Sistem az çok arkadaşın yaptığı sistemle aynı. Sonuç olarak hepsi elektroliz yoluyla metal kaplama adı altında toplanıyor. Çinko,bakır,çinko-nikel ve krom nikel aynı mantıkla yapılır. Fakat hepsinin yüzey işlemi sırasında farklı malzemeler kullanılmalı ve belli bir sistemi olması lazım. Bunuda buraya yazmakla bitiremeyiz. Sonuç olarak boyama işlemi gibi bir işlem değil kaplama prosesi. Türkiye'de cok önemsenmesede yurt dışında özel proses olarak adlandırılıyor.
oksitlenme yani paslama oksijen atomlarinile reaksiyona girme durumudur arkadaslar.
metallerin belirli kimyasal özellikleri vardir, bunlardan biri de valenz elektronlaridir, bir metalin paslanmaya ne kadar yatkin oldugu, valenz elektronlari ile alakaldir. altin ve gumus oksitlenmeye karsi direnclidir, belki de bu yuzsen bu kadar degerliler.
Oksitlenme yasanirken, oksijen ile demir arasinda kimyasal bir degisiklik olur. kabaca metaller + oksijen ise - kutuplarda alisveris yaparlar ( cok cok kabaca oldu ama kimyaya giremeyecegim simdi) .
cesitli metallerin cesitli oksitlenme potansiyelleri vardir, bu da kimyasal yapilari ile ilgilidir. altin cok zor oksitlenirken, yani paslanirken, demir daha kolay, cinko ise cok cok daha kolay paslanir.
oksitlenmede ne oluyor demistik, elektron transferi, insanoglu bunu cok guzel kullanmistir. bir gemi dusunun demir/ celikten yapilmis. o gemi suyun icinde, fakat paslanmiyor nasil? celik iskeletin bazi yerleri e cinko parcalar koyarlar, paslanma nasil oluyor demistik, elektron transferi ile.
bu gemilerde paslanan yer cinko parcalardir, cunku elektronlari ordan ceker oksijen molekulleri. yani reaksiyona girme istegi daha fazladir cinkonun, oksijen de ona gider, onu paslandirir, o cinko parcalar da zaman zaman degistirilir, boylelikle demir iskelet korunmus olur.
ayni sey bu ornekte de yapiliyor, paslanmis demir oksit molekulleri ayristiriliyor elektrik sayesinde.
aku dedigimiz de boyle calisir zaten, iki tane farkli kimyasal ozellikte metali bir asitli su icine birakin, birinden otekine dogru elektron hareketi baslar. pil dedigimiz budur zaten..
Built to fall....
ipad ile yazdim, kotu turkce icin ozur arkadaslar. mantigi anlamak isteyene daha ayrintili anlatabilirim.
Built to fall....
senatım eline sağlık , beraber geliştirelim bunu .
@ranthor dediğinin üstüne , gemilerin üzerine düşük doğru akım verilir ayrıca pas tutmasın diye. (dış akım kaynaklı katodik koruma)
senatın yaptığı işin sürekli olarak yapıldığı durum . paslanmayı önlemek için.
süper çalışma olmuş elinize saglık bunu benım kaputa yapmak lazım
Uploaded with ImageShack.us
Emeklerine sağlık senelerdir senin gibi incik boncuk birçok parçayı matkap ucuna takılan aksesuarlar ile hatta mini matkabın ucuna ufak zımparalar takarak dar yerlerde verimli çalışmak için zımpara yöntemini kullandım.Elle yaptıklarımı saymıyorum kimi zaman nasır tuttu ellerim.Klasik yönteme nazaran nispeten daha verimli bir yöntem emeklerine sağlık.Bende en kısa zamanda deneyeceğim.Sana bir soru sormak istiyorum;
Bende 12w 60 lık adaptör var.Eskiden oto teybi çalıştırıyordum.Bununla işlem yapabilirmiyim?
@Mikrop Ali Kaputu daha fazla paslandırmak için mi yoksa Temizlemek için mi![]()
@Ae86 kusura bakma geç cevabım için amper olarak 10 amperin üstü için bişey demem doğru olmaz, biraz tehlikeli gördüm kendi açımdan
güzel bir konu olmuş.suya eklediğiniz katalizör miktarını arttırırsanız ve metalleri birbirine yaklaştırırsanız elektroliz hızlanır,biraz fazla akım çeker tabi.
arkadaşlar ben diş teknisyeniyim bizim meslektede buna benzer bir yöntem var + dan cıkan kablo biraz kalın olsa direk - ye uzatılsa tabi akvaryumun üstünden bakır bir kabloylada parça asite indirilse aynı düzeyde olur
çok güzel bir calışma elinize saglık cok faydalı buldum aklımda olucak bende deniyecegim
OldSchool ♥71♥
Cefiro Lover İ love my Nissan Cefiro
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)