arkdaşlar bi aracın hakkıyla gıcır gıcır temizlenmesi için en az 1 saate ihtiyac var, ancak işyerlerinde her araca 20 lira alıp 1 saat ayırdıgımız taktirde para kazanamıyoruz zarardayız lütfen gittiğiniz yerlerde bunları dikkate alın ;)
Printable View
arkdaşlar bi aracın hakkıyla gıcır gıcır temizlenmesi için en az 1 saate ihtiyac var, ancak işyerlerinde her araca 20 lira alıp 1 saat ayırdıgımız taktirde para kazanamıyoruz zarardayız lütfen gittiğiniz yerlerde bunları dikkate alın ;)
Öncelikle Güler Yüz Önemli.Müşteriyi En Güzel Şekilde Karşılamak Eger İmkan Varsa Çay Kahve İkram Etmek müşterilerin Hoşuna Gider.Bekleme Yerin Varsa Temiz Ve Düzenli olmalı.Gelelim Dükkana,Dükkanda Aynı Şekilde Düzenli Ve Temiz Olmalı.İş Yaparken Acele Etmemeli Ama hızlı olmalı Şöyleki Mesela Sabun Püskürttün Yada Arabayı Duruladın Hortumlarını Güzelce Yerine Yerleştirmelisin Görüntü Kirliliği olmaması Açısından.Her Arabayı Kendi Arabanı Yıkarmış Gibi Özenle Yıkamalısın.Tabi Kullandıgın makinelerin Ve İlaçların Kaliteli olmalı.herhangi biri kotu olursa Kurulamaya Geçtiğin Zaman Araba Silerken Çok ugraşırsın Pis Kaldıgı İçin.Camlar için Mümkünse Güneş Görebilen Bir yerde kontrol Etmelisin.2 Bez Kullanırsan Camlar için Daha İyi olur.azıcık Nemli Kaldımı leke Yapma olasılığı yuksek.Özellikle Kapı Altlarına ve içlerine Dikkat etmelisin.Gereken durumlarda Jantlara Ve su Bazlı Boyalarda En azından Bel altına Süngerle Geçmen Gerebilir.Kapı içlerine Ve Torpidoya Eger Siyah Plastikle Mat Torpido Sütü Sürersen Çok iyi Bir Görüntü elde edersin.Mat oldugun içinde Güneşte Torpidoda Parlama Yapamayacaktır.1.5 numara boya Fırçasıyla havalandırma ızgıralarınıda Temizlersen Senin için ekstra puan olacaktır.ayrıca hava kompresörüne tabancada takarsan Depo Kapagı,Kapı Kulpları Gibi Yerlere hava Tutarsan su akma derdinde olmaz.Kaputla Cam arasında Yaprak vb. Şeyler olabilir gerekirse kaput açılıp Temizlenmeli buda Ekstra puan senin için.Sıralama Biraz Karışık oldu Kusura Bakma.İşin Özeti Bu Zaten Bu işi Yaptıkça Elin Çabuklaşacak.Marka olayına Gelirsek Benim Yıkamam markasız Ama Pasta Cila Boya Korumada Meguiars Malzemelerini Kullanıyorum.Gelen Müşterilerde memnun İşlerimizde Çok Güzel Çıkıyor.Arkadaşlarında Dediği Gibi Yaptıgın İşi Layıkıyla Yapıyosan Sana 1 kere Gelen Artık Hep Senin Müşterin olur.Marka Sanıldıgı Kadar Önemli Değil.Diyeceklerim Şimdilik Bunlardır.Hayırlısı Olsun.
Abi sen yıkamacısın herhalde , çok güzel özet geçmişsin , faydalı bilgi vermişsin... :)
ben bir müşteri olarak ne isterim onu söyliyim ordan yola çık güler yüz ilgi beğenmessem tekrar yıka dediğimde somurtmadan bozulmadan sıkılmadan hay hay diyicek ben sormadan söylemeden göstermeden bazı detayları kendi yapıcak oturma yeri olucak orda gazeteler dergiler çayı kahvesi falan olucak araba yıkanırken oturup bekleyebiliceksin interneti olucak wifi benim şu anki yıkamacımda öyle ahım şahım bir yer değil süslü püslü tabelasıda yok ama bu dediklerimin hepsi var ve güzel iş yapıyorlar o yüzden minnacık yerleri dolup dolup taşıyor..
ben şu isim olayına gelince göreceli bir şey biri gider sonax maiguras wirth ziebart alır isim hakkını 100 bin tl ye biride gider güzel kendi süslü tabelasını yapar kendi süslü mekanını yap ucuz yollu gider gene o firmaların ürünlerini kullanır aynı kapıya çıkar.. sadece 100 bin tl si cebinde kalır..
Bence Uşak gibi görece olarak küçük bir yerde mutlaka kendi markanızı oluşturun. Yıkama yapacağınız dükkanın boyutları ve çevresi çok önemli. Duvarlar boyalı ve temiz olmalı. Malzemeler mutlaka düzenli olmalı. Kaliteli malzemeler kullanmalısınız.
Eğer gerçekten müşteri kazanıp devamlı iş yapmayı planlıyorsanız, çalışanlarınızın eğitim alması ve bilinçlenmesi gerekir. Herkes eline sünger alıp yıkamacı olamıyor. Detaylara özen göstermek çok önemli.
Zaten daha tecrübeleri abiler detaylı yazmışlar dikkat edilmesi gerekenleri. İşin ve işçinin kalitesli en önemli etmen müşteri kazanmak için. İlk zamanlar mutlaka kampanyalar yapın. Glass Guard tarzı su itici ürünler var. Onlardan alıp yıkama yaptıranların ön camlarına uygulayabilirsiniz. Bunun yanında hızlı cila vs. tarzı ürünler kullanabilirsiniz müşteriyi bağlamak için. İçecek ikramı güleryüz çok önemli tabi ki. Ayrıca müşterilerinizin güvenini kazanmanız da gerekiyor. Düşünmeden arabalarını bırakıp 1-2 saat sonra istedikleri gibi alabilecekleri hissini uyandırmanız gerekiyor.
Bunlardan dikkat ettikten sonra tek gereken zaman.
yazılanlara katılıyorum...
kendi araban gibi yıkaman lazım
elemanlar çok önemli düzgün eleman çok zor...
güler yüz ve ikram önemli...
mekan düzgün olacak...
ve en az 1 yıl sabredeceksin...,
marka uşak gibi bir yerde başlangıç olarak çok önemli değil bence iyi iş yap gerisi gelir..
bizim burdaki yıkamacı herhalde yaklaşık 10 yıldır burda 10 yılda yüzlerce eleman değiştirmişdir 3 aydan fazla eleman daha görmedim bir ara roman falan çalıştırıyordu oda olmadı fazla kalıcı eleman tutuna bilen bir iş değil çok eleman değiştiriyor biraz palazlanan ne var yaw bunun emri altında çalışıcağıma alırım bir makina bir süner kendi yerimi açarım deyip ayrılıyor.. genelde baba oğlu yada iki kardeş tarzı uzun süreli sabit insanların çalışdığı yerler ayakda duruyor daha ço müşteri topluyor.
Merhaba Arkadaşlar,
Aranıza henüz katılmış biriyim ve beni bu foruma getiren bu konu oldu aslında çünkü aynı konu üzerine benim de planlarım var.
Çok güzel çok faydalı yorumlar yapılmış.
Ben de kendimce birşeyler yazmak istedim. Faydalı olursa sevinirim.
İlk yapılması gereken bütçe ayırımı, bu işe ne kadar yatırım yapmayı planlıyorsunuz önce buna karar vereceksiniz. Çünkü 5000 liraya da yatırım yapılır 200.000 liraya da ..
Buna karar verirken çevre faktörlerini kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Bunlar bulunduğunuz çevrede kaç tane yıkama var? En çok hangisi iş yapıyor? İş yapmalarının yanısıra ne kadar temiz ne kadar güzel iş yapıyorlar? Ve bir de müşteri gözüyle bakacak olursak müşterinin talep düzeyi ne beklenti nedir bu işten KİMİSİ GELİR Bİ SU TUTSUNLAR YETER ARABAMA SU DEĞSİN DER KİMİSİ DE GELİR BENZİN KAPAĞINDAN NİYE SU DAMLIYOR DER…
Bunları belirledikten sonra kafanda birşeyler canlanmaya başlayacaktır zaten
Sıra yer seçimine geldi. Belirlediğiniz kriterler doğrultusunda küçük ya da büyük ne ise bir yer bulmanız gerekmekte bu işi inanmayacaksınız belki ama 20 metrekare yerde de yapanlar var 2000 metrekare yerde de.. ama bana soracak olursanız en küçüğünün bile 50 metrekarenin altında olmaması lazım.
Yeri belirledikten sonra bu yer için çalışabilirlik durumunu araştırmanız lazım yer çok güzeldir fakat resmi olarak izinlerini alamayabilirsiniz önce araştırın ki sonra sizi daha fazla yormasın.
Gerekli izinleri alınıyorsa eğer ona göre değerlendirme yapılır.
Şebeeke suyunu kullanmak yasak diye yazılı birçok forumda fakat benim bildiğim kadarıyla bu oto yıkama işi yapanların kendi kendilerine koydukları bir yasak çünkü su parası 2 3 kat fazla geliyor be işi şebeke suyu ile yapan kişiler var biliyorum.
Ama imkanınız var ise bence kuyu açtırmalı veya kendi işyeriniz için yeterli olacak büyüklükte bir depo almalı ve taşıma su kullanmalısınız. Taşıma su kullanırsanız eğer suyu önceden inceleyebilirsiniz. Kireçli su ASLA kullanmayın bu hem kullanacağınız makineler için zararlı olacaktır hem de yıkama işleminden istediğiniz sonucu alamamanıza. Araç yıkama alanından temiz çıkmazsa kurulama alanında sizi çok yorar.
Bunu da hallettikten sonra içerisine koyacağınız malzemeye geliyor sıra. Kompresör, Yıkama makinesi, köpük tankı, süpürge… kuaför işlemi yapılacaksa detay temizlik için vakum makinesi ahtapot vs.
Haa unutmadan ıvır zıvır şeyler deyip geçme cam beziydi süngerdi torpido temizliği için fırçaydı ilaçlar için fısfıs kağıt paspas asma koku sprey koku vs. bunlar hem seni taşıyacak hem de düşündüğünden fazla maliyet çıkaracak şeylerdir.
Bunlardan ne derece iyi bir makine istediğinize bağlı olarak tercih yapacak ve kaçar tane kullanacağınızı belirleyeceksiniz. Yıkama makinesi 200 bar ve 7.5 hp’nin altında olmasın tavsiye etmem yoğun zamanlarda randıman alamazsınız.
Personel sizi bu işte EEENN çok yoracak şeydir kendinizi buna hazırlamanız lazım.çünkü bir meslekten ziyade geçici bir iş olarak düşünülmektedir.
Yeri gelir haftada bir yeri gelir üç ayda bir personelin değişir fakat bu sürenin çok uzayacağını düşünme buna hazırlıklı ol.
Mekan içerisinde düzeni kurmuş olduk böylece şimdi görsel planlamaya geçtik burada senin önce kendine akılda kalıcı bir isim bulman lazım şunu duyar gibi oluyorum SEN İŞİNİ İYİ YAP İSİM ÖNEMLİ DEĞİL evet bir derece doğru fakat bu mekanı bilen kişiler için geçerli ama isim kulaktan kulağa yayılma olayı çok önemli ismin faydasını orada görürsün
İmkanın varsa açılış yaptır tanınan sevilen birine faydalı olur.
Ve buradan sonrası sana, senin ve personelinin yapacağı işe bağlı
Şu marka meselesine gelince yine kendi düşüncem tabii ki ama bence hiç girme marka olayına markaya vereceğin parayla çok daha farklı şeyler düşünebilir, paranı o şekilde değerlendirebilirsin. Önce bi küçükten başla hem içine gir piyasanın içinde gör hem biraz işi öğren sonrasına zaten yeni yeni fikirler geliştirirsin BİRAZ HAYA GÜCÜ…
mekanı açtıktan sonra yapacakların konusunda zaten arkadaşlar birçok güzel yorum yapmışlar. çayıydı kahvesiydi sen veya personelin yapmasın mümkünse işinden alır adamı bir makine ayarlayabilirsen önce küçükten bir çay makinesi yanına pet bardak şeker bi süre böyle gitsin müşterinin ayağı alışana kadar falan çayı demler kahveyi yanına bırakırsın isteyen alır. daha sonra paralı makinelerden alırın bi tane çay kahve ve yanında bir sürü çeşit fiyatıını sen ayarlayabiliyorsun onların düşük tutarsın fiyatı göze de batmaz sorana da kar için değil diye söylersin...
takıldığın ve yardımcı olabileceğim şeyler olursa seve seve yardımcı olurum.
biraz dağınık yazmış olabilirim faydasını görürsün umarım.
sen başla gerisi gelir.
Allah Yardımcın Olsun Başarılar
uşak gibi bir yerde marka bir yer açarsan insanlar pahalı diye korkup gelmeyebilirler tehminimce..
en iyisi sen işini kaliteli yap uşakta zaten çevrende vardır olmasa bile işini sağlam yap çevre gelir marka işine hiç girme bence
Bu işin içinde birisi olarak kış aylarını nasıl değerlendiriyorsun.
Mesela sezon senin için kaç aydır mesela örnek veriyorum haziran temmuz ağuztozda günde ortalama 20 araç yıkanan bir işletmede diğer aylar nasıl bir düşüş olur.
Aylara bölersek
Ocak Şubat Mart Çok kötü
Nisan mayıs haziran orta
Temmuz ağustoz eylül iyi
Ekim Kasım aralık Kötü
Diyebilirmiyiz yasa sadece Ocak Subat Mart kötü diğerleri idare eder?
Kışın antifiriz yağ değişimi detaylı temizlikten kurtarabilirmiyiz acaba
Yanlışınız var titiz olan adam kışında aynıdır yazında ilk baharda sonbahar ben aracımı kışında yıkatırım yazın haftada 1 defa kesin.Ha ama her insan aynı değildir donacak diye yıkatmaz coğu zaman ama yazınkı işide kışın bekleme iyi forumlar.
Allah muaffak etsin.Ama isim ne olursa olsun bence Türk ce bir isim olsun.
Yani yazın yapılan işler tabiki kışın yapılmaz ama söyle bir genelleme yapabilirmiyiz acaba
atıyorum yazın ortalamaya vurdugumuz zaman 20 araba yıkıyorsak kışın 10 araba yıkayabilirmiyiz ortalama
1 Açıcagın yer konum itibari ile güzel olmalı
2 Müsteri bekleme salonun güzel olmalı
3 Çalışanlarının kıyafetleri temiz olmalı (aracın içini temizlerken pis tulumlarla oturmıcaklar ;) )
4 Çalışanlarının güler yüzlü ve güvenilir olmalı
5 Kullandığın malzemeler kaliteli olmalı (şampuanların ,temızlık malz. vb. vb. )
6 Boya koruma tarzı ugulamaları yapıcaksan yıne urunlerın kalıtelı olmalı
7 Mekanın bı oto yıkama değil sanki showroom gibi olmalı
(tabı bunlar malıyetlerını arttıracaktır )
En önemlisi ufak bi tiyo verıyım ;)
aracın içini dışını herkez yıkar ,önemli olan iyi temizlemek ;) ahmet ustanın pis aracının içini sildiğin bez ıle benım aracımıın için silmiceksin :) adam burnunu karıştırır totosunu karıştırır direksiyonu tutar ,vites topuzunu tutar pisletir:) ,
sen o bezle temızlersin silersin,
bezi ,ıslatıp suyunu sıkıp benım aracımı silmiceksin :)
ee ne yapıcaz her arabaya yenı bezmı kullanıcaz ?
Evet abisi kırlenen bezlerı toplayıp at çamasır makinesine at yıka temızlensın
,musterıye de bunu bı şekılde belirt ,müsteri bilsin ;)
Hatta normal iç yıkamada bu sistemi kullan ,(aracın içini temizledikden sonra )Steam Car Wash machine - Optima Steamer - YouTube aracın dışını su ıle yıka,parlat , içini süpür ,içini sil ,1-2 dakıka bu kuru buhar ureten makınıyı kullan , hava kanallarına 5-6 sn tut bak müsteriler nasıl memnun kalıyor ;) Bu makinayı kullandığım için söylüyorum zararsız ve bi okadar farklı, kuru buhar urettıgı ıcın nem olmadıgından elektrik veya elektronık aksamlara zararda vermıyor
makınanın malıyetı bıraz yuksek olabılır ama sonucda işini tam anlamı ile yapıcaksan ve tek olmak ıstıyorsan farklı seyler guzel işler yapman lazım...
Malıyetlerını iyi hesapla kurulum malıyetlerın ,vergılerın ıvırın zıvırın, bunları dusun hesapla,
benım gıbı yıkamadan sonra depo kapagının içini acıp ''bunun içi silinmemiş '' diyen garip müşterilerede hazırlıklı ol ;)
İsim okadar onemlı degıl bence '' isminle değil yaptıgın iş ile ön plana çıkmaya çalış ''
şimdiden hayırlı ugurlu olsun ;)
Hort yapacağım ama, birşey merak ediyorum. Herhangi bir markanın franchaise ını almadan şahsi oto yıkamamı yapmam için ne kadar bir sermaye gerekiyor ortalama. Su topicte bahsedilen tüm hizmeti sağlayabilmek için arazi, mülk, kira masraflarını dahil etmeden?!
25Bin ila 45Bin arası bir sermaye mevcut gibi amaç franchaise almadan hususi fakat o bilindik markaların kalitesini aratmayan bir oto yıkama ve bakım merkezi açmak sanırım bu paralarla orta kaliteye yakın birşeyler yapılabilir. Teşekkür ediyorum.