Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Esnaflar İşleriniz Nasıl?

Sayfa : 1 2 [3] 4 5

Yigit-Y
05-05-2017, 18:21
Geçen istanbula geldiğimde kapalı çarşıyı gezdim, eskiye göre fiyatlar çokta düşmüştü ona rağmen kalabalık değildi ve kapalı çok dükkan gördüm. Heralde mal sahipleri eskisi gibi iş yapılabildiğini sanıp zamma devam ediyorlar ondan kapatıyorlar diye düşündüm.

İşin aslı nedir bilen varsa aydınlatabilir. Esnafa bişi sormadım, çeneleri çok düşüyor çünkü sorunca. Mal sahibi olan esnaf için nankör diyor, kiracı esnaf mal sahibine gaddar diyor

Acıyormuyuzzzzzzzzzz

Verrrr mehteriiiii verrrrrrrrrrrrrr :):):)

Hayırlı Cumalarrrrrrr :)

_muhaRRem
05-05-2017, 18:21
Süper akıyor maşallah

darkmoon
05-05-2017, 18:30
trilyonluk jeep de giderken metrobüsdeki insanlara üzülen abim sende bizdensin olsun ..

MK8800
05-05-2017, 18:35
trilyonluk jeep de giderken metrobüsdeki insanlara üzülen abim sende bizdensin olsun ..

Reyiz geri döndü :D

imprezaWRC
05-05-2017, 22:00
Geçen gün Cağaloğlu-Sirkeci-Sultanahmet civarındaydım, Sultanahmet'te bir tane turist yok, öğle vakti restaurantlarda bomboşdu.
Bu arada biz Rusya'ya vizeyi kaldırmışız ama Rusya'da bize kaldırıp saplamış, adam başı 850 TL'ye vize mi olur.

snan1910
05-05-2017, 22:05
denizli'deki kipa)) migros'a satılmış... bir çok magaza çoktan kapalı...

Tesco Kipa Tr den çekiliyor, Migros kipayı komple aldı, yavaş yavaş hepsi dönüşecektir

arda35
05-05-2017, 22:16
Felaket tellallığı yapacak değilim. Lakin bir arkadaşımın babası saymış geçenlerde; Alsancak'ta 80 adet boş dükkan varmış. Sık gitmememe rağmen benim de dikkatimi çekmişti. Hava parası yalan oldu çoğu yer için.

Yigit-Y
05-05-2017, 22:21
Arada mehter verin bu konu okuyuncaaaa

İnsann geberrrrr diye bağrıyor içinden nedensizceeee

aslanneron
05-05-2017, 22:46
Arada mehter verin bu konu okuyuncaaaa

İnsann geberrrrr diye bağrıyor içinden nedensizceeee

Mehter Marşları - Hucum Marşı - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=a00tJMDj8LA) hucum hali daha bi işe yarar sanki abi :D

aslanneron
05-05-2017, 22:49
İnşaat sektöründeyiz genelde köylüler ile iş yapıyoruz paraları hazır oluyor ellerinde ona göre iş istiyorlar çok rahat ediyoru.büyük firmalara olan taşeron işlerinin hepsini bıraktık parayı alması dert fazla adamla ugrasması dert. Birde tuğla fabrikası için yatırım yapıyoruz sonumuz hayrolsun bu piyasada . 2019 a kadar ab ülkesi bir yerde üretim tesisi kurup tugla üzerine ordan vatandaşlık almak amaç burda 5 senelik plan dahi yapamıyoruz en azından bir çifte vatandaşlık olursa çocuk için yatırım gözüyle bakıyoruz

arabasızadam
05-05-2017, 23:03
Bekir Coşkun: “Evet” deme dedik… – Sozcu Gazetesi (http://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/bekir-coskun/evet-deme-dedik-1832091/)

Mr.K
05-05-2017, 23:14
İnşaat sektöründeyiz genelde köylüler ile iş yapıyoruz paraları hazır oluyor ellerinde ona göre iş istiyorlar çok rahat ediyoru.büyük firmalara olan taşeron işlerinin hepsini bıraktık parayı alması dert fazla adamla ugrasması dert. Birde tuğla fabrikası için yatırım yapıyoruz sonumuz hayrolsun bu piyasada . 2019 a kadar ab ülkesi bir yerde üretim tesisi kurup tugla üzerine ordan vatandaşlık almak amaç burda 5 senelik plan dahi yapamıyoruz en azından bir çifte vatandaşlık olursa çocuk için yatırım gözüyle bakıyoruz

hangi ülkede yapmaktasınız bilmiyorum fakat TR ile ilişkileri+çifte vatandaşlık olayı var mı bir araştırın isterseniz.

aslanneron
05-05-2017, 23:16
hangi ülkede yapmaktasınız bilmiyorum fakat TR ile ilişkileri+çifte vatandaşlık olayı var mı bir araştırın isterseniz.

burda tesis kuruldu zaten amaç orayada yeni bir tesis kurup vatandaşlık almak yunanda işler baya kolay araştırmalarımıza göre sonuçta yatırımcı olarak gidicez oraya.

ama herşey daha kağıt üzerinde bakalım hayırlısı yaz sonunu göremiyoruz başımızdakiler sayesinde

Thracian
06-05-2017, 14:24
burda tesis kuruldu zaten amaç orayada yeni bir tesis kurup vatandaşlık almak yunanda işler baya kolay araştırmalarımıza göre sonuçta yatırımcı olarak gidicez oraya.

ama herşey daha kağıt üzerinde bakalım hayırlısı yaz sonunu göremiyoruz başımızdakiler sayesinde

Vallahi aklımdaki mesele bu. Ama aklımı kurcalayan 2 mesele oldu. 1- malta devlet fonundan 250.000$ yatırım yaparsan. Yatırım boyunca. Eğer yatırımın 5 seneyi tamamlanınca ab dolaşım izni veriyor diye biliyorum.
2- eski ingiltere sönürgesi, şimdi bağımsız bir pasifik adasından (adı aklımda yok) direk 25.000$ parasını basıp pasaport alabiliyorsun diye biliyorum. avrupada geçerli pasaport.

Thracian
06-05-2017, 14:25
[QUOTE=Thracian;8328078]Vallahi aklımdaki mesele bu. Ama aklımı kurcalayan 2 mesele oldu. 1- malta devlet fonundan 250.000$ yatırım yaparsan. Yatırım boyunca. Eğer yatırımın 5 seneyi tamamlanınca ömür boyu ab dolaşım izni veriyor diye biliyorum.
2- eski ingiltere sönürgesi, şimdi bağımsız bir pasifik adasından (adı aklımda yok) direk 25.000$ parasını basıp pasaport alabiliyorsun diye biliyorum. avrupada geçerli pasaport.

korki
06-05-2017, 18:22
Bülent abi o kadar güzel bir noktaya değinmişsin ki, millet çıkan mineralin bir işe yaradığını zannediyor galeyana geliyor. Borun işlenmeden hiç bir değeri yok, işlenmesi için yapılan hiç bir yatırım, teknolojik iyileştirme vb. yok. Çok merak ediyorum hangi imam hatipli boru işleyebilecek.

Çıkan mineral değil de hammadde diyelim bir işe yarıyor elbette değeri de var. Borun işlenmesi farklı bir olay. Farklı sektörlerde kullanım alanları var. Hangi sektörde kullanacağına bağlı. Cam sektöründe kullanan farklı işler , temizlik sektöründe kullanan farklı işler.

korki
06-05-2017, 18:28
yaklaşık 2 yıldır EtiBor'un paketleme ve taşıma ihalelerinin çoğunu aile şirketimiz alıyor, insanlar bor madeninin çıkartılmadan turşusunu kurduğumuzu 2023 te de satıp zengin olacağımızı sanıyor, 1996 da Eskişehir Kırka'da bulunmuştum öğrenciydim, 1990lardan beri bor zaten devamlı yurt dışına satılıyor...

Yaklaşık 1 sene öncesine kadar bende Kırka'daydım. Aile firmanızı tanırım büyük bir ihtimalle en azından alacakları kalmıyordur.

ufuksaracci
06-05-2017, 18:35
Çıkan mineral değil de hammadde diyelim bir işe yarıyor elbette değeri de var. Borun işlenmesi farklı bir olay. Farklı sektörlerde kullanım alanları var. Hangi sektörde kullanacağına bağlı. Cam sektöründe kullanan farklı işler , temizlik sektöründe kullanan farklı işler.

Hocam bor doğada element olarak bulunmaz, bunun bileşikleri bulunur yani mineralleri. Madenden çıktığı haliyle tabi ki bir değeri var ama asıl değeri işlendikten sonra ortaya çıkıyor onu demek istedim. Yani basitçe madenden çıkan şey bir çeşit tuzdur.

korki
06-05-2017, 19:52
Hocam bor doğada element olarak bulunmaz, bunun bileşikleri bulunur yani mineralleri. Madenden çıktığı haliyle tabi ki bir değeri var ama asıl değeri işlendikten sonra ortaya çıkıyor onu demek istedim. Yani basitçe madenden çıkan şey bir çeşit tuzdur.

Hocam işletmeden çıkan hammaddedir Na2B4O7 + 5H20 borax penta olarak satılır ayrıca az da olsa Na2B4O7 olarak ta satılır bu da susuz borax diye satılır. Na2B4O7 + 10H20 Deca olarak ta satılır. Bu müşterinin isteğine göre siparişe göre değişir. Bu yeniden kristallendirilmeye veya ilgili prosese göre değişiklik gösterir. Bor doğada bileşik halinde bulunur. İçinde sodyum elementi bulunduğu için genel adı tuzdur. Yani sen sanayiye un üretiyorsun onlar pasta da yapar, börek te, ekmek te ben bunu demek istiyorum.

ghibli06
06-05-2017, 20:07
Yaklaşık 1 sene öncesine kadar bende Kırka'daydım. Aile firmanızı tanırım büyük bir ihtimalle en azından alacakları kalmıyordur.

hocam alacak kalmıyor ama, Bigadiç'teki ihaleye 1 mayısta iş başlangıcı yapamadık, 21 tane tırı konteynırlarla beraber paramparça ettiler, işçilere saldırdılar, yapan oradaki yerel kooperatif... polis 2 ağır yaralı olmasına rağmen hiç bir işlem yapmadı, üzerine üstlük Etibor Bigadiç, iş başlangıcı yapılmamıştır diye tutanak tuttu cezayı başlattı... ben EtiMadendeki dönem arkadaşlarımı aradım bana dedikleri 'kooperatifin arkası siyasi olarak kuvvetli, yapacak bir şey yok!'... devlet kendi açtığı ihaleyi inkar edecek duruma geldi, bunlar ne kadar ciddi durumlar kimse farkında değil...

İbrahim33
06-05-2017, 20:22
Gelde araba al sat. İşin boku çıktı iyice afedersiniz. Olmadık arabalar olmadık paralara gidiyor.

Örn :

https://i.hizliresim.com/DP0Zr1.jpg

Bunun gibi neler neler. Anca bi rent a carcı turizmci yapsatçı arkadaşım araba getirirse ticaret dönecek gibi gözüküyor. İnternet fiyatlarıda ortada zaten. Allah yardımcısı olsun herkesin

Yigit-Y
07-05-2017, 10:17
https://www.youtube.com/watch?v=bSrKn97zxyo

Ceddin Deden - Mehteran & Red Russian Army Choir - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=bSrKn97zxyo)

mehter veren yok ben verim esnaf kardeşlerime

Eski bir mehter Ruslarla seviştiğimiz zamanlardan iyi seyirlerrr

VERRRRRRR MEHTERİİİİİİİİİİİ

R.I.P
07-05-2017, 18:02
Gelde araba al sat. İşin boku çıktı iyice afedersiniz. Olmadık arabalar olmadık paralara gidiyor.

Örn :

Bunun gibi neler neler. Anca bi rent a carcı turizmci yapsatçı arkadaşım araba getirirse ticaret dönecek gibi gözüküyor. İnternet fiyatlarıda ortada zaten. Allah yardımcısı olsun herkesin

perşembe günü ikinciyeni den bir arkadaşa al-sat değil kullanmalık a180 alalım dedik 129'a bitti. sahibindende muadil max fiyat 132bin
ihaleyi kazanan hem al-sat yapan değil hem de gaza geldi sanırım :)

ido
24-02-2018, 17:46
bı durum sorgulayalım nasıl işlerımız arkadaslar

Drive Fast
24-02-2018, 18:21
Geçen istanbula geldiğimde kapalı çarşıyı gezdim, eskiye göre fiyatlar çokta düşmüştü ona rağmen kalabalık değildi ve kapalı çok dükkan gördüm. Heralde mal sahipleri eskisi gibi iş yapılabildiğini sanıp zamma devam ediyorlar ondan kapatıyorlar diye düşündüm.

İşin aslı nedir bilen varsa aydınlatabilir. Esnafa bişi sormadım, çeneleri çok düşüyor çünkü sorunca. Mal sahibi olan esnaf için nankör diyor, kiracı esnaf mal sahibine gaddar diyor

Kapalı ve mısır çarşısındaki dükkanlar vakıf a bağlı yani dükkanlar şahısların değil normalde kira fiyatları sürekli yükseliyordu ama geçen sene zammı durdurup indirime gittiler diye biliyorum, dükkanların kapanmasının sebebi turistlerin olmaması önceden çok fazla turist geliyor hu bölgede alışveriş yapıyordu artık hiçbiri gelmiyor, bidr eskiden biz türklerde çok fazla alışveriş yapardı eminönü tahtakale kapalı çarşı mısır çarşısında ama artık bizimkilerde sadece gezmeye geliyor alışveriş yapan kesim çok az.

Değerlerimizi kaybediyoruz, istanbul artık bir ülke ilçeleride birer il gibi oldu eski sıcaklığından ve mimarisinden yoksun bız gibi bir şehir olduk heryer avm, insanların çarşı pazar kültürü kalmadı bu kültüründe kralı kapalı çarşı be mısır çarşısı, eskiden kıyafetler çeyizlik eşyalar züccaciye aklınıza gelecek herşey bu ikilinin etrafından alınırdı artık insanlar gelmiyor çünkü artık insanlara zor geliyor onun yerine avm den işini hallediyor
Cidden avm ler bizi bitirdi (Bir eminönü esnafının isyanı) :D

barakuda26
24-02-2018, 21:31
Kime sorsan işler durgun, piyasa hareketsiz. Ama daha kimsenin de herhangi bir harcamasından kıstığını harcama yapmadığını görmedim. Aksi bi durum mevcut söz ve icraat arasında:)

ghibli06
24-02-2018, 21:37
Ulker grubunun 6 milyar TL odeyemedigi borc oldugu ve de sadece 1 milyar icin kredi alabildigini hangimiz biliyorduk???

MK8800
24-02-2018, 21:40
Kime sorsan işler durgun, piyasa hareketsiz. Ama daha kimsenin de herhangi bir harcamasından kıstığını harcama yapmadığını görmedim. Aksi bi durum mevcut söz ve icraat arasında:)

Aynen , Borusan'da Makyajlı Land Rover'lar için falan sıra var ( ölüsü 1 milyon olmuş araç beğenirsen kapora vermezsen imkansız akşama kalmıyor :D )

Ama kime sorsan öldük , bittik ?

Lan madem öldün bittin ha bire krediye , kredi kartına , bankaya , hazırdan satıp yemeye abanma

2jz
24-02-2018, 21:48
Ulker grubunun 6 milyar TL odeyemedigi borc oldugu ve de sadece 1 milyar icin kredi alabildigini hangimiz biliyorduk???

Abi bunu başka bir konuda konuşmuştuk.

6 milyar tl değil 9 milyar dolarlık bir krediden bahsediliyordu en başta.

Ödemeyeceğim demiyor ama yapılandırmada istediği ödeme şeklinin ödememekten pek bir farkı yok.

Zaten Ülker tüm şirketlerini planlı olarak yurtdışına aktardı. Fetö korkusuna şirketleri yurtdışında göstererek olası bi el koyma durumunda uluslararası tahkimden faydalanmak istiyor. Kendini o açıdanda garantiye almış durumda.

Borcun büyük bir kısmı akbank'a. Bu kadar büyük bir kredi batığı süphesiz etkiler bankayı.

Daha Telekom ve Türkcell'in geçen yıldan kalan borçları ne oldu gün yüzüne çıkarılmıyor.

MBuğra
24-02-2018, 21:51
Piyasa bitik. İş görüşmesine bile çağıran yok mk.

Eworen
24-02-2018, 21:54
Etrafa bakinca bitek bende para yok gibi geliyor
Sorsan herkes öldüm bittim ama masallah hic bitmis gibi yasayan gormedim "0" km arabalar yatirimlik daireler..
Yahu milyonluk arabalar adim basi sanki almayani dovuyorlar
Ne is yaparsiniz ne yaparsiniz bizede anlatinda bizde milyonluk arabalarin bari 4 lastigini alalim..

hddsheriff
24-02-2018, 21:59
Bizim işlerde azalma yok ama tahsilat çok sıkıntılı salladıkça sallıyorlar en son noktada ödeme geliyor stres sıkıntı tonla. Allah'tan son 5 senedir ne kredi ne kredi kartı kullanmıyoruz , cebimizde ne varsa ona göre harcıyoruz.

enes_srb
24-02-2018, 22:32
Etrafa bakinca bitek bende para yok gibi geliyor
Sorsan herkes öldüm bittim ama masallah hic bitmis gibi yasayan gormedim "0" km arabalar yatirimlik daireler..
Yahu milyonluk arabalar adim basi sanki almayani dovuyorlar
Ne is yaparsiniz ne yaparsiniz bizede anlatinda bizde milyonluk arabalarin bari 4 lastigini alalim..

Abi gercekten oyle ya hafta sonu butun kafeler full, kafaya porsche ler mustangler cekilmis herkes gayet mutlu gozukuyo .Insallah daha cok kazanirlar ama kime sorarsan sor para yok , isler durgun ...

GokhanRS
24-02-2018, 22:41
bence sizin takıldığınız mekanlarda problem var. ülkeni nüfusu 80m+,
eğer gerçekten parasızları görmek isterseniz çok mekan var ama maalesef büyük şehirlerde nüfus çok fazla olunca bunların bi kaç yüz bini bile lüks yaşasa tüm şehir zengin miş gibi görünüyor.

fakiri kafelerde orda burda göremezsin, onlar evden işe, işten eve.

2jz
24-02-2018, 22:44
Gelir dağılımındaki adaletsizlik sosyal yapı ve ekonomi için büyük bir problem. Lüks araç satışlarındaki patlama sorun olmadığı anlamına gelmiyor yani :)

SK10
24-02-2018, 23:03
Bence şuan iş yok desek de yalan var desek de belirsizliğin içinde yaşıyoruz ama k.kartı denen birşey olmasa millet birbirini keser

Can1993
24-02-2018, 23:09
Gayrimenkul işiyle ugraısyorum ben hisse toplayıp tam tapuya dönüp yer satıyorum. İstanbul kocaeli balıkesir çanakkale calısıyorum. istanbul kocaeli işler neredeyse 0 a yakın balıkesir canakkale ucuz diye yer satılıyor yoksa piyasa bizim işlerde baya bozuk

ErkanCanS
24-02-2018, 23:12
İş var para yok.. Tahsilatta büyük sıkıntı var.

KemalHDH
24-02-2018, 23:19
Onca yıldır esnaflığın içindeyiz sorduğumuz zaman daha bir kişinin ağzından işler çok iyi çok şükür diyeni duymadık. Nazar değmesin diyemi yapıyorlar yada para istemesinler diyemi bilmiyorum ama Panameraya binen adamda Partnere binen adamda sıkıntı var diyor.

İşler kesat
Aktar dönder evir çevir yapıyoruz
Battık bittik
Sıcak para sıkıntısı var
İşler dönmüyor
Alacakları toplayamıyoruz
Piyasa bitik
Kriz var
vs vs vs

Bunları o kadar çok insan o kadar çok ortamda söylüyorki piyasada psikolojik olarak yerleşik bir hal alıyor bitiklik. Gerçek anlamda sıkıntıda olana lafım yok ama herkesin doğru söylediğine inanmıyorum ben. Yalana ihtiyaç gerek yok biz yılbaşından önce 3 tane güzel iş bağladık BMWye yöneldik başka forumda söylemiştim araç arıyoruz kiralama yada satın alma arefesindeyiz diye. Bunu öldük diyerek dramatize etmenin anlamı yokki. Hiç iyi birşey söyleyemiyorsan çok şükür yuvarlanıp gidiyoruz de lan Yunanistanmısınız anasını satıyım herkes batak. Özellikle son iki yıldır sıkıntı var doğrudur ama herkeste değil.

Eyüp
24-02-2018, 23:35
İşleri çok bozuk adam zaten ağlamayıp ''çok şükür çorba kaynıyor..'' diyor..Geri kalanlar inandırıcı değil..

AşkınS.
25-02-2018, 00:11
Valla piyasa şu an karışık. 1hafta iş yok oturuyoruz,1 gün iş var yemeğe vakit bulamıyoruz. Herkes sözleşip geliyor sanki..
Devlet her şekilde yakamızda,vergiye zam,sigortaya zam,muhasebesi zam,aldığımız/sattığımız parçaya zam.. yani müşteriye "abi zam geldi"dediğimde suçu bende buluyor :)
Şükür evimize bi şekilde ekmek getiriyoruz ama bizden daha kötü durumda olanlar var. Allah yardımcıları olsun hepsinin

Mutlu Değerli
25-02-2018, 00:21
İstanbula her gittigimde yeni bir gökdelen görüyorum ve hepsi bir sonraki gelişimde dolmuş oluyor. Keza şu internetten 2+1'i 450.000tl den başlayan lansman fiyatlarıyla diye sunulan evler varya, heh işte onlar bile doluyor.

Piyasa durgun iş yok deniyor ama ben anlamıyorum son kasa 5 serisinde millet hınçla alıyor. Bunu kim alıyor F10unu satan alıyor biliyorum ama F10'larda piyasada. Onu E60cılar alsa tofaşı satıp kredi çeken adamda E39a biniyor. Bi şekilde yatan araçta yok ha bire araç sayısı artıyor.

Anlamıyorum millet yok diyorda, var olanları hep görüyorsak yok olanlar nerede... Milletin 4te 3ünde var heralde hep onlarımı görüyoruz anlamadım ki

Mutlu Değerli
25-02-2018, 00:22
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/28058720_772782336254495_9121161745355615590_n.jpg ?oh=088e0ddb12d1a369d534c647fbf8186d&oe=5B45A091

ChuckBartowsKi
25-02-2018, 02:45
2015 yılından itibaren sıkıntısız geçen ay olmadı desem yeridir bu yıl zirve yaptı iş aslında bir şekilde var ama satış yok kimse de para yok.

Met
25-02-2018, 07:37
Önceki yıllara göre Aralık ayı iyiydi 2017 de. Ama Ocak ve Şubat 2018 resmen sıfır. Küçük esnafa iş yok. Büyük firmaların bile tırlarının hepsi çalışmıyor ki dışarıya, bize iş paslasın. 2 aya yakındır bizim araba yatıyor. Haftada 1-2 iş anca çıkıyor. Son 7-8 ayın en kötü zamanlarındayız şuan sektör olarak. Zaten tahsilat ayrı mesele, herkesin söylediği gibi ödemeler hep geç. Allah yardımcımız olsun.

ghibli06
25-02-2018, 08:31
Bizim hayatta basari kistasimiz araba ev gece hayati seklinde maalesef o nedenle isin icinde olmayanlar f10 range alindiginda mekanlar doldugunda ekonominin kotu olduguna inanmak istemiyor... oysa ki bir sekilde isletme ceviren icin bunlar zor degil ki, cogu kredi ile alinir isin avansi ile alinir bazen kiralanir... firmanin 10 milyon kredi borcu vardir gider 1 milyonunu range alir, sorarsan isler kotu der ne diyecek?

Ekonominin iyi olmasi demek piyasada para olmasi demek, ihracat yapmak demek, yurtdisinda sube demek, global projelerin icinde olmak demek, kabzimalin koyluden 10 kurusa aldigi meyveyi Ankarada 3 liraya satmasiyla alinan F10 ekonominin iyi oldugunu degil, belli bir azinligin cogunlugu somurdugunu gosterir..

Can1993
25-02-2018, 10:59
Sokaktakı range ve panameraların cogu kredili ;) o görülen evlerde ya ipotekli yada 240 ay vadeli alınmış evler.Ama artık milletin diline dolanmış para yok.Allaha şükür diyebilmeli. bizim millette oda yok. Çorba kaynıyor deyip geçmeli. Ghibli06 doğru demiş olay mekan arabaya göre kıstas edilmemeli. Cebine 100-200 koyan gece hayatına cıkıyor sabaha simit çay yapıyor.Neler gördük valeye verecek parası olmayıp arabayı yan sokaga bırakıp mekana gelenlerde bunu ezmek için söylemiyorum.Kriz gece hayatı yada araba ile ölcülmemeli.

mert_can 41
25-02-2018, 11:38
Son iki senedir işler hiç iyi değil müşteri konusunda sıkıntı yok allaha şükür her geçen gün yeni bir müşteri kazanıyoruz ancak ödeme almak oldukça sıkıntı. İş yaptığım büyük bir firmalardan bile ödeme alamıyorum koskoca firma 2 aydır 300 liralık faturasını ödeyemiyor rezillik resmen ne zaman gitsem patron için bir bahne söylüyorlar. Aynı şekilde bir banka ile çalışıyoruz faturanın ertesi günü tutar hesaba yatardı 4 gün sonra alabildim onuda gerçekten durumlar kötü. Bulunduğumuz yerde iş yapabilen kalmadı gibi bir şey tüm esnaf artık oturup tavla oynuyor. Ancak yüksekte torpili olanlar ihaleden ihaleye koşturuyor........

mert_can 41
25-02-2018, 11:42
Edit geri gelse lüks arabayı ekonomi ile kıstas yapmak çok saçma cebinde 30 bini olan bir adam bile rahatlıkla f30 f10 binebiliyor artık bu devirde artık galeriler senetle araba satmaya başladı bir sürü finans kuruluşu kuruldu bankalar haricinde. Eskidendi o bmw mercedes kullananların zengin olduğu dönemler.

uygarr
25-02-2018, 11:50
Bizim hayatta basari kistasimiz araba ev gece hayati seklinde maalesef o nedenle isin icinde olmayanlar f10 range alindiginda mekanlar doldugunda ekonominin kotu olduguna inanmak istemiyor... oysa ki bir sekilde isletme ceviren icin bunlar zor degil ki, cogu kredi ile alinir isin avansi ile alinir bazen kiralanir... firmanin 10 milyon kredi borcu vardir gider 1 milyonunu range alir, sorarsan isler kotu der ne diyecek?

Ekonominin iyi olmasi demek piyasada para olmasi demek, ihracat yapmak demek, yurtdisinda sube demek, global projelerin icinde olmak demek, kabzimalin koyluden 10 kurusa aldigi meyveyi Ankarada 3 liraya satmasiyla alinan F10 ekonominin iyi oldugunu degil, belli bir azinligin cogunlugu somurdugunu gosterir..

Gerçekten söylediğiniz gibi bunu sömürüyü zaten yapıyorlar En baştaki oluşumdan en altına kadar

SK10
25-02-2018, 12:24
Edit geri gelse lüks arabayı ekonomi ile kıstas yapmak çok saçma cebinde 30 bini olan bir adam bile rahatlıkla f30 f10 binebiliyor artık bu devirde artık galeriler senetle araba satmaya başladı bir sürü finans kuruluşu kuruldu bankalar haricinde. Eskidendi o bmw mercedes kullananların zengin olduğu dönemler.

cebinde 30lirası olan alırda kaç ay binebilir onuda hesaba katmak lazım :)

mert_can 41
25-02-2018, 12:48
cebinde 30lirası olan alırda kaç ay binebilir onuda hesaba katmak lazım :)

Nolucak kullanmıcak arabayı bakım yaptırmıcak haftada bir lüks mekanda fotoğraf o hafta devamlı fotoğraf çekilir sosyal medyalara koyulur al sana zengin adam modeli şuan piyasadaki çoğu tip böyle. Bir sene binse yeter bir senede tbt olarak yükler fotoğrafları al sana iki senelik sükse :D

Kadir Salim
25-02-2018, 12:52
Nolucak kullanmıcak arabayı bakım yaptırmıcak haftada bir lüks mekanda fotoğraf o hafta devamlı fotoğraf çekilir sosyal medyalara koyulur al sana zengin adam modeli şuan piyasadaki çoğu tip böyle. Bir sene binse yeter bir senede tbt olarak yükler fotoğrafları al sana iki senelik sükse :D

Özellikle göze hoş gelen tüm arabalar bundan dolayı dökülmedi mi :) ?
Ayranı yok içmeye tahterevalli ile gidiyor mıçmaya hesabı :D

mert_can 41
25-02-2018, 13:11
Özellikle göze hoş gelen tüm arabalar bundan dolayı dökülmedi mi :) ?
Ayranı yok içmeye tahterevalli ile gidiyor mıçmaya hesabı :D

F30 arıyordum yemin ederim arabanın sağlamını bulmak çok zor bulsan ya mpaket değil yada boşline o yüzden f10a yöneldim cidden onun temizi daha rahat bulunuyormuş neden acaba :D ondada comfort modeller dağılmış mpluslar falan sağlam :D Yazıma yanlarken patlayanları eklemeyi unutmuşum :D

prodorian
25-02-2018, 13:46
Gayrimenkul işiyle ugraısyorum ben hisse toplayıp tam tapuya dönüp yer satıyorum. İstanbul kocaeli balıkesir çanakkale calısıyorum. istanbul kocaeli işler neredeyse 0 a yakın balıkesir canakkale ucuz diye yer satılıyor yoksa piyasa bizim işlerde baya bozuk

Can çanakkaleye geldiğinde görüşelim mutlaka

vectra-tuner
25-02-2018, 13:54
https://youtu.be/MCbUjcvR0oY

vectra-tuner
25-02-2018, 13:55
https://youtu.be/MCbUjcvR0oY

vectra-tuner
25-02-2018, 14:02
Her taraf lüx araç dolu evet ama bu bizim milletin genlerinde var.. Yemez içmez en lüxünü alır aslında görmemişlikten gelir

https://youtu.be/TdUva4D750k

Drive Fast
25-02-2018, 14:51
Biz çeyizlik iç giyim sektöründeyiz bizim piyasa için konuşuyorum, perakendeci toptancıya 12,13,14,15 ay çek vererek dükkanını dolduruyor dükkanın sirkülasyonu hızlı olduğu için ilk verdiği çek tarihi gelene kadar zaten hem aynı toptancıdan hemde farklı yerlerden mal çekiyor güzelce

malı sattı cebine parasını koydu o parayla abimiz evini arabasını aldı veya arabasının modelini yükseltti mekanlarda yedi çek tarihi geldiğinde zaten toptancıdan 3 belki 4 kere daha mal çektiği için son çektiği mallardan sattığı nakitle çekleri ödedi ama toptancı zaten parayı alana kadar 150-200 bin liralık mal verdi hala verdiği son 3 sevkiyatın çeklerini bekliyor bu böyle devam ediyor perakendeciler toptancıya toptancılar imalatçıya imalatçı yapabilirse ki bu çok zor kumaşçıya dantelciye çalıştığı atölyeye diye gidiyor zincirin en son halkası kimse onda patlıyor,

ticaret ahlakımız yok bizim iyi esnafların hepsi ya komple ticareti bırakıyor yada yatırım yapıp emekli oluyor

GokhanRS
25-02-2018, 16:12
vallahi bıkmadınız şu iftira atma olayından.

arkadaş devlet yalan mı söylüyor? istanbulda araç sayısı 3.8 milyon bunun %53ü otomobil, yani 2milyon otomobil var istanbulda gerisi kamyonet ve motosiklet.

istanbulun Nüfusu 20milyon civarında şuan ve yani nüfusun %10 u kadar otomobil var istanbulda hadi bunun bikaç yüzbini lüks araç olsun.

sanki 20 milyonun hepsi zenginmiş gibi atıp tutmaya devam ediyorsunuz. diyorum size tamamen sizin takıldığınız çevre ile alakalı.

bu dünyada nüfus sayının üstünde otomobil sayısına sahip ülkeler var ve siz nüfusunun %10u kadar otomobile sahip bir il de hala herkesin altında bmw ayakları yapıyorsunuz.

şunuda not edeyim, bmw nin lükslük göstergesi olduğunu düşünen kimseye de saygım yok bilin. bmw dediğiniz çöp araba bir çok ülkede birkaç maaşla alınabilen bilen bir hurda.

Muharrem C.80
25-02-2018, 16:13
Ülkede herkes Oscar Wilde olmuş sonradan görmelik zirve yaptı lüksler ihtiyaçlardan daha elzem oldu götünde ayı bağırıyor hala borç harç alıştı millet borçlu yaşamaya. Kapitalizim wins.

GokhanRS
25-02-2018, 16:14
yani o trafiğin araç sayısından değil, yolların ve şehir planlamasının b.ktanlığından olduğunu da anlayın artık...

mert_can 41
25-02-2018, 16:36
yani o trafiğin araç sayısından değil, yolların ve şehir planlamasının b.ktanlığından olduğunu da anlayın artık...

Kesinlikle katılıyorum izmitte trafik sıkıntısı yokken tek e5 i iki şerit yapıp sağ tarafada otobüs durakları koyunca her sabah iş ve çıkış saatimde trafik çekiyorum. Gerçekten yol planlaması çok saçma ülkemizde. Eskiden 3 şerit git gel e5 varken trafiğin t sini bilmezdik ancak kaza olduğunda kapanırdı yol.

2jz
25-02-2018, 16:55
Her taraf lüx araç dolu evet ama bu bizim milletin genlerinde var.. Yemez içmez en lüxünü alır aslında görmemişlikten gelir

Süpriz sonlu olmuş :D

mert_can 41
25-02-2018, 20:47
Almancı bir arkadaşım almanyada bizleri tanımak çok kolay demişti niçin dedim bir arabanın en lüksünü en dolusunu alıyorsa biri %80 Türktür demişti :D Almanlar genelde orta sınıf boş arabalara binermiş :D

AşkınS.
25-02-2018, 21:56
Almancı bir arkadaşım almanyada bizleri tanımak çok kolay demişti niçin dedim bir arabanın en lüksünü en dolusunu alıyorsa biri %80 Türktür demişti :D Almanlar genelde orta sınıf boş arabalara binermiş :D

Orda uzun yıllar yaşamış türk bi amca da boşline e220 ile gelmişti
Sorduğum soru da bedava aldın herhalde olmuştu :D

KemalHDH
25-02-2018, 22:16
Almanlar genel olarak kullanmayacakları donanımlara para vermezler. Kumaş koltuklu manuel klimalı çok E39 W211 görmüşümdür eskisen yaz aylarında. Onlar aracın alt yapısına para verirler. Donanım ihtiyaçtan ibarettir. Bizde ise koltuklarda elektrikli bel ve baldır desteği + masaj + ısıtma + soğutma ve 4 bölge klima olmazsa olmaz ayıp olur yoksa.

GokhanRS
25-02-2018, 22:25
Almanlar genel olarak kullanmayacakları donanımlara para vermezler. Kumaş koltuklu manuel klimalı çok E39 W211 görmüşümdür eskisen yaz aylarında. Onlar aracın alt yapısına para verirler. Donanım ihtiyaçtan ibarettir. Bizde ise koltuklarda elektrikli bel ve baldır desteği + masaj + ısıtma + soğutma ve 4 bölge klima olmazsa olmaz ayıp olur yoksa.

ben onu şöyle düşünüyorum, örneğin kia rio 8bin küsür euro sıfırı bazı ülkelerde, şimdi ek paketlerle aracı zenginleştireyim desen araç 15bin euro oluyor, yani iki katına çıkıyor fiyat. adamda sanroofu g.tmemi sokucam niye ki katı para ödiyim ki diyip arabıyı baz fiyattan alıp eskitip hatta çöpe atıyor işi bitince.

aynı araç bizde 100 bin tl ama dolusu en fazla 120 bin olunca aradaki fark %20 bile olmayınca 100ü veren 115i 120yide verir diyip alıyor.

halbuki insanımız farkında değil, bizim dolu ile boş aracın arasındaki fiyat farkına millet yurtdışında araba alıyor. nerden mi biliyorum?

ben aşağıdaki araca 7bin dolar teklif ettim adam ısrarla 8bin dolarda anlaşalım diyor da :)

https://avatars.mds.yandex.net/get-autoru-all/401064/420c702fc60cbba5c35669d50b69ef9f/1200x900

https://avatars.mds.yandex.net/get-autoru-all/877357/044462b19c0a9e0384f46ea999465093/1200x900

KemalHDH
25-02-2018, 22:39
A4ün içindeki sıfır duruşa diriliğe hasta oldum. Karın kışın içinde bile nasıl düzgün duruyor bayılıyorum arkadaş. Bizde yıkayıp cilalasan böyle diri fotoğraf çıkmıyor. Makyajsız kasa birde. Bu arada araçta hız sabitleme ve fonksiyonel direksiyon yok. Boş ama göz alıcı temizlikte.

GokhanRS
25-02-2018, 22:42
makyaja fonksiyona 1000 1500 dolar vermek istemiyorum bende :) alman olmasam da aynı kafadayım. 4 sene sonra 4bi dolara zor satacağım araca niye ekstra fazla para ödiyim. iki koltukta da ısıtma var daha ne olsun soğuk memlekette.

KemalHDH
25-02-2018, 22:48
Aynı kafadayım. Isıtma o soğukta ihtiyaç ve olmalı. Ayrıca LED far sunroof yok ve jantlar en küçüğünden ama o kadar sıfır bir duruşu varki showroomdan yeni çıkmış gibi birader direksiyonu hep eldivenlemi kullandın sıfır ya. 8000 Dolardan inse inse herhalde bir 200 Dolar iner galiba burdaki gibi olmuyor orda işler sanırsam. Burda 8000 Dolara Vectra var uzay kasa CDX olabilir. :)

said_
25-02-2018, 22:57
Şu aralar üniversitelerden arıyorlar, bakanlık destekli proje yazıcaz kabul edilirse satın alma olucak diye.

onun dışında özel sektöden hiç haraket yok yatırım yapılmıyor hiç

Birde savunma sanayisine çalışanlarda haraket var.

elektronik ve teknoloji tabanlı çalışan firmalar için bu böyle şuan.

bu sene endişe verici gözüküyor. Euro nun artması çok çok zorluyor şuan.

20 bin euro ya sattığımız cihaz 95 bin TL yapıyor. İnsanlara artık söylerken çekinir oldum.

Malesef dışa bağımlılığımızı döviz kuru yükseldikçe dahada farkediyorum.

KemalHDH
25-02-2018, 23:02
Teminatlı olarak yurtdışı fon kredisi ihtiyacı olan varsa yardımcı olurum. Sicil falan önemli değil. Yalnız en az 15 en fazla 50 milyon dolar veriyorlar. Birkaç milyon dolarlık işlere bakmıyorlar. Yıllık geri ödemeli 5 yıl vadeli faiz oranı basit faiz üzerinden %6. TRdeki bankalar %8den veriyorlar. Proje üzerinede alabiliyorsunuz normal borç yapılandırma diyerekde alabiliyorsunuz. Genel Şartların bulunduğu bir yazı var elimde isteyen olursa gönderebilirim.

MBuğra
25-02-2018, 23:36
1,5 ay oldu yurtdisindan geleli, is bakiniyorum. Yagmur gibi cv gonderiyorum, 1 yerden donus oldu sadece. Piyasa bitmis.

Deniz, deniz ticaret alaninda is aramaktayim. Avukatim. Ingilterede bu alanda yuksek yaptim.

Varsa o sektorde olan veya ilgili kisilere kontak kurmami saglayacak, isi alirsam ilk maasim kendisinin :)

SK10
26-02-2018, 00:06
F30 arıyordum yemin ederim arabanın sağlamını bulmak çok zor bulsan ya mpaket değil yada boşline o yüzden f10a yöneldim cidden onun temizi daha rahat bulunuyormuş neden acaba :D ondada comfort modeller dağılmış mpluslar falan sağlam :D Yazıma yanlarken patlayanları eklemeyi unutmuşum :D

Reis bende sağlam f30 var haberin olsun hemde 3 tane 3üde beyaz biri m plus paket iki tane 40yıl var birtanesi ilanda şuan vereyim sana valla iş olsun ticaret olsun :)

MK8800
26-02-2018, 00:20
KemalHDH

Abi öncelikle paragrafınla alakalı yorumlarımı ; haksızsam yaşının tecrübesiyle hoş göreceğini düşünerek yazıyorum .

Ayıbı yok bu işlerin ben de gizli saklı konuşmayı veya konuyu saptırmayı sevmem .

Bahsettiğin işin rakamlarını görünce önce güldüm sonra da aklımdakileri bi yazayım dedim vaktim çok nasılsa .

Yurtdışı kredi fonları ile alakalı kendi şirketimizin finans kısmında bir takım tecrübeler edindim , ki bana göre en azından yorum yapabilecek yeterlilikteyim ( yanlış ya da eksik olduğum yerde daha tecrübeli olan abilerimiz , kardeşlerimiz düzeltirse sevinirim ) .

Şimdi öncelikle 15 / 50 milyon dolar gibi rakamları bugün Türkiye şartlarında talep edebilmek için ( dikkatinizi çekerim fon başvurusundan önceki başvurabilir miyim TALEBİ ) ; '' BABAYIM AĞAYIM PAŞAYIM HOLDİNG'IM VAR TEMINATIM VAR '' diyen adam bile önce bizzat Ekonomi Bakanı'ının kendisinden ve en az 2 özel kalem danışmanından belli şartları karşıladığını göstererek DESTUR almak zorunda :D . ( işleyişin en basite indirgenmiş mahalle ağzı kısmı burası aslında ; konuya en uzak arkadaşımız bile az çok kavrayabilsin diye tek cümle de kaç kişinin yolluk alacağını ve zaten geçmişten süregelen bir ticari aktivite ve önyeterlilik olmadan imkansıza yakın olduğunu anlatmak istedim :D )

Şimdi abi demişsin ki SİCİL önemsiz , bizde diyelim ki yukaridaki duruma rağmen gaza geldik niyetlendik ? Elindeki yazının içeriği tam olarak nedir bilmiyorum ama yukarıda bahsettiğim Ticari kısmı bir kenara bırakarak TEMİNATLI ŞAHIS üzerinden yürüyorum ve kafamda kurup şuraya bağlıyorum .

1 - 15 milyon kredi için minimum 30 MİLYONLUK TAŞINMAZ VEYA BORSA DEĞER ENDEKSLİ HİSSE SENEDİM MEVCUT ( yurtdışı fonları başka teminat kabul etmiyor )
2 - Benim bu kadar varlığım varken özellikle YURTDIŞINDAN FON'A İHTİYACIM VAR GOOGLE'DA FORUMLARDA ARIYORUM .

Yukarıdaki kısmı baştan sona okuyunca sence mantıklı mı ? Bence değil :D

Benimde bütün bunları kafamda birleştirince kafamda 2 ihtimal oluşuyor herkesin affına sığınıyorum haksız da olabilirim ama yazicam :D

YA SEN YOLUNA ÇIKTIN INCEDEN NE DOLANDIRIRSAM KARDIR DIYE DUSUNUYORSUN
YA DA HARBIDEN PALM JUMERIAH'IN ASYA/AVRUPA TEMSILCILIGINDE ONEMLI BI CEO'SUN BIZIMLE KAFA BULUYORSUN .

KemalHDH
26-02-2018, 01:24
Mikail, önemli değil dışarıdan bakan birisi için gayet normal. Olağan yani. Öncelikle alınmadım. Anlattığım şey bize gelmiş bir iş. Ortadoğu temsilcisiyle bizzat görüştük. Fonun TR merkezinde bulunduk daha önceki kredilerini hesaplarını aklınıza ne geliyorsa fizibilitesini yaptık ve sağlamlığını gördük. Yoksa burda çıkıpta şöyle birşey var diye hiçbir işe kefil olamam. Şahsen bizim gücümüz yetmez o miktarlarda teminat yada hisse mümkün değil. Olsa ve yeterli gelse biz zaten girerdik. Sicil olayı şu şekilde, eğer referansınız (vekil olur vs olur) kuvvetliyse problem yok. Benim burdaki çıkarım nedir peki yazdıklarından meselenin asıl göze batan noktası bu onu söyleyim. Kimseden bir şey talep etmiyorum. Ben Ceo yada yetkili değilim sonuçta fonda. Krediye yönlendiririm karşı taraf kredisini alır bende komisyon olarak ne anlaştıysam onu alırım. Herkes istediğini elde etmiş olur. Yeni yeni toparlıyoruz büyük br firmaya bu konuda aracılık etsem elime geçenle çok rahatlarız. Yoksa arkası boş bir işle ne kendimi nede başkasını yormaya gerek yok.

Kimseyle kafa bulmuyorum. : ) Lafım meclisten dışarı kimse salak değil. Kimseyi enayi yerine koyacakta değiliz. Techturkeyde üye arkadaşların üye profillerinin durumları belli zaten varmı burda iş adamı yada trilyoner? Sanmam çevresinde olan varsa diye söyledim zaten. Bizim oğlanın Organizede işini bağladığı bir abisi vardı ahşap farbrikssı var hatta Koçtaşa üretim yapıyor ona sunduk. İnanmadı adamki kendi nezdinde kredimiz ticaretimiz on numaradır bilir bizi ama mantıklı gelmedi. Sonra geçen hafta İstanbul'a geldik beraber aha dedik gördü herşeyi. 3 gün araştırdı etti teminatını hazırladı ama bu rakamlara göre 8 milyon dolar kadar açığı çıktı teminat yetersiz geldi yani. Her neyse bahsettiğim rakamlar 300 500bin olsa dersinki ha bunda bir iş var ama asgari 15 milyon usd diyorum.

Velhasıl kelam düşündüğün gibi değil dostum. Bu forumdan çok dolandırıcı geçti eskiden beridir sadece okuyarak takip ederim postacısı vardı galericisi vardı vs ister istemez negatif düşünmekte haklısınız ona birşey diyemem ama dediğim gibi fikrimiz zikrimiz bozuk olsa böyle birşeyi burdan yapacak değiliz burdan beklenmez yani öyle birşey.

KemalHDH
26-02-2018, 01:49
Konuyu burada kapatalım yanlış anlaşılma olmasın. Mikail benim bahsettiğim fon ile ilgili seninde bir GPT yapacağını rica ederek (gerekli bilgileri verdikten sonra) konuya pm ile devam edelim ricam bu kardeşim. Rahatsız olurum ben hakkımda yanlış intibadan negatif düşünülmesinden.

hddsheriff
15-05-2018, 16:15
Bilindik bir inşaat firmasının trafo deplase işini yaptım. Tapu da sıkıntı yaşıyoruz diye sözleşmeye tarih koymadılar 9 ay tapu işlerini bekledik, işimizi bitirdik geçici kabul için Ayedaş tedaş vs nin keyfini bekledik. Firmaya 17 şubatta evrakları teslim ettim referandumdan sonra ödeme yapıcaz dediler. Sözleşmede yazan vade 5 Mayıs'a doluyor ödeme nakte döndü anlayacağınız , bugün aradılar gel ödemen hazır diye gittik 20 bin tl gecikme cezası kesip 90-120 günlük 2 çek vermeye kalktılar. Mahkemelik olucaz orası kesin de camiden çıkmayıp boş vakitlerinde umre ziyaretleri eksik olmayan hak yemeye geldi mi en kaymaklısından yiyen ****** çocuklarını ne yapıcaz ? Piyasa kötü ama piyasanın kötülüğünü bahane edip hak yiyenler oldukça fazla.

O işle ilgili hiç kimseye borcum kalmadı araba alacaktım gelecek parayla vaktim çok faiziyle alırım kaç Yıl geçerse geçsin iş inada bindi :)

geçmiş olsun, memleket benim hayratlarımla doldu, bari ismimi verin diyorum bir anlamı olsun!!!

Bugün icra işlemlerine başladık cari borç olduğu için bugünden başlayacakmış faiz işlemeye. 'DEMİRLİ' yapının yanına kar kalacak 2 sene sallaması.

DOHC
15-05-2018, 16:54
Bugün icra işlemlerine başladık cari borç olduğu için bugünden başlayacakmış faiz işlemeye. 'DEMİRLİ' yapının yanına kar kalacak 2 sene sallaması.

Barter olarak ev isteseydin keşke öncelikle.

Anıl E.
15-05-2018, 17:28
Bu kemal forumun başına bir gün iş açacak.

demedi deme ibrahim.

16EC813
15-05-2018, 17:47
bizim çok iyi vallaa durmadan döşüyozz :D

hddsheriff
15-05-2018, 18:00
Barter olarak ev isteseydin keşke öncelikle.

bizim sektörde öldüm desen vade 120 gün barter işi pek mantıklı değil o yüzden.

exclusive
15-05-2018, 18:33
2.el araç işimiz berbat 6 yıldır gördüğüm en zayıf dönem. 40 bin liralık 100 bin km deki araç bile satılmıyor. Akaryakıt desen fiyatlar ortada kar oranlarına müdahale edildi. Bu devirde aydan aya bırak kar yapmayı başa baş getiren haline şükretsin

997TT
15-05-2018, 19:28
40 yıllık sırketımız ılk kez bu sene zarar ıle yılı kapatıcak...
Bız bu haldeysek,dıgerlerını dusunemıyorum.
Emegı gecen herkesın allah belasını versın.

exclusive
15-05-2018, 19:40
40 yıllık sırketımız ılk kez bu sene zarar ıle yılı kapatıcak...
Bız bu haldeysek,dıgerlerını dusunemıyorum.
Emegı gecen herkesın allah belasını versın.

Sizin dağıtım firması galiba

Yigit-Y
15-05-2018, 19:49
Sizin dağıtım firması galiba

Firma vermiyeyim

LPG Depolama ve Dolum Tesisileri var kendisinin öyle biliyorum

997TT
15-05-2018, 20:29
Sorun yok,bızım herseyımız acık. Dagıtım,depolama ve dolum.
Ayrıca naklıye,ıstasyon vs vs.....

Anıl E.
15-05-2018, 20:39
Bugün bir mükellefimizin daha işi bırakma dilekçesini vermiş bulunuyoruz. 70 adetlerden 43 e kadar düştük.

Allah emeği geçen herkesten razı olsun.

R.I.P
15-05-2018, 20:46
ikinciyeninin açık arttırmalarını takip ediyorum bir süredir, bakıldığında tam esnaf işi piyasa arabası diye nitelendirilecek dizel otomatik düşük kmli aile araçlarına teklif bile verilmiyor.

ErkanCanS
15-05-2018, 21:34
Önceden yazdım , yine yazayım. İş var , ödeme yok. Bu arada kriz sadece orta ve küçük ölçekleri vurmamış olacak ki , 3. Havalimanında taşöronları şutladılar.

2jz
30-06-2018, 00:00
Geçen yıl işimizi kaybettikten sonra ''bir daha camdan dışarı kafamı uzatmam'' demiştim ama bu süre içinde nasıl becerebildiysem geberip gitmediğim için, mecburen bir iş yapmam gerekti.

Askerlik, tecrübe gibi bahanelerle iş bulamadığım için mecburen başka alternatifler aradım. Hobi olarak denediğim e-ticareti normal bir şekilde yapayım dedim ve ocaktan beri yapmaya çalışıyorum.

Ocak, şubat 1-2 siparişle başladı, martta yine pek sipariş yoktu ama sonrasında 100'lü siparişlere yaklaştım. İlk başta kar marjım yüksekti. Pahada pek hafif olmayan şeyler sattığım için güzel çevirmeye başlayacak gibiydi ki bu aya kadar.

Kargo şirketim ocaktan beri 2. kez fiyatlara zam geldi diye mail attı.

Son 2 ayda tüm ambalaj malzemeleri %30 civarı zamlandı.

Kulandığım ham madde dolarla.

Yaptırdığım işlemin saati euro cinsinden

Boya fiyatları zamlandı. Sadece son 15 günde m2 fiyatı %20 arttı

Tek artmayan şey fiyatlarımız. Kar marjı, yaptığına değmeyecek düzeye gelmeye başladı ama mecbur uğraşıyorsun. Birde üstüne sürüm düşmeye başladı.

http://i68.tinypic.com/10ct309.png

Bu son 1 aylık satış grafiğim. 2 haftadır görüldüğü üzere çok durgun. Son 1 ay 29 satış, son 2 hafta sadece 5 satış. Nisanda 72, mayısta 106 siparişim vardı.

Şuan fiyata zam yapmam lazım ama tamamen kesilirse ne yapacağım?

Elim kolum bağlandı yine ya.

Kazanıp vergilendirilme diye bir şey yok ki. Devlet kazansada kazanmasada sürekli üreten insanın tepesinde.

AşkınS.
30-06-2018, 00:53
Dalgalı gidiyor bi gün çok iyi bi gün kötü. Müşteriye zam geldi diyorsun,işçilikten indirim yap diyor.

evliya
30-06-2018, 01:36
Bu aralar bütün ödemeler çek olarak geldiği için bankada limitim doldu, sanırım kimsede nakit yok, var mıdır burda faktoringle uğraşan?

mert_can 41
30-06-2018, 03:57
Hiç bir firmadan para alamıyoruz 2 fatura biriktiriyorlar ödeme alana kadar canım çıkıyor birde yok patron yok yok yemeğe çıktı tarzı beyaz yalsnlar yüzünden iki kuruş karımda benzin parasına gidiyor. Piyasada kimsede para yok iki büyük firmaya mal vermeyi kesmek zorunda kaldım ödeme alamadığından. Geçen 2-3 ay önce rafta sattığım ürün fiyatına aynı ürünü alamıyorum haliyle mağzaya gelen müşterilerlede anlaşamıyoruz. Sanki ülkenin halinden haberleri yokmuş gibi pahlıcısınız falan diyen oluyor kimide anlıyor zaten. Sinir stresten kafayı yeme eşiğine geldik artık. Durum her geçen gün kötüye gidiyor ve değişiceğine her şey aynı kalıyor :(

ghibli06
30-06-2018, 05:57
seçim bitti, pazartesi günü Zeytinburnu LocaMahall projesinden aradılar, 'tamam hadi gelin de bitirelim şu işi!'... yaklaşık 4 aydır uğraşıyorum işi almaya...
seçim bitti, salı günü Ankara'dan büyük bir projeden aradılar 'analizleri güncelleyip fiyatımızı hazırlayalım'... dün akşam 18:000 'hayırlı olsun!'...

eldeki projeler süratle tamamlanacak görünen o, ama ötesini bilemiyorum, sadece inşat yapmaya devam edersek en fazla 2 sene daha gider ülke...

Octane
30-06-2018, 10:52
seçim bitti, pazartesi günü Zeytinburnu LocaMahall projesinden aradılar, 'tamam hadi gelin de bitirelim şu işi!'... yaklaşık 4 aydır uğraşıyorum işi almaya...
seçim bitti, salı günü Ankara'dan büyük bir projeden aradılar 'analizleri güncelleyip fiyatımızı hazırlayalım'... dün akşam 18:000 'hayırlı olsun!'...

eldeki projeler süratle tamamlanacak görünen o, ama ötesini bilemiyorum, sadece inşat yapmaya devam edersek en fazla 2 sene daha gider ülke...

2 sene götürsün yeter diye düşünüyorlardır zaten.
Abi ileriye dönük plan yapsalar zaten kayma değer yaratan üretim işine girerlerdi yıllar önce. Kıçımızı yırttık üretim de üretim diye.
Ama bunlar günü kurtarma peşinde.

Günkut
30-06-2018, 11:00
Uzun süredir otomotivdeyim sektör ne kadar daha canlı kalacak bilmiyorum. Ki kanserli bir vücut gibi şuanda otomotiv yavaş yavaş iflas ediyor, perakende satışlar düşerken rent kiralamalar artıyor.

Hurda yasası çıkardılar ama hurda yasası tam devreye girene kadar araçlar 4 yada 5 defa zamlandı ve müşterilerin alacakları max 10 bin araçların üstüne geçirildi :)

Şuan 1.25 rio orta ayar 70bin , 1.4 dizel başlangıç 90 bin oldu. Ben düşünüyorum çıkamıyorum işin içinden bu tarz araçlara bu paralar komik geliyor :)

Kamyonet satıyoruz ki 1.5 yıl önce 45 bin gibi dünyaları sattık şuan 2018'i 80bin gibi geliyor. Kamyonet bu araç yani ekstra hiçbirşeyi yok ve bunu alan adam para kazanacak ,evine ekmek götürecek.

Geçtiğimiz yıla bakıyorum birde geçirdiğimiz ilk yarıma bakıyorum ciddi çöküyoruz. Herkez için geçerli bu ama insanları anlamakta zorluk çekiyorum. O parti bu parti olayıda değil olay aslında. Herkez gırtlağa kadar kredi kartlarına girmiş durumda. Şuan ülkede sanmıyorum borçsuz insan olsun ama 3 ama 5 muhakkak bir çıtır tüketici vardır.

Allah sonumuzu hayır etsin, gidişat hiç iyi değil ve nereye kadar dayanılacak bilmiyorum.

emrhn28
30-06-2018, 11:31
25 yaşındayım copy center'da çalışıyorum. Patronum abim gibidir, abi kardeş çalıştırıyoruz. Tamamen perakendeyiz şuan toptan yaptığımız büyük işlerin hiç biri kalmadı. 200 tl'den büyük iş bastığımız çok nadir. 3 5 20 tl diye gidiyor her müşteri. İşler iyi gibi ama toplanan giderlere ancak yetiyor. Herşeyimiz kurla doğal olarak Türk malı hiç bir şey yok dükkanda. Kalemden kağıda herşey yabancı, makineleri zaten saymıyorum... Fiyatlarımızı zamladık biraz, bir çok ürün ve baskıda da zam yapamadık kardan yiyoruz. Bakın seri siyah beyaz fotokopi 15 kuruş oldu! Benim için bile çok bu fiyat ama ne yapalım... Müşteri tepki gösteriyor haber izliyormusunuz diyorum, kurlar kaç para diyorum? cevap vermiyor müşteri... Göz göre göre krizdeyiz ama insanlar ya farkında değil ya da umurlarında değil. 5 tl'ye kart veriyorlar. Hayırlısı olsun ne diyelim halkımız seçti %52 ile o yüzden acımak yok. İndirim falan yok liste fiyatı neyse o artık

korki
30-06-2018, 15:58
Calistigim firma iflasini istedigi icin is sahibinden 3 maasini alabiliyorsun. Genellikle devlet kurumlari ile calistigim icin Tokiden mumkun degil bir donus yok , bildigin banane diyorlar ��, iller bankasından alirim diye dusunuyordum avukatima yazi yazdirdim resmi yazi olarak tamam dediler 3aydir bekliyorum telefonlarina bakmiyorlar ��. Devletten yasa olarak, hakkim olan maasimi alamiyorum , esnafin isi cidden cok zor.

Lee-on!
30-06-2018, 18:00
Bu insanlar kim o zaman bu para kazananlar kim? Kim bu 52? Herkesin alacağı varmış burda, sozde en çok iş yapılan sektör olan inşaat sektöründe muhendisim 4 aylık alacağım içerde. Mahkemelik olacam hafta başı firma ile. Madem herkes böyle kim bu halinden memnun son model araçlara binen kesim? Otomobil piyasasi bitti diyorsunuz showroom larda sıra var gitseniz araba alamıyorsunuz. Satıcılar burnundan kıl aldırmıyor. Emlak battı diyorlar 25 26 yaşında arkadaşlarım az çok demiyor krediyle 300 400 bine eve giriyorlar. Alan memnun satan memnun arkadaşlar. Kendimizi kandirmayalim. Bu çark dönüyor bir şekilde. Bizim milletimiz alışmış artık. Eylem yok protesto yok. Borç da harç da olsa almaya yemeye devam ediyor. Ben 10 lira harcarken 50 kez hesap kitap yapıyorum...

mert_can 41
30-06-2018, 20:26
Bu insanlar kim o zaman bu para kazananlar kim? Kim bu 52? Herkesin alacağı varmış burda, sozde en çok iş yapılan sektör olan inşaat sektöründe muhendisim 4 aylık alacağım içerde. Mahkemelik olacam hafta başı firma ile. Madem herkes böyle kim bu halinden memnun son model araçlara binen kesim? Otomobil piyasasi bitti diyorsunuz showroom larda sıra var gitseniz araba alamıyorsunuz. Satıcılar burnundan kıl aldırmıyor. Emlak battı diyorlar 25 26 yaşında arkadaşlarım az çok demiyor krediyle 300 400 bine eve giriyorlar. Alan memnun satan memnun arkadaşlar. Kendimizi kandirmayalim. Bu çark dönüyor bir şekilde. Bizim milletimiz alışmış artık. Eylem yok protesto yok. Borç da harç da olsa almaya yemeye devam ediyor. Ben 10 lira harcarken 50 kez hesap kitap yapıyorum...

Eylem yapsak duyan yokki ülkenin %52 si halen durumdan çok memnun adama durma icra geliyor bana bu avukatı tanıyormusun diye soruyor devamlı. Seçim günü bana ülke çok iyi çok iyi kalkınıyoruz vb diye masal anlatıyor. Ciddi derecede bizim insanımız sorunlu. Bizim dükkana belediye başkanı geldi işleriniz nasıl vb bizden beklentiniz ne diye geziyormuş. İşler kötü dedi annem beklentiniz ne dedi belediyenin hiç olmasa ihale zamanından haberdar olup teklif vermek dedi hiç duyrulmuyor dedi durma aynı firma alıyor çünkü neden acaba bize dediği cevap bende kırtasiyeciydim kapattım sizde kapatın dedi dalga geçer gibi bu zihniyette bir adamla kalkınmayı bekleyemez kimse. Ev araba alma konusunda kimseye bir şey diyemem çünkü az gözü karartırsa insan en mantıklı şey kenardaki param 1 ayda üzerine 1 lira bile ekleyememişken oturduğum semteki emlak fiyatları iki ayda iki katı arttı. Araba fiyatlarını saymıyorum bile çektiğim kredinin faizi yüksek olmasına rağmen daha 4 ay geçmeden öldü şuan sıfır araçlara %60 gümrük zammı getiricek bmw o zaman ne hale gelir bilmiyorum bile hal böyleyken kimseye bir şey diyemeyiz. Ev araba alıyor diye.

Lee-on!
30-06-2018, 23:50
Ev araba almak bakkaldan şeker almak gibi bir şey değil ki. 26 bitti 27 olduk bu zamana kadar hem okudum hem çalıştım hatta iki iş birden yapıyorum çoğu zaman yine de ay sonunu zor getiriyorum. Aldigim maaşı da soylim burdaki ketum arkadaşlara inat, genelde 2500 lira veriyorlar bulunduğum yerde muhendise. Onu da alabilirseniz düzenli olarak... Yol ev yemek de size ati. 4 yıllık ilişkim var daha söz yapamadım. Ben bu durumdayken golf olmuş 180 lira 2+1 evler 200k dan basliyor. Imkanı yok benim gözüm kesmez. Var ki alıyor millet. Hesap kitap yapıyorum içinden cikamiyorum. Sadece ikinci el kıytırık bi Clio için 60 lira taşıt kredisi çeksem bile aylık ödemesi en az 2000 lira olacak. Az para değil. Buna rağmen millet çarkını döndürdüğü için eyiye gidiyik diyor. Aslında yatsınlar kalksinlar kendilerini borçlandıran mortgage ve kredi sistemine sukretsinler. Bi de ana baba banka... Aslında paranin esiri olup yaslanıp gidiyoruz çalışarak da haberimiz yok...

mert_can 41
01-07-2018, 00:10
Ev araba almak bakkaldan şeker almak gibi bir şey değil ki. 26 bitti 27 olduk bu zamana kadar hem okudum hem çalıştım hatta iki iş birden yapıyorum çoğu zaman yine de ay sonunu zor getiriyorum. Aldigim maaşı da soylim burdaki ketum arkadaşlara inat, genelde 2500 lira veriyorlar bulunduğum yerde muhendise. Onu da alabilirseniz düzenli olarak... Yol ev yemek de size ati. 4 yıllık ilişkim var daha söz yapamadım. Ben bu durumdayken golf olmuş 180 lira 2+1 evler 200k dan basliyor. Imkanı yok benim gözüm kesmez. Var ki alıyor millet. Hesap kitap yapıyorum içinden cikamiyorum. Sadece ikinci el kıytırık bi Clio için 60 lira taşıt kredisi çeksem bile aylık ödemesi en az 2000 lira olacak. Az para değil. Buna rağmen millet çarkını döndürdüğü için eyiye gidiyik diyor. Aslında yatsınlar kalksinlar kendilerini borçlandıran mortgage ve kredi sistemine sukretsinler. Bi de ana baba banka... Aslında paranin esiri olup yaslanıp gidiyoruz çalışarak da haberimiz yok...

18 yaşımdan beri bende çalışıyorum. Geçen emekliliğime ne kadar varmış diye meraktan bakim dedim daha 30 senem daha var 65 yaşında emekli olabiliyorum. Bizim ailede o yaşı gören adam yok mezarda emekli olucam sanırım :) Sıfırdan başlamak gerçekten zor sıfırdan bir şey sahibi olmak çok zor. Allah yardımcınız olsun sizinde.

R.I.P
01-07-2018, 20:32
0,98 hamlesi de sona erdiğine ve yakında genel seçim de olmayacağına göre sanırım artık emlak piyasasındaki aşırı doygunluk nedeni ile fiyatlar olması gereken seviyelere gelir.
örnek verecek olursam oturduğum sitede 2 tane ev hala satılık(birisi 1 yılı geçti, diğeri 6 ayı geçti) karşımda bir apartmanda var o da 1 yıldır satılık. büyük çaplı bir proje 2017-Aralık teslimdi hala teslim edecek ve bir çok daire satılık, peyzaj lansmandakinden çok farklı hale geldi sürekli daha da basitleşiyor. bunlar yakınımdakiler tabi, birkaç sokak ötedeki aylardır satılıklara girmiyorum bile.

16EC813
01-07-2018, 20:55
Calistigim firma iflasini istedigi icin is sahibinden 3 maasini alabiliyorsun. Genellikle devlet kurumlari ile calistigim icin Tokiden mumkun degil bir donus yok , bildigin banane diyorlar ��, iller bankasından alirim diye dusunuyordum avukatima yazi yazdirdim resmi yazi olarak tamam dediler 3aydir bekliyorum telefonlarina bakmiyorlar ��. Devletten yasa olarak, hakkim olan maasimi alamiyorum , esnafin isi cidden cok zor.

ana yüklenicide mi çalışıyorsunuz ? veya resmi altyüklenicide mi çalışıyorsunuz ? yoksa ana firmanın alt taşerenunda mı çalışıyorsun ?
haa bunları niyemi soruyorum ? çünkü biz iller bankası olarak sadece bizim ana firmanın veye ana firmaya resmi alt yüklenici olarak çalışanı firmaların işçi alacaklarına bakıyoruz her hakedişte bunu bize yazılı olarak veriri işçi alacagı yoktur diye aksi taktirde bizden hakediş ödemesi alamaz ,daha sonra bununla ilgili bi sorun olursada iller bankası çözer aksi taktirde verdiğiniz dilekçenin veya yazının hçbi hükmü ve yaptırımı yoktur umarım tez zamana alırsınız paranızı bizde bu şekilte alt teşaronların biçogunu alacagı var ( kalığçı demirci vs vs )

16EC813
01-07-2018, 21:03
bu arada geçen hafta 50 küsür milyonluk ihalesi bitmiş işimizin yer teslimini yaptık ,bu hafta da 30 küsür milyonluk ihalesi bitmiş işimizin yer teslimini yapıcaz yüklenicilerimize

2jz
01-07-2018, 21:51
0,98 hamlesi de sona erdiğine ve yakında genel seçim de olmayacağına göre sanırım artık emlak piyasasındaki aşırı doygunluk nedeni ile fiyatlar olması gereken seviyelere gelir.
örnek verecek olursam oturduğum sitede 2 tane ev hala satılık(birisi 1 yılı geçti, diğeri 6 ayı geçti) karşımda bir apartmanda var o da 1 yıldır satılık. büyük çaplı bir proje 2017-Aralık teslimdi hala teslim edecek ve bir çok daire satılık, peyzaj lansmandakinden çok farklı hale geldi sürekli daha da basitleşiyor. bunlar yakınımdakiler tabi, birkaç sokak ötedeki aylardır satılıklara girmiyorum bile.

0.98 çok az kişiye kullandırıldı. Durumu ortalama, kredi geçmişi düzgün olan bir tanıdığıma vermemişler. Adamın evi yok kirada oturuyor. Morali aşırı bozulmuş. ''Tanıdığın varsa neden çıkmadı öğrenebilir miyiz'' dedi. Tanıdığım bir şube müdürünü aradım '' Kimseye vermiyoruz zaten, bu ay şube olarak 1 müşteriye verdik'' dedi.

Kullandırılan kişi sayısıyla, aynı dönem kredili alınan konut sayısına oranlarsak zaten gerçek ortaya çıkıyor.

arda35
01-07-2018, 22:19
0.98 çok az kişiye kullandırıldı. Durumu ortalama, kredi geçmişi düzgün olan bir tanıdığıma vermemişler. Adamın evi yok kirada oturuyor. Morali aşırı bozulmuş. ''Tanıdığın varsa neden çıkmadı öğrenebilir miyiz'' dedi. Tanıdığım bir şube müdürünü aradım '' Kimseye vermiyoruz zaten, bu ay şube olarak 1 müşteriye verdik'' dedi.

Kullandırılan kişi sayısıyla, aynı dönem kredili alınan konut sayısına oranlarsak zaten gerçek ortaya çıkıyor.

Bu bilgi yanlış. Bayram öncesi ve sonrasında bir hayli kredi dağıttılar. Seçim sonrası normale döndü işler.

streetracer_nos
01-07-2018, 22:26

Konut tarafında doygunluk olamaz cunku alttan surekli yeni nufus gelmekte.Balon proje satmayan proje ev illaki vardir fakat konut sektörünü asil yavaslatan doviz dalgalanmasi ve faizler .Konut kredilerinin 400 500 bine kadar etki edecegini bunun üstünde ev alanin birikimiyle aldigini dusunuyorum.yada cok kucuk miktar kredi kullarak

Fiyatla ilgili birsey demeyim pahaliydi ucuzdu fakat su an faizler 10 ve alti olsa divizde duz zeminde ilerlese insanlar tekrat konuta yonelirler faizler cazip geldigi icin para dolasima girmiyor

Belediye secimleri var onumuzde

ErkanCanS
01-07-2018, 23:06
0.98 i ev alacaklar için mi çıkardılar sanıyorsunuz :D Devlet , satış yapamayıp tıkanan müteahhitler için indirdi faizleri. Krediler çekildi o mevzu kapandı.

Thracian
01-07-2018, 23:12
Bu bilgi yanlış. Bayram öncesi ve sonrasında bir hayli kredi dağıttılar. Seçim sonrası normale döndü işler.

0.99 tam bir dümen. Nasıl mı?
Öncelikle benim oturduğum evi alamıyorsun.
Yada mahalledeki 4 katlı müstakil apt danda 0.99 krediyleev alamıyorsun

0.99 la ancak anlaşmalı olunan (ağaoğlu vb) firmalardan alabiliyorsun. Onlarda bu dönemde eldeki stokları eritmeye yöneldi. Satılan satılır satılmayanı düzgün personellere satılıp 0.99 la ticari kredi kullanmak için yapıyorlar.

Haaa ben bunu nerden mi biliyorum. Arkadasın evini 0.99 la almak istedim. Arkadaşın evinden gelen paraylada enparada mevduata yatırcaktık. %16,50 veriyor banka. Yani aylık bankadan gelen paraya az ekleyip taksit ödeyecektik.

MCN21
02-07-2018, 02:33
0.99 tam bir dümen. Nasıl mı?
Öncelikle benim oturduğum evi alamıyorsun.
Yada mahalledeki 4 katlı müstakil apt danda 0.99 krediyleev alamıyorsun

0.99 la ancak anlaşmalı olunan (ağaoğlu vb) firmalardan alabiliyorsun. Onlarda bu dönemde eldeki stokları eritmeye yöneldi. Satılan satılır satılmayanı düzgün personellere satılıp 0.99 la ticari kredi kullanmak için yapıyorlar.

Haaa ben bunu nerden mi biliyorum. Arkadasın evini 0.99 la almak istedim. Arkadaşın evinden gelen paraylada enparada mevduata yatırcaktık. %16,50 veriyor banka. Yani aylık bankadan gelen paraya az ekleyip taksit ödeyecektik.

Benim arkadaşım beşiktaşta 30-40 yıllık binadan ev aldı. 5 yada 6 katlı bina (2 katı kot). 0.99 la kredi kullandı.

Herkes farklı birşey söylüyor. Sanırım bankaya ve şubeye bağlı. Tersinden kalktılarsa kredi vermiyorlar...

EnesAksu
02-07-2018, 07:05
Kastamonuda 0.98 le 20 yaşında daire aldım. Şubeyle alakalı müdür hatta babamı istanbulda dairesi olan vs vs adamı kabul etmeyip köydemi amcamı kabul etti.

arda35
02-07-2018, 07:42
Tek bir kredi başvurusu üzerinden nasıl bu kadar genelleme yapıyorsunuz hayret ediyorum. Kamu bankalarından biri çatır çatır kredi sattı 0.98'le. Eksperler iş yetiştiremedi. Alan şahıslar da senin benim gibi normal vatandaş.

Doğu
02-07-2018, 07:47

Yanlış değil tamamen doğru. Sadece ben belki 10 farklı kişi adına başvuru yaptım, aylık belgelenebilir geliri 17 bin TL olanı da vardı aralarında. Sadece 1 kişiye 300.000 TL çıktı, ondada 150.000 TL hesapta güvence gördükten sonra kredi kullandırıldı.
Kredi dağıtıldığı falan hikaye yani.

Bu arada geçtiğimiz 1-2 ay içinde dsi ve tarım bakanlığından devam eden işlerimiz için, yeterli ödenek olmadığı için 2. bir talimata kadar işleri durdurmamız gerektiği, ödenek alamayacağımızı bildiren yazılar geldi.

16EC813
02-07-2018, 07:52
Yanlış değil tamamen doğru. Sadece ben belki 10 farklı kişi adına başvuru yaptım, aylık belgelenebilir geliri 17 bin TL olanı da vardı aralarında. Sadece 1 kişiye 300.000 TL çıktı, ondada 150.000 TL hesapta güvence gördükten sonra kredi kullandırıldı.
Kredi dağıtıldığı falan hikaye yani.

Bu arada geçtiğimiz 1-2 ay içinde dsi ve tarım bakanlığından devam eden işlerimiz için, yeterli ödenek olmadığı için 2. bir talimata kadar işleri durdurmamız gerektiği, ödenek alamayacağımızı bildiren yazılar geldi.

biz yüzde 25 ini hemen ödüyoruz

arda35
02-07-2018, 07:58
O zaman biz burada olmayan evleri hayali şahıslar için değerledik. Hepsi aslında yoktu.

Böyle kampanyalarda elbet işi sıkı tutacak banka. Karnesinde sıkıntı vardır vermez, fi tarihinde ödeme düzensizliği bulur vermez, evin yasal değeri beyan edilenden çok düşüktür hiç vermez.

Krediler gayet dağıtıldı arkadaşlar. Kanlı canlı insanlar kullandı hem de.

bomberr
02-07-2018, 08:17
Benim de çevremde 0.98 kullananlar oldu

tayreep_john
02-07-2018, 09:11
süper işlerimiz bursa esnafı olarak parayı koycak yer bulamyoruz yeri olan varsa söylesin verebiliriz bi kısmını :D

korki
02-07-2018, 09:17
ana yüklenicide mi çalışıyorsunuz ? veya resmi altyüklenicide mi çalışıyorsunuz ? yoksa ana firmanın alt taşerenunda mı çalışıyorsun ?
haa bunları niyemi soruyorum ? çünkü biz iller bankası olarak sadece bizim ana firmanın veye ana firmaya resmi alt yüklenici olarak çalışanı firmaların işçi alacaklarına bakıyoruz her hakedişte bunu bize yazılı olarak veriri işçi alacagı yoktur diye aksi taktirde bizden hakediş ödemesi alamaz ,daha sonra bununla ilgili bi sorun olursada iller bankası çözer aksi taktirde verdiğiniz dilekçenin veya yazının hçbi hükmü ve yaptırımı yoktur umarım tez zamana alırsınız paranızı bizde bu şekilte alt teşaronların biçogunu alacagı var ( kalığçı demirci vs vs )

Iller bankasinin ana yuklenicisinde calismistim. Sgk kaydim da ve calisan listesinde muhendis olarak ismim geciyor. Iller bankasi hak edis icin firmayi oyaladigindan dolayi hak edisi cekememisti , bu zamana kadar cekmistir. Ayrica iceride verilmis olan teminati da mevcut. Kontrollerden hiçbiri biz bunlara hakedis oduyoruz bu adamin maasi ödendi mi dedigini zannetmiyorum. Cunku odenmedi. Hatta iller bankasinin diger bolge mudurlugunde de baska bir proje icin calistim. Oradan da alacagim var. Bunu yazi olarak belirttigimde odenmis sgk kayidimi gonderdiler. Biraksan sigorta yapmadan calistaracaklar yani. Resmi yazi olarak belirttigim sey bana iller bankasinin kurumundan geldi. Imzali, kaseli. Maasinizin odenmedigini ispatlayin , odemenizi yapalim diye. Ben de firmanin bana verdigi banka hesap para girislerini bankadan imzali olarak gönderdim , 3ay oldu , ses yok. Ariyorum kontrolleri telefonlarina bakmiyorlar.

16EC813
02-07-2018, 09:51
Iller bankasinin ana yuklenicisinde calismistim. Sgk kaydim da ve calisan listesinde muhendis olarak ismim geciyor. Iller bankasi hak edis icin firmayi oyaladigindan dolayi hak edisi cekememisti , bu zamana kadar cekmistir. Ayrica iceride verilmis olan teminati da mevcut. Kontrollerden hiçbiri biz bunlara hakedis oduyoruz bu adamin maasi ödendi mi dedigini zannetmiyorum. Cunku odenmedi. Hatta iller bankasinin diger bolge mudurlugunde de baska bir proje icin calistim. Oradan da alacagim var. Bunu yazi olarak belirttigimde odenmis sgk kayidimi gonderdiler. Biraksan sigorta yapmadan calistaracaklar yani. Resmi yazi olarak belirttigim sey bana iller bankasinin kurumundan geldi. Imzali, kaseli. Maasinizin odenmedigini ispatlayin , odemenizi yapalim diye. Ben de firmanin bana verdigi banka hesap para girislerini bankadan imzali olarak gönderdim , 3ay oldu , ses yok. Ariyorum kontrolleri telefonlarina bakmiyorlar.

Resmi prosedür başladıysa alırsın maaşını

MK8800
02-07-2018, 10:21
Davetiyeli işler harici hakedişler biraz sorunlu bizim olmasa da çevre esnaflarda %30 ancak alıyorlar

Ihale şartnamelerine dikkat etmek lazım

CafCaf
02-07-2018, 11:44
konuşulan paralara bak milyon dolarlar bin tl ler flan ben bir çok sektör yaptım şimdi az çalışıp karnımı doyuracağım bir sektörü seçtim boyasız hasar onarım işi yapıyorum günde 2 araç yapıp 500 tl mi alıyorum haydi eyvallah :)

Lee-on!
02-07-2018, 15:33
Kredi olayinin tamamen kullanılan banka ve kredi veren danışmanlarla ilgili olduğunu düşünüyorum. Zira bana bir türlü israrla kredi vermeyen danışman, üstelik prosedür gereği asla alamazsın bizden ayağı yapiyordu, buna rağmen aynı bankanın başka bir temsilcisi sorgusuz sualsiz çıkardı krediyi. Biraz insiyatif var sanirim. Bankacı arkadaşlar daha iyi bilecektir ama gördüğüm bu şekilde.

R.I.P
02-07-2018, 21:00
Konut tarafında doygunluk olamaz cunku alttan surekli yeni nufus gelmekte.Balon proje satmayan proje ev illaki vardir fakat konut sektörünü asil yavaslatan doviz dalgalanmasi ve faizler .Konut kredilerinin 400 500 bine kadar etki edecegini bunun üstünde ev alanin birikimiyle aldigini dusunuyorum.yada cok kucuk miktar kredi kullarak

Fiyatla ilgili birsey demeyim pahaliydi ucuzdu fakat su an faizler 10 ve alti olsa divizde duz zeminde ilerlese insanlar tekrat konuta yonelirler faizler cazip geldigi icin para dolasima girmiyor

Belediye secimleri var onumuzde

doygunluktan kastım birey sayısı daire sayısı oranı değildi. son birkaç yılda fiyatlar çok ciddi artış göstermişken alım gücündeki artış buna paralel gitmedi. dolayısı ile atıyorum 300 bin olan daireyi 4-5 yıl öncesi alabilecek insan sayısı ile günümüzde 500bin olan aynı niteliklerdeki daireyi alabilecek insan sayısı bir değil. artık dairelerin yatırımlık olarak satışını çok mümkün görmediğim için fiyatların eski hızı ile artış gösteremeyeceğini öngörüyorum. hatta ülkedeki mevcut ekonomik durumu düşününce borçla yatırımlık alanların ve müteahhitlerin karlarından zarar eder pozisyona geçebileceklerini düşünüyorum.

GokhanRS
02-07-2018, 22:07
aslında ev fiyatları düştü. ben evimi aldığımda 125bin tl idi. dolar olarak 62,500 usd

şuanda 200-220 arası aynı yerde evler yani 45bin USD. hadi ben aç gözlüyüm 250bin istesem 53bin usd..

bize ne abi biz usd kullanmıyoz kiii diyenlere selamlar :D

usd kullanmıyoruz da elin gavuruda hiç birşeyi tl ile vermiyor işte. hafriyatçısı mazotu öpücükle veya 5 sene önceki fiyatla almıyor. maalesef anlatamayız derdimizi. mahalle değerlendi sanıyor bizim orda kamiller. 65e aldığı eve 50k usdye satamıyor şuan ooo ben 50 bin tl kardayım diyor kamiller. 50bine 2 sene sonra tofaş alacak anca haberleri yok.

İbrahim33
03-07-2018, 08:32
Valla benim görüşüm ve acı bir şekilde tecrübe ettiğim. Önemli olan parayı kazanmak değil , tutabilmek. hayat aşırı pahalı. bir market alışverişi erzak ıvır zıvır 700 - 800 tl. Arabanın yakıtı ayda 500 - 600 , belki fazlası. apartman aidatı elektrik su internet cep telefonu digitürk dükkanın interneti ıvır zıvırı , Kendi yediğin içtiğin , hele ki alkol varsa vay haline.

ayda 20 - 30 lirada kazansan harcaman düzensiz dengesizse bir yere varamıyorsun. Dün hesaba oturdum. 6 ayda ne yapmışım diye. Kazanç güzel yerinde , ocak ayındaki mevcuta bakıyorum , kazancıma göre %30-40 arası sermayenin üstüne koymuş olmam lazım. ama ben %10 koyabilmişim. nereye gidiyor bu para. asgari ücretle insanlar nasıl ev geçindiyor anlamayorum. parayı zaten seven bir insan değilim , öyle aşırı lüks bir harcamamda yok , orta direk bir vatandaş gibi yaşıyorum. mesela gidip lüks restoranda 500 hesap ödemek yerine 200 ödüyorum. barda 150 - 200 ödeyeceğime evde ya da manzaraya karşı içiyorum arabada. 70 liraya kurtarıyorum.

vectra-tuner
03-07-2018, 10:10
Haziranda otomotiv satışları %39 düşmüş ki bence gerçek rakam daha da fazla

Link : ODD: Otomobil ve hafif ticari arac satışları Haziran'da yıllık % 39 duştu - Bloomberg HT (http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2135488-odd-otomobil-ve-hafif-ticari-arac-satislari-haziran-da-yillik-39-dustu)

MK8800
03-07-2018, 10:12

Link : ODD: Otomobil ve hafif ticari arac satışları Haziran'da yıllık % 39 duştu - Bloomberg HT (http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2135488-odd-otomobil-ve-hafif-ticari-arac-satislari-haziran-da-yillik-39-dustu)

Nerede düşmüş ? Bayiilerde 2 milyonluk vogue’lar maybach’ler de sıra var eylülden önce araba yok boş 1.16d aliyim diyorsun peynir ekmek stoktan düşerse falan anca

enes_srb
03-07-2018, 10:14

Abi satislarin dusmesi bence istenen sey , disari cikicak para ne kadar az tutulursa cari acik acisindan o kadar iyi yanlis dusunuyoda olabilirim ...

vectra-tuner
03-07-2018, 10:16
Nerede düşmüş ? Bayiilerde 2 milyonluk vogue’lar maybach’ler de sıra var eylülden önce araba yok boş 1.16d aliyim diyorsun peynir ekmek stoktan düşerse falan anca

Linki okuyun lüften., Odd açıklaması bu

Maybachler de sıra olabilir elbette.. Kriz herkesin bitmesi batması demek değildir, tam tersi alt kesimi daha çok etkiler

Ormanci
03-07-2018, 10:39
Otomotivciler daha 1-2 ay önce süper memnundu, şöyle sattık böyle ettik diye.

Ya yaz rehaveti, normal karşılıyorlar, ya da yakında ağlamaya başlarlar, kurlar ve vergiler bizi büktü mahvetti diye.

Yani bu veri belki de spekülatif amaçlı olarak yanlış kullanılıyor, ne olduğuna bakmak lazım :)

Bu arada konu başlığına ilişkin ekleme yapayım, bizde "esnaf" en iyi olduğu zamanda bile ağlar.
Kriz zamanlarında krizi derinleştirir, komşusunun batmasını sağlar.
Elinde para vardır, krizi bahane eder, borcunu ödemez. Zincir reaksiyonu şeklinde millet etkilendikçe etkilenir.
Türk tipi esnaflık bunu gerektirir :D
O yüzden ben "esnaf"ın Allah bir dediğine inanırım anca... Çok büyük genelleme yaptım farkındayım. Ama böyle.

BARR
03-07-2018, 12:07
Ben 911 Targa'nın siparişini verdim %52 ile elhamdülillah önümüzü görebiliyoruz artık. Kriz var diyen vatan hainidir.

ozoozo
03-07-2018, 14:54
Kriz dönemi maybachlar , sler , vogueler için sıra olması çok normal :) Kriz dönemlerinde her zaman voleyi vuran birileri vardır hele de bu ülke Türkiye gibi bir ülkeyse :) Mühim olan her kesimin öyle yada böyle ulaşabildiği araçlardır. Sektörde ki bir çok arkadaş satamadıklarını , iş olmadığını söylüyor son 2 aydır.

Anıl E.
03-07-2018, 15:02
Kriz dönemi maybachlar , sler , vogueler için sıra olması çok normal :) Kriz dönemlerinde her zaman voleyi vuran birileri vardır hele de bu ülke Türkiye gibi bir ülkeyse :) Mühim olan her kesimin öyle yada böyle ulaşabildiği araçlardır. Sektörde ki bir çok arkadaş satamadıklarını , iş olmadığını söylüyor son 2 aydır.

Büyük adamlara zaten ekonomi çok dokunmaz,dokunur da hissetmezler. Misal bize 5-10 bin dokunur o adam tadım kuruyemiş yerine peyman yer ya da başka bir çerez :)

blackZS
03-07-2018, 15:17
Kriz de azdan az çok dan çok gider önemli olan bu zamanda olanı korumak.

EOZDAG
03-07-2018, 21:14

Dayım onlar Iran ambargosuna vole çakanlardır :D

DOHC
03-07-2018, 21:57
Linki okuyun lüften., Odd açıklaması bu

Maybachler de sıra olabilir elbette.. Kriz herkesin bitmesi batması demek değildir, tam tersi alt kesimi daha çok etkiler

Kriz demek paranın yok olması demek değil ki. Krizde para kaybolmaz, yanmaz, el değiştirir. Yani "birileri" parayı emer, voleyi çakar ve bu para "milyonlarca" insandan çıkan paradır.

Quantum
03-07-2018, 22:03
İşleri kötüleşen, krize giren kişiler/firmalar alır özellikle maybach ları, vogue ları aman dikkat!..

Piyasaya, "ne krizi yahu, benim işlerim eskisinden de daha iyi, bana sözüme de güvenin para babasıyım ben" imajı verirler bu yeni arabalarıyla..

İşi kötü giden ya da kötüleşecek olan kişilerin, çevresine güven telkin etme aracıdır sıfır km aldıkları bu marka araçlar.. Aklınızda olsun..

fthdrn
03-07-2018, 22:26
Büyük adamlara zaten ekonomi çok dokunmaz,dokunur da hissetmezler. Misal bize 5-10 bin dokunur o adam tadım kuruyemiş yerine peyman yer ya da başka bir çerez :)

Peymanın asorti mixi tadımın kokteylinden daha güzel ve kalitelidir.... Viski içen adamsın bilmen lazım.

Eyüp
04-07-2018, 00:01
İşleri kötüleşen, krize giren kişiler/firmalar alır özellikle maybach ları, vogue ları aman dikkat!..

Piyasaya, "ne krizi yahu, benim işlerim eskisinden de daha iyi, bana sözüme de güvenin para babasıyım ben" imajı verirler bu yeni arabalarıyla..

İşi kötü giden ya da kötüleşecek olan kişilerin, çevresine güven telkin etme aracıdır sıfır km aldıkları bu marka araçlar.. Aklınızda olsun..

Aynısını bir bankanın kredi bölge müdürü söylemişti..Kaldıki işleri bozulan bir tanıdığım sıfır panamera aldı :)

AşkınS.
04-07-2018, 08:55
Aynısını bir bankanın kredi bölge müdürü söylemişti..Kaldıki işleri bozulan bir tanıdığım sıfır panamera aldı :)

Burda da oldu,adam 6 7 range dan egea lara düştü,sonra 2 tane s350 4matic çaktı,şu an aslanlar gibi :D

XoR
04-07-2018, 09:05
Peymanın asorti mixi tadımın kokteylinden daha güzel ve kalitelidir.... Viski içen adamsın bilmen lazım.

Bu çok iyi ama eşşek gibi pahalı :D Pikan cevizi & Breziya fıstığı yerken twerk halusinasyonu yaratıyor :hehe:

https://images1cdn.sanalmarket.com.tr/images/1000/urun//large/08090857_large.jpg

Anıl E.
04-07-2018, 09:42

Ben it öldüren kullanıyorum.

Almanci Tane-R
11-08-2018, 09:44
bu hafta 2 tane damacana su işi yapan arkadaşım kepenk kapattı

Yigit-Y
11-08-2018, 09:49
Çok şükür diyelim

Son olaylara bakarsak :)

canimrecepcim
11-08-2018, 09:50
Sürücü kursu şubesi 2 dönemdir fazladan adayla dönem açıyor enteresan şekilde son 2 - 3 yılın altın dönemi gibi.
Src şubesinde telefon çalmıyor, geçen ayın kirası, sigortası ve maaşı hep diğer şubeden ödedik.Bu ay yine aynı sıkıntı.

zOnstyLe
11-08-2018, 11:37
İzmir Bucada telefon aksesuarı ve teknik servis dukkanım var yeni faliyete gectik. Piyasa durgun ama umudumuz var.

emrhn28
11-08-2018, 11:39
İstanbul şirinevler copy center çalıştırıyoruz. Yaz dönemi %50 düştü... Yeni sezon sıkıntılı geçecek gibi, maliyetler yüksek zam yaptık müşteri gelmiyor. Perakendeye döndük tamamen toptan işimiz hiç kalmadı. Allah yardımcımız olsun...

AşkınS.
11-08-2018, 13:43
Yedek parçada muazzam bi artış var,dolar endeksli sürekli zam zam zam.. perşembe 1650 tl olan malzeme cuma günü 2000 fiyat aldım

KÖROĞLU
11-08-2018, 13:57
Yıllardır gönlümde olan işe girdim, normalde beyaz yakayım ( hala da öyle firma batarsa eğer çıkıcaz *****)

Mutfak Mobilya dekorasyon vs vs diyebiliriz. İşler kötü diyemem ama iyi olmasının arka planında ortağın 15 yıllık çevresi var diyelim.

Gel gelelim 2 günde membran kapakların m2 sine %30 zam geldi. Ve adamlar açık hesabı kapattılar, önce para sonra mal'a döndüler.

Çok hacimli de değiliz aylık 10K TL lık mal alırız almayız. Hani miniminnacık bir kobi düşünün. Teslim edilmemiş işler için geçeceğimiz siparişler var para yok.

Kepenk kapatmayız belki ama çok zorlanacağımız aşikar. Ulan azıcık hayallerin peşinden koşalım dedim ülke battı şansıma edeyim.

yilmazcatalbas
11-08-2018, 17:39
Yıllardır gönlümde olan işe girdim, normalde beyaz yakayım ( hala da öyle firma batarsa eğer çıkıcaz *****)

Mutfak Mobilya dekorasyon vs vs diyebiliriz. İşler kötü diyemem ama iyi olmasının arka planında ortağın 15 yıllık çevresi var diyelim.

Gel gelelim 2 günde membran kapakların m2 sine %30 zam geldi. Ve adamlar açık hesabı kapattılar, önce para sonra mal'a döndüler.

Çok hacimli de değiliz aylık 10K TL lık mal alırız almayız. Hani miniminnacık bir kobi düşünün. Teslim edilmemiş işler için geçeceğimiz siparişler var para yok.

Kepenk kapatmayız belki ama çok zorlanacağımız aşikar. Ulan azıcık hayallerin peşinden koşalım dedim ülke battı şansıma edeyim.

Aynı sektörde, aynı bölgedeyiz. Bugün canlı canlı şahidi olduğum durumdur; piyasada teminatsız mal veren, rahat toptancılar dahi bir çok kişiyi kapılarından çevirdi, yılbaşında bağlantı yapan firmalar alabildi sadece yani artık dertleri mal satmak değil, satmamak çünkü duran malın kar ettireceği aşikar...

tylan
11-08-2018, 18:50
büfede işler durgun son 10 yılın en kötü sezonunu yaşıyoruz.Taksiler zaten bitik merkezdeki kazandırıyor 3-5 ama lapsekıdekı harbi bitik. 2 tane kepçemiz var geçen sene işlere yetişemiyorduk, Bu sene iş yok. şükür köprü inşaatına kıraya verdikte rahatladık operatörlerin yağcıların parasını kepçelerin kredilerini ödüyor en azından şuan kafa kafaya çıkarıyorum masraflarımı kıyıya köşeye para atamıyorum günlük yediğim içtiğim kar kalıyor. geçen seneye kadar her yaz sonu bi ev, bi araba yapardım kendıme. bu sene ikiside hayal :)

RafetAraç
11-08-2018, 23:15
büfede işler durgun son 10 yılın en kötü sezonunu yaşıyoruz.Taksiler zaten bitik merkezdeki kazandırıyor 3-5 ama lapsekıdekı harbi bitik. 2 tane kepçemiz var geçen sene işlere yetişemiyorduk, Bu sene iş yok. şükür köprü inşaatına kıraya verdikte rahatladık operatörlerin yağcıların parasını kepçelerin kredilerini ödüyor en azından şuan kafa kafaya çıkarıyorum masraflarımı kıyıya köşeye para atamıyorum günlük yediğim içtiğim kar kalıyor. geçen seneye kadar her yaz sonu bi ev, bi araba yapardım kendıme. bu sene ikiside hayal :)

maşallah abicim her yaz sonu bi ev bi araba he :) geçen yazlara sayacan o zaman :)

tylan
12-08-2018, 04:23
maşallah abicim her yaz sonu bi ev bi araba he :) geçen yazlara sayacan o zaman :)

Benim çalıştığım tempoyla çalışan her insan alır. Bak şimdi dükkanı kapadım 10 da kalkıcam taksiye çıkacam. Akşam 8 de dükkana gidicem.Bu her gün böyle devam ediyor. Hep borcla krediyle alıyordum diğer sene kapıyordum. Bu sene bişey kazanamadık borcun altına giremem. Zaten yanlış yazmısım birazda araba alıyorsam yaz sonu diğeri kalmıyordu satıp üstüne koyup yüksek modelini alıyordum,Evide öyle 1+1 aldıysam satıp 2+1 alıyordum. Öyle böyle donduruyordum kendimi ama bu sene kafa kafaya zor cıktım. Piyasadan alacağım çok fazla var kimsede vermeyi düşünmüyor.

-Murat Özcan-
12-08-2018, 09:08
Belediye de Memurum. Şükür diyelim..

KÖROĞLU
12-08-2018, 11:59
Aynı sektörde, aynı bölgedeyiz. Bugün canlı canlı şahidi olduğum durumdur; piyasada teminatsız mal veren, rahat toptancılar dahi bir çok kişiyi kapılarından çevirdi, yılbaşında bağlantı yapan firmalar alabildi sadece yani artık dertleri mal satmak değil, satmamak çünkü duran malın kar ettireceği aşikar...

Deme yahu iyiymiş tanışalım bir müsait zamanda. Çark sanayi girişindeyim. 2yapı firma adımız. Akrilik mal kesmedi bir fasoncu her zaman 50-100 plaka mal olurdu elinde 3 plaka lazımdı bende 1 plaka var kusura bakma dedi.

Benim öngörüm şuan sezon hızlı yapılan işlerden dönen paralar var piyasa dönüyor biraz. 2 ay sonra hem sezondan dolayı iş hacmi azalacak hem de millet kabuğuna çekilip iş yaptırmayacak. O zaman ne yapacağız emin değilim eğilim.

YAS
12-08-2018, 12:11
Belediye de Memurum. Şükür diyelim..

Esnaf yeri gibi konuştun.Devlet dairesindesin hocam yapmayın

207_TR
12-08-2018, 12:21

Sözleşmeliyse esnaf gibi konuşabilir...

phoenixs
12-08-2018, 12:28
Belediye = referans

Keşke bizimde referansımız olsa

fthdrn
12-08-2018, 14:04
Torpilin adı referans mı olmuş.
Tahsilat işleri ile ilgileniyoruz ailecek. Batık paralar, karşılıksız çekler senetler şükür diyelim eve ekmek götürebiliyoruz..

onursumer
12-08-2018, 14:17
valla ayın 1 inde 5.178tl fiyat verdiğim ürüne bugun 7000tl fiyat veriyorum nasıl iş olsunki ?

mahmut0382
12-08-2018, 14:22
Benim işler şahlandı ekonomi gibi .

207_TR
12-08-2018, 14:25
valla ayın 1 inde 5.178tl fiyat verdiğim ürüne bugun 7000tl fiyat veriyorum nasıl iş olsunki ?

Müşteri servisimize geliyor.

Girişte fiyat veriyoruz.
3-4 saat sonra servis bitimindeki fiyat değişmiş oluyor.

Hadi gelde müşteriye anlat 😄

Kullanıcı
12-08-2018, 14:51
Müşteri servisimize geliyor.

Girişte fiyat veriyoruz.
3-4 saat sonra servis bitimindeki fiyat değişmiş oluyor.

Hadi gelde müşteriye anlat ��

İyi müşteri küfür edip kavga çıkarmıyor adam geliyor diyelim 2000 tl diyorsunuz sonra 2500 böyle saçmalık mı olur

Zati Yetkili servislerden nefret ederim bir boqtan da anlamazlar özel servisin eski yıldız ustalarına can kurban

AşkınS.
12-08-2018, 15:53
İyi müşteri küfür edip kavga çıkarmıyor adam geliyor diyelim 2000 tl diyorsunuz sonra 2500 böyle saçmalık mı olur

Zati Yetkili servislerden nefret ederim bir boqtan da anlamazlar özel servisin eski yıldız ustalarına can kurban

Kardeş kafan mı güzel?

Kullanıcı
12-08-2018, 16:07
Kardeş kafan mı güzel?

yoo Senin abi?

Yigit-Y
12-08-2018, 18:13
Yurtdışından mal alıp stokları olanlar satış yapmasın

10 gün kadar 10 gün sonra yeni kurdan satın

Bu millet özlemiştir stokçuluğu

Daha stoklar bitince alınamayacak mallar olacak mal bulunmayınca ne olacak acaba

Esnafı düşünen kim

Bizim dövizle işimiz mi varmış

Allah bizi neden bunlarla sınıyor 16 yıldır anlamış değilim

GokhanRS
12-08-2018, 18:17
Yiğit senin AKP propagandası yapan biri olman lazım artık. Aldığın doları 6.5katina TL ye çeviriyorsun :) gel almancı reisci olak :)

Yigit-Y
12-08-2018, 18:22
Yiğit senin AKP propagandası yapan biri olman lazım artık. Aldığın doları 6.5katina TL ye çeviriyorsun :) gel almancı reisci olak :)

Kanka doblo bakıyorum

Osmanlı tuğralı

Dombra cd si hazır

Bundan sonra eyyyy abd

İçimden adamsın trump diyerek

Yaşayacağım

Doların belini kıracağız

Not: :)

207_TR
12-08-2018, 18:30

Bi boktan anlamıyor dediğin insanlar ekmeğinin peşinde çalışan insanlar. Dikkat et senide tamir etmesinler.

Servisleri sevmeyebilirsin bir nedene dayandırarak fakat insanlara ve yaptığı işlere sebepsiz hakaret edemezsin.

23 yılda ne kadar çok yetkili servisle muhattap oldun acaba?

-Murat Özcan-
12-08-2018, 18:32

Sözleşmeliyim ama öyle konuşmam çok normal

Sözleşmeliyse esnaf gibi konuşabilir...

Çok doğru dedin hocam

Belediye = referans

Keşke bizimde referansımız olsa

Allah herkese hayırlı işler nasip etsin hocam

Kullanıcı
12-08-2018, 18:35
Bi boktan anlamıyor dediğin insanlar ekmeğinin peşinde çalışan insanlar. Dikkat et senide tamir etmesinler.

Servisleri sevmeyebilirsin bir nedene dayandırarak fakat insanlara ve yaptığı işlere sebepsiz hakaret edemezsin.

23 yılda ne kadar çok yetkili servisle muhattap oldun acaba?

Sana özel muamele gösterip tamir etmişler galiba direk bu lafları kullandığa göre

23 yıl az çok servis gördüm ayriyetten internet de görüyoruz konuları

Yigit-Y
12-08-2018, 18:39
CUMHURİYETİN COCUKLARI™ on Instagram: “Destek icin sayfamızı takip edin canlar” (https://www.instagram.com/p/BmUIKZIDxri/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1sq8r53uwa8yj)

Bu amcanın tarikatından olanlar oldukça ve arttıkça

Bu dolar çok esnaf batırır

ckrc
12-08-2018, 19:55
İnşaat sektöründen bahsedeyim;
İş yok, güç yok, bütün projeler durduruldu. Müteahhit arkadaşlarım 2 sene önce özele iş yapmamaya başladılar, özel sektör 2 sene önce bitmişti, okeye dönüyordu. Bütün müteahhit arkadaşlarım sadece devlet işi yapıyorlardı artık onlar bile zarar yazıyor. İş bitirmeye iş yapıyorlar resmen.

Bakanlığın verdiği birim fiyatlarına göre inşaat kalemlerinin malzemelerinin tamamına yakını %20'den fazla zam gördü. Çoğu ihale kırımla alınınca tamamen zarar yazmaya başladı çoğu kalem.

Örneğin,C25/30 Betonun metreküpü şu an 190 TL bandında, Devletin belirlediği metreküp başına kırımsız hakkediş bedeli 185,90 TL buna işcilik vs. dahil. Ben kırımsız iş alsam bile zarar ediyorum.
Q14-28 Nervurlu donatının ton metrajına kırımsız hakkediş bedeli, 3,504,78 TL iken(İşcilik, yatay, düşey nakliye dahil.) Q14-18 nervurlu donatının tonu 3930 TL şu an. Donatı işlerinde, sadece donatıdan ton başına 426 TL zarar ediyorum, buna yatay ve düşey nakliyeyi ve işciliği de katınca yaklaşık 550-600 TL zarar ediyorum.

Plywood, H20, Membran vb. diğer kaba inşaat malzemelerinin tamamı $ ve € endeksli. Finishing kısmında durum daha kötü, bütün malzemeler ama bütün malzemeler $ ve € endeksli. Özetle, inşaat işi bitti, müteahhitlik bitti. Bu devirde ayakta kalabilen 3-5 tane büyük müteahhitler kalır. Onların da başka sektörlerden, ülkelerden gelirleri mevcut ise.

Ben gözümü karartım, 22 Ağustos itibari ile MSc ile Avrupaya yerleşiyorum. Türkiyede para kazanmak, hayat yaşamak iyice zorlaşıyor. Bırakamayacak olanlar, işi, yeri, yurdu, malı mülkü olanlara Allah sabırlar versin.

ckrc
12-08-2018, 19:59
İş yok, güç yok, bütün projeler durduruldu. İşten adam çıkartmalar başladı. Müteahhit arkadaşlarım 2 sene önce özele iş yapmamaya başladılar, özel sektör 2 sene önce bitmişti, okeye dönüyordu. Bütün müteahhit arkadaşlarım sadece devlet işi yapıyorlardı artık onlar bile zarar yazıyor. İş bitirmeye iş yapıyorlar resmen.

Bakanlığın verdiği birim fiyatlarına göre inşaat kalemlerinin malzemelerinin tamamına yakını %20'den fazla zam gördü. Çoğu ihale kırımla alındığından çoğu kalem zarar yazmaya başladı.

Örneğin,C25/30 Betonun metreküpü şu an 190 TL bandında, ÇSGB'nin belirlediği metreküp başına kırımsız hakkediş bedeli 185,90 TL buna işcilik vs. dahil. Ben kırımsız iş alsam bile zarar ediyorum.
Q14-28 Nervurlu donatının işlenmesinin ton metrajına kırımsız hakkediş bedeli, 3,504,78 TL iken(İşcilik, yatay, düşey nakliye dahil.) Q14-18 nervurlu donatının tonu 3930 TL şu an. Donatı işlerinde, sadece donatıdan ton başına 426 TL zarar ediyorum, buna yatay ve düşey nakliyeyi ve işciliği de katınca yaklaşık 550-600 TL zarar ediyorum.

Plywood, H20, Membran vb. diğer kaba inşaat malzemelerinin tamamı $ ve € endeksli. Finishing kısmında durum daha kötü, bütün malzemeler ama bütün malzemeler $ ve € endeksli. Özetle, inşaat işi bitti, müteahhitlik bitti. Bu devirde ayakta kalabilen 3-5 tane büyük müteahhitler kalır. Onların da başka sektörlerden, ülkelerden gelirleri mevcut ise.

Ben gözümü karartım, 22 Ağustos itibari ile MSc ile Avrupaya yerleşiyorum. Türkiyede para kazanmak, hayat yaşamak iyice zorlaşıyor. Bırakamayacak olanlar, işi, yeri, yurdu, malı mülkü olanlara Allah sabırlar versin.

GokhanRS
12-08-2018, 20:12
Üstad inşaat sektörü eninde sonunda patlayacaktı zaten, daha 5 yıl önce sinyallerini verdi o sektör, ihtiyacın çok çok fazlası lüks yapılar yapıldı. Devletin bazı işlerinde taşeronun taşeronunun da taşeronu türedi.

Projeye özel inşaat şirketleri kuruldu, yandaşın yandaşı kazandı işi yapan asıl firmalar ucu ucuna kapattı yılı.

Bizim aydınlatmasını milyon dolarlara yaptığımız rezidanslar iş bittikten sonra 5 yılda 3 firma değiştirdi, hâlâ daha %50 satış oranına ulaşamadılar. Gerçekten 1 daireye 11 milyon euro verecek kaç bin kişi olabilir ki gidip 100 bin adet bu tarz daire yaptılar.

Avm leri saymıyorum bile, ilk üç ay kira almayıp kar edemezsen kirayı ödemeden çıkma imkanı sunan avm ler türedi :)

Yigit-Y
12-08-2018, 20:56
İş yok, güç yok, bütün projeler durduruldu. İşten adam çıkartmalar başladı. Müteahhit arkadaşlarım 2 sene önce özele iş yapmamaya başladılar, özel sektör 2 sene önce bitmişti, okeye dönüyordu. Bütün müteahhit arkadaşlarım sadece devlet işi yapıyorlardı artık onlar bile zarar yazıyor. İş bitirmeye iş yapıyorlar resmen.

Bakanlığın verdiği birim fiyatlarına göre inşaat kalemlerinin malzemelerinin tamamına yakını %20'den fazla zam gördü. Çoğu ihale kırımla alındığından çoğu kalem zarar yazmaya başladı.

Örneğin,C25/30 Betonun metreküpü şu an 190 TL bandında, ÇSGB'nin belirlediği metreküp başına kırımsız hakkediş bedeli 185,90 TL buna işcilik vs. dahil. Ben kırımsız iş alsam bile zarar ediyorum.
Q14-28 Nervurlu donatının işlenmesinin ton metrajına kırımsız hakkediş bedeli, 3,504,78 TL iken(İşcilik, yatay, düşey nakliye dahil.) Q14-18 nervurlu donatının tonu 3930 TL şu an. Donatı işlerinde, sadece donatıdan ton başına 426 TL zarar ediyorum, buna yatay ve düşey nakliyeyi ve işciliği de katınca yaklaşık 550-600 TL zarar ediyorum.

Mükemmel anlatmışsın

Çok batan var ünlülerden ama devlet izin vermiyor dedikodularıda var

İnşaat sektöründe satış rakamları saçmalamasıda durgunluğu getirdi

Bu da suriyelilerdem kaynaklandı

Kayaşehir de saçma sapan konumda trilyonlar isteniyorsa

Bu sektör maliyetlerini geçtim satım ayağında yerli yatırımcı direk uzaklaşıyor

Çok kişi işten çıkarılacak malesef o sektör daha derin darbe almış durumda

Thracian
12-08-2018, 21:38
Dolar 7.20
Euro 8.10

ckrc
12-08-2018, 21:48
Mükemmel anlatmışsın

İnşaat sektörü denince akla sadece Yap-Sat şeklinde, sokak müteahhitleri geliyor. Yap-Sat sektördeki en karlı işlerden bir tanesi eğer satabilirsen ama satamıyorlar artık, insanlar alamıyor. Ufak çaplı müteahhitlerin ellerinde çok ama çok sayıda daire, proje kaldı. Bu arkadaşların çoğusu da, kısa vadeli borçlanıp, kısa vadeli iş yaptıkları için battılar ve/veya kaçtılar. Batmayanlardan akıllı olanlar ise, bu işe girmenin saçma olduğunun farkındalar. En basitinden, kat karşılığı iş yapan bir müteahhitin en az 1,1.5 milyon tl nakit parasının olması gerekiyor ki işini döndürebilsin. 5-6 Aylık süreci atlatabilsin, kalfasına ödemesini yapabilsin, kira desteğini çıkabilsin, kaba ve/veya ince malzemeler çekebilsin. 1, 1.5 Milyon TL'yi 5-6 ay bu işe yatırmaktansa, dolara yatırsa, euroya yatırsa aynı parayı kazanacağını fark edenler de bu işe girmiyor artık. Çünkü satabileceğinin garantisi yok, uğraşmak istemiyor. Büyük sayılan, reklamını iyi yapan sadece konut projesi yapan firmalar da büyük kredilerle, batırdıkları taşeronlar ile bir şekilde konut projelerini yapıyor, tamamlıyorlar.

Yüklenicilik daha doğrusu gerçekten müteahhitlik yapanlardan çok azı ayakta kalabildi. Sektörde batmasa da, darboğazda,çıkmazda olan çok firma var ancak bu devirde batma işi artık, eli eteği çekelim, battığımızı duyuralım proje almayalım şeklinde olmadığından kimse farkında değil. Şu an yeni proje alıp, istihdamını arttırıp, projeye başlayabilecek 3,4 firma var. Onlar da yurt içinde çalışmıyorlar.
Gülermak Heavy, ENKA, Yapı Merkezi,Gama,Rönesans vb.) Bunların dışındaki, Türkiye'de çalışan, Türkiye'de iş alan firmalar; Kalfaların yevmiyesine, şirketin iş bitirmesine ve şirketin kendini döndürebilmesine çalışıyorlar. Çoğunda çok az sayıda teknik personel kaldı, tecrübeli, iyi maaş alabilecek herkes çıkartıldı ve/veya sayıları azaltıldı.

Yurtdışında biz büyük projelerin taşeronluklarını yaparken, inşaat altın zamanını yaşarken bu sektör ülkeye döviz kazandırıyordu. İstihdam sağlıyordu. Şu an tamamen iç piyasaya çalışıyoruz, çalışırken dışarıdan malzeme alıyoruz, bu balonun patlayacağı kesindi ve balon delindi bu dolar kuru ile dayanabilmesi çok zor.

ckrc
12-08-2018, 21:51
Mükemmel anlatmışsın

Mükemmel anlatmışsın

İnşaat sektörü denince akla sadece Yap-Sat şeklinde, sokak müteahhitleri geliyor. Yap-Sat sektördeki en karlı işlerden bir tanesi eğer satabilirsen ama satamıyorlar artık, insanlar alamıyor. Ufak çaplı müteahhitlerin ellerinde çok ama çok sayıda daire, proje kaldı. Bu arkadaşların çoğusu da, kısa vadeli borçlanıp, kısa vadeli iş yaptıkları için battılar ve/veya kaçtılar. Batmayanlardan akıllı olanlar ise, bu işe girmenin saçma olduğunun farkındalar. En basitinden, kat karşılığı iş yapan bir müteahhitin en az 1,1.5 milyon tl nakit parasının olması gerekiyor ki işini döndürebilsin. 5-6 Aylık süreci atlatabilsin, kalfasına ödemesini yapabilsin, kira desteğini çıkabilsin, kaba ve/veya ince malzemeler çekebilsin. 1, 1.5 Milyon TL'yi 5-6 ay bu işe yatırmaktansa, dolara yatırsa, euroya yatırsa aynı parayı kazanacağını fark edenler de bu işe girmiyor artık. Çünkü satabileceğinin garantisi yok, uğraşmak istemiyor. Büyük sayılan, reklamını iyi yapan sadece konut projesi yapan firmalar da büyük kredilerle, batırdıkları taşeronlar ile bir şekilde konut projelerini yapıyor, tamamlıyorlar. Suriyeliler konusunda hem fikir değiliz, doğrudan inşaat sektörüne bir etkileri yok, hatta katkıları var, çoğu küçük çaplı, kalfalıktan gelme, H100-Sorento-Q5-Q7 şeklinde ilerleyen yap-sat müteahhitleri sigortasız, ucuza suriyelileri çalıştırıyorlar.

Yüklenicilik daha doğrusu gerçekten müteahhitlik yapanlardan çok azı ayakta kalabildi. Sektörde batmasa da, darboğazda,çıkmazda olan çok firma var ancak bu devirde batma işi artık, eli eteği çekelim, battığımızı duyuralım proje almayalım şeklinde olmadığından kimse farkında değil. Şu an yeni proje alıp, istihdamını arttırıp, projeye başlayabilecek 3,4 firma var. Onlar da yurt içinde çalışmıyorlar.
Gülermak Heavy, ENKA, Yapı Merkezi,Gama,Rönesans vb.) Bunların dışındaki, Türkiye'de çalışan, Türkiye'de iş alan firmalar; Kalfaların yevmiyesine, şirketin iş bitirmesine ve şirketin kendini döndürebilmesine çalışıyorlar. Çoğunda çok az sayıda teknik personel kaldı, tecrübeli, iyi maaş alabilecek herkes çıkartıldı ve/veya sayıları azaltıldı.

Yurtdışında biz büyük projelerin taşeronluklarını yaparken, inşaat altın zamanını yaşarken bu sektör ülkeye döviz kazandırıyordu. İstihdam sağlıyordu. Şu an tamamen iç piyasaya çalışıyoruz, çalışırken dışarıdan malzeme alıyoruz, bu balonun patlayacağı kesindi ve balon delindi bu dolar kuru ile dayanabilmesi çok zor.

arda35
12-08-2018, 22:53
Ülkeyi batıracaklar matmazel.

15'er milyonluk iki ayrı mülkü olan müşteri, 5 bin liralık ürünü satın almıyor (iki defa pazarlık yaptılar). Mevcut ürünlerini yenileme yolunu seçiyor. Allah sonumuzu hayretsin.

Grimlord
12-08-2018, 22:56
Benim işler şahlandı ekonomi gibi .

Eczacı mısın abi? Vazelin satışları ne alemde :)

207_TR
12-08-2018, 23:06
Sana özel muamele gösterip tamir etmişler galiba direk bu lafları kullandığa göre

23 yıl az çok servis gördüm ayriyetten internet de görüyoruz konuları

Güzel kardeşim saygısızlığını devam ettirme !

B16
12-08-2018, 23:28
Eczacı mısın abi? Vazelin satışları ne alemde :)

tarikat lideri bence :)

Kullanıcı
12-08-2018, 23:30
Güzel kardeşim saygısızlığını devam ettirme !

Saygısızlık diyorsun baştan belden aşağı lafları sen söylüyorsun nasil olcak bu iş?

Ayrıca da babamın tek ogluyum öyle kardeşim filan yazma. yazılanı yourumu beğenmiyorsan yanlış konuşuyorsun dersin olur biter

Mercedes'de çalisiyorsun anladik ama babanın malı gibi savunma

2jz
12-08-2018, 23:36
Tüm hammaddesini dövizle aldığım, kendim ürettiğim ve TL ile 15-30 gün vadeli sattığım üründen daha şimdiden %40 zararım var.

Öncesinden 75 gün vadeli verip parasını daha almadığım ürünlerden %100'e yakın zararım var.

mk1.5
12-08-2018, 23:49
Pazar günü 22 ayar bileziği 225 den sattık bu gün aynı gramı vitrine 250 tl den koyucaz. 12.500 tl zarar var sonumuz hayrolsun

GokhanRS
13-08-2018, 00:00
Şinasi sen misin? Nerdesin çık ortaya :)

207_TR
13-08-2018, 07:11
Saygısızlık diyorsun baştan belden aşağı lafları sen söylüyorsun nasil olcak bu iş?

Ayrıca da babamın tek ogluyum öyle kardeşim filan yazma. yazılanı yourumu beğenmiyorsan yanlış konuşuyorsun dersin olur biter

Mercedes'de çalisiyorsun anladik ama babanın malı gibi savunma

Saygıdeğer Forum üyesi

Benim bir marka yada kurumu savunduğum bir yazı var mı ?

Servis çalışanlarına bir boktan anlamıyor dediğin ve gereksiz bir saygısızlık yaptığın için sana tepki gösterdim.

Uzatmaya gerek yok senin mesajına bir tepki verdim bu tepki de haklı bir tepkiydi.

YAS
13-08-2018, 07:21
hangi madde kafası bu :) insanlara bir şey denmeye gelmiyor

Evrenoz
13-08-2018, 07:29
Kullanıcı 207_TR

Uzatmayın artık ya

ACTPK
13-08-2018, 07:30
hangi madde kafası bu :) insanlara bir şey denmeye gelmiyor

Kardeşim şeker bu şeker. Gıda, gıda.

ACTPK
13-08-2018, 07:36
Bende yazayım, Ham maddeyi dolarla alan üreticiyim. Perşembe günü aldığım 18ton malzemeye dün gece dolar 7TL'yi gördüğü anda 24 bin lira zam geldi. Piyasadan cari alacağım TL ile. Dolarla alıp TL ile satıyordum (Mecburum. rakiplerim bu şekilde satıyor.) Cuma günü tüm teklifleri iptal ettiğimi söylediğim bir bildiri gönderdim (e-posta ve faks yolu ile). Fiyatları artık dolarla vereceğimizi yazdım. İyi ki malzemeyi peşin alıyorum. Dolarla satın alım yapmama rağmen döviz borçlanmamışım diyorum. Tek tesellim bu. Birkaç haftada sermayem yarı yarıya küçüldü neredeyse.

rebelh
13-08-2018, 08:07
Bende yazayım, Ham maddeyi dolarla alan üreticiyim. Perşembe günü aldığım 18ton malzemeye dün gece dolar 7TL'yi gördüğü anda 24 bin lira zam geldi. Piyasadan cari alacağım TL ile. Dolarla alıp TL ile satıyordum (Mecburum. rakiplerim bu şekilde satıyor.) Cuma günü tüm teklifleri iptal ettiğimi söylediğim bir bildiri gönderdim (e-posta ve faks yolu ile). Fiyatları artık dolarla vereceğimizi yazdım. İyi ki malzemeyi peşin alıyorum. Dolarla satın alım yapmama rağmen döviz borçlanmamışım diyorum. Tek tesellim bu. Birkaç haftada sermayem yarı yarıya küçüldü neredeyse.

döviz borcunuzun olmaması çok iyi
peşin çalışın küçülmek dert değil şu dönemde

yilmazcatalbas
13-08-2018, 10:44
Deme yahu iyiymiş tanışalım bir müsait zamanda. Çark sanayi girişindeyim. 2yapı firma adımız. Akrilik mal kesmedi bir fasoncu her zaman 50-100 plaka mal olurdu elinde 3 plaka lazımdı bende 1 plaka var kusura bakma dedi.

Benim öngörüm şuan sezon hızlı yapılan işlerden dönen paralar var piyasa dönüyor biraz. 2 ay sonra hem sezondan dolayı iş hacmi azalacak hem de millet kabuğuna çekilip iş yaptırmayacak. O zaman ne yapacağız emin değilim eğilim.

Müsait zamanda uğramaya çalışırım hem tanışır çay içeriz, hem biraz iş güçten laflar memleketi kurtarırız :)

KÖROĞLU
13-08-2018, 10:47
Müsait zamanda uğramaya çalışırım hem tanışır çay içeriz, hem biraz iş güçten laflar memleketi kurtarırız :)

18.45 sonrası oradayım genelde, olmadı asker kokoreç'in arada imalat var orada olurum buyur gel her zaman :)

BARR
13-08-2018, 10:51
Türkiyenin sayılı sanayi kuruluşlarından birisinde çalışan bir arkadaşım var ona sorucam wolkanku :D

Dragger
13-08-2018, 12:15
Maalesef rezalet işler güçler.

Allah sonumuzu hayır etsin.

Günkut
13-08-2018, 12:39
Maalesef rezalet işler güçler.

Allah sonumuzu hayır etsin.

+1 diyorum ne araç fiyatları fiyat ve kredileri kredi artık müşteriye fiyat söylerken benim bile garibime gidiyor ve bu araçlara bu paralar verilir mi diye sormadan edemiyorum kendi kendime.

B16
13-08-2018, 13:48
Jaguar parçası ithal ediyorum. Milli para birimim Pound (Sterlin) sabahtan beri stok programına girip fiyatlara bakıp vay emenike diyip ulan bu fiyata bunları kim alacak diye kendi kendime söyleniyorum. Bizde X-Type olduğu için amortisör, su deposu, radyatör vb. elimde adetli olan parçaları kenara kaldırdım. Bu fiyatlara bir daha alamam o yüzden kendi arabamıza lazım olursa kullanırım diyerekten.
Sabahtan beri 4 kişi aradı 2 tanesine fiyat pahalı geldi 1 tanesi çıkma ana yatak ve kol yatak sordu 1 tanesi de yanlış numaraydı :)

Perşembe günü ürün sattım cuma günü arasında 150TL fark oldu. Bugün ise o fark 230TL'ye çıktı. Bu saat'ten sonra arayanlara da cevap vermicem zaten.

Ya sermaye artırıp ayakta kalmaya çalışıcam yada küçülmeye giderek ufak, tefek şeyler getiricem.

Not: 1 Sterlin 9TL.

Günkut
13-08-2018, 14:01
Jaguar parçası ithal ediyorum. Milli para birimim Pound (Sterlin) sabahtan beri stok programına girip fiyatlara bakıp vay emenike diyip ulan bu fiyata bunları kim alacak diye kendi kendime söyleniyorum. Bizde X-Type olduğu için amortisör, su deposu, radyatör vb. elimde adetli olan parçaları kenara kaldırdım. Bu fiyatlara bir daha alamam o yüzden kendi arabamıza lazım olursa kullanırım diyerekten.
Sabahtan beri 4 kişi aradı 2 tanesine fiyat pahalı geldi 1 tanesi çıkma ana yatak ve kol yatak sordu 1 tanesi de yanlış numaraydı :)

Perşembe günü ürün sattım cuma günü arasında 150TL fark oldu. Bugün ise o fark 230TL'ye çıktı. Bu saat'ten sonra arayanlara da cevap vermicem zaten.

Ya sermaye artırıp ayakta kalmaya çalışıcam yada küçülmeye giderek ufak, tefek şeyler getiricem.

Volvoyu satıp jaguara gircektim iyi ki diyorum o zaman kendi kendime, hata volvoyu verip reno filan düşünülebilir artık.

johnie
13-08-2018, 14:07
Volvoyu satıp jaguara gircektim iyi ki diyorum o zaman kendi kendime, hata volvoyu verip reno filan düşünülebilir artık.

Reno bile artık lüx sayılacak ki sayılıyor olsa gerek.

GokhanRS
13-08-2018, 14:10
Reno bile artık lüx sayılacak ki sayılıyor olsa gerek.

dandik megane 4 ler 120bin tl idi. şimdi 150 olur artık. o paralara burada neredeyse süperport filan alırsın :D

hele bmw passat cc filan direk ferrari parası.

MK8800
13-08-2018, 14:16

Arkadaş doğru söylüyor , kendisinden vogue body kit ve jant istedim ; fiyat olarak comfortline passat parası istedi

Kendisi hala telsim kullanıyor yalnız Cem Uzan’la bağlantısı olabilir

burkaykalyon
13-08-2018, 14:52
Aydınlatma/Avize işindeyim.

Bugün tüm gün Şişhane'deydim. Sektörün bilinen ithalatçılarından biri olan firma 4-5 katlı bina kiralamıştı tam 2,5 ay önce. Geçen hafta orayı kapattı. Küçük ofise geçtiler.

Beyoğlu Bankalar Caddesi'nde kargo şubeleri var. Menevşe Han'ın önünde. Piyasadaki iş durumunu oradaki kargolara göre analiz ederiz. Şişhane meydana kadar kargo kolisi olurdu. Bugün 10-15 ufak paket ya vardı ya yoktu.

Bütün millet oturuyor. İthalatçılar tüm siparişlerini durdurmuş elde kalan mallar altın değerinde.

Sıkıntı büyük bizim sektörde.

Benim işim üretim ve ihracat ağırlıklı Allah'tan. Akmasa da damlıyor şükür. Ancak ham madde fiyatları uçmuş durumda.

b.arica
13-08-2018, 15:13
Tekstil sektöründeyim, desinatörüm. Bugün patronla muhabbet ettik biraz bayramdan sonra iş gelmezse hepimiz işsiz kalacağız dedi. kağıt ve boya alamıyoruz şuan ve şirket özkaynaklara girmiş durumda.

TaGo
13-08-2018, 15:17
Birçoğunuzun bildiği gibi Amerikan ürünlerinde birkaç markanın Türkiye distr. yüm. Şuanki durumu yorumlamam gerekirse. Amerikalının kendi ülkesinde rafından aldığı üründen bile ucuza kendi ülkemde o malı satıyorum. Ona rağmen satılan ürün adedi çok düştü. Yeni ithalat içinse şuan hiçmi hiç acele etmiyorum. Çünkü buraya gelecek fiyatından ülkemde alıcı bulması oldukça zor

ChuckBartowsKi
13-08-2018, 16:18
inşaat sektörü dipte 3 yıldır olduğu gibi geri dönüşüm boru sektörü kendi içinde çırpınıyor büyük firmaların alımları sayesinde ama yurt dışından getirimi tamamen durdurduk. ( yurt dışından çöp ithal ediyoruz yanlış anlaşılmasın önceden 800€ ya getirdiğimiz yer artık 600€ vermeye razı ama biz istemiyoruz kur ekseni çok etkiliyor...) otel ise kendi halinde dönüyor 3 sektör de yerlerde gerçi sektörü iyi olan tanıdığım hiç yok herkes parasını döviz yapıp yurtdışıyla iş yapmayı deniyor.

Met
13-08-2018, 16:48
Bu tarz krizlerden en az etkilenen sektör çok net gıda sektörü, çalıştığım şirkette siparişler azalmıyor arkadaş.

tiMachine
13-08-2018, 16:52
Sabiha Gökçen Havaalanında bir kahve dükkanında çalışıyorum. Kira, personel giriş kartları, havaalanına dair her harcama euro üstünden ve yaklaşık 1 ayda harcama 3 katına çıktı. Geçen ay günlük ciromuz yeterli geliyorken bu ay ciro maliyetin yarısını karşılıyor. Neden euro üstünden olduğunu sorarsanız sb gökşen bile satılmış ya da işletim hakkı verilmiş ( malaysian airlines'a)

emrhn28
13-08-2018, 17:05
Bu tarz krizlerden en az etkilenen sektör çok net gıda sektörü, çalıştığım şirkette siparişler azalmıyor arkadaş.

Vallahi bizim komşu çiğ köfteci çok memnun, ülke süper diyor. Adam haklı millet artık tavuk döner bile yiyemiyor ki... Çift lavaş dürüm ayran 4 tl ahanda doydun. 3 lavaş isteyende varmış.

ChuckBartowsKi
13-08-2018, 18:42

Nevzat Aydın'ın bir açıklaması vardı kriz zamanlarında yemeksepetinde işler artıyormuş bir seminerde de rakam vermişti yanlış hatırlamıyorsam %20-30 arası bir artış olmuş.

EREN34
13-08-2018, 18:59
Sabiha Gökçen Havaalanında bir kahve dükkanında çalışıyorum. Kira, personel giriş kartları, havaalanına dair her harcama euro üstünden ve yaklaşık 1 ayda harcama 3 katına çıktı. Geçen ay günlük ciromuz yeterli geliyorken bu ay ciro maliyetin yarısını karşılıyor. Neden euro üstünden olduğunu sorarsanız sb gökşen bile satılmış ya da işletim hakkı verilmiş ( malaysian airlines'a)

THY satınalmaya çalışıyor. Bakarsın alır da TL’ye döner. Gerçi havacılık tamamen $ üzerinden yürüdüğünden en fazla $ yaparlar

mert_can 41
13-08-2018, 19:38
Hiç bir şey yazıp çizesim gelmiyor gerçekten zaten son aylarda işler çok kötüydü perakende anlamda dükkan boşaldı resmen gelende fiyatı çok buluyor sanki hiç bir şey zamlanmıyormuş gibi davranıyorlar toptanla ayakta durmaya çalışıyoruz gününde faturasını ödeyen müşterim bile ödeme yapamıyor çalışanlarına dahi maaş veremediğini söylüyor. Yeni bir dalda daha genişlim dedim iş kolu konusunda dolar sağ olsun 7 lira oldu oda patladı vallah bilmiyorum napıcağımızı olan işim elden gidiyor farklı bir iş alanına yönelim diyorum dolar 2 günde piyasanın anasını ağlattı oda patladı gerçekten hiç bir çıkar yolu gelmiyor aklıma bunlara destek veren emeği geçen herkese ciddi anlamda küfür ediyorum beğendinizmi yediğiniz boku çok merak ediyorum. Elden hiç bir halt gelmiyor öylecene duruyoruz daha ne kadar batabiliriz ne zaman boğuluruz bilmeden.

tiMachine
13-08-2018, 19:42
THY satınalmaya çalışıyor. Bakarsın alır da TL’ye döner. Gerçi havacılık tamamen $ üzerinden yürüdüğünden en fazla $ yaparlar

Abi mekanda tv yayını yapmak bile günlüğü 36 euro, maliyetleri sen göz önüne al. Bu durumda ne thy ne Malezya bana faydası yok ikisi de sömürücü mağazaları

bilalMW
13-08-2018, 19:52
4,6 lt yağ yağ filtresi tapa hava polen filtre cam suyu en ölü bakım olmuş 1200 TL. parçalara zam geldi şimdi işçiliklere de zam geliyor. işler ciddi düştü.

hddsheriff
13-08-2018, 21:41
Kablo fabrikaları mal vermiyor. Yalvar yakar 1 tanesini ikna ettik o da sadece nakit kabul edip %20 iskonta yapıyor.

ckrc
13-08-2018, 21:48

Pazartesi günceli çekeyim.

Bugün 4500 TL'den Q14-28 Donatıyı zorla ama zorla çekti bir arkadaşım piyasadan, 4500 TL'ye donatı satan yok piyasada.
Sancaktepe-Çekmeköy-Alemdağ arasındaki hafriyatın m3 fiyatı 45-50 lira şu an. Devletin %25 kırımla ödediği para 18 TL boşaltma, 7 TL yükleme. 50 lt mazota çalışan kamyonlar birbiriyle yarışıyor şu an şantiyeye gelmek için, mazot alıcak para yok hafriyatçılarda neredeyse.
C25/30- C30/35 tipi katkılı betonların m3'une bugün 25 TL daha zam geldi. Bir fore kazık ve ankarajdan para kazanılıyordu onlarda da 40-45 bandına yapacak taşeron bulamıyorsun şu an.

Pek çok müteahhit teminat yakmayı bile düşünüyor, aldıkları işleri değil zararsız, şirketi batırmadan götürebilen kendisini şanslı sayıyor. Devlet inşallah el atar tekrardan, ihalelerin fiyatlarına revize gelir, bir şekilde çözülmesi lazım bu işin.
Allah kolaylık versin herkese.

ilkerist
13-08-2018, 22:40
Alüminyum cephe giydirme işi yapıyorum.Bugün sektörün büyük sistem üreticileri malzeme fiyatı vermiyorlar,doğal olarak malzeme de çıkarmıyorlar.Hatıra binayen faturayı istediğiniz zaman,istediğiniz tutardan kesersiniz diyerekten malzeme aldım ve sevk irsaliyesi bile kesmeden çıkartmışlar aracı,keza camcılardan da malzeme alamıyorum.Devlet ihalesi yapıyorum,verilmiş teminatlarımız vs. var,bakalım ne yapacağız,Allah sonumuzu hayır etsin.

Gko
13-08-2018, 22:40
ayakkabı mağazasında çalışıyorum, millet o air'leri cat'leri nasıl alıyor bi görseniz aklınız durur, hiç kriz varmış da paramın değeri düşmüşte alakası yok gibi nerdeyse

rain man
13-08-2018, 22:44
Vallahi bizim komşu çiğ köfteci çok memnun, ülke süper diyor. Adam haklı millet artık tavuk döner bile yiyemiyor ki... Çift lavaş dürüm ayran 4 tl ahanda doydun. 3 lavaş isteyende varmış.

Göreceli olarak ucuza satılan fast food zımbırtısı daha da coşar. Domatesin kilosu 6 yı salatalık 3 4ü geçmiş. Patates desen yine öyle. Bir öğün yapmak için harcayacağın parayla dışardan 10-15 tl'lik menü daha cazip her anlamda. Hele bi de çiğ köfte falan ölümüne patlar. Acıkan çiğköfte yer. Uzun dönemde mide barsak kanseri artar bilim elemanları da 20 yıl sonra çalışma yapar. Azalan hayat kalitesinin sindirim sistemi kanseri ile bağlantısını kurup tez yazar :)

emresener
13-08-2018, 22:52
Sonuçlanmış ihaleler hariç hiç bir satış pazarlık teklif verme şirkette yok. Çay çorba be bol bol pazarlama goygoyları ile uğraşıoz.
Diş sektöründeyim. Tıbbı cihaz vs satışı.

+soner
13-08-2018, 23:26
Tekirdağ da inşaat taahhüt işleri yapıyorum. Vitesi küçülttüm resmen. Eskiden aynı anda 2 3 yerde işim oluyordu şuan 1 yerde işim olsun, para sağlam olsun yeter diyorum.

HaKo
13-08-2018, 23:49
42 yıllık firmayız , ilk defa dün müşterilere euro fiyat listesi yolladık. hammadde almanyadan , bu sene 5. fiyat listesi güncelledik , artık bizde isyan ettik euroya döndük , nereye varacak bu işin sonu bilmiyorum

300E
14-08-2018, 01:45
Valla ben evden ufak tefek, jant lastik, otomobil parçaları alıp satıyordum, benim işler bile yavaşladı, eskiden aldığım jantı arabaya yükleyip eve indirmeden satardım, şimdi çok uygun fiyatlara tek takımı zor satıyorum, iş bulup çalışmak istiyorum artık ama, bu krizde de kim iş verir Allah bilir..

KÖROĞLU
14-08-2018, 07:17
Sabah sabah moral bozukluğu ile işe başladık,

İşe bir geldim yan fabrikadan dumanlar çıkıyor. Gece 3 ten beri yanıyormuş,

Osb ye girince bizim taraftan gelen dumanı görünce aha dedim fabrika gitti, biz de bir şey yok ama yan fabrika kül olmuş.

Yazık bir sürü insan açıkta kaldı şimdi :(

Skyhawk34
14-08-2018, 07:36
ayakkabı mağazasında çalışıyorum, millet o air'leri cat'leri nasıl alıyor bi görseniz aklınız durur, hiç kriz varmış da paramın değeri düşmüşte alakası yok gibi nerdeyse

Mağaza müdürü bir arkadaşımı haftadonu ziyarete gittim. Mağazadaki insanların alışverişini gördüm. Kimse belindeki çıkıntıya takmadan, fütursuzca alışveriş yapıyordu. Helal olsun dedim.

M3CSL
14-08-2018, 07:40
Mercedeste sıfırda çatır çatır araba satıldı dün, özellikle lüks segmentte, parası olanlar ya yolunu buldu yada fiyatlar artmadan araba alma derdindeler yada her ikisi:)

mikelazi
14-08-2018, 07:41
kadıköydeki kuyumcular basıyor kalayı ağızlar hep +18

yiyin lan birbirinizi.

_opeth
14-08-2018, 07:44
resturant otomasyon sektöründeki firmada maraba olarak çalışıyorum (Teknik Destek elemanı). 1-2 ay önce yapılmış satışların kuruluşlarını yapmaktayız ondan işler yoğun. Bayramdan sonra muhtemelen sinek avlarız. Euro düşükken aldığımız makineleri %35-40 indirimlerle satmaya başlarız heralde. Yeni kuruluşlar olmayacağından uzun süre o makinelerle takılırız heralde.

Asıl bomba Ocak ayında destek anlaşmaları zamanı patlayacaktır muhtemelen. Neyseki çok şükür %12 zam verdiler. doviz karşısında eridi ama hiç yoktan iyidir modundayım artık. Kariyer.net'te ise doğru düzgün iş ilanı yok. Olan da A'dan Z'ye herşeyi istiyor. Doğal olarak da bulamıyor.

makif84
14-08-2018, 08:19
Medikal sektöründeyim.Eskiden teklifleri 30 günlük veriyordum,şuan 3 5 gün geçerli olacak şekilde verebiliyorum.20 gün önce aldığımız bir ihale var iptal ettirmek için uğraşıyorum.

GokhanRS
14-08-2018, 08:24
resturant otomasyon sektöründeki firmada maraba olarak çalışıyorum (Teknik Destek elemanı). 1-2 ay önce yapılmış satışların kuruluşlarını yapmaktayız ondan işler yoğun. Bayramdan sonra muhtemelen sinek avlarız. Euro düşükken aldığımız makineleri %35-40 indirimlerle satmaya başlarız heralde. Yeni kuruluşlar olmayacağından uzun süre o makinelerle takılırız heralde.

Asıl bomba Ocak ayında destek anlaşmaları zamanı patlayacaktır muhtemelen. Neyseki çok şükür %12 zam verdiler. doviz karşısında eridi ama hiç yoktan iyidir modundayım artık. Kariyer.net'te ise doğru düzgün iş ilanı yok. Olan da A'dan Z'ye herşeyi istiyor. Doğal olarak da bulamıyor.

kariyer nete çok güvenmemek lazım. bizim firma 2 sene önce işe aldığı elamanları halâ arıyor kariyer net te :) ik ya diyorum yazık değil mi ne oynuyorsun milletin duygularıyla. başvursunlar kanka belki işten çıkan olursa talep çok olsun modunda. ihtiyacın 200 katı kadar başvuru oluyormuş. hayat emeklilere güzel şu saatten sonra be :D her bayram al bin TL ni bak keyfine. adamlar bununla mutlu. avrupa emeklisi gibi dünya turu hayalleri filan hiç olmamış ki adamların.

gcapraz
14-08-2018, 08:35
32 yillik elektronik ve elektrikli ev aletleri uretimi yapan bir firmayiz ve sektorde ailemizin 60 yillik deneyimi var. Hammaddelerimiz yurtdisindan yani usd cinsinden alim yapiliyor. Fiyatlarimiz son 3 yildir TL bazindaydi. Bu sene erken secim kelimesini duyunca ulkenin iyi durumda olmadigini ongorduk. Yaz sezonu vantilator imalati yapan ulkedeki sayili firmalardan biriyiz. Sezonluk isimiz oldugundan ve hammadde alimlarini sezon oncesi imalat asamasinda yaptigimizdan dolayi satisini yaptigimiz tum urunlerden kur artisi oraninda zararimiz var. Yani ayni adetteki urunu seneye tekrardan uretmek suan icin imkansiz. Matematik gunumuzde yetersiz kaliyor. Dun itibari ile 1 aylik fabrikayi ucretsiz izine cikarttik. Bayram sonrasi ne yapacagimiza karar vericez. Cok zor gunler bizleri bekliyor.

Ome_RS
14-08-2018, 08:36
İki tane devlet ihalesi aldık birisi 45 diğeri 60 gün vadeli. İkisi de zarar yazdı. Birisinde ödemeyi 36 gün geciktirerek ödediler. Aradaki kur farkından 260Bin Tl girdi.
Diğer iş 11 gün geciktirdiler. 17bin girdi. sadece kurdan bırak kar etmeyi iki iş toplam 300bine yakın zarar soktu. Adamlara ödemeyi gectiktirdin ödeyeceğin gün kur buydu bugün ödedin kur bu bana bu kadar kur frkı öde de diyemiyosun. Zaten belliydi birşey olacağı. Beklettiler beklettiler parayı verdiler ertesi gun daha euroya çeviremeden parayı kur 60krs birden arttı. Devamı da geldi sonrsında. Emeği geçenlerin Allah bin belasını versin.

_opeth
14-08-2018, 08:37
kariyer nete çok güvenmemek lazım. bizim firma 2 sene önce işe aldığı elamanları halâ arıyor kariyer net te :) ik ya diyorum yazık değil mi ne oynuyorsun milletin duygularıyla. başvursunlar kanka belki işten çıkan olursa talep çok olsun modunda. ihtiyacın 200 katı kadar başvuru oluyormuş. hayat emeklilere güzel şu saatten sonra be :D her bayram al bin TL ni bak keyfine. adamlar bununla mutlu. avrupa emeklisi gibi dünya turu hayalleri filan hiç olmamış ki adamların.

valla önceki işlerimi de kariyer netten buldum. hatta en son güzel bir yere girecektim de yerime başkasını aldılar :( bu dolar euro fırlamadan önce

K0213
14-08-2018, 08:44
Bende iç dekorasyon tadilat işlerine girdim, şuan tedarikçilerim stoklarını tüketmedikleri için iş yapıyorum ama bu hafta itibariyle aksamaya başlar.
gerçi nasıl iş yapıcaz bilemiyorum çünkü sabahki fiyat akşamı tutmadığından tedarikçiler şişirilmiş fiyat listeleri yollamaya devam ediyor.

KÖROĞLU
14-08-2018, 09:10
Ulan sabah fabrika yanmadı diye sevindik, az önce dedikodusu yayıldı şirket içinde, gelecek hafta beyaz yaka dahil acil işi olmayanları (süresi belli değil) izine çıkaracaklarmış.

Bu gün netleşecekmiş %99 gönderirler çünkü en büyük müşteri alımı durdurdu, kur dan dolayı hammadde alamıyoruz falan falan.

Hadi bakalım geçmiş olsun, 135 kişinin 100'ü potanın ucunda görünüyor şuan.

seref1
14-08-2018, 17:13
Herkez bayram telaşında.kimse farkında değil.bayramdan sonra zararları daha çok görülücek.Allah bugunlerimizi aratmasın diyelim

AşkınS.
14-08-2018, 22:05
Oto tamirhane ve yedek parçamız var,stok yapmıştık şükür güzel rakamdan.
Bi daha o rakamdan almamız çok zor. Motor yağına adet başına 40 tl zam geldi,gene gelecek dediler..

EOZDAG
16-08-2018, 13:21
Az önce babamla konuştum; balkon camlarını yaptırıcaz, kimse fiyat teklifi vermiyor. Parasıyla mal alamıyoruz....

B.Koçer
16-08-2018, 13:56
Toptancılar mal satmayı durdurdu sımdı bayram sonu dıyorlar artık adı zam degıl lutfen fıyat guncelleme

dolar yukseekken kımse mal almadı sımdı yuksekten almıs gıbı mıllete gommeye calıscaklar selam yenı tr :)

tylan
16-08-2018, 22:24
Bugün güvendiğim piyasada 60 yıldır olan bi tarım firmasının çeki patladı elimde. o kadar güveniyordum ki 6 aylık çeki pesin saymıştım.çekin sahibi yalvardı telefonda yazdırma,bayram sonu ödeyeceğim diye. Ama yazdırdım valla kimseye güvenmem bu devirde.

Yigit-Y
16-08-2018, 22:43
Bugün güvendiğim piyasada 60 yıldır olan bi tarım firmasının çeki patladı elimde. o kadar güveniyordum ki 6 aylık çeki pesin saymıştım.çekin sahibi yalvardı telefonda yazdırma,bayram sonu ödeyeceğim diye. Ama yazdırdım valla kimseye güvenmem bu devirde.

İyi yapmışsın

Bir arkadaşımın başınada geldi aynı olay

Köklü inşaat firması güya o da yazdırdı

Ekonomik durumlar belli olsun kim ak kim kara

6 aylık çek şu piyasada nakit zaten :)

ChuckBartowsKi
17-08-2018, 11:32
Sektör de ödemeler genel de 3-4 ay içinde yapılır o nakit sayılır bizim için 6 aylık çek nakit hatta altın değerinde ama şu piyasa da tanıdığınız güvendiğiniz dürüst insanların çeklerini yazdırmamaya çalışın sonrasında yazılan çek zaten adamı bağlar size de patlar.

GokhanRS
17-08-2018, 11:39
1 ay süründürmeden çek yazdırmaya bende karşıyım. Çekini yazdırmak toparlamak için uğraşan adamları psikolojik çökertir ve birinin batışında son tekmeyi vuran durumuna düşebilirsiniz.

cookies
17-08-2018, 12:32
Arkadaşlar yurtdışında var mı bu çek çük olayları.. Nakit harici toplu para nasıl vadelendiriliyor..

GokhanRS
17-08-2018, 12:36
Arkadaşlar yurtdışında var mı bu çek çük olayları.. Nakit harici toplu para nasıl vadelendiriliyor..

çekte var her şey var. zaten krediler de komik faizler var. yani bankayla anlaşmana göre nakit ödemiş gibi olabilirsin. zaten türkiye firmalarının sorunu bu.

faizler düşük olduğundan dolarla kredi çekti birçok Türk firması, ancak iç piyasaya tl ile iş yaptıysa şuan çoğu mıçtı.

ancak birçok ülkede çekin karşılıksız çıkma ihtimali yok, çünkü karşılığı olmasa da banka öder. çeki yazanla müşterisi değil banka uğraşır.

bizde çeki karşılıksız çıkarsa müşteri madur oluyor. yani aslında türkiyede çekin bir güvenilirliği yok bence.

B16
17-08-2018, 12:38

Bulgaristan'a okumaya gidip playboy olan yiğenine sorsana abi :D