olucak ozaman ne diceksin heryeri söküktü beni o şekilde mi geçti dicen
Yani saniyelide olsa yine çok sökülü bir araç seni geçebilir yine çok sökülü bir araç ile eşleşebilirsin
Bu söyledğinin şu tartıştığımız konu ile uzaktan yakından alakası yok
B.Aktepe
12-03-2013, 08:33
n/a fwd
n/a rwd
turbo fwd
turbo rwd
americans
awd
6 kategori belirleyelim.
her kategori içinde hacime göre ağırlık limiti belirleyelim.
misal;
n/a fwd
0-1600cc sürücü ile birlikte 900kg
1600-200cc 1000kg
2000cc-2500cc 1100kg
fiber kapı,bagaj yasak. ön 2 koltuk takılı olmak zorunda vs gibi. usa kurallarını uyarlayabiliriz.
turbo fwd
67mm ve aşağısı 1100kg
72mm ve aşağısı 1200kg
nos uygulaması +25kg
lastik çapı max.25"
Ayrıca şunuda belirteyim Buğracım
Ben hacimselde olsa kesinlikle sürelerin ölçülme taraftarıyım prof bir sistem ile
İstanbul Mahalli de olsa seneye ulusal için uğraş verilcek bir organizasyon bu
KG alt limiti denen bişi var o limite göre isteyen istediği kadar söker
Ayrıca saniyeli olduğu zaman seni geçen komple sökülü kesik arabada olucak ozaman ne diceksin heryeri söküktü beni o şekilde mi geçti dicen
Yani saniyelide olsa yine çok sökülü bir araç seni geçebilir yine çok sökülü bir araç ile eşleşebilirsin
Bu söyledğinin şu tartıştığımız konu ile uzaktan yakından alakası yok
sen arabanı istediğin kadar sök istediğin mod.'u yap istediğini yap ama süreye göre olursa yaptığın herşey senin gücüne denk arabalarla olur.
Ama hacme göre olursa 1.6 ve 2.0 kategorisinde bana 5 farklı marka sayabilirmisin? Yani Ulusal drag yapıcam diyorsun ama en çok çekişme olucak grupta honda ve psa grup kapışması hariç ne olucak!!! 2010 model üstü bi araç söyleyebilir misin? Zamanında tamamen stock s2k'yı geçmek için ayhan clio ile az emek harcamamıştı.
İnan bilmediğimden soruyorum.
sen arabanı istediğin kadar sök istediğin mod.'u yap istediğini yap ama süreye göre olursa yaptığın herşey senin gücüne denk arabalarla olur.
Ama hacme göre olursa 1.6 ve 2.0 kategorisinde bana 5 farklı marka sayabilirmisin? Yani Ulusal drag yapıcam diyorsun ama en çok çekişme olucak grupta honda ve psa grup kapışması hariç ne olucak!!! 2010 model üstü bi araç söyleyebilir misin? Zamanında tamamen stock s2k'yı geçmek için ayhan clio ile az emek harcamamıştı.
İnan bilmediğimden soruyorum.
Ben yarış düzenlemiyorum !
Ulusalıda yaparsa federasyon yapar
Sen bana şunu söyle
Akhisar yarışlarında saydığın marka harici ne vardı
Hayır saniyeli olduda gelip yarıştın mı ?
Zaten 106 vtec saxo kapışması oluyor bir tane kadett var clio rs var farklı olarak söylüyorum
Gerisi swap araçlar
Süreli olursada 50 kere yazdım 12.1 yapan araç ile 12.9 yapan araç hiç denk değil
Ya yarım saniye dilimlerinde olucak yada USA standartında kurlları bilal yazdı yukarda okuyabilirsin
Yarım saniye diliminde olursa işte ozaman pilotaj konuşur yarışanlar keyif alır
B.Aktepe
12-03-2013, 09:02
Birbirine denk araçlar yarışıyor diyorsunuz,
Son yarışımdaki final karşılaşması;
2.0lt B serisi 62mm turbo 2 bar + nos araç sökük
2.0lt K serisi 240hp atmosferik aracın sadece arka koltukları sökük.
Pistin azizliği haricinde bu 2 sınıf aracın aynı saniye diliminde yarışması mı adalet?
bence amerika kurallarından çok yunanlar, almanlar vs. ne şekilde yarışıyor onları incelemekte fayda var. araç çeşitliliği ve yapılar daha benzer çünkü.
ghibli06
12-03-2013, 09:05
2001 senesinde hondalar GTI larla kalkmak istemiyorlardı çok tartışma oldu... VTEC geç açıyor pist 50 metre daha uzun olsa biz kazanırız diyorlardı... sonra ne oldu? akıllı uslu kafası çalışan modifiyeciler geldi güzel güzel yürütmeye başladı hondaları olay kapandı...
demem o ki her sistemin artı eksi yönleri var ama bunu herkes kendi dezavantajını yazarak değiştirmek istiyor... bir tane oy var, çoğunluk kullanıyor kurallar açıklanır araba hazırlayan girer yarışır, belki şimdi kendine dezavantajmış gibi gelenler gerçekte hiç de öyle olmadığını ilk yarışlar sonunda anlarlar...
Daha fazla rekabet olmasi acisindan nos ve turbo carpani gibi kg carpani olamaz mi?
blki o zaman civiclerin yanina seat leonlarda gelir.
ne demek istiyorum.? Agirlik azaldikca carpan degisecek.
2.0 araba turbo ise 1,7 birde nos varsa 1,5 daha 1100 kg ise 1 ile carp
2.0 turbo +nos 1,5 x 1,7 ve agirlik 1300 kg ise 0,9 ile carp
900 kg ise 1,5 x 1,7 x 1,3
boylelikle arabasini parcalamak istemeyenler de kendileri e disli rakipler bulurlar.
k20 ile tfsi i yanyana gorme sansimiz olur.
Cok hafif oldugu icin, kendi sinifinda herkesi gecen disine gore rakip bulamayan 1.6 turbo araba ile 2.0 agir bolton bir arabanin yarisi cok eglenceli olur
Ben yarış düzenlemiyorum !
Ulusalıda yaparsa federasyon yapar
Sen bana şunu söyle
Akhisar yarışlarında saydığın marka harici ne vardı
Hayır saniyeli olduda gelip yarıştın mı ?
Zaten 106 vtec saxo kapışması oluyor bir tane kadett var clio rs var farklı olarak söylüyorum
Gerisi swap araçlar
Beni katma ben her zaman yarıştım saniyeli veya hacimsel her zaman yarışırım ;) Benim için fark şu olucak eğer saniyeli olursa akhisarda saniyeli olduğu için arabama sc takıcam o kadar.
Bende farklı markalarda işin içine girsin diye söylüyorum. Mesela bi mini girsin mesela bi astra turbo girsin vs.
Ben akhisarda s2k turbo gördüm, e93 m3 sc gördüm, carrera turbo gördüm, vtec II gördüm daha vardır ama hatırlamıyorum.
Vts_Power
12-03-2013, 09:11
Yarismak demek, yeri geldiginde risk almak demektir. Eger kisitlayici bir saniye sure sistemi olursa, yanindaki arac ile mucadele edemez. Cunku risk alamaz saniye gibi kisitlayici bir kural var cunku.
Orn. Olarak,
2 arac finalde karsilasti
2 aracta birbirine yakin denk. Ilk kalkista gecildi ama suresi 12.00 ikinci kalkis icin geldiginde ben risk aliyorum diyip ister basincini acar ister 100shot degil 200 shot nos basar. Cunku amaci karsisindakini gecebilmektir. Yapti bu sefer 11.7 sn simdi bu adam niye diskalifiye oluyor? Rakibini gecmek icin risk aldi ama yaristan elendi?
Saniye ile limitlendirmek yaris ruhuna aykiri benim gozumde. He hacimsel siniflandirma da engelse, hacime,alt limit kg lara, lastik capi,turbo buyuklugu yakit gibi baz kurallar belirleyelim. Atmosferik turbo fwd awd gibi 4-5 kategori ile sinirlansin.
Usa kurallari bizimkinden daha basit kurallar bakildiginda.
Ahmet abi aracin surucu ile birlikte alt limitin 1100kg olmasi gerekiyor. Usa kurallarina gore.
hiç sorun deil bilal, ben 1100 yaptım diğelim tüm yarış arabalarına bu kuralları uygulamazsanız itiraz ederim. herkes eşit olsun o zaman
11.49 dan iyi süre yapacaklarda roll bar zorunlu mesela 9.99 dan iyi olanlar roll cage takıcak.
flywheel shield da zorunlu .
direk gözüme batanlar bunlar şimdilik. bunları gerçekten uygulattırabilecekmisiniz? ha ben yaparım ama orda civata sayısı ve ölçüsüne kadar yazmış farklı olursa itiraz ederm
Beni katma ben her zaman yarıştım saniyeli veya hacimsel her zaman yarışırım ;) Benim için fark şu olucak eğer saniyeli olursa akhisarda saniyeli olduğu için arabama sc takıcam o kadar.
Bende farklı markalarda işin içine girsin diye söylüyorum. Mesela bi mini girsin mesela bi astra turbo girsin vs.
Ben akhisarda s2k turbo gördüm, e93 m3 sc gördüm, carrera turbo gördüm, vtec II gördüm daha vardır ama hatırlamıyorum.
Saniyeli yapılmasına karşı değilim
1 saniye diliminde yarış olmasına karşıyım
Ben kendim için istemiyorum bunu ben azcık basınc acar hızlanırım
NA araçlar için pilotaj da konuşsun diye söylüyorum
En azından NA grupları yarım saniyelik eşleşme aralığında olmalı
14-15 saniye yerine 14-14.5 / 14.5-15 gibi
Sence de bu daha mantıklı değilmi ?
nerde o 99-00 ler...
2 sene birinci olan kırmızı taunus,, peşinden hic ayrılmayan 306 peehhh,, 206 ile cliolar kalkardı. adam gecilceğini bilsede gene bırakmazdı..
aşırı besleme olur N/A olur ona göre kategori yapılır... kimse bişey diyemez...
97-00 yıllarda,, sanayi icinde kalkılırdı.. kim hatırlar ki bunu?
ama heyecan vardı, istek vardı,, şimdi o heycanı goremiyorum..
şimdide neymiş efendim,, süreye göre zamana göre.
beyler bu işin RACONU HACIMDIR !!!
bırakın eski heyecan geri gelsin yaw....
Saygılar
Rıdvan :soru:
2001 senesinde hondalar GTI larla kalkmak istemiyorlardı çok tartışma oldu... VTEC geç açıyor pist 50 metre daha uzun olsa biz kazanırız diyorlardı... sonra ne oldu? akıllı uslu kafası çalışan modifiyeciler geldi güzel güzel yürütmeye başladı hondaları olay kapandı...
demem o ki her sistemin artı eksi yönleri var ama bunu herkes kendi dezavantajını yazarak değiştirmek istiyor... bir tane oy var, çoğunluk kullanıyor kurallar açıklanır araba hazırlayan girer yarışır, belki şimdi kendine dezavantajmış gibi gelenler gerçekte hiç de öyle olmadığını ilk yarışlar sonunda anlarlar...
hangi vtec 400 metreden sonra vtec açmış :hahaha::eek: 2001 döneminde benim hatırladığım sadece bazı vteclerin b20 blokla girip kendini b16 yazdırdığıydı ve gtiların hakkını yediğiydi plaka vermeme gerek yok herhalde
evet işi bilen her zaman her şartta yürüttü efsane vtecler hala konuşulur şu tarihde o gücü alamayanlar var onların yeri ayrı
hocam bi de bu konuda yarışçılardan çok yazdınız takip ettiniz yılların yarışçılarını da eleştirdiniz yanlış düşündüklerini söylediniz bile oldu evet forum güzel bişey bu kadar yazının üzerine siz de yarışacak mısınız yukarıda yazmışsınız avantaj devavantaj gibi mesela hangi yarışlarda süreli yarışıp dezavantaj yaşadınız ve bunu avantaja dönüştürdünüz ya da hangi hacimli sistemde bu tip değişikliklere gittiniz bizi bilgilendirir misiniz
hilmi buçuklu sistem hakkında söylediklerin çok mantıklı :icon_tup:
emre yeşil
12-03-2013, 10:23
hacime göre olursa o hacime en çok güç katanı görmüş oluruz ama bence süreye göre belirlensin ki izlemesi zevkli olsun
ghibli06
12-03-2013, 10:32
hangi vtec 400 metreden sonra vtec açmış :hahaha::eek: 2001 döneminde benim hatırladığım sadece bazı vteclerin b20 blokla girip kendini b16 yazdırdığıydı ve gtiların hakkını yediğiydi plaka vermeme gerek yok herhalde
evet işi bilen her zaman her şartta yürüttü efsane vtecler hala konuşulur şu tarihde o gücü alamayanlar var onların yeri ayrı
hocam bi de bu konuda yarışçılardan çok yazdınız takip ettiniz yılların yarışçılarını da eleştirdiniz yanlış düşündüklerini söylediniz bile oldu evet forum güzel bişey bu kadar yazının üzerine siz de yarışacak mısınız yukarıda yazmışsınız avantaj devavantaj gibi mesela hangi yarışlarda süreli yarışıp dezavantaj yaşadınız ve bunu avantaja dönüştürdünüz ya da hangi hacimli sistemde bu tip değişikliklere gittiniz bizi bilgilendirir misiniz
hilmi buçuklu sistem hakkında söylediklerin çok mantıklı :icon_tup:
ben 400'den sonra VTEC açtı mı dedim Allah aşkına, verdiğim örneği bile anlamamışsın...
yarışa girme olayını da 3-5 sefer izah ettim, eğer hacimli sistem olursa ona göre ben de bir araç hazırlamayı düşünüyorum, maseratinin az eksiği kaldı onunla sadece pistte gezinmek istiyorum ama ya TR de daha görmediğim (drag için bahsediyorum) 4x4 bir İtalyan ya da Amerikan yapmak istiyorum, honda alıp turbolayıp girmek istemiyorum... bu sezona belki yetişmez ama eğer kurallar kafama yatarsa en kötü ihtimalle bu sene hazırlar seneye yarışırım...
2001 ve 2002 de 2 sefer araba hazırlamama rağmen ikisinde de kurallardaki belirsizlik yüzünden yarışamadım M50B25 e36 cabrioma sadece NOS basıp girecektim fakat hardtop mevzusunda softtop sökülür mü sökülmez mi, hepsinde de şevkim kırıldı... takla barı olan araçta hardtop şart mıdır bu da muallakta kaldı o yıllarda...
uzatmayım, bana mantıksız gelen kısımları yazıyorum drag benim en sevdiğim motorsporudur,, ayrıca güçlü arabalara sahip olup da hiç piste inmemiş onlarca insan var, amacınız bu organizasyonları kendi içinizde çevirmek mi yoksa daha eğlenceli hale getirmek mi?
Sure araliklari 0.5sn olmasi cok mantikli
Saniyeli yapılmasına karşı değilim
1 saniye diliminde yarış olmasına karşıyım
Ben kendim için istemiyorum bunu ben azcık basınc acar hızlanırım
NA araçlar için pilotaj da konuşsun diye söylüyorum
En azından NA grupları yarım saniyelik eşleşme aralığında olmalı
14-15 saniye yerine 14-14.5 / 14.5-15 gibi
Sence de bu daha mantıklı değilmi ?
tabiki daha mantıklı zaten izleyenler için değil ama yarışanlar için en çekişmelisi 14-15 aralığı onun altındaki zamanlarda en ufak hatada baya farklar oluşuyor.
14-15 arasının yarımşar saniye olması gayet güzel. Ama süre olsun ki herkes girsin otobanda roll yapıp en hızlıyım demek yerine gerçekten pistlerde görelim herkesi. :icon_tup:
Bilmediğimden soruyorum İstanbul park'ın o start,finish düzlüğü toplam kaç metre uzunlugu?
Bilmediğimden soruyorum İstanbul park'ın o start,finish düzlüğü toplam kaç metre uzunlugu?
742 metre ve sonrasinda genis bir viraj basliyor .
n/a fwd
n/a rwd
turbo fwd
turbo rwd
americans
awd
6 kategori belirleyelim.
her kategori içinde hacime göre ağırlık limiti belirleyelim.
misal;
n/a fwd
0-1600cc sürücü ile birlikte 900kg
1600-200cc 1000kg
2000cc-2500cc 1100kg
fiber kapı,bagaj yasak. ön 2 koltuk takılı olmak zorunda vs gibi. usa kurallarını uyarlayabiliriz.
turbo fwd
67mm ve aşağısı 1100kg
72mm ve aşağısı 1200kg
nos uygulaması +25kg
lastik çapı max.25"
Eğer daha keyifli ve hakaniyetli olması açısından sayniye veya cc olacak ise yukarıdaki gibi kg eşitlemesi kesinlikle olmalı.
Aynı cc hatta aynı güçlerde swaplı ama iki araç arasında 300kg fark olan araçla kalkmanın bir zevki ve adaleti olmaz kanımca.
Bir de herkez kendi fikrini beyan etsin başkasının fikrine saygı göstersin. Seninki olmaz benimki olur dersek işin içinden çıkılmaz.
Bu ise hakkiyla gonul vermis biriyim, zamaninda aktif olarakta yaristim . Bu isin sonu hacim ve kilo sinirlandirmasidir daha otesi yok. 1.6-1.8 de suruculu alt kilo atiyorum 900 se , herkes elinden geleni ardina koymasin bu aralikta daha neki anlamiyorum? Zaten surenizde cikar kurallar dahilinde.
Tarih bellimi? Ortalama olarak mayisin ortasindan once olma ihtimali nedir?
26 mayista ilk ayagi yapmayi dusunuyoruz.
Bulut Y.
12-03-2013, 20:52
süreli sistemdeki bütün yarıslar başa baş dişe diş geçer.hepsi sonuna kadar izlenir hacime göre oldugunda çekip gitmeler olur hiç zevkli olmaz.akhisarda inş böyle hacim mevzuu olmaz.
bugra_0101
12-03-2013, 20:55
26 mayista ilk ayagi yapmayi dusunuyoruz.
abi 19 mayısta yap hem gençlik ve spor bayramı , hemde bayramı Drag Sporuyla destekleyelim :)
Birbirine denk araçlar yarışıyor diyorsunuz,
Son yarışımdaki final karşılaşması;
2.0lt B serisi 62mm turbo 2 bar + nos araç sökük
2.0lt K serisi 240hp atmosferik aracın sadece arka koltukları sökük.
Pistin azizliği haricinde bu 2 sınıf aracın aynı saniye diliminde yarışması mı adalet?
senin yarışman değil de 13,5sn lik 5700cc 343 beygirlik corvette c5 in mi yarışması adil Bilal cim ? yahu adamı geçtin, daha ne adaleti? adamdan hızlısın işte
Araba sadece hacim ve beygirden mi ibaret? nerede aktarma? nerede yol tutuş?
güvenlikle ilgili ne kural koyulursa hakdır, doğrudur.
ama yok turbo, yok nos, yok fwd, yok awd, yok rwd, yok yakıt, yok n/a vs vs vs
en adil guruplandırma zamanda göre olandır. yarıştada gurup toleranslarının 0,1 saniye ile sınırlı olmasıdır.
araç 0 dan kalkar 400m gider finişi ilk geçen kazanır.
E30///M3
12-03-2013, 21:41
Yarışların bir sınıfda Standart kilo/hacim oranı düşük avantajlı bir markanın yarışan araçlarından oluşan cup lar haline dönüşmesini tekrar istiyorsanız( 2004 lerde sınıf 1 pejo 106 gti dragcup 40 araç 35 i 106gti),kapı içlerine-tampon içlerine gizlenmiş gizli nos tüpleri ve strokerlarla uğraşmak istiyorsanız,içine beton dökülmüş istepnelerin lastik değiştirme ayağına yere indirilerek vs vs vs şeytanın bile aklına gelmeyecek hilelerle dolu 50 tl lik kupa savaşlarına dönmek istiyorsanız buyrun hacim sınıfına.Son 2-3 yılda sürelerde nereden nereye gelindiğine bir bakın.. bu sürelerin gelişmesi süreye dayalı sınıflama sisteminden sonradır.Katılım azaldı...doğrudur katılım azaldı..hacme dönünce değişecek mi hayır... sebebi Antalyada ki o elim kazadan sonra drag ana sponsorunu OPET i kaybetti.Klüpler federasyondan yarış başına 5-10 bir para alır katılımcılardan aldığı para kar olur üç beş de stant kiraladımı süper olurdu.Şimdi bütün maddi yük yarışmacının üzerinden kar zarar el elde başbaşda çoğu zaman zarar.. klüpler dragdan para kazanıp ralli düzenlerlerdi.Şimdi hiç bir klüp drag yapmak istemiyor.Benim Ankara dan kalkıp Akhisara yarışa gitme maliyetim 2000 tl İstanbul içinde bu farklı olmaz.Ana sponsor olmadan bu yarışlar mahalli organisazyonların ötesine geçemez.Ben BUGARU ile Ahmet SAKO ile Miniks HULK(Hilmi yazdıklarını hayretle okudum sende mi brütüs dedim ) ile her zaman kendine bir sınıf bulur bir kupa bulur.Biz süreye dayalı sistem diyorsak bunda bir çıkarımız yok biz dişe diş yarışlar istiyoruz. Bu saydığım araçlarla bugün hacim diyenlerden kaç tanesi aynı sınıfa düşmeyi ister ve bir yarışa gelse bile ikincisine gelmek ister veya tersden acaba ben istermiyim 50 tl lik kupa için 2000 tl masraf edip gelmeyi.Bunlar çok extrem örnekler olabilir ama yaşanmayacak anlamına gelmiyor.Kupaya odaklı değil süreye odaklı bir sitem bu tam saniye olur buçuklu olur fark etmez bu sporu geliştirir(tabi burda amaç sporu geliştirmek iyi süreler yapan araçlar görmek mi?) ama sponsorsuz nereye kadar asıl düşünülmesi tartışılması çare bulunması gereken konu bu...
Güzel bir organisazyona soyunulmuş emeği geçen herkese şimdiden teşekkürler.Allah yardımcınız olsun...son olarak karar aşamasında burdaki anket sonuçları yanında TOSFED den bu güne kadar otodrag lisansı almış kişilerin tel bilgilerini alıp msj yoluyla bir anket yaparsanız iyi olur.Hacime karşıyım fakat anket sonuçlarına ve komitenin yatkın olduğu yöne bakıldığında hacim ağır basıyor.Akılda kalacağına bir dönem hacim yapmak aksaklıkları görmek ilerisi için çoğunluklu sağlam bir temel atılmasına faydalı olabilir ;)
aliergun
12-03-2013, 22:09
merak ettiğim bir durum var. dizel ayırımı nasıl olur?
birde hakkaten tarihi 1 hafta oncesinde 19mayısta olma ihtimali olabilir mi? ona göre arabamızı hazırlayalım.
Yarışların bir sınıfda Standart kilo/hacim oranı düşük avantajlı bir markanın yarışan araçlarından oluşan cup lar haline dönüşmesini tekrar istiyorsanız( 2004 lerde sınıf 1 pejo 106 gti dragcup 40 araç 35 i 106gti),kapı içlerine-tampon içlerine gizlenmiş gizli nos tüpleri ve strokerlarla uğraşmak istiyorsanız,içine beton dökülmüş istepnelerin lastik değiştirme ayağına yere indirilerek vs vs vs şeytanın bile aklına gelmeyecek hilelerle dolu 50 tl lik kupa savaşlarına dönmek istiyorsanız buyrun hacim sınıfına.Son 2-3 yılda sürelerde nereden nereye gelindiğine bir bakın.. bu sürelerin gelişmesi süreye dayalı sınıflama sisteminden sonradır.Katılım azaldı...doğrudur katılım azaldı..hacme dönünce değişecek mi hayır... sebebi Antalyada ki o elim kazadan sonra drag ana sponsorunu OPET i kaybetti.Klüpler federasyondan yarış başına 5-10 bir para alır katılımcılardan aldığı para kar olur üç beş de stant kiraladımı süper olurdu.Şimdi bütün maddi yük yarışmacının üzerinden kar zarar el elde başbaşda çoğu zaman zarar.. klüpler dragdan para kazanıp ralli düzenlerlerdi.Şimdi hiç bir klüp drag yapmak istemiyor.Benim Ankara dan kalkıp Akhisara yarışa gitme maliyetim 2000 tl İstanbul içinde bu farklı olmaz.Ana sponsor olmadan bu yarışlar mahalli organisazyonların ötesine geçemez.Ben BUGARU ile Ahmet SAKO ile Miniks HULK(Hilmi yazdıklarını hayretle okudum sende mi brütüs dedim ) ile her zaman kendine bir sınıf bulur bir kupa bulur.Biz süreye dayalı sistem diyorsak bunda bir çıkarımız yok biz dişe diş yarışlar istiyoruz. Bu saydığım araçlarla bugün hacim diyenlerden kaç tanesi aynı sınıfa düşmeyi ister ve bir yarışa gelse bile ikincisine gelmek ister veya tersden acaba ben istermiyim 50 tl lik kupa için 2000 tl masraf edip gelmeyi.Bunlar çok extrem örnekler olabilir ama yaşanmayacak anlamına gelmiyor.Kupaya odaklı değil süreye odaklı bir sitem bu tam saniye olur buçuklu olur fark etmez bu sporu geliştirir(tabi burda amaç sporu geliştirmek iyi süreler yapan araçlar görmek mi?) ama sponsorsuz nereye kadar asıl düşünülmesi tartışılması çare bulunması gereken konu bu...
Güzel bir organisazyona soyunulmuş emeği geçen herkese şimdiden teşekkürler.Allah yardımcınız olsun...son olarak karar aşamasında burdaki anket sonuçları yanında TOSFED den bu güne kadar otodrag lisansı almış kişilerin tel bilgilerini alıp msj yoluyla bir anket yaparsanız iyi olur.Hacime karşıyım fakat anket sonuçlarına ve komitenin yatkın olduğu yöne bakıldığında hacim ağır basıyor.Akılda kalacağına bir dönem hacim yapmak aksaklıkları görmek ilerisi için çoğunluklu sağlam bir temel atılmasına faydalı olabilir ;)
TRde senelerinizi verip uzun zamandır drag kurallarını düzenleyip tosfede git gellerle bu sporu bi yere getirdiniz tüm yarışlara bi şekilde katılıp yönlendirdiniz tüm hile hurdaları ortadan kaldırdınız basit bile olsa itirazları dikkate aldınız insanları dinlediniz süre sistemini oturturken ayağını gazdan çekenleri tesbit edip diskalifiyeyi bastınız pistin ortasında sayenizde çakmalık kolpalık yalan dolan olmadan spor yaptık iyiki varsın hasan abi bazıları masa başında ya da izleyici koltuğunda sanıyoki o kadar kolay onca insanın vebalini teknik kontrolle alabilmek o kadar çakalca yöntem varken ve bu sistemde aracına turboyu nosu koyanın uçtum zannettiği yerde yanında alakasız araç görüp aktarım diye bişey olduğunu öğrendi herkes daha hızlı olmanın yolunu bulmak daha iyi süre yapmak gibi çok şey öğretti bunu para pul için yapmadınız yarışçılara armağan ettiniz resmen size nasıl teşekkür edebiliriz bilmiyorum
chiefkadir
12-03-2013, 22:56
Güzel bir organisazyona soyunulmuş emeği geçen herkese şimdiden teşekkürler.Allah yardımcınız olsun...son olarak karar aşamasında burdaki anket sonuçları yanında TOSFED den bu güne kadar otodrag lisansı almış kişilerin tel bilgilerini alıp msj yoluyla bir anket yaparsanız iyi olur.Hacime karşıyım fakat anket sonuçlarına ve komitenin yatkın olduğu yöne bakıldığında hacim ağır basıyor.Akılda kalacağına bir dönem hacim yapmak aksaklıkları görmek ilerisi için çoğunluklu sağlam bir temel atılmasına faydalı olabilir ;)Hasan abi ağzına sağlık,çok daha detaylandırıp ıcığını cıcığını yazabilirdin ama güzel özetlemişsin:icon_tup:
Birde bu itiraz edin efendim sökülsün motoru bilmemnesi nos pos çıksın ortaya vs.vs. olayına gelince, bizler sponsor olmadan yeri geliyo 1000-1500 km yol tepiyoruz arabaya harcadıklarımız biyana oteliydi,kayıt parasıydı bi dünya masraf ediyoruz , yarışmacılardan biri sırf arkasında 3.20 yazıyo diye 2800cc arabasını bravo hgt ile astra gsi ile aynı şartta koşturcak adamın üç beş kalkış şansını hevesini elinden alacaklar, dönüş benzinin hesabı yapan adama , para yatırsaydın itiraz etseydin yok söktürseydin bilmem ne diyecekler :) Neyse hacim macim benim için değişmiyo swapda gelse m3 de gelse m5 de gelse çıkar yarışırım :) Eğer hacim olarak sınıflandırılırsa neler yaşanacağını iyi tahmin ediyorum..
peki istemem ama olduya hacime göre yarıştırma kararı aldınız, sınıflar aşşa yukarı nasıl olucak ?
Hasan abi ağzına sağlık,çok daha detaylandırıp ıcığını cıcığını yazabilirdin ama güzel özetlemişsin:icon_tup:
Birde bu itiraz edin efendim sökülsün motoru bilmemnesi nos pos çıksın ortaya vs.vs. olayına gelince, bizler sponsor olmadan yeri geliyo 1000-1500 km yol tepiyoruz arabaya harcadıklarımız biyana oteliydi,kayıt parasıydı bi dünya masraf ediyoruz , yarışmacılardan biri sırf arkasında 3.20 yazıyo diye 2800cc arabasını bravo hgt ile astra gsi ile aynı şartta koşturcak adamın üç beş kalkış şansını hevesini elinden alacaklar, dönüş benzinin hesabı yapan adama , para yatırsaydın itiraz etseydin yok söktürseydin bilmem ne diyecekler :) Neyse hacim macim benim için değişmiyo swapda gelse m3 de gelse m5 de gelse çıkar yarışırım :) Eğer hacim olarak sınıflandırılırsa neler yaşanacağını iyi tahmin ediyorum..
sef yaw, senın amacın zamansa nıye yarısıyosunkı rıca et bugradan kaldırsın senı tek basına zamanını yap
Öncelikle hayırlısı olsun Buğra, Allah yardımcın olsun...
konuyu yeni gördüm, bazı mesajlarıda hayretler içerisinde okudum :eek:
Akhisar Drag Yarışlarını yaparken gözlemlediğimiz birşey vardı,
süre sistemi sayesinde kendini geliştiren birçok isim oldu.. geliştirmeden kastımı birçok örnekle açıklayabilirim ama laf kalabalığı yada polemik olmasın, yarışları yerinde takip edenler anlayacaktır.
Yarışmacıya hep söylediğimiz şey "seedingde dibini gör! bu senin grubunu belirleyecek"
-"e kardeşim bu benim ilk kalkışım, heyecan yaptım kaldıramadım" olayı yok, çünkü koca cumartesi günü pist senin! milyon defa istediğin şekilde deneyebilirsin.
eğer iyi seeding yapamazsan, grubunda senden daha iyi süre çıkartan araçları elemek zorundasın.
-"e arka arkaya çok kalktım, araba şişti!"
onada eyvallah kardeşim, "kim bugüne kadar süre istedide biz vermedik?"
ama hacim sistemi daha farklı,
Hasan abi tecrübeleriyle çok güzel örneklemiş yukardaki mesajında, kesinlikle katılıyorum
hacim sistemi yurdum insanını çakallığa itiyor bence.
+
bana tezat gelen bir husus daha var,
yarışmacı x meblayı yatırıp, itiraz edebilir, şöyle olursa y masrafı ona kaçar, böyle olursa z masrafı şuna kaçar vs vs.
Drag yarışmacısı portföyüne baktığınız zaman, yarışmacıların birçoğu dişinden tırnağından arttırıp, bir şekilde araç hazırlayıp, yarış kovalamaya çalışan kişiler.
kaç tane ekip böylesine bir maddi külfetin içine girmek ister? istersede girebilirmi?:confused::rolleyes::rolleyes:
Organizasyonların sportif yapısını ulusal standartlarına taşıyalımda, federasyon'un ve sponsorların Drag önyargısını kıralım derken, nerden çıktı nuh nebiden kalma hacim sistemi?
Buğra aga; son olarak,
Hasan abinin tavsiyesi çok mantıklı, federasyondan drag katılımcılarının iletşim bilgilerini alıp bir anket organize edebilirsen daha sağlıklı olucaktır. :icon_tup:
Kolay gelsin
chiefkadir
12-03-2013, 23:25
sef yaw, senın amacın zamansa nıye yarısıyosunkı rıca et bugradan kaldırsın senı tek basına zamanını yapNe alaka yaa, anlamak istemiyosunuz yazılanları..
Bak ne yazmış Hasan abi ,
Ahmet SAKO,
BUGARU,
HULK,
SATO,
PUNISHER,
hadi Rs i saymıyom , Kupa alamayacak mı bu arabalar ? Süre zaten ölçülecek deniliyor onu bi geçelim,süre kaygısı yok artık ..Hacim macim diye sınıf koymanın sakıncalarını zamanında yaşadık şimdi geriye dönmeye gerek yok dava o
herkezın bahsettıgı sure ısı herkesın kendını gelıstırmesıne sebep oldu. bılader amac sureyse yanyana gelmenın manası yok bence. herkes tek basına kalksın ona gore ayarlasın kendını elınden gelenı yapsın suresını cıkartsın.
Aydın22B
13-03-2013, 00:33
dayı sen olmasan bunları bılmıcektım :D senın o hacımlı charger'lı amerıkanlarını delen japonları napıcaz..
supralar skylınelar :)
bugra bu nasıl oldu yorumunu alalım :D
dayı sen olmasan bunları bılmıcektım :D senın o hacımlı charger'lı amerıkanlarını delen japonları napıcaz..
bi yorum ilki kadar guldurmedi yaw :D
overblack
13-03-2013, 01:02
zaten burdada heryer supra skyline kaynıyor zebille var.. :D araba karşılaştırmaları bölümü bu forumun 2 sıra altında.ordan bakabilirsin.
atmosferik arabaya hacim lazım turboya değil diye bir laf ediyorsun sonra lafı tutup araba karşılaştırmasına getiriyorsun. forumu germeyin durduk yere.
Aydın22B
13-03-2013, 01:15
zaten burdada heryer supra skyline kaynıyor zebille var.. :D araba karşılaştırmaları bölümü bu forumun 2 sıra altında.ordan bakabilirsin.
atmosferik arabaya hacim lazım turboya değil diye bir laf ediyorsun sonra lafı tutup araba karşılaştırmasına getiriyorsun. forumu germeyin durduk yere.
dayı neden gerılıyosun hemen :) benım ıcın her zaman sure onemlıdır dedım
sen kalktın yanından hacımlı chargerlı amerıkan gecerse anlarsın ne demek oldugunu demıssın..
bu yazıyı yazarsan gerersın ortalıgı
sıtenın neresınde ne olup olmadıgınıda ogrendık eyvallah :D keskın sırke kabına zarar
kal saglıcakla
yarıştada gurup toleranslarının 0,1 saniye ile sınırlı olmasıdır.
araç 0 dan kalkar 400m gider finişi ilk geçen kazanır.
aynen bu ikisi çok önemli:
0,5 saniye yapınca oyunlar olabiliyor. :icon_tup:
Ayrıca herkes süresine göre kazanmıyacak süresi aynı olanlar beraber kalkıcak finişi ilk geçen kazanıcak. :icon_tup:
Vts_Power
13-03-2013, 08:25
Akhisarin detaylarini bilemiyorum yakindan bilen yazarsa sevinirim .
Guzel organizasyonlar yapildi herkez aracinin suresini gordu eglendi keyifli zaman gecirdi benim disardan gordugum bukadari detay verebilirsen sevinirim . Akhisarda az once foruma koydugum Amerikada uygulanmakta olan NHRA Kurallari mi uygulaniyordu ?
Hizlilar icin Outlaw gurubu yaparsak hizlilar buyursun dersek hacme bakilmaksizin isteyen bu gurupta rollcage ini takar hafifler (alt sinir belirterek ) guvenligini alir dersek genemi kimseler eglenmez :D
Fikir yurutuyorum hizli otomobillere ve harcanan emeklere saygimiz var yarismacilarinda kurallara saygi gostermesini istiyoruz okadar .
hacim ile sınıfları belirlediniz dielim.
walla race amerika gibi bir sistem kullanmayacaksın(Ankara'dan kiralanabilir). yine ışık söndüğünde süre başlayan bir sistem olacakki bi 1sn+- süreyi etkiliyordu bunu yaşadık. Bizim için yine bir amacı olmuyor.
Süre sistemi net olarak sağlanamışken öncelikli ağırlığa kafalar takılıyor alt limit 1100kg deniyor :) bu çok komik.orjinali zaten 900 kg olan bir arabaya çimento torbası falkan koyup yarışamı girecek bu arabalar?? Ahmet SAKO, SATO , beyaz ax turbo vardı birde. bu arabalar yarışamıycak sizin herşeyden önce ağırlık kuralını uyguladığınız için :)
B.Aktepe
13-03-2013, 08:30
Atmosferik kategoriyi bitiriyor saniye sistemi. Dünya da başka bir örneği var mı aşırı besleme otomobil ile atmosferik otomobilin aynı kategoride yarıştığı? Önden çeker otomobil ile 4 çeker otomobilin aynı kategoride yarıştığı? Kıstasın sadece saniye olduğu gruplandırma örneği var mı başka? Ben Türkiye'deki saniye sistemine karşıyım. Yoksa Saniye sistemi atmosferik, aşırı besleme, önden çeker 4 çeker gibi kategorilendirilirse karşı değilim.
Saniye sistemi insanları turbo 4x4 yapmaya yönlendiriyor Türkiye pist koşullarınıda düşününce.
Hızlı bir 106 seeding te 12.9 yaptı, yarışmaya katılan bütün 106 lar 13sn yaptı. Bu adam kendi denk araçları arasında en hızlı olmasına rağmen belkide ilk yarışta elenicek.
Punisher seeding te 11.8 yaptı, turbo önden çeker bir otomobil 11.9 yaptı. yarış zamanı basıncını 0.2 açtı ve yarışta 11.7-11.6 yaptı. Atmosferik aracın kabahati ne? İlla nos mu bağlaması gerekiyor? Neden atmosferik araçlar içinde yarışamıyor bu kadar emek verilmiş bir otomobil?
Ahmet Sato,Vts_power, Bazoka,stlegal ya da Hulk En hızlı önden çeker otomobil yapmak için kıyasıya yarışırken, neden 4 çekerler ile yada arkadan itiş otomobiller ile sınıflandırılıyor? Bu adamların çekişmesi en hızlı önden çeker olabilmek değil mi?
Amerikan ile import araçların özel yarışlar harici aynı sınıflarda yarıştığını ben görmedim.
Usa de domestic vs. import yarışları düzenleniyor fakat onlar geleneksel düzenlenen yarışlar.
Ben illa hacim olsun başka bir kıstas olmasın demiyorum. Hacime göre kategorilendirip, seeding süresine göre uluslar arası eşleştirme ile yarıştırılması taraftarıyım. En düşük süreyi yapan 5 kere arka arkaya kalkıp aracın bu kadar yorulması dünya da yok.
Generate ladders (http://www.nhra.com/competition/ladders.aspx)
buyrun eşleştirme sistemi, Pro ladder sistemi kullanılıyor, seeding sürelerine göre ve sınıfındaki araç sayısına göre eşleştirmeler belirleniyor.
Kemalcan akhisar da helak oldu, ard arda 3 araç eledi yanlış hatırlamıyorsam. Yazık değil mi?
Kadir abi ve erkut siz atmosferikçisiniz nasıl olurda saniye sistemini savunuyorsunuz aklım hayalim almıyor. Sen araç hazırlıyorsun atmosferik, kılı kırk yarıyorsun, 3 hp için 1000dolar para harcıyorsun, turbo araçlar ile aynı kategoride yarışmayı kabul ediyorsun.
Neyse ben daha fazla yazmak istemiyorum. Yurtdışı örneklerini inceleyin, Amerika dediniz Amerika da böyle bir sistem yok.
B.Aktepe
13-03-2013, 08:45
http://www.corvettechallenge.info/ladder-07-top16.jpg
Seeding te yaptığı sürelere göre sıra numarası verilmiş 16 aracın eşleşmesine bir örnek.
Türkiyede yapılan sistemde;
16. olan 15. ile yarışıp sonra kazananın 14. ile yarışıp böyle devam ettiği bir sistem olmaz.
Seedingte 1. olan kupayı garantiliyor. Çünkü alttan gelen bir araç ile max 2 kere kalkış yapıyor. ve en kötü 2. liği garantiliyor.
Vts_Power
13-03-2013, 08:49
gizli nosculara gün doğdu :) hayırlısı olsun.