Bende denemek isterim bariz beyaz astara kadar indirmişler![]()
Bende denemek isterim bariz beyaz astara kadar indirmişler![]()
...
bnm aracımda siyah 2 tane böle izlerden var rütuş yaptı ama değişen olmadı beyaz gözüken siyah oldu ama gene belli çizik denemek lazım aslında ama cesaret işi
Biraz zaman alaır gerçi sizin için zor olmasa gerek![]()
![]()
Valla durum ortada biraz bilgi alıp yapılabilir çok zor değil sadece istemek yeterli olur,diğer türlü zaten boyanacak diye düşünebilirsiniz,kaybedeceğin çok birşey yok yani
senin araçda istiyor bilgin olsun kardeşim
sende sağol kardeşim.
Valla yapacağın işlemler yazıldığı gibi yaparsan sorun ortadan kalkar
Bol wax'lı Çiziksiz günler dilerim((( HERKEZE )))
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE .
Ben ön kaputtaki taş oyuk çizikleri için ressam gibi boya fırça ile uğraştım dediğiniz gibi kurumaya müteakip zımpara parlatma ile tatmin edici olmuştu.. Mantıklı bir işlem..
ben su zimpara olayini cozemedim galiba tam olarak.. elimdeki kaputa 2500-3500 zimpara yaptim sonra ne kadar polisaj yapsamda kurtarmadi nerde yanlis yapiyorum? sorun polisaj makinasinda olabilir mi?
çok güzel bir paylaşım teşekkürler..
aynı sorundan bende müzdaribim inş doğru uygulama yaparım ve kurtulurum taş izinden..
ince kılcal çizikler için ne yapmak gerekir bu kadar derin bi uygulamaya gerek var mıdır?
Herşeyle olabilir,zımpara yada makinanın yanlış kullanımı olursa zor bir durum kurtarmak
işin içine girince gerçekden bir bir halt bilmiyoruz diyorum kendi kendime
__________________________________________________ __________
Polisaj Pedi Nedir?
Araç ister opak ister metalik ister seramik boyalı olsun yüzeydeki kusurları, çizikleri, harelenmeleri, oksidasyonu almak için kullandığımız Polish(pasta) ürünlerini yüzeyde etkin bir şekilde yedirebilmek ve istediğimiz sonucu alabilmek için kullandığımız sünger ve/veya yün keçeden imal edilmiş yuvarlak disklerdir.
Kullanım Amaçları Nelerdir? Çeşitleri Nelerdir?
Bildiğiniz gibi Polish(pasta) ürünleri oldukça fazla detaya sahip. Ancak kendi içinde temel olarak üç gruba ayırabiliriz. Bunlar, ağır aşındırıcı, orta aşındırıcı, ve ince(hafif) aşındırıcı sınıflarıdır. Bunlara ek olarak aşındırıcı olmayan ancak doldurucu(filler) özellikli Glaze ürünleride kullanılmakta olup temel olarak araç boya/vernik tabakasını güzelleştirmeye çalışılmaktadır. Ancak bu çalışma içerisinde belkide en büyük paylardan biri Polisaj Pedlerine aittir. Polisaj pedleride kendi aralarında polish ürünleri gibi üç temel gruba ayrılırlar. Ağır, orta ve hafif aşındırıcı ped olarak. Ağır aşındırıcı olarak, yün ped yada sert sünger ped(cutting) kullanılabilir. Orta aşındırıcı ve hafif aşındırıcı pedler sadece sünger olarak mevcuttur. Bunlar polishing(orta aşındırıcı) ve finishing(hafif aşındırıcı) olarak adlandırılırlar.
DİKKAT! Piyasada genel olarak bir renk kargaşası mevcut. Ancak dikkat edilmelidir ki her firmanın kendine özgü bir renk skalası olabilir. Bu bağlamda örneğim 3M markasının polishing pedi sarı renkte iken, başka bir firmada sarı renkli pedin özelliği finishing yada belki cutting olabilir. Kısacası renk hiçbir fikir vermemektedir. Önemli olan yüzeyi, dokusu ve sertliğidir.
Polisaj pedleri aşındırıcı/doldurucu tipine göre şeçilmeli ve önerilen şekilde kullanılmalıdır. Bir polish(pasta)yı değişik tiplerdeki pedler ile uygularsanız, birbirinden çok farklı şonuçlar alabilirsiniz.
Vaktiniz varsa mutlaka izleyin![]()
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE .
Ben kendi aracimda uyguladim %80 farkedilmiyor. 3000-2000-1500zimpara sart ama eliniz aliskinsa girisin yillardr uygulanan bilinen bisi zaten kolay gelsin
Hatta bi kapimda derin var oncesi sorasi yapabilirim faydali olur hem Thollga bey le girisiriz![]()
ben metalik boyadada opak boyada da %90 a varan başarıyla çizikleri kaybettiim...
ama kaybedemediğim araçlarda oldu...doldurdum çiziği vurdum zımparayı oldu bitti diye bi olay değil...
en başta dik yüzeyler büyük sıkıntı boya çizik çukuruna dolmuyor vs vs 1 ton sorun çıkıyor...
bence amatörler denememeli deneyeceklerse o paneli gözden çıkarması lazım...
metalik boyadaki sıkıntı ise çiziği bi nebze kaybediyorsun ama yansımalardan ötürü çizingin doldugu şerit belli oluyor...
bi açıdan sıfır hata başka bi açıdan armut gibi çıkıyor
opakdaki en büyük avantaj o...
çokmu yazdım ne![]()
Honda kaputuna uygulanan o işlemin maliyeti ne kadardır ?
Bu işlemi Maslak Oto Sanayide uğraşıp yapan bir yer önerebilir misiniz ?
Yada elinde alet , ekipmanı olan ve daha öncesinde uygulama yapmış ve başarılı olmuş arkadaşlar varsa ücreti mukabilinde yapan birisi var mı ?
Bununka ilgili uygulamalarimi burada bulabilirisiniz, opak boyada 100% e yakin sonuc elde edebiliyorsunuz, ama metalik boyada belli oluyor.....
Built to fall....
gecen sene bende bu tarz bı uygulama yapmıstım bazı yerlerde yuzde 90 en kotu yerde yuzde 50 basarı saglamıstım aracın her kosesınde cızık vardı.
![]()
havalar iyileşsin bende böyle bi rötuş yapıcam, elinize sağlık
Web tasarım ve SEO çalışmaları yapılır, Anzer balı bulunur.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)