Bu arada faydalı bilgiler için teşekkür ederim Phantom
rica.
bu motorda boğaz kelebeği olmuyor (ancak başka dizel motorlarda vakum kontrolü için olabiliyormuş). fotoda koruma kapakları mevcut, bu nedenle EGR valf sistemi var mı, net değil. ana kapağın solunda küçük bir kapak görüyorum, bana yeni sistemli gibi geldi.
servis EGR tipini anında söyler.
arkadaslar tekrar konu acmak ıstemedım. benzınlı arac ıcın egr yı kendım ıptal etmek ıstıyorum ecu dan da arıza verırımı yoksa bagımsızmıdır. Bırde emme ve boğaz kelebegı, rolantı motoru ve debımetre yı de balata spreyı ıle temızlemek ıstıyorum arac 250 bın km de dıkkat etmem gereken bır nokta varmıdır ? emmeyı sokmeden temızlemek zararlımdırı yavas yavas arac calısır vazıyette balata spreyı sıksam ıcıne ?![]()
Bugün servise götürdüm bilgisayara bağladı usta arıza vermiyor dedi manifoldu falan temizleme işine de yanaşmadı. Benim araç neden fazla yakiyor konusuna hala bir açıklık getiremedim. 90 kmyi hic gecmiyorum yaklaşık %60otoban+%40sehir içi 1 depo=650km yapıyor. 150 -200 km daha az yol gidiyor sanki![]()
Peugeot 206 RC Feline -1.4 Hdi
ben 1 depo ile şehiriçi ~900km yapıyorum. kontrol için aklıma gelenler;
- hava filtresi
- lastik havaları
- lastik & jant ebatları standart dışı mı?
- emme manifoldu temizliği (formalite icabı yazayım)
- yakıt filtresi
- egzos sistemi kontrolü (çatlak?)
- katalitik konvertörün kırılmış olması gerekir, 100,000km gitmiyor.
- bagajda gereksiz ağırlık var mı?
- enjeksiyon sisteminin temizliği; enjektörlerin performansı nasıl, hepsi eşit seviyede püskürtüyor mu?
- EGR düzgün çalışıyor mu?
- silindir kompresyonları iyi durumda mı?
Hava filtresi+yakıt filtresi yeni Bagajda ağırlık yok, Würth yakıt sistemi temizleyici koydum depoyu fullerken
Egzosta çatlak var mı bilmiyorum ancak aracın sesi normal. Kompresyon ve enjektörler ne durumda bilmiyorum meşakkatli diye pek ölçmeye yanaşmıyorlar.
Araçta 17" RC jant ve 205 lastik bulunuyor lastik havaları normal (ancak bu %25 etkiler mi bilmiyorum)
Benim konvertör çatlaktır ozaman büyük ihtimalle, iptal mi edilmesi mi gerekir yenilenmesi mi, iptali muayenede sorun olur mu?
Peugeot 206 RC Feline -1.4 Hdi
kat.içini boşalt,yaptırabiliyorsan içinden düz boru geçirt bu şekilde muaynede sorun olmaz.egr yi iptal ettir.nasıl bir ustan var bilmiyorum ama emmeyi temizlet. yakıt filtreni degişmediysen whürt enjektör temizlicinin anlamı yok.
17 jant lastik buyuk etken.aracıda yurutmez.hem agır hem geniş.
microhatch C1 ist.park 3:00,54
https://www.youtube.com/watch?v=C1K8fwGhcsA
https://www.instagram.com/c1_bvb973/
microhatch C1 ist.park 3:00,54
https://www.youtube.com/watch?v=C1K8fwGhcsA
https://www.instagram.com/c1_bvb973/
Egr işlevini yerine getiremediğinde "Depollution system fault" hatası alırsınız, yol bilgisayarı olan araçların ekranında yazar artı olarak aracınız motor arıza ikazı yakar. ELM cihazından aldığınız "Exhaust gas recirculation system fault" hata kaydını EGR'nin iptal edildiği durumlarda alırsınız. Aracın ilk sahibi değilseniz EGR daha önce iptal edilmiş olabilir.
yakıt sistemi temizleyicisi basit bir çözüm. pro çözümde enjeksiyon sistemi sökülüp kendisini çalıştıracak bir sisteme bağlanıyor. enjektörlere sıvı gönderilip her enjektörün altına test tüpü konuyor. biraz çalıştırdıktan sonra tüplerin seviyeleri karşılaştırılarak enjektörlerin birbirlerine göre püskürtme performansları belirleniyor, tıkalı olan varsa müdahale edilebiliyor.
egzos sisteminin kontrolü arabayı lifte alıp dikkatli bir inceleme ile yapılabilir. küçük çatlaklardan ses oluşmaz. çatlak mevcutsa motorun çalışmasına olumsuz etki eder, verimi düşürür.
kompresyon ölçümü basit bir olay, belli ki servis üşenmiş.
17" RC jantı ve 205 lastik bu araba için çok büyük. lastik tam ebatını yazmamışsın, ancak tabana ek olarak lastik çapının da büyüdüğünü tahmin ederim. 70HP'lık motor için o lastik+jant kombinasyonu bir çeşit safra. görünüm hariç herşeye olumsuz etki eder.
katalitik konvertör çatlamaz, tıkanır. bu modelde kat sökülüp içindeki konvertör levye ile kırılarak çıkartılıyor, yani içi boşaltılıyor. [I]kat olsun[I] dersen yenisini alman gerekir. muayene & emisyon kontrolünde sorun çıkmıyor. dizel olduğu için oksijen sensörü yok, yani arıza ışığı yakmaz.
anladığım kadarıyla mevcut servis ilgisiz, izmir'de düzgün bir "pecot" servisi bulman iyi olur.
EGR'nin tipini, doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek de önemli.
eder. üstelik yolun uzun/kısası olmadan etkiler.
önceki sahibi bu arabanın orasını burasını mıncıklayıp biraz yamultmuş diye anlıyorum. sonuçlardan biri fırlayan yakıt tüketimi. 206 1.4HDi nazik ve çok sağlam olmayan bir araba. motor tam bir ekonomi tasarımı. çok oynamaya gazlamaya gelecek bir araba değil.
yerinde olsam düzgün bir servis bulup EGR'nin çalışmasını kontrol ettiririm. ECU reflash yapılmış mı kontrol ettiririm. orijinal lastik ebadını kullanım kılavuzundan öğrenir, tam o ebatta ve orijinal sac jantlarıyla tamamen yenilerim.
fotodan şunlar rahatlıkla söylenebilir;
- (orijinal taban olan) 185mm ---> 205mm sürtünmeyi ciddi şekilde arttırır.
- 205/40R17 ile lastik çapı & jant büyür. tekerlek ağırlığı ciddi şekilde artar ki bu artışı 4 ile çarpmak lazım.
- şanzıman ve direksiyon kutusunda gereksiz bir zorlanma yaratırsın, ileride sorun çıkma ihtimali artar.
- artan ağırlıkla tekerleğin döngüsel momentumu artacağı için fren performansı düşer.
200-300HP'lik arabalarda bu değişiklikler daha az etki yapar ama 70HP'lik arabada fatal hata oluyor.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)