Orijinalini görmek için tıklayınız : Intercity İstanbul Park (GENEL)
Sayfa :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
63owen63
07-09-2015, 19:46
Arkadaşlar piste dair genel hertürlü tecrübelerin aktarıldıgı,viraj stratejikeri, pilotaj, mekanik bilgiler, fotoğraf ya da videolu soru, sorun ve merak ettiklerimizi konuştugumuz, araçlarmız ve pist için uygun set-up lar, şartlar vs akla gelen herşeyin konuşulabilecegi bir konumuz olsun, Böylelikle piste çıkanların tecrübelerine dair hem güzel bir arşiv olur hem de piste çıkacaklara kılavuz.
Örnegin :
- Gündelik aracımla piste çıkacagım, çekiciyle dönmemek adına, çıkacagım bir seans süresince aracı ne kadar zorlamalı, nasıl kullanmalıyım vs ?
- 16 inç olarak 230 hp polo gti için semi slick alacagım, pist üzerinde lastik tecrübeleriniz nelerdir ?
- x virajı x araçla nasıl en iyi şekilde dönerim, napmalıyım ?
Katkılarınızı bekliyorum.
Intercity İstanbul Park'ın Genel Özellikleri
Intercity İstanbul Park, Tuzla ilçesinde 2.215.000 m2 alana kurulmuş bir tesistir. Pistin mimarı Herman Tilke; pisti 5.338 km (3.317 mil) uzunluğunda, 14.5-21.0 metre genişliğinde ve saat yönünün tersine koşulacak şekilde tasarlamıştır. Pistte toplam viraj sayısı sağ 6, sol 8 olmak üzere 14 adet olup maksimum hız ise Formula 1 yarışlarında 320 km/h üzerindedir. İnişli-çıkışlı bir yapıya sahip olan pistteki en yüksek boyuna eğim %8.145'tir.
Intercity İstanbul Park; saat yönünün tersi istikamete işleyen yapısı, 60 metreyi bulan yükseklik farkı, zorlu ve teknik pist şekli ile yarışmacıların dünyada en sevdiği ilk 3 pistten biri olarak gösterilmektedir. Özellikle 4 virajın birleşiminden oluşan 8. viraj, şimdiden dünyanın efsane pist virajları arasında yer bulmuştur.
Pistin Teknik Özellikleri
Pist uzunluğu: 5.338 m
Pist genişliği 14 - 21.5 m
Çevreyolu uzunluğu: 5.482 m
İç yolların toplam uzunluğu: 2.286 m
Pist toplam viraj sayısı: 14 adet
Pist toplam viraj sayısı (sağ): 6 adet
Pist toplam viraj sayısı (sol): 8 adet
Pist toplam düzlük sayısı: 4 adet
En keskin viraj yarı çapı: 15 m
Pist en uzun düzlük uzunluğu: 720 m
Start-Finish düzlüğü uzunluğu: 655.5 m
Pistteki en yüksek boyuna eğim: %8.145
Altgeçit sayısı: 4 adet
Üstgeçit sayısı: 3 adet
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Istanbul_park.svg/1024px-Istanbul_park.svg.png
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Istanbul_Park_aerial.jpg/1280px-Istanbul_Park_aerial.jpg
OrcunInce
07-09-2015, 22:26
İlk bilgi benden, 11'e girerken 400+hp'li bir araban yoksa kaldırmıcan aga. :D
8 i donmeyi çözen tek virajdan 2sn kadar kazanabilir.
Caner B.
07-09-2015, 22:49
12.viraj lastik bitirdiğim viraj oldu :D 19 eylülde çözeceğim orayı umarım :)
8 i donmeyi çözen tek virajdan 2sn kadar kazanabilir.
Büyük yanılgı :)
8. viraj en keyifli virajlardan birisi. Ancak zannedildiği kadar süre kazanılmıyor. Bir sürü farklı telemetri ile sabittir :)
Ben şu sağ-sol lastik basınç farkını merak ediyorum. Pist saat yönü tersine döndüğü için sağ lastiklere 1 psi fazla mı basmak uygundur?
Ben şu sağ-sol lastik basınç farkını merak ediyorum. Pist saat yönü tersine döndüğü için sağ lastiklere 1 psi fazla mı basmak uygundur?
Özellikle önden çekiş (ve ön tarafın ağır olduğu) araçlarda daha belirgin olmak üzere; sağ ve sol lastikler 1-2 psi arası fark ediyor. :)
Pist daha çok sola döndüğü için sağ ön fazla şişiyor, dolayısıyla sağa 1-2 psi az basmak daha iyidir.
Aslında piste çıkarken çok indirmeyip, 2-3 tur sonra pitte Bridgestone ekibine ayarlatmak ve sağı solu eşitletmek en temizi.
Grimlord
07-09-2015, 22:59
tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacak.
2den girip 7den çıksak 2.1x süreler mümkün müdür? (NFS styla)
Şaka bir yana oldukça faydalı bir konu olmuş.Şu pistte gazlamayı çoğu şeyden fazla isterdim..
Özellikle önden çekiş (ve ön tarafın ağır olduğu) araçlarda daha belirgin olmak üzere; sağ ve sol lastikler 1-2 psi arası fark ediyor. :)
Pist daha çok sola döndüğü için sağ ön fazla şişiyor, dolayısıyla sağa 1-2 psi az basmak daha iyidir.
Aslında piste çıkarken çok indirmeyip, 2-3 tur sonra pitte Bridgestone ekibine ayarlatmak ve sağı solu eşitletmek en temizi.
Hmm, ben de araba hep sağ tekerlerin üzerine yatacağı için onları daha diri tutmak gerekir diye akıl yürütüyodum sözüm ona :). Cahillik böle bişey işte :D
İlk çıkacaklar için amatörce tespit ettiğim bir iki nokta:
Gelirken:
- Normal kullanımda 12 litre yakan bir araç, pistte 25-30 l/100km yakarak, 20 dakikalık seansta 12 litre benzini emiyor. Piste minimum yarım depoyla gelin. Seanslar arasında dışarı çıkıp benzin alabiliyoruz.
(2nci seansa çeyrek depoyla çıktığımda 5nci turda kırmızı yandı ve 6ncı turda viraj içlerinde benzin yetiştiremedi araba)
- Bir tanıdığınızdan kask ödünç alacaksanız, intercomsuz model bulun. Intercom'lu modellerdeki kulaklık dış sesleri çok kesiyor. Arabadan ve dışarıdan gelen sesleri duyamıyorsunuz. Yanınızda biri varsa konuşurken toptan Charlie Chaplin.
- Tabanı geniş ayakkabı yada sarı Catleri giyip gelmeyin. Pistte olaylar hızlı gelişiyor. Hem frene hem gaza aynı anda basmak istemezsiniz.
- Video çekebilecek bir alet olsun. Sonradan izleyince hatalar tespit edilebiliyor.
Pistte:
- Arada bir hararete bakın. Özellikle turbo araçlarda mühim konu. Şişmeyen bullet proof zannetiğiniz aracınız pistte farklı karakterde olabilir. Sokakta 91 C olmayan hararet, 110'lara çıkabiliyor (klima açık gazlarken aklım çıktıydı).
- Frenler ve lastikler pistte ilk tahribatı alıyor. Benim diyen sokak lastiği, hava da sıcaksa 2 turda pert. Seans sonlarında kontrol edin. Frenleri arada bir yoklayın. OEM balatalar 200'den 70'e indiğiniz 5 virajda kaynayacak. Pedaldaki değişikliklere dikkat etmek lazım. Ben ilk çıktığımda balatalarım gitti, ikinci çıktığımda balatalar sağlamdı; fren hidroliğim kaynadı. Frene sonuna kadar basıp, kimsenin olmadığını ve petrol tankeri gibi 5 km'de durabileceğinizi hissetmek korkunç. Bu sebeple hızlanarak ve aracınızı tanıyarak bir tempo tutturun. Soğutma turu atan birçok aracı pistte göreceksiniz.
- Bitik balata ve lastikle katiyen gelmeyin.
- Lastiklerin basınçları 2-3 turda muazzam artıyor. 30 basınca 38-40 psi olabiliyor.
- Mümkünse ilk sefer çıktığınızda pisti bilen bir co-pilot edinin. Virajlarda ve diğer arabalara olan ilgi alakada çok faydalı olacaktır.
- Pist youtube'da izlediğimiz gibi değil. Baya inişli binişli, ilk turlarda tırsıtıyor.
- Pist için hazırlanmış, gideri ve özellikle yol tutuşu kuvvetli araçların dibine girip fren noktalarını, viraj çizgilerini taklit etmeye çalışmayın. Virajda sizden hızlı olup, düzde yakaladığınız araçlar oluyor; fren noktasını kaçırırsanız tehlike.
- Aynaları kullanın. Çok hızlı gelen 458'ler, GT3'ler oluyor. Radar da yok, basıyorlar. (Kıl oluyorum, keşke benim olsa)
Aklıma gelenler bunlar. Tecrübeli arkadaşların yorumları daha mühim olacaktır.
Octavia RS
08-09-2015, 01:04
Faydalı konu olmuş,valla piste çıkmak en çok istediğim şey,R Factorde oynaya oynaya artık İstanbul Park kusucam,ama gerçeği lazım :)
En azından piste çıkmış olmak için kendi aracımla (96 model corolla :D) çıkmayı bile düşündüm ama fren ve şanzımanına hiç ama hiç güvenmiyorum(gerçi hiç bişeyine güvenmiyorum) :)
Guzel konu.
Hıdrolık ve balata yenı olmalı.
Ucuz hıc bır lastıkle gelınmemelı.
Arkadan yakaladıgınızı zannederken,vırajda martı gıbı ucmayın. 1 sec kazanıcagum dıye 3 sec kaybetmeyın. Dahada kotusu vurmayın arkadan....
Ne kadar sakın gıdersenız o kadar ıyı sure yaparsınız. Hızlandıkca surenızde kotulesıcektır.
Eger arkadan hızlı bır arac gelıyorsa,kapısmak yerıne yol verın. Hem arkadan gelenın hem kendı turunuzu heba etmeyın.
Mumkunse ıdeal cızgıden cıkarak yol verın,mesela meshur 11'e yaklasırkwn saga cekılın(yavas yada sogutma turundaysanız)
Gt3 sadece bende olduguna gore cevap vereyım,kıl olma,elımden geldıgınce kımseyı rahatsız etmeden donuyorum....
63owen63
08-09-2015, 18:00
Pist için semi slick düşünüyorum, 205 45 16 ya da sürtme yaşamazsam eger (emin degilim ) 225 45 16 düşünüyorum. Sadece pistte kullanacagım, semi slick ne tavsiye edersiniz bu ölçülerde ?
Araç polo tdi yazılım egzoz
ghibli06
08-09-2015, 19:20
3 kere katıldım, Ankara'dan yürüterek gelip yürüterek döndüm... akıl işi mi değil? pistte devamlı kafa dönüşte oluyor, zorlamayı bırakın gezi temposunda dönüp keyfini çıkartıp o şekilde Ankara'ya dönüyorum...
arabam 20 yaşında ama şu özelliklere sahip:
doğuştan M5 fren sistemi, 330 mm disc
sertlik ayarlı susp.
orj spor yaylar
çelik fren hortumları
bu sene eklediklerim:
Nankang 255 40 17 arka, 225 45 17 Kumho ön semi slickler
büyük su radyatörü
bosch044 pompa
çelik benzin hattı
düşündüklerim:
water-methanol kit
benim en çok zorlandığım viraj 7. viraj, ya kayıyor ya da yavaş kalıyorum... diğerlerinde sorun yaşamadım, start-finish den önceki virajlar ve oradan düzlüğe çıkmak inanılmaz keyifli... işte bu keyif anında düzlüğün sonunda sağlam bir fren gerekiyor, sıcak havalarda hidroliğin kaynama noktasına çok yaklaştığını unutmayalım, ara ara freni yoklamakta fayda var yoksa bir viraj içinde bir bakmışsınız son sürat çimlerdesiniz... pistte yağ ve soğutma suyu sıcaklıkları günlük hayatta hiç görmediğiniz kadar yükselebiliyor, o nedenle soğutma turu çok önemli, gaza fazla gelmemek lazım, gözler devamlı göstergelerde olmalı... pistte yol tutuş asfalt özelliği ile çok iyi, temiz bir günde denk gelirseniz, lastikleriniz de iyiyse çok keyifli dönüyorsunuz...
bu sene inşallah tır la geleceğiz 6 araç, Eylülde bir aksilik çıkmaz umarım...
205/55/16 225/50/16 Trofeo R olarak mevcut.
Dıgerlerının yol tutusu zayıf,ufalanma sorunu,asırı sıcaklıkta uzama vs sorunları oluyor.
Bulabılırsenız cup2 de olabılır...
63owen63
08-09-2015, 23:17
205/55/16 225/50/16 Trofeo R olarak mevcut.
Dıgerlerının yol tutusu zayıf,ufalanma sorunu,asırı sıcaklıkta uzama vs sorunları oluyor.
Bulabılırsenız cup2 de olabılır...
web siteleriinde ikisi de 18 den başlıyor ağabey. google da da baktım bir şey bulamadım.
Octavia RS
08-09-2015, 23:24
web siteleriinde ikisi de 18 den başlıyor ağabey. google da da baktım bir şey bulamadım.
Bu trofeo konusuna bi açıklık getirmek lazım 225/40/18 için maslak pirelliyi aradığımda trofeo 245 den başlıyo o ebatlarda üretilmiyo dediler ama en son ki pist gününde bi mini jcw de eğer ben yanlış görmediysem trofeo vardı nedir bu işin aslı acaba?
Pist için semi slick düşünüyorum, 205 45 16 ya da sürtme yaşamazsam eger (emin degilim ) 225 45 16 düşünüyorum. Sadece pistte kullanacagım, semi slick ne tavsiye edersiniz bu ölçülerde ?
Araç polo tdi yazılım egzoz
Şahsi görüşüm polo tdi için trofeo gereksiz maliyet olur, nankang vs yeterli performansi saglar kanısındayım
Bu yazdıgım olculer var,fabrıkaya sorarım. Bız yılda 800bın TL den fazla lastık alıyoruz fabrıkadan,aram ıyıdır hatta kendıme lastık urettırıcek kadar ıyıdır....
Bu trofeo konusuna bi açıklık getirmek lazım 225/40/18 için maslak pirelliyi aradığımda trofeo 245 den başlıyo o ebatlarda üretilmiyo dediler ama en son ki pist gününde bi mini jcw de eğer ben yanlış görmediysem trofeo vardı nedir bu işin aslı acaba?
O mını'nın Trofeo'sunuda ben almıstım.18'ler 235/40-18 den baslıyor,yanlıs bılgı vermısler.
Şahsi görüşüm polo tdi için trofeo gereksiz maliyet olur, nankang vs yeterli performansi saglar kanısındayım
Nasıl lastık koyarsan ona gore gerı donus alırsın. Yanı Murat 124'e nankang koyarsan ona gore sure yaparsın yada keyıf,Trofeo koyarsan daha farklı.... Bu goruse katılmıyorum.
63owen63
09-09-2015, 00:03
Ben de öyle düşünüyorum, Murat abi söyleyince, bir bakınayım demiştim. Zaten hoş istesek de ölçümüz yok :)
Bu yazdıgım olculer var,fabrıkaya sorarım. Bız yılda 800bın TL den fazla lastık alıyoruz fabrıkadan,aram ıyıdır hatta kendıme lastık urettırıcek kadar ıyıdır....
Abi teşekkür ederim, o lastigi hakedecek ölçüde hazır bir aracım yok, ölçümüzü bile kaale almamışlar :D
Nasıl lastık koyarsan ona gore gerı donus alırsın. Yanı Murat 124'e nankang koyarsan ona gore sure yaparsın yada keyıf,Trofeo koyarsan daha farklı.... Bu goruse katılmıyorum.
Elbette trofeo ile tutunma daha iyi olacaktir ancak tahminen 150hp civari bir araç için istanbul park gibi hizli bir pistte ne kadar fark ettirir? Zaten aracin problemi tutunmadan ziyade hizlanma olacaktir.
Derseniz ki zaten aracta fren yok kilit yok tutunma ne kadar iyi olursa bahsettigimiz eksikleri daha iyi telafi eder, evet buna katilirim ancak aradaki maliyet farkini da gozardi etmemek gerek. Lastik gibi cabuk yipranan maliyeti ustlenmektense onun yerine disk buyutulebilir mi mesela ona bakmak lazim. (O ebatta tam fiyatlari bilmedigim icin faraza konusuyorum)
Edit:imla
Soru:
- Motora sonra girerim. Süper lastik ve süspansiyon yapacağım. Pisti de öğreneceğimden, yeni setupla her virajı 5 km/h daha hızlı dönersem sürem ne olur?
Cevap:
Mevcuttaki süremizin değeri ile kazanç biraz değişiyor. Varsayalım her virajı 5 km/h daha hızlı döndük ve virajdan 5 km/h daha hızlı fışkırdık. Birçok değişkeni sabit kabul edip teoride kabaca hesaplarsak:
Örnek1: Mevcut süre 2.40. Her viraja 5 km/h daha hızlı girecek bir setup yaptık.
5378 metreyi 2 dak 40 sn'de geçtiğimizde ortalama hızımız 121 km/h olmakta. Tüm virajları 5 km/h daha hızlı dönüyoruz; ortalama hızımız 126 km/h olur (drag, fren noktası vs. değişmiyor varsaydık) 126 km/h ortalama hızımızla yeni süremiz 2.33.650 olur.
Örnek2: Mevcut süre 2.30. Her viraja daha hızlı girecek bir setup yaptık, virajlarda da kendimizi 5 km/h dönecek şekilde geliştirdik.
5378 metreyi 2 dak 30 sn'de geçtiğimizde ortalama hızımız 129,07 km/h olmakta. Tüm virajları 5 km/h daha hızlı dönüyoruz; ortalama hızımız 134,07 km/h olur (drag, fren noktası vs. değişmiyor varsaydık) 134,07 km/h ortalama hızımızla yeni süremiz 2.24.406 olur.
Gerçek hayatta fren noktası değişiyor, viraj çıkışında 5 km/h hızlı çıktığımızda dragden dolayı hızımız 5 km/h'den az artar vs. vs. Sadece fikir vermesi açısından çok kabaca hesap.
Dikkat edilmesi gereken nokta, 2:40'la dönen araca ek işlemler ile 6,5 sn kazanç gelirken, halihazırda 2:30'la dönen aracı teoride dahi daha hızlı viraja soksak kazanç 5,6 sn geliyor.
Özetle, araç ne kadar hızlıysa; süreyi iyileştirmek zorlaşıyor.
3 dakikayla başlayan bir araç, sadece lastikle 2.50'lere gelebiliyor ama, 2.30'la dönen bir araç lastik takınca 2:20'lere inemiyor.
Soru:
- Motora sonra girerim. Süper lastik ve süspansiyon yapacağım. Pisti de öğreneceğimden, yeni setupla her virajı 5 km/h daha hızlı dönersem sürem ne olur?
Cevap:
Mevcuttaki süremizin değeri ile kazanç biraz değişiyor. Varsayalım her virajı 5 km/h daha hızlı döndük ve virajdan 5 km/h daha hızlı fışkırdık. Birçok değişkeni sabit kabul edip teoride kabaca hesaplarsak:
Örnek1: Mevcut süre 2.40. Her viraja 5 km/h daha hızlı girecek bir setup yaptık.
5378 metreyi 2 dak 40 sn'de geçtiğimizde ortalama hızımız 121 km/h olmakta. Tüm virajları 5 km/h daha hızlı dönüyoruz; ortalama hızımız 126 km/h olur (drag, fren noktası vs. değişmiyor varsaydık) 126 km/h ortalama hızımızla yeni süremiz 2.33.650 olur.
Örnek2: Mevcut süre 2.30. Her viraja daha hızlı girecek bir setup yaptık, virajlarda da kendimizi 5 km/h dönecek şekilde geliştirdik.
5378 metreyi 2 dak 30 sn'de geçtiğimizde ortalama hızımız 129,07 km/h olmakta. Tüm virajları 5 km/h daha hızlı dönüyoruz; ortalama hızımız 134,07 km/h olur (drag, fren noktası vs. değişmiyor varsaydık) 134,07 km/h ortalama hızımızla yeni süremiz 2.24.406 olur.
Gerçek hayatta fren noktası değişiyor, viraj çıkışında 5 km/h hızlı çıktığımızda dragden dolayı hızımız 5 km/h'den az artar vs. vs. Sadece fikir vermesi açısından çok kabaca hesap.
Dikkat edilmesi gereken nokta, 2:40'la dönen araca ek işlemler ile 6,5 sn kazanç gelirken, halihazırda 2:30'la dönen aracı teoride dahi daha hızlı viraja soksak kazanç 5,6 sn geliyor.
Özetle, araç ne kadar hızlıysa; süreyi iyileştirmek zorlaşıyor.
3 dakikayla başlayan bir araç, sadece lastikle 2.50'lere gelebiliyor ama, 2.30'la dönen bir araç lastik takınca 2:20'lere inemiyor.
Teoride dogru, zaten pistte asiri guc hicbir zaman iyi sure getirmiyor bu net
Ancak boylesine "ceteris paribus" (diger sartlar sabit kabul edildiginde) seklinde yaklasmak, cok fazla dinamigin oldugu pist yarisinda biraz yavan kaliyor kanisindayim. Devisken cok oldugunda dogru da cogaliyor ve ideal olan optimumu bulmaya kaliyor
Bu birazda surus yapisiyla alakali, sonucta pist isi keyif isi, kimisi kayarak ama hizli gider kimisi cizgisi net ama daha yavas gider..
Isin icine pist girince oznel yaklasim cogaliyor ;) aklin yolu bir bir dogruda bulusuruz elbet :)
sadece lastık konusucaksak ona gore yazayım fren dedın;kalıtesız balata aldık pardon ucuz. Ne yaptı cabuk ısındı ve kaydırmaya basladı.Ama aracım gucsuz ve ucuz,gerek yokkı kalıteslısıne.
Yanı pıstte tasaruf olmaz,oldukca bır cok seyden odun verırsın.
Amacın keyıf-guvenlık ve zaman ıse,herseyde en ıyı/dogru yada kalıtelıyı kullanmalısın. 150 ıle max gıdebılıyor ama Ist parkda kac vıraj 150 ıle donulebılıyor kı?
Hızlı gıtmenın yolu cok az,yanı kayarak olmaz.Mesafeyı en kısa halıne getırerek max hızda donerek hızlı gıdılır yada sure yapılır.Gerısı farklı amactır :)
Israrla tek bir degiskeni konusmanin yersiz oldugunun altini cizmek istiyorum
Diger degiskenler ortaya ciktiginda da apayri bir degiskem ortaya cikiyor o da maliyet.
Murat bey sizin yaklasiminizla polo ile piste girmek de mantiksiz hal aliyor cunku daha iyisi var :) herseyin en iyisi olsun evet hepimiz bunu arzuluyoruz ancak hayat herkese herseyin en iyisini nasip etmiyor :)
Misal sizde gt3 rs degil gt3 aldiniz :) arkadasimiz da trofeo degil nankang alacak belkide :)
Edit: gt3 rs alamadiniz demiyorum yanlış anlasilmasin, elbette tercih etmediniz belkide sadece teşbihti..
Hazır konu lastiklere gelmişken...
Semi-slick lastikler normal yol lastiklerine göre aracı daha çok yorar değil mi?
Semi-slickler daha iyi tutunmayı daha çok sürtünme ile sağlıyorsa düz yolda güçsüz araçları yavaşlatır değil mi?
Yani şuraya geleceğim, benim 140 hp'lik araca semi-slick takmak çok da mantıklı olmayabilir değil mi? :) Yoksa virajlardan gelen kazanç, düz yoldan kaybettiğimizi dengeler mi?
Semi-slick lastikler normal yol lastiklerine göre aracı daha çok yorar değil mi?
Semi-slickler daha iyi tutunmayı daha çok sürtünme ile sağlıyorsa düz yolda güçsüz araçları yavaşlatır değil mi?
Yani şuraya geleceğim, benim 140 hp'lik araca semi-slick takmak çok da mantıklı olmayabilir değil mi? :) Yoksa virajlardan gelen kazanç, düz yoldan kaybettiğimizi dengeler mi?
Semi slick ile sadece duz ivmelenmede olusan surtunme katsayisinin araci cok yavaslatacagini sanmiyorum (ayni iki araci bos viteste saldiginizi varsayarsak elbette fark olacaktir) ancak o fark bile eser miktarda olur kanisindayim.
Kaldi ki pist icin konusursak murat bey'in de dedigi gibi 124 de bile olumlu fark eder (o fark da eser miktarda olur bence :) )
Sonuçta araciniz o farki tolere edebilecek tork degerlerine sahip, siz de tecrube sahbisiniz pistte, semi slick veya slick isinize yarar ama debriyaji ve freni yorma konusunda daha cok yoracaginiz asikar..
Parabolica
09-09-2015, 07:00
Bence bizim insanimiz isin mekanik kismina gereginden cok fazla onem verip gerkesizcede para gomuyor. Evet, tabiki, lastik, fren, setup vs cok onemli ama en onemlisi once surus tekniklerinin gelistirilmesi. Pistin araciniz icin ideal cizgisi, fren noktalari, gaz ve frene nerede, ne zaman, nasil basilir vs bunlari iyi ogrenmek lazim. Pistte hizli olmakla caddede makas atmak drift yapmak cook ama cok farkli seyler. Cok azimiz bu isin teknigini duzgun ogrenmek icin egitim aliyor veya buna yatirim yapiyor. Kabul edelimki kullanim teknikleri acisindan (en tecrubelilerde dahil olmak uzere) diger ulkelere gore pistte cok gerideyiz.
Bence pistte araba kullanmaya hevesli ve bu isi devamli yapacak herkes bu isin profesyonellerinden egitimini almali. Imkaniniz veya zamaniniz yoksa bilip guvendiginiz biriyle pistte cikin. Ben zaten cok iyiyim, pisti gozu kapali donerim falan demeyin, ogrenmenin yasi yok, bugun en hizli olan arkadaslarin bile daha ogrenecegi cook sey var. Bu isin utanilacak bir yani yok, dogrusu bu...
Bence bizim insanimiz isin mekanik kismina gereginden cok fazla onem verip gerkesizcede para gomuyor. Evet, tabiki, lastik, fren, setup vs cok onemli ama en onemlisi once surus tekniklerinin gelistirilmesi. Pistin araciniz icin ideal cizgisi, fren noktalari, gaz ve frene nerede, ne zaman, nasil basilir vs bunlari iyi ogrenmek lazim. Pistte hizli olmakla caddede makas atmak drift yapmak cook ama cok farkli seyler. Cok azimiz bu isin teknigini duzgun ogrenmek icin egitim aliyor veya buna yatirim yapiyor. Kabul edelimki kullanim teknikleri acisindan (en tecrubelilerde dahil olmak uzere) diger ulkelere gore pistte cok gerideyiz.
Bence pistte araba kullanmaya hevesli ve bu isi devamli yapacak herkes bu isin profesyonellerinden egitimini almali. Imkaniniz veya zamaniniz yoksa bilip guvendiginiz biriyle pistte cikin. Ben zaten cok iyiyim, pisti gozu kapali donerim falan demeyin, ogrenmenin yasi yok, bugun en hizli olan arkadaslarin bile daha ogrenecegi cook sey var. Bu isin utanilacak bir yani yok, dogrusu bu...
Dediklerinizin hepsine katılmakla beraber bir tek şu noktada ayrılıyoruz sizden. Eğerki iyi fren lastik yürüyen kombinasyonuyla aracınızı tanımaya başlamazsanız geliştirmeleri yaptığınızda 0 dan aracı tanımaya başlamış gibi oluyorsunuz. Misal ben kötü lastikle aracımı tanıyayım diye çıktım bin pişmanım şimdi iyi lastiklerle aracın kabiliyetinin çok farklı olduğunu gördüm ve hala tanımadığım bir çok noktası varmış diyorum. Eğitim önemli tabi ama mekanik geliştirmelerden asla gerileme yaşanmaz sürüş açısından da.
ghibli06
09-09-2015, 09:18
çok doğru tespit, İngilizlerin otomobil programlarından birinde izlemiştim, bir bayanı piste sokuyorlar, önce standart hali, sonra lastik değişimi sonra bir kaç değişiklik ile 3-5 saniye düşüyor tur derecesi, yanına bir eğitmen oturunca ise ciddi bir iniş oluyor sürede... İstanbul dışında olan biri olarak, tatile bile gidemezken böyle bir org.a katılmam zor, keşke Ankara'da biri el atsa da keyifli bir eğitim alsak...
@parabolica; dediklerinize kesinlikle katılıyorum. Ancak bizim ülkemizde pist,ralli vs eğitimi veren çok az kurum var. Sürüş eğitimi konusunda da maalesef gerideyiz.
Israrla tek bir degiskeni konusmanin yersiz oldugunun altini cizmek istiyorum
Diger degiskenler ortaya ciktiginda da apayri bir degiskem ortaya cikiyor o da maliyet.
Murat bey sizin yaklasiminizla polo ile piste girmek de mantiksiz hal aliyor cunku daha iyisi var :) herseyin en iyisi olsun evet hepimiz bunu arzuluyoruz ancak hayat herkese herseyin en iyisini nasip etmiyor :)
Misal sizde gt3 rs degil gt3 aldiniz :) arkadasimiz da trofeo degil nankang alacak belkide :)
Edit: gt3 rs alamadiniz demiyorum yanlış anlasilmasin, elbette tercih etmediniz belkide sadece teşbihti..
Sız benım yazımı bu mantıkla anlarsanız,ben bosuna yazıyorum. Pıst tecrubenız arttıkca ne demek ıstedıgımı anlarsınız. Ben esımın 316 sı ıle yada clıo ılede gırdım,mantıksız mı oluyor? Sunu ayıralım artık;gt3'e kalıtesız balata takarsan yada lastık gunun mahvolucak,clıo ya kalıtelı balata takarsan gunun keyıflı gecıcek. Duzgun parca takmanın arac markası olmaz. Verecegı guvenlık ve lımıt olur.
Aldıgımda RS cıkmamıstı,1 sene vardı,hos olsada almazdım cunku cok pıst odaklı.
Lastık surtunmeyı artırır,burada motora degıl on takıma,suspansıyonlara ,dıreksıyon kutu/pompasınave baglantı parcalarına stresı artıcaktır.
Bız cıdden cok gerıdeyız Murat abı,oyuzden kıyaslanıcak yanımız yok.Pıst ve motor sporları adamlarda ılkokuldan baslıyor,bızde bu kultur yok. Nasıl olsun kı? 1 tam 2 ceyrek pıstımız ve onlarada erısımımız bellı... Avrupada yarıslara 175 arac start alıyor,bır cok farklı versıyonlar var. Var oglu var... 27'sınde Rıng'deyım abı,ısınız yoksa katılın,oncesı IAA'ya gıdecegız...
Teşekkürler, peki bir sorum daha olacak. Ben lastikleri 215/50/17 'den 215/45/17 ye düşürürsem aracı ne yönde etkiler? Herşey sabitken yanak daralınca tekerin toplam çapı küçülecek, bunun bir zararı olur mu?
Teşekkürler, peki bir sorum daha olacak. Ben lastikleri 215/50/17 'den 215/45/17 ye düşürürsem aracı ne yönde etkiler? Herşey sabitken yanak daralınca tekerin toplam çapı küçülecek, bunun bir zararı olur mu?
Kadranin biraz fazla gosterir.. Aracin camurluk jant mesafesi arasindaki bosluk artar biraz goruntu anlaminda.. Onun disinda bi sikinti yaratmaz.. Dusuk profilden dolayi yanak sertligi artacagindan pistte bir miktar tepkilerin iyilesir
Semi slick ile sadece duz ivmelenmede olusan surtunme katsayisinin araci cok yavaslatacagini sanmiyorum (ayni iki araci bos viteste saldiginizi varsayarsak elbette fark olacaktir) ancak o fark bile eser miktarda olur kanisindayim.
Kaldi ki pist icin konusursak murat bey'in de dedigi gibi 124 de bile olumlu fark eder (o fark da eser miktarda olur bence :) )
Sonuçta araciniz o farki tolere edebilecek tork degerlerine sahip, siz de tecrube sahbisiniz pistte, semi slick veya slick isinize yarar ama debriyaji ve freni yorma konusunda daha cok yoracaginiz asikar..
Standart ve kullanılması planlanana lastiklerin ağırlık farkı da ciddi etken olur, semi slick daha hafif ise sürtünmeden oluşan kayıp ağırlıktan kazanılabilir misalen.
Bu arada trofeo için ölçüler track days kısmında mevcut ilgilenenler için, http://www.pirelli.com/asset/index.php?idelement=43596
63owen63
09-09-2015, 15:37
Bugün pirelli fabrikayla görüştüm, 205 55 16 ve 225 50 16 için. ilki 730, ikincisi 750 tl. Avrupa fiyatlarından daha ucuz.. Epey muhabbet de ettik, sohbet koyulaştı , fiyatlara dem vurunca bana, 189 hp / 430 nm polo tdi için, trofeo r dan önce, şuan daha uygun bir semi slick alıp, coilover, fren,intercooler gibi noktalarda aracı iyileştirip, mekanik ve diger yürüyenlerde aracı tamamlama tavsiyesinde bulundu, sonuçta 300-400 aralıgında ki semi slickler de ( piste çıkmaya engel ya da parasını haketmeyen bir performans sunmuyor )
@997tt, Murat abi, benim aslında demek istedigim, tanesi 750 tl'lik bir semi slick takacak kıvamda hazır bir aracım yok, nankang , kumho vs şimdilik işimi görecektir, çünkü lastiklerden maksimum performans beklemek yerine(gönül istese de ), bir miktar ekonomik bir semi slick kullanıp, başka bir upgrade için tasarruf yapıp, bütçe ayırabilirim.
- Soru: Apex, viraj yada yarış çizgisi nedir?
- Cevap: Aracın dışarı koptuğu an, lastiklerin sürtünme kuvvetinin, aracın merkezkaç kuvvetine yenik düştüğü an demektir. Yarış çizgisi ile teorik hesaplama yapalım. Farklı araçlarda birçok parametre işin formülasyonunu çok karmaşıklatırdığından, aynı araç üzerinden 2 viraj alınma örneğini hesaplayabiliriz.
Aşağıda, bodozlama dönen A çizigisi ve ideale yakın B viraj çizgimiz var. (İdeale yakın diyorum çünkü gerçekte viraj içine yaklaşırken halen hızımız düşüyor, virajdan çıkarken de gaza oturmaya başlıyoruz ve hızımız artıyor. Bu da grafikten farklı olarak apexe yanaşırken daha parabolik bir çizgiye oturmamızı sağlıyor. Burada direksiyonu çevirdikten sonra hızımızı sabit kabul ediyoruz. Autocadde o kadarını ne çizebilirim ne hesabını yapabilirim)
http://i60.tinypic.com/14w3pty.jpg
Merkezkaç kuvveti ile lastiklerin sürtünmesinin eşit olduğu an, maksimum viraj hızını verir.
Formül: f * g * m * R = m * V*V
http://atlasf1.autosport.com/99/san/preview/soerensen.html
f lastik sürtünme katsayımız: 1,1 olarak alıyoruz. sürtünme katsayısı: 1,1 (semi slick) http://hpwizard.com/tire-friction-coefficient.html
g=9,81 m/s*s
Araç ağırlığı=1400 kg
Bodozlama dönen A'nın radiusu 40 m.
İdeale yakın çizgimiz B'nin radiusu 95 m. (çizince 95 m çıktı)
A çizgisinde dönen aracın kopma hızı: 20,78 m/s (74,8 km/h)
B çizgisinde dönen aracın kopma hızı: 32,01 m/s (115,26 km/h)
Aerodinamik kuvvetler, yuvarlanma direnci, dıştaki lastiğe ağırlık transferi ve bunun gibi değişkenleri gözardı ettiğimizden (hesaplayabilsem etmezdim), rakamların hassasiyetine takılmadan; aradaki farkı görmek için kısaca hesapladım.
Özet: Viraj/yarış çizgisi çok çok mühim. (Orko bugün ne öğrendiğimizi anlatacak tadında olmaya başladı bu özetler)
OrcunInce
09-09-2015, 16:34
Piste ilk kez çıkacaklar için trofeo r falan almak (polo,megane vs.) saçma olur.
Önce ucuz bir lastik ile çizgi öğrenilebilir. Zaten çizgi bilmeden super sonik lastik ile de bir şey yapılamaz çünkü.
Nankang - kumho bunlar ucuz, süre yapılmayacak, eğlencelik lastikler. bittiğini görünce içiniz acımaz, en azından çizgi öğrenilebilir.
ama süre hedefi konduğu anda lastik değişmeli, lastiğin değişmesi hem frenajı hem de hızlanmayı etkiliyor. yani olay sadece dönmek değil.
7. virajı 250+hp üstü hiç bir araç kötü lastikle adabıyla dönemez.
8. viraja gelecek olursak tahmin edildiğinden çok daha az süre getiriyor. ilk apeks ile son apeks arasında yarım saniye bile oynamaz.
asıl olay ilk sektör, 7. viraja kadar olan kısım.
8nci viraj 640 m uzunluğa sahipmiş.
120 km/h ile dönülse 19.20 sn
130 km/h ile dönülse 17.72 sn
140 km/h ile dönülse 16.45 sn
OrcunInce
09-09-2015, 16:48
8nci viraj 640 m uzunluğa sahipmiş.
120 km/h ile dönülse 19.20 sn
130 km/h ile dönülse 17.72 sn
140 km/h ile dönülse 16.45 sn
abi senin hesap birazcık yanlış. nedeni ise 120 ile 140 arasında 20 km/s fark var. o fark bir viraj için dünyalar demek.
ayrıca bir virajdan daha hızlı çıkmak demek bir sonraki fren noktasında daha erken frene basacaksın demek.
8'in içinde kaybettiğin 3-5 km/s bu yüzden önemli değil, yeter ki düzlüğe çıkarken gaz açabileceğin açıyla çık ki hızı düzlüğe taşı.
Doğru, aynı araçla viraj içi 120 km/h'dan 140 km/h'a çıkabilmek oldukça zor. 8nci virajda heleki muazzam bir ağırlık transferi var.
Ancak düzlüğe hızlı çıktığımızdaki fren noktasına pek takılmamak gerek. Düzlükte yüksek hızla alınan yol, süreyi zaten fazlasıyla aşağıya çekiyor. Düzlüğe hızlı çıktım, çok hızlandım, fren noktası erkene geldi, süre kaybettim gibi bir durum fiziken olamaz. Bu fren noktası konusunu forumda 1-2 kere daha okudum, o düşünce pek doğru değil.
http://www.hurriyet.com.tr/spor/diger/30028611.asp
Hadi bakalım ;)
OrcunInce
09-09-2015, 17:21
Doğru, aynı araçla viraj içi 120 km/h'dan 140 km/h'a çıkabilmek oldukça zor. 8nci virajda heleki muazzam bir ağırlık transferi var.
Ancak düzlüğe hızlı çıktığımızdaki fren noktasına pek takılmamak gerek. Düzlükte yüksek hızla alınan yol, süreyi zaten fazlasıyla aşağıya çekiyor. Düzlüğe hızlı çıktım, çok hızlandım, fren noktası erkene geldi, süre kaybettim gibi bir durum fiziken olamaz. Bu fren noktası konusunu forumda 1-2 kere daha okudum, o düşünce pek doğru değil.
abi aslında hız demekte doğru değil, kat edilen mesafe burada önemli olan. fazla fizik konuşmaya başladık aslında ama anladın sen :D
Ya hukumet 13,5doları vermezse?
Umarım gelır....
Ya hukumet 13,5doları vermezse?
Umarım gelır....
Son 6 ayda daha fazlası şuan garajlarda ;)
Bi hali yolu bulunur mike
VA cepten vermeyı goze aldıysa gelır ama devleten bır sey beklemıyorum ben....
Devletten bisey beklememek bizim herzamanki durumumuz mike biliyosun ;) 2016 olmasa 2017 , imza atilmadi neticede el sıkışıldı ki bu odenecek.mebla kadar kısmı ( f1 de o parayi ödemek le bitmiyor pahali ve yogun bir yaris ***** ) VA kendisi karsilayacak ;)
63owen63
10-09-2015, 10:15
Vural Ak f1 i ne yapip edip getirecektir diye düşünüyorum, resmen bitmiş tükenmiş motorsporlarına aşı yapiyor, can veriyor.. Bunu ilerleyen yillarda cook daha fazla hissedecegiz.
TV'de roportajini izledim,13,5M dolari almadan yapamiyacak gibi konusmus.
Hayilisi bakalim,2016'ya gireriz insallah....
Burak E.
10-09-2015, 12:08
ben opel corsa Gsi ile cıktım 98 model araba sonuçta frenlerim orginal gm idi ve fren hidroligim yeni degildi buna ragmen arabamaın son hızına kadar zorlayıp durmasını sagladım şişmeden ve bitirmeden dönüşte o araçla dönmek adına lastiklerim kumho ecta serisiydi ve 5 aylık bi lastikti
ilk defa cıktıgım için 1-2 tur pisti ögrenmek oldu apex leri görmek viraj giriş cıkışları cözmek için ve kesin kesin lastikle süspansiyon guzel olmalı ben orginal halde kasayı yatıra yatıra dönebildim guzel bi yay ve lastikle harika olucaktır
en keyif alıgım virajlar 12-13-14
aracımın gucsuz kalıp fazla yuksek hızlara cıkamadıgım 11 viraj daha hızlı dönebilirdim
İlk defa çıkacaklar için pisti az çok tanıma açısından, hangi PC oyunlarında/simulasyonlarında İstanbul Park var?
Octavia RS
10-09-2015, 22:29
İlk defa çıkacaklar için pisti az çok tanıma açısından, hangi PC oyunlarında/simulasyonlarında İstanbul Park var?
R Factor + Shift Street mod öneririm birçok marka model yol aracı/pist aracı var.
Her aracın hemen hemen gerçek hayattaki fizik özelliklerine sahip oldukça gerçekçi..
Shendelzare
10-09-2015, 22:38
Ben Assetto Corsayı çok beğeniyorum, kullandıkları pistler kendilerinin gidip laser-scan ile gerçek hayattan birebir simulasyona koydukları pistler ancak Istanbul Park yok henüz.
Bu linkte birinin mod olarak hazırladığı bir Istanbul Park var, gayet başarılı ve gerçeğine uygun gibi geldi bana. Çıkan sürelerde gerçeğe yakın oluyor. http://www.racedepartment.com/downloads/istanbul-park-beta.3212/
Project Cars'ta veya Project Cars 2'de İstanbul Park'ı görebilmek için şuraya bir el atsak :)
http://forum.projectcarsgame.com/showthread.php?31421-Which-Current-Track-Would-You-Like-to-See-Included-VOTE-NOW!
Burası oyunun resmi forumu ve oylamaya göre şu anda İstanbul park baya gerilerde. Şu anda 28 oy var. Yardımlarınızı bekliyoruz :)
Mod olarak yapılan pistler çok kaliteli olmasa da pist çizgisini öğrenmek için az da olsa faydası oluyor. Zamanında Netcar Pro da denemiştim. Maalesef ses yok .
Vural Bey pisti laser scaner ile taratsa süper olur :) Sonrasında iracing , assetto corsa ve pcars ekibi ile iletişim kurulur ve pistin lisansı verilebilir. Pistte yapılacak eğitimlerde ve etkinliklerde motion simülatörler ile beraber kullanılır.
Tabiki buradaki lisans verme prosedürünü bilemediğim için yani İntercity bu tarz bir lisans verme olayını kendi başına yapabilir mi birşey diyemiyorum .
https://www.youtube.com/watch?v=9-e-hGdvWTQ
https://www.youtube.com/watch?v=9-e-hGdvWTQ
initial-D
11-09-2015, 09:37
Wtcc race 07 oyunundada pist güzeldir.bmw 320si gibi otomobiller olmasıda güzel herr ne kadar yarış otomobili olsalarda
bildiğim kadarıyla oyun yapımcıları kendi ekipmanlarıyla tarama yaparak pist üzerinde çalışıyorlar. assetto corsa'nın ekibi gayet küçük ve facebook ve twitter'da kontak kurmak zor değil. vural bey'den önce bir kampanya vs ayarlanabilir forumlarda da.
initial-D
11-09-2015, 15:50
Zır stock 2006 1,3 colt ile arasında 1 soğutma turu olacak şekilde 2 hızlı tur atsak deli gibi zaman kasmadan
Oem diskleri yamulturmuyuz
Oem balataları yermiyiz
4000 km de lastikleri çöp edermiyiz
En önemlisi robotize debriyajlı şanzımanı elimize alırmıyız
Full stock aile otomobili ile çıkanlar motor şanzıman yürüyende neler yaşadı?
1 tur deilde 2 tur sogutursan bişe olmaz
Pistte kullanilacak araclarda methanol kit yasak gibi bir rivayet var dogru mudur?
Zır stock 2006 1,3 colt ile arasında 1 soğutma turu olacak şekilde 2 hızlı tur atsak deli gibi zaman kasmadan
Oem balataları yermiyiz
Zaman kasmadan tatlı sert kullanımla problem yaşamazsınız. Biraz erken fren, virajlarda 70 yerine 65 km/h ile lastikler de problem yaşatmaz. Şanzımanı da arada bir manuel vites küçültüp büyütün.
Araçlarda benzin yada dizel dışındaki tüm yakıtlar, yakıt katkısı gibi kimyasallar yasak. Methanol gündüz ışığında yandığında görülmesi çok zor olan bir malzeme. %50 su ile seyreltince bile. Ancak piste bagajında halı ile kaplanmış gözükmeyecek şekilde methanol kit ile çıkan çok fazla araç da görmedim değil hani. :D Sözlü olarak size yakıt varmı diye soruyorlar. Eğer yakıt var iken yok derseniz ve Allah göstermesin bunun ile alakalı bir sorun olursa iş orada biraz sarpa sarabilir. Bunun bilinci ile hareket edin.
Piste ilk kez çıkan belki 1000 kişinin sağ koltuğunda bulunmuşumdur :D Bir yarış pistine, hatta İstanbul Park'a yeni çıkanlarda gördüğüm ortak sıkıntıyı paylaşayım;
İstanbul Park pisti, alıştığımız kara yollarına göre çok geniş. Kaçış alanları, çakıllar filan da derken; bariyerler genellikle aracımızdan çok uzakta kalıyor. Aynı şekilde, tribünler de uzak. Aslında sokakta, d100'de ya da tem'de size hızlı gittiğinizi hissettiren ne varsa, (kesik şerit çizgileri, yakınlardaki bariyerler vs.) pistte bunların hiç birisi yok. Tüm sabit noktalar size çok uzak.
Bu, hızın olduğundan düşük hissedilmesine sebep oluyor.
Üstelik, 8-9 arası gibi, arka düzlük gibi hızlı noktalarda hızlanıp sonrasında kısacık bir sürede 120'ye bile düştüğünüzde durmuş gibi hissediyorsunuz.
Sıkıntı burada başlıyor; 70-80 km/h hıza düşülmesi gereken bir sürü viraj var.
Ve pist tecrübesi olmayan arkadaşlar genellikle pistte 70'e filan düşülmesi gerektiğine ihtimal vermiyor. Zaten 120'ye inince bile durmuş gibi hissediyorlar, haklı olarak.
Eğer pistte yeniyseniz, ara sıra hız göstergesine bakın. Bir de gitmeden önce mutlaka hızın göründüğü birkaç farklı video izleyin. İnsanların virajlardan önce kaç kilometre hıza kadar yavaşladıklarına odaklanın.
Oem balataları yermiyiz
2006 model için kefil olamam, ama zır stock 2013 Astra J ile 32 bin km'deki balata ve lastiklerle toplamda 8 seans katıldım. Çok şükür bir aksilik yaşamadım henüz. Hiç bir parça değiştirmedim daha. Lastiklerim 320 treadwear bu arada :)
Hiç soğutma turu atmadan seansı bitirebiliyorum.
Kısaca, hiç korkma derim. Düşük tempoyla başla, zamanla aracın limitlerini görüp hızlanacaksın. İlk seanslarda aman bişey olacak diye frene çeyrek basıyordum, sonraları abanmaya başladım. Ne kadar sert fren yaparsam sürem o kadar düştü bunu farkettim :)
Ben de pisti assetto corsa ve youtube'daki video'larla öğrendim. Daha doğrusu öğrendiğimi zannettim, ta ki piste çıkana kadar. Gerçek pist çok farklı. Hiç yemediğin G kuvvetleri yiyosun. Özellikle 7.viraj bir acayip. Çok ilginç bir geometrisi var. Yokuş yukarı az gaza basıyım derken kendini dışarda buluyorsun :)
Bu arada yazdıklarımdan 8 seans boyunca araba hiç eskimedi gibi bir anlam çıkmasın. Eskidi tabi ki lastik ve balatalar, belki bir 2-4 seans daha götürür ama can güvenliği için değiştirmek gerek bi yerden sonra. Ankara'dan gelmesem canına okurdum arabanın ama neyse :)
63owen63
12-09-2015, 11:33
Azıcık nankang ns2r videolarını kurcaladım, uzak doğu üretici ürünlerine önyargılı yaklaşıldığı için çok fazla kaynak yok, ama gerek ring de gerek başka pistlerde kullananların yorumları fiyat / performans odağında bakıldığında çok olumlu. Ns2r'ın hemen her ölçüsü var denebilir, 120tw ve 180tw olmak üzere 2 farklı modeli var, 180tw olanı gündelige daha uygun, 120tw olan daha pist odaklı.
Fikir olması açısından bir kaç video toplarladım.
https://www.youtube.com/watch?v=-ATJgeMUJTc
https://www.youtube.com/watch?v=-ATJgeMUJTc
https://www.youtube.com/watch?v=AQXlzLdY6fY
https://www.youtube.com/watch?v=AQXlzLdY6fY
https://www.youtube.com/watch?v=n3Vo0KmSxW4
bir de böyle ilginc bi video çeken olmuş :)
https://www.youtube.com/watch?v=OkcBHFvEF-M
Araçlarda benzin yada dizel dışındaki tüm yakıtlar, yakıt katkısı gibi kimyasallar yasak. Methanol gündüz ışığında yandığında görülmesi çok zor olan bir malzeme. %50 su ile seyreltince bile. Ancak piste bagajında halı ile kaplanmış gözükmeyecek şekilde methanol kit ile çıkan çok fazla araç da görmedim değil hani. :D Sözlü olarak size yakıt varmı diye soruyorlar. Eğer yakıt var iken yok derseniz ve Allah göstermesin bunun ile alakalı bir sorun olursa iş orada biraz sarpa sarabilir. Bunun bilinci ile hareket edin.
Burdaki yanlis anlasilmayi hizlica duzelteyim.
Araclarda lpg disinda tum yakitlar serbest. Size sorulmasinin amaci aracta baska bir yakit tanki daha var ise o bolgeye sticker yapistirilmasi bu sayede bir kaza durumunda o bolgeye gerekli mudahalenin yapilabilmesi . Lpg li otomobiller icinde tankin detanatorunu sokup yani lpg tankinda direk acik bir delik oldugu taktirde basinc olusmayacagindan girebilirsiniz aksi taktirde lpg tanki bos olsa bile giremezsiniz.
Low-Rider
13-09-2015, 10:36
Pistte yanan Z4 sonrası methanol kullanımı yasak diye bir laf çıkmıştı, herkesin aklında kalan o bence. Benimde aklımda methanol yasak diye kalmış.
onursumer
13-09-2015, 10:41
Oem balataları yermiyiz
ben 1.4 otomatik getz ile çıkmıştım sanırım 2 sene oldu
çıkmadan sıfır 4 disk ,4 balata vs tum bakımı yapmıştım
195/45/16 pzero + eibach pro kit vardı aracımda okadar bide komple sokuk haldeydi
pist sonrası fren hidroliği ısındığı için fren tutmaması dışında sıkıntı yaşamadım , aracım şuan hala aynı disk ve balata ile lastikleride 1 istanbul park , 1 korfez ve 2 sezon kullandım hala daha biraz gider
tamamiyle sizin suruş karakterinizle ilgili biraz , pist çok yüzel yol tutuyor zorlanıcak hiçbirşey yok çizgiyi bozmazsanız hiç yorulmuyor arac
ghibli06
13-09-2015, 11:09
semi slick takanlar yürüyeni biraz güçlendirsin derim :)
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11995743_10156010792370398_7855254519196002897_n.j pg?oh=0cb58f7e742b2211ffba43bdc15fd828&oe=566B6C5C
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xft1/v/t1.0-9/12011405_10156010792305398_6838330771767225686_n.j pg?oh=65125d3f3a3b29576639351ca586628a&oe=56635E69&__gda__=1453752475_db24663e19c044cdbe88f2170fdda7a 5
arka viraj denge çubuğu kelepçeleri ile diff. takozunu 100 km de parçaladım :) dün güçlendirdim hepsini, eski arabalar için dikkat!
Daha once defalarca yazmıstım,semı slıck ve puste cıkan aracların asıl yuk amortısor(ıcındekı yag sıcaklıgı) ve hareketlı parcaların takoz ve burclarına bıner...
Insanlar hep motor ve fren dusunuyor malesef.
Burdaki yanlis anlasilmayi hizlica duzelteyim.
Araclarda lpg disinda tum yakitlar serbest. Size sorulmasinin amaci aracta baska bir yakit tanki daha var ise o bolgeye sticker yapistirilmasi bu sayede bir kaza durumunda o bolgeye gerekli mudahalenin yapilabilmesi . Lpg li otomobiller icinde tankin detanatorunu sokup yani lpg tankinda direk acik bir delik oldugu taktirde basinc olusmayacagindan girebilirsiniz aksi taktirde lpg tanki bos olsa bile giremezsiniz.
Buğra bunu yazman çok iyi oldu. Çünkü sürekli soruluyor olması yasak imajı yaratmıştı. Şahsen ben yasak biliyordum. Peki aynı şekilde sticker yapıştırıldıktan sonra NOS serbest mi ?
initial-D
13-09-2015, 12:44
Cevaplar için teşekkürler,bu arada 2006 model araç ama kaza değil vuruk bile yok her 10,000de servis bakımlı 55,000kmde araba
Bidahaki pist gününde ordayım
ghibli06
13-09-2015, 13:41
Daha once defalarca yazmıstım,semı slıck ve puste cıkan aracların asıl yuk amortısor(ıcındekı yag sıcaklıgı) ve hareketlı parcaların takoz ve burclarına bıner...
Insanlar hep motor ve fren dusunuyor malesef.
çok doğru sadece 5-6 kere sanayi-ev arası yol yaptı, nereleri zayıf görmek için bekledik bir müddet, sonrasında koyuverdi kendisini...
Buğra bunu yazman çok iyi oldu. Çünkü sürekli soruluyor olması yasak imajı yaratmıştı. Şahsen ben yasak biliyordum. Peki aynı şekilde sticker yapıştırıldıktan sonra NOS serbest mi ?
Tabiki serbest . Teknik kontrolde kontrol edilen tupun saglam monte edilip edilmedigi vb durumlar olacaktir. Sag koltukta tuple gelen tabiki giremez bagajinda nos tupun olur gelirsin sabit nizami sorun yok ;)
Bu kurallarin tamamini nerden öğrenebiliriz.
Fiber kaput ve bagajla girebilirmiyiz piste?
Tabi fiber diyince rolling spec koli bandiyla bantlanmis sekilde degil. Menteselerinden baglanmis ve kaput kilidi ile kilitlenmis sekilde.
alicancalis
13-09-2015, 20:57
Peki yağ soğutucusu için ne düşünüyorsunuz?
ghibli06
13-09-2015, 21:07
Peki yağ soğutucusu için ne düşünüyorsunuz?
bence olmalı, pistte yağ sıcaklığı çok önemli motorun sağlığı açısından...
Bu kurallarin tamamini nerden öğrenebiliriz.
Fiber kaput ve bagajla girebilirmiyiz piste?
Tabi fiber diyince rolling spec koli bandiyla bantlanmis sekilde degil. Menteselerinden baglanmis ve kaput kilidi ile kilitlenmis sekilde.
Kaput ve bagaj fiber olabilir ancak kagit inceliginde esnek fiber olamaz mentese ve kilit mekanizmasi uzerinde calisir halde olmali ayrica kaput mandallari ilede bağlanmis olmali avil bir durumda acilabilmeli (civata vs olmaz ) .
30 Ağustos 2015 pist süreleri siteye eklenmedi galiba?
Bi arkadaşın süreyi merak ediyorumda :)
OrcunInce
14-09-2015, 12:13
Bu hafta sonu hava serin olursa çok güzel süreler görebileceğiz bence. Sezonun sonları yaklaştı, herkes hava sıcaklığından şikayetçiydi.
Bakalım neler olacak.
orhansah
14-09-2015, 12:25
30 ağustos 2015 pist süreleri siteye eklenmedi galiba?
Bi arkadaşın süreyi merak ediyorumda :)
2:32 :d
http://i.ebayimg.com/00/s/NTAwWDUwMA==/z/lIMAAOSwAL9UeSR8/$_12.JPG
Kullanan oldu mu? Sipariş etmiştim, kalipere yapıştırırken önemli husus var mı?
2:32 :d
:D :D:D:D banada öyle dedi bakalım Söylentiler doğrumu :D
http://www.techturkey.com/forum/pist-yarislari-ve-time-attack/206796-29-ve-30-agustos-2015-cumartesi-ve-pazar-pistgunleri-halk-gunu-istanbulpark-3.html
burada 29 ve 30 Ağustos süreleri paylaşılmıştı.
Haftasonu malesef burada degılım.
Bugra bayramı 9 gune cıkartmazlar dedı,ben o ıs olucak dedım ama ınanmamıstı...
Bosta olur seanslar :(
Neden ertemedı,bos gun bulunurdu.Hatta dıger pıstler gıbı hafta ıcı seanlar beklıyoruzzzz..............
Peki aracin Tuv Turk muayenesi olmasi gerekiyormu ?
mertkaya
16-09-2015, 00:17
Peki aracin Tuv Turk muayenesi olmasi gerekiyormu ?
Gerekiyor sanırım, keşke gerekmese :(
https://www.youtube.com/watch?v=8zAlq0-Dpgs
OrcunInce
22-09-2015, 12:18
Piste ilk kez çıkacak ve kendini geliştirmek isteyenler için yararlı olabilir diye düşünüyorum :)
http://arabalisozluk.com/pist-yarislari-icin-oneri-ve-tavsiyeler
Arkadaşlar şu ibiza cupra için semi slick yok bulamıyoruz ülkemizde. 215.40.17 gibi cins bir ölçüye sahip. Ben bunu 16 olarak degissem vede taban 225 olsa hangi kombinasyonu önerirsiniz. Teneke yada hafif 16 bulursam onlarla kullanayim diyorum. Yanak boyu artacagindan yatmada çok artarmi sizce?
driftboy
23-09-2015, 10:37
215 45 17 sattım dün abi izmire, işine yarar mıydı ?
Arkadaşlar şu ibiza cupra için semi slick yok bulamıyoruz ülkemizde. 215.40.17 gibi cins bir ölçüye sahip. Ben bunu 16 olarak degissem vede taban 225 olsa hangi kombinasyonu önerirsiniz. Teneke yada hafif 16 bulursam onlarla kullanayim diyorum. Yanak boyu artacagindan yatmada çok artarmi sizce?
225/45/16 en mantıklısı gibi duruyor
Yani yanak 45 e çıkınca surtme yapıyor diyen çok. Birde performans düşüyor. Ama en bulamadigimda ona yonelicem. Yalnız bu 16 inç ve geniş lastik işi eğer ölçü semi slick için daha iyiyse o da bir seçenek
OrcunInce
23-09-2015, 11:34
Abi zeki'de senin düşündüğünü yapmıştı zamanında. Hem hafif jant hem de lastik vardı elinde diye biliyorum hala.
Bir ara istersen. Ölçüye 16'ya düşürmek en mantıklısı çünkü. Sac jant pistte yamulur hiç gerek yok.
Zeki duy sesimi. Elimde hepsi var de, beni uğraştırma :)
215 40 17 kumho v70a bulunuyordu, kullananlar vardi . Siz mi tercih etmiyorsunuz yoksa artik o da mi bulunmuyor ? Ben dunloplar bitince almayi dusunuyordum kumholari
beakmenek
23-09-2015, 12:23
215 40 17 kumho v70a bulunuyordu, kullananlar vardi . Siz mi tercih etmiyorsunuz yoksa artik o da mi bulunmuyor ? Ben dunloplar bitince almayi dusunuyordum kumholari
215 40 17 v70a bulunuyorsa biri hayrına bana da haber versin :) Benim orjinal ebatlar 205 45 17 ama jant değiştirmeden alabileceğim en iyi ebatlar bunlar gibiydi ama bulamadım hiç..
Yok hiçbir markada şuan Türkiye de. 2 aydır heryere haber saldık
onursumer
23-09-2015, 13:19
bi takım 16 nankang var elinde satmadıysa bende poloya almak için konuşmuştum , aracı stock halde gormeden almak istemedim şuan olcu kısmı muamma benim içinde
yay ve spacer takınca duruma gore karar vericem , bende resimleri var golf r 16 jant ile beraber takılı duruyordu
whatsapdan atmıştı bana abi istersen gonderebilirim
05549779947 bu speclerde lastik arayışımız sürüyor. Telimden bana ulaşabilirsiniz
Octavia RS
26-09-2015, 19:04
Abilerim fikirlerinize ihtiyacım var,225/40/18 için lastik öneriniz nedir? Bi türlü lastik konusunda karara varamadık sizlerin fikirlerini almak istiyorum.
Aklımızda Trofeo,Cup2,Advan var.Pirelli çok çok iyi fakat çok pahalı ve bu ebatta yok o yüzden maalesef elemek zorundayız.
Geriye Cup2 ve Advan kalıyor,nedir önerileriniz şuna bi türlü lastik seçemedik ya :) Cup2 alcaz gibi duruyo fakat yinede bi sorayım sizlere dedim veya başka marka/model önerisi olan varmıdır?
Cup2 nin yanak,hamur,tutunma nasıldır.Önden çeker ve bu kadar torkla başa çıkabilir mi? Yoksa sonumuz Nankang veya Syron gibi olmasın..
O ebatta pirellinin fiyati nedir?
Nankangda ne gibi sıkıntı yasadiniz?
Octavia RS
26-09-2015, 20:06
Pirellide R18 235 den başlıyo,225/40/18 yok maalesef,4 tanesi 6bin küsür olması lazım.
Nankang yüksek ısıya gelmiyo,2. turdan sonra yavaş yavaş bırakmaya başlıyo özellikle patinaj ve frenajda sınıfta kalıyo maalesef.
OrcunInce
27-09-2015, 00:37
Nankang o araba için fazla ucuz, benim meggy'de bile 1 turun sonunda kendini salmaya başlıyor.
Nankang sadece eğlenmelik olur, süreye giden için hiç bir işe yaramaz. :)
Abilerim fikirlerinize ihtiyacım var,225/40/18 için lastik öneriniz nedir? Bi türlü lastik konusunda karara varamadık sizlerin fikirlerini almak istiyorum.
Aklımızda Trofeo,Cup2,Advan var.Pirelli çok çok iyi fakat çok pahalı ve bu ebatta yok o yüzden maalesef elemek zorundayız.
Geriye Cup2 ve Advan kalıyor,nedir önerileriniz şuna bi türlü lastik seçemedik ya :) Cup2 alcaz gibi duruyo fakat yinede bi sorayım sizlere dedim veya başka marka/model önerisi olan varmıdır?
Cup2 nin yanak,hamur,tutunma nasıldır.Önden çeker ve bu kadar torkla başa çıkabilir mi? Yoksa sonumuz Nankang veya Syron gibi olmasın..
Sizin tork canavarına cup2 hafif gelir :)
babaya söyle Advan a006t alsın, bak süre ne gelecek o zaman. Cup2 daha çok yol lastiği.
Octavia RS
27-09-2015, 01:20
Nankang o araba için fazla ucuz, benim meggy'de bile 1 turun sonunda kendini salmaya başlıyor.
Nankang sadece eğlenmelik olur, süreye giden için hiç bir işe yaramaz. :)
Sizin tork canavarına cup2 hafif gelir :)
babaya söyle Advan a006t alsın, bak süre ne gelecek o zaman. Cup2 daha çok yol lastiği.
Abi aklımın hep bir köşesinde var a006t özellikle sözlükteki entrylerden sonra iyice yer etti kafamda,ama pist aracı olarak geçmesi kötü birazcık :)
Tanıdığım bir abim geçen ay piste Hankook'la çıktı aracı Mini GP2,Ventus TD sanırım modeli.Tutunmadan çok memnun kaldığını ve tabiki mecazlı bir söyleyişle frene hiç basmasına gerek kalmadığını söyledi,fiyatıda öyle çok ucuz değil 4 tanesi sanırım 3500 tl falan.Varmı Hankook ile daha detaylı bilgi sahibi?
onursumer
27-09-2015, 12:11
polonun orjinal olcusunde kumho var normalde ama hiçbiryerde kalmamış çok garip ebat değişmekte istemiyorum ,takipteyim :)
Evet arkadaşlar cupra ve polo gti kanayan yarası bu slick lastiklere kim çözüm bulacak ?
Abi bende var dedim kimse dinlemedi jant lastik beraber var pist için aldım kullanamadım kullanılacak en uygun kombinasyon 16 janta geçmekti. Bendekiler 205-45-16 ve golf 6r jantı :) isteyene 1000km den fazla veya pistte kullanmadığım lastik jantı ucuza veriyorum maksat pistler canlansın :D
onursumer
27-09-2015, 12:48
benim lastiklerim zaten kotu beğenmiyorum, 1 pist gününe daha girsem komple biticek zaten, en kotu gunluk , brigstone re050 veya s001 gibi bir lastik alıcam o olucak yani :D
ebat değiştirmek istemedim yoksa 16 lar çok mantıklı :)
Zeki ben yol tutuş artsın diye taban genislesin istiyorum. Sende taban orijinal halinden daha düşük. Sıkıntı yaratmasin
Yanak omuz dik olduğu için 215 e tekabül ediyor zaten. Semi için daha genişini bulsan sığmaz zaten abi pistte davlumbazı çamurluğu eğersin bende hesapladım zamanında hepsini :) en optimum ölçü hem başarılı tutacak hem sığacak hemde ucuz olan kombinasyon bu jant lastiği birlikte almaktı.
Onur re050 veya s001 alırsan yazık olur 2 bilemedin 3 seansta 3 er hotlapi ya çıkarır ya çıkarmaz gün sonu lastiğin çöp olur.
kelalper
27-09-2015, 14:50
Büyük yorum hatası. lastiği koymakla iş bitmiyor. O lastiği ısıtacak ve tutmasını sağlayacak performansta olması gerekiyor arabada. Lastiğinde tutunmak için belli bir sıcaklığa ulaşması gerekir. Murat 124 ile sen o lastiği ısıtamazsın o nedenle de demir silindir üstünde gidiyormuşsun gibi bir performansı olur. Lastik üreticileri lastik ebatlarını üretirken de bunu göz önünde bulundurarak lastik üretiyorlar. Belli bir yüzey genişliği ve jant ölçüsündeki arabanın aşağı yukarı performansını bildikleri için lastiği verimli kullanamayacak bir araba için o lastiği üretmiyorlar. İkinci unsurda stoklama maliyeti ve o lastiğe oluşabilecek arz.
Lastik flan hikaye olay soforlukte biter. Pist olayi tr de yeni başladı. Su an sure yapanlar ya otomobillerin kabiliyetinden yada lastiklerin iyiliginden sure yapabiliyor. Ilerleyen yillarda bu surelerin cok daha iyi olacagina eminim. Surus kabiliyeti arttikca frenlere ve lastiklere binen gereksiz yukler azalacak bence. Tabi bu soyledigim ayni sureleri yapmak icin. Yoksa tecrube arttikca limitler iyice zorlanacak o zaman cok iyi lastik ve frenlere gerek duyulacak.Su an bence kimse lastige o kadar para baglamasin.illa rekor kiracam en hizli ben olacam diye kasmaya gerek yok. Onemli olan bence ayni sartlarda kendi rekorunu kirabilmek.
Ornegin tek marka kupalarinda herkes ayni sartta yarisacak. O zaman benim anlatmak istedigim daha net anlasilir.
İbo genelde semi slick lastik almanin amaci normal gunluk iyi lastikler 1 pist gununde cop olabiliyor agrasif kullanimda ben bir bakimada o yuzden aliyorum semi slick daha uzun gidiyor
onursumer
27-09-2015, 15:42
Lastik flan hikaye olay soforlukte biter. Pist olayi tr de yeni başladı. Su an sure yapanlar ya otomobillerin kabiliyetinden yada lastiklerin iyiliginden sure yapabiliyor. Ilerleyen yillarda bu surelerin cok daha iyi olacagina eminim. Surus kabiliyeti arttikca frenlere ve lastiklere binen gereksiz yukler azalacak bence. Tabi bu soyledigim ayni sureleri yapmak icin. Yoksa tecrube arttikca limitler iyice zorlanacak o zaman cok iyi lastik ve frenlere gerek duyulacak.Su an bence kimse lastige o kadar para baglamasin.illa rekor kiracam en hizli ben olacam diye kasmaya gerek yok. Onemli olan bence ayni sartlarda kendi rekorunu kirabilmek.
Ornegin tek marka kupalarinda herkes ayni sartta yarisacak. O zaman benim anlatmak istedigim daha net anlasilir.
yol lastiği ısınınca tamamen sıkıntı , dunlop sportmaxx ile çıktım , lastik yüzünden hep korktum bazı yerlerde ısınınca karakteri değişiyor , onceden pzero ile çıkmıştım mesela çok farklıydı tepkileri
Ya tabi cadde lastigi ile girin demiyorumda 4 lastik icin 5-6 bin lira para verilmez bence.
Lastikle çok alakası var. Önemli olan kullanıcısının araba ve lastik fren kombinasyonunun limitine gelebilmesi. Pist işleri 3 yıldır var hatta körfezi sayarsak daha da eski. Şu an oldukça güzel süreler çıkmaya başladı araçların limitleriyle kıyaslarsak mesela Onurun polo gti ile yaptığı 2.31,5 bunlara güzel bir örnek bence.
Yol lastiği ile piste çıkmak sahil turundan öte bir hedef varsa sadece maddi zarar risk ve hayal kırıklığı ile sonlanır. Re050 iyidir mesela ama ömrü pistte birkaç hotlapten öteye geçemez. Aynısı p zero conti sport vs türevi lastikler içinde geçerli.
Lastikle çok alakası var. Önemli olan kullanıcısının araba ve lastik fren kombinasyonunun limitine gelebilmesi. Pist işleri 3 yıldır var hatta körfezi sayarsak daha da eski. Şu an oldukça güzel süreler çıkmaya başladı araçların limitleriyle kıyaslarsak mesela Onurun polo gti ile yaptığı 2.31,5 bunlara güzel bir örnek bence.
Bende o limite gelme surecinden bahsediyorum.
Avrupa ile kiyaslarsak bizde pist isi flan yok.Yeni yeni gelisiyor.
kelalper
27-09-2015, 16:28
bir lastiği eğer bir kaç hotlapte bitiriyorsan kullanım olarak hataların var demektir. O zaman yarıştığın zamanda 5 turda bir slick değiştirmen gerek. Mutlucupta yarışmacılar fiat sienna ile körfezde lassa lastiklerle 20 tur dönüyordu. Yarış sonunda anca bitiyordu lastikler ki yarış çizgisi hot lap çizgisine göre çok kötüdür lastik ömrü açısından.
Abi o hataları yapmadan conti sport 5 ile iyi süre çıkartıp 10 hızlı turda lastiği bitirmeyecek kaç kişi vardır ?
Bana iyi süreyi yumuşak frenle lastiğin tabanını uzatmadan (istanbul parkta) yapabilen bir video örnek izletebilirmisiniz? Bahsettiğimiz yol lastikleri istanbul parka uygun dayanıklılıkta değil 2x2 = 4
Iboya katiliyorum bende.. Cok iddia etmiyorum. Ilk kez semi slick kullaniyorum. 225 40 18 120 tw nankang lastiklerim. Izmirde canina okudum lastiklerin, frenlerimde problem vardi ve bu yuzden lastikleri asiri zorladim.. Surekli yolu taradim vs.. Ki izmir ulku pisti istanbulparka gore lastikleri nerdeyse rendeliyo.. Istanbulparka da ciktim. 2 seans hic ayagimi gazdan cekmedim. Hic sogutmadim arabayi bir tur bile. Hatta ikinci seansin sonunda fren balatalarim bitti dot 5.1 hidroligim kaynadi ve 220 le giderken frene bastim ve fren gitmisti direk pistten ciktim kumda yavaslayabildim.. Bu kadar zorlamama ragmen, ikinci seansta onumdeki aracla bildiginiz kedi fare kovalamacasi yaparak yaris cizgisini hicbir sekilde gozetmeyerek kullandigimda bile 7. Turdan itibaren sadece lastigin bir miktar kendini saldigini hissettim. Tecrubeme gore iki uc hot lap te nankanglarin biraktigi konusuna bu yuzden katilmiyorum. Elbette daha iyi lastikler var, elbette cok daha iyi sureler verir. Ama ben bahsedildigi kadar kotu oldugunu dusunmuyorum.
Nankangın sağlamlığına laf eden taş olur. Ama tutunması için aynı şeyleri söylemek araca göre değişiyor. Hafif ve torksuz araçlarda çok iyi. Tur süresi için doğru seçim değil 1300+kg ve 300nm + araçlarda. Farklı bir sürü araçta denediğimiz için bunu söyleyebiliyorum. Yol lastiği dayanmaz benim söylemek istediğim, nankang bir semi slick zaten.
OrcunInce
27-09-2015, 17:32
Iboya katiliyorum bende.. Cok iddia etmiyorum. Ilk kez semi slick kullaniyorum. 225 40 18 120 tw nankang lastiklerim. Izmirde canina okudum lastiklerin, frenlerimde problem vardi ve bu yuzden lastikleri asiri zorladim.. Surekli yolu taradim vs.. Ki izmir ulku pisti istanbulparka gore lastikleri nerdeyse rendeliyo.. Istanbulparka da ciktim. 2 seans hic ayagimi gazdan cekmedim. Hic sogutmadim arabayi bir tur bile. Hatta ikinci seansin sonunda fren balatalarim bitti dot 5.1 hidroligim kaynadi ve 220 le giderken frene bastim ve fren gitmisti direk pistten ciktim kumda yavaslayabildim.. Bu kadar zorlamama ragmen, ikinci seansta onumdeki aracla bildiginiz kedi fare kovalamacasi yaparak yaris cizgisini hicbir sekilde gozetmeyerek kullandigimda bile 7. Turdan itibaren sadece lastigin bir miktar kendini saldigini hissettim. Tecrubeme gore iki uc hot lap te nankanglarin biraktigi konusuna bu yuzden katilmiyorum. Elbette daha iyi lastikler var, elbette cok daha iyi sureler verir. Ama ben bahsedildigi kadar kotu oldugunu dusunmuyorum.
İkinizde aynı şeyi söylediğiniz için birlikte alıntıladım.
Piste belli ki ikinizde pek çok gelmemişsiniz, lastikler ile olsun pist koşulları hakkında olsun henüz bir şeyler tam oturmamış.
Biz bir lastiği tek arabada deneyip, tek tur dönüp gelip bir şey demiyoruz burada. O lastiği tam 4 farklı arabada denedik mesela. Her çıkan araba için telemetri aldık. Türkiye'de geriden geldiğine katılıyorum ama sürüş kabiliyeti geliştikçe frene ve lastiğe binen yük azalacak ne demek? Tam tersi daha çok baskıya ve strese maruz kalacaklar. Bazı konulara yanlış baktığınızı düşünüyorum :)
kelalper
27-09-2015, 17:32
Bana iyi süreyi yumuşak frenle lastiğin tabanını uzatmadan (istanbul parkta) yapabilen bir video örnek izletebilirmisiniz? Bahsettiğimiz yol lastikleri istanbul parka uygun dayanıklılıkta değil 2x2 = 4
Zeki yumuşak frenle zaten süre yapamasın ama fren yapmanın dışında lastiğe etki eden şeyler direksiyon tepkilerin ve üzerine bindirdiğin kuvvet Utku type r ile taksi yaptı kaç tane adam gezdirdi tamam best time kasmadı ama yavaşta kullanmamıştır heralde. kaç tane lastik değiştirmişlerdir sorarsın. Ferrari track daylerde sabahtan akşama kadar sadece 1 takım lastik değiştirioduk arabalarda ki slick lastik kullanılmıodu. Hatırlarsan sana eğitimden bahsetmiştim. Eğitim sadece nasıl hızlı gideceğin ile alakalı olan bişey değil bütün bunlarla alakalı olarak verilen bir eğitim. Lastik ve freni optimumda kullanmakla alakalı. Top gear ın celebrity videolarını izle fastest lap yapan JK ile formulacıların çizgilerine bak o zaman ne demek istediğimi anlayacaksın ki aralarında süre olarak dünya fark yok. Arabaların kapasiteleri belli sonuçta.
Jeandan-R
27-09-2015, 17:33
Abi o hataları yapmadan conti sport 5 ile iyi süre çıkartıp 10 hızlı turda lastiği bitirmeyecek kaç kişi vardır ?
Conti 5 değil 10 hızlı tur, ancak yarısı kadar dayanır istanbulparkta. Hepimizin conti5 çöp etmişliği vardır :D
Nankangın sağlamlığına laf eden taş olur. Ama tutunması için aynı şeyleri söylemek araca göre değişiyor. Hafif ve torksuz araçlarda çok iyi. Tur süresi için doğru seçim değil 1300+kg ve 300nm + araçlarda. Farklı bir sürü araçta denediğimiz için bunu söyleyebiliyorum. Yol lastiği dayanmaz benim söylemek istediğim, nankang bir semi slick zaten.
Tabi aractan araca fark olur elbette.. Bende ciddi patinaj cekiyorum nerdeyse her virajda ama suspansiyon ayarlarim da sikinti var hepsini tamamlayip, yoldaki kilidi de takinca net biseyler soyleyebilirim sanirim.. Baska bi lastikle piste cikmadim ama deniycem onu da seneye..
OrcunInce
27-09-2015, 17:36
Zeki yumuşak frenle zaten süre yapamasın ama fren yapmanın dışında lastiğe etki eden şeyler direksiyon tepkilerin ve üzerine bindirdiğin kuvvet Utku type r ile taksi yaptı kaç tane adam gezdirdi tamam best time kasmadı ama yavaşta kullanmamıştır heralde. kaç tane lastik değiştirmişlerdir sorarsın. Ferrari track daylerde sabahtan akşama kadar sadece 1 takım lastik değiştirioduk arabalarda ki slick lastik kullanılmıodu. Hatırlarsan sana eğitimden bahsetmiştim. Eğitim sadece nasıl hızlı gideceğin ile alakalı olan bişey değil bütün bunlarla alakalı olarak verilen bir eğitim. Lastik ve freni optimumda kullanmakla alakalı. Top gear ın celebrity videolarını izle fastest lap yapan JK ile formulacıların çizgilerine bak o zaman ne demek istediğimi anlayacaksın ki aralarında süre olarak dünya fark yok. Arabaların kapasiteleri belli sonuçta.
Kel abi emin ol Ukku'ya da süreye çık dediğinde onun da ruh hali değişiyor. Aramızda arabayı kollayıp iyi süre yapabilen en iyi adam Ukku.
Ama çık referans süre yap dendiğinde nasıl gidebildiğini de biliyorum. Best time kasıyorsan lastiği kollayamazsın,o düpe düz yalan :)
Bence siz okuduğunuz anlamata zorlaniyosunuz yada okumuyosunuz.
Ben tecrube arttikca anyi sureyi yapmak icin lastiklerdeki ve frendeki yuk azalacak diyorum.
Yani piste ilk ciktiginda arabanin frenin ve lastigin irzina gecerek yaptigin sureyi 100 tur sonra cok daha rahat yapacaksin.
Ve devaminda yazdim yeterli tecrubeyo edindikten sonra kendi limitlerini zorlamaya basladiginda daha iyi fren ve lastige ihtiyacin olacak.
İkinizde aynı şeyi söylediğiniz için birlikte alıntıladım.
Piste belli ki ikinizde pek çok gelmemişsiniz, lastikler ile olsun pist koşulları hakkında olsun henüz bir şeyler tam oturmamış.
Biz bir lastiği tek arabada deneyip, tek tur dönüp gelip bir şey demiyoruz burada. O lastiği tam 4 farklı arabada denedik mesela. Her çıkan araba için telemetri aldık. Türkiye'de geriden geldiğine katılıyorum ama sürüş kabiliyeti geliştikçe frene ve lastiğe binen yük azalacak ne demek? Tam tersi daha çok baskıya ve strese maruz kalacaklar. Bazı konulara yanlış baktığınızı düşünüyorum :)
Bence ibonun yazdiklarini tekrar okumalisin.. Cunku ne demek istedigini anladigini dusunmuyorum. Cunku, surus kabiliyeti gelistiginde arac daha az zorlanir ve butun ekipmanlar daha uzun omurlu olur sen daha hizli olsan bile.. Ondan bahsetmis o da..
OrcunInce
27-09-2015, 17:41
Bence siz okuduğunuz anlamata zorlaniyosunuz yada okumuyosunuz.
Ben tecrube arttikca anyi sureyi yapmak icin lastiklerdeki ve frendeki yuk azalacak diyorum.
Yani piste ilk ciktiginda arabanin frenin ve lastigin irzina gecerek yaptigin sureyi 100 tur sonra cok daha rahat yapacaksin.
Ve devaminda yazdim yeterli tecrubeyo edindikten sonra kendi limitlerini zorlamaya basladiginda daha iyi fren ve lastige ihtiyacin olacak.
tamam böyle deniyorsa sorun yok :)
İlk çıkacak kişinin advan'lara falan ihtiyacı zaten yok. Arabadan önce kendini geliştirmek lazım, bunu ben de defalarca buraya yazdım..
İyi de yarışlarda lastiğini kollamakla iyi gitmek arası dengeyi kurmak zorundasın sen o ferrari track daylerdeki pilotlara tek tur best time a gidin de bakalım kaç tur dayanıyor lastik? Sürüş kabiliyetin geliştiğinde arabanın fren ve lastiklerini daha limitinde kullanacağın için değişebilen ekipmanlar (özellikle lastik ve fren) daha uzun ömürlü olmaz daha kısa ömürlü olur. Süre yaptığını düşünürken lastiğini sapasağlam kollayarak geldiysen aracının limitinin daha çok altındasın demektir. Taxi atarken attıkları süreler ile süre kasarken attıkları süreleri sor bide bakalım Utkuya ne cevap alacaksın. Birde burda şahısları konuşmak yanlış sadece pist günlerine katılma imkanı olupta en iyi süreleri çıkartmak isteyen ve çıkartanların lastikleri gün sonunda attıkları keyfi tura göre ne kadar aşınmış her org.da süreyi geliştirmiş herkese tek tek sorun bakalım.
onursumer
27-09-2015, 19:12
benim paylaştığım videoyu izleyen varsa , bayağı yavaş donuyorum , fren erken yapıyorum daha yumuşak vs
kafadan kaymıyım diye çizgime çok dikkat ederek kullandım gazıda frenide
başka turlu lastikleri koruyamazdım :) hatta çıkışta lastiklere baktığımda kendim bile şaşırdım durumuna :)
1-2 geç ve sert fren denedim durmayıp uzayıp gitti araba sonra vazgeçtim bu lastikler ile olmaz diye :) yolda tutmayı başaramayınca koruma yoluna gittim :D
bir lastiği eğer bir kaç hotlapte bitiriyorsan kullanım olarak hataların var demektir. O zaman yarıştığın zamanda 5 turda bir slick değiştirmen gerek. Mutlucupta yarışmacılar fiat sienna ile körfezde lassa lastiklerle 20 tur dönüyordu. Yarış sonunda anca bitiyordu lastikler ki yarış çizgisi hot lap çizgisine göre çok kötüdür lastik ömrü açısından.
Mutlu Cup'ta Lassa'nın Impetus pist yarış lastikleri kullanılıyordu.
Ben lastik konusunda kendimden örnek vereyim. Pistte 4-5 gün amatör olarak Formula 3000, Atom, M3 GTS, Jaguar LeMans, 911, Caterham vs. kullanmışlığım var.
İstanbul Park'a bu sene kendi aracımla çıktım, "ulan ben neler kullandım nerelerde döndüm ben" diye kendimi gazladım; araca asıldım ve neticede bildiğin ilkokul 1'e geri döndüm. Pilotaj ve teknik olarak bildiğim herşeyi unutup, ilklerde başa gelecek tecrübeleri tekrar yaşadım.
İlk 2 İstanbul Park pist günümde yanalda kaydım da kaydım, her viraj çıkışında patinaja kaldım, şikanda patinajda lastiği parçaladım. 3ncü çıkışımda lastiği daha az taradım, ama hala gaza gereğinden fazla asılıyorum. Pisti ve arabayı öğrendikçe, fren noktaları; giriş çıkış hızlarını ezberledikçe lastik ömrü artıyor orası kesin. Nankang değil de, Trofeo taksaydım sanmıyorum süremde bir değişiklik olsun. Slick taksam yine parçalayacaktım, lastiğin hakkını veremeyecektim. Muhtemelen daha 1-2 pist gününde de iyi lastiğin hakkını veremem.
Şahsi fikrim ilk pist günlerinde bence yanağı kuvvetli, yatmayan; kendini arabanın altına almayan lastik yeterli. Memlekette Kumho ve Nankang ucuz; pisti öğrendikçe daha iyi lastiğe geçilmesi cüzdana daha faydalı. İlk seferlerde yol lastiğiyle gelinip, 2 hotlap atayım dedin mi; o lastiğin ömründen ömür gider; o daha pahalı bir öğrenme süreci.
Nankang konusuna gelince, omuz sert güzel ama, hamur kötü. Bence tutuş baya kötü. Isınma konusuna gelince, 85 dereceye çıktı pistte. Isınınca fazla bırakmıyor ama yanalda tararsan kanalların kenarlarını 1-2 mm kaldırıyor. Beceriksizliğimi tahmin ettiğimden 2 set almıştım, toplam 5-6 pist gününde de 2 set bitecek gibi de duruyor.
Özetle, lastik önemli ama ilk günlerde gidip en iyisini almaya gerek yok. Piste aşinalık olmadan gereksiz bütçe kaybı.
Quattro bir aracta arka koltugu iptal edip stress bar almayi dusunuyorum duz bir stress bar yeterli olurmu yoksa x brace mi alsam daha iyi olur ?onden ceker olsa direk x brace ama quattro da gerek varmi bir o kadar daha verip x brace almaya bilemedi fikirlerinizi alayim :)
Audi'nin burulması fena olmasa gerek. Düz yeterli gelir herhalde ama x de baya seksi durur :)
Audi'nin burulması fena olmasa gerek. Düz yeterli gelir herhalde ama x de baya seksi durur :)
Yani diff falan var arka bos deil koltuk gorevi gorcek duz bar yetrli gibide x evet seksi ama pahali sex :)
Yani diff falan var arka bos deil koltuk gorevi gorcek duz bar yetrli gibide x evet seksi ama pahali sex :)
Bence koltugu iptal edip stress bar yerine alt tarafa sasi guclendirme daha iyi olur. Sizin araciniz icin komple alt tarafa guzel bi kit var.
Bence koltugu iptal edip stress bar yerine alt tarafa sasi guclendirme daha iyi olur. Sizin araciniz icin komple alt tarafa guzel bi kit var.
Tabiki var biliyorum ama tam track car yapma dusuncem yok madem hizlanamiorum biraz sokeyim hemde rijitlik artsin istiyorum
Aslında bu konuya araçların sökülebilen parça ağırlıklarını yazsak güzel olur. Misal arka koltuk, stepne, ön koltukla yarış koltuk ağırlık farkı vb. gibi.
Arkadan itişli araçta stepneyi çıkararak arkayı hafifletmek mantıklı mıdır? Arka taraf iyice bağımsızlığını ilan etmez dimi? :) Yoksa bırakalım downforce görevi mi yapsın. (Karda araba patinaj çekmesin diye kaputa oturanlar aklıma geldi)
OrcunInce
28-09-2015, 00:00
Megane 2 Rs arka koltuklar + stepne 55 kilogram.
Eski olunca alet parçalar da ağır oluyor. :) Ön koltukların tanesi de sanırım yaklaşık 35-40 kilogram.
Lastik konusuna şöyle bir tecrübemi paylaşmak istiyorum. Süsp. geometrisi, jantları veya gücü tamamen aynı CooperS R53 üzerinde bitmeye çok yakın Trofeo R ile aynı ebatta az yol yapmış Kumho V700 Semislick arasında farklı gün ve seanslarda ciddi tutunma ve limit farkı vardı. Bu yüzden Trofeo sınıfının zirvesinde bir lastik. Cup2 tecrübem olmadığı için yorum yada kıyaslama yapamıyorum.
kelalper
28-09-2015, 07:46
lastiğe en çok ne zaman abanılır yarışlarda pole position için di mi? Orada lastik ömrü falan düşünülmez allah ne verdiyse basılır.
Buyrun istanbul park 2005 pole position süresi 1:26.7 Yarışta beklenen lastikleri korumaktır süreler daha yavaştır diye düşünülür . Buyrun best lap süresi: 1:24,3
Zeki ben sana eğitimini alsan anlayacaksın diyorum sen hala eğitimle ne alakası var tek doğru tek çizgidir diosun. Yaw bunun en büyük örneği formula. Sizin mantığa göre en hızlı yarışan adamın lastiğinin en çabuk bitmesi gerekir. Ama bakıosun 1. ile her tur kendisinden 2 sn daha yavaş adamın pite giriş turları aynı değil. Daha yavaş giden tecrübesiz adamlar daha erken lastikleri bitiriyor.
Ben sana halk günü diyorum f1 diyorsun lastik biter diyorum eğitim diyorsun. Anlaşma şansımız yine 0 landı senin görüş bildirim açın yüzünden.
mustafa_a
28-09-2015, 08:52
bende bu pistte turlamak istiyorum aracımla ama pistin zımpara gibi olup lastikleri eritmesi ve kasko dışı olduğunu öğrendikten sonra vazgeçmiştim
Bring Out Gimp
28-09-2015, 09:01
lastiğe en çok ne zaman abanılır yarışlarda pole position için di mi? Orada lastik ömrü falan düşünülmez allah ne verdiyse basılır.
Buyrun istanbul park 2005 pole position süresi 1:26.7 Yarışta beklenen lastikleri korumaktır süreler daha yavaştır diye düşünülür . Buyrun best lap süresi: 1:24,3
Zeki ben sana eğitimini alsan anlayacaksın diyorum sen hala eğitimle ne alakası var tek doğru tek çizgidir diosun. Yaw bunun en büyük örneği formula. Sizin mantığa göre en hızlı yarışan adamın lastiğinin en çabuk bitmesi gerekir. Ama bakıosun 1. ile her tur kendisinden 2 sn daha yavaş adamın pite giriş turları aynı değil. Daha yavaş giden tecrübesiz adamlar daha erken lastikleri bitiriyor.
Dolu yakıt tankı ile boş yakıt tankı arasındaki farkı lastik farkı olarak yorumlamışsınız.
benim paylaştığım videoyu izleyen varsa , bayağı yavaş donuyorum , fren erken yapıyorum daha yumuşak vs
kafadan kaymıyım diye çizgime çok dikkat ederek kullandım gazıda frenide
başka turlu lastikleri koruyamazdım :) hatta çıkışta lastiklere baktığımda kendim bile şaşırdım durumuna :)
1-2 geç ve sert fren denedim durmayıp uzayıp gitti araba sonra vazgeçtim bu lastikler ile olmaz diye :) yolda tutmayı başaramayınca koruma yoluna gittim :D
Ben sport maxx ler ile 3 defa piste çıktım
Hiç bir çıkışımda lastiklerim biter diye iplemedim sadece arabadan gelen acayip kokulardan korktum o kadar :)
Yinede bir çok turda bi hayli zorladım
Ama lastikler bitmedi hiçte bişey olmadı
Evet pist için güzel bi lastik değil günlük içinde çok iyi değil ama kötü denemez anlattığın gibi bi tedirginlik yaşatma durumu söz konusu bile değil bu ebatlarda p zero nero gt var o bi tık daha iyi başkada pek bi lastik yok zaten ebat cinsliğinden..
Lakin gel gelelim pist odaklı düşünüyorsan günlük odağından biraz uzaklaşman lazım günlük olarak aldığın en iyi lastikle yine sorun yaşayabilirsin
Fakat öncelik sıralamanda süre kasmak istiyorsan lastikten önce atman gereken başka adımlar var..
Sanırım bana da cevap hakkı doğdu :D Çok fazla konuya değinilmiş, okuyanlara ışık tutabileceği bi kısmına cevap yazayım.
Benim şöyle bir örneğim var; abim.
Pek çoğumuzdan yavaş. Üstelik umurunda değil. Seansa çıkıyor, kafasına göre gazlıyor, geziyor. Stres atıyor. Geziyor diyorsam, 60'a cruise açıp gidiyor demek değil. Ama iddialı değil.
Süre hedefi olmamasına rağmen; yol lastiklerini (conti5) pistte bitirmeme adına kumho ku36'larla çıkıyor. Mantıklı mı? Bence kesinlikle.
9 ya da 10 seans çıktı aynı set ku36'lar. O kadar dayanacak bir yol lastiği var mı? Mümkün değil. Conti5'ler 1 seansta gider, üstelik ku36'dan çok daha pahalılar.
Balataları (ön-arka) ferodo ds2500. Pistte gebermiyor, yolda da idare ediyor. Bir de ATE super blue hidroliği var. Mantıklı mı? Kesinlikle.
Piste nasıl geldiyse öyle eve dönüyor.
Ayda 1 de olsa piste çıkan bir araçsa, lastiği ve balatası piste hazırlıklı olmalı bence.
Ama abimin arabasına 6 piston alcon koysam, tam slick lastik ya da trofeo r filan koysam daha hızlı döner mi? Bence dönmez. Çünkü zaten mevcut lastiklerin ve frenin de limitinde değil. İşte o gereksiz harcama olur.
Bence mantık bu olmalı.
KU36 ile Nankang NS2R'ların ikisini de kullanan farkları ve iyi kötü tarafları yorumlayabilirler mi?
Kollama işine gelirsek; işim gereği bazen hothatchler ile bazen supersportlar ile bazen de binek standart otomobiller ile pistte taksi yapıyorum. Taksi dediğimiz, pistte hızlı tur atıyorum, birileri de yanımda oturuyor. Ring taksi gibi düşünebilirsiniz.
Taksi turlarında genellikle lastiği ve freni kollayarak gidiyoruz. %70-80 tempo gibi. 2.30'luk bir otomobil taksi temposuyla 2.31.5-2.32 döner. Böyle düşünebilirsiniz.
Süre 1.5-2 saniye yavaşlıyor ama lastik ve fren çok daha uzun süre dayanıyor.
S001 nasıldır yav? piste gelmeyi düşünüyorum arada bir çabuk mu dağılır yol tutuşu pistte nasıldır? yeterli olur mu ortalama bir pist kullanıcısı için?
KU36 Semi slick lastik günlük kullanıma çok uygun değil
Nasılki csc5 ler de pist şartlarına çok uygun değilse
Yani bunun orta yolu süre hedefi için yok değişim yapılmalı ben hem pistte kasayım hemde yağmurda çamurda kasayım diye denklem kurulursa çok bilinmeyenli denklem ortaya çıkar.
Pisti yaşama hissetme merağı varsa kesinlikle günlük moddan biraz kayma olmalı günlük lastiği kenara bırakmalı,
Frenlere mutlaka müdahele edilmeli yürüyen aksamda iyileştirme yapılmalı ( std araçlar için )... vb..
Yok ben müdahele etmeden keyif alayım deniliyorsa arabalara yazık oluyor pist şartları aracı gerçekten çok zorluyor bu sebeple piste çıkınca çok kasmamak lazım..
kelalper
28-09-2015, 11:05
Ben sana halk günü diyorum f1 diyorsun lastik biter diyorum eğitim diyorsun. Anlaşma şansımız yine 0 landı senin görüş bildirim açın yüzünden.
dinlesen anlayacan ama dinlemion beni. Ben diorum ki evet amatör olarak kullandığın sürece lastik biter ama bu işin eğitimini aldığın zaman 2 turda lastiği bitirmeden de hızlı dönebilirsin. Söylemek istediğim bu.
kelalper
28-09-2015, 11:11
Dolu yakıt tankı ile boş yakıt tankı arasındaki farkı lastik farkı olarak yorumlamışsınız.
Adamlar sence pole position için best lap e çıkarlarken dolu yakıt tankı ile mi çıkıyorlar. min. sıralama turu ağırlığı 605 kg. yarışta da 600 kg. Sürücü yakıt dahil. Evet haklısın aradaki 5 kg fark 2 saniye fark ettiriyor yoksa lastik ömrü falan hikaye.
onursumer
28-09-2015, 11:18
Ben sport maxx ler ile 3 defa piste çıktım
Hiç bir çıkışımda lastiklerim biter diye iplemedim sadece arabadan gelen acayip kokulardan korktum o kadar :)
Yinede bir çok turda bi hayli zorladım
Ama lastikler bitmedi hiçte bişey olmadı
Evet pist için güzel bi lastik değil günlük içinde çok iyi değil ama kötü denemez anlattığın gibi bi tedirginlik yaşatma durumu söz konusu bile değil bu ebatlarda p zero nero gt var o bi tık daha iyi başkada pek bi lastik yok zaten ebat cinsliğinden..
Lakin gel gelelim pist odaklı düşünüyorsan günlük odağından biraz uzaklaşman lazım günlük olarak aldığın en iyi lastikle yine sorun yaşayabilirsin
Fakat öncelik sıralamanda süre kasmak istiyorsan lastikten önce atman gereken başka adımlar var..
sure takıntım yok , sadece 2 pist gününde 1 lastik almak istemiyorum :) birde eğlenmek istiyorum :) amacım 1 takım jant lastik yapıp onu 1 sezon kullanmak rekormuş vs pek ilgim yok oyle iyi şoforluğum yok zaten :D
spormaxx günlüktede bana hiç güven vermiyor tabi eski kullandığım lastiklerle kıyaslıyorum , en son pzero nero kullandım ısınınca çok güzel lastik idi
Piste arac kiralamayi mantikli fiyata getirmeleri gerek artik....
Her pistte var ve inanilmaz is yapiyorlar...
KU36 ile Nankang NS2R'ların ikisini de kullanan farkları ve iyi kötü tarafları yorumlayabilirler mi?
Arkadaşımın Mitsubishi Carisma'sı ile önde KU36, arkada NS2Rler ile çıktık. Sırf NS2R varken kafadan kaymaya yatkındı, önde KU36'lar varken baya oversteery bir hal almıştı.
https://www.youtube.com/watch?v=GkXrDUcSVO4
initial-D
28-09-2015, 11:35
Abi f1de sıralamaya dolu depo çıkılmıyormu?
Yarışta lastiği kötü olsada hafiflediği için düşüyor sürerler
Hatta bazen sert hamurla daha hızlı dönülebiliyor yumuşağa göre, yada magny cours gibi pistler ısındıkça yavaşlayabiliyor üstündeki toz toprak kalkmasına rağmen
F1 başka bişey
kelalper
28-09-2015, 11:35
istanbul parkta araba kiralanabiliyor mu yaw?
kelalper
28-09-2015, 11:38
Abi f1de sıralamaya dolu depo çıkılmıyormu?
Yarışta lastiği kötü olsada hafiflediği için düşüyor sürerler
Hatta bazen sert hamurla daha hızlı dönülebiliyor yumuşağa göre, yada magny cours gibi pistler ısındıkça yavaşlayabiliyor üstündeki toz toprak kalkmasına rağmen
F1 başka bişey
verdiğim süreler 2005. istanbul park süreleri. Kanallı lastiklerin kullanıldığı seneler. O sene dolu depo değildi.
Bugün çoğu GP'lerde en iyi süre sıralamada geliyor, bazılarında az farkla yarış esnasında. Bilemiyorum ki en iyi sürenin geldiği lapten 2 önce lapte pitstopta mı lastik değişti yoksa benzin azaldı diye mi hızlandı, yada slipstreamde mi hızlandı? Teknik olarak lastikle bağlantısını kurmakta zorlanıyorum 2005 örneğinin.
Ama şurası kesin, herkes 3 aşağı 5 yukarı aynı şeyi söylüyor. Öğrenme fazında lastik daha fazla hırpalanıyor, o sebeple ilk günden en iyi lastikle çıkmaya ekonomiyi canladırma dışında pek de gerek yok. (süpersporları tenzih ediyorum)
Şimdi baktım da, herkes bunu söylerken neyi tartışıyoruz onu da kaçırmışım :)
Arkadaşımın Mitsubishi Carisma'sı ile önde KU36, arkada NS2Rler ile çıktık. Sırf NS2R varken kafadan kaymaya yatkındı, önde KU36'lar varken baya oversteery bir hal almıştı.
Ozan buradan KU36 NS2R'lardan daha iyi yol tutuyor sonucu mu çıkıyor? aracın karakteri dışında sürede bir değişim var mıydı?
ku 36 Evet daha yumuşak tutunması daha iyi ns2r a göre. 120tw olanını bilmiyorum ama Onurcan 120twye geçtiğinde nankanga daha iyi demişti orası muamma biraz:)
Cadde lastiğinden ku36ya geçenler ciddi fark hissederler ama o net, (tabi ısınınca).
Limitlerin %90 ında filan gidilirse taxi turu gibi bahsedilen cadde lastiğinin hemen biteceğini bende düşünmüyorum, ama aradaki %10luk farkta yanal sürtünme çok artacağı için ömürden baya yer, yoksa %60 %90 arasında çok fark olmaz.
Çok iyi sürücü zaten o aradaki kayma dengesini ayarlayıp limite yakın gider.
Ama şurası kesin, herkes 3 aşağı 5 yukarı aynı şeyi söylüyor. Öğrenme fazında lastik daha fazla hırpalanıyor, o sebeple ilk günden en iyi lastikle çıkmaya ekonomiyi canladırma dışında pek de gerek yok. (süpersporları tenzih ediyorum)
Şimdi baktım da, herkes bunu söylerken neyi tartışıyoruz onu da kaçırmışım :)
Benim yazdigimi direk cadde lastigi ile piste cikin seklinde anladi arkadaslar :)
Evet abi söylenen şu. Öğrenme evresinde lastiğe çok yük biner tarama eğilimin çok oluyor çünkü çizgi fren asfalt alışana kadar(burada acemi pistçinin dostu nankang en sevilen ve kullanılan lastik olmalı) daha sonra 2. Evre geliştikçe bir duraklama oluyor lastik aşınmasında çünkü çizgin daha temiz aracını daha iyi tanıdın gibi daha optimum düzey kullanmaya başlıyorsun (burada tercih meselesi bu evrenin son anlarında artık iyi bir lastiğe geçiş olmalı nankanglara teşekkür edip üstüne cam kesip sehpa yapılmalı). 3. Evre kaşıntı, artık limit zorlama vakti geldi şeklinde fazla hızlı ve hatasız gitmeye çalışınca yine lastik sizlere ömür ama ilk evredeki gibi saçma sapan sürelerle değil daha güzel sürelerle aşındığı için bazı şeyler doğru diyorsun. Kelalper der ki hem en iyi süreyi yap hemde lastiğin tertemiz çık. Bende diyorum ki arabasına ve lastiğine de biraz bağlı olmakla beraber yok öyle birşey. O da benim sürüş eğitimi almamamdan dem vurur benim dediğime geleceksin ben eğitimliyim biz ferrariyle yaptık bu işleri sen bisiklet kullanırken der( abartıyorum şu an). Sık sık atışırız yüzyüzede atışırız ama sonunda hadi ordan der tatlıya bağlar kendisi :)
Ozan buradan KU36 NS2R'lardan daha iyi yol tutuyor sonucu mu çıkıyor? aracın karakteri dışında sürede bir değişim var mıydı?
Evet, Ku36'lar bariz daha iyi tutuyordu. Yağmurda aynı süreyi çıkarmıştı nankang'a göre yanlış hatırlamıyorsam (Nankang'ın kuruda çıkadığı süreyi tutturdu).
Impreza ile KU36 kulanıyordum ben, fiyatına göre çok başarılıydı. İlk piste çıktığımda 2. el michelin pilot supremacy mi ne alakasız bir lastik vardı arabanın üstünde, 2:40 dönmüştüm. Ku36'lar ile ıslak pistte 2:32 döndüm, çok ciddi fark var arada.
Pilotaja, tecrübeye göre lastik ömrünün artacağına hem katılıyorum, hem katılmıyorum. Katılmadığım noktalar şunlardan sebeple :Aracınızla yapılabilecek en iyi süreyi amaçlıyorsanız, tutunmanın tamamını kullanmanız gerekli. Lastikler en iyi tutunmalarını belli bir slip angle'da gerçekleştiriyor (kayma açısı). Görünür bir kayma olmasa da lastiğin baktığı yön ile gitti yön arasındaki açı bu. Zorlamadığınız sürece o grip gelmiyor. Dünyanın en iyi pilotu da gelse, o slip angle ile lastiklerin belli bir ömrü var. Araçsal faktörler de var, mesela benim arabamın merkez difransiyeli önde kayıp hissetmeden arkaya güç iletmiyor, %50 %50 dağıtması için kafadan kaymasının dikine gitmeniz gerekiyor biraz.
Katıldığım kısım ise hatalarda çok fazla lastik yenmesi. Geç frenaj sonrası kafadan kaymalarda inanılmaz lastik gidiyor. Understeer'ın farkına varmayıp önden çeker ile gazdan ayağını çekmeyen arkadaşlar da var. Bu tür durumlarda lastik ömrünün ciddi bir şekilde kısalması çok olağan. Bahsi geçen subaruyu birkaç ay evvel sattım, alan arkadaş da piste çıkmış. Ben 3 seans çıkmıştım KU36lar ile, daha 5-6 seans daha rahat çıkarır gözüyle bakıyordum. Arkadaş tek seansta bitirmiş lastikleri.
Millet 50 çeşit lastik denemiş biz Türkiyede 4 adet slick bulamadık
Ben teklifimi sundum kafan rahat 2 takım yapacan sök tak derdin yok istemiyorsun abi :)
Evet, Ku36'lar bariz daha iyi tutuyordu. Yağmurda aynı süreyi çıkarmıştı nankang'a göre yanlış hatırlamıyorsam (Nankang'ın kuruda çıkadığı süreyi tutturdu).
Impreza ile KU36 kulanıyordum ben, fiyatına göre çok başarılıydı. İlk piste çıktığımda 2. el michelin pilot supremacy mi ne alakasız bir lastik vardı arabanın üstünde, 2:40 dönmüştüm. Ku36'lar ile ıslak pistte 2:32 döndüm, çok ciddi fark var arada.
Pilotaja, tecrübeye göre lastik ömrünün artacağına hem katılıyorum, hem katılmıyorum. Katılmadığım noktalar şunlardan sebeple :Aracınızla yapılabilecek en iyi süreyi amaçlıyorsanız, tutunmanın tamamını kullanmanız gerekli. Lastikler en iyi tutunmalarını belli bir slip angle'da gerçekleştiriyor (kayma açısı). Görünür bir kayma olmasa da lastiğin baktığı yön ile gitti yön arasındaki açı bu. Zorlamadığınız sürece o grip gelmiyor. Dünyanın en iyi pilotu da gelse, o slip angle ile lastiklerin belli bir ömrü var. Araçsal faktörler de var, mesela benim arabamın merkez difransiyeli önde kayıp hissetmeden arkaya güç iletmiyor, %50 %50 dağıtması için kafadan kaymasının dikine gitmeniz gerekiyor biraz.
Katıldığım kısım ise hatalarda çok fazla lastik yenmesi. Geç frenaj sonrası kafadan kaymalarda inanılmaz lastik gidiyor. Understeer'ın farkına varmayıp önden çeker ile gazdan ayağını çekmeyen arkadaşlar da var. Bu tür durumlarda lastik ömrünün ciddi bir şekilde kısalması çok olağan. Bahsi geçen subaruyu birkaç ay evvel sattım, alan arkadaş da piste çıkmış. Ben 3 seans çıkmıştım KU36lar ile, daha 5-6 seans daha rahat çıkarır gözüyle bakıyordum. Arkadaş tek seansta bitirmiş lastikleri.
Pist'ten bir sonraki gün aracın üzerine Nankanglar varken yağmura yakalandım. Artistik buz pateni şeklinde understeer'in dibine vurdum. Aman diyim Nankang'lar ıslakta olağanüstü kötü.
Bu arada önde çeker kilitli araçta understeer bir garip zor anlaşılıyor. Kilit dıştaki lastiğe aktardıkça araç içe dönüyor; aha ne güzel dönüyorum diyip gaza asılıyor insan. Çift teker patinajda ön tekerler 3 virajda kebap.
Nankang'ın 120'si bence 120 değil. 120 lastikte yumuşama sonucu biraz kıpır kıpır olur yüzey. Misal 0 treadwear'li lastiğim var, 2 asılmada lastik milimetrik olarak neredeyse kendi desenini oluşturuyor. Nankanga bakıyorum pistten sonra, tık yok; hamur beton gibi. Lakin omuzlar da beton, kati suretle altına almıyorsun lastiği; o özelliği muazzam iyi.
225 45 R17 yada 235 45 R17 varmı KU36'da stok? Bir deneyeyim ben.
Bring Out Gimp
28-09-2015, 16:12
verdiğim süreler 2005. istanbul park süreleri. Kanallı lastiklerin kullanıldığı seneler. O sene dolu depo değildi.
Yanlış bilgi.
2005'te araçlar yarışa başlayacakları kadar dolu depo ile çıkıyorlardı.
Eğer ki tek pit-stop düşünülüyorsa aşağı yukarı tam dolu depoyla, iki pit-stop varsa hesaplarda yaklaşık %70 dolu depo ile çıkıyorlardı.
2009'dan itibaren yakıt ikmali yasaklandı ve depolar büyütülerek tam dolu depo ile start almalar başladı.
Araç boş olduğu için sıralama turundan daha iyi derece gelmesi gayet normal.
Ayrıca 2005'te fastest lap 1:24:770 yani 1:24.3 değil.
Eminim ki pistte hızlı gitmek hakkında benden 100 kat bilgilisin ancak katalog bilgilerin yanlış.
OrcunInce
28-09-2015, 16:41
Piste çıkıp önden-arkadan-4'ten farketmez rekor kıracak adam lastiği kollayamaz, o iş biraz yalan.
Taksi turu 2-3 saniye geç gelir ama aşınmalar %60-70 az olur. Lastiği bitiren zaten taksi olmayan tur. Ben nankang'la taksi temposuyla 1 sezon çıkarırdım mesela. Atıyorum 2.33 değil de 2.36 gelirdi süre de. Piste kendi arabası kendi lastiğiyle çıkmayan da pek ayırt edemez bu durumu çok normal.
Neler tartisilmis ama konunun dogrusu tek. İsin icine sahsi yorumlar girince konu sapmis biraz...
Alper;uygun fiyata getirmeliler diyorum...
kelalper
29-09-2015, 12:19
Neler tartisilmis ama konunun dogrusu tek. İsin icine sahsi yorumlar girince konu sapmis biraz...
La hiç getirmiolar. İlk önce getirsinler sonra fiyat uygun mu değil mi bakarız?
kelalper
29-09-2015, 12:29
Yanlış bilgi.
2005'te araçlar yarışa başlayacakları kadar dolu depo ile çıkıyorlardı.
Eğer ki tek pit-stop düşünülüyorsa aşağı yukarı tam dolu depoyla, iki pit-stop varsa hesaplarda yaklaşık %70 dolu depo ile çıkıyorlardı.
2009'dan itibaren yakıt ikmali yasaklandı ve depolar büyütülerek tam dolu depo ile start almalar başladı.
Araç boş olduğu için sıralama turundan daha iyi derece gelmesi gayet normal.
Ayrıca 2005'te fastest lap 1:24:770 yani 1:24.3 değil.
Eminim ki pistte hızlı gitmek hakkında benden 100 kat bilgilisin ancak katalog bilgilerin yanlış.
Ok ilk 6 yarışta ctesiden sonra yakıt alınabiliyormuş daha sonra değiştirmişler.
La hiç getirmiolar. İlk önce getirsinler sonra fiyat uygun mu değil mi bakarız?
Ne geliyor abi söyleyinde bizde bilelim :)
Canselmo
29-09-2015, 13:04
lastik aşınması sizin kullanımızla bence doğru odaklı.
Hayatımda hiç piste cıkmadım tecrübem yok, su an cıksam büyük ihtimal benden önce en az 5-6 kez pist tecrübesi olan insan benden %50 daha az aşındırır.
Sonuçta formula 1 - gp2 moto gp vs tüm yarışlarda lastik durumu pilotun kullanım agresifliğine dayalı.
kelalper
29-09-2015, 14:06
Ne geliyor abi söyleyinde bizde bilelim :)
Pist için kiralık araba yaw. Arabaları haşat etmek zorunda kalmayız.
Kiralama isi gelmeli diyorum arkadaslar ve makul fiyata.
Mesela 6 tur Megane,800€ odedim. Standart arac,ne lastik ne fren var... Ama ring tabi,22km. Ona hesaba katip bu isi baslatmalilar. Zaten planlari vardi...
lastik aşınması sizin kullanımızla bence doğru odaklı.
Hayatımda hiç piste cıkmadım tecrübem yok, su an cıksam büyük ihtimal benden önce en az 5-6 kez pist tecrübesi olan insan benden %50 daha az aşındırır.
Sonuçta formula 1 - gp2 moto gp vs tüm yarışlarda lastik durumu pilotun kullanım agresifliğine dayalı.
Marea nın debriyaj teli kopar pistte kesin :D bi de senin pandül ler ile Spin kaçınılmaz sonun kanka :) daha yumoş davran şu direksiyona
Canselmo
29-09-2015, 15:01
Marea nın debriyaj teli kopar pistte kesin :D bi de senin pandül ler ile Spin kaçınılmaz sonun kanka :) daha yumoş davran şu direksiyona
uahahh pistte cıksam conti leri slick yaparım o derece :D
Bu konudan meaaj geldi ama yorumun gorunmuyor Alper. 124 ile o lastik gayet guzel isinir,cokda is yapar.
Nankang(sanirim boyle yaziliyordu) ile Trofeo ayni sureyi mi yapicak 124 ile? 13 jant pist lastigi var,guzelde isitilir. Yorum yanlisini anliyamadim?
Stoklama maliyeti diyorsun ama adamin uretimin gaminda 13 den 21 inch e kadar var lastik. Demekki talep var ki uretiliyor.
Hatta listeye bakip tum ebatlari yazarim aksam...
kelalper
02-10-2015, 14:30
60 hp 800 kg arabayla o lastikleri ısıtırım diosan ben bişey bilmiyorum.
Richard hammond ın kabiliyeti formula 1 de lastikleri ısıtmaya yetmediği için ısınamayan lastikle pistte tutunamadığı için motor soğuyup kırılmasın diye yağmur lastiği taktılar hatırlatırım.
Ya Alper,ben dıyorum elmaaa sen ornek verdın kivi....
Yahu F1 lastıgının hamuru(Kaucugu) ıle bu Trofeo'nun hamuru bır mı Mike??
Slick lastık yada bu tıp lastıkler 1 turda ancak 50 derecelere gelırken(Oda cok fazla mekanık yol tutusu olan 458-gt3 cup),Trofeo ıle 1 turda 60 dereceyı gorebılırsın....
Bu konudan meaaj geldi ama yorumun gorunmuyor Alper. 124 ile o lastik gayet guzel isinir,cokda is yapar.
Nankang(sanirim boyle yaziliyordu) ile Trofeo ayni sureyi mi yapicak 124 ile? 13 jant pist lastigi var,guzelde isitilir. Yorum yanlisini anliyamadim?
Stoklama maliyeti diyorsun ama adamin uretimin gaminda 13 den 21 inch e kadar var lastik. Demekki talep var ki uretiliyor.
Hatta listeye bakip tum ebatlari yazarim aksam...
Murat, Trofeo ebatları; özellikle memlekette bulabildiklerimiz konusunda bilgin varsa paylaşman çok makbule geçer.
Murat, Trofeo ebatları; özellikle memlekette bulabildiklerimiz konusunda bilgin varsa paylaşman çok makbule geçer.
http://www.pirelli.com/tyre/ww/en/motorsport/sheet/pzero_trofeo_r.html
Üretilen ebatlar bunlar abi ama en rahat bulunabilecek olan bence 235/40r18 ve kısmen dar tabanlı 19 lardır diye tahmin ediyorum ss ebatları haricinde
Trofeo 15 inch den baslıyor,20 ınch e kadar devam edıyor.
205/50-15TL 86Y en dusuk ebat.
345/30-20 106Y en buyuk ebat. Kalıplar bu sekılde fabrıkada...
Ancak ralli yada pistte olculer 13 den baslıyor. 160/530-13 en dusuk olcu.
17 yoksa mecbur jant değişince 235/40ZR18 (95Y) varsa denemek isterim.
Fiyat stok bilgisi için kime sormak lazım?
15 den baslıyor yazmıstım Trofeo ıcın....
Ölçü yelpazesinde 17'de 205/45ZR17 (88Y) var. Bana maalesef uymuyor.
Dogru,225/45 de bır ustu.
Jant degısımı yapılıcaksa yazdıgın olcu guzel...
205-50-15 Trofeo fiyatı nedir bilen var mı ?
168euro+kdv yazıyor.
Hangı arac bu,Hıstorıc yazıyor olcude?
İskontolu TR fiyatıne olacak bakmak lazım yeni sezon için. Araç olarakda değişik bir 106 diyelim. :)
onursumer
02-10-2015, 22:08
benmim poloda 215 / 40 / 17 yerine aslında 205 / 45 / 17 kullanılabilir gibi geldi , normal yol lastiğine gore biraz daha dolgun oluyor diye tahmin ediyorum pzeroyu , fiyat almak lazım :)
Pirelli,Pıst lastıgı ve ıskonto.Bu uclu bır araya gelemezler malesef.Ben bıle alamıyorsam(%3'u gecmez) kımse alamaz. :(
106 ıyımıs....
205-17 ıcın 200euro+kdv yazıyor.
Haftaya leon'a alacagım,yıne uzucek bızı bu euro kuru :(
onursumer
02-10-2015, 22:29
hiç kullanmadığım için omru nasıl ? ortalama 3000tl yapıcak takımı , haliyle 2 takım günlük yüksek performans lastiği ile aşağı yukarı aynı fiyat :)
hiç kullanmadığım için omru nasıl ? ortalama 3000tl yapıcak takımı , haliyle 2 takım günlük yüksek performans lastiği ile aşağı yukarı aynı fiyat :)
Treadwear'i 60. Sokakta 5000 km gibi biter herhalde.
onursumer
02-10-2015, 22:53
Treadwear'i 60. Sokakta 5000 km gibi biter herhalde.
ozaman 1 takım jant ile 1 sezon çok rahat yeter aslında 150hp araba ile :D
Benim ayı kullanımım ile Trofeo'lar 4 pist günü giderse, 2 gün pisti süpürür, start/finish sonundaki çayırda kurban keser, böbreğimi de Pirelli'ye bağışlarım.
Trofeo herseyını verır ama cabuk bıter.
Gucsuz aracda kullanmadım ama cooperda 4 pıst gunu cokkk rahat cıkarıyor. Gunlukte 5000km rahat yapar.
kelalper
03-10-2015, 09:02
Benim ayı kullanımım ile Trofeo'lar 4 pist günü giderse, 2 gün pisti süpürür, start/finish sonundaki çayırda kurban keser, böbreğimi de Pirelli'ye bağışlarım.
hahahah sesli güldüm. :D
Naçizane görüşüm bence yeni başlayanlar 200+ TW lik lastikler kullanmalı. Aksi taktirde ya lastik çok çabuk eskiyecek ya da aman bir şey olmasın diye limitlerde gitmeyeceksiniz.
Bu arada heel & toe yapanlara bir sorum olacak. En kolay öğrenme yolu nedir, kolaylaştırıcı bir trick vs var mıdır? 30 yaşından sonra öğrenmeye çalışıyorum, beyin ayağa emir vermekte zorlanıyor :) Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Allah rızası için 215-40-17 semi slick marka önemli değil. Çok pahalı seriler olmasın bulabilecek yokmu
Allah rızası için 215-40-17 semi slick marka önemli değil. Çok pahalı seriler olmasın bulabilecek yokmu
Yok yok :D normali zor bulunuyor semisi nerede :D
Yeni baslayanlar zaten trofeo vs almasina gerek yok. Duzgun pedler,hidrolik yeterli. Hizlandikca aracida gelistirirsiniz. Hem sizin kullaniminiz hemde araciniz gelisir...
H&T yapilacak 3-4 yer ama pistte o hizlarda yapmak icin tecrube sart.
Once bos ve buyu otoparklarda kendinize viraj cizin,hizli girin,kafadan kayin,sonra sol ayaginizla "hafif" fren yaparak donun. Ancak burada hizinizin kayacak kadar fazla olmasina,yoldan cikicarticak kadar az olmasina dikkat edin.
Burada pratik yaparak,bunu gunluk hayata tasiyin,en son piste uygulayin. Cunku en ufak yanlis donmenize sebeb olucaktir. Zaten antreaman yaparken bu cok basiniza gelicek...
onursumer
03-10-2015, 10:38
abi bizim ilacımız bu
http://www.kumho.com.tr/index.php?id=140000&c=2&pattern=V70A
ama disbritor ile konuştum , kesin bilgi veremem diyor fabrikada oldukca getiriyorlarmış anlamadım , en son ankara performanın numarasını verdiler belki bu bayide kalmıştır diye oda yok
bu sezonu geçtim artık 90-100 dolarlık federaller var yurt dışında kendimiz getirsek gümrük kargo falan düşünmeye başladım :D
http://www.ebay.com/itm/215-40-R-17-83W-FEDERAL-595-RS-R-Racing-Rennreifen-Sommer-595RS-R-Semislick-/171934479133?hash=item280817f31d
Yeni baslayanlar zaten trofeo vs almasina gerek yok. Duzgun pedler,hidrolik yeterli. Hizlandikca aracida gelistirirsiniz. Hem sizin kullaniminiz hemde araciniz gelisir...
H&T yapilacak 3-4 yer ama pistte o hizlarda yapmak icin tecrube sart.
Once bos ve buyu otoparklarda kendinize viraj cizin,hizli girin,kafadan kayin,sonra sol ayaginizla "hafif" fren yaparak donun. Ancak burada hizinizin kayacak kadar fazla olmasina,yoldan cikicarticak kadar az olmasina dikkat edin.
Burada pratik yaparak,bunu gunluk hayata tasiyin,en son piste uygulayin. Cunku en ufak yanlis donmenize sebeb olucaktir. Zaten antreaman yaparken bu cok basiniza gelicek...
Teşekkürler, işin sol ayak freni boyutunu hiç düşünmemiştim. Bir de o var :( Anladığım kadarıyla H&T 'den önce sol ayak frenini çöz, bu daha önemli diyorsunuz.
Teşekkürler, işin sol ayak freni boyutunu hiç düşünmemiştim. Bir de o var :( Anladığım kadarıyla H&T 'den önce sol ayak frenini çöz, bu daha önemli diyorsunuz.
İkisi oldukça farklı şeyler birini çözdüm diğerine gerek yok gibi düşünülmemeli. H&T en güzel boş yolda ve pedalları uygun araçlarla çalışılabilir her araçta yapmak mümkün değil. Örnek vereyim accent erayla tersini yapıyordum yani topuk frende burun gazda çünkü doğrusunu yapmak mümkün değil, diz kirişiniz kopar zorlarsanız :) burada en önemli husus freni dozlamanızı bozmadan gaz verebiliyor olabilmeniz yoksa pistte denerken ciddi sıkıntı yaşatabilir. Eğer fren dozlamanız istemedende olsa azalırsa yavaşlayamayıp mecburen viraja geldim diye psikolojik olarak hem frende kalmaya devam edip hem direksiyonu fazlaca çevirebilirsiniz. Bunun sonu en az spinle sonuçlanabilir. İyi çalışmak ve kademeli olarak hızı arttırmak lazım denerken.
Aynen, en büyük sıkıntım topukla gaz vereyim derken frenin dozunu azaltıyor olmam. Bir diğer sıkıntı da beyin sağ tarafla ilgilenirken soldaki ayak debriyajı bırakmayı unutuyor falan :) Frenleme iyice kötüleşiyor.
Bu arada durur vaziyette kontak kapalıyken bunu çalışırsam bir şeylere zararı olur mu?
Mehmetmert
03-10-2015, 11:37
Golfte H&T yapmak imkansiz yani ayagim donmuyor bile,zaten frene basinca gaz yazilimsal ayaginizin altindan ucuyor.Zaten bu gucteki araclarda ve fwd araclarda yapmak ne kadar mantikli orasida ayri...
H&T olayini kim nasi yapiyor diye izledim bikac video ama utku disinda yapan görmedim yada fark edemedim.
alihan11
21-10-2015, 23:07
bu lastik diş derinliği olayı nasıl oluyor o aklımda soru işareti lastiklerim sıfır değil ama tamamen bitikde değil orta kıvamda sorun cıkarırlarmı acaba?
onursumer
21-10-2015, 23:12
bu lastik diş derinliği olayı nasıl oluyor o aklımda soru işareti lastiklerim sıfır değil ama tamamen bitikde değil orta kıvamda sorun cıkarırlarmı acaba?
Lastik basinclarini ayarlayip, zorlamazsan lastiklerini parcalamadan eve donersin :)
alihan11
22-10-2015, 10:04
Lastik basinclarini ayarlayip, zorlamazsan lastiklerini parcalamadan eve donersin :)
Azicik zorlarim :) basinclarini kaca ayarlamam gerekir
Azicik zorlarim :) basinclarini kaca ayarlamam gerekir
Arabanın fabrikasyon önerisi ne ise 3-4 psi düşük basmak iyidir çünkü ısındıkça içerdeki hava genleşeceğinden dolayı basınç yükselecek sen istemesen de zaten :)
Lastik modeli-kullanim tarzi-aracin gucu ve agirligina gore havalar degisir.
8 psi dusurun kasada yazan rakamdan. İlk tur KESİNN gazlamadan isitin,2.tur biraz hizli ve 3 ile8.tur arasi tam gaz....
onursumer
22-10-2015, 12:01
Arabanın fabrikasyon önerisi ne ise 3-4 psi düşük basmak iyidir çünkü ısındıkça içerdeki hava genleşeceğinden dolayı basınç yükselecek sen istemesen de zaten :)
3-4 az ya araca gore değişiyor gerçi ama , en son poloyla çıktığımda 27 bastım 2 tur attım pite girdim olcuk 36psi çıkmıştı :D
alihan11
22-10-2015, 13:56
Lastik modeli-kullanim tarzi-aracin gucu ve agirligina gore havalar degisir.
8 psi dusurun kasada yazan rakamdan. İlk tur KESİNN gazlamadan isitin,2.tur biraz hizli ve 3 ile8.tur arasi tam gaz....
Pirelli cinturato p7 225-45-17 91w lastik-apexi tutturmaya calismak istiyorum ilk cikisim olucak-163 bg 340tork-1350 kilo civari. Lastikler şuanda 32 basili geziyorum. Siz ne onerirdiniz
OrcunInce
22-10-2015, 14:10
Pirelli cinturato p7 225-45-17 91w lastik-apexi tutturmaya calismak istiyorum ilk cikisim olucak-163 bg 340tork-1350 kilo civari. Lastikler şuanda 32 basili geziyorum. Siz ne onerirdiniz
Cinturato pek iyi bir lastik değil, çöp etmek için çıkıyorsanız tamam ama pistte çok çabuk ısınıp kendini bırakacaktır.
P7'nın karkası saglamdır,uzun omurlu ve konfor odaklı bır lastıkdır.
Pıstte ıs yapar ama bu asfalt sıcaklıgı-sızın kullanım tarzınız onemlı.
Anlasılan keyfe cıkıcaksınız,arac bmw 320d mı? kasada ne yazıyor?
alihan11
22-10-2015, 15:21
P7'nın karkası saglamdır,uzun omurlu ve konfor odaklı bır lastıkdır.
Pıstte ıs yapar ama bu asfalt sıcaklıgı-sızın kullanım tarzınız onemlı.
Anlasılan keyfe cıkıcaksınız,arac bmw 320d mı? kasada ne yazıyor?
120d araç şuan sadece kendimi gelistirip pisti tanimak istiyorum yagmurlu olmazsa ozellikle ne kadar iyi donebiliyorum gormek istiyorum bu araca benzerinde en iyi sure 2.45 sanirim
Kasada 32 mı yazıyor hava?
alihan11
22-10-2015, 18:16
Kasada 32 mı yazıyor hava?
Yarin bakiyim araca 32 yaziyorsa 6 7 psi azmi basmam gerekiyor
yaklasık 6-8 eksık basın ama deddıgım seylerı dıkkat edın ama 32 degıldır.34-36 bandında olabılır.
alihan11
22-10-2015, 21:15
yaklasık 6-8 eksık basın ama deddıgım seylerı dıkkat edın ama 32 degıldır.34-36 bandında olabılır.
34 36 bandinda ise de 6 8 arasi eksikmi basmaliyim
alihan11
23-10-2015, 13:16
kapıdaki yazılanda öne 2.5 bar 36 psi ediyor sanırım arkalara 2.7 bar 39 psi ediyor yazıyor yani ben piste çıkmadan önce kaç basmalıyım küçükçekmeceden tuzlaya geçicem birde aradaki 100 km yolda var ordada biraz şişermi?
İçeri girişte yada pitte Bridgestone'a basınçları söyleyin ayarlarlar.
alihan11
23-10-2015, 15:19
o zaman arkaları 33 önleri 30 yapıp çıkıyorum
forumda aramama rağmen bulamadım müsaade üzre biraz ortadan girmek istiyorum. aramızda porsche'si olmayıp da bu isteğini porsche driving center'da istanbul park'ta gidermek isteyen var mıdır, bu etkinlikle ilgili bilgi var mı acaba? bir tek videoblogger bir kimseyi gördüm, sonrasında ücret sorduğum maillere dahi cevap alamadım. en azından yarım günlük etkinliklerden birinde biraz vakit geçirsek eğlensek. pistte son katıldığım aktivite mazda sürüş etkinliğiydi bir sene oldu, benim bulunduğum yerden bakınca sizin bu aktiviteleriniz vs cennet gibi görünüyor bilginiz olsun :)
pistte görüşmek dileğiyle.
forumda aramama rağmen bulamadım müsaade üzre biraz ortadan girmek istiyorum. aramızda porsche'si olmayıp da bu isteğini porsche driving center'da istanbul park'ta gidermek isteyen var mıdır, bu etkinlikle ilgili bilgi var mı acaba? bir tek videoblogger bir kimseyi gördüm, sonrasında ücret sorduğum maillere dahi cevap alamadım. en azından yarım günlük etkinliklerden birinde biraz vakit geçirsek eğlensek. pistte son katıldığım aktivite mazda sürüş etkinliğiydi bir sene oldu, benim bulunduğum yerden bakınca sizin bu aktiviteleriniz vs cennet gibi görünüyor bilginiz olsun :)
pistte görüşmek dileğiyle.
en yakın 8 kasımda var Porsche etkinliği.. Fakat katılım süresi gecti diye biliyorum. 8 Kasımda orda olcam pistin tadına bir de Porsche ile bakalım..
Low-Rider
28-10-2015, 19:35
en yakın 8 kasımda var Porsche etkinliği.. Fakat katılım süresi gecti diye biliyorum. 8 Kasımda orda olcam pistin tadına bir de Porsche ile bakalım..
Katılım başvurusu nasıl yapılıyordu peki ?
Yılda birkaç kez yapıyorlar bunu ama afiş afiş haberi duyurulmuyor, biraz da kapalı organizasyon gibi oluyor, tarih uymadığından katılamayacağım çok istememe rağmen ama 2016da da olacaktır elbette..
Semih bey vardı Porsche den. Ona ulaşırsanız tüm Cevapları alırsınız.
benim bahsettiğim sürüş akademisi, tahmini 250 ve 500€ gibi fiyatları var, sizin bahsettiğiniz hali hazırda Porsche'si olan sürücüler için olan bir etkinlik değil mi?
Semih bey vardı Porsche den. Ona ulaşırsanız tüm Cevapları alırsınız.
bugün intercity'den bir ilgili numarası aldım ama meşguldü, yarın mesai yoktur diye tahmin ediyorum cuma tekrar ararım. sizde kontak bilgisi mevcut mudur, burda olmasa da özelden rica edebilirim.
ilk seferde seyirci olarak da olsa gelmek isterim, biraz müzik dinleyelim :)
Katılın , eminim güzel etkinlik oluyordur. Arabalar güzel eğitmenler iyi vs.
Katılım salı gunu bıttı. cuma-cmtesı-pazar olmak uzere 16 sar kısılık org olucak.
Katılım davetıye usulu oluyor,bu 2. org ama ıstıyorsanız mudurle konusurum.
295euro ucretı.RS dısında dıger aracları kullabılırısnız. Ben o tarıhlerde av organızasyonuna davetlıyım,sızı yazdırabılırım.
Katılım salı gunu bıttı. cuma-cmtesı-pazar olmak uzere 16 sar kısılık org olucak.
295euro ucretı.RS dısında dıger aracları kullabılırısnız. Ben o tarıhlerde av organızasyonuna davetlıyım,sızı yazdırabılırım.
RS i kullanamamamızın sebebini biliyormusunuz ?
RS i kullanamamamızın sebebini biliyormusunuz ?
Lımıted arac oldugu ıcın. Suan bıle lıste ustu 50-60euro ıstenıyor.Pesınde kostugum var bır tane,adam kıl aldırmıyor,subat teslım.
Lımıted arac oldugu ıcın. Suan bıle lıste ustu 50-60euro ıstenıyor.Pesınde kostugum var bır tane,adam kıl aldırmıyor,subat teslım.
Özellikle sordum ben cunku ve bana kullanılabilecek aracların listesini gonderdiler.. GT3RS orda vardı kullanabileceklerim arasında.. Umarım fırsat olur.. olsa da yapcak bişey yok zaten..
Lıstede var ancak taxı drıve ıcın.....
En azından Aykut'un soyledıgı bu yonde.
İstanbulpark'ta da kiralık pist araç dönemi başlasa artık keşke pist arabası olmayan ama bu işe gönül verenler için..
çok teşekkür ederim teklif için. ben yarım günlük organizasyonlara bakıyordum, telefonla ulaşıp konuşmaya çalışayım. hali hazırda yapılacak organizasyonalara seyirci olunabiliyor mu peki bir izlenim edinmek için, bilginiz var mıdır?
çok teşekkür ederim teklif için. ben yarım günlük organizasyonlara bakıyordum, telefonla ulaşıp konuşmaya çalışayım. hali hazırda yapılacak organizasyonalara seyirci olunabiliyor mu peki bir izlenim edinmek için, bilginiz var mıdır?
Bence niyetiniz var ise bu Fırsatı kesinlikle kaçırmayın. Sürekli yapılan bir org değil, daha sonra katılım zor olabilir. Fiyat ise lastik Yakıt parası neredeyse. Bedava gibi birşey.